Wednesday, April 19, 2023

Önskeinlägg: Mat och matvanor




Hej och godmorgon onsdag!


Idag blir det ett önskeinlägg här hos mig!


OM det är något DU vill att jag ska skriva om så låt mig veta i kommentarsfältet!
Önska på. Det kan exemplevis vara något du är nyfiken på om USA.
Det kan också handla om något helt annat. Ja, önska på helt enkelt!


Under pandemin bad jag er skicka in bloggämnen och det är den listan jag än idag använder mig av när jag då och då skriver dessa önskeinlägg.


Dagens önskeinlägg kommer från min trogna, fina bloggläsare Yvonne. Yvonne bor stundtals utanför Stockholm och stundtals i Spanien. Enligt mig har hon det perfekta livet, att kunna åka mellan länderna snabbt och lätt. Byta miljö när hon önskar.
YAY, Yvonne!! GOALS!!


Yvonne vill veta lite om mathållningen i USA, och hur det ser ut hemma hos mig vad gäller matvanor.
Hon vill också veta lite om vilken mat jag lagar hemmavid. Hur är frukost och lunch. Hur vanligt det är att gå ut och äta. Yvonne har noterat hur vanligt det verkar vara hos lokalbefolkningen i NYC att äta varje mål ute på restaurang.


 
Bild från The Food Network



OK, låt oss börja med hur det ser ut hos mig. 
Jag har verkligen inte alltid varit intresserad av matlagning, inte alls. Jag skulle säga att mitt matintresse är högst 15 år gammalt. Innan dess fann jag nästan ingen glädje alls i att laga mat.
Peter, Karolina och jag var ute och åt middag varje fredag och lördag, ibland åts luncherna ute också under helgerna. Under veckorna lagade jag mat till familjen hemma, men mest gamla prövade recept som gick på repeat.
Ofta har jag hållit någon diet också och lagar mat utifrån dem. Ärligt talat, det känns som om jag gått på diet sen jag fyllde 30, på riktigt alltså. Hur trist är inte det, men det är också något jag vant mig vid totalt.
Men alas, något hände för 15 år sedan, jag tröttnade på att gå ut. Jag började tycka att maten var medioker, dyr och att man inte kunde sitta vid bordet så länge man kanske skulle vilja. Sen kunde jag tycka att maten kom på bordet för snabbt, jag ville sitta med min drink, eller mitt vin, länge innan maten skulle bäras in.


SÅ, där någonstans började jag laga mat hemma på fredagar och lördagar. 
Och jädrar i min låda vad jag är glad för det idag.
Jag började samla på mig recept, och det är ju väldigt lätt när man har nätet som aldrig sinande källa. Äger dessutom en massa kokböcker så inspirationen kom från alla möjliga håll. Jag fick mattips via andra bloggar, genom att söka rätter på nätet, på FaceBook och nu på senare år kommer mycket matinspo även via Instagram.
På min MacBook samlar jag alla recept i min reading list, på FB sparar jag de recept som jag vill laga under en privat flik, och samma sak på Instagram. Alla de recept jag fått via bloggar sparar jag för sig på en mapp här på min dator.


Yvonne undrar om jag lagar mest svensk mat, eller om det blir amerikansk eller kanske finskt? Det blir nog en blandning av allt, ja kanske inte så mycket finskt (men det svenska och finska går ju ofta in i varandra).
Under veckorna lagar jag magrare mat än under helgerna. Som sagt, jag är en sådan person som håller diet typ hela tiden (FAN vad trist, men så är det). Idag ska jag till exempel göra en variant av Chicken parmesan, men så mycket magrare än den vanliga. Så ser det ut under veckorna.
Från söndag till torsdag är det sådan mat, och den är god! Tro inget annat, haha. Det blir mest recept som jag får via amerikanska siter. Med åren har jag lärt mig de flera av dem utantill. Jag har ett bra receptbibliotek att tillgå vad gäller vardagsmatlagningen.


 
Kålpudding.  Bild från ICA.


