Thursday, October 12, 2023

Tillbaka i La-La Land, Snödagar och den känslan, Ny dator? och, Sårbart.




Hej torsdag!
 


* Tillbaka i LALA-Land …

Ja och så for hon då … Karolina.
Peter och jag kvar på Dulles Airport tittandes på Karolina på väg ner mot säkerhetskontrollen.
Alltid samma känsla vid alla dessa otaliga avsked.
Lite hopplöst sådär. Samtidigt får vi glädja oss och vara glada över att vi fick ha henne hos oss i över en vecka.


 


Vidskeplig som jag är tänker (kan/vill) jag inte städa Karolinas rum det allra minsta grand innan jag vet att hon säkert är hemma igen
Jag vet inte varför jag är sådan, men jag kan inte röra hennes rum förrän hon är i säkert förvar i hemmet på andra kusten.
Om en älskad familjemedlem eller vän tar ett nattflyg kan jag heller inte somna förrän vederbörande har landat.
Life as me ... det tar på nerverna, haha.



* Snödagarskänslan …

Karolina själv kallade de tre bonusdagarna här för snödagar. 
Hon sa att det var samma känsla att skjuta upp resan som när hon hade ledigt för snödagar under grundskole och gymnasietiden. Att bara konstatera, aha snö = stängda skolor.
SÅ skönt att få extra lediga bonusdagar, så gott… 
Karolina menade att dessa dagar gav henne samma känsla som då.

Nästa gång vi ses är det jul. På det nya jobbet håller man stängt hela veckan mellan jul och nyår. Karolina har redan bokat sina flygbiljetter hem, bra det!! Det är tryck på flygbiljetter i juletid, minsann!!



* Över tio år gammal.

Den MacBook Pro jag skriver på är långt över 10 år gammal nu.
Jag skaffade den 2013 på våren. Innan dess hade en annan MacBook som inte orkade leva lika länge som denna denna gjort. TACK kära laptop för att du ännu inte pajjat.

Jag bara väntar på att den ska skära ihop och sluta funka.
Nej, den är inte seg alls, och tack vare molnet kan jag ha alla mina 107.000 bilder i den. Just det, så många foton ligger här.
Eller, de ligger ju i molnet, tack och lov för de där molnen.

Moln och moln förresten, när man reser längs flera av vägarna här i närheten åker man förbi datacentral efter datacentral, stora byggnader utan fönster. DET är molnen det.
Och datacentraler här i Northern Virginia finns det gott om längs somliga vägar. Inga vackra hus, men jag är glad att de finns.
Utan molnet skulle både min dator och min mobil ha kajkat ihop för läääänge sen. 

Visste ni förresten att de allra största datacentralerna i världen ligger just här i Northern Virginia.
Här finns världens största volym av servrar. Så chansen är att ditt moln ligger väldigt nära mig.
Det är NoVA i ett nötskal, datacentraler som servar en hel värld. Vi har tydligen en vansinnigt bra infrastruktur för just detta ändamål.


 

Ett datacenter i Northern Virginia. .Bild från datacenters.com


Men denna kära gamla MacBook Pro måste numera alltid vara kopplad, kontakten ständigt i väggen.
Om jag inte har den kopplad så laddar batteriet ur direkt. Fine.

Den dagen denna kära tingest inte funkar längre är det nog bara att köpa en ny.
Tror att det är en tidsfråga ändå även om den funkar fintfint än. 
Jag menar, nästan 11 år och så ruskigt använd på daglig basis. Med åren har jag blivit så Mac-tillvand att jag inte vill använda PC längre. Detsamma gäller mobilen, det blir nog alltid iPhone för mig. 
Apples produkter synkar ju varandra så otroligt bra också. Team Apple all the way ;-)

Men jag äger ännu ingen padda, känns ännu lite som överkurs även om jag förstår dess fördelar mer och mer … 
Speciellt det fina att kunna läsa tidningar på den. Min Kindle funkar för det också, men det är inte lika smidigt ändå tror jag.



* Himla sårbart ändå ...

… det här med tekniken. Allt finns ju i våra mobila och datorer. Skulle min mobil försvinna skulle halva mitt liv försvinna med den. Gud så halv jag skulle känna mig. 
Tänkte på det nu när Karolina flyger. Tänk om det inte funkar när man ska checka in!?!  Paniken.
Jag skriver inte ut mina biljetter heller på papper vilket många gör. Dumt nog litar jag bara på att mobilen snällt ska vara med på noterna när jag öppnar den.

Numera betalar jag allt med ApplePay också och har slutat med plånbok.
Nuförtiden har jag bara en liten, liten väska i viken mobilen, körkort, kreditkort (jo bäst ha med ändå …), mina läsglasögon och ett litet läppstift får plats. Det är allt. Älskar att slippa handväska.
Ja inte bara flygbiljetter ligger ju i mobilen, utan biljetter till allt hamnar där. Snart blir säkert passet digitalt också. ÄNNU sårbarare då.

Saknar i och för sig inte ALLS de gamla flygbiljetterna som man skulle bläddra i. Ve och fasa om man skulle ha tappat dem.

Men ja, är vi farligt digitala idag?


*  Förresten, vilket team är du? Team Apple eller Team Android? 😜


***


Önskar dig en mycket bra torsdag!

23 comments:

Yvonne said...

Härligt att ni fick ha Karolina hemma en hel vecka och såklart är det tufft när man ska säga hejdå, aldrig roligt!

Jag är också lite så, är någon av barnen ute och flänger vill jag gärna veta när de är hemma. Dottern med familj åker ju runt mycket i södra delen av Sverige då alla 3 barnen tävlar i judo, sonen rör sig mest i Stockholm och då vill man ju också gärna veta när han är hemma igen. Ibland tycker de nog jag är larvig, men men.

Så snabbt som tiden går så är det snart jul. Vi åker ju hem från Spanien på måndag, sen ska vi ner en sväng till Malmö och träffa barnbarnen några dagar, för länge att inte ha sett dem sedan augusti och vänta till jul.

Jag har också en jättegammal dator här i Spanien, hade den med mig till svärsonen när vi var där i augusti för då trodde jag det var dags att köpa en ny, men han fixade till den så nu funkar den perfekt igen.

Ja det där molnet ska man vara glad över att de finns. Har också massor av bilder både på telefonen och på datorn, skulle bli galen om de försvann.

Jag har alltid med laddsladden när vi reser, tänk om batteriet laddar ur och man står där med en död mobil när man ska visa biljetten. ApplePay använder jag inte - än, ska jag tillägga.

Ibland undrar man om inte det är farligt att vara sååå digitala som vi är, vem vet?

Hoppas du får en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram

Dr Jo said...

Godmorgon torsdag!

Hah naw snödagar. Kul association och jag förstår absolut. Och jag förstår absolut att skolor stänger osv i vissa delar i USA. Men lite kul är det att leka med tanken att skolorna i Sverige också skulle stänga vid snö. Det är ju alltid lite hånfullt som man retar med Sthlmare över deras panik över "lite snö" men när man är delaktig i trafiken där så håller man med om att det är rätt så..opraktiskt. :P Nu älskar jag snö och har hellre det än regn men det är ett annat spår.

Har bara varit med om en "stanna hemma ifrån skolandag" och det var när jag gick på universitet i Australien och det var cyklonvarning. Men sen är jag uppvuxen i Skåne och vi hade inte riktigt extrema väder när jag växte upp. Dock var det mycket kallare på den tiden, minns det alltid som att vi hade vita vintrar och att "flommarna" frös igen. Det har nog inte hänt sedan 90 talet.

Men tillbaka till datorer. Jag är också en macälskare true and true. Dock har jag inte riktig möjligheten att ha en mac dator just nu. Inte för att jag lider direkt. Jag har en Ipad pro och en iphone som är toppen. Men iom att min jobbdator och en stationär är båda PC (barnens framtida) (All denna teknik!)), så kan jag inte rättfärdiga en laptop just nu. Men om jag hade fått välja så hade jag också haft en mac laptop. Det är så smidigt med dom produkterna.

Jaa oh ja så sårbar man blir. Det är ju knappt så man kan betala med kontanter längre. Allt går via bankid, swish och diverse. Det är ju smidigt när allt fungerar, men alla dom tjänsterna är ju beroende på el och wifi. Nästan komiskt hur mycket tillit vi lägger på sådana system. Många av oss har ju varit med utvecklingen från innan internet och wifi. Tänk så man har ställt om sig. Alltifrån kameror, gps och jag vet inte allt.

Så jo jag tycker nog att vi är farligt digitala idag men mest för att många inte vet vad dom har och vad som ger vad. Läste en undersökning som frågade "folk" om dom använde internet. "Folk" fyllde i att det gjorde dom inte i så stor utsträckning men dom använde sociala medier. Att man då skiljer på google och facebook, insta ect. Jaja nog rantat. Men skulle något hända, så skulle folk klara sig sämre än vad man gjorde innan. Samhället har ställt om sig så mycket.

Ha en härlig torsdag!
Kramar Johanna

Mamma C said...

Det är tufft att ta farväl tycker jag med. Men så härligt att ni fått haft henne hos er en hel vecka. Och jul det är snart så fort som tiden går.
Jag är en PC-användare och likaså en Samsung människa.
Jag skriver aldrig ut min biljett i pappersformat heller.
Kram Carin

Annika said...

Yvonne:
Jamenvisst!! Hela nio dagar blev det. SÅ glad för DET!!

Jag vet, jag är ju sådan precis som du. KAN bara inte koppla av. Tur att K tycker det är OK att jag har koll på henne via mobilen. Har koll på tre andra familjemedlemmar också på det sättet. Känns lugnande på ngt sätt.
Så ja, jag förstår dig till fullo!!

men jag veeeet, dt är verkligen jul snart. Ticen går ju så fort att man inte hinner med. OCH höstarna går ju så snabbt att det är löjligt.

Jag gillar ert liv, Yvonne. Jag gillar det mkt. Ni har det bästa av allt, Sverige och Spanien. Att kunna åka fram och tillbaka. UNDERBART!!!
Mysigt också att få vara med barnbarnen ett tag.

SUPER att din gamla laptop kunde fixas så att den blev som ny.

Jaa, tack och lov för molnet, utan det hade det mesta kraschat i mitt liv, haha. Vilken underbart bra uppfinning ändå.

Sårbart ända detta digitala. Kan lätt slås ut och då står vi där med tvättad hals, hehe.
Fast nej, vill inte byta tillbaka för allt i världen.

Kramar och ha en superfin dag.

Annika said...

Dr Jo:
Haha, ja det var så gulligt när hon sa att det var samma känsla nu som då, sköna oväntade bonusdagar.
Gillar verkligen liknelsen.

Snödagar, när jag kom till DC tänkte jag att det var töntigt. Ehhhh... det tycker jag INTE idag, ingen har vinterdäck, snöplogningen är inte up to par just pga av att klimatet ibland inte ger oss snö alls (även om det blir ett par duster varje vinter), alla åker skolbuss, det är snorhalt. Nej, sluta mobba oss för snödagar, haha.
Ja, lite som Sthlm i snö. Men jag säger samma där, det kan ju snöa så fruktansvärt (precis som här) och hur ska snösvängen hinna med alla gator, torg, vägar när det dumpas snö i massor?
Säger samma där, sluta mobba Sthlm vid snö, hehe.
Får skriva mer om detta fenomen när det är vinter igen ...

I Skåne kan det väl bli riktigt illa om det vill sig så på vintern? Allt driver ihop, enorma vindar som får fart över slätterna.
Men som du säger, vintrarna är absolut inte vad de varit längre. Inte i Sthlm heller, och inte här längre heller.

Ja, det är så bra med Apple eftersom de är så synkade hela tiden. tar jag en bild på min mobil kommer den direkt upp på min laptop, älskar allt sånt.
Sen älskar jag FT och iMessage.
Smidigt helt enkelt.

MEN ja så sårbart, som du säger Swish, Bank ID och rubbet.
Vad gör vi om allt brakar ihop? Vi kommer att bli så vilse i pannkakan om det blir så.
Sonliga kommer inte att fatta ngt alls, de yngre.
Visst är vi farligt digitala. Och blir det ett tredje världskrig eller likande så blir det den perfekta krigsgöreningen. Av med internet, kapa det.

Haha, jasså ja .. haha... sociala medier är inte nätet? DÖÖR!! HAHA.
Ibland undrar man hur "folk" tänker ...


Kramar till dig!!!

Annika said...

Carin:
VISST är det, och inte blir det lättare med åren. Det blir svårare för var gång.
Ogillar mkt.
Carin, team Android :-D You go!!
Lustigt hur vi delar upp oss. Mina bröder är äkta Samsung fans, big time. De kommer aldrig att byta.
men vi har kommit på att vår bästa kommunikation kör vi via WhatsApp. iMessage verkar kajka ihop ibland då de kommer mess från en Android. Det blir bara symboler istf för å,ä och ö.
Vet inte om det gäller för er som har Android också när mess kommer från en Apple-produkt?
Men med WhatsApp är det noll problem.
Kramar!!

bettan said...

Karolina är himla fin och så lik dig.
Härligt ni har fått tid tillsammans.
Avsked gör ont.

Digitaliseringen gör mig rädd just för sårbarhetens skull. Var- och varannan affär är kontantfri och de flesta äldre är väl utdöda nu som klagade över detta.
Mobiltelefonen är ju så oändligt mycket mer än en telefon.
Jag har alltid en powerbank med i väskan, "fall-i-fall."

Jag har planer på att skaffa en padda. Älskar min pappers-dags-tidning men prenumerationsavgiften höjs i snabb takt. Tänker jag kanske ska försöka vänja mig vid att läsa från en padda? Betydligt billigare per månad. Fre-lö-sö måste jag nog ha papperstidningen kvar för mina korsords skull.
Stora beslut, som du hör😉

By the way, jag är en trogen "androidare", dvs Samsung.

KRAMAR!!

Annika said...

Bettan:
AWWW, tack Bettan! Så kul att höra.

Avsked suger, och det blir INTE lättare. Inte alls.

Absolut, visst är digitaliseringen skrämmande och då med tanke på hur sårbara vi blir.
Hackar ngn sig in på nätet och stryper det så blir vi stående där. Vi kommer att vara helt handfallna.
Just det, kontanter ...
Det går ju knappt att använda sådana i Sverige längre. Stod på ett fik i somras där en turist ville betala med cash. Det var kalla handen. Han frågade var han kan betala med cash, svaret blev mataffärer och systemet.

Ett kan jag säga, Bettan, och det är att det funkar mkt bra att läsa på padda. Det gör verkligen det.
Funderat lite på att säga upp Washington Post papperstidning också och ta den digitalt.
Men ja, en padda ska man nog ha då. Kindle i alla ära, men en padda slår den då det gäller tidningsläsande.

Bettan, team Android!!

KRAMAR till dig min vän!!

Christina said...

Så himla mysigt att ni fick ha K hos er några extra dagar. Familjen samlad, det bästa! Och jag vet ju så väl hur det känns när man står där på Dulles och ser dem åka ned för rulltrappan…. Tungt. Men så kul att K fått ett nytt jobb!!! Och ledigt mellan jul och nyår, bara en sån sak i U.S. and A!
Jag är team Apple all the way!! Hade också en MacBook laptop i många år men när den gav upp skaffade jag en padda istället. Älskar den! Jag gör allt på den, har en stationär Apple dator också men den används mycket sällan.
Skickar dig en massa kramar från ett blåsigt Bohuslän där jag befinner mig i dag!!!

Erica said...

Så tråkigt med sådana avsked. Men skönt ändå att det trots allt inte dröjer en evighet innan ni träffas igen.
Kul att Karolina jämförde extradagarna med snödagar. Kan tänka mig att känslan är lite densamma; bonusdagar.
Nu har jag ju ingen erfarenhet av snödagar, men kan förstå den känslan amerikanska barn har när de vaknar upp och det har snöat så pass att skolorna stänger. Just när man är barn måste de dagarna nästan kännas lite som en gåva :-)

Oj! Ja, din macbook är sannerligen en tuff krabat. Den har hållt länge, minst sagt!
Det där med att den måste vara kopplad till vägguttaget hela tiden kan jag starkt relatera till. Så var min gamla iPhone 4s mot slutet. Tvungen att ligga på laddning för att överhuvudtaget fungera.
Som dator använder jag mig fortfarande av PC. Till och med en stationär(!) PC!
Den börjar också ha en 10-13 år på nacken, men fungerar bara fint (peppar peppar).
Trivs superbra med den datorn, men när det kommer till mobiler vill jag också helst ha iPhone. Är van vid dem och de är enkla.
Att vi fick Samsung smartphones på jobbet gör mig också ännu mer övertygad om att jag vill hålla fast vid iPhone privat..!
Team APPLE här!

Håller också med om hur sårbara vi ändå gjort oss genom att lägga ALL tilltro till tekniken.
Rent krasst, så det enda som krävs för att skapa kaos idag är ett litet strömavbrott...
Och BankID som verkligen behövs till ALLT numera.
Insåg hur sårbart det är förra vårvintern då mitt BankID slutade fungera för att appen behövde uppdateras. Men den nya uppdateringen krävde IOS12 tror jag det var (eller om det var IOS13), och min gamla iPhone 6 kunde inte längre uppdatera till de nyare IOS... Den var inte längre kompatibel med dem.
Var tvungen köpa en ny telefon för att få tillgång till det igen. Och ja, inte mig emot. Inte helt fel att uppdatera telefon, men bara det att vara tvungen köpa en ny mobil bara för att Swisha, logga in på ställen som typ 1177 osv känns nästan absurd.

Pass är säkert inte långt kvar innan även det blir digitalt; precis som du skriver...
BankID har ju nyss lanserat ID-kort i BankID-appen. Så man kan ju numera ha sitt ID-kort direkt i den appen.
Har dock inte testat att aktivera det, då jag VILL ha mitt fysiska körkort ;-)

Ja, jag tror absolut att vi redan passerat någon typ av gräns för den digitala utvecklingen.
Sårbarheten är påtaglig. Tänker också att det förmodligen är otroligt lätt att slå ut ett helt land idag. Allt som behöver göras är att slå ut elförsörjningen så typ dör hela befolkningen...
Okej, lite överdrivet såklart. Men inte mycket...

Något annat jag tror digitaliseringen bidragit stort till är att det är så lavinartat många som hamnar under ett gigantiskt skuldberg (långköraren Lyxfällan lär ju aldrig någonsin lägga ner pga brist på material i alla fall...)
Vi SER inte längre pengarna. Vi SER inte längre fysiskt vad vi betalar med. Pengar är bara något så abstrakt som siffror på ett konto. Eller ännu värre; kreditkort.
Vi tappar lite av vår förmåga att förstå pengars värde genom att alla transaktioner sker digitalt.
Nu menar jag såklart inte att vi inte förstår pengars värde rent generellt, men tror du förstår hur jag menar :-)
Det är så lätt att pengar bara "rinner igenom" när man bara "drar kortet", jämfört med om man har en fysisk femhundring, hundring samt en femtiolapp i sin fysiska börs.

Nåja, bäst jag börjar avrunda innan jag kommer alltför långt ifrån ämnet.
Tydligen är jag igång med mina mastodontkommentarer igen ;-P Innan mitt uppehåll drog mina kommentarer alltid iväg till små romaner...
Intressant ämne i alla fall; och ett som man verkligen kan gå djupt in i.


Hoppas du har en fin torsdag i alla fall!
Stora kramar från Piteå!

Erica said...

Plus; kom på en sak till. Till och med BANKERNA är ju kontantfria idag!
Jag har Handelsbanken, och de hanterar inga kontanter längre.
Minns att jag för kanske 1-2 år sedan skulle gå och sätta in lite kontanter jag hade (kan ha varit efter jul). Det gick inte.
De hanterar inte längre kontanter. Känns ändå lite absurt, trots att man vet att allt är digitaliserat, att en BANK inte tar emot kontanter... ;-P
Öppettiderna för banken har ju också minst sagt minskat. Mitt lokala bankkontor har öppet mellan 9:30 och 13:00 på vardagar.
Man kan såklart boka en tid för bankmöte, men bankens öppettider är tre och en halv timme mitt på dagen :-/

/Erica

BP said...

Hahaha! Nu vet jag vad du menar med Karolinas byxor vs. killen jag visade:-)
Det var kul info, att North Virginia har de största datacentralerna i världen. Märkligt att man grupperar de i en och samma stat. Tänkte par sårbarheten där.
Har faktiskt ungefär lika många bilder som du "på lager", men inte en enda av mina foton ligger i eller på ett moln. Mina ligger på externa hårddiskar och USB-stickor. Oooops, jag vet.

Har aldrig jobbat med en Apple, men alltid haft iPhone. Min före detta laptop blev sju år innan den gav upp. Den jag har nu är tre år, men hållbarheten lär bli betydligt kortare. Dagens datorer håller i max fem år fick jag veta då... Alltså har jag två år till på mig med Lenin (namn på min Lenovo;-).

Brysselkakan said...

Alltid lite märklig känsla när någon som bor långt bort reser hem. Den där känslan att man inte vet när man ses igen känner jag igen, även om du vet att ni ses i jul. När J flög hem till USA i somras så visste jag inte, och det gör jag inte nu heller, när vi ses igen. Tänker ibland på 2019, då vi bestämt att inte besöka honom 2020 och så kom Covid... Och vi sågs inte på tre år.

Är definitivt en PC- och Android-person!
Min telefon är fyra år nu så den lever väl på övertid och datorn, vet faktiskt inte hur gammal den är nu. Inte tio år men inte fem heller så något där mellan.
Och lagring... har den senaste tiden försökt hitta en molnlösning med rimlig kostnad men det är inte lätt, det drar iväg i kostnad fort, tyvärr.
Självklart är vi mer sårbara med all tillit till appar, bankid etc. Tror det är en bit kvar till digitala pass dock, det id man kan ha i bankid-appen gäller bara för att identifiera sig när man tar ut paket, på posten etc. Och inte som körkort, det behövs om polisen vill se bevis!
Utvecklingen går framåt på både gott och ont.

Brysselkakan said...

Glömde ju skriva om det där att vara lite på helspänn tills folk landat. Den senaste veckan har T och två av våra söner rest hem från USA vid tre olika tillfällen och jag förstår vad du menar. I går när äldste sonen skulle flyga hem kunde jag inte somna förrän hans flyg var i luften... 23.20, vet ju att jag inte kan påverka något men det är så mammor funkar!
Och de vet att mamma blir glad och lugn när de skickar sms med att de boardar eller har landat.

Annika said...

Christina:
JA du minns ju hur det kändes. Att står där och se dem åka ner mot securityn.
Det känns hopplöst på ngt sätt. Bara att visa upp ett glatt ansikte, typ. Suck.
Skönt att du är hemma bland de dina och slipper den HÄR biten iaf.

Jag vet, ledig mellan jul och nyår!! BARA en sån sak i detta hårt arbetande land.
Superbra avtal på nya jobbet överlag. Full benefits, bara en sån sak. Yippey!!
Berättar i nästa vecka.

Team Apple för dig! KUL.
Jag tycker det är så skönt att jobba via laptop, tror inte jag kan göra allt jag gör via en padda med bilder, redigering och sen lättheten att skriva. Men jag kan ha fel där. VILL fö ha en padda, jag känner det mer och mer. Inte minst för de digitala tidningarnas skull.

Bohuslän!! SÅÅÅÅ mysigt. Ha det jättefint och trevlig helg!!!

Annika said...

Erica:
OCH de blir aldrig lättare. Tvärtom. De blir svårare för var gång.
Men ja, superbra att det snart är jul och tt hon kommer hem igen. Yippey!!!

Snödagar jag, vi älskade dem!! Jag med. Det var ngt särdeles mysigt med dem, även för mig. Jag minns att jag såg dem som gåvor från vädergudarna. Och fastän K älskade skolan älskade hon dessa dagar av lugn.
Så ja, det var den jämförelsen hon gjorde, så gulligt.

Jag vet, min MacBook är så använd, såååå använd. Jag sitter med den i timmar varje dag. Speciellt de dagar jag bloggar, annars blir det inte alls mkt. Tur det.
Mne bloggdagar då jag läser, skriver och lägger upp bilder. DÅ blir det mkt.
Så jag måste ge den stor cred!!!
Men, den måste alltid vara ikopplad. Haha.
Svårt när en mobil måste det, Erica, som din, hehe. DET är inte lätt.

Din dator är minsann också bra!! SÅ bra!! Hoppas den håller ett bra tag till. Men du får nog, precis som jag, vara beredd på att snart är det kört.

Ja, så är det. Allt du skriver ligger på mobilen.
Allt. Och Bank ID är ju ett måste därhemma att det funkar. Jag har inget sånt, känner mig ofta lite eftersatt vad gäller det i Sverige, haha.
Men ja, körkort och ID digitalt. Jag menar snacka om sårbart ändå. Passet, bara en tidsfråga.

Nej, inte speciellt överdrivet det du skriver, länderna idag är så datoriserade och digitaliserade att de på riktigt skulle falla utan nätet och uppkopplingen.
Och ja, som krigsföring tex skulle det ju vara ytterst effektivt.
Det ligger ngt i det där att vara en prepper, iaf till viss del.
Som alltid kommer folk på landet att ha lättare att klara ett sådant tillstånd.

Ja, man kan verkligen tänka dystopiska tankar när det kommer till detta. Det som är så lätt och bekvämt idag kan så lätt vändas helt emot oss.

Också så rätt i dt du säger. VI ser inte pengarna längre. Det är ngt abstrakt som vi varken ser eller känner. de finns som siffror på ett konto.

HAHA ÄLSKAR dina kommentarer, kloka och keep them coming!!

Apple ALL the way, girl!

Kramar!!

Annika said...

Erica igen:
SÅÅÅÅ sant, inte ens bankerna har kontanter. ÄR inte det väldigt konstigt???
Märkligt, rent av.
Vad gör man då om man får kontanter och VILL sätta in dem?? Visst blir bankomaterna allt färre också?

Annika said...

BP.
Eller HUR!! Och de syns inte alls lika bra som "din killes". Men de är SÅÅÅ trasiga att det löjligt. Fast jg ligger lågt och säger inget, hehe.
Japp, Northern Virginia håller troligtvis i ditt moln också, haha.
Sårbart är det. Absolut.

Fast du, dina bilder kanske är mer skyddade än mina. Vem säger att inte molnet kan spricka. Borde göra som du. Visserligen sparade jag alla mina SD.kort. När ett kort var fyllt köpte jag ett nytt. Så alla bilder jag tagit med min Canon finns sparade så. MEN nu är det ju min mobil jag fotar med typ 99% och de bilderna flyger direkt till molnet.

Fem år? The heck, tycker faktiskt att den dator ska hålla längre än så.
Mobilerna har ju en tendens att klappa ihop också efter några år. Min är tre år nu tror jag. Fortfarande toppen, har noll planer på att byta. Älskar iPhone. Du är en hybrid mellan lägrena HIHI!!

Annika said...

Brysselkakan;
VISST är det!
Så är det verkligen.
ÄNNU värre som du, som inte VET när ni träffar J igen. Jobbigt. Jag brukar alltid vila i att vi ses om så och så länge ..

Team Android för dig!!
DU har så sant, det kostar att lägga lagringen i moln. Inte gratis.
Backar mina bilder på Amazon också, men det går bara om man har Prime. Men jag har dem på två ställen. Egentligen vet jag inte om det säkraste kanske är att lägga dem på externa hårddiskar?
en gång i månaden drar Apple en summa av vad det kostar med molnet.

Tycker det är bra att man ännu måste ha fysiska körkort, och pass. Det kan inte vara bra om de hamnar på en mobil också.

Så är det onekligen, utveckligen går framåt. Vi kan bara hänga med.

Annika said...

Brysselkakan igen:
Spot ON!!
Exakt så är det!! DET går inte att koppla av när ngn flyger som man älskar. Brukar du kolla in flighten också digitalt? Alltså typ Flight Aware? Jag har dille på det.
OCH kan du städa ett rum som ditt man/barn använt , typ tvätta lakan, handdukar etc innan du vet att din älskade landat?
Min pappa kunde inte sova heller medan jag flög. Han kunde inte koppla av alls förrän han visste att jag hade landat. Ett SMS gör underverk då det kommer.

Brysselkakan said...

Japp, kolla på flygplatsernas sida och olika flight tracker för att ha koll. Det är ju inte alltid de kommer ihåg att smsa mