Thursday, April 13, 2023

ASSÅ!!! TV-tips, Ljusa kvällar och Ny kanal.



Hej och godmorgon alla torsdagsmänniskor!

Idag är det torsdag, därmed också dags för lite punkter från Yours Truly.


* Men ASSÅ!!!

Vem går klädd så här i mars? Vem klär sig så här på en resa från ett femgradigt, regnigt och grått München till ett tolvgradigt Washington?
Var bara tvungen att fånga denna man på bild när jag satt i gaten på min resa tillbaka till DC efter mina tre veckor hemmavid i mars.

 

Fascinerande, så här skulle jag inte ens klä mig på ett flyg i mitten av juli på väg till Barbados.
Men denna amris (såklart att han var amris, what else is …?) tyckte det var en passande klädsel.

Jag kan lova er att han ångrade sig, United är ökända för sina KALLA flyg. Denna resa följde, även den, den sedvanliga United-normen, alltså isande kallt ombord.
Hoppas han hade extra kläder med sig, but who am I kidding?

Det är konstigt, man kan se män (alltid män och pojkar, aldrig kvinnor eller flickor) mitt i vintern här som klär sig sådär.
Det kan vara minusgrader och isvindar, och ändå ser man någon jeppe klädd så. Jag bara skakar på huvudet, Peter med. Vi tycker det är en lika knäpp syn bägge två.



* Emergency NYC

Netflix har gott om högklassiga dokumentärer. Både som enskilda program, filmer eller serier. Nu ska jag tipsa om en riktigt bra serie som heter Emergency NYC. Serien finns i två säsonger. Vi får följa läkare, ambulanspersonal och sjuksköterskor på några olika akutsjukhus på Manhattan, i Queens och på Long Island
Programmet är fascinerande och så vansinnigt bra. Vi får ta del av patienters öden, hur läkarna tänker och resonerar runt olika ingrepp och fall. Vi får hänga med in i operationssalar. Vi får veta hur det går för de patienter som vi träffar i serien. Många skottskadade kommer in, vi får ta del av sjukdomsfall och småbarn som mår dåligt. Olycksfall får vi också se. 

Det är något särskilt att se hur akutvården jobbar. Det är inte för inte som många gillar sjukhusserier. Vill ni se en riktigt, riktigt bra serie så se denna!

 
Bild från Netflix



* Ljusa kvällar. 

ALLT här i världen är relativt. Så är det ju.
Vi har inga vita nätter som ni nordbor snart får. Våra nätter, även mitt i juni, är svarta som sammet, men varma.
Dock, vad ljust det ändå är om kvällarna nu. Solen flödar in på min baksida från eftermiddag till solnedgång. Det är härligt, och ljuset om kvällen är ju så vackert. Det är samma sak om morgonen, ljuset är underbart då. Nu går solen upp klockan 6:36 och ner klockan 19:43.

Jag har nog lärt mig att uppskatta de svarta sommarnätterna mer och mer. Det är onekligen lättare att sova när det faktiskt blir mörkt nattetid. Samtidigt är jag sååååå glad och tacksam över att få komma hem och uppleva de vita, ljusa nätterna varje sommar. DE är ju väldigt speciella och unika.



* Denna kanal då?

Såg att ViaPlay finns i USA nu, de sänder enbart nordiska program med tonvikt på Nordic Crime. Det kostar som de andra stora betalkanalerna, ca 10 dollar i månaden.
Kommer jag att skaffa? Troligtvis inte. Men kul ändå att den finns att tillgå.


  ***

Ha en särskilt bra torsdag!

21 comments:

Yvonne said...

Så där ser nog många svenskar ut när de kommer från typ Thailand, oavsett vilken tid på året de kommer. Har stått i taxikön på Arlanda och köat i full snöstorm och isvindar och sett många sådana. Kanske vill man kanske skryta lite om var man varit, inte vet jag.

Vi gillar sjukhusserier så den där ska jag genast skriva upp. Har sett flera jättebra tidigare på Netflix, The good doctor, Chicago Med, New Amsterdam.

Jag är inte så förtjust i de ljusa nätterna, gillar att det är mörkt när jag lägger mig och tror som du man sover bättre då. Hemma har vi mörkläggningsgardiner i sovrummet och det är skönt, inte så mycket ljus som sipprar in då.

I em ska vi på vinprovning med goda vänner, en finsk kille som har en liten bodega där han har viner från många delar av Spanien som han säljer. En rejäl tapastallrik ingår och provning av 5-6 sorter(om man vill pröva alla) för 10 euro. Första gången vi ska dit. Blir spännande.

Ha en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram från ett än så länge mulet Spanien

Mamma C said...

Även jag har sett dessa människor på flygplatsen som klär sig sådär när det är vinter och kallt 🙈.
Så här brukar spanjorerna säga till turisterna vintertid när de kommer klädda i shorts och värsta tjocktröjan. Att de är klädda vintertid upp till och sommartid ner till.
Ha en bra torsdag.
Kram Carin

Elisabeth said...

Man kan undra hur mannen i shortsen tänkte! Jag är som du; skulle aldrig klä mig så på ett flyg, oavsett resmål och årstid, men det är verkligen ännu konstigare mitt i vintern från München till DC. Generellt tycker jag för övrigt att många "klär av sig" för mycket i offentligheten på sommaren... Man måste inte, som vuxen, ha superkorta shorts och linne med tunna axelband om man t.ex. går på stan, speciellt inte i Sverige! Dock är det väl antagligen jag som är gammaldags, haha. ;-D

Serien du skriver om låter spännande! Jag är så imponerad av alla som jobbar inom våren, att de klarar av det.

De ljusa kvällarna är vackra, samtidigt som det är precis som du skriver; att det är lättare att sova när det är är lika ljust. Hade lätt bytt ut en del ljus på sommaren mot mer ljus på vintern.

Kul med kanalen! Det finns verkligen strömningstjänster/tv-kanaler för allt nuförtiden.

Annika said...

Yvonne:
Alltså, jag fattar inte hur NÅGON vill flyga så. OCH absolut inte under vårvinter mellan två inte alltför varma platser.
Sen, ett plan är ju kallt för det mesta och ganska smutsiga golv etc etc.
Lika knäppt att svennar mitt i vintern kommer hem från Thailand klädda så. HAHA. Ja, jag ska väl inte kalla det för amerikanskt fenomen egentligen, haha. Globalt västvärldsfenomen kanske ... HIHI.
Ja, han fick skylla sig själv för det var iskallt ombord.

DET är verkligen intressant med sjukhusserier, speciellt dokumentärer. Men även fiktion.

Faktiskt, med åren lär man sig att uppskatta svarta sommarnätter. Onekligen är det lättare att sova när det är mörkt. Du kommer ju verkligen från norr också och du vet ju verkligen vad äkta vita nätter är.
Men jag gillar de ljusa också, det gör jag. Glad att få både och.

Love your life!! BÄSTA!! Ni har alltid något trevligt och gott på G!!
Njut av allt idag. Du kanske lägger ut på instagram?

KRAMAR!!!

Annika said...

Carin:
FATTAR inte, hur tänker de? Ett plan, det är kallt och det är inte helt rent ombord och vad gör de om ngt händer, om de måste utrymma på en kall plats på vägen. Ja. så ofattbart knäppt, haha.

KOMISKT, spanjorerna har säkert en fet poäng där.
HAHA.

Kramar!

Annika said...

Elisabeth:
Ofattbart! HAHA. Ja, men han måste ha lidit på planet för det var sååå kallt.
Aldrig, även mitt i sommaren reser jag iklädd byxor och strumpa, kofta och sjal. På vintern kan jag resa i klänning men med tjocka strumpbyxor, kofta och sjal. Alltid sjal med, eller scarf. Aldrig någonsin skulle jag resa barbent eller med sandaler på fötterna.
Nä, du är inte gammaldags, för jag håller med :-D Och män då i alla åldrar? Med bar överkropp? PLEASE liksom. Det spelar ingen roll hur snygg och rippad du än är. låt oss slippa SE din bara överkropp.

JAG med, så impad av alla som jobbar inom vården. Vilket jobb de gör! OCH vilket tålamod de har, och lugn.
Hatten av!!!

Ja, jag kan hålla med om ljuset på sommaren, det är lättare när man befinner sig längre söderut på klotet där nätterna blir svarta. Samtidigt är det ljusa såååå vackert också.
Men jag lär mig nog uppskatta de mörka nätterna alltmer.

