Thursday, April 20, 2023

TACK, Första gången i Stockholm, PAFF var ordet, och Något för den som äger sitt hem :-D




Hallå och godmorgon!



OCH så blev det återigen torsdag.
Därmed dags för punkter!


* Tack!

Så roligt att ni tyckte så mycket om mitt inlägg om mat och matvanor igår.
Jag kommer absolut att skriva del två i nästa vecka. Då fortsätter vi matresan. Mat intresserar många, och det är verkligen inte konstigt.
Så, stay tuned.

Som jag skrev igår, har du någon önskan om ett speciellt ämne du vill att jag ska skriva om så låt mig veta i kommentarsfältet.


* Förstagångsresenär till Stockholm.

Min granne ska iväg till Stockholm i slutet av juni. Det är en sådan resa där man gör Skandinavien på tio dagar. Grannen ska även till Norge och till Danmark.
De börjar resan i Stockholm, och de är fem väninnor i 70-årsåldern som åker iväg på denna arrangerade gruppresa.

Min granne ÄR resvan, hon har rest runt mycket i södra och mellersta Europa, kuskat runt i en folkabuss genom USA och Mexico (under flower power tiden) och hon har rest mycket i Asien. Hon har bott i Tyskland i några år och undervisat i engelska. Men, det är första gången hon reser till Skandinavien.

Jag har gett henne så många tips på vad de kan göra i Stockholm (förutom då de blir guidade runt med buss och till fots). De har bara tre dagar på sig i stan. Den tredje dagen ska de dessutom sätta sig på tåget mot Köpenhamn. Så snacka om blixtvisit. Det är bara att hoppas på att vädret ska vara bra. 
VILL ju att de ska få se det allra ljuvligaste av Stockholm. VILL ju att de ska gilla Stockholm mer än både Oslo och Köpenhamn, så’re så.

Min granne frågade mig något jag faktiskt inte kan svara på … 
MEN ni kan kanske hjälpa mig. Hon undrade om det finns koffeinfritt kaffe att få tag på lika lätt som det gör här i USA. Alltså om varje kaffeställe och restaurang har det?
Eftersom jag aldrig dricker det vi kallar decaf här när jag är i Sverige så VET jag inte hur saken ligger till. Min granne dricker enbart decaf.

Så, kära läsare, vet NI hur det står till med saken?
ÄR det superlätt att få tag på koffeinfritt kaffe på cafeer och krogar överallt i Stockholm? OCH hur tror ni det är i Oslo och i Köpenhamn? Någon som vet?

Här är decaf lika vanligt, och lätt att få tag på, som vanligt kaffe när man är “på lokal”. Nyfiken på hur det är hemma. OCH jag har SOM SAGT haft noll anledning att ta reda på hur det ligger till  själv eftersom jag aldrig dricker decaf i Sverige. Knappt här heller, men det händer …


 
Bild från Shop where I live, Marion.



* Paff!

När jag åkte hem från Stockholm för några veckor sedan for jag ju via München. Minnesgoda läsare kanske minns att jag åkte på de avskyvärda SSSS på mitt boarding pass, Secondary Security Screening Selection.
Det betyder då att man åker igenom en extra säkerhetskontroll innan man får sätta sig på planet till USA. Det lär ske helt slumpmässigt vem som blir “uttagen”, iallafall heter det så ...

Det var alltså i München, vid säkerhetskontrollen vid USA-gaterna, jag fick gå igenom detta.
De tog ut allt jag hade i mitt handbagage, röntgade det, en kvinnlig säkerhetskontrollant kände igenom mina kläder över hela mig … en pat-down som hette duga.
Fick dessutom ställa mig i en sådan där “box” som “röntgar” igenom en, sådana är standard på flygplatser i USA.
Sen skulle jag återigen visa upp mitt pass innan jag skulle få gå till min gate.

Polizei tittar på mitt pass och säger, Schweden huh … IZ dat ZTILL a nice country?
Fan vad paff jag blev av hans ord.
Jag sa bara, But of course it is …

Skrev på instagram (på mitt privata resekonto) om detta. Fattar ju vad han menar med skjutningar som lär leda Europaligan etc. Men herregud, det är ju ändå inget som färgar ett helt land.
Det hela gjorde mig faktiskt lite ledsen. Det känns som om Sveriges förr så goda rykte börjar solkas ner. DETTA gör mig onekligen lite nedslagen.
Skjutningarna suger, och det är åt fanders. Helt sjukt att det blivit som det blivit med nästan dagliga bud om skottlossning någonstans.
Men grejen är ju den att det inte direkt skjuts på öppen gata, inget hotfullt finns i det dagliga livet. Allt löper på som vanligt.

Fast att hålla på och argumentera med en äkta tysk polizei efter att ha fått SSSS i sin biljett vill man inte precis.

Urk, solkigt allting.

Och hey, jag bor ju i ett galet, totalt skjutgalet land själv. Här lär vi ha haft 150 masskjutningar sedan året började (alltså att fler än två personer dött vid varje tillfälle).
Om man ser det så ligger Sverige i lä.

