Friday, February 02, 2024

Groundhog Day och misstänksamhet ...




Trevlig Groundhog Day på DÄIJ!


Just det, idag är det Groundhog Day.
Den andra februari är det dags för det lilla murmeldjuret Phil i Punxsutawney i Pennsylvania att berätta för oss alla OM det ska bli en tidig vår, eller om vi kan förvänta oss vinter i sex veckor till.
Om Phil ser sin skugga betyder det att det blir vinter i sex veckor till. OM inte, ja då blir det en tidig vår. Tidigt idag, fredag, styr invånarna i Punxsutawney kosan mot stadsparken. Där ska sedan borgmästaren släppa ut Phil ur den låda han sitter i—och sedan vet vi, vinter eller inte …
Vi gör som vi vill, vi kan antingen tro på Phil, eller så låter vi bli :-)

TILLÄGG klockan 8:30 på morgonen den andra februari!

PHIL har spått en tidig vår!!  Just det, det kan vi förvänta oss nu eftersom Phil inte såg sin skugga.  SÅ då är det upp till dig att tro, eller inte. HAHA!!

 

Bild från ABC News.


För övrigt, tänk att bo i staden Punxsutawney! Snacka om att alltid behöva stava upp namnet när någon frågar var man bor.
-Vänta, vad sa du att staden hette sa du?? Kan du bokstavera, tack.


Många av er har säkert sett den helt underbara filmen med Bill Murray och Andie McDowell som heter just Groundhog Day.
Filmen har titeln Måndag hela veckan på svenska. Den handlar om ett nyhetsteam från Pittsburgh som kommer till Punxsutawney för att rapportera direkt från stadsparken när Phil sticker ut sin näsa. Bill Murray spelar den vresige, trötta och ignorante reportern. Andie McDowell är hans mer positiva producent.
Sedan bryter en snöstorm av rang ut …
Som ni kanske minns upprepar sig Groundhog Day för Bill Murray om och om igen. Det är en film som är riktigt rolig att se. ÄLSKADE den då den kom och jag gillar den lika mycket än.


 

Bild från Rotten Tomatoes.


Jag får skriva här senare HUR Phil spådde idag.
Tror man brukar få veta runt klockan 8 eller så. Stay tuned!


Igår fixade tandläkaren min tand.
Det gick bra.
Men … Ja jag vet inte hur jag ska säga, men jag saknar min gamla tandläkare såååå vansinnigt mycket. Den klinik jag går till nu är jättefin, soft musik, massagestol och 3D-röntgen och what not.
När tandis var klar ville hon prata med mig om mina tänder, och mitt bett. Hon menade att jag har ett väldigt tight sådant, och det är det som gjort att jag fått värken nära mitt implantat. Att tänderna bak i munnen ligger för tätt.
Hon sa också att mina tänder är som slipade av sandpapper, att de är nedslitna.
Gnisslar jag tänder nattetid? Nej.
Sedan ville hon konsultera med mig om Invisalign… DET är alltså en sorts tandställning som inte syns och som man bär i två år. SAMT nattetid för resten av livet.
Det till det “billiga” priset av ca 5000 dollar …
Jag bah’—-VA!!!???
Jag sa att detta har jag aldrig förr hört av den tandläkargrupp jag brukade gå till. OCH jag gick hos dem i nära 17 år, två gånger om året. Ingen där yppade någonsin ett ord om detta.
-OH how STRANGE, sa tandis.
Sure, sure honey, tänkte jag.
Tandis sa, utseendemässigt är dina tänder perfekta, de är så raka och jämna och ditt tandkött är så fint och du har inga andra hål, inga infektioner. MEN ditt bett är tight, och dina bakre tänder nedslitna. Invisalign kommer att hjälpa dig, den skulle göra ditt bett mindre tight.
Det slutade med att vi ska ta ännu en 3D röntgen i september och jämföra då med den röntgen jag tog igår.  


Alltså, jag blev så misstänksam att det inte är klokt.
Det är en sak om jag haft fula tänder, krokiga och så vidare. hade jag iallafall kunnat överväga Invisalign. Men här skulle jag inte ens se någon skillnad på dem. Isåfall, tandis, ge mig en vanlig bettskena att använda om natten. Men de kostar ju inte lika mycket …
Jag vet, jag vet … det behöver inte alls vara så att hon försökte prångla något på mig. Men det kändes så.
Misstänksamhet är mitt mellannamn.
Och jag är så ovan vid "prångel" av alla de slag från min andra tandläkargrupp. Där fick mina tänder alltid bra betyg.
Äsch vi får väl se, men någon Invisalign blir det inte. DET kan jag säga.


Imorgon eftermiddag ska Peter och jag ta vår andra spruta mot bältros. På kvällen är vi bortbjudna, hoppas vi orkar.
Alla säger att vi kommer att bli helt utslagna av sprutan. Så det är en kul söndag som väntar. Wooohooo …  


Gud vilket roligt inlägg det blev idag då. F’låt! Men jag återkommer iallafall om Phil!


Jag önskar dig en jättemysig helg!!!

35 comments:

Yvonne said...

Spännande att se vad Phul kommer fram till om ert väder, brukar det slå in eller är det bara båg? Säkert delade meningar om det kan jag tänka mig.

Filmen har jag nog inte sett, vad jag minns iaf.

Skulle nog också bli misstänksam om en ny tandläkare helt plötsligt kom med en sådan teori och som kostade sååå mycket. Låter som ett försäljningstrick i mina öron, ha, ha.

Har då inte hört någon som sagt att man blir utslagen av andra bältrossprutan, lite seg men inte mer, men, men alla reagerar ju olika Hoppas ni kommer lindrigt undan och kan gå på er bjudning.

Ha en supertrevlig helg önskar jag er och skickar en stor kram

Dr Jo said...

Godmorgon Fredag!

Lite rolig tradition. Men vad vill du helst ha, tidig eller sen vår?
Jag hade gärna tagit emot tidig vår, men vi har haft snö sedan November. Så jag känner mig rätt så klar med det kalla.

Ahh det där med nya tandläkare. Jaa det är svårt. Jag har faktiskt använt motsvarande Invisalign, hade några tänder som var snea och det hela skulle gå att fixa på 6 måndader. Meen :) av olika anledningar sitter jag här 2 år senare med dom sista skenorna :).
I mitt fall är jag faktiskt nöjd, det är en envis tand som halkat efter. Men jag har också "bara" betalat 20 000kr och då var det just en av mina framtänder som var snea. Jag hade slutat le på foton och liknande. Har man raka tänder så tänker jag precis som du att det måste räcka med en "vanlig skena" nattetid. Efter 6 månader var dom tidigare synligt snea tänderna raka men vissa i underkäken behövde mer tid. Det kostade inget extra att scanna om munnen och få "nya skenor". Så jag tog det. Tänkte att har jag nu använt det såhär länge kan jag lika gärna fixa det sista. Nu är det bara några veckor kvar sen får det vara känner jag. Men om inga av dina tänder är snea och det bara ska "luftas upp" så låter $5000 och 2 år väldigt mycket. Det är ju en lustig deal att slänga in sådär kan jag tycka utan någon större anledning. Väldigt tråkigt då man (precis som du) tappar trovärdigheten för hennes rekommendationer.
Får se vad 3d röntgen visar om några månader? Skulle denna skena gå på din nuvarande försäkring? Och betalar du för den där 3d röntgen utöver din vanliga tandundersökning?

Bra att vara lite hälsosamt skeptiskt :)
Hoppas att du har en härlig fredag/helg!
Kramar Johanna

Anna i Portugal said...

Spelar det någon roll om bettet är "tight"? Vad är syftet egentligen med tandställningen? Jag menar om det inte fyller någon funktion egentligen så verkar det ju onekligen som den försökte "prångla" på dig det. Bra du är misstänksam och känner efter. Jag är ganska blåögd.. men det är en stor summa som jag också hade hajat till över och kanske bett om en "second opinion" om det nu finns en viktig funktion bakom. Hoppas ni inte blir däckade av sprutan utan kan få en skön och trevlig helg. Kram

Sara i Barcelona said...

Klart dom vill tjäna pengar på dig, var min första tanke, måste jag nog erkänna :D Många influensers skriver om just den Invisalign och då känns det direkt som att det är en business.
Men ååh, lilla murmeldjuret är ju bara för söt <3 Som ett jättemarsvin (hade marsvin när jag var barn som jag älskade återhållslöst :D)
Har inte sett den filmen vad jag minns iaf, tack för tipset!
Ha en härlig helg! Stor kram

Mamma C said...

Låter som när vår gamla tandläkare som vi hade i Sverige gick i pension och vi fick byta. Den nya vi fick började med en massa förslag om våra tänder. Det skulle dras ut visdomständer som vi inte hade haft några problem med överhuvud taget varken jag eller gubben. Men gubben stampade ner foten och sa att vi lagade hål om det behövdes och fick vi problem med visdomständerna skulle vi säga till. Vi slutade där efter ett besök och tog en annan tandläkare.
Spännande att höra vad väderprognosen blir.
Ha en bra helg nu. Och hoppas ni inte blir däckade efter sprutorna.
Kram Carin

Anonymous said...

Trust your instincts! Magkänslan ljuger aldrig!!! Låter som om hon vill sälja något. Hon kanske får commission. Min första tanke var också, hon vill tjäna pengar på dig. Trist att du måste gå dit igen. Själv började jag hos en ny tandläkare för typ 20 år sedan efter att min tandläkare gått i pension. Hon skulle laga både det ena och andra. Jag tyckte det var mysko direkt. Gick till en annan tandläkare och han hittade ingeting. Han klarade eldprovet och jag är jätte nöjd. Kanske kan tillägga att han är privatläkare och kunde ha tjänat många $$$…
Oj vad jag är spänd på vad Phil kommer fram till…
Ha en bra helg!
Kram Lisa

Annika said...

Yvonne:
Enligt Phil, TIDIG VÅR!!
Så vi får väl tro på det, haha.

Visst gör det, nu vill jag byta grupp. Vill inte gå tillbaka igen, kände inom hela mig hur det revolterade liksom.
P och jag skulle kunna byta faktiskt. Vi får se om vi gör det, men det här uppskattade jag inte. Framförallt eftersom ingen sagt så tidigare till mig.

HOPPAS du har rätt, Yvonne. Hoppas det inte blir så farligt efter andra sprutan. Vi får se. HUA! Äsch, det går ju över oavsett.

Kramar och ha en trevlig helg!!

Annika said...

