Thursday, May 09, 2024

Ingen helgdag, Här & Nu, Boktips, Svajigt serietips och Vaffö?




Hej torsdag!


Idag blir det en helt vanlig punkttorsdag innan jag återigen betar tag i det fjärde resebrevet från Los Angeles.



* Ingen helgdag här.

Helt vanlig torsdag in my neck of the woods.
Ingen Kristi Himmel här inte. Den dagen uppmärksammas nog bara av de allra mest troende här i det stora landet i väst. Ingen extra ledighet, ingen uppmärksamhet. De flesta vet säkert inte ens att denna dag existerar. Hehe, det är vad jag tror iallafall.

Ni därhemma får njuta av ännu en fin vårlånghelg. Hoppas vädret blir fint!!

När jag växte upp i Stockholm var det vanligt att vi i min familj for på gökotta just på Kristi himmelfärdsdag. Tidigt på morgonen träffades ett gäng, kompisar till mina föräldrar och deras barn. Vi hade picknick i någon skogsdunge i svinottan och sen brukade vi spela brännboll. Trevliga och fina minnen.

Här hos mig ska jag väl inte heller klaga idag, vi har vår svennefrulle (liksom varje torsdag).
Torsdagarna är absolut inkörsporten till helgen för mig. Alltid. Gillar torsdagar.



  * Här och nu. 

Vi har det ganska mulet, och rätt regnigt. MEN det är INTE kallt. Tvärtom, det är både varmt och fuktigt.

Det är sommar mer än det är vår. Träden har börjat anta den mättade gröna färg som de sedan behåller hela sommaren.

Här kommer några foton jag tagit i veckan.





Och till sist en bild av bordet i min lilla täppa.  Muminmuggen kommer från Japan.  Den fick jag av Karolina.  Mumin är enormt stor i Japan, och de gör sina egna muminmuggar.  Kul att ha en som kommer från Japan.



* De fenomenala fruntimren på Grand Hotell.

Det var den kära Brysselkakan som först tipsade mig om denna HELT FANTASTISKA bok någon gång i vintras.
Sedan kom tipset från andra också. När jag var i Sverige läste jag en intervju med författaren Ruth Kvarnström-Jones. OCH därpå laddade jag ner boken direkt på min Kindle från underbara BOKON.   GUD vad jag uppskattar och älskar den tjänsten.

Boken ligger på nästan 500 sidor, men jag kan säga att jag slukade de sidorna. Denna bok är fantastisk i allt.
Ja, den handlar just om de fenomenala fruntimmer som arbetade på just Grand Hotell i Stockholm under förra sekekskiftet. Och jo, den är grundad på sanna historier.
Wilhelmina Skogh var chef för det anrika hotellet och hon lyfte det från lätt stagnerat till världsklass. Till hjälp hade hon ett gäng kapabla kvinnliga underchefer som i sin tur basade för olika avdelningar på hotellet.

Google var min bästa vän under läsningen eftersom jag ständigt kollade upp information om både personer i boken, och händelser i Stockholm under denna tid.

Wilhelmina Skogh från lilla Fårö på Gotland, vilken HELL of a woman hon var för sin tid. Ja, helt osannolikt driven och respekterad var hon. Vilka visioner hon hade. Det var hon som grundlade—och såg till—att Grands Vinterträdgård byggdes. Hon höll av “sina flickor” på hotellet och ledde dem med barsk hand. Det var likadant med karlarna, hon höll dem hårt och kort också, ännu hårdare kanske. En kvinna långt före sin tid.

I sommar ska jag gå in på Grand Hotell, ta en drink och spana in miljön som så levande beskrivs i boken.

Boken utspelar sig under samma tid som en annan fantastisk bok jag tipsat om tidigare här på min blogg, Döda kvinnor förlåter inte (Katarina Wennstam). Den boken är även den en riktigt fantastisk berättelse om Stockholm under sekelskiftet.

Det är något fascinerande med Stockholm under sekelskiftet då stan balanserade mellan misär och den stad den sedan blev.

I boken följer vi flera kvinnor på hotellet, deras liv och deras tankar. Boken är både feministisk och feelgood på samma gång. Ja, och ett historisk dokument är den likaså.

Det lär ska komma en andra del också om Stockholm under denna tid. Jag kan knappt bärga mig innan jag får sätta tänderna i den boken.

Boken får fem stjärnor av mig. KÖP den! LÅNA den! LÄS den! Den är helt fantastisk!


 

Bild från Bokus



* Ska jag tipsa eller inte?

Peter och jag har precis avslutat miniserien Baby Reindeer på Netflix … 

Ärligt talat, titta på den serien på egen risk. Jag vet inte om jag kan tipsa om den ens en gång. Faktum är att jag känner mig mycket kluven.

Jag kan tro att några av er sett den, isåfall måste ni tala om vad ni tyckte om den nedan.

Serien är baserad på en helt sann historia. Den handlar om Donny, från Skottland, som arbetar som bartender på en bar i London.
Donny försöker slå sig fram som komiker med ganska ledsamt resultat. Han bor hos sin exflickväns mamma.
En dag kommer en kvinna in i baren och hon blir besatt av Donny …

Baby Reindeer är frustrerande och hemsk på många plan, så långt från feelgood man komma kan. Samtidigt är den djupt fascinerande. Men den är så svart att vi bara orkade med ett par avsnitt per kväll. Förutom häromkvällen, då vi tog fyra på raken och avslutade den … Men att se fyra avsnitt på ett bräde var nog lite för mycket. Ska ni se den, ta den i mindre doser.

Jag vet, som sagt, inte om jag ens vill tipsa om den …
Den ligger etta på Netflix, så det är KLART att den är sevärd. Det är den, utan tvekan. Men se den på egen risk.

OCH har du sett den så måste du tala om vad du tyckte om den nedan. Jag är så nyfiken.


 

Bild från Netflix.


* Varför detta ofog?

När jag landade på Münchens flygplats i början av mars köpte jag en juiceflaska där.
Då jag skruvade av korken märkte jag att det inte gick att ta loss den. En plastremsa satt kvar och höll korken på plats. Irriterade, tyckte jag då.
När jag sedan kom till Sverige, och var med om samma sak där, fick jag höra att det är en ny bestämmelse inom EU.
Det ska tydligen underlätta för folk när de ska återvinna flaskan att även korken återvinns. MEN gör vi inte det oavsett, tänker jag? När jag återvinner plastflaskor gör jag det alltid med korken på.

Ärligt talat, tyckte mest det var störigt och i vägen.
Fast säkerligen vänjer vi oss vid det? Här i US finns inget liknade på plastflaskor och tetrapack, inte ännu iallafall.

Hur är det med er i Europa, har ni vant er vid detta? Tycker ni det är bra?


 

Bild jag knäppte på ARN av den där störiga nya korken.


***


Med detta önskar jag dig en riktigt bra torsdag oavsett om du är ledig, eller inte.

26 comments:

Hannas krypin said...

Vackra bilder du bjuder på, även om dom är gråa. Älskar när våren börjar komma på riktigt. Våren har kommit betydligt mycket längre hos er. Dina pioner blommar ser jag, längtar efter att mina blommar. De brukar blomma först i juni så det är ett bra tag kvar. Låter som en serie man kanske ska se. Eller inte. Jag blir precis lika kluven av din beskrivning av serien.

Yvonne said...

Vilken fantastisk blomprakt du har som du fångat så fint på dina bilder. Våra pioner har nog några månader till innan de blommar. Har både rosa och vita och de vita har precis börjat titta fram. Här är nog allt mycket senare än normalt för det varit så kallt och är det fortfarande, igår +3 grader på morgonen och kvällen och vem vill växa då?

Kul med muminmuggen från Japan.

Håller just på att läsa Grand Hotell boken, jättebra är den. I oktober kommer uppföljaren upp och den handlar om NK sa tjejen på Akademibokhandeln, blir spännande att få läsa den också.

Baby Reindeer, ja vi får se om det blir av att titta på den, när det är så här kallt här hemma kvällstid så blird et ju att man sitter inomhus och då blir det mer TV-tittande.