Men, jag tror ni fattar vad jag menar.



* Om ni äger ert hem!


Kolla in denna jag hittade på Instagram. Jag skrattade högt. Ligger en del sanning däri, haha.


 


***


Önskar dig en riktigt bra torsdag.

26 comments:

Äventyret framtiden said...

Godmorgon overthere,

jag kan inte svara på detta med koffeinfritt kaffe men troligen går det att få tag på hur bra som helst. Jag har svårt att tro något annat. Här är det vanligt, vi hade det i vårt café..Annars är det bara att gå till en livsmedelsbutik och köpa en burk instant sådant, ta med sig, begära in hett vatten och kaffet är fixat. Som ett tips utifall att...:)

Tyvärr har Sverige fått ett dåligt rykte, även bland de svenskar som har flyttat ut från sitt hemland. Ett par stycken par vi känner har flytt Sverige för att de inte vill vara där längre. Tidigare boende i Malmö. De ledsnade på skjutningar, sprängningar och liknande, sålde allt de hade och flyttade.
Andra svenskar vi känner här, som bor dels här, dels i Sverige, är på väg de också...Givetvis så är det som du skriver och beskriver det men Sverige är inte vad det en gång har varit. Men så ser det ut här också. Kriminaliteten är större än någonsin, drogerna har ett stort och tjockt finger med i spelet.
Nu ska jag försöka öppna den sista "avdelningen" i ditt inlägg för dagen. Har inte lyckats ännu men det handlar om mig, skulle jag tro.

Ha en fin dag!
Kramar!!

Anonymous said...

Tyvärr så har Sverige inget bra rykte alls längre. Även många svenskar avråder från att flytta till Sverige eller bosätta sig där. Det som förvånar mest är att politiken inte får bukt med kriminaliteten.
Ha en fin torsdag!
Kramar Lisa

Mamma C said...

Det borde väl finnas koffeinfritt kaffe på caféer tänker jag. Det finns ju att köpa i affären.
Tråkigt att Sverige har fått ett så dåligt rykte.
Kram Carin

Anonymous said...

Jag är faktiskt lite förvånad över att du blev paff över den tyska frågan. Precis som övriga säger här har det nu gått ganska fort med Sveriges solkade rykte utomlands. Det stämmer inte heller att det inte skjuts på öppen gata och att detta inte märks i vardagen. Oskyldiga människor i områden som tidigare inte varit kriminellt belastade kommer i skottlinjen mitt på ljusa dagen, det skjuts vid skolor och förskolor och folk vågar inte gå ut och många flyttar så fort de får en möjlighet. Många landsortsstäder är också drabbade och alla man talar med är oroliga och känner otrygghet i vardagen. Hade vi då anat den här utvecklingen hade vi stannat kvar i Frankrike - det finns terrorism där också ich demonstratuioner/upplopp men där har man man en fungerande polis vilket tyvärr inte stämmer här längre. Det är mycket annat som krackelerar i det förra svenska välfärdssamhället - sjukvården tillhör det värsta exemplet. Kommer nyss från en 75-mil lång akutresa tor till Skåne där min mamma, 98 år, fått en hjärtinfarkt. På ett av de största sjukhusen där låg över 40(!!!!) kvidande ochropande akutpatienter med dropp och i fosterställning i dubbla rader i alla korridorerna. Personalen sprang som yra höns och försökte bistå där de kunde. Jag fick en chock - det var som att befinna sig i en krigszon - och brast i gråt på parkeringen efter besöket. Dels pga min mammas tillstånd förstås men också över vad som hänt med mitt gamla hemland. Såååå ovärdigt. På kvällen var det ytterligare skottlossning - den här gången på norra delen av den idylliska skärgårdsö där vi bodde permanent i 15 år innan Frankrike. Som tillbakaflyttad svensk ”får man inte” kritisera eller uttala sig oroat eller negativt om sitt hemland och de kkara försämringar man ser med utifrån-ögon - man åker ögonblickligen på en mental propp och får höra att då kan man ju flytta tillbaka då. Men det har skett en attitydförändring också där bara de senaste månaderna - människor undrar mer och mer vad som händer här. På alla plan faktiskt! Skriver Monet.

Dr Jo said...

Hejsan!

Jag är en "dålig" svensk på så sätt att jag aldrig lärt mig att dricka kaffe. Te ftw, så tyvärr kan jag inte heller upplysa dig om det.

