Friday, April 28, 2023

Mat och matvanor, del två.




Godmorgon på fredagen!


Långhelg för er i Europa.
Ingen långhelg för USA. Här är första maj som vilken dag som helst. Labor Day här är i början av september. Den betyder dock inte att folk går ut och demonstrerar även om det är den som kallas arbetarna dag här.
Nä, den markerar mer att sommaren nu är slut och hösten har kommit. Ofta grillar man i goda vänners lag, typ “årets sista grillkväll”. Fast kom ihåg, här grillar många året runt i alla väder.


Valborg finns inte heller på denna sida pölen. Ni därhemma får fira på med majbrasor och fyrverkerier. Ni får sjunga in våren och glädja er över att årets vackraste månad står för dörren.
Se där, it aint bad!


Helg och god mat alltså. Allt går hand i hand. Idag tänkte jag därför att vi ska fortsätta på ämnet mat igen. Jag lovade ju er i förra veckan att jag skulle knåpa ihop en del två denna vecka …


Et voila, here it is!


Många av er undrade hur folk har råd att gå ut och äta så mycket som de gör.
Nu snackar vi främst NYC, men det hela gäller nog ofta i innerstäder, och närförorter, där folk bor smått. De kanske delar lägenhet med flera andra. Hyran i de stora amerikanska städerna är skyhög för det mesta.
Så visst, det är befogat att fråga sig—HUR har folk råd? 
OCH tjaaa rent krasst, det vet jag ju faktiskt inte. Men jag gissar att många tar sig råd, att de tycker att det är värt att äta ut och inte stå i ett litet, litet, litet kök och pyssla med matlagning. 
NU är det ju inte så att ALLA går ut och äter varenda mål mat i dessa städer, men många gör det onekligen.



Det är ju heller inte bara grundpriset (på menyn) som gäller då man går ut och äter mat. Jo, på snabbmatställen är det det, eller på delis. Men sitter du ner vid bordet och blir serverad det du ska äta  tillkommer dricksen likaså.
DET är en oskriven regel som man MÅSTE komma ihåg när man turistar i USA. 
ATT dricksa ÄR ett MÅSTE!!
Ja såvida servicen inte varit under ALL kritik, givetvis. Men får du bra service och bra mat så dricksar du också.
Om man inte kan göra det ska man heller inte gå ut och äta mat.
Dricksen så, vad är rätt att ge? Minst 15%, helst 20%.
Din servitris eller servitör har knappt någon grundlön. Hen lever på sin dricks. Det låter konstigt kanske, men så är det.
Det är heller noll ide att komma som turist och MARKERA hur fel systemet är genom att INTE betala dricks. Det är bara pinsamt att göra så, det är turisten som gör bort sig. SO don’t be that guy!
Det slår bara tillbaks på dig.
Visst, systemet är märkligt, men det är inget vi kan göra något åt. SÅ ge dricks!
OCH vill du inte göra det, sätt dig inte på en restaurang.


 
Bild från Time


På delis, snabbmat, Starbucks och andra likande ställen behöver du inte ge dricks.
Fast numera märker jag hur fler och fler snabbmatskedjor och delis börjar “sneaka in” dricks som förslag då man betalar med kort eller digitalt. Då du svajpat, blippat eller använt Apple/Google Pay kommer ett par rutor upp med automatisk drickspåläggning. Det kan man strunta vad gäller mat över disk, tycker jag. Så kom ihåg att det är frivilligt. Men det är det faktiskt inte om man sitter ner och får sin mat serverad.


 
Så här ser det ofta ut vid digital eller kortbetalning på platta man betalar via. Bild från Travel Notes and Beyond.



Äter man sin frukost hemma består den ofta av flingor och mjölk. Flinghyllorna är oändliga i mataffärerna i det här landet. Det finns flingor i parti och minut.
Somliga äter en bagel med cream cheese till frukost. Eller så tar de sig en frukostmacka med ägg, bacon, ost eller sausage.
Eller en omelett, men då gäller det på en frukostrestaurang a la diner. På ett sådant ställe kan man också få våfflor, pannkakor med lönnsirap såklart, french toast (lite som fattiga riddare) och mycket annat GOTT! ÄLSKAR frukost på diners.


Hotellfrukostar?
Hotellfrukostar i Sverige är ju bara SÅÅÅÅ sanslöst goda med gott bröd, massor med pålägg, olika ostar, grönsaker, ägg och en massa SMARR!