Jag var också irriterad på den där korken men sen jag läste att man skulle göra ett extra tryck med korken så är den inte i vägen längre. Många klagade ju på att de får korken i ansiktet när man ska dricka men det gör man inte om man gör det extra trycket bakåt med korken. Verkligen inte nödvändig ändring och jag undrar verkligen om det är ett EU-beslut med tanke på att i Spanien t ex finns ju ingen pant på vare sig plast eller glas så jag tror inte så mycket återvinns där. Har kommit upp behållare för att sortera men de är ljusår ifrån att återvinna och sortera som vi gör här hemma. Här sorterar vi ju ALL plast, inte bara flaskor, metall, papper, kartong osv.

Ha en jättefin torsdag hälsar jag från ett +4 gradigt Åkersberga den 9 maj, helt galet kallt, men imorgon ska visst solen visa sig.

Stor kram

Anna i Portugal said...

Så härligt att se alla träd som blommar, fingerträdet är definitivt annorlunda och därmed en favorit hos mig :)

Har inte sett den serien och kommer nog inte göra det heller.

Tycker inte det är ett problem med flaskkorkarna alls, men det kanske beror på att jag väldigt sällan köper flaskor :) Men lär ju bli mer nu i sommar då det dricks en del vatten.

Här är det inte heller en helgdag idag, men de har desto fler i juni.

Kramar

Anonymous said...

Underbara bilder som vanligt, Annika. Här blommar också allt. En härlig tid…
Har läst ikapp nu. Kul med resbreven. Vilken flott lägenhet och vilka flotta (och dyra) matställen. När blir det flytt till NYC för K och M? Varför vill de lämna Kalifornien? Om jag minns rätt är M från NJ?
Flaskkorkarna ja…först var jag jätte irriterad, spillde en hel del i början men nu har jag vant mig. Kan tycka att det finns viktigare beslut…
Här har vi helgdagar på löpande band…me like ;)!
Kramar

Mamma C said...

Vilken blomprakt du får spatsera runt i när du går dina morgonrundor.
Så roligt att ha en Mumin mugg från Japan.
Tack för tipsen på böckerna. Det är skoj när man känner till ställen som det skrivs om i böcker man läser.
Jag läste om det där med korkarna och nu är det så på mjölkpaketen här som vi köper.
Jag har bara ett avsnitt kvar av serien. Började på den igår och tog den i omgångar. Den är verkligen mörk, tragisk och även hemsk tycker jag. Så jag är glad att jag ser den här själv 😉.
Kram Carin

Sara i Barcelona said...

Gomorron!
Ja, som du vet har jag ju läst båda böckerna, eller ja, jag läser om fruntimren på Grand Hotel just nu :) Wennstams bok läste jag förra året, och precis som du älskar jag båda två. Intressant att dom även har en historisk aspekt som knyter an till kvinnornas situation och försök till frigörelse.

Och jo, jag har sett Baby Reindeer också :D Gillade den absolut, även om jag måste säga att jag på nåt vis kände mer sympati för Martha än vad jag kunde göra för mannen som "hjälpte" honom i karriären... :/ vidrig människa.

Så många vackra blommor <3 tack för jättefina foton!

Stor kram!

Annika said...

Hanna:
Aaaa, tusen tack så snällt sagt. TACK!!
Ja grått är det även idag, och ska så vara imorgon och lördag ...SUCK.

Jo, jag skulle nog säga att vi ligger ca 3-4 veckor före er i blomning. Alltså om du bor runt Sthlm eller i mellansverige.
Det är mer sommar än vår. MEN det fina är ju att du har ditt ljuvliga kvar. Härligt!!

Jag vet, jag vet ... serien .. fan jag ör kluven fast jag sett den, haha,
:-D

Annika said...

Yvonne:
TACK!! Jag får passa på att fota även om det är regn och grått.
Kallt är det iaf inte, tvärtom. Men det är ganska trist. Börjar sakna solen nu.
Yvonne, jag såg på min app igår att ni i Sthlm hade TRE grader varmt. Trodde det var fel, men tyvärr var det ju inte det. INTE KLOKT!!!
Men jag såg idag att det ser mer lovande ut i nästa vecka för er.

Pioner förknippar jag med skolavslutningen i juni. Brukar säga att vi ligger 3-4 veckor framför er. Me nu när ni haft så kall vår så kommer säkert blomningen att dröja också, suck.