Dr Jo,
Jag vill inte ha en tidig vår. Våren är så ljuvlig här, och jag vill att den ska dra ut på tiden. För när den är slut då är det låååång sommar. Jag vill inte ha för tidig värme, för tidig blomning. Det får bli segt för min del. Men nu har faktiskt Phil spått en tidig vår! HAHA:
Vi får väl se då. I fjol spådde han en sen vår. MEN den blev tidig. Hehe.

Jag tror att invisalign är toppen för den som behöver rätta till tänder etc. Jag vet ju det, har sett vänner som gjort det.
OCH ja, av rent kosmetiska skäl skulle jag inte tveka faktiskt. MEN det är så udda att höra detta nu efter alla år i den andra gruppen där det aldrig togs upp. AV ngn av de tandisar jag gick till där.
Ellen hur, en night guard, alltså skenat det kan jag gå med på. KANSKE.

Nej 3D ingår i min försäkring. Om jag får en night guard VET jag faktiskt inte om jag måste betala en sådan. Jag måste kolla det. P säger att jag inte gnisslar tänder, och jag tror ju inte det eftersom jag har en tendens att sova med öppen mun.
Men att sitta med en hel invisalign i munnen då jag själv inte tycker jag behöver det är såååå märkligt.
OCH dyrt.
Jag blir så misstänksam alltså, och skulle vilja ha en second opinon. Allra helst från ngn tandis i den gamla gruppen.

Jajaja, vi får se ...

TACK JO och ha en fin helg!
Stor kram från mig!

Annika said...

Anna:
Hon menar att det är blir så tight mellan tänderna att de börjar slita på varandra, och att de tränger på. Detta är ju absolut inget jag känner av. MEN hon menade att det är det som gjorde att jag hade ont där jag hade ont. Ja, jag blir så fundersam ...
jag vill ha en second opinion, men vet inte riktigt hur jag ska få det när det gäller tandis.
Tack Anna, ha en riktigt fin och bra helg!!

Annika said...

Sara:
DET var min första tanke också, hon vill tjäna pengar på mig.
Det blir så märkligt när ingen sagt ngt om det förr.
Det är skitdyrt och jag vill inte gå omkring med en sådan heller.

ÅÅÅ Sara, se den filmen den är sååå rolig!

OCH vet du, jag ser murmeldjur ibland när jag är ute och går. De bor under en barack. De är sååå gulliga.
Phil spådde iaf en tidig vår, hihi!

Ha en toppenhelg!!

Annika said...

Carin:
Alltså som jag ogillar sånt där. OCH så vanligt det verkar vara. Själv vet man ju liksom ingenting heller ... GAAAHH!!
Jag är väldigt sugen på att byta grupp jag med. P är mer tveksam. Men jag ogillar verkligen sånt.
Phil spådde en tidig vår!
HIHI!
Kramar och trevlig helg!!

Annika said...

Lisa:
Ja jag drog verkligen öronen åt mig. Just det där att ingen sagt ngt förr ... det är det som är så märkligt.
ja, jag är säker på att tandläkarna kan dra in en summa själva när de börjar behandla en patient för ngt som invisalign.
Vad trött jag blir ...
Ska dit på vanlig koll i sept. Halvårskoll.
P och jag skulle kunna byta grupp. P är mer tveksam till det än vad jag är. Men vad har vi att förlora? Ingen v oss har ngt band till den här gruppen. P fick en krona insatt nyligen frågan är om det ens behövdes tänker jag nu ... DEN kronan gick inte på försäkringen.
Här är alla privata, så nog kan de tjäna ---
Bra att du är nöjd med din!!

Stora kramar och trevlig helg!!

Brysselkakan said...

Väldigt konstigt att den nya tandläkaren säger så... Och varför har den gamla aldrig nämnt detta?
Om du kan skulle du nog byta, du har ju inte förtroende för denna efter detta.

Sedan reflekterar jag på hur ofta ni går till tandläkaren! Jag går vartannat år, ser allt bra ut så fortsätter vi så och givetvis kan jag ringa om det skulle vara något mellan mina besök. Eftersom jag går så sällan har jag valt att vara kvar hos den vi gick hos när vi bodde i Järna, visst 40 minuter att köra dit men det är ju inte så ofta och de är mycket bra. De bokar alltid lite mer tid i fall det skulle vara något så jag slipper åka dit igen. Både J och jag gick där under åren i Bryssel också, vi bokade tider till när vi var där på loven.

Annika said...

Brysselkakan:
Jamenvisst. OCH jag gick troget hos den gamla gruppen i 17 år två gånger om året.
Inte ett ord om tight bett.
Jag vill byta grupp. Vi skulle kunna bara nu, ingen av oss behöver behandlingar nu. Så visst, vi kan byta tills i höst Jag tycker vi ska, P är mer tveksam.

Jo, här går man två gånger om året. Tycker eg det skulle räcka med en gång om allt ser bra ut. Försäringarna täcker alla koller och rengöringar. Så ja, vi kan ju lika gärna gå.
Men en gång kan jag tycka räcker.
Fast det verkar väldigt vanligt att man går två ggr om året i Sverige också. Förstod det då jag läste kommentarerna i gårdagens inlägg. Det gjorde mig lite förvånad.
HELT klart smart att behålla en bra tandis även om man får åka en bit. Det är det värt.

Trevlig helg!

Monica said...

Phil får gärna komma hit😊och fixa tidig vår.