Äventyret framtiden said...

En rätt vanlig syn är det också på Arlanda att få se folk som har bott eller varit söderut kommer hem till Norden igen.
Givetvis är det sommar är det ju helt ok men vintertid, brrrr...
Men vi brukar skratta åt detta själva, vi går ju i stort sett året om klädda i shorts, linne och sandaler. Många går samtidigt omkring i täckjackor, mössa, halsduk och långbyxor och vi förstår inte hur de klarar av det.
Vi är ju vikingar i och för sig...lite härdade på vårt sätt.
Faktum är att vi pratade om det i morse, för på arbetsplatsen mitt emot oss så jobbar en afrikan, som alltid, oberoende av väderlek, har mycket kläder på sig i jämförelse med sina arbetskamrater. Antagligen för att han i sin tur tycker att det är skitkallt när det bara är 25 grader varmt. Vi i vår tur tycker att det är lite väl varmt igen och går nästan utan kläder på oss. Allting är relativt tycks det som.
Vintertid tar jag nog långbyxor på mig om jag ska norrut däremot men sommartid kan jag hur lätt som helst resa lika lättklädd som mannen på fotot. Har inget problem med det alls. :)
Nu var han förstås ute i annat väder..:)

Kramar!

BP said...

Vad gäller den "lättklädda" mannen så håller jag helt med dig. Så klar man sig inte oavsett årstid. Å varför är det bara killar? Vi tjejer har kanske nåt mellan pannbenen och dessutom en spegel hemma;-)
Så billigt det är hos er med olika kanaler. Det är betydligt dyrare här.
Viaplay har jag inte -tror jag, men är inte säker. Har ju Viasat-kanaler för fotboll så jag borde ha via play också. Här kan man bara "hyra" kanalpaket, inte bara enstaka kanaler - tror jag.

Elisabeth said...

Ja män i bar överkropp alltså, jag fattar inte hur de tänker! Så ofräscht och slafsigt, och precis som du skriver spelar det ingen roll hur vältränade de är.

Brysselkakan said...

Haha! Ja, på flygplatser kan man se det mesta! Fast det där såg lite väl kallt ut.

Viaplay i USA? Det var nytt! Och såg att någon skrev att de inte visste om de hade Viaplay men har man Viasat har man Viaplay också. Fast Viasat heter numera Allente.

Channal said...

Hej Annika! Den mannen tog nog fel flight... ser ut som han skulle till Florida! Jag avskyr att frysa! Känner också av att det verkligen är ljusare både morgnar och kvällar, så skönt! Jobbigt med mörkret under vinterhalvåret. ViaPlay har vi och jag älskar alla nordiska och brittiska kriminalare. Har läst att även Britter och tyskar är väldigt förtjusta i de svenska och danska krimserierna.

KRAMAR Anna

bettan said...

Jag har en granne som går klädd i shorts året runt, och han bär även stickad mössa året runt. Han säger det är en vanesak och att han aldrig fryser.
Men jag tycker det ingår i allmän hyfs och ordning att inte vara för bara och lättklädd när man ska konfronteras nära med andra människor. Kan t o m tycka det är lite äckligt. Män i linne är inte så trevligt om de inte vistas i strandnära lägen.

Tack för serietips inom trauma och akutsjukvård. Den ska jag absolut kolla på.
På 1980-1990-talet arbetade jag både på barnakuten och vuxenakut. Älskade pulsen och koncentrationen som det skarpa läget krävde. Lärde mig oerhört mycket både om yrket och om mig själv.

Jag är ingen vän av ljusa nätter. Har både mörkläggningsrullgardin och mörkläggningsgardiner. Nu börjar också tiden med ett enerverande fågelkvitter, som tränger genom märg och ben.
Jag vet jag låter hemsk och att jag har en kontroversiell inställning till fågelkvitter. Men så är det.

KRAMAR!!

Äventyret framtiden said...

Återkommer igen till mannen som förfasas :)
Han kanske hade kläder att ta på sig i sin kappsäck, han kanske tänkte ändra sin utstyrsel till något helt annat men kappsäcken kanske flög någon annanstans mitt i så där som händer nu och då på en flygplats? Man vet ju aldrig vad som ligger bakom en annan människas utseende och beteende egentligen, eller hur?
Trevlig helg önskas!
Kram!