ÅÅÅ ja, den boken är så bra att jag är avis på alla som ännu inte läst den!!
OCH du är mitt i den. ÅÅÅ då måste de ju följa den tjejen fr Grand som började jobba där, på NK. DET ska bli jättekul att läsa den. Ser redan nu fram emot det. Superkul om RKJ skiver om alla tjejer som var med i bok 1, som Ottilas systrar och Karolina mfl.


Jag vet inte om jag ens vill tipsa om serien. MEN ja, den är ju såklart sevärd, men ta den i små doser.
Det är ingen knarkserie som man vill avverka i ett svep.
Alltså, men ja ... haha .. ja du hör.

Ah, intressant!! Isf måste den personen som jag pratade med haft fel om EU och korken. För om det inte finns i Spanien så kan det ju inte stämma.
Ovanligt dumt grepp, kan jag tycka. För ja, den är ju i vägen ... Och visst återvinner man väl alltid MED korken. Konstigt det där.

SÅÅÅ sant, Sverige är nog världsmästare i återvinning. När man går till miljöstugan och ska slänga så ska man minsann ha koll. HA.
Ljusår från här också, kan jag säga. I US tror jag det är Cali som kommit längst.

Yvonne, HÅLL UT!!! Snart blir det bättre väder!!! Mys på inne idag- HAHA, kaaaaanske kan du se ett avsnitt av serien ... fast jag vet inte ... HAHA.

Stora kramar!!!

Annika said...

Anna:
Visst är fingerträdet speciellt. Gillar det också.

Ingen helgdag hos er alltså. Förvånande ändå!! Sekulära Norden kör sina religiösa ledigheter medan katolska södern inte gör det.
Och inte vi heller, fast här är ju förstås stat o kyrka skilda åt sen landet grundades. FAST det kan man iofs ifrågasätta också när den himmelske fadern alltid ska nämnas av politiker etc. GAAHH! Jaja, haha.
it is what it is.


Säkert vänjer man sig vid de dumma korkarna. Det är ju som du skriver, egentligen inget problem.

ÅÅÅÅ vad härligt med alla helgdagar för er i juni.

Kramar!!!

Annika said...

Ano:
Maj i Sverige (för jag gissar att du bor där ;-) ) är helt och hållet underbar. Jag älskade den månaden då jag bodde där. Numera är det april som tagit över här som just den ljuvligaste månaden.
Njut av rubbet även om det är kallt ibland.

KUL att du gillar mina resebrev, TACK för det. Uppskattar det mkt.
Både K o M tycker att livet i LA är lite för hektiskt o ytligt. De saknar att ha fyra årstider.
OCH du har ju så rätt, Mike är fr NJ.
De har sagt att de ska tillbaka hit 2025 på hösten. Men om jag ska vara ärlig, jag tror det då jag ser det ...
Vad som helst kan hända under tiden.
Så jag hoppas inte för mkt ändå.

Jo alla gånger har du rätt, klart man vänjer sig vid korkeländet. OCH ja, det finns miljoner grejer som är viktigare än just det, hehe. Så sant,

JAAAA, ni har verkligen helger på löpande band nu. Lovely!!!

Stora kramar!!

Annika said...

Carin:
Ja en vacker tid är det, men jag saknar solen. Nåväl ska inte gnälla över det, den kommer.

Ja, jättekul med mugg från Japan. Gillar det verkligen. Lite annorlunda också.

Boken, Carin, är sååå bra. Och visst är det roligt när det skrivs om platser man känner igen. Älskar det.

AHH Carin du ser den nu, och ja ... det kanske är en sådan serie din man inte vill se, hehehe. Kan förstå honom. För ja, den tar på krafterna.

Stor kram till dig!

Annika said...

Sara;
Hej Sara!!
JAAA! Jag tycker det är så kul att du läste den när jag läste den, OCH att du hade tänkt tipsa om den!
Superbra bok.
Visst är både Wennstams bok och K-J böcker ganska lika. Utspelar sig under samma tid, kvinnor och kvinnofrågor i fokus. Ett dokument över Sthlm och tiden. Fantastiska bägge två.

Som du säger, serien har så många bottnar. Man förstår lite av Donnys (ibland mkt frustrerande handlande) när man får veta mer om tiden då han var ny i London.
DEn jävla mannen alltså, vidrigare än vidrig. USCH vad det avsnittet var hemskt att se.

