Wednesday, February 07, 2024

Det andra inlägget om mat vi minns ...




Hej och godmorgon onsdagsmänniskor!


I onsdags skrev jag om pizzan jag aldrig glömmer. Alltså den första pizzeriapizza jag åt.
Som ni minns skrev jag även om min stora kärlek till pizzasallader.
Nej, jag har aldrig lyckats få till min hemlagade pizzassallad trots att ingredienserna är så lätta …
Vad kan gå fel? Vitkål, check! Olja, check! Vinäger, check! Svartpeppar, check! Salt, check!
Äsch och ändå funkar det inte. Har försökt med både kokande vatten över kålen, och utan.
Näpp, endast Svedala svensk pizzasallad har.


Nåväl, förra veckans inlägg fick mig, och även er, att fundera på mat som verkligen gjort avtryck första gången vi åt av den.


Här kommer några rätter till:


* Tacos …


Men ja, här har vi något som jag förmodligen stoppade i mig runt anno 1986 för allra första gången i mitt liv. 
Det var på Taco Bar vid Hötorget. Jag var där med mina kompisar. Minns att vi beställde både tacos och enchiladas. Japp, hamnade återigen i mathimlen!
My GOD!! Tyckte det var rent sanslöst gott. Jag hade NOLL att jämföra med. NOLL.
Samma med mina kompisar. Det här var helt nytt då.


 

Bild från tidningen Land.


Jag började sedan göra tacos hemma också. Även de blev goda.
Det var de 80-talsklassiska innehållande köttfärs, tomater, isbergssallad, riven ost och tacosås.
Tror inte vi hade gräddfil på, ej heller guacamole. Tror faktiskt vi knappt kände till guacamole på den tiden.


Jag har ju noterat att Taco Bar finns kvar än idag.
Egentligen borde jag nog slinka in där någon gång för att återigen testa dem. Bara för att, liksom.


Sen kom jag till USA och åt här tacos som nog var next level i jämförelse.
Det var det bästa jag visste förr i världen, att gå till en Tex-Mex restaurang och äta Mexmat, framförallt brukade jag beställa fajitas. OCH gud vad jag tyckte om fajitas. Jag tyckte så mycket om det att jag nog föråt mig. Numera beställer jag aldrig det på ett Mexställe.
På den tiden fanns också en syndigt god förrätt som bestod av en massa gunk som guacamole, smältost, sour cream, salsa, jalapenopeppar, svarta oliver och nachos. DEN förrätten gick inte av för hackor. Proppfull med kalorier, givetvis. Har inte sett den rätten på flera år.


 

Lite som denna, men sååååå mycket mer då det begav sig. Bild från Taste



Peter är uppvuxen med tacos.
De åt det ofta sådana då han växte upp. Han trodde knappt det var sant när jag sa att jag var runt 20 då jag åt det för första gången. MEN så var det.


Ni som är i min ålder, NI vet.
Ni som är yngre, ni tycker det är helknäppt och helt anno stenåldern. Rimligt.


Det är inte svårt att få tag på supergod mexmat (och latinamerikansk mat) här, vi har så många invandrare från Mexico och andra länder i Centralamerika. 


* CLOCK!


Kommer ni ihåg hamburgerkedjan Clock back in the day?
Ni vet den statliga kedjan som ville konkurrera med Micki D’s (Donken alltså).
Jag hade en kompis som jobbade på Clock när vi gick i nian. Ibland brukade jag och någon kompis gå dit och köpa ett mål mat av henne. OCH gissa, gissa, gissa om jag gillade det. Ibland stack hon till oss något extra, det var ännu bättre.

 
Kommer ni ihåg Big Clock?
 Det var motsvarigheten till Big Mac. Bild från Aftonbladet.



Jag är absolut inte van vid snabbmat från min barndom.
Vi gick aldrig ut och åt på snabbmatskedjor, vi gick aldrig på restaurang. Vi åt all vår mat hemma, och den var lagad från grunden. Det är något jag verkligen uppskattar idag, men då hade jag nog önskat att vi någon gång hade besökt en restaurang. Men nej, alltså blev det lite av en upplevelse för mig när jag satte tänderna i en snabburgare och med krispiga pommes första gången.
Minns det faktiskt än idag de där Clockburgarna. Kommer också ihåg reklamen och de korta filmsnuttarna på tv-apparaterna … “Video på CLOOCK”. För ja, video var ju också något som var nytt då.


Jamen nu hör, stenåldern.


* Varma mackor!