På helgerna—fredag och lördag— lagar jag exakt den mat jag har lust att laga. Oavsett kaloriintag. Då kan det bli en del husmanskost, speciellt vintertid. Alla i min familj älskar köttbullar, mos och gräddsås (svenskt ja), Jag lagar gärna Beef Bourguignon som vi också alla älskar, köttfärslimpa, Flygande Jakob och mycket pasta. Ja, sådana rätter kan det bli mycket av. Jag älskar “comfort food”.
Men det blir också så mycket annat, fiskgratäng, biff med potatisgratäng, fisksoppa, svampsoppa, kålpudding. Ja listan kan göras lång.
Och så sitter vi lääääänge med med våra drinkar före middagen och sen efteråt är det bara att diska upp när man får lust. Vilket vi alltid gör innan vi lägger oss, ingen av oss står ut med att ha disk framme i köket när vi kommer ner morgonen efter.


Jag dricker bara vin (eller drinkar) på fredagar och lördagar. Om jag inte blir bortbjuden under veckorna (vilket inte är direkt vanligt, men ibland kan det vara tjejträffar eller dylikt).
Jag äter också godis endast (om jag äter godis alls) på helgerna.


Peter kan äta choklad och glass under veckorna. Jag äter ingen frukost alls på vardagarna, och bara ibland på helgen. Peter äter yogurt (kefir) med färska björnbär och granola varje morgon. Jag dricker enbart kaffe på morgonen. Jag äter min lunch vid klockan 13. Det här funkar bra för mig och det är en periodisk fasta jag kör med på ett sätt.


I NYC så …
Jag vet exakt vad Yvonne menar när hon säger att New Yorkare går ut och äter alla mål mat i den stan. Så är det verkligen för många där. De har ofta så väldigt små kök, många delar lägenhet också (speciellt de som ännu inte stadgat sig) och har kanske inga möjligheter till att laga mat. Som sagt, köken i många lägenheter är knappt befintliga. Då blir det lätt så att det kanske blir besök på en diner till frukost (de har ASGODA frukostar på diners enligt mig, haha). När jag är i NYC bara måste jag äta frukost jag också, och då på en syltig diner.
Många som bor inne i städerna kanske bara tar en kaffe på Starbucks (eller andra kaffeställen) innan jobbet. Detsamma gäller ute i “orten” där jag bor. De morgnar jag går förbi mitt lokala Starbucks är det alltid proppfullt och kö.


 
Bild från Time Out.



En vanlig lunch här i USA betår ofta av en macka, mackan köps på en deli av något slag. Du bestämmer själv vilket bröd du vill ha, vilken ost, vilka grönsaker och vilken smörgåsmat du vill ha på din macka. HA, detta framkallar ångest hos mången ny besökare. Att beställa en vanlig macka på ett deli är inte bara att beställa. Valen är många innan första bettet av mackan kan tas.
Jodå, jag kände också oro innan jag vant mig vid att beställa en macka på en deli. Till denna macka äts ofta en portionspåse med chips.
Jag skulle absolut säga att deli-mackor är den vanligaste lunchen här. Du kan gå och äta varm mat också, såklart. Men det är mackor vilka lätt är det vanligaste när det vankas lunch under vardagarna.


Jag äter min lunch hemma varje dag under veckan (utom fredag, då går Peter och jag alltid ut och äter lunch tillsammans. Då blir det ofta sushi).
Nu för tillfället äter jag knäckemackor med kalkonkött eller skinka. Helt OK.


Kom just på att vi ju har svennefrulle varje torsdag!
Så på torsdagar äter jag frukost. Då lägger jag om mitt “ätfönster” lite.


Ja, det här är ett jättestort (och KUL) ämne som jag lätt kan fortsätta skriva om.
DET kanske jag gör också, i en del två framöver. Men, jag känner att jag rent längdmässigt måste avsluta det här inlägget NU så det inte blir en hel roman.


Med detta önskar jag dig en särskilt GOD och matnyttig onsdag!

23 comments:

Em said...

Jätte intressant! Jag har aldrig varit i US så hur ser det ut ekonomiskt att äta så mycket ute? är det billigat eller är det ok att lägga halav in inkomst på resturang? Här hemma måste man ha HÖG lön får att ha råd med de hämtmat/resturang besök du beskriver.

Emelie said...

Älskar detta inlägg! Ser fram emot en del 2 :)
Kram Emelie

Yvonne said...

Åh, vilket skojigt inlägg. Har läst det flera gånger redan och njuter av att veta mer, matintresserad som jag är.

