Thursday, February 08, 2024

Allra första, Filmtips och Så glad för ...




Hallåj torsdag!!
 


* Allra första besöket hos …

… Optikern.
DET skedde i måndags. Jag fick för allra första gången i mitt 57-åriga liv en riktig ögonundersökning med bilder av ögon, ögonbotten, näthinna i alla möjliga vinklar. Starkt ljus, titta hit, titta dit, förstoring av pupillerna, läs bokstäverna … Ja, the whole shebang!

Glasögon, progressiva?
Javisst, nu ska även jag börja med sådana. DET har jag inget emot faktiskt. Hoppas det inte blir svårt att vänja sig. Snart ska jag prova ut bågar. Läskigt, och SVÅRT! Men kul också.

Om du använder progressiva glasögon, hade du svårt att komma tillrätta med dem, att vänja dig vid dem?

Sedan en tid tillbaka har jag tyckt att synen på mitt högra öga är försämrad.
Jag ser lite suddigt också, lite som att världen är softad på höger öga. Efter att mina pupiller förstorats var det återigen dags för optikern att titta på mina ögon genom den kamera hon har.
DÅ kom det, som jag själv misstänkt,
  -You have cataract in your right eye.
Alltså gråstarr.
Japp, där satt den.
Jag hade haft rätt via mitt googlande. Fattade det. Men ändå blev det en liten, liten chock.
JAG! 57 år! GRÅSTARR!?
För tidigt att operera, men med tiden blir det ju så. Vi ska hålla koll på starren.

 I fredags-då jag vaknade-kände jag hur irriterat mitt vänstra öga var redan innan jag öppnat ögonen. Spegeln avslöjade sen mitt mycket röda öga. Droppade i lenande ögondroppar, som inte hjälpte.

Optikern märkte det såklart direkt i måndags. Hon kunde sen konstatera att jag har en “scratch” på det ögat. En rispa.
Vet absolut inte hur jag fått den, bara att jag vaknade i fredags och att mitt öga var illrött. Ja kan absolut ha rivit mig själv utan att ha tagit direkt notis över det. Nu har jag penicillindroppar att ta fyra gånger dagligen plus en salva som jag tar innanför det nedre ögonlocket innan det är dags att sova.
Återbesök på tisdag. Mitt öga är ju ännu rött, men mkt bättre. Vilken tur i oturen att jag kom till optikern precis jag kom.

Jag är glad att jag äntligen tog mig till en optiker. Att jag fick ändan ur efter alla dessa år. Att jag faktiskt äntligen fick mig en riktigt grundlig ögonundersökning. Sen får vi se när min starr ska opereras, men det är inte aktuellt ännu tydligen.

Nu ska jag “bara” välja ut ett par snygga bågar. Det blir inte jättelätt. Vill ha något klassikt. Vi får se …



 

Bild från Healthcare Jobs



* Filmtips.

I söndags, då Peter och jag låg som zombies hemma i soffan hela dagen (biverkning efter bältrosvaxxet) såg vi en helt underbar film som jag härmed kommer att rekommendera å det varmaste.

Filmen är “The Holdovers” med Paul Giamatti (som jag ÄLSKAR) i huvudrollen.
Paul Giamatti spelar en lärare på en mycket ansedd privat gymnasieskola för pojkar i Massachusetts under tidigt 70-tal.
Det lackar mot jul, och det blir jullov. Giamatti har fått som uppgift att vara den lärare som är kvar på skolan över jul med de pojkar som av någon anledning inte kan åka hem över lovet, the holdovers.
På skolan finns även en kokerska kvar. Jag ska även nämna att både Giamatti och kokerskan har tjänstebostäder på skolan. Men Giamatti får inte bo i sin lägenhet över jul, utan han måste bo i samma korridor som de pojkar som är kvar.

Det som sedan händer är att alla pojkar, utom en, får följa med till någon annans hem över julen. En pojke blir kvar med Giamatti och kokerskan.

Filmen är regisserad av Alexander Payne, en regissör jag verkligen gillar
Payne har bland annat gjort filmerna Sideways och The Descendants.
Det är även i denna film ganska lätt att känna igen Paynes ganska typiska stil.

Det står att filmen är en komedi, men det tycker jag nog inte att den är. I mitt tycke är den mer av ett drama. Vi får djupdyka ner hos de tre som är kvar på skolan. Se hur den tidigare så bortskämde eleven får upp ögonen, se hur Giamattis stränge lärare kämpar på med sina inre rädslor och drömmar. Kokerskan med sin sorg och sina funderingar. De här tre tillsammans är bra för varandra.

Se den! Filmen är nominerad till fem Oscars.


 
Bild från The Panther Newspaper


  * En annan sak …

… Jag är så in i vassen glad över är min Kindle!
Jag vet att jag sagt det förr, men jag upprepar det. Det allra bästa är ju att jag nu kan köpa böcker direkt från Sverige. DET är en ren ynnest för mig. Nu har jag precis läst ut Denise Rudbergs senaste, Dancing Queen, som jag tyckte om.
Idag ska jag börja läsa Andrev Waldens “Jävla Karlar”, som jag verkligen ser fram emot att läsa.

Jag har också laddat ner urgamla böcker för en spottstyver, ungdomsböcker jag älskade då det begav sig.

Att bli med Kindle och börja läsa på platta blev ett lyckokast. Trodde inte jag skulle tycka så mycket om det som jag gör.

Som grädde på moset, och extra fet bonus, är att jag även har Arcy på plattan och kan läsa svenska tidningar när jag vill.

Det här hade låtit som en utopi för bara några år sen. Då när svenska böcker och svenska tidningar var hårdvaluta. Nu är de bara ett tryck bort.
Otroligt så fort jag vant mig vid detta, och hur mycket jag tycker om det.

Är för alltid tacksam mot Brysselkakan för att hon tipsade om BOKON i Sverige. De tar amerikanska kort, och att ladda ner böcker från dem är inga problem alls.
Ännu roligare är att mitt tips även kommit fram till andra här i USA som vill ladda ner svenska böcker. Det gläder mig enormt att jag, via Brysselkakan, har kunnat hjälpa andra.


  ***


Med detta vill jag önska dig en riktigt bra torsdag.

42 comments:

Yvonne said...

Progressiva glasögon vänjer man sig fort vid, iaf om man väljer de som har största och bästa synfältet för läsning på nära håll, såklart dyrare men då är det inga problem att vänja sig.

Bågar är alltid svårt att välja, känns som man inte ser själv hur man ser ut, så vissa optiker tar ju foto på dig med olika som man kan titta på hemma. Mycket bra tycker jag.

Grå starr är ju snart var och varannan som har, har också början till det men det är långt ifrån operation sa de. Låter inte helt kul att de ska pillra i ens ögon men har hört av alla att det är absolut inte läskigt.
En rispa i ögat låter inte kul men bra att medicinen verkar på det.

Tack för filmtipset, ska noteras

Förstår du är glad att du kan läsa svenska böcker och ladda ner det du vill. Jag har just beställt en laddning böcker som finns på bokrean. Såg att det fanns en till av samma författare som "den tyska flickan" som jag beställt, den heter "Dotterns berättelse", spännande att se om den är lika bra, även Dancing Queen är beställd. Så fort böckerna hamnar i "reaträsket", kanske för att det ges ut sååå mycket böcker hela tiden.

Ha en jättefin torsdag hälsar jag från ett -10 gradigt Åkersberga

Kramar

Sara i Barcelona said...

Annika!

Proggar minsann ;) Ja, jag har jobbat som butikschef och optikerassistent i många år i Sverige på Specsavers så den världen är mig väl bekant :D Proggar är alltid jobbigt första veckorna men med beslutsamhet brukar man anpassa sig, beroende också på hur bra progglas man har förstås, finns ju olika grader... Har dock bara en känsla av att du har valt det bästa glaset :D
Hoppas att du hittar en fin och lämplig båge, är gärna smakråd om du behöver :D
Jag har Nextory som jag abbonerar på så jag läser också för fullt, eller snarare lyssnar faktiskt numera. Älskar det, och många böcker har passerat revy hittills :)
Håller precis nu på att läsa serien Säbyholms gröna fingrar, och är nu på den sista boken "Med döden som gäst", nästa bok jag ska läsa nu är "Stacken" av Annika Norlin som ska ha fått väldigt bra omdöme :)
Ha en fin dag! Kram :)

Sara i Barcelona said...

...just det, angående gråstarr, så är det inte alls ovanligt och dom flesta får det förr eller senare, och det finns bra hjälp. Det som är lite värre är grön starr, så det kommer säkert att gå bra :) Kram igen!

Anna i Portugal said...

Jag har haft progressiva glas ett bra tag, vande mig nog ganska snabbt. Men fortfarande så får jag fundera på hur jag vinklar huvudet när jag läser :) Misstänker jag har början till grå starr också.. är suddigt ibland oavsett läget på huvudet.

Tack för filmtips! Dock så gillade jag inte "Groundhog day".. det blev för tjatigt med samma upplevelser hela tiden. Är för otålig, tyckte handlingen fastnade. Roger såg färdigt och kunde berätta slutet för mig.

Kan du även låna böcker på biblioteket med Kindle numera? Med någon annans bibliotekkort då.... Jag har Storytel och är nöjd med den, men Roger älskar sin Kindle. Han läser dock nästan bara på engelska. Tänker att jag kanske byter till Kindle framöver, men vill inte köpa varje bok jag läser så vill ha ett abonnemang med svenska böcker som funkar på Kindle.

Hoppas din torsdag blir finfin, här har det precis börjat regna. Det sägs att vi ska få 30mm idag, så naturen blir glad i alla fall.

Kram

Mamma C said...

Jag har haft progressiva glasögon länge nu. Jag vande mig väldigt fort faktiskt. Men vet när gubben skulle gå över till progressiva glas att han hade det skitjobbigt. Tyckte han klev i luften och blev yr i huvudet.
Nu senaste gången när vi kollade synen hade gubben fått grå starr på ena ögat. Men inget som behövdes opereras nu.
Tack för tipset på filmen.
Ha en bra dag.
Kram Carin

Äventyret framtiden said...

Nu är det rätt längesen som jag använde progressiva glasögon men jag kommer inte ihåg att det skulle ha varit några stora problem alls. Jag opererade båda min ögon för gråstarr år -21. Är helnöjd. Hade mera gråstarr på mitt vänstra öga men de tyckte att jag skulle ta båda ögonen samtidigt ( det fanns en antydan till början i det högra också) för att min hjärna skulle ha bättre att ta det hela. Jag hade brytningsfel. Men det jag vill säga är att det är inget större problem att få nya linser, få vara med om ögonoperationerna.
Du vänjer dig snabbt med de progressiva skulle jag tro. Lycka till och tack för filmtipset!
Kramar över ett regnigt Atlanten, Karlotta-stormen är i antågande.

Eva i Dalarna said...

Jag har haft progressiva glasögon i många år nu, och det fungerar bra. Men jag hade svårt att vänja mig, jag tror inte att som nån skrev " det vänjer man sig fort vid", jag tror nog att det kan vara olika för olika människor. Det är ju just det vi är, vi människor: olika.
Jag kände mig lite som en höna som pickar med huvudet hit och dit. Men man får ju kämpa på, så vänjer man ju sig, förr eller senare. Nu klarar jag mig inte utan.
Grå starr har min mamma opererat, för henne blev det mycket bra och hon ser nu bra på längre håll, läsglasögon behöver hon dock fortfarande.
Jag älskar läsning, men jag läser inte gärna på padda etc, eftersom det ger mig huvudvärk. Men som med allt annat, vi är olika. Tur är väl det egentligen.
Tur det inte var grön starr ändå du, det är värre det!

Millan said...

Jag tyckte inte det vara nagra problem med progressiva glasogon alls. Dock jatteskont att slippa ta pa och av glasogonen varje gang jag kollade bort fran skarmen!
Jag fick inte glasogon forrans for nagra ar sedan och behover dem bara nar jag laser eller sitter vid datorn. Helt klart ett aldersproblem! En sak jag lart mig ar att INTE kopa for sma glasogon. Jag gjorde det forsta gangen och kunde aldrig vanja mig vid att jag alltid sag ramen ... Sa mina nya glasogonen ar rejalt mycket storre och SA mycket skonare. Tanker aldrig pa ramen langre. Kram!

Cari said...

Jag har sett dåligt, närsynt, och haft glasögon eller kontaktlinser, sen jag var 10 år.

Men 2014, 54 år gammal, fick jag lov att opereras för grå starr på båda ögonen. Med nya linser som även korrigerade en del av min närsynthet klarar jag mig nu utan glasögon. Använder bara sk terminalglasögon då jag sitter vid datorn. Jag fick lov att betala en del av kostnaden för operationen, om man ”bara” opererar mot grå starr bekostas det av sjukvården. Är så nöjd.

Hoppas du vänjer dig snabbt med dina glasögon.

Läsplatta är så bra. Man kan ha med hur många böcker som helst på resan. Och man kan justera ljuset i den om man vill läsa på natten utan att störa den som sover.

Brysselkakan said...

Progressiva har jag haft många år nu. Tycker det är lite besvärligt varje gång jag behöver byta glasögon; går bra hemma men så fort jag är i tex en galleria eller matbutik svajar allt. Det går över men kan ta tid så jag tycker inte det går fort trots att jag haft progressiva länge nu. Bytte i höstas, de jag hade när vi sågs i januari, men det blir inte bra så i måndags beställde jag en ny båge. Behövde inte betala för det utan det anses som ett giltigt byte.
Som några redan skrivit; snåla inte med glaset det kommer du inte ångra.

Min svärmor opererade grå starr för något år sedan och det var inte alls jobbigt och gick smidigt. Dock har både T och jag grön starr i släkten så det kollas så klart lite extra men än så länge så är trycket och sånt som det ska på oss båda. Min farmor blev till slut blind pga grön starr.

Hoppas den reva på ögat läker fort nu och tur att du ändå skulle till optikern!
Vår J gillar inte optikerna i USA... just detta med att man får droppar och ögat blir extremt ljuskänsligt sedan. Så när han var i Sverige i somras bytte han glasögon här (plus att Oronos enda optiker hade över sex månaders väntetid).

Är så glad att det löste sig med svenska böcker för dig! Och såg att fler fått tipset av dig!
Sedan måste jag tillägga att de som läser på en vanlig skärm eller iPad borde testa en läsplatta för böcker för det är stor skillnad att läsa på en sådan och man blir inte mer trött i ögonen än om man läser en bok, vilket du nog kan hålla med om.

Dr Jo said...

Hejsan,

Jag är också glasögonorm :) Dock på deltid, alltså när jag sitter framför skärmen. Men ibland har jag det ifall jag skulle läsa bok eller så. Nu läser jag så mycket på telefon och ipad och då gör jag texten större om jag ska läsa en bok eller liknande.
Jag har inte ett jättestort synfel men jag har ett par som är typ progressiva. Optikern sa något om att det fanns ett område som hade starkare styrka. Men som sagt iom att mitt brytfel är så svagt så är det inte så stor skillnad.

Min pappa har nu vid 75 års ålder fått operera sina ögon för gråstarr. Det var väl ena ögat som behövde det men oavsett så var det för att underlätta synen i framtiden. Ja oavsett så sa han att det inte var ett speciellt jobbig ingrepp egentligen men iom att det är jobbigt när någon är och pillar i ögonen så kan det bli jobbigt av den anledningen.

Kul med filmtips som alltid och Jaaa jag vill också slå ett slag för att läsa böcker på skärmen. Jag trodde att jag skulle sakna fysiska böcker men just nu gör jag faktiskt inte det. Jag brukar invertera skärmen så att texten är vit och bakgrunden svart. Perfekt för att läsa samtidigt som man nattar barn, och så kanske man har en chans att inte somna själv när man lägger dom :)
Men ja jag kan förstår lyckan över att ha tillgång till svenska böcker och tidningar när man är utomlands! Vilken lyx indeed!

Ha en toppenbra torsdag!
Kramar Johanna

BP said...

Nu vet jag inte vad som är "normalålder" för att få gråstarr, men jag känner många som opererat sig för starren. Operationen tog en kvart ungefär, lokalbedövning och noll biverkningar. Med andra ord - ingenting att oroa sig för.
Jag valde bort progressiva glasögon en gång i tiden och satsade på två par glasögon istället. Nu har ålderssynen hunnit ikapp, och jag behöver bara läsglasögon nuförtiden. Ja, några saker blir uppenbarligen bättre när man blir äldre;-)

Lycka till med val av bågar. Ta med dig ett "skönhetsråd" eller en PS istället;-)

Anne said...