Men usch, din tandläkare nu och så mycket märkligt. Och det är som här, trodde faktiskt det var bättre hos er, tänker på alla dyra skadestånd som döms ut om något blir fel, här kan de göra som de vill.

Haft en helt fantastisk tandläkare, i många år, enormt duktig och suverän, tyckte det var rent avkopplande när jag stressade från sjukhusjobbet och kom dit, och privat men han är också tandkirurg, utbildar tandläkare än mer som redan är legitimerade och hinner inte med det här lite mer "vanliga" utan anställt till det.
Jag går hos annan privat men undrar i ett år nu om det mesta. Läser tandläkartidningen och intressant så många teorier det finns. Tänder är ju tänder, rätt lika ändå och inte som kroppens alla celler och organ som är så komplicerade. Tror man måste bli tandläkare själv för att få veta mer.
Otroligt bra att du tänkte till, mycket, men så förvirrande det är.

Och det är mycket om detta i Sverige nu, tydligen finns det de som ej är tandläkare ens men det är så otroligt segt här att sätta stopp.

Hoppas det blir bra, bättre för er, kanske byta men så svårt, man vet ju inte hur nästa är. Ska man då hoppa runt? Kanske intervjua alla grannar och vänner var de går.

Kram

Monica said...

PS, man går ofta två gånger om året här med men inget är ju enhetligt i detta land inom något så det kan variera som i allt annat.

BP said...

Skrattade gott när jag såg reportaget av Groundhog Day på BBC. Då var jag ju redan förberett här hos dig. Och enligt direktrapporten blir det inte ytterligare 6 veckor vinter - hahaha:-)

Har faktiskt sett filmen också. En sådan man ALDRIG glömmer och alltid kommer ihåg. Så bra var den:-)

Lycka till med sprutan och att ni kan njuta av samvaron med kompisarna:-)

Ha en skön helg!

Channal said...

Men hallå Annika! Den tandläkaren vill bara flå dig på pengar! Nej, tack! Har du i 17 år klarat dig utan så gör du det nu också.

Groundhog Day - "Måndag hela veckan" är en jättebra och rolig film! Hoppas Phil spår en tidig vår även även för oss i Sverige.

Trevlig helg och KRAM! Anna

Anne said...

Jag läste med stort intresse det du skrev om tandis (tack för lång svarskommentar igår också).

Det visar sig att vi har mer liknande erfarenheter nu av tandis och även hur våra tänder är, så jag fortsätter kommentera med mina egna erfarenheter. Men först, det är skitsvårt få en second opinion när det gäller tandis, jag vet inte ens hur det skulle gå till, alltså hur jag själv skulle gå till väga om det behövdes. Ingen aning. Jag fick ju en second opionion "ofrivilligt" eller vad man ska säga då jag tillfälligt inte hade min regelbundna (det jag skrev om).

Allt det du skrev om lusten att byta och hur ni inte alls har kopplingar till den nya, ni är "all set" fram tills nästa besök osv. Ni skulle lätt kunna byta utan att det blev jättemycket praktiskt problem. Jag kan förstå Peter också, som är mer tveksam då hans erfarenheter inte är dina. Men jag hoppas han är öppen svänga för förtroendet för dig och din tandis är ju kört som jag ser det. Tandis är precis som alla andra man går till, det måste finnas förtroende och tillit, känslan måste finnas där. Heck, vi väljer frissa med större omsorg än tandis...den som fixar vårt hår är vi kinkiga med och noga det blir bra, känns rätt osv. Så att se till det känns rätt med tandis är så viktigt.Samma gäller förstås läkare.

Det suger behöver byta pga försäkringsändringar, jag vet ju vad du menar.

Jag delar lite mer då jag tror det kan vara intressant och finnas paralleller till dig och mig här. En helt annan sak med mina tänder är att de är, precis som dina, raka, fina och jag har aldrig haft tandställning, aldrig haft problem med sådana saker. Tandköttet, precis som för dig, är fint och i bra skick (vilket för övrigt är något många har stora problem med, har jag förstått, vilket tydligen kan leda till en massa problem också).
Min tandis har dock sagt att mina tänder är nedslitna, att jag har ett tight bett och förmodligen har spända käkar nattetidsom bidrar till detta. Jag gnisslar inte tänder på nätterna, det vet jag, men visst, jag är nog spänd i käkarna och får väl tight bett då.

DOCK och detta vill jag understryka, detta är inget som varit en biggie, jag menar jag har fått höra det under årens lopp att det varit slitna och så, vilket ju inte är bra men jag har aldrig fått det att kännas som det här är illa eller presenterats som nåt dramatiskt som fått mig att bli rädd eller som skulle behöva omfattande behandlingar. Det har som sagt varit nåt som sagts under årens lopp, kommenterats. Skulle jag plötsligt NU (som du) få höra att dina tänder är så nedslitna och bettet tight att du behvöer en insalign (nu skrev jag det nog inte ens rätt) så känns det superkonstigt och en chock. Inte en CHANS att din förra tandläkare under alla år inte skulle pratat om det, om det varit så alarmerande som den nya tandisen får det att låta. Jag menar, bära denna tandställning 2 år och sedan nattetid för resten av livet. Vi snackar inget litet ingrepp direkt. Och svindyrt. För vad?!

Anne said...