Amerikanska mellanprishotell har absolut inget som kan klå en svensk hotellfrukost. Hotellfrukostarna här är URTRISTA. De kan bestå av muffins, rostbröd, färdiga våfflor som du värmer upp, ibland finns det buffeer, men de är urtrista också med torr äggröra, halvljummen bacon, engelska muffins (frukostbröd) samt en massa tråkigt, sött och kletigt kaffebröd. Låter kul va?
NI som vet, NI vet!
Bor ni på ett sånt hotell kan det nästan vara värt att skippa frullen. Snackar om Holiday Inn Express, Hampton Inn, Best Western, Marriot Garden och dylika ställen.
Bra hotell att bo på utan tvekan, men triiiiiista frullar. OCH kom ihåg, på ett sånt frukostställe behöver du aldrig någonsin lämna dricks.


 
Bild från American Hotel Blog 



Dricksandets väl och ve kan vara svårt att hålla reda på när man är turist.
DET är inte lätt att veta vilka och vem som ska dricksas, och vilka man inte behöver dricksa.
Men på sittande restaurang där du blir serverad vid bordet måste du dricksa, du måste också dricksa i en bar. Du dricksar taxichaufförer, frisörer, nageltekniker etc alltid.
Jag förstår, och VET, hur svårt det kan vara då man kommer hit som turist utan att ha koll på detta.


Nej jag har inte glömt, vi ska snacka om matpriser i livsmedelsbutiken också.
Men, det får bli i nästa vecka. Dock lovar, det kommer!


Med detta önskar jag dig en riktigt fin, god och bra helg!!

16 comments:

Yvonne said...

Långhelg tycker alla som jobbar är toppenbra och som vi har i Sverige tycker jag det är lagom med helgdagar. Här i Spanien har det röda dagar alltid då och då och firar något helgon, alldeles för många sådana dagar tycker jag. Olika dagar i olika regioner av detta stora land och säkert olika helgon som firas också.

Liiite jobbigt med dricksandet, men man lär sig rätt snabbt att ha fickorna fulla av dollarsedlar. Men att t ex frisören ska ha 20% känns lite konstigt, men, men bara att ta seden dit man kommer.

Vi var på en restaurang i NY som är kanon på alla sätt och verkligen inte billig heller, men de skrev in att minst ca 600 Sek förväntades i dricks och det känns ju lite mycket, men bara att se glad ut och betala, ha, ha, ha. Vi har varit där i stort sett varje gång vi varit i NY och jag älskar det stället.

Hotellfrukostarna är ju inte på långa vägar som vi har hemma, tror nog kanske Skandinavien är i topp där. Sällan och aldrig får man en dålig frukost. Här i vår del av Spanien är det också lite si och så med frukost, har nog bara träffat på ett par hotell som haft allt man kan önska sig och lite till.

Kul inlägg som vanligt och just om mat är alltid intressant, ser fram emot livsmedelsbutiken inlägget också.

Stort tack för trevligt inlägg och trevlig helg säger jag och skickar en stor kram

Dr Jo said...

Hejsan,
Har inte hunnit skriva men har minsann varit inne och läst alla inlägg. Väldigt kul att ta del av mat och matvanor. Och jo det är verkligen en speciell känsla i luften i Sverige när det börjar bli vår/sommar. Det känns som att många får liv i sig igen. Jag är en av dom. Nästan allt känns möjligt på våren på något sätt.

Kommer ihåg när jag var i USA och Kanada och skatten lades på på det man hade köpt i kassan. Kommer ihåg att det var något jag inte tänkte på ibland och det kom lite som en överraskning.
Gällande dricks och så antar jag att USA alltid kommer vara Cash is King. Här i Sverige så har man inte pengar längre på samma sätt. Känner mig som en skurk ibland när man inte kan ge något till någon uteliggare eller dylikt behövande. Nu tror jag nästan man kan köpa Situation (tidning för hemlösa) med swish.

Frukost på en diner står fortfarande på min to do list. När jag var i Canada har dom Tom Hortons, oj så gott. Det är nästan märkligt att vi i Sverige inte har något likande ställe. Samtidigt kanske våra bensinstationer skulle kunna liknas som det, men det blir inte samma sak.

Så fint att du firade din pappas dag. Nu är det 9 år sedan min mamma gick bort, det smärtar men vissa dagar tappar man. Det noteras i förbifarten men samtidigt så kommer känslan av saknad över en lite när som helst fortfarande. Var en vårfågel som sjöng oerhört klart och starkt när jag gick ut med sopen igårkväll. Och det kändes så skarpt något som jag delade med mamma. Vad man inte skulle ge för att kunna ringa till henne.

Ja nu har vi en vecka igen där det är lite tråkigt väder, längar sååå efter mer värme och mera sol.
Underbara blommor som vanligt!
Om en vecka kommer resultaten från årets DV lotteri. Vet att det är en long shot men deltar man inte kan man definitivt inte vinna :P Sedan följer ju allt det byråkratiskta iallafall men vi får se hur det går. Andra året som vi deltar.

Ha en superhärlig helg!
Kramar Johanna

Anonymous said...

Hej Annika! Ska bli mysigt med valborgsmässoafton och 1 maj! Då börjar våren på riktigt! Såg ”Måndag hela veckan” och tänkte på dig. Kul film. Nu finns det en ny svensk film på Netflix med samma tema. Lite kul faktiskt, One More Time. Se den!

Vi ger alltid dricks när vi är ute och äter. Sverige eller utomlands. Runt 13-20% beroende på hur nöjda vi är. Aldrig kontanter som förr, man slår inte på dosan till betalkortet. Men ingen dricks på Mac Donalds eller dylikt. Hotellfrukost i Sverige o Grekland är tipptopp! Sist vi var i London var det vit formfranska, marmelad o smör i liten plastbytta, stekt ägg, vita bönor, bacon, pulverjuice/apelsinsaft o te. Då var det ett fint hotell. Trist!

Trevlig helg o KRAM Anna/Channal

Mamma C said...

Vi ger alltid lite dricks när vi är ute och äter. Även om vi är i Sverige, men då blir det med kortet. Här i Spanien har vi alltid en massa mynt i börsen.
Sveriges hotellfrukostar är nog outstanding tror jag.
Ha en fin och skön helg.
Kram Carin

Äventyret framtiden said...

Här är det också vanligt med dricks på vissa ställen men inte överallt. Är lite trixigt det där, tycker jag. Det borde ju vara så att de som jobbar ska ha en bra lön istället för att leva på dricks. Gillar inte systemet alls men det gör ju ingenting, jag tänker inte gå ut och äta i USA ;). Här är vi ofta i lite större sällskap när vi går ut och äter och då samlar vi ihop lite slantar och lägger på bordet, om vi är nöjda. Är vi inte det så betalar vi inte någon dricks.
Här märker vi inte alls av Valborgsmässan, däremot till en viss del av 1 maj. De politiska partierna håller demonstationer och tal men inte i någon större utsträckning. Här är det blomsterfestivalen som gäller nu en månad framöver och alla jobbar för att få in pengar så mycket de bara kan. Massor av folk överallt.

Önskar dig en skön helg!
Kramar över havet!

Annika said...

Yvonne:
Ja härligt med långhelg. OOO intressant, visste inte att man har en massa röda dagar för olika helgon i Spanien. Tack för att du berättar. Jag kan tänka mig det iofs iom att det är katolskt.
Ja Spanien är ju så sort och har så många olika folkgrupper inom sitt folk. Kan tro att det blir mkt rött sas.

Japp, eller så lägger du bara på det då du betalat med kort, det går bra det med.
Så är det ju, det är märkligt men det är bara att ta skeden i vacker hand.
Frisören ja, svindyrt är det dessutom. Svindyrt grundpris och sen då 20% på det. Men det finns förstås frisörer i olika prisklasser, men ändå ... jag vet, det är som det är.

Jag vet Yvonne, ibland blir dricksen svindlande hög. Den blir verkligen det, men det är bara att ta det också.
Visst är det ett konstigt system och eftersom K jobbade som servitris under en tid så vet jag ju har osannolikt beroende de är av sin dricks. De delar den med den som hämtar disken och ibland bartendern också.
Det är bra att veta sånt när man går ut på sina favvoställen som kanske kostar mkt.

Skandinavien måste vara i topp med sin hotellfrukostar. Tycker de klår allt!! SÅÅÅ bra!!

Tack kära gulliga Yvonne, det är ju DITT önskeinlägg, sååååå glad att du tipsade mig om detta roliga ämne, KUL att skriva om också.