Det var imponerande Annika om det här var första gången du besökte en optiker och undersökte ögonen, att du kunnat skjuta upp det så länge alltså. Se det så, att du "kom undan" otroligt länge.

Tänker som andra skrivit, gråstarren är inget problem och oroa dig inte. Ska jag säga, som oroar mig för typ allt, haha. Men allvarligt talat, det är nog ingen biggie. Förstår det kändes sisådär få diagnosen och höra det, men du smälter det nog rätt snabbt och accepterar det. Som i princip alla skrivit här, det är så otroligt vanligt. Jag känner en del som fått diagnosen redan i 40-årsåldern, så jag jag har tänkt om lite där, tror det är mycket vanligare tidigare i åldern än man kanske trott (för diagnosen, inte operation). Många är i den klubben. Jag är inte där (än, får jag nog skriva för det verkar oundvikligt) men som närsynt sedan barnsben är jag van med glasögon och optikerbesök.


Men du, det med rispan låter otäckt. Du verkar ta det med gott mod och som du skrev, vilken tur med timingen att du ändå var inbokad samtidigt som det här med röda ögat råkade komma. Dropparna läker och gör allting blir bra, så om någon dag är det här ett minne blott.

Filmen Holdovers har jag länge velat se! Såg häromdagen att den fanns billigt att hyra via Prime och tänkte att det får bli helgfilm endera helgen nu, så roligt höra att den var riktigt bra. Jag älskar också Giamatti, han är underbar. Payne har sin speciella stil, som du säger, jag tycker om den. Sideways är en favoritfilm som jag sett många gånger.

Ja, du har verkligen "paid it forward" och sett till det du lärde dig via Brysselkakan spreds och kom andra till godo. Du hjälpte ju mig, tack igen Annika. Verkligen. Precis som du säger, att kunna läsa svenska böcker på Kindle och använda BOKON för inköp (förstår fortfarande inte varför det ska vara så svårt använda amerikanska kort på svenska siter men men det är som det är, bra BOKON tillåter det iaf) öppnar upp en helt ny värld för oss utlandsboende.
Smart det där med att billigt och enkelt ladda ner nostalgiska böcker från förr också, som du skrev du gjort.

Till sist, kul höra en uppdatering hur tankarna går kring Colorado. Förstår absolut ni skulle behöva göra ett sånt sorts test före ev beslut om flytt. En vintermånad för att testa den säsongen, absolut. Klokt. Hoppas ni provar på nästa vinter, för om inte annat så för att få det ur systemet så att säga.

Jag flinade högt när jag läste det du skrev om chokladen Royal och hur det skulle uttalas, vet precis vad du menar och minns det så väl!
Har svenkt och amerikanskt pass, men är fortfarande finsk medborgare också så skulle i praktiken kunna ha finskt pass också men det har jag inte haft sedan slutet av 90-talet eller nåt sånt. Det är det svenska passet som gäller, numera även det amerikanska.
De svenska passen med sin korta giltighetstid är sååå störande. Passmobilen gjorde dock det fungerade bra, den kom till Seattle och vi kunde åka dit hyfsat enkelt och smidigt. Men sedan den försvann är det ju bara DC och NYC som gäller, precis som du vet. Om passen ändå kunde ha 10 år, som de amerikanska och även många europeiska hade det varit mer ok med få ställen förnya på.
Rant over.

Ha en fin torsdag och oroa dig inte för ögonen.


Elisabeth said...

* Jag håller med Anne här ovan; imponerande att du först nu varit tvungen att besöka en optiker! Själv har jag haft glasögon (ett tag linser) sedan jag var 15. Minns fortfarande hur förvånad jag blev när jag insåg att träden hade löv! Eller ja, att man såg att träden hade löv, vill säga. Jag trodde att alla såg som jag, d.v.s. bara en enda grön massa. Har hört samma historia av många andra närsynta individer som begåvats med glasögon.

En kollega där jag jobbade förut fick också gråstarr, men det fixade sig lätt med en operation. Hon var tillbaka på jobbet på nästa dag, om jag inte minns fel. Dock är det förstås skönt att du slipper operation än. Jobbigt med rispan på ögat också. Skönt att det är bättre nu.

* Filmen verkar bra! På din beskrivning låter det onekligen mer som drama än som komedi.

* Vad roligt att du är nöjd med din Kindle. Förstår verkligen att du uppskattar att kunna köpa svenska böcker utan att det är krångligt. Tänk vad tekniken kan vara positiva många gånger.

* Och för övrigt, detta med de svenska passen och den korta giltighetstiden - VARFÖR ska det vara så?! Jag fattar verkligen inte. Minns hur det var när jag skaffade mitt första pass som vuxen (detta måste varit 2001), då gällde passen minsann tio år. Sedan blev det hux flux fem år. Så irriterande. I andra länder kan ju som sagt passen vara giltiga i tio år.

Channal said...

Hej Annika! Inte kul med ögon som strular! Känner igen mig... var först hos optikern och de gjorde alla test och fotade mina ögon. Phu! Blev remiss till Ögonkliniken. En läkare tittade nog, inget underliggande ögonproblem. Ska åter till ögonläkaren på torsdag. Skiktröntgen har gjorts på hjärnan! Ska till onkologen på onsdag! Ett jäkla spring! Jag är inte orolig, är säker på att min dimsyn är biverkningar av min medicin. BLÄÄ! Hoppas du får bukt med revan i ögat och gråstarren. Inte kul!