Mmmmm …
GUD vad vi ÄLSKADE varma mackor. Mitt största minne av just varma mackor är sportloven hos mormor och morfar i Närpes.
Mormor tyckte att vi alltid skulle ha varma mackor framåt kvällskvisten. Det var nog inte så konstigt eftersom mina morföräldrar åt sin middag väldigt tidigt. Framåt kvällen började det suga i oss alla.


Vi drack te ur bruna genomskinliga tjocka glastekoppar. Vi älskade de där kopparna. Och te och varma mackor hörde ihop som ler och långhalm.
Mormor gjorde varma mackor på formbröd med tomat, skinka och ost. Tomaterna var alltid brännheta då vi började äta.  Ibland var det extra LYX med ananasringar, skinka och ost. Men det där mackorna hon gjorde på sportloven smakade såååååå sanslöst gott.


Än idag kan jag ibland göra varma mackor härhemma, men det är rätt sällan det händer ändå.



Bild från SVD.



* Chili con carne


Var en poppis rätt på 70-talet. OCH även under 80-talet. Min mamma lagade en så god sådan. När vi fyllde år ville vi alltid ha chili con carne med ris och pain riche som tilltugg. ÅÅÅ det var sååå gott. Alla mina kompisar älskade denna chili con carne likaså.


 

Bild från Smakminnen.  Just så här serverades vår chili con carne också, ur gjutjärnsgryta. Fast vi hade ingen gräddfil till.


Fyllde vi år, och hade bjudning för våra kompisar, var den givna tårtan alltid kolatårta. Den tårtan var det bästa alla visste dessutom. Tårtan heter Rörsträsktårta. Men vi kallade den rätt och slätt bara för kolatårta. Mandelbotten, kola och vispgrädde. Det var seventh heaven för oss.


 
Bild från köket.se


Vi tyckte att kolatårtan smakade Raider. Alltså det godiset som heter Twix idag. Många av er minns säkert då Raider kom. ALLA älskade det godiset.

Bild från Godis247


Nej vänner, nu ska jag avsluta detta redan långa inlägg.
Ni får gärna fortsätta att fylla på med rätter i kommentarsfältet. Det här är ju bara en liten bråkdel av alla goda matupplevelser från Anno Dazumal.


Ha en fin och bra onsdag!

27 comments:

Yvonne said...

Tacos tycker jag fortfarande väldigt mycket om, inte så ofta vi äter det nu för tiden. Många med småbarn äter ju det varje fredag så där ligger vi i lä, kanske en gång i månaden för vår del. Äter ytterst sällan det på restaurang och de få gångerna har det varit fischtacos och det är supergott.

Clock har jag ett svagt minne av, har säkert ätit där någongång men inget som direkt fastnat i minnet, Mc Donalds minns jag nog mer av hur gott jag tyckte det var då, nu går jag aldrig in där, äter vi hamburgare så är det på MAX och då oftast något med kyckling.

Varma mackor är gott och lätt att fixa till, som barn/ungdom minns jag att vi ofta åt med svampstuvning eller krabbstuvning och jisus så gott det var.

Chili con varne minns jag vi fick i realskolan/gymnasiet och då tyckte vi alla det var jättegott, idag skulle jag nog tycka det var en konstig variant av den rätten vi fick då, ha, ha. Brukar laga det ibland om vi har rester kvar av köttfärssås, bara att öka hettan i det och bönor och paprika i det och dett gott bröd till.

Korv stroganoff, söndagsstek, fiskpinnar med skolans sås är också mat som finns från det tidiga matminnet.

Tårta var oftast en sån där med marängbotten, grädde och färska jordgubbar på, tycker fortfarande den är godaste tårtan. Äter inte tårta så ofta nu för tiden, men gott är det

Tack för mycket trevligt inlägg, nu blev jag superhungrig så det är dags att förbereda frukosten.

Ha en jättefin onsdag säger jag och skickar en stor kram

Anna i Portugal said...

Älskar hur du minns - jag minns inget sånt alls..
Pizzasalladen jag gör har fler kryddor och ättika istället för vinäger. Eftersom du ville ha receptet kommer länken här. Hoppas du tycker det är gott! https://recipekeeperonline.com/recipe/gHNx3gAYV06NGNbhHwdIEg

Älskar tacos, vi gör en vegetarisk variant av belugalinser som R tycker är godare än den vanliga tacomix-köttfärsen. Har idag helst creme fraiche som kladd på. Tillsammans med en salsa av något slag.

Varma mackor har vi ätit massor. Älskar fortfarande det, men äter det ju inte så ofta eftersom jag först måste baka brödet (glutenfritt).