Jag tycker också det är kul att gå ut och äta, men inte för ofta. Äter gärna hos goda vänner och lagar gärna mat till goda vänner också. Jag har hyllmetrar med kokböcker (som ska rensas ngn dag....) och lagar mycket koreanskt om vi har gäster, är det bara jag och min man blir det ofta typ köttbullar och annan husmanskost (svensk sådan). Pasta med olika "såser" till är också gott.

Har alltid funderat över just i NY deras matvanor och hur proppfullt det är på restaurangerna oavsett dag. Tycker ju inte det är helt billigt att äta ute så förvånande att man äter så mycket ute. Men beror det på dålig möjlighet att laga nåt hemma så förstår jag bättre.

Frukost på en diner och det vimlar av folk som i farten köper med sig något att äta och en kaffe och de tror jag var på väg till jobbet och åt i farten, ha, ha.

Mackor på en deli är ju supergott, men liiiite stressande att hinna välja allt man vill ha på när kön är lång bakom en. Vi köpte ofta och gick upp till Central Park och åt där i lugn och ro det man för dagen köpt - om vädret så tillät.

Så kul att läsa att det är skillnad på städer och städer vad gäller hur man äter. Tycker ni har ett bra upplägg med ätandet, för att äta ute för ofta lite tråkigt i längden. Hemlagat är gott och så kan man sitta hur länge man vill.

Tusen tack för ett jättekul inlägg, love it!

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram

Channal said...

Hej Annika! Tack för ett roligt inlägg. Det är inget större skillnad på Annikas kök och Annas kök. Visst är det kul att laga mat... finns så mycket inspiration att hämta på nätet. Min mamma sa alltid att den godaste maten äter man hemma. Hennes generation gick inte ut och åt på restaurang som vi gör idag. Tycker som du, det är en viktig stund av samvaro vis middagsbordet... och speciellt den där fredagsdrinken innan. Ett glas vin till helgen är perfekt. Men just nu är det ingen alkohol för mig. Det känns inte ok nu när jag är under behandling. Jag har fokus på att bli frisk. Sen korkar jag upp en flaska bubbel när allt är över! Älskar dina svennefrullar. Frukosten är viktig för mig. Utan den skulle jag inte klara av dagen. Men du fixar't! Jag gillar också knäckebröd, mumsigt!

Ha en fin dag! Här är sommarvärmen på G! KRAMAR Anna

Mamma C said...

Vilket intressant och kul inlägg det här var.
Jag har alltid gillat att dona i köket, men var urkass på det när jag var yngre. Min gubbe säger -att du kunde inte ens koka makaroner när vi träffades utan att de blev klibbiga 🙈. Men som sagt, ävning ger färdighet.
Vi äter mest hemma, men det händer att vi går ut och äter ibland. Skönt att bara få sätta sig till bords ibland och bli serverad.
Jag provade på olika dieter förr också. Men idag äter jag vad jag vill och när jag vill. Kalorier in = kalorier ut tänker jag istället.
Frukosten är mitt bästa måltid och har nog alltid tyckt det, även när jag var liten.
Ha en fin onsdag.
Kram Carin

Dr Jo said...

Superkul ämne!, precis "right up my ally" så att säga.
Generellt är jag superintresserad av allt som har med vardagssaker att göra,amerikanskt vs svenskt och olika Traditioner. Vilken typ av service som finns, hur man dricksar ect.
Har ju betat av några saker som jag undrat undertiden som jag följt dig iof men ska försökta tänka en extra sväng.
Kramar Johanna

Annika said...

EM:
Tusen tack, kul att du gillar!
Jag personligen tycker det är dyrt övh med mat. Att gå och veckohandla är asdyrt. Mkt dyrare än hemma- OCH har så varit så länge jag kan minnas.
Lägger detta bakom örat och tar upp det i del 2. Det är bra frågor.
Lönerna är ju ofta högre här. Men återigen, det beror på VAD du jobbar med. Supervanligt med takeout och delivery likaså. OCH så har vi dricksen, och den är "obligatorisk" och ligger på 15-20%.
Bra frågor, tar jag upp dem i nästa vecka!

Annika said...

Emelie:
ÅÅÅ VAD KUL!!! Blir glad.
Del 2 snart i en dator nära dig :-D

Annika said...

Yvonne:
OCH jag blir bara sååå glad över dina fina ord!
TACK!!!
Mat är intressant, håller med. Allt som har med mat att göra.
Att gå ut och äta är inte speciellt billigt, och dricksen måste räknas in där, MINST 15% men helst 20%.

SÅÅÅÅ kul att bli hembjuden till ngn på middag. Love it! Lyxigt!!
OCH även kul att ha middagar hemma också, ibland (roligare att gå bort, haha). Älskar asiatisk mat och allra helst koreansk, som du! MUMS!!
Husman gillar jag MYCKET!!!

NYC ja, extremt små lgh hos många, kanske delar man lgh flera stycken. Då blir det lätt så att man slinker ner på den lokala dinern och intar sin frulle.
Men som du vet, NYC är ju ingen speciellt billig stad heller. SÅ man lägger nog mkt av sin lön på mat och att äta ute. MEN att handla mat på en matvaruaffär är fasiken inte billigt det heller.

Mackorna här är ofta så goda, och bara man kommer in i alla val är det ju jättebra.
Perfekt att ni tog med mackorna och satte er i parken. Bra ställe att kolla in folk på också.

Ja, jag är innerligt glad att jag bröt den där cirkeln med att gå ut och äta så ofta som vi gjorde. tack ochLOV!!
Ibland är det kul, såklart. Men bara ibland. Jag har nog kommit över det där med restaurangvurmen, tror jag.

TACK och TACK för att du gillade dagens inlägg. Del 2 i nästa vecka.

Kram till dig!!

Annika said...

Channal:
TACK fina Anna för dina ord.
DÅÅÅÅÅÅ ska DU veta att du är en av mina stora inspiratörer i bloglanda. JAG har fått SÅ många recept från just din blogg.
TACK för det Anna!
Du lägger upp mkt finare än vad jag gör, och jag är bäst på att laga riktigt må-bra-mat tror jag. Men du har gett mig såååååå väldigt många recept! TACK för det!!

DIN mamma hade rätt, såå är det- Jag håller med henne. Tänk vad många gånger man gått till en kring där man hört att det är SÅ bra. Sen, nio gånger av tio lever det inte upp till ens förhoppningar. Trist.
Jag har några ställen hos mig som ALLTID är bra, det är dem man ska gå till om man ska gå ut.

Fredagsdrinken/vinet innan maten är så viktig. Just att sitta ner och snacka länge innan man bryter in på maten.
BÄSTA!! Och sitter man på krogen får man aldrig sitta och sippa länge nog innan maten kommer. Ibland beställer inte P och jag varmrätten förrän vi suttit en stund.
Beställer man den direkt kan man ge sig den på att den kommer snabbt.

Klokt min fina bloggvän, klokt att du avstår från alkohol nu. Det skulle jag också göra i ditt fall. Tursamt nog finns det många "virgin"-drinkar att njuta av också.

DEN dagen du ringer i segerklockan (vilket du kommer att göra) då blir det minsann champagne!!!!

Klarar mig fint utan frulle, men svennefrullen är härlig!!
NJUT av ditt vackra väder!!!

STOR kram till dig!!!

Annika said...

Carin:
TACK, vad roligt att du gillar det hör inlägget. Jag får skriva en del två nästa onsdag!
DUUU är ju en kock av rang! Allt du lagar ser då otroligt gott ut! Och du lagar så mkt mat.
Men ja, visst ger övning färdighet. SÅ är det. Jag har blivit så mkt bättre oå matlagning sen mitt intresse väcktes.
Klokt tänkt om dieter. Och det är verkligen hemligheten, kalorier in och kalorier ut.
Hoppas jag kommer till din insikt. Tänk att jag hållit på så här i snart 30 år. Mer eller mindre. Med uppehåll när jag är på semester (mer eller mindre).
Blä.
Ha en finfin onsdag!!
Kramar!

Annika said...

Dr Jo;
TACK! Kul att du gillade det här inlägget.
Kommer att skriva om dricks i del 2. DET kan man aldrig skriva för mkt om, det tål att tas upp time and time again.
Ja, skriv gärna ner lite ämne, sånt är bara kul för mig. Underlättar vid bloggtorka, haha.
KRAM!!

Elisabeth said...

Intressant inlägg! Precis som Em här ovan tänkte jag direkt på den ekonomiska aspekten av att äta så mycket; jag hade inte haft råd, och då tycker jag ändå inte att jag tjänar dåligt. Många har dock betydligt högre lön, förstås, speciellt inom det privata näringslivet.