Förstår lyckan med böcker och tidningar i en app. Ja, tänk när det var hårdvaluta att hitta svenska tidningar eller böcker när man var utomlands. Nu är det bara att ladda ner. Vill tipsa om en galet rolig helt hysterisk bo av Jonas Jonasson, Profeten och idioten. Jättekul!

Den filmen vill jag se, The Holdovers. Paul Giamatti tog hem en grammys för den rollen!

Må gott och KRAM! Anna

Anonymous said...

Jag fick progressiva ögon för ganska många år sedan. Alla sa att det var så jobbigt. Svårt att gå i trappor och trottoarkanter. Jag tyckte inte alls det var jobbigt. Gick väldigt fort att lära sig.
Jag byter glas och bågar ungefär vart tredje år. Alltid lika svårt att välja.
Jag har oxå grå starr. Eller på g. Ska kolla någon gång per år.
Roligt att du skrev om Holdovers. Maja har sett den och tyckte mkt om den. Micke o jag tänkte se den i helgen ev.
Kramar från Anette!

Susjos said...

Minns att det tog en stund att vänja sig med de progressiva glasögonen, men nu har jag inga problem alls.
Just den filmen "Holdovers" tror jag de pratade om på TV4:as morgonTV, och vet att den har många Oscars nomineringar , blir nyfiken på den! Tack för tipset!
Kul att det blev ett sånt lyckokast med din Kindle! Härligt!
Ha det gott!
Kram

http://kraka.moah.se said...

Nej, jag har inte vant mig. Jag har haft progressiva glasögon sedan runt 2006 och det fungerar inte bra. Jag ser bra på långt håll, men kan inte läsa med dem och har ingen känsla för vertikala avstånd. Är alltid superrädd för att gå nedför trappor och måste hålla mig i ledstången. Snubblar även på saker på marken och det behöver inte ens vara "på riktigt" det kan räcka med att något är målat på golvet eller marken.
Efter många år lyckades jag övertyga min optiker om att jag behövde ett par separata läsglasögon. Numera använder jag dem ofta "hela tiden" när jag är hemma.
Det sägs att cirka 1% av människor inte kan ha progressiva glas och jag tillhör nog den procenten. Personligen tycker jag att progressiva glasögon är ett sattyg.
Hoppas det fungerar bra för dig. Det gör det ju för de flesta.

Kram

Annika said...

Yvonne:
Ja, jag hoppas att jag ska vänja mig bra.
Verkligen.
Förstår att det kan vara lite av en learning curve.

Jag är orolig för att välja bågar. Det måste bli rätt, jag ska ju ha de här glasögonen ett tag nu.
Men det måste ordna sig.

Nu har jag blivit mkt lugnare om starren, efter din och många andras kommentarer här. Jo jag vet att det är lätt ingrepp med utmärkt resultat.
Nej, det måste väl mogna först, eller vad de nu kallar det för.

Ja men ja, så snabbt Dancing Queen hamnade på rean! Den var bra, inte den bästa jag läst, men bra. Ja den boken har jag hårt om också, Dotterns berättelse. Berätta sen då du läst den!

Kramar från mig!

Annika said...

Sara;
Men då KAN du detta sååååå bra!!!
Jamen ja, kan du inte komma hit på tisdag och hjälpa mig välja. PLEASE!!!
HIHI!!
Vet du, optikern frågade mig ingenting om glas ... Hon bara gav mig receptet. Alltså kan jag ju gå vart som helst och prova. OCH jag har tänkt det också, inte köpa hos den optiker jag går hos. Tror jag ska till ett större ställe där de har många fler bågar att välja på.
Undrar om jag kan säga till om glaset då???
Du ser, jag är helt okunnig.
Jag hoppas att jag ska vänja mig vidd proggarna. Verkligen.
Vi får se. Förstår att det är annorlunda som bara den.

TUSEN tack for boktips, Sara.
Det låter som böcker jag jag skulle gilla.

Kramar!!!!

Annika said...

Anna:
det låter bra. Jag hopps att jag ska vänja mig fort vid mina.
Just det, det där med att läsa- Det är ju inte alltid man tittar ner då man ska läsa. Ofta kan jag sitta med tidningen och nästan titta upp.
Förstår att just det blir konstigt.
Jo, det lär ju vara sååå vanligt med gråstarr. Känner mig lugnare nu efter att ha läst alla kommentrer här.

ÅÅÅ du gillade inte Groundhog Day, vad synd. Men vi kan inte alltid tycka lika :-D
Den här jag tipsar om idag är helt olik iaf.

Tvek på den, Anna. TROR inte att Kindle och svenska bibblor funkar. BOKON är det enda jag vet ska funka, tyvärr.
Jag vet dock att man kan låna böcker av varandra fr Kindle till Kindle.
Men jg tror faktiskt att BOKON är vårt enda val idag om vi har Kindles. Fast du kan ju säkert köpa en svens platta i Sverige och på så sätt ladda ner. MEN det är det där med kort då ... det eviga problemet för oss utomlands.

Det blev regn hos er, men det är väl ganska skönt ibland det med.

Stor kram till dig!

Annika said...

Carin:
Vad skönt att du valde dig så fort. HOPPAS jag är som du.
Ja, jag vet ... jag har har hört folk säga just det du säger om din gubbe, att det är yrsligt, lätt att trampa fel etc.
Usch.
Gråstarr om ska mogna för honom också alltså. Ja, det är väl så att vi alla får det till slut.
Kramar!!!