Kramar i massor!!! Och lycklig resa hem!!!!

Annika said...

Dr Jo:
OOO ja, jag förstår att livsandarna vaknar till liv nu!! Hela Sverige vaknar och välkomnar ljus och vår. Härligt.

OH yes, momsen ja ... den läggs på efteråt. DET var ju också konstig när man var ny här. Fattade noll. OCH det är ju faktiskt lite märkligt, baka in den vettja. Så lurar de inte folk som inte vet. Lättare för samtliga.

NMjaee ... vet inte vad jag ska svara på om cash is king längre. Absolut är det högst gångbart. Tror jag varit på ett par ställen som inte längre tar cash. MEN absolut, de flesta tar det. Vad gäller dricks skulle jag säga att de flesta lägger det på sitt kort, alltså de bakar in det i slutnotan då de betalat med sitt kort eller digitalt.
Det är sällan och aldrig jag bär cash längre.
MEN ja, det är mkt mer gångbart här än hemma. Hemma i Sverige är det ju chockerande få som tar cash. Det är ju väldigt sårbart det hela egentligen.

Diners är helt underbara. Älskar dem, ffa för frukostens skull. Tim Horton, måste kolla upp det. Jag har inte hört talas om den kedjan, måste googla. Nu ser jag att de finns i Maryland och West Virginia och på lite olika ställen i US, att det är en kedja från Kanada. Men jag har aldrig sett en sådan. KUL, nu fick jag lära mig ngt nytt.

ÅÅ vad fint med fågeln och att du kände dig hopkopplad med din mamma via den, så himla fint.
Och nio år, och du miste henne så tidigt i ditt liv :-(

Säger heja er i lotteriet!!!

Kramar och ha en fin helg!!!

Annika said...

Anna:
Supermysigt med valborg och första maj. Verkligen vår då.
Kan tänka mig att du kommer att laga ngt riktigt smarrigt.

Groundhog Day, sååååå bra film!!! ÄLSKAR den!!!
TACK för tips om One more time.

Å då dricksar ni väldigt generöst för Sverige. Vad trevlig Anna. Ja, man vänjer sig vid det där, det sätter sig i ryggmärgen.
Samma här, hör lägger ju de flesta dricksen direkt på kortet också då man får notan. Tror inte cash är lika utbrett längre, men det går absolut finfint att betala med cash för den som vill.
Nej, inte på fast food etc där behövs det ju inte. Men jag har märkt hur man börjat smyga in det där ... hmm ... alltså på paddorna när man betalar ...

KUL att Grekland har så fina frullar på hotellen också. Men London ja, och England, mkt likt USA tror jag.
OCH ja, visst är det trist. Håller helt med. Continental breakfast, my ASS!! HAHA.

Stora kramar och ha en jättefin långhelg!!

Annika said...

Carin:
DET tycker jag är bra, tycker man ska göra det då man är nöjd. Precis, vi lägger också vår dricks på kortet. Har sällan kontanter numera.
Tror faktiskt också att Sveriges hotellfrukostar är outstanding och ngt alldeles extra i världen!
Kramar och ha en fin helg!!

Annika said...

Karin:
DET är trixigt.
OCH JA!! DE som jobbar inom de yrkena borde absolut ha en vettig lön så att de slapp förlita sig på dricksen. Det är ett konstigt system och som jag skulle önska att man kunde ändra på det.
Haha, nu vet du jag om du skulle komma till US eller Canada ;)
Kan tro att ni märker av första maj lite, men inte valborg.
Blomsterfestivalen däremot, vad härligt.
HA en jättefin helg nu på din ö, fina Karin!!
Kramar!!

BP said...

Dricks var det första vi lärde oss - nästan den hårda vägen när vi besökte USA för första gången i slutet av 1980-talet. Redan då var det otänkbart att serveringspersonalens löner i huvudsak bestod av dricks. Så totalt osvenskt!
Nu vet jag inte hus prisnivån för att äta ute har utvecklats i USA de senaste åren. Men jag tyckte att det var otroligt billigt att äta ute där, både frukost på en Diner "one buck" eller "99 cents", lunch på en deli och en "lyxmiddag" ibland på finrestaurang. Jämfört med "utekvällar" i Sverige var det otroligt prisvärt och kvalitén mycket hög. Så 15-20% dricks tyckte vi var helt okej.

Elisabeth said...