Den kolatårtan har jag ätit hos andra, men aldrig bakat själv. Hos hos är (och var) det gräddtårta med sockerkaksbottnar och massor av olika mosad frukt. Himmelskt!

Raider är verkligen så gott (el Twix som det heter idag). Återigen en sak jag inte äter pga gluten. Men Snickers är inte dumt det heller!

Nu rinner snålvattnet här, dags att äta frukost. Kram


Cari said...

Åh vilka minnen av mat.

Tacos åt jag första gången 1980. Då kom min lillasyster hem efter ett år i New Mexico (hon var så kallad utbytesstudent ett år på gymnasiet). Hon hade med sig hårda taco-skal. Vi värmde dem på spisplattan. Oh så konstigt. Inte i ugnen. Inser ju att det var jättetidigt i Sverige med tacos.
Några år senare kom Taco Bar på Slöjdgatan i Stockholm och där åt jag rätt ofta.

Förutom den mat du nämner så åt vi Flygande Jakob. Det var festmat. Undrar om det fortfarande är gott?

Mamma C said...

Jag kommer ihåg när första kebab baren kom. Det tycket jag var gott, men man blev så kladdig när man åt det.
Tacos var nog inget som jag åt som liten hemma utan det var när jag flyttat hemifrån. Och det är något som jag gillar än idag. Men när barnen var små hade vi det varje torsdag och det blev lite jobbigt till slut.
Hamburgerkedjan Clock kommer jag ihåg. Jag började gymnasiet i Norrköping och Clock låg väldigt nära skolan. Så några hamburgare har det slinkigt ner.
Varma mackor äter vi lite nu och då gubben och jag. Men kommer ihåg att det fanns färdiga stuvningar att köpa till varma mackor i butiken.
Chili Con carne gillade våra barn massor och vi hade också vitt bröd till.
Tårtan är inget som jag minns. Om det gjordes tårta så var det på tårtbotten med grädde, sylt och bär på topp.
Vi åt aldrig på restaurang när jag var liten utan min mamma lagade husmanskost. Men kommer ihåg när det öppnade en korvmoj där vi bodde. Då kunde man få ett korvbröd bara med senap och ketchup för 25 öre eller om det var 50 öre.
Kram Carin

Sara i Barcelona said...

Ååh, så mycket igenkänning här :D

Tacos åt jag allra första ggn i mitt liv runt 1987 tror jag, vi var hembjudna till en colombiansk familj och dom bjöd på detta underbara, jag nästan dog så gott var det :D
Det blev definitivt en återkommande rätt sen hemma. När jag började jobba i Stockholm vid Hötorget (På Pubs varuhus) så gissa vart det blev lunch ibland...? Taco bell så klart :D
Nu,era är jag dessvärre inte så förtjust i köttfärs längre så det blir oftast fajitas istället som jag älskar :) och bästa fajitasen åt vi förstås när vi var I Mexico, Playa del carmen, mums!
Vi har massor med allehanda mexikanska restauranger här förstås, och jag tycker väldigt mycket om deras mat ännu :)
När det gäller sötsaker, är det Snickerskaka som blev min aha-upplevelse, så gott, och ja, den smakar förstås Snickers :)

Tack för en härlig flashback med massor av igenkänning! Stor kram :)

Annika said...

Yvonne:
Håller med, det är GOTT!!! Men jag lagar det nästan aldrig härhemma. Ibland vill Peter ha det, och då gör vi det. Peter är lite udda, han har honung i sina tacos. Det har hela hans familj. K tar det också, men inte jag.
Just det, det är ju fredagsmysrätten nummer 1!!
TACOS!!
Men visst är de goda. De jag åt på den matäffen vi var på i lördags var OUTSTANDING!!!

Ibland tycker jag att en Big Mac slår det mesta. HAHA. En gång om året eller så.
Men jo ,jag tycker Big Mac är den godset hamburgaren hos alla fast food-kedjor här. Max i Sverige gillar jag också. SÅ goda burgare!!!

det har du rätt i Yvonne, svampstuvning ja. PÅ den varma mackan. DET fick vi göra på hemkunskapen. Det var GOTTTTT!!
Fasiken det borde jag faktiskt göra igen på varm macka. TACK för att du väckte det minnet, Yvonne!!

Jadu, du har rätt igen om chili con carnen.. Idag skulle jag nog inte gillar chili con carne lika mkt. NU när jag ätit riktig chili här i sååååå många år som jag älskar sååå mkt. Gör världens godaste cincinnatti chili själv.
Men vad skulle jag tycka om 70-80-talens chili con carne om jag fick den idag? Förmodligen skulle vi tycka att den vore väldigt tam.

YES igen!
Du har så rätt åter! Fiskpinnar, check på den! Korv stroganoff, yes. Ofta fick vi den rätten hemma.


Du menar typ Pinocchiotårta? Den är god, håller med!!
Men min stora svenska favvis är prinsesstårta. MUMS!!
Samma, så sällan jag äter tårta numera.

TACK snälla Yvonne, såååå kul att du gillar det här inlägget och blir hungrig av det, hihi!

KRAMAR!!!

Annika said...

Anna:
Ibland har jag sjukt bra minne!!
HAHA.
Roligt att du gillar det här inlägget, tack!!!
Tack för länken, Anna. SKA abolut genast spana in det!

Tacos är galet gott. Brukar också ta vego ibland. SÅ goda ju.
Bra ide att köra på linser också. MUMS!!
Ja creme fraiche är absolut sååå gott att ha på som gunk. MUMS!!

Är det knepigt för er att hitta glutenfritt i Portugal? Tycker det är lätt här, både på krogen och i affären.
MEN såklart godare med hembakat bröd anytime!!
Asgott med varma mackor. MUMS!!

DEN kolatårtan min mamma brukade göra har jag inte ätit på flera, flera, flera år.
Får se om om kan tänka sig att baka en sådan till min födelsedag i år, hihi!!!
Din tårta som du gör, MUMS!!

SÅÅÅÅ kul att du gillade detta inlägg och att du blev hungrig av det.
KRAMAR!!!

Annika said...

Cari:
JAA! Jag älskar att prata matminnen!!
Kul att du gillar det.

ÅÅÅ du måste ha varit en av de tidigaste i Sverige vad gäller tacos.
OCH eftersom din syster var utbytes i NM så var de tacosarna redan på den tiden URGODA!!! ju längre sydväst i detta lan man kommer desto damn godare tacos får man!
men du som har rest så mk i USA vet ju redan det.

Ibland lagar jag Flygande Jakob härhemma. ÄLSKAR det.
K älskar det också.
Däremot har jag konstigt nog inga minnen av et från förr. DET är märkligt eftersom det var en sååå stor rätt på 70 och 80-talen.

Annika said...

Carin:
SÅÅÅÅ sant!
ÄN idag kan jag inte äta tacos med värdighet, haha.
Jag spiller, de spricker, jag sölar. MEN gott är det.
Förstår att du hade flyttat hemifrån när du åt tacos ffg. Det hade jag också gjort.
Det kom verkligen sent till Sverige. Men när det väl kom, ja dåååå kom det! HAHA. ALLA älskade det, och det är väl ännu mer älskat idag.
Vi har verkligen liknade minnen av maten från förr. Samma hos er, ni gick aldrig ut. Nej, det var förstås också en ekonomiskt fråga i vårt fall med fyra barn. Det var billigare att göra maten hemma, och den gjordes från grunden. Allt bröd bakade mamma också. Säkert samma med din mamma. JAG var avis på kompisar som fick Skogaholmslimpa, haha.

Luffare,ja!! Korbröd med senap och ketchup. De var billigt och gott.
HIHI:

Kramar!

Annika said...

Sara:
KUUUUUL Sara!!!
Älskar när vi alla känner igen oss!!

87 för dig med tacos. ÄNNU godare för dig än för mig., du fick det hemma hos en Colombiansk familj. Hemmagjorda. KAN tor att du var i sjunde himlen!!
JAG med, fastän det bara var Taco Bar, haha. Men nog kom tacos sent till oss i Sverige.
Du hade ju Taco Bar runt hörnet, Sara. Då när du jobbade på OUB!! Taco Bell ja ... HAAAA, eller Taco Hell som man kallar det här.
Gud vad länge sen jag åt på den kedjan. Minns att jag älskade Taco Bell för länge sen.

Gillar också Mexmat idag , absolut. Det r liksom alltid rätt. Kan tro att ni har många bra sådana ställen runt om i Barcelona.
Mexmat är förmodligen sådan mat som älskas nästan överallt.

Snickerstårta är gott, älskar den!! Förstår så väl att det var mathimlen för dig.

TACK för att du gillade detta inlägg.

Stor kram från mig!!

Jossu said...

Clock minns jag. Det var nog där jag åt min första snabbmatshamburgare. Och efter det blev det McDonalds med sina Happy Meal. Jag minns fortfarande leksaken som jag fick med mitt första McDonalds-meal, en Simba från Lejonkungen.

Annika said...