Oj oj Sveriges image, en het potatis. Kortsammanfattat så nej, Sverige har ändrats mycket. Jag är naiv och vill hoppas att det finns en väg tillbaka men för ett land som tyvärr aldrig har behövt stå på sig emot andra länder så har vi inte den styrkan eller ilskan att bevara det som är skört. Har många internationella kompisar som är förvånande över acceptancensen för olika kulturella krockar där den vanlige svensken "knyter näven i fickan" och är tyst. Den mentaliteten har lett till att många har kört över systemet och brukar det som dom vill. Att vi har no go zoner i sverige och att många system inte längre klarar den kapaciteten som vi nu har. Den sociodemografiska populationen ser lite annorlunda ut och vi måste anpassa oss efter den. Tidigare hade vi en grundstruktur som fungerade bättre för det var en majoritet som hade samma bakgrund och värderingar. Man ville göra rätt för sig och bidra till det socialistiska systemet. Och jag vet inte hur vida bra det systemet fungerade men belastningen nuför tiden känns iallafall som att det är hela tiden över kapacitet och ingen vill ta i det. Ingen vill ta i sjukvården, även efter covid. Ingen vill erkänna att den strukturen vi hade för kriminalitet var naiv och inte fungerar längre. Ingen står till svars för dåliga beslut. Sedan känns det som att hela världens våld bara eskalerar. Allt möts med övervåld och det är en nutid som både känns skrämmande och bara stundtals hoppful. Samtidigt så tar man del mer av alla nyheter. Plus att dåliga nyheter sprids på ett mer effektivt sätt än andra, tyvärr.

Jag hoppas fortfarande på att det kommer vända. Men jag vet inte hur långt det ska behöva gå innan det blir förändring.

Soliga kramar från Johanna

Yvonne said...

Koffeinkaffe kan jag inte uttala mig om det finns på café, men tycker det borde finnas.

Ja, Sverige är inte som det varit, men som vanlig, hederlig medborgare så känner jag mig inte rädd vare sig vad gäller oss och barnen. Tyvärr har det ju hänt några incidenter där oskyldiga träffats, men de flesta är ju kopplade till de olika gängen och vad som behöver göras för att få bukt med det är en svår fråga. Det är ju drogrelaterade uppgörelser och så länge det finns så stora pengar att tjäna så är nog det tyvärr så att det kommer att fortsätta.

Hårdare straff och bort med en massa "förmåner" som straffrabatt, ut efter 2/3 av avtjänad tid kanske är en del av lösningen. Lagarna måste ändras på många ställen vad gäller dessa problem. Men trist är det med sämre och sämre rykte för Sverige.

Ha, ha säger jag till bilden, texten klockren!

Ha en jättefin torsdag, här "vilar vi oss i form" för imorgon åker vi ett gäng på 7 personer på vinprovning och lunch i de tunga vindistrikten här 1.5 tim bilresa från oss på en heldagstur. 3 bilar och 3 chaufförer som får hålla sig till vatten medan vi andra får smaka lite olika viner. Blir jättekul.

Stor kram till dig och hoppas någon vet om kaffet.

Annika said...

Karin:
DET är säkert lika lätt som här, som du säger. Det är bara det att jag ALDRIG tänkt på det i Sverige. men säkerligen är det väl vedertaget överallt.
Sant, man kan definitivt köpa snabbkaffe och ta med. Tro hon nämnde det tom att hon skule göra det.

Jomen visst, nog solkas Sveriges förr så goda rykte alltid. Ja jag vet, utlandssvenskar kan vara nog så hårda i sitt tyckande, anser jag. FÖR hårda ofta.
Det ser man inte minst på FB-forum.
Jomen du har rätt, det finns fog. HUR trist är inte det?
Det går så mkt bättre för de andra nordiska länderna, iaf vad gäller skjutningar och andra samhällsproblem.
Jag hoppas att skutan går att vända.

Vad är det du inte kan se, Karin?? Alltså i mitt inlägg?
Är det bilden från Instagram?

KRAMAR!!!

Annika said...

Lisa:
Sorgligt är det, sååååå sorgligt.
Må skutan kunna vändas.
Kramar!

Annika said...

Monet:
Jomen det är klart att det inte är några nyheter för mig heller. Givetvis inte. Men jag blir himla paff då en tysk gränspolis helt apropå ställer frågan till mig.
Jag vet ju också att det är så att Sverige leder skjutningarna i Europa. Att nästan allt är gängrelaterat och drogrelaterat. Förfärligt. Och ja, visst får oskyldiga sätta livet till ibland utan att ngn tvekar då de trycker av. DET är hemskt och det känns som om det gått så fort.
MÅ man kunna vända denna skuta.

Men personligen känner jag mig noll hotad, rädd eller osäker i Sthlm. Gjorde det inte i somras, gjorde det inte mars.
Tycker det mesta bara känns bra och tryggt.
Och här känner jag mig också trygg fastän det skjuts så det står härliga tlll. Här är det dock vita "missförstådda" amerikanska män som står för det mesta i den vägen ... så ja ...

Det du beskriver låter som en dystopi. Ser ju själv hur väl sjukvården funkar för min mamma, moster och hur otroligt väl den funkade för min pappa med ASIH och annat.
Måste säga att jag alls inte kan relatera till det du skriver om. Inte på ngt plan.
Jag undrar om mina vänner i Sthlm kan relatera? Tvek på den, och ändå var det x-antal skjutningar då jag var hemma, alla i Sthlm. Men inte gick jag, eller ngn annan heller, runt och var rädda.
Det är samma här, skulle jag gå runt och vara rädd för masskjutningar skulle jag inte ens kunna gå ut.