Ok, men för diskussionens skulle, även om dina tänder är slitna och tight bett. Att det finns nåt i det hon sade. Skulle ens denna tandställning hjälpa dig och vara nödvändig. Jag är extremt skeptisk. Jag har ju själv väldigt nedslitna tänder men aldrig fått höra nåt om den där tandställningen som nån mirakellösning.

Själv, med längre tid av kunskap om nedslitna tänder och tight bett, aldrig fått den rekommendationen. Det behöver förstås inte betyda det är korrekt det heller, men jag känner som sagt förtroende för min tandis då jag haft henne under många år och varit nöjd. Ännu mer förtroende fick jag för henne då jag kunde jämföra med den här nya, tillfälliga som var hemsk, en klåpare.

Det min tandis har rekommenderat är en bettskena, men inte ens det har hon pushat utan sagt att det är inte alls säkert du ser resultat av den, det är individuellt hur det fungerar men en billig lösning prova om du vill. Typ så. Så för mina uttalade slitna tänder och tight bett så har det ändå aldrig rekommenderats invisalign. Raka, jämna tänder har jag och bra tandkött. Men slitna tänder dårå.
Inte fan tänker jag heller ha någon ivisalign, om det skulle rekommenderas plötsligt.

Jag vet inte vad jag vill säga med det här, våra situationer är förstås olika och dina tänder är dina och mina är mina. Men detta påminner ändå, hur vi fått samma diagnos men helt olika rekommendationer.

Vad jag uppskattar med min tandis, och du verkar haft precis samma med din förra. Det är hur det aldrig prackats på saker, hur hon aldrig fått det att låta dramatiskt och skrämt mig med "dina tänder nerfilade som sandpapper, om vi inte gör nåt dramatiskt NU så är det kört, de här dyra behandlingarna kan rädda dig". Alltså överdriver lite, men du förstår. Gillar också hur hon alltid ärligt och rakt föreslagit olika alternativ för t.ex. krona och fyllningar, kostnader för de olika alternativen, vad som skulle passa mig, men aldrig varit pushig för ett dyrt alternativ eller så. Tvärtom faktiskt.
Ja, du vet, har också haft det så under många år.

Att gå till en ny tandis och få höra de rätt dramatiska sakerna du fick, och aldrig hört dem förut. Det känns skumt faktiskt.
Alltså, nedslitna tänder kanske du har och tight bett, men inte i den omfattningen och utsträckningen som hon får det att låta som och att det skulle kräva denna omfattande, livslånga behandling för tänder som din förra aldrig kommenterar. Nope, känns inte rätt alls.

Jag hejar på dig, är på din sida här.

Äventyret framtiden said...

Tidig eller sen vår. Ska ett litet murveldjurs skugga avgöra en sådan sak?
Tillåt mig le.
Vad gällervdina tänder så kunde det vara bra med en second opinion kanske. Jag ska lägga in en s.k. liners som jag ska nattetid kanske under ett år, men jag
behöver det verkligen i min tur. Det har jag sett med egna ögon under de senaste månaderna och röntgenbilder och annat.
Bra är att du kollar upp din tandstatus ordentligt.
Trevlig helg!❤
Kramar

Monica said...

Måste kolla, finns berättelser på youtube, en kändis berättar som hade väldigt fina tänder innan men ville ha än mer perfekt. Kändes ointressant. Sen en tjej som visade tydligt lite snett och ojämnt och olika i över- och underkäke. Hon gjorde detta Invisalign i 17 veckor totalt med byte av skenor som följde hur tänderna rättade till sig och det kostade 35 000 här i Sverige. Bara den korta tiden, på fyra månader! Om hon sen måste fortsätta med tråd bakom tänderna eller nattskenor sägs inget om men är väl vad som krävs för annars rör sig tänderna tillbaka igen i ursprungsläget.
Här finns money money men aldrig har jag tänkt att tandläkare vore kul som yrke. Vi båda maken och jag är väldigt nöjda med våra som blev.
Och tandläkarna varit nöjda med våra tänder förutom att den nya nu hittar lite karies och sa att ett par nya kronor behövdes. Där har jag blivit tveksam i efterhand. För de nya ömmar, de finare sen förut kändes noll.

Elisabeth said...

Förstår verkligen att du blev misstänksam mot det din nya tandläkare sa. Nog känns det som att detta är något hon vill sälja in och tjäna pengar på... Det påminner lite om när min mamma var hos en tandläkare som ville plocka bort hennes (problemfria, märk väl!) amalgamfyllningar och byta ut dessa mot moderna varianter. Hon sa nej till detta och har fortfarande, 15 år senare eller något liknande, inga problem med nämnda fyllningar.

Men man ÄR ju så utsatt hos tandläkaren. (Tänker också på det som Anne skrev i sin kommentar till torsdagsinlägget, det var faktiskt skrämmande att läsa!) Vad vet man själv liksom? Många gånger är det liksom svårt att säga emot. Då och då pratar media om tandläkare som gjort onödiga ingrepp, framförallt dyra sådana förstås, på patienter som inte vågat säga nej.

När vi då ändå är inne på tänder: Jag hade några andra smågrejer (de gick till och med att göra utan bedövning - jag HADE förstås fått det om jag velat, men jag vill testa utan och det gick bra) som behövde fixas, men de åtgärdades i december. Tandläkaren tyckte nog att det var bra att börja med det enklare, speciellt eftersom mitt inre sammanbrott över visdomständerna även visade sig utåt, haha. Dock i betydligt mindre version än inåt. Stackars tandläkaren för övrigt, jag tänkte först be om ursäkt, innan jag insåg att de nog är vana, haha.