Annika said...

Karin-
Jamen just det, det måste vara så fantastisk efter den operationen. Att kunna se igen, jag hört att det är som en uppenbarelse nästan.
Var din syn otroligt grumlig innan???
Så bra, betyder det att du bara måste ha läsglasögon nu??
Bra att höra att du inte hade några´a problem då du hade dina progressiva.
Kram tillbaka över den svarta Atlanten till DIG!!!!

Annika said...

Eva:
Så bra att det var lätt för dig. Håller tummarna för att det ska bli samma för mig.
MEN du har så rätt, alla är olika. Jag förstår ju att många har problem med dem. Min granne sa att det tog lång tid för henne, i början la hon nästan bort dem.
Vi år se hur jag kommer att gilla det.
Färväntar mig inte att det ska vara lätt.
De här läsplattorna är annorlunda än att läsa på padda. De är snällare mot ögonen sas. Inte samma blåljus som en padda har. Tror inte du skulle finna det så svårt. Tror du skulle slippa huvudvärk via en äkta läsplatta.
en himla tur att det inte var grön starr, ja.
Är inte nervös för det ingreppet som sker mot gråstarr. Helt lugn. Vet att resultat ofta är helt fantasiskt.

Annika said...

Millan:
Låter bra det. Just det, att alltid kunna ha på glasögonen, inte behöva hålla på att ta av och på.
Ser fram emot det.
Du är väl 10 år yngre än jag, tror jag? 76:a? Rätta mig om jag har fel.
Jag började använda läsisar vid 45. Tror ingen kommer undan dem efter en viss ålder. men du gick direkt på proggar då på en gång.
USCH jag tycker det ska vli så svårt med bågarna. Jättejobbigt känns det att välja dem.
Det måste bli rätt.
Kramar!!!!

Annika said...

Cari:
Du är spm min Peter. Han har haft glasögon sedan han var runt 10 hand också. Han har starka brillor. Men mest använder han linser.

DET låter helt fantastiskt, Cari!
Du fick din syn tillbaka.
UNDERBART!
Förstår att du är jättenöjd!!

Eller hur, läsplatta är underbart. Som du säger, det går ju att ha hur mkt som helst på plattan.
Älskar det.
OCH perfekt för dig att ha med när ni snart ska till US igen och vandra i Grand Canyon. Vi ska också dit snart igen, men i höst. Så har vi en resa inplanerad till flera stater västerut. underbart!
SÅ coolt med GC för er , är det första gången??? Du kommer att älska det!!!!
VILL veta mer om resan, vilken vandring ni tar etc.
Nikki Deleventhal vandrade ner och upp igen, du kan hitta hennes vandring på YT. Min granne brukade jobba nere i GC, på ett hostel där. Vilken upplevelse det var, sa han. Nästan allt de skulle ha därnere fick de bära ner.
Ni kommer att få det underbart!!

Annika said...

Brysselkakan:
Intressant... TACK för att du berättar. Jag undrar just hur jag kommer att känna det.
Så otäckt om hela världen känns svajig.
Hur känns det att köra bil med dem???
Jag gick ingen fråga om det av optikern, om glaset.
MEN det är kanske ngt de frågar när man lämnar in receptet? Jag kan tala om för dig att jag vill ha bästa tänkbara.
Du ser, jag är helt novis.

Jag har nog bara hört bra historier om de som operererats för gråstarr.
Men jag antar att mitt måste mogna först.

Grönstarr ja, mkt värre .. läskigt. SÅ bra att de håller koll på det.

Hur gör man i Sverige när pupillen förstoras? Här får man droppar, som du vet genom J, och sen får man vänta i ca 20 min. Jo det är lite otäckt, men inte så farligt tyckte jag. Men Peter har mkt svårare för det än jag hade.
Der var först när hon gjort det hon såg min gråstarr.
Men P sa att sist han var där slapp han förstora. Hur gör man i Sverige?

Absolut, håller med, det går inte riktigt att jämföra en läsplatta med en padda. Det är snällare ljus på en platta.
Innerligt tacksam för ditt tips om BOKON. SÅ jädra lätt att beställa där också. Älskar smidigheten.

Annika said...

Dr Jo.
Ett tag hade jag ett par glajjer som endast var läsglasögon och med typ "fönsterglas" på den yta där det annars skulle ha varit ett "riktigt glasöga". Det var väl några slags övningsproggar.
Är det sådana du har? Fast du har kanske ngn svag styrka fö?
En hel vetenskap detta, haha.

Antar att din pappa fick mkt bättre syn sedan, efter op?
Min mamma har gjort den också, hon sa att det var fantastisk då hon kom hem igen och kunde se små detaljer. Jag har ju märkt det, om jag håller för mitt vänstra öga ser jag inte detaljer jag annars ser.
Damn starr.

Kul att du också gillar läsplattor. Just det, man bestämmer ju själv ljusstyrka, invertera, som du säger. SÅ bra uppfinning det där. OCH så mkt böcker som man kan ha på sin platta. LOVE IT!!
Det är underbart att ha svenska böcker och tidningar bara en platta bort.
en lyx, ren ren lyx.

STOR kram till dig!!!

Annika said...

BP:
Tror det är vanligast runt 60. MEN normen är väl 45-70 eller ngt sånt.
SÅÅ vanligt iaf.Nej, jag ör inte orolig för den op, inte alls.
Jag var med när min mamma gjorde sin, det gick på nolltid ja.
Och vilket fint resultat sen.
Men min starr måste mogna innan de tar bort den.
OCh ännu stör den mig inte nämnvärt, det är som softat där. MEN funkar bara vänsterögat som det ska er jag ju bra. Fast på långt håll blir det knepigare, därav de kommande glajjerna.
Jag är lite skraj för att jag inte ska tycka om dem. Att det ska bli för knepigt.
Så nog kan jag förstå också att välja två.
Haha, ja bra det med at bli äldre iaf, hihi.