Men visst kan vi vara överens om att det måste bli en ändring i Sverige vad gäller gängen och straffen och allt sånt.
Absolut, må skutan kunna vändas!

Annika said...

Dr Jo;
Sveriges rykte är en helt potatis.
OCH ngt jag tror att alla tänker mkt på.
Både vi som flyttat, och alla som bor i Sverige. JAG tror att man kan vända det, men det måste ske NU. Straffen måste stramas till och polisen bli starkare. Sluta mjäka!!
Kan nog vara som du säger, Sverige har levt på sitt goda rykte och goda grunder så länge att nu när det knakar så finns inte så mkt att sätta emot.
Kloka ord från dig, jag skriver under på dina tankar.
Ja, varför låter sig svensken köras över? Varför inte stå upp för landet, värderingar etc.
Så som man gör i de flesta andra länder. Märkligt det där.
Intressanta tankar är det.
Men ja, jag hoppas verkligen, ur hela mitt hjärta, att det ska gå att komma till rätta med detta.

Stora kramar från mig!!!

Annika said...

Yvonne:
Det finns säkert. Det är nog bara det att vi inte alls har tänkt på det!

There you go, Yvonne. Du känner precis som jag. Jag är aldrig ngnsin rädd i Sverige. Inte alls.
Inte på tunnelbanan, inte på bussar, inte ensam gåendes i skog, inte på en stadsgata på väg i mörkret till tunnelbanan. Aldrig rädd. Aldrig känt mig hotat.
VI vet ju att Sverige har problem med skjutningar och gäng. Vi vet att det inte är som det ska, och vi anser nog bägge att det måste tas itu med detta.
DET ÄR gängrelaterat och drogrelaterat allting. Och ja, det är för jävligt när en oskyldig måste sätta livet till.
Men abolut måste straffen skärpas och absolut måste Sverige sluta upp med att vara flata. Helt klart är det så.

HAHA, visst är den bra den där memen från Insta- Skrattade högt.

NI har det mysigt nu Yvonne.
Underbrt att åka och dricka erkänt gott spanskt vin av bästa slag. DAMN vad skönt att du inte behöver köra, haha!!!

Ha det bäst och JÄTTEKUL!!!

Brysselkakan said...

I alla fall så ska Espresso House ha koffeinfritt enligt deras hemsida. Men antar att du tänker på mer mysiga ställen.

Det är sorgligt med alla skjutningar och kriminella saker som sker i Sverige, till och med i vår lilla stad, men tyvärr tror jag det ser ut liknande i många länder. Förr hade de ihjäl varandra på skumma platser och nu skjuter de lite var som och struntar i oss vanliga, det skrämmer mig.

Annika said...

Brysselkakan;
Tack! Ja, hon tänkte nog mer på att få en kaffe efter maten, eller på ett cafe som Vetekatten etc. Men det ska nog gå fint. Det är bara jag som aldrig tänkt på det.

Så är det ju, det skjuts på öppen gata och kommer det ngn oskyldig i vägen så är skiter man i det.Typ.
Absolut, nog är det en världsutveckling som sker. Och absolut inte till det bättre. Utvecklas ngt till det bättre numera?
Någonstans?

Anonymous said...

Nej det är säkert så att vi har olika uppfattningar om det här svåra läget i Sverige. Men precis som du har jag majoriteten av mina vänner sedan decennier i Stockholms innerstad eller i de ”lugna trygga” norrorterna och inte förrän på senare tid har man där börjat reagera. Det är ingen som känner sig helt säker numera, att gå som ensam kvinna i en park efter mörkrets inbrott gör absolut ingen nu och man är alltid två när man tar skogspromenader t ex. En av mina väninnor bor på Östermalm där en av de första portsprängningarna skedde för ca 2 år sen. Hon hörde, vaknade, såg inget och gick och la sig igen och trodde att det var en exploderande gasledning, så naivt såg hon på fenomenet då! Centrala Stockholm är väl annars inte värst utsatt men folk är definitivt mera alerta, både i centrum och i tunnelbanan. Inte länge sen en oskyldig person sköts på ett gym vid Odenplan dessutom så nog katten är alla medvetna om den obehagliga förändring som skett. Det talas hela tiden om detta, åtminstone i min åldersgrupp! Detta är inte längre ett förortsfenomen medno-go-zoner - mitt äldsta barnbarn flyttade förra året tillsammans med sin mamma till ett lugnt Kista. Och fick flytta igen efter ett halvår - nu till gamla delen av Sundbyberg där det fortfarande är lite lugnt i kvarteret. Vi har det än så länge hyfsat gängkriminellfritt i Norrtälje men alla vet att det kan börja här precis när som helst! Som det gjort i Eskilstuna, Kristianstad, Sundsvall, Alingsås….Och det smällde i förrgår på mitt paradisiska Blidö - bara föreställ dig att det skulle skett i ditt Närpes.

När det gäller sjukvården är det också extremt stora regionala skillnader. Inte minst om man bor i Stockholms innerstad eller i Region Stockholm för den delen med de stora sjukhusen som kan täcka upp för varandra. Ingen av mina innnerstadsvänner klagar heller på sin primärvård - tacka för det, det är ju dit läkarna söker sig och etablerar trygga vårdcentraler med vård som fungerar som den ska. Det borde vara detsamma i resten av Sverige och inte minst i Region Skåne där min mamma bor och där det också finns flera stora sjukhus. Den här gången var det kaos men hon fick trots det den vård hon behövde och var oerhört tacksam för det. Men jag som har levt igenom detsamma i Frankrike och sett de oerhörda skillnaderna mellan vården generellt i båda länderna säger som någon annan här i kommentarsfältet: varför knyter svenskarna bara näven i fickan och nöjer sig? Och anpassar sig och är tacksam för något som inte ens är värdigt ett europeiskt land? Hemskt var det! /Monet

Tove said...

Ha ha - tack och lov att jag hyr min bostad! Tror också at koffeinfritt finns.
För en tid sedan fanns en polis, en brandman och en politiker på plats på torget här i Karlstad. De ville veta om jag hade förslag på hur göra Karlstad tryggare? Inte lätt att svara på det - det är ju rätt så komplext det där. Bura in och straffa är ju en lösning - bara det att vi har trångt i fängelserna också.
Så många faktorer som påverkar. Hemmet, skolan och samhället.
De frågade om jag var rädd; jag svarade att jag är väl medveten och observant, men inte rädd. Det händer åndå om det händer.
Min torsdag är toppen!
Må gott frisika fläkt!

Annika said...

Monet:
Ja det har vi, och jag tror ingen av mina vänner, eller familj, känner skräck eller hot.
Alla tuffar på som vanligt.
Min syster och jag talade om mitt inlägg idag, och hon har heller aldrig någonsin känt ngn oro, eller känner ngn som oroar sig. Sedan är det en annan sak att alla tycker det är hemskt och ett nytt inslag i Sverige som vi inte känner igen, för det är ju ett rätt så nytt fenomen detta. Men ingen går omkring och känner skräck inför det. det går ju inte, då kan man inte leva.
I mångt mkt är det ett världsproblem, vi går kräftgång istället för att gå framåt.
Tycker mig se det precis överallt.
Som sagt, att Sverige har problem är ingen hemlighet, det tror jag alla fattar. Samma sak med USA, tror varenda en (oavsett sida) inser att vi har grava problem med mkt.
En kräftgång, som sagt, en farsot över västvärlden.

Idag hade DN en krönika om Sverige, som enligt FN, är ett av världens bästa länder. Sverige ligger på sjätte plats av 137 länder. OCH US News and World Report har nyligen utsett Sverige till det land med högst livskvalitet.

Jag kan egentligen bara utgår från de mina, mig själv och mina vänner och deras vänner. Hur de tänker och känner, och hur jag själv tänker och känner då jag är hemma i Sthlm på besök. Vet inte alls hur det är i region Skåne med vården, men jag vet ju iaf att den funkar bra i Sthlm.

Jag håller med om att Sverige borde köra med mkt stramare regler om mkt. Absolut. Inte bara låta sig bestämmas över. Visst är det så.
Hårdare överlag.

Jag är glad att din mamma fick god vård trots det kaos du beskriver.

jaja, det är en diskussion som kan gå runt, runt i all evighet. Men, nej Sverige är nog inte på ruinens brant ändå även om det inte var som på 70 och 80-talen.

Det kan smälla överallt närsomhelst. Exakt samma sak här, och här har det hotet funnits sen jag flyttade hit.
Men det är absolut inget jag går omkring och tänker på, eller hindras av. ALLS. Klart att jag inte åker till SE DC eller går in i de sämre områdena i vilken stad jag än befinner mig i.

Finland har ju också problem med vapen och skjutningar. Tror ärligt talat inte vi är säkra någonstans. Det kan hända precis varsomhelst närsomhelst.

Annika said...

Tove:
Eller hur, du slipper såna tankar, haha!!!
Ja, jag tror verkligen också att koffeinfritt finns överallt.
Rätt inställning, känner som du. Händer det så händer det. Det är exakt samma sak hos mig, du vet aldrig när det smäller, vi har ju dessutom ett visst hot a terror över oss också. Sen då att det finns en massa skjutgalna män omkring oss ÄR läskigt, men jag kan inte gå omkring och tänka på det. Skulle jag göra det skulle jag inte kunna leva. Och nej, jag är inte rädd, inte här och inte i Sthlm.
MIN torsdag har också varit bra, och nu är det VARMT igen!!
Phew!!!
Glad att du har en fin dag!

Elisabeth said...

Vad roligt att din granne ska besöka Stockholm! Hon får ta med sig några tjocka tröjor så att hon inte fryser i det svenska sommarvädret. Koffeinfritt kaffe kan jag inte heller uttala mig om, dricker ju inte kaffe alls, så precis som Dr Jo här ovan är jag en dålig svensk. ;-)

Haha, jag gillar din stavning av tyskens engelska, för det är onekligen på det sättet en del tyskar uttalar engelska. För en svensk framstår det ju som konstigt att tona s:en när de inte ska vara tonande, men det är ju ingen skillnad mot att många svenskar har svårt att tona s:en som ska vara tonande i engelskan.

Beträffande Sveriges rykte är det förstås tråkigt att det försämrats, men dels tror jag nog att tysken försökte skämta (tysk humor, du vet ;-)), dels tror jag inte att Sveriges rykte är så dåligt som många politiker och andra påstår. Jag har en del kompisar i andra länder, och kollegor med släkt utomlands, och de har inte någon bild av att Sverige är farligt, eller att det inte skulle gå att åka hit. Mycket av det som i media/sociala medier beskrivs som specifikt svenska problem gnäller folk om överallt. För att ta ett exempel: Tyskland skulle ge studenterna ett slags extra bidrag för att kompensera de höga matpriserna, energipriserna och boendekostnaderna. Detta skulle kommit vid jul. Fortfarande i mars fanns inga pengar i sikte!

Instagrambilden är mitt i prick. Jag oroar mig inte så mycket för min lägenhet, eftersom det är en hyresrätt, men när jag åker tåg/buss lyssnar jag väldigt mycket efter i mitt tycke konstiga ljud, som tyder på att bussen håller på att gå sönder eller att tåget snart kommer att stanna mitt ute på linjen.

BP said...

Vilken bra fråga - den om decaf på caféer i Stockholm. Ingen aning faktiskt. Det vet man ju inte när man själv inte dricker decaf. Kan bara säga att varje café med självaktning nuförtiden har en massa tesorter och alla möjligt laktos- och glutenfritt. Knappt att man får "normala" bakverk längre.
Kunde inte låta bli att le en aning vad gäller polisen på flygplatsen i München. Alltså den säkerhetskontrollen är ingenting jämfört med den jag fock genonlida i Tel Aviv. Min man klarade sig helt, men jag åkte dit.
Du härmade honom väl - hahaha! Tror nog att han inte alls menade så som du tror. De flesta tyska tycker än idag att Sverige (om de inte blandar ihop Sverige med Schweiz) är kallt, har höga skatter och att alla tjejer är blonda och blåögda. Sen känner de till Nordkapp också. Gissar att han menade dessa egenskaper och inte tänkte på kriminaliteten, som jämfört med Tyskland ju är obefintlig.

Channal said...

Hej Annika! Det duråkade ut för i Tyskland lät inte så trevligt, trist och så onödigt! Du ser inte så farlig ut! Gängskjutningarna är ingen som vill ha! Men inte lätt att komma åt dem. Tror det måste börjas redan i förskolan för att rädda dessa barn. Usch, inte lätt! Sen har vi så mycket som är fantastiskt bra här! Kan göra listan lång!

Spännande att ett gäng amerikanska damer ska göra Skandinavien på tio dagar! Hoppas verkligen de får fint väder! Koffeinfritt kaffe vet jag inget om. Men det finns ju så många amerikanska kaffekedjor här så det borde finnas. Men jag tror inte det finns på et vanligt kondis. Kaffe utan koffein kan väl inte vara äkta kaffe, eller ?

KRAMAR Anna

Anonymous said...

Monet svarar: Hur man upplever en förändrad situation är ju i hög grad relaterad till både personlighet, erfarenhet och övriga referensramar. Jag har ju faktiskt inte alls beskrivit att jag och/eller min familj och omgivning går omkring och känner daglig skräck eller hot utan vi lever förstås också på som vanligt. Däremot finns en ökad medvetenhet om att saker kan hända på ett sätt man aldrig kunde tänka sig för bara ett kort tag sedan. Det var därför jag nämnde min östermalmsväninna som trodde att en ordentlig portsprängning bara ett halvt kvarter från henne var en gasexplosion - hon kunde då inte ens föreställa sig att man skulle halvt rasera ett hus bredvid henne av kriminella orsaker. Hon går nu förstås självklart ut som vanligt med hunden och åker tunnelbana men det finns en annan känsla inför att saker man inte ens kunde föreställa sig faktiskt händer. I synnerhet i Sverige som inte varit utsatt för terror eller krig på många år har man inte alls samma krismedvetenhet eller känsla för att man behöver vara förberedd inför olika typer av hot. Det blev också extra tydligt i samband med pandemin där vi togs på sängen helt, utan förberedda utan tvärtom tomma sjukvårdslager bara som ett exempel. Att jämföra med Finland som liksom vårt dåvarande Frankrike har varit utsatta för krig och hade full beredskap.