Lite roligt att du också dragit ut visdomständer! Nu när jag själv har gjort det tycker jag plötsligt att det vimlar av folk som gjort samma sak; innan trodde jag att det var ett stort ingrepp som krävde operation, typ. Och visst blir man öm i käken! Efter den första tanden hade jag mer ont, alltså att det liksom värkte, men med tand nummer två blev det just ömt.

För övrigt är det nog olika hur ofta man blir kallad till tandläkaren i Sverige. Min mamma till exempel behöver bara gå med 1,5 års mellanrum, eftersom tandläkaren tyckte att hennes tänder var så bra. Eller så sa Folktandvården så för att de inte hinner med alla patienter... Här är det nämligen nästan omöjligt att få tid där, så de har säkert mycket att göra. Jag går till en privattandläkare numera (priserna är desamma, så länge de har avtal med regionen), och vilken skillnad det är ändå.

Så Phil tror på en tidig vår... Vi får se om han har rätt. ;-) För din skull hoppas jag dock att han har fel, för du måste ju få mer vinter än det lilla ni har haft!

Elisabeth said...

Glömde kommentera köttet!

Men nej, jag märkte inte av några konsekvenser av mitt köttätande. Det var inte så mycket kött, så det gjorde säkert sitt till. Hade jag plötsligt ätit en hel biff till lunch och sedan hamburgare på kvällen hade det nog blivit annorlunda, haha. Det är så länge sedan jag åt kött på riktigt att det faktiskt är svårt att säga hur bra ersättningsprodukterna är. Men av kollegor som äter både kött och ersättningsprodukterna har jag förstått att dessa efterliknar kött väldigt bra.

Förresten, en sak till om tandläkare (uppenbarligen ett ämne som engagerar!): En lite rolig grej, tycker jag, är att det är billigare att dra ut en tand än att laga den. Jag trodde nog att det skulle vara tvärtom, men sedan insåg jag att a) när man drar ut en tand behövs ingen tandsköterska och b) när man drar ut en tand krävs inte lika många instrument, och då blev det logiskt. (Avdelning värdelöst vetande som min hjärna ändå lägger tid på, haha.)

Annika said...

Hej Annika,
Jag brukade inte alls tycka om Groundhog Day men de sista två åren eller så har jag helt ändrat uppfattning. Det är nåt otroligt befriande för mig numer i tanken att få börja om igen och igen på samma dag tills man får till den rätt. Oavsett vilka misstag man gör, hur frusterad man blir osv så får man en chans till. Fin tanke!

Jag var också hos tandläkaren i fredags och var nervös att de skulle hitta nåt - framförallt hål - men allt såg bra ut. Däremot är mina tänder lite sneda och vinda. Här får ju barn tandställning för sånt men när jag var liten var de framförallt intresserade av att jag skulle kunna tugga. Så de rättade till saxbettet jag hade men rätade aldrig ut tandraderna. Det stör mig inte nämvärt. Du får väl kolla med nån annan kanske om det där verkligen behövs...

Hoppas det inte blev alltför jobbigt med bältros-sprutan.
Kram,
Annika

Annika said...

Monica:
Ja, vi får väl se hur det blir med Phils siande, han lär ha haft rätt 37% av gångerna, haha.

Tandis ja.
Tyvärr är det vanligt med överbehandlingar här överlag. Både hos läkare och tandläkare.
Har själv förr aldrig varit med om det hos en en tandläkare. Jag trodde nästan det var en myt, fram tills att jag nu verkligen var med om det själv. Invisalign är ju väldigt dyrt, hon skulle nog få in en rejäl hacka i provision från mig om jag skulle ta det.
Det verkar fö som om många tandläkare just nu kör rätt hårt med invisalign.

Till viss det har nog överbehandlingar lite att göra med just stämningsrisken också. De överbehandlar hellre än underbehandlar.

Det är så bra då man hittat en bra tandis, som ni. Hos er behöver ni ju inte bry er om försäkringar och bolag heller. Skönt det.
Här kan en läkare, eller tandis, helt plötsligt sluta att ta ens försäkring och då får man leta nya. SÅ inte kul. Int för att det händer ofta, men det händer.

Ja, det känns jobbigt att kanske börja leta ny tandis nu, även om det är en bra tidpunkt Varken P eller jag ska till tandis igen förrän i höst. VI skulle kunna byta.
Tyvärr är det många tandisar som inte tar nya patienter. Men vi har ju tid på oss nu att hitta ngn. Vi får se ...

Menar du att det finns tandläkare som inte är tandläkare i Sverige? som ger sig ut för att vara sådana med praktik och allt? Märkligt.

Kram till dig!

Annika said...

BP:
Who needs BBC when you have ME!!!
Du vet alltid var du hörde det först, haha.
Japp, tidig vår. Komiskt, Phil lär ha haft rätt 37% av gångerna. HAHA.
Det säger en del det.

Groundhog Day(filmen) är verkligen sååå bra.
Kul att du också tycker det.

Ganska utslagna av den där sprutan, tyvärr. Men det går det med.

Ha det så fint!

Annika said...

Channal:
Ja det känns verkligen så. Blev så himla överrumplad också. Så förvånad och paff.
Tycker det känns skumt alltihopa.

Jaa, filmen är sååå bra.