TACK Sara, gråa dagar men fina blomster.

KRAMAR i massor!!

Anonymous said...

Oj, såg precis att jag inte skrivit något namn. Ano i inlägget ovan = Lisa.
Och angāende korkeländet: tycker att EU har viktigare saker att tänka på. Kan bli lite irriterade ibland på EUs beslut…
Kramar, Lisa

Jossu said...

Här har det också varit mulet idag, och det väntas regnskurar nu till kvällen.
Vad intressant att få veta att japanerna gör sina egna muminmuggar. Jag har bara en av dom vanliga från Arabia, en med Snusmumriken.
Jag har inte vant mig vid korkarna. Jag blir bara störd av det.

Yvonne said...

Tydligen är det ett EU-beslut ser jag på google. Här i Sverige har t ex inte Skånemejerier sådana korkar utan gamla, vanliga hederliga korkar. Kanske de fått en övergångsperiod med korkarna och samma för Spanien där jag påminner mig att någon äppeljuice vi köpte hade korken fast, men det är då det enda jag påminner mig om.

Eva I Dalarna said...

Jag har sett serien. Vissa avsnitt var svåra att se pga otäcka scener och jag tyckte att killen det handlade om var otroligt trög. Det fanns liksom inget jäklar anamma i honom. Men vem vet hur man skulle göra i en sån situation.. .Jag är nöjd med att ha sett serien eftersom den fått sån uppmärksamhet, slipper i alla fall undra över den. Men jag tyckte inte den var särskilt bra och kommer nog aldrig att se om den eller rekommendera den till nån.
För övrigt sägs det att Wilhelmina Skogh var en av dem som startade turismen på den ort i Dalarna där jag bor!

BP said...

Fantastiska bilder på all din blomsterprakt. Här ligger vi månader efter. Det är sommar hos dig och knappt vår här hos oss. Men regna gör det, absolut. Temperatur idag - 10 grader som bäst.

Grand Hotel är ju Grand Hotel om man säger så. Har varit där kanske två tre gånger i mitt liv, men jag nog inte "typen" som trivs i den miljön med alla uppklädda människor.

Det där med plastkorkarna upptäckte jag rätt nyligen - kanske för tre veckor sedan på en Brämhultsflaska, precis som du. Fruktansvärt irriterande och jag kapade av plastbitarna direkt, då det annars är rätt otympligt att skruva på korken igen. Vilket absolut löjligt påfund!!! Man skulle tro att det fanns viktigare saker att besluta om än plastkorkar. Precis som du slänger jag flaskan MED korken.

PS. Är troligen en av få som inte har Netflix och inte tittar på filmer heller. DS.

bettan said...

Den rosa-vit-blommande busken ser ut som en paradis-buske(men jag är inte säker). Jag har en sån utanför mitt fönster.
Har sett tre avsnitt av Baby Reindeer. Serien har ju blivit höjd till skyarna i alla medier men jag är inte lika begeistrad.
Absolut sevärd, fantastiska skådespelarinsatser, hemsk historia.
Men ja, kanske är det jag, som inte kan se den enorma storheten.
Ska se resterande avsnitt.

KRAMAR!!



Annika said...

Lisa.
AHAAA, det var du!!!
Bra att du skrev det. Hihi!!!
JOOO EU har lite kontiga prios ibland, helt klart.
Kramar till dig!!

Annika said...

Jossu;
Vi verkar verkligen ha liknande väder. Här ser fredagen och lördagen helt mulna och grå ut. Nu har det varit så här i en vecka. Börjar vissna, hehe.
Ja Muminvärlden är så stor i Japan. K sa att det MOOMIN Store hade i princip rubbet, inkl deras egna muggar.
Hon tyckte också att den finska och japanska kulturen påminde om varandra, intressant.
Korkarna, suck ... jag veet o håller med

Annika said...

Yvonne:
ja jag trodde ju det, det var vad man sa då jag frågade i mars. Alltså att det är ett EU beslut.
Men det är säkert så att det tar tid att få igenom det överallt.
Alla länder är säkert inte glada i det. Men ja, jag antar att man vänjer sig. EU har lite konstiga prios ibland, korkar när det finns sååååå mkt annat att tampas med. Oh well.