Jossu:
KUL att du minns!
Happy Meals ja, för gammal för dem var jag då de kom. Men min dotter fick ju en del sådana. Alltid kul med leksaker. Minns då de hade beenie babies och all blev som tokiga i Happy Meals, haha.

Brysselkakan said...

Mer matnostalgi!
Minns inte om Clock fanns i Jönköping under mina tonår. Men däremot hade vi O’Briens!
Ett hamburger ställe som var enormt populärt och fanns i Jönköping innan Donken dök upp. Där har jag suttit många gånger! De finns inte längre, tyvärr. Du kan läsa mer här tex https://berlstedtstoryline.com/basta/obriens-dressingkoppen-och-mcdonalds-fiende-nr-1/
Och där kunde man se musikvideos från MTV! Och goda milkshakes!
De finns tyvärr inte längre.

Anne said...

Åh så jag känner igen mig, nickar igenkännande till nästan allting. Jag är lite yngre än dig men våra matminnen är väldigt lika. Upplever vi är i samma generation.
Haha, lustigt det där du säger om Peters förvåning att du inte åt tacos förrän så sent i livet. Jag har fått samma reaktion här, folk har inte fattat jag inte ätit det sedan typ åldern då fast föda blev aktuellt. Jag var nog 16-17 första gången jag åt tacos och minns det också som livsförändrande. Precis sådär enkla som du skrev du minns dem, så åt vi också dem. Den där torra isbergssalladen...men de få enkla tillbehören kändes ju magiska då.

Clock!!! OMG. Jag älskade Clock. Donken med. DÅ alltså. Inte nu... Precis som för dig så var det hemlagat som gällde under min uppväxt, vi gick aldrig på restaurang och åt. När jag kom i gymnasieåldern så började min familj ibland köpa hem pizza, så ett skifte skedde där i sena tonåren. Men nej, restaurangbesök hände inte. När vi åkte till Stockholm över dagen så då åt vi på Clock eller Donken och det var såå lyxigt, för mig var ett besök där som att gå på restaurang. Låter ju stenålders skriva så, men då var det som att gå på restaurang när man gick på Donken.

Precis som du uppskattar jag enormt att jag växte upp med hemlagad mat. Grillad kyckling såldes ju i affärerna även på 80-talet (rotisserie chicken, du vet) men det var dyrt och min familj köpte inte det. Det var hel kyckling som köptes och tillagades i ugn. Förutom att det var dyrt med affärens grillade kyckling så tror jag den sågs som "halvfabrikat" på den tiden. Ingen människa skulle ju se grillad kyckling som halvfabrikat idag, prismässigt är det väl nåt "alla" kan köpa också.

Minns hur jag suktade efter Mamma Scans köpta köttbullar men vi åt inte sånt hemma, det var hemlagadade köttbullar. Som vuxen tänker man förstås annorlunda, hemlagat är bäst och man undrar hur man kunde dras till halvfabrikat och sånt.

Chili con carne gjorde aldrig min mamma (det var hon som kockade) men jag vet mycket väl vad det är och minns speciellt en kompis vars familj ofta åt det, jag minns hur jag kunde känna dofterna och tyckte det såg och doftade så gott ut, var lite avis där jag satt på kompisens rum och väntade på att hon skulle äta klart.
Det är ju ett annat minne förresten, har för mig du tagit upp det fenomenet på bloggen nån gång, eller så minns jag fel. Men det här med hur det var självlklart man satt på rummet hos kompisen och väntade när kompisen gick ut till köket för att äta familjemiddag.

Raider!! Klart jag minns, hehe. Och det ska uttalas på svenskt sätt, med svenskt A-ljud (så jag gjorde och minns det), eller hur. Jag kommer ihåg hur Viking Line sålde 5 eller 6-pack av Raider, en sån stor förpackning köpte jag ofta då vi åkte över med färjan.

Varma mackor, ja!! Samma här. Det var något som vi ofta åt. Precis med de påläggen du nämner din mormor bjöd på sportloven. Var det extra speciellt så öppnades en burk ananas och det lades på skinkan. Den HETA tomaten minns jag också.
Senare så började min mammaoch göra varma mackor med rester av köttfärsås på, med tomat och ost. Det var såå gott också, kommer jag ihåg.

Jätteroligt inlägg, Annika! Kramar!

Anne said...

Svarskommentar på din svarskommentar från igår. Skriver det här istället.