Vi ska nog inte lita alltför mycket på Phil. Han lär ha haft rätt 37% av gångerna.
Kramar!!!

Annika said...

Anne:
Ja så talande hur mycket vi verkligen har gemensamt då det kommer till detta ...

En second opinion ja. Nej, jag vet inte heller hur det skulle gå till.
Vet verkligen inte. Det är ju inte bara att söka upp en ny tandis direkt. Men jag skulle verkligen vilja ha ngn som tittade på mina tänder igen.

Jag tror att Peter är öppen nu också, har ju pratat med honom en hel del sedan det hände. Nu gäller det "bara" att hitta en bra grupp.
Har börjat kolla. Kom till en som såg bra ut, sen visade det sig att de inte tar ngn försäkring alls. Man betalar ur egen ficka, och sen skickar de in till ens försäkringsbolag. Dock, det är inte säkert att försäkringsbolaget betalar ett jota eftersom de är utanför "network". Så den gruppen gick bort. Många grupper tar inte nya patienter, men det finns absolut de som tar nya. Jakten fortsätter.

Det lusigtiga är att när jag kom hem i torsdags fr tandis fick jag ett SMS från dem. Du vet det vanliga, hoppas du var nöjd bla bla, uppstår problem ring ...bla bla.
Men sen kom det bästa, om du är nöjd vill vi "att du ger oss en five star review ...". Inte bara en review, utan en 5 star sådan ...
Nej givetvis har jag inte gett ngn sådan.

Så lustigt det där att vi bägge har ett tight bett. Jag vet att jag inte gnisslar tänder. Jag har alltid sovit med öppen mun. Så är det bara, kan inte göra ngt åt det.
Men ja, visst kan jag också se att tänderna är nedslitna inne i munnen. En tandis i Sverige sa en gång att min emalj är mjuk.

Så var det med min gamla grupp, visst tog de upp bettskena nattetid. Men aldrig ngn push, och aldrig så att någon sa att vi rekommenderar verkligen att du har night guard annars pulveriseras dina tänder. TYP. Nej.
Och Invisalign, aldrig i livet att att jag skulle gå med en sådan med mina tänder. Nej. Bara tanken svindlar.

Som din tandis är mot dig, så var min gamla grupp mot mig. OCH gissa om jag gillade dem, och respekterade dem. Allihopa. Jag menar, det är säkert tio tandisar i den gruppen. Jag träffade alla under mina halvårsbesök under mina 17 år där.
MÅ din fina tandläkare aldrig sluta ta er försäkring, Anne. Det är ett helsike att hitta en ny och bra sedan. Och de känner väl (de nya) att de kan köra rätt i in väggen med en ny patient.

Tack Anne, jag kände direkt i magen att ngt var fel. Först vill hon att jag skulle komma in "for a 15 minutes consultation about your teeth later on next week". När hon såg hur tveksam jag var inför det det sa hon "Or come to my office right now and we can have a little chat". Då kunde jag inte säga nej. Det var då hela svadan med Invisalign kom.
OCH när vi sedan var överens om att jag inte är intresserad nu så sa hon att "We'll see in the fall when we 3 D your teeth again".
När jag sedan var på väg ut kom receptionisten efter mig ... "Annika, are we setting up an appointemnt for invisalign with you before you leave today?".
NOOOO!!!
Gud vad trött jag var då jag kom hem.

OCH en second option, skulle såååå gärna få en sådan. Men jag anser det alldeles omöjligt.

Kram till dig!

Annika said...

Anne igen:
Jag vet, fattar inte heller.
Just nu känns det som om tandisar överlag vill prångla ut Invisalign.
MEN hur skulle den kunna ställa mina bakre tänder rätt? OCH få dem mindre nerslitna. Fattar inte det heller.
Tycker det var så talande med den andra tandisen i din grupp som ville att du skulle överbehandlas till max. En gång i min gamla grupp hade jag en tandhygienist som började snacka lite om en tand jag har i överkäken där tandhalsen är exponerad till viss del. Hon började snacka om grafting etc.
Men sen när tandis kom så sa han att det inte är någon biggie alls. Tanden sitter som berget etc.
Det är den enda gången i den gamla gruppen jag hörde ngt "ovanligt och pushande".
Sedan bad jag att inte få den hygienisten igen. Hon var vikarie för den hygienist jag vanligtvis hade. OCH som jag saknar än idag.
Tack för ditt engagemang, Anne. Fortsättning följer. Vi får se vad höstens besök ger. Förhoppningvis då hos en ny grupp.
KRAMEN!!

Annika said...

Karin:
Gammal tradition, du vet :-)
Nej, man ska nog inte lita på Phil alltför mycket. Han lär ha haft rätt 37% av gångerna. HAHA.

Vt tyvärr inte alls hur jag ska få en second opinion på mina tänder. det är nästan omöjligt tyvärr med försäkringar och annat.
Men en ny grupp blir det nog.
Ja, jag såg ju mina röntgenbilder och 3D också. Men för mig är det ju omöjligt att veta vad som är rätt och fel.
Svårt svårt.

Nu blir det nog inget mer kollande förrän i höst. Men då hos ny tandis, hoppas jag. OCH vad hen säger då .. ja det får jag se ...
Jobbigt.

Kramar!!

Annika said...