Det ska bli trevligt med långhelg, även om helgdagar på vardagar betyder att till exempel jullovet blir kortare, eftersom antalet skoldagar alltid ska vara desamma. Nåväl, ändå skönt med ledigt på måndag! Valborg kommer dock att gå obemärkt förbi. Har inte brytt mig om den helgen på länge när jag tittade på Chalmerscortégen i Göteborg. Första maj är egentligen roligare och viktigare, men första maj-tågen här är så små jämfört med Göteborg, och det kommer aldrig några (för mig) kända politiker. Därför blir det liksom inte av att gå ut och titta på dem.

Intressant med hotellfrukostarna - jag som trodde att de var fantastiska USA. Annars brukar ju hotellfrukost vara nästan det bästa med att bo på hotell. Jag ser till att vänta lite med att gå till matsalen och äta, så att jag blir ordentligt hungrig. Det bästa med hotellfrukostar tycker jag är olika yoghurtvarianter och lyxmüsli, sådan jag inte äter hemma (dels för att den är för dyr, dels för att den är onyttug), samt förstås marmeladsorter, gott bröd och - om man har tur - något sött bakverk.

Angående dricks är det naturligtvis helt självklart att ta seden dit man kommer! Precis som du skriver är det bara pinsamt att markera mot systemet genom att inte dricksa.

Annika said...

BP_
DET är absolut en learning curve, det är det. Det tar ett tag innan man fattar det, och visst ÄR det ett märkligt system. SÅ osvenskt det bara kan vara. I somliga stater finns en grundlön, i vissa typ ingen. Här i VA låg den på sådär en tre dollar då K var servitris, resten kommer in som dricks. I CA var det bättre förspänt, där hade hon ca 12 dollar i timmen innan dricks. OCH dricksen där skulle delas med bartender, och diskplockare. Inte lätt inte.
BRA att ni var så nöjd med maten, perfekt!!

Annika said...

Elisabeth:
Valborg ja, en ickehelg för mig också. Abolut inget jag saknar. Det var roligt då man var liten med eld och fyrverkerier. I tonåren minns jag knappt vad vi gjorde, men absolut inget supande eller festande.
Första maj, ibland gick vi med i ngt tåg den dagen. Förstår att det inte är så lockande för dig att ge dig ut om det inte är ngn politiker som drar.

Hotellfrukostarna på mellanprishotellen är verkligen inget att hänga i julgranen. Har precis bokat ett sånt hotell inför en kommande resa, men jag sa till P att vi äter frukost på ngt annat ställe, haha.
Jag har ngn ngn ätit på riktigt fina hotell, alltså klassen över medelhotellen. DÅ har et stundtals vart mkt bra, men svenska hotellfrukostar är nog ganska unika. DE är verkligen BRA!!!

Så är det, det finns turister som markerar här. K råkade ut för dem några ggr både här och i LA när hon serverade. Inte klokt, de skulle stå i skamvrån, hehe. Men de flesta vet när de kommer hit hur det funkar, tur det.

Elisabeth said...

Haha, jag måste bara kommentera mitt gnäll om att det inte kommer några kända politiker hit, för när jag googlade insåg jag att Stefan Löfvén skulle komma hit idag. Honom kan man ju inte direkt kalla okänd. ;-D Så trots ett stort inre motstånd (jag tycker att det är lite jobbigt att gå på saker ensam här, eftersom alla andra verkar gå tillsammans med någon... i Göteborg var det helt normalt att komma ensam på saker) gick jag iväg för att beskåda det hela. Ganska mått var det ju. ;-) Men ändå lite roligt får jag säga.

Susjos said...

Usch ja, orkar inte dra alla våra tokiga restaurangmiddagar vad gäller dricks på vår Kalifornia road-trip, men så tragiskt med de dåliga lönerna för servitörerna/servitriserna...vi blev utskällda en gång för att vi inte lämnade tillräcklig dricks, inte lätt för en turist! Nej, frukostarna var inget vidare på våra hotell minns jag, förutom i Carmel...där hade de t.o.m goda pajer till frukost!
Långhelg här i Sverige missade jag att det var, jag har istället jobbat långhelg,hihi...hela helgen ,även fredagen. Smällar man får ta när man jobbar i vården! Men ljuvligt att maj månad är här, nu ska vi väl få lite varmare också...längtar!
Må så gott!
KRAM