Jag kan slira lite på datum och så, men det var åt senare hållet i september vi besökte DC, jag vill minnas att du kom hem samma dag vi lämnade, eller nåt ditåt. Vi gick om varann i alla fall. När vi var klara med DC bilade vi upp till Cape Cod. Så vår resa tog inte slut i DC, så kan ha varit så att vi var i DC i mitten av september men före vi flög hem till oss igen hade det hunnit bli slutet av månaden (uppe i Cape Cod och Boston var det tidig höstkänsla).Hur som helst, vi får ses i Sverige nån sommar ;) eller om det blir ambassadbesök för min del, vilket tyvärr känns som nåt som kan tvingas bli aktuellt.

Något jag tänkt fråga dig länge... Måste ju fråga dig också om ni tänkt mycket på Colorado och om tankarna på en flytt i nåt skede finns kvar eller om det känns som ett tvärsäkert nej, att de tankarna fimpats för gott.

Allra sist, jag visade dina bilder från mataffären för Stella. Hon blev superinspirerad så nu har vi letat fram en stor mataffär med asiatiskt tema och ska åka dit på lördag. Riktigt kul "äventyr" det blir.

BP said...

Ja, nej eller nja!!! Mex-mat, tacos och chili con carne har aldrig varit några favon för mig. Är inte så förtjust i mexikanska kryddor och eller bönor, men har ätit världens godaste Fajitas i Miami.
Och visst minns jag Clock, nere vid Sergel Plattan. Det ställer väcker verkligen många minnen, Big Clock är ett. Minns att vi alltid föredrog Clock istället för McDonalds.
Än idag ligger McDonals endast på tredje plats efter Burger King(1) och Max(2).
Liiite nostalgi där med Clock:-) Tack!

Elisabeth said...

Roligt med fler matminnen!

Tacos - inget jag äter ofta alls. Snarare ytterst sällan, en gång om året kanske, när jag träffar en kompis i Göteborg. Annars? Nä, orka sitta där och krångla med en massa smågrejer, haha. Och så ramlar ingredienserna ut ur brödet och allt blir en enda röra... Dessutom är jag inte förtjust i att äta med händerna. Ja, du hör, tacos är inte riktigt min grej. På 90-talet minns jag att vi lagade tacogratäng någon gång. Det var som potatisgratäng, men med tacos istället för potatis. En riktigt nyttig rätt. ;-)

Clock - jaa, det minns jag! När vi var i Stockholm åt vi där ibland, och jag minns att vi tyckte bättre om Clock än om McDonalds. Snabbmat var, precis som för dig, något speciellt. För min del berodde det delvis på att det inte fanns McDonalds (och än mindre Clock!) på orten jag växte upp, men också på att vi precis som ni åt all mat hemma. Detta även på 90-talet, märk väl. Åt på restaurang gjorde vi bara när vi var ute och reste.

Varma mackor åt vi också. Självklart på formbröd! Ibland hade vi ketchup under osten, ibland tomater. Det var onekligen smidigt och enkelt, och inte alls lika omständligt som att göra pizza. (För pizza var inget vi köpte ute, utan den gjorde mamma alltid. Skulle än idag aldrig köpa hem pizza, det är jag för snål för, haha.)

En av mina favoriträtter under barndomen var stekt strömming med potatismos. Så gott! DET är något jag gärna skulle äta än idag, om det inte vore för den lilla detaljen att jag ju är vegetarian. ;-) Tyckte även mycket om kyckling med ris och currysås, och så klassikern falukorv med makaroner.

En efterrättsfavorit var dinétårta från Klings glass. Det är, och nu citerar jag från Klings glass hemsida: "Chokladöverdragen vaniljgräddglass med punsch och smörrostad nougat, garnerad med marsipan, frukt och krokant. (https://klingglass.se/produkt/dinetarta/) Finns kvar än idag, men bara - vad jag vet i alla fall - i Västsverige.

Det är för övrigt intressant att vi har ganska lika matminnen, trots att vi ändå är olika generationer.

Sara i Barcelona said...

Ja, det var nog Taco Bar det hette faktiskt, där jag åt min lunch, för det låg precis på hörnet :) Gott var det iaf! Taco Bell äter vi fortfarande på ibland här i Bcn, blandade ihop namnen där :D

Äventyret framtiden said...

Sent omsider tittar jag in här och läser om mat!
Kolatårtan har jag aldrig testat, i och för sig sötsak och inte mat 😉😉 Nu är det längesen jag åt tacos, kanske snart dags igen. Tapas är på tapeten här just nu, så passligt att ta till...
Hamburgare och jag har aldrig gillat varandra, inte i den tappning man köper i alla fall. Ibland har jag lagat egna på mitt sätt. Ja, jag är lite knepig...
Det medges.
Chili con carne, gillar jag. Borde nog få till en sådan snart när jag har tömt frysen på vad den har i sina gömmor, kalkon och bolognese, samt buljonger till soppor. Äter fisksoppa idag.
Ha det fint Annika, det är alltid roligt att läsa om mat, matnörd som jag är.
Goda kramar!