Ja, jag borde nog ta med mig ngn när jag ska prova ... SÅÅÅÅÅ SVÅRT!!!

Brysselkakan said...

Man förstorar inte pupillen här. De gör någon de kallar ögonbottenröntgen, man kikar in i en maskin och så tas bilder. Sedan går optikern igenom dem med mig.

Tycker inte det är problem med bilkörning och progressiva. Du kommer vänja dig fort!
Och nu vet jag inte hur det funkar i USA men här så bestämmer man vilka glas man vill ha när man beställer sina glasögon, alltså inte med optikern utan de som jobbar i butiken. Det är ju olika pris så alla har ju inte råd med de bästa glasen. Sedan är det andra tillval som antireflex, repskydd osv.

Annika said...

Anne:
Jag vet, haha.
TUR att hon inte sa ngt, du borde kommit tidigare, eller så ...
Inget sånt. Jag klarade mig i 57 år :-D

Som du säger, det är sååå vanligt med gråstarr. Har accepterat det helt nu.
Känner mig lugnad av alla kommentarer också. SÅ bra,
Jo min måste mogna innan de tar den per op. Är inte alls orolig inför ingreppet.
Men kan tro att det är underbart då det är gjort. Att kunna se helt på det ögat utan den softade lins jag har idag. Det vänstraögat kompenserar. Men går jag ut i stark sol är det som en liten dimma över det vänstra. Kul kul. Men ingen biggie.
DU är verkligen van vid optikerbesök. Ja du får nog bara spetsa in dig på att kanske drabbas du med.

Rispan ja, jag vet INTE vad jag gjort. Absolut ingen aning. Men i fredags var det så skakigt när jag vaknade, och så såg jag ju att det var rött.
Men hur har jag fått rispan? Fattar noll. Droppar nu fyra gånger om dagen med antibiotika och sen har ja en salva att ta på innan jag släcker för natten. Den tas innanför de nedre ögonlocket.

ÅÅÅ Anne, tror du kommer att ÄLSKA The Holdovers. Den är fin. Det är en äkta Alexander Payne, skulle jag säga.
han är ju expert på att kunna köra lite komedi och drama samtidigt . Men jg kallar inte denna för komedi övh. DU måste tala om för mig sen hur du gillade den!
Vi hyrde den via Apple +. Men den finns nog på många ställen.
Giamatti, vilken skådis han ÄR!! Älskar hans röst. Ja han är one of a kind.
Antar att du slukade John Adams på HBO för många år sedan? Han var ju perfekt i den rollen. OCKSÅ.
Tror inte han gjort en enda dålig roll.

Evigt tacksam mot Brysselkakan. Det var i somras, medan jag ännu var hemma, som tipset kom. Jag testade genast, beställde den billigaste bok jag kunde hitta och det FUNKADE!!! Visst är det lyxigt, Anne. Jag vet att du tog dig an det + Cecilia i Houston + ngt till.
Lyx att kunna läsa svenska författare på svenska.

Tack Anne, precis vi måste testa en vinter i CO för att se vd vi tycker. FFA jag som är så rädd för att köra i bergen. Jag måste ju det ifall vi ska bo där.
Lika bra att testa på vintern då på en gång. Så en AirBnB i Evergreen med omnejd blir det.
Spännande.
Älskar Colorado sååå mkt.

Visst varar de finska passen i tio år??
Fattar noll att svenska pass måste förnyas vart femte år. STRULIGT är det också. Ja du vet, tider etc.
Nästa år måste mitt förnyas. Igen.
Så man KAN ha tre medborgarskap här? Vi pratade just om det med min svennegrupp. Vi trodde bara två, men du har tre!
FAST, jag ser fram emot tt träffa dig om ni kommer, HIHI!
Fö, sjukt, sjukt och åter SJUKT att alla svennar i US måste till antingen ambassaden i DC eller konsulatet i NYC för att förnya.
Obegripligt.
De skulle ju ha flera, två på denna kust, iaf ett i the midwest--Chicago kanske-- och två på din kust, ett i CA och ett WA kanske.
Herregud inte klokt att det är som det ÄR.

Kramar!!!

Annika said...

Elisabeth;
WOOOW, vilken uppenbarelse för dig när du insåg att träden hade löv!
Att det inte bara var gröna massor. WOW igen. du måste ha blivit helt betagen ... Eller du visste ju att det var löv. MEN di hade bara sett det som en grön blobb.
Fantastisk.

Är inte orolig alls inför den op som en dag kommer att ske för min starr.
Inte alls.
Har bara hört bra om den. Som för din kollega . Det går snabbt, in och ut.
Ja tänk att jag var så gammal som 57 första gången hos optiker.
Haha.
Ancient.

Filmen, den skulle du gilla!!
Så bra, och intressant för dig som lärare också. Visserligen är det mest lov i filmen, men iaf.

Jag fattar INTE varför passen bara räcker i fem år. Det är störigt och det är jobbigt. USELT.
De flesta andra länder i Europa har tio år. Varför kan inte Sverige också ha det. US passen gäller i tio år.
En gåta ...

Annika said...

Anna:
nääää Anna, vad jobbigt ...
USCH och fy. Jag tror som du, det är en biverkning. Men allt ska du gå igenom. Håller alla tummar för dig nu.
Anna, berätta sen.
Mitt är ingenting i jämförelse. Absolut noll.
FÖ, fattar att du är less att springa hos doktorer.

Älskar min platta, och älskar BOKON och Arcy.
Tusen tack för tips. Jag noterar.

Se den filmen, Anna. Vi hyrde den via Apple TV+.
Du kommer att gilla. Perfekt film för er två om ni inte har några stora planer i helgen fö.

Anna, de varmaste kramarna till dig!!!!

Annika said...

Anette:
Låter toppen!!!!
HOPPAS jag är som du. Att jag ska vänja mig direkt.
Du med Anette, we're old ... haha.
Nej, vi måste väl båda vänta tills vår starr mognat, eller vad man kallar det för.
The Holdovers är sååå bra, Anette. Se den!
Den har fem Oscarsnomineringar.
KRAMAR!!!!

Annika said...

Sus Jos:
Ja, jag kan tro att det är en liten learning curve faktiskt . Det är nog inte så bara liksom.
Den filmen är så bra, bra att de pratar om den. Den är såå värd att ses.
Tacksam för hur världen krympt, att det är så lätt att få tag på både svenska böcker och tidningar och såååå mkt annat idag.
Kramar och ha en fin helg!!

Annika said...

Kraka:
OOOO NOOOOO!!
Inte bra.
HOPPAS innerligt att jag inte ska känna så. Alltså verkligen. Låter inte roligt alls.
Säkert är det så, Kraka, att du tillhör den lilla procent som inte kan ha proggar. SÅ himla trist. Men, det går väl ändå förstås. Byte av glasögon titt som tätt under dagen.
Läsisar har jag haft länge vid det här laget.
Tack för din kommentar, intressant.
Kramar!!

Monica said...

Det började användas ett högteknologiskt instrument uppfunnet i Japan i Sverige och en optikerkedja köpte in den också och undersökningen blir väldigt omfattande och mer upptäcks på "djupet" och inga droppar ska ges. Blir lika omfattande som en ögonläkares undersökning och upptäcks något så skickas alla bilder till en sådan även om optikern har mycket kunskap också. Och det borde finnas även i USA hos vissa.

Annika said...

Monica:
Säkert så ja.
Men här var det droppar som gällde. Ingen biggie för mig.
Det är ju samma här, man skickas till ögonläkare pr omgående om det syns ngt som en optiker inte klarar.
Säkert har ställen det japanska instrumentet här med, men inte min optiker.

Cari said...

Annika.
Det är andra gången som vi kommer att vandra ner i GC. Vi går ner South Kaibab och upp samma väg. De renoverar Bright Angel trail så den är stängd till i början av april. Den gick vi upp förra gången.

Vi har tält med oss och stannar två nätter. Bokat för länge sen. Vi kommer att äta middag och frukost på Phantom ranch. Det är kanske där hon jobbar? Enda stället med mat. Skönt med en vilodag där nere. Då kan vi gå en kortare tur och slippa bära så mycket.

Det ska bli så spännande. Hoppas vi kan undvika skavsår och annat ont. Vi är ju några år äldre nu. Förra gången vi gick var i februari 2018.

Annika said...

Cari:
Så coolt ju!!!
Så roligt för er.
Min granne jobbar inte där längre, men han gjorde det i många år. De bodde på västkusten innan de flyttade hit för några år sedan. Han har ngt jobb "for the government" om det heter när man jobbar för FBI,; CIA eller the state dept o inte får såga mer än ngt vagt, haha.. Han jobbade nere i GC då han var ganska ung. Ska höra med honom mer. Mn jag vet att han sa att allt fick de bära ner, och sen upp. Sopor, rubbet. Intressant.

Tycker ni är tuffa och jätteduktiga. Ska kolla in den leden. Vi ska till the north rim i höst, har bara varit på the south. Jag har ju en djup skräck för höjder och leder som går nära stup. Klarar det inte.
Inga probs om leden går en bit ifrån, men annars klarar jag det inte. Blir yr och nästan svimfärdig. Antar att du inte alls känner så?

Har kollat lite YouTubare som vandrar Angels Landing i Utah. Bara av se deras filmer blir jag helt svag i benen. haha.

Cari, tipsar om denna för skavsår. Bästa EVER!!!!!
https://www.amazon.com/gp/product/B000E59HXC/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&psc=1

Cari said...

Tack för tipset mot skavsår Annika.

Angående Angels landning så har vi försökt - men jag vände rätt snabbt när man skulle uppför med hjälp av en kedja. Fixade det inte. Varje gång jag ser filmer därifrån undrar jag ändå varför jag inte vågade? Men det är alltid brantare än det ser ut på bild. Men första delen då man går i switchback är inte alls otäck.

Åh jag skulle gärna gå upp till North rim. Men det är så kort period det är öppet där, och samtidigt inte för varmt att gå ner och upp. Så knepigt. Drömmen är att gå R2R.

Annika said...

Cari.
Superbra plåstertejp!!!

Jaa fy tysan. Och ibland finns ingen kedja och leden stupar på bägge sidor av en mycket smal bergskam där leden går.
Och ett annat problem är ju att folk, mötena blir många på väldigt smala ställen. Jag får ångest bara av tanken. Men sååå bra att ni iaf försökte. Du gick upp till Scotts landing då. Det skulle jag nog också kunna göra.
som du säger, det syns aldrig hur brant det är på en film eller ett foto. SÅ missvisande.

Ja R2R vore läckert. Hur som, ni har en mkt kul resa framför er.