Det är synd att du inte kan följa svenska medier helt och hållet, också rikstäckande. Då hade du t ex igår på nyheterna sett en länga fullkomligt söndersprängda radhus i lugna Hässelby med ett stort antal oskyldiga barnfamiljer vars hem nu sedan veckor ligger i spillror, typ Ukraina. Och ingenting görs - inte ens en första uppröjning är gjord. Det är inte bara skjutningar som sker - sprängningarna som drabbar på alla nivåer är förödande och får folk att flytta. Och det pratas överallt om detta, det är ett faktum. Och skrivs och diskuteras på alla nivåer inklusive på många sociala medier, typ Swedes Back Home etc. Så det är faktisk inte konstigt att du får den fråga du fick av din tyske Polizist. Jag får exakt samma fråga av mina vänner och min familj i USA, UK, Tyskland och inte minst från Frankrike.

När det gäller vårdens katastrofala utveckling har nu också SvD en påbörjad artikelserie om hur vårdpersonal på alla nivåer lämnar sina vårdyrken, till och med ”flyr” ifrån dem och därmed uppstår de kriser vi ser som i första hand handlar om personalbrist som leder till platsbrist och vårdinsatsbrister och patientfarliga köer. Det larmas från alla håll i Sverige, inte bara i Skåne och det är också ett faktum. I centrala Stockholm har man inte detta problem, ingen av mina vänner har heller något att säga om någon vårdkris och förstår inte att vi, som bor i närliggande Norrtälje kan få vänta i 4 veckor (!!) på att bara få tid hos en vårdcentralsläkare. Som man dessutom aldrig träffat förut trots att man formellt är listad hos någon annan!

Vi såg heller aldrig de här problemen i detalj innan vi flyttade tillbaka för gott. Det räckte inte med att vistas här under sommarperioderna - man måste bo permanent under en längre tid för att fånga upp och dras in i detta. Och lyssna på hur det ser ut i hela landet, inte bara i en priviligierad del som i Stockholms innerstad. Sen får statistiken säga vad den vill - det är klart att Sverige fortfarande hamnar högt upp på en välfärdslista eftersom vi är just ett sånt land. Men vi rasar fort utför och faktiskt är det fler och fler som börjar känna det. Och blir lika ledsna, oroliga och berörda som både du och jag. För det är en sorglighet utan like, det som sker….

Annika said...

Elisabeth:
Ja jättekul!!
Jag har förvarnat henne om vädret. HAHA.

HAHA, tysken och hans engelska ja, haha. Nej då, det är md glimten i ögat. tro mig, jag snackar då inte engelska utan brytning heller. Du vet, utfallet på V och W ... fortfarande svårt för mig. OCH allt som börjar på J kan jag lämpa med, jeans, jackets, jacks etc etc. Det blir så gärna mjukt för mig, som att uttala det med y på engelska.

Elisabeth, jag går på din linje. KLART han skämtade på ett äkta tyskt sätt. Han vet ju att Sverige knappast ligger på ruinens brant.

Så jag tänker så om det hela.

Gillar också det du säge om tyskar i allmänhet som har ännu har en sådana där bra bild av Sverige. Ibland vill jag bara att ngn ska förbjuda sociala medier. Vilket elände det gjort för oss alla på många plan. Läste en aritiek i DN imorse om det hela, en kvinnlig författare, journalist och aktivist från Filippinerna som hade mkt intressant att säga om hur sociala medier förstört vårt politiska samhälle, och oftast på fusk och ren och skär lögn.

HAHA, den där memen från insta är så rolig. Det är verkligen så, man tror liksom att ngt ska braka ihop hela tiden. FNISS. Så konstiga ljud blir, vad i helsike var det?? OCH vad kostar det, hahaha.

Annika said...

BP.
Eller hur?
Man vet inte eftersom man aldrig har tänkt på det. Men det verkar vara lugnt ändå. Men jag ska nog säga att hon bör köpa lite snabb-decaf och ta med.
Ja, jag har hört att i Tel Aviv är det fara å färde om man åker in å extra koll, haha. Har en kompis i Sverige som åkte in på samma som du.
Som du säger, i mitt fall rena västanfläkten.

Håller med dig och Elisabeth, såklart han menade så!! Jag menar, han var ju ingalunda otrevligt emot mig. Han bara gjorde mig lite mållös. Men jag går på era spår nu. YAY!!

Annika said...

Anna:
HAHA, nej verkligen inte. Snälla, ljuva Annika från Sverige liksom, ser då inte ut som en terrorist. HAHA.
Nej, men det är helt slumpmässigt det där.
Trist men bara att tugga i sig.

Så svårt det där med skjutningar, droger och gäng. Tror som du, det måste fångas upp redan då de är små.
OCH ja, Sverige har sååååå mkt fint och bra. Träffade en kille igår från Sverige hos min kompis Lotta, hennes systerson. Han är här med sin tvååriga dotter och han åker på pappadagar. HUR unikt är inte det! OCH fantastiskt.
DET kan tex USA ser sig i månen efter. Så ja, Sverige har mkt att vara stolt över.

Kramar från mig.

Annika said...

Monet:
Men det är ju det jag kan ... Jag kan följa nyheterna i Sverige och gör det också. Läser Dagens Nyheter varje morgon. Lyssnar på SR dagligen.
Följer DN och andra medier på andra sätt ex via instagram ochFB, har SVT Play. Men jag följer inga sk alternativa sidor eftersom jag litar på den sk mainstream media.
Jag var i Sverige då det där radhuset sprängdes som du skriver om.
Bor ju dessutom i Västerort då jag är där.