Annika said...

Eva:
Och jag håller med, jag blev såå frustrerad av honom. SÅ!! Just det där att inte handla medan tid var, och att inte tala om det direkt för Tery mfl.
En jobbig serie på så väldigt många plan. Maken till svärta alltså.
Håller även med dig där, det är bra att veta vad "alla" talar om via denna serie. MEN som jag skriver, jag vet knappt om jag kan rekommendera den. Kommer heller aldrig att se om den. No way!

Absolut, i boken talas det en hel del om ffa W Skoghs hotell i Dalarna och på andra platser i Sverige. Vilken kvinna hon var!! Hon fick många att resa till Rättvik.
Läs boken om du får tag på den, den är sååå bra. En av huvudrollsinnehavarna i boken kommer just från Rättvik, men jag tror att hon är ren fiktion. Vad jag kan googla mig till ser jag inte att hon funnits. Men det är också a hell of a gal i boken. LÄS, så bra!!!

Annika said...

BP:
TACK BP!!
Fast jag tror det kommer att gå snabbt bara ni får lite värme över nejden. Såg att nästa vecka ser lovande ut i 08-land, yay!!
Men ja, här blommar så mkt nu innan sommaren totalt tar över.

Jag är inte heller ngn Grand Hotell-tjej. Men boken var så bra att jag nu bara måste in o kolla läget. Hitta porträttet av Wilhelmina Skogh etc. Fast nej, inte heller jag är tjejen som hänger där. Jag är mer av det rustika slaget, haha.

Men jag veeeet, slänger inte alla flarrorna med korken på??? DET gör man ju automatiskt, återvinner dem så,
jag blev så fundersam när jag skruvade av korken i Tyskland och märkte att det INTE gick att få av den. Sen fick jag höra detta om EU då jag kom till Sthm. Så fånigt, som om de inte borde ha 10000 saker att ta tag in innan de börjar oroa sig för en fjantig kork.

Nej hahha, du är inte esnsam. En av mina bästisar här har inte heller Netflix :-)

Annika said...

Bettan:
SPOT on!! Du har SÅÅÅÅ rätt. Det är en paradisbuske!! Det borde jag ha vetat eftersom mina föräldrar hade en sådan vacker paradisbuske då de hade kolonistuga på 80 och tidigt 90 tal!
Men ja, du har SÅÅÅÅ rätt. Fina är de!!! TACK Bettan!!!

Nope, inte bara du ...
Känner mig sjukt kluven till serien. Vet ju inte ens om jag kan eller vill rekommendera den. Jag menar, vilket mörker.
Och jag blev så irriterad på honom också. Men det kommer ju en viss förklaring av hans beteende senare.
Det är absolut ingen serie man knarkar. OCH jag kommer aldrig nånsin att se om den.

Kramar!!!

Brysselkakan said...

Ha! Ja, det där korken har jag svurit ramsor över... har man som jag ofta ont i händerna och därmed rätt svag i dem så är den där korken helt hopplös. Man får också vara supernoga med att den sitter helt rätt om man lägger flaskan ner i kylen eller i en väska, annars läcker den. Och den sitter numera på mjölkpaketen också och hör från de med barn att det skvätter mjölk över allt om man häller lite åt fel håll och korken är i vägen.
Så nej, jag gillar den inte! Och precis som du säger så kan jag inte riktigt se problemet med att folk inte pantar flaskorna och kastar mjölkpaket med korken på.

Visste väl att du skulle älska den boken! Tror det är mer än en till bok tänkt i den serien men vi får se.

Önskar dig en fin helg!

Annika said...

Brysselkakan:
FÅÅÅÅNIG är den!!
SÅÅÅ fåning. Ja bah i Tyskland, Hur får man av denna .... ehhh det går iNTE!!!
Då visste jag inte om EUs nya beslut ännu. SUCK, töntigt.
Exakt, jag återvinner alltid med plastkorken på. Alltid.
Larvig bestämdes detta.

Boken, one of a kind!! Ser fram emot tvåan, den lär ska handla om NK. SÅ kul!!

Ha en fin måndag!!