Jag önskar att jag var intresserad av matlagning, för det är jag tyvärr INTE. Går dock (som du nog vet vi det här laget ;-D)) ändå aldrig ut och äter, och beställer inte heller hämtmat, för jag tycker inte att det är värt pengarna. Till jobbet har jag alltid med mig matlåda. Vi har en mikro som vi kan värma i, vilket är bra.

Precis all mat lagar jag på helgen, fryser in och plockar fram kvällen innan matlådan i fråga ska med till jobbet. Det är inte direkt roligt, men samtidigt så skönt att slippa tänka på matlagning i veckorna!

Förr i tiden åt jag inte frukost på vardagarna, men numera dricker jag ett glas juice/Proviva och äter en knäckebrödssmörgås. Annars blir jag för hungrig/okoncentrerad på jobbet. På helgerna eller vid ledigheter brukar jag alltid promenera först och äta frukost sedan.

Elisabeth said...

Den ekonomiska aspekten av att äta ute så mycket som många i NY gör, menar jag! Såg nu att det blev lite otydligt.

Annika said...

Elisabeth.
Tack, kul att du gillade.
Ja, jag ska väl inte säga heller att ALLA går ut per se. MEN väldigt många gör det, väldigt många.
Ja, det måste bli väldigt dyrt i långa loppet. Men grejen är den att det är sååå dyrt på maraffären också. Måste nog vika ett inlägg till våra matpriset här.
Sen är det ju säkert också en fråga om det jobb man har, givetvis är det det. Folk tjänar mer här än hemma. Brasklapp på den dock, det gäller INTE inom alla yrken.

Jag förstår så väl det där med ointresse för matlagning. jag var ju själv sådan i många år.
Sen kom intresset iom att jag tröttnade på att äta ute varje helg.
men nog fattar jag exakt hur du känner, det är inte så himla kul.
Och ja, du har rätt, det är ofta inte värt pengarna då man går ut och äter.

Det är smart att göra som du, laga maten på söndagen, frysa in och sen äta under veckan + ta md som lunch. DET vet jag att många gör här med, men kanske inte just om man bor trångt i NYC och har en massa folk man delar lgh med. Eller har ett löjligt litet kök, kanske utan ugn.

Det är skönt att ta sig en prommis innan frullen. DET tycker jag med de gånger jag äter frukost.

Äventyret framtiden said...

Vilken lycka för din del och för övriga familjens del att du började tycka om att laga mat. Så där bara! :)
Det är ju kul och om det dessutom blir uppskattat är det ändå roligare att utmana sig själv med nya rätter.
Ett fint och intressant inlägg för övrigt. Lite kände jag till redan tidigare via dina blogginlägg men nu vet jag desto mera. Så kul att läsa!

Nu fick jag lust att göra en flygande Jakob, fick inspiration tack vare ditt inlägg!
Tack!

Kramar!

BP said...

Ser att vi har ett och annat gemensamt här. Det var Jamie Oliver som lärde mig att laga mat. Ändå var det mest min man som lagade mat. Han var liksom duktigare än jag. Äter ingen frukost heller och har precis som du alltid sett till att jag "håller en diet". Nej, har aldrig bantat, men inte heller stoppat i mig allt. Bort med feta saker/såser och godis.
De amerikanska mackorna på en matos-luktande Diner är NYC/Florida för mig. Det gäller förresten även "grits" till frukost där. Skulle aldrig ha ätit "grits" eller gröt här hemma.
Det där med att gå ut och äta har vi ofta gjort, av ren lathet. Nuförtiden äter jag lunch ute och beställer kvällsmat från olika restauranger. Det började jag med under pandemin, och den vanan sitter i;-)

Annika said...

Karin:
JAG är så glad för det!!
SÅÅÅÅ glad. Vilken rikedom det gett mitt liv ändå!

Du kände absolut till en del här, har skrivit om det förr. GLAD att du gillade att läsa om det nu också. Mat är ju så intressant för alla. Alla äter, haha.

JAAAA, gör Flygande Jakob. Nästan varje gång K är här vill hon ha den rätten! SÅ gör den!!
GOOOOD!!!


Kramar!!!

Annika said...

BP:
KUL!! Ja, det måste till ngt som gör att man får upp intresset.
Jamie Oliver, inte den sämsta att lära sig av!
Min man är rätt bra på mat, men han lagar så sällan så att han för liksom ingen flow i det, som jag. Roligt och kul för dig att din man tyckte om det.
Frulle kan man lätt leva utan, tycker jag. Dricker bara kaffe. Går utmärkt.
Jaadu, denna eviga diet, detta eviga vikttänk .. Vi är många i den båten.