Du får läsa kommentarerna i denna tråd, vilka är skrivna av svenskar boende Sverige. De skriver ju väldigt nyanserat om rådande situation . Det är farligt att överdriva, riktig farligt.

Och jo, även jag känner både folk från när och fjärran här. Inte heller jag har hört ngn säga ngt ont om Sverige. Mer än att det ÄR hemskt det som sker med alla skjutningar. Dock alla inser nog att Sve är ett av världens bästa länder oavsett. Alla är givetvis överens om att det är nytt och unikt och skrämmande för Sverige. Tror verkligen att alla inser att skeppet måste vändas. Det finns väl ingen som tycker det är en bra utveckling. Alla förstår nog att fel gjorts på vägen av den politiker och folk i ledande ställning.

Vad gränspolisen sa till mig kan man ju tolka på olika sätt, som jag gjorde, eller som BP och Elisabeth gör ovan på et klokt sätt.
Sverige är ingen krigszon a la Ukraina, att påstå det för ngn i utlandet är ju det farligaste man kan göra. Då sprider man ju faktiskt ren och skör löja och kan ta Orban i Ungern i hand.
Frankrike har nog en del att ta itu med vad gäller svår kriminaltet i orten och på andra ställen, ser väl ungefär ut som i Sverige där också. Vad säger dina franska vänner om utvecklingen i Paris förorter och på andra ställen? Tyskland har ju även de sina problem likaså.
Visa mig ett land som inte har problem. Det är lätt att vända blickarna mot Sverige som varit sÅ förskonat, när det väl börjar smälla så får det ju extra stora konsekvenser just därför. OCH extra mkt uppmärksamhet just därför.

Men alla får tycka och tro som de vill. Här finns läsare från andra håll än Stockholms innerstad. Tycker jag har en bra spridning över Sverige. Och min kära insatta granne som ska till Sthlm i juni har inte yppat ett ord om att hon o hennes vänner skulle vara rädd för att åka dit. Tvärtom. Bara som lite balans i det hela.

nej, vi måste se det nyanserat och nyktert. Utan att överdriva.

När jag kom till USA och skulle till DC sa folk till mig. MEN du kan inte bo i DC! De leder mordligan i hela USA. De skjuter ihjäl folk på gatan. Var det så då jag kom hit? Nej, inte i de delar av stan där jag befann mig. Såg inget av den kalibern i DC och ändå bodde jag sgs i innerstan. Men ja, nog skedde det mord på daglig basis närapå, som alltid gäller det gäng, droger och som alltid i de sämre delarna av innerstaden dit jag iaf aldrig skulle gå.
OCh faktiskt än idag tror jag inte det går en dag utan att man läser om skjutningar i de sämre områdena i stan.
Inte en enda dag.

Med det vill jag säga att det händer överallt.

Slut.

Anonymous said...

Slutkommentar från mig också. Jag följer inga ”alternativa sidor” utan enbart main stream media. Som jag dessutom arbetat i och till delar fortfarande gör. Swedes Back Home är en fb-grupp som hjälper och tipsar varandra inför återkomst till Sverige. Sansat, nyanserat och ”nyktert” - inget farligt eller överdrivet eller felaktigt ryktesspridande, tvärtom är majoriteten extremt positiva till Sverige och framhåller alla fördelar med allemansrätt, naturen, barnledighet etc. MEN man nämner också de skillnader som uppstått under senare år utan att överdriva dem. Jag har heller inte sagt ett enda ord om att Sverige skulle vara en krigszon à la Ukraina, jag berättade om ett Rapportinslag igår hur det ser ut i de sprängskadade radhusen i Hässelby med totalförstörd inredning och glassplitter överallt. Som det brukar se ut vid motsvarande reportage från sönderskjutna bostäder i t ex Ukraina. Frankrike har lång erfarenhet av extrem terrorism och kriminellt utsatta områden/städer. Men man har till skillnad från Sverige där en fungerade polisverksamhet, tränad inför uppgiften och en avancerad organisation för kartläggning och förebyggande av kriminella och terrorbaserade aktiviteter. Om du googlar lite så kan du också se att tyvärr är det så att Sverige sedan ett par år fortfarande ligger på Europas högsta nivå när det gäller dödligt skjutvåld och Stockholm/Göteborg faller tyvärr inom samma statistik. Detta är uppgifter från BRÅ och framförs av public service-media och är inte fake-news. Redan nu, bara ett par månader in i 2023 ligger vi riktigt illa till med fortsatt stigande siffror. Det är inte att skrämmas, luras eller bete sig onyanserat när man talar om dessa sorgliga fakta. Vi pratar förbi varandra men jag vill inte bli beskriven som någon som inte har på fötter när det gäller den svenska utvecklingen - därför svarar jag dig som jag gör. Let’s agree to disagree!