Annika said...

Karin:
Ja, det är en konstig syn det där.
OCH global då, haha.
Förstår att din garderob numera är konstant sommar.
Men som du säger, det är säkert så att vi nordbor är lite härdade. HAHA. MEN aldrig att jag klär mig i shorts när det är under 18 grader, haha.
Jamen lustigt det där som mi lagt märke till, afrikanen som jobbar i mkt tjockare kläder än e andra- Förmodligen är det väl så att han tycker det är svalare än vad han är van vid. Eller så kanske han skyddar sig mer och tycker kläderna svalkar mot solen. VEM vet?
Men sånt där brukar jag också lägga märke till.
Haha, Karin, du kan resa sådär alltså! Det kan inte jag. Vill klä på mig.
Men hey, inget fel i att ni gör det, inte alls!! Coola Karin på vift!
Och visst, reser man på sommaren är det ju alls inget ovanligt att se folk som reser klädda sådär.
Stor kram!!

Annika said...

BP:
Vet håller med till 100.
Fattar det inte.
Och allra minst på vintern. OCH ja, alltid killar som klär sig sådär. FATTAR inte.
Nej men kostar inte Netflix runt 100 spänn i månaden hemma också. Sånt där typiskt betalpris på en kanal?
Eller det kanske kostar runt 15 dollar för Netflix numera, 150 spänn.
TROR att priserna är ganska snarlika ändå.
Gillar att du har fotbollskanaler.

Annika said...

Elisabeth;
Exakt, och det är så himla ofräscht på ngt sätt.
Oavsett snygghetsfaktor, ålder och kropp.
Bara på med en t-shirt.
SUCK.

Annika said...

Brysselkakan:
SÅ sant, där kan man se folk hala öl klockan 5 på morgonen. Man kan se folk i shorts mitt i vintern.
Ack ja.
Jag vet, lite kul med Viaplay här, tycker jag. Ser du den ofta?
Tror inte vi kommer skaffa, såg att den kostar runt 6 dollar här. MEN vet inte om det var ngt baspris.

Annika said...

Channal:
Så knäppt, eller hur?
Oavsett vart han skulle. Uniteds plan är såååå kalla, så han måste ha frusit som bara den.
Att frysa är verkligen jobbigt, håller med dig.
Kul att du har viaplay och att du ser mkt på den.
Ja Nordic Crime är verkligen poppis.
Ljuset är härligt, men mörkret påverkar mig noll också. Tycker om det, mysigt.
Kramar!

Annika said...

Bettan;
HAHA, din granne. Jag har också en granne som på fritiden alltid klär sig i shorts, sommar som vinter. Men i jobbet kan han det inte, han är domare, haha.
Men annars, alltid shorts. JÄMT.
vet Bettan, tycker också det tillhör hyfs. Var klädsel på sin plats, liksom.
Som denna man, suck ...
Män i bar överkropp är nog det suckigaste jag vet oavsett ålder och snygghet. Och ja, på med en t-shirt när du lämnar stranden, mannen!!!

Bettan, du måste de Emergency NYC, den är SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ bra. är klar med den nu och saknar den redan.
Livet på akuten måste vara ngt alldeles särskilt. Man måste nog, som du, ha särskilda skills för att orka.

Bettan, du och Peter kan ta varandra i hand. Jag har fönstret vidöppet på natten nu innan vi sätter på AC. OCH fåglarna börjar ju i gryningen. Peter blir galen, jag gillar. HAHA!!!
Men jag förstår er också, ibland ordet ngn extremt pipig fågel som kan driva en galen, och kråkors kraxande kan jag lätt vara utan.

Stor kram till dig!!!

Annika said...

Karin;
Du har så rätt igen, man vet aldrig.
Så kan det absolut ha varit. Jag är alltid snabb att döma, haha.
Kramar!!

Brysselkakan said...

Vi har Viasat och därmed Viaplay och ja, där visar de all F1 och en del golf plus en del bra egna serie och så klart filer. Och betydligt dyrare här; vi ger ca 400 kr i månaden och då har vi kraftig rabatt, ungefär 50%.