ÄLSKAR amerikanska mackor på diners och delis. MUMS!!
Inte de magraste i stan, men va fan!! HAHA.
Grits klarar jag dock INTE av. KUL att du gillar. Jag kan inte få i mig det. Gillar inte gröt i ngn form.
Fortsätt du med ditt sätt. Det var en tjej som sa till mig att om man är ensam, eller två, är de nästan billigare att beställa hem mat än att gå och handla den. Detta här i US nu under inflationen och med våra sjukt höga matpriser (som det alltid varit, dyrt på livsmedelsaffären).

Tove said...

Halleluja 👌Nu kom min matgud i gång. Med snits skriver du om maten, praten och drinken/vinets länge njut där du lever och har levd med olika vanor.
Jag är numera mer njutare av intagningen än själva tillagningen. Som ung och en bra bit uppåt 55 så hängde jag med och gjorde mycket både ny och traditionell mat. Nu gör jag mat efter lust och komponerar i hop- mest kända men i ny tappning. Självbolivet gör det så :-) Njutfaktor så som ögonfröjden har jag lagt in :-)
Njuter då jag är hos vänner då vi sitter länge både före under och efter.
Det fick bli en kopp kaffe till detta och tack "Guden" för den halva bullen som fanns kvar för inlägget gav lite sug :-)

Anonymous said...

Jätteroligt inlägg, ser fram mot nästa. Jag har ju tidigare skrivit att husmanskost är ett totalt no-no hos mig. Är inte uppvuxen så, både mamma och mormor var ”beresta” och hade mycket sydeuropeiska inslag tidigt i sin matlagning även om de förstås också kunde laga kroppkakor. I vår matlagningsvardag är det franska köket förstås helt dominerande med grönsaker, fisk och skaldjur. Pasta och baguette i lagom mängd men det är också de enda formerna av kolhydrater (som ju faktiskt är det som ökar på vikten eftersom de omvandlas till socker). Ganska lite kött men gärna smör, ost och mängder med oliver, soltorkade tomater och olivolja plus alla kryddor och örter förstås. Och måltidsvin och vin som apéro, aldrig några drinkar. Delismörgåsar PLUS chipspåse är ju definitivt för mycket kalorier in - vi äter aldrig sådan mat. Hämtmat är ibland pizza, ibland sushi, ibland thai men kanske bara någon gång i månaden. Vi har varit tvungna att sluta med vår trevliga franska vana att utan att tänka så mycket på det gå ut och äta när vi har känt för det. I Sverige är det fullkomligt omöjligt numera med de priser som är, inte minst om man vill ta minsta glas Husets Vin. Priserna på dagens rätt är ju överkomliga men det är fortfarande för mycket bruna bönor, ärtsoppa och pannkakor eller pannbiff med löksås som serveras och det är det inte värt att betala för. Ska bli väldigt intressant att höra om din uppfattning om matpriserna hos dig i US. Här i Sverige är det ju nu sanslöst dyrt. I Frankrike var det ungefär samma priser som då i Sverige, bortsett från att själva matkvaliteten var bättre. Vilka bifftomater, vilken mjäll lammstek inköpt hos byhandlaren! Monet

Annika said...

Tove;
HAHA! KUL!!
Så roligt att du gillade det här inlägget.
Låter sååå bra som du har det.
Njutfaktorn är a och o!!
Så är det!!
:-)

Annika said...

Monet:
Japp så äter jag.
Och så äter du.
Macka och en liten chipspåse är absolut en populär lunch. Ja alltså då den köps ute. Nyttigt eller ej, men så är det. Mackor kan ju göras nyttiga också berodde på bröd och pålägg.
Eftersom jag kan ganska mkt om näring och omvandling efter år på olika dieter så vet jag ju det där. Har dessutom en syster som är dietist och som jag bollar mkt med vad gäller mat.
Jorå, det är dyrare med mat här än i Sverige. Mycket mer så.
Det brukar vara lite omskakande för svenskar då de kommer hit och hälsar på mig när de ser hur mkt maten kostar. Nu råder det ju dessutom inflation så det har gått från bad till worse.
Men mer om det i nästa inlägg.