Elisabeth;
Nej, don't fix what aint broken ...
OCH ja, just det att byta ut amalgam mot vit fyllning det har jag hört att många tandisar vill göra. MEN varför rota i ngt som funkar?
Och dyrt är det, det är ju rent kosmetiskt.

Visst är man utsatt hos tandis. Man fattar ju ingenting av det som sägs. Annes kommentar i torsdags är verkligen otäck. Man är sååå i deras våld. De kan inbilla en vad som helst.
OCH även om de visar snygga 3D röntgenplåta,r där ens tänder syns i minsta detalj, vet ju jag som patient inte alls hur det SKA se ut, eller vad som ör normalt.
GAAHH!!
Visst är det så, tandisar kan överbahandla utan att vi som patienter kan säga ett skit. Vi vet inget, de vet allt.

Så bra att du kunde köra lite utan bedövning hos din tandis.
Ibland är det fasiken bättre, bedövningen sitter ju i så länge. Och är det bara lite småjobb kan man köra utan.
Haha med tandis och dina visdomständer och ditt utbrott.
Komiskt.
Men ja, jag tror att tandisar är vana vid mkt, mkt, mkt från patienterna. Många är ju livrädda då de kommer. OCH att dra ut en tand är nog det värsta många kn tänka sig.
SÅ ditt utbrott var förmodligen ett litet mot vad hen är van vid.

Ja,haha. Jag har dragit tre visdomar. Två i Sverige, jag cyklade hem efteråt, ca en mil.
En här i US, cyklade inte hem, haha.
Men allt gick bra. K har tagit bort tre av sina. Hos tandkirurg. Ibland behövs det om rötterna snott sig. Jag körde henne, och hon fick lustgas under tiden. Ngt sådant har aldrig jag behövt. men jag är onaturligt orädd hos tandis också.
Absolut är man öm i käken efteråt. Har för mig att tandis här i USA sydde över kratern. Men i Sverige lämnades den som en krater. Har lite svårt att minnas detta med ev stygn här. KAN ha fel. Men jag har för mig det ...

Det verkar lite olika det där i Sverige när jag läser kommentarerna. Två gånger om året, en gång eller som din mamma, som behöver gå mer sällan.
Ibland kan jag tycka att två ggr om året är lite överdrivet om man har bra tänder. MEN ja, försäkringen täcker det så ...
Förstår så väl att det är skillnad på folktandvården vs privat.

Phil lär ha hft rätt 37% av gångerna. Det säger allt, haha.
Nej, jag vill inte ha en tidig vår av många olika orsaker. Kan skriva mer om det senare i veckan.

Annika said...

Elisabeth igen:
Just det, skulle du smälla i dig rött kött (framförallt är det väl just rött kött som gör att folk kan må väldigt dåligt om de börjar äta kött igen) så skulle du förmodligen få världens reaktioner och bosätta dig på toa ett tag, haha.
Men du äter inte heller fisk, visst? KLART inte gör, tänker jag nu. Du är ju vegetarian för tusan. Då går ju fisk bort också.
Inga tankar på att bli vegan?

Men ja, jag tycker nog att just vego- köttfärs är så snarlik den riktiga. Supergod. Har även ätit hamburgare med meatless meat och tyckt att det varit som att äta "en riktig".
De är duktiga på att framställa kanske ffa "köttfärs". Hur är det med biffar, kan man köpa fejkade sådana också? Måste kolla nästa gång jag är i affären.

Jamen jösses, billigare att dra ut en tand än att laga ... Så är det nog tyvärr här med. Dra ut, och du har aldrig mer problem med den tanden. MEN du har absolut inte heller råd med en brygga eller implantat. Så då förblir en mun alltmer tandlös. Tänder ÄR den stora klassfrågan ... visa mig dina tänder och jag kan säga mig vem du är. Typ. Sorgligt, såååå sorgligt.

Annika said...

Annika:
KUL att ha dig här igen. Välkommen tillbaka!!
Ja lite så är det ju med Groundhog Day. Håller med dig där om misstagen.
Dock ska man nog inte lita för mkt på Phil, han har haft rätt 37% av gångerna. men trägen vinner!!

Annika, din tandis har inte försökt pracka på dig Invisalign då?
Som du säger, här har nästan alla barn (K slapp dock) tandställning. Dyra behandlingar, men med fina resultat sedan då. Men absolut, det är mer regel än undantag att barn här går med tandställning. Tror alla mina kompisars barn fick det. Otroligt att K slapp. Men där sa tandis faktiskt väldigt tidigt att hon inte behöver sådan. OCH det behövdes verkligen inte heller.
Glad för att många tandisar är ärliga ändå.
en second opinon på tänderna. Alltså här i US vet jag inte ens hur man går tillväga eftersom allt är så styrt av försäkringar och den tandis man redan har.

Tack Annika, känner av sprutan. Men det är bättre idag än igår.

Kramar!

Annika said...

Monica:
Tror absolut att Invasalign är mkt bra för den som behöver det.
Absolut, ingen tvekan. har själv sett på vänner som haft det. De har fått jättefina tänder av det.
OCH det fina med just denna metod är ju att tandställningen inte syns.
Dyrt är det, sååååå dyrt.
Nej, tandis är inget som jag någonsin drömt om att bli heller. Men tur att de finns, och tur att så många vill bli just tandis ändå.
Och ja, tandisar tjänar bra!!!
Jag vet, det är nog bra att vara lite skeptiskt emot alla kronor, bryggor etc.
Kram!