Annika said...

Brysselkakan:
Ett sånt där gammalt hak som fanns innan Donken etc kom.
Så sorgligt att de gått i graven så många av dem.
Men vi minns dem. Musikvideos från MTV var ju dessutom sååå coolt då också. I min familj hade vi ingen kabeltv, så det var extra kul att få se musikvideos på dessa ställen. Vi hade ingen video heller, den kom in i familjen 88. Vi var sena ...

Äventyret framtiden said...

Apropå pizzasalladen, jag brukar lägga den strimlade kålen, i kokande vatten, låter den koka med högst 30 sekunder,sköljer den i rinnande kallt vatten i durkslaget. Sen lite blekselleri och ev. lite röd paprika i fina strimlor. Kryddor man vill ha, t.ex svartpeppar, en dressing på vit balsamvinäger och en jungfrulig olivolja. Ibland också vitlök, pressad i blandningen. Testa om du känner för det.
Kram!

Annika said...

Anne-
Ja du är ju ganska exakt tio år yngre än jag.
Det är kul att vi har så liknande minnen ändå.

HAHA, ja herregud, amerikaner kan inte fatta hur sent tacos kom till Norden.
OCH hur nästan ALLA totalt föll för dem!! SÅ gosa.
OCH så enkla på den tiden. Det var de där ingredienserna. Punkt slut.
Men sååå goda ändå!

Exakt som jag, vi gick aldrig ut och åt. Och jag tror att jag mest fick höra att det var dålig mat på Donken och Clock. Min pappa hade läst boken "Råttan i Pizzan" och jag tror att den boken kom han ALDRIG över, hahaha. Han åt inte en enda pizza någonsin, vad jag minns. Däremot ÄLSKADE hamburgare.
Men det började mina föräldrar äta när vi barn redan blivit vuxna.
Ja det är talande, Anne, att ni gick på snabbmatskedjor som Micki D's och Clock när ni för på dagsutflykt till Sthlm. Samtidigt sååå gulligt och en sign of the times. Ni älskade det ni åt, och själv tyckte jag väl det var ngt av det härligaste som fanns med en burgare på den tiden.
Äsch, det kan det vara än idag också. Ge mig en riktigt god amerikansk hamburgare och jag älskar den.
Eller en hemgrillad. MUMS!
Förresten, än idag är en big Mc den snabburgare jg gillar mest hos alla snabbkedjor. Men jag äter det inte mer än högst två ggr om året. Men då jädrar är det gott. HAHA.

Visst är det fint att idag tänka tilllbaka på den mat vi fick hemma. Hur vällagad den var, sylten var hemlagad, saltgurkan hemjord. Ja allt.
Brödet. Rubbet.
Precis som du uppskattar jag det så.

Skulle vi ha grillad kyckling hemma, ja då helstektas den i ugnen av min pappa.
Grillad kyckling från affären åts högst ett par gånger per år. HÖGST. Och det var å gott.
Men det var styrt, billigare att steka sin egen.

JOOOO men ABSOLUT!!
För många år sedan skrev jg om det där fenomenet så många av oss känner igen, att sitta i kompisens rum medan hon åt middag.
Klasiskt. Var det det som kallades Sweden gate för några år sen? Det var ju omtalat i den veva jag skrev om det.
Men det var ju så. Ingen tänkte på det som konstigt, det bara VAR så.
Men det su skriver om doften av chili con carne och hur gärna du hade velat smaka ... ja jösses ...


EXAKT, Raider ska utalas på svenskt sätt, helt klart. HAHA. SÅ sa alla!! RRRaajder.
Alltså det godiset, det var ju såååå gott och jag minns att de såldes på båten och jag köpte det ALLTID!!!
Twix är ju gott än idag, och ett av de få amerikanska godisarna jag gillar. Det och reeses.

Anne, minns du en choklad som fanns på båtarna som hette Royal? Minns inte vilket märke det var. MEN de var GOOOOODA!! Och det fanns INGEN som uttalade det på engelska utan det var RåJAal. HIHI!!
Kan än idag minnas hur KUL det var att bläddra i Viking och Siljas prislistor med alla bilder och tänka ut vad man skulle köpa för godis. ÅÅÅÅ!!!

Varma mackor. Underbart.
Du har likannde minnen där med. Så gott. Brukar du laga sådana idag?

TACK för att du tyckte om inlägget!

Stor kram!

Annika said...

Anne:
OM du ska till ambassaden, då jäklar ska vi ses!!
Själviskt nog hoppas jag att det blir sååå!!
Du förresten, har du svenskt eller finskt pass???
HOPPAS hoppas du kommer HIT!!!!

Vilken fin resa ni hade på den kust när ni var här. Roligt för er alla.
OCH jo, ett år kom jag hem från Sverige den 2 okt. Sen blev jag jättesjuk i ngn riktigt jobbig förkylning/flunsa. Det måste ha varit det året. Det kan ha varit 2017?
Eller 16. Ja K gick i college iaf, så mkt vet jag.

Colorado, jomen det är inte släppt. Inte!
MEN vi måste prova att bo där en vinster först. Det går inte annars. Måste få uppleva hur det är där vintertid innan vi tar ngt beslut. Planen idag är att försöka hyra en AirBnB nästa vinter och bo därute en månad. Sen får vi snacka allvarligare om det.
Fast det blir svårt att lämna det här också. Mkt att fundera över ...

ÅÅÅÅÅ KUL!!! KUL att ni ska till en stor asiatiskt affär på lördag. Ni komma att GILLA. Köp ngn av de där drickorna då och testa. Du kan väl lägga ut ett inlägg på Insta. Sen köp kryddor och såser. Ångrar såå att jag inte gjorde det.
MEN det är ju bara att åka tillbaka. Ett stycke mjälte kanske till lördagsmiddagen, haha.
Kram!!

Annika said...

BP:
Nej, di är ju mer för det asiatiska köket, det vet jag.
Men ja, jag kan TRO att du åt världens godaste fajitas i Miami. MUMS!!
När jag började googla på Clock innan det här inlägget så blev jg ju påmind om just Big Clock. Och hur god den var. Men jag hade glömt namnet. OCH hur snarlik den måste ha varit en Big Mac.
Gillade också Clock. Max gillar jag mkt. Burger King, sådär. Föredrar Donken då. Väljer jag fast food hamburgare i USA vill jag helst gå till Donken.

Kul att jag fick dig att minnas :-)

Annika said...

Elisabeth.
Nostalgi igen! :-)

Tacos ja, men det är ett himla skärande och plockande och olika skålar.
OCH ingen kan äta tacos utan att kladda. Det är verkligen kladdmat.
Det är sällan jag gör det också härhemma. Men det händer.
Brukar göra tacopaj ibland, gott.
Och det kan jag minsann tro att gratängen är också.

Donken, Clock mfl blev ju så speciella eftersom varken du eller jag ngnsin åt där som barn. Då blev det lite av en fest när vi väl kom dit.

Varma mackor med ketchup ... ding, ding, ding ... absolut. DET hade jag glömt, men samma här. Vi hade också ketchup under.
HAHA.
Tack för påminnelsen om DET!

Hemmagjord pizza ja, det är ju gott. Smakar annorlunda än de man köper, men sååå goda.
Absolut, min mamma gjorde den i långpanna, och sen skars den upp i sex delar och därmed var den slut. HIHI!! Alla fick en fyrkant. Bra. Så.

Stekt strömming med mos är ngt av det bästa jag vet. Idag! Men då jag var barn tyckte jag inte om strömming. OCH vi fick det då och då eftersom vi hade en granne som brukade fiska sådana. Inte min favoriträtt. MEN numera. ÄLSKAR det.
Kul att du tykte om det som liten!!

Men hur god låter inte DEN glassen!!! Den skulle jag såååå gärna smaka. OJ vad gott!! Allt är ju rätt i den!

Eller hur, du är ju hela 18 år yngre än jag, och du har likande minnen. DET är intressant!!

Annika said...

Karin:
Den tårtan var god den! MUMS!!
Nej, det var ju en tårta och inget man åt till middag, hehe.

Tacos är gott, men det är tapas också. Tapas är perfekt när man vill umgås helt utan krusiduller. Älskar sånt.

Haha Karin, alla kan inte älska burgare. Du får vara knepig där :-*

Du får göra en CcC!! det är ju gott och speciellt om du drar på med kryddningen. Vilket jag är helt säker op att du gör.

Fisksoppa!! Älskar.
Kramar!!

PS på din andra kommentar nedan.
jag ska abolut testa den salladen. TACK Karin!!!

KRAMAR!!

Annika said...

Sara;
Det är absolut lätt att ta fel, taco bar/taco bell.
Men ja, taco bar låg på hörnet väldigt nära PUB.
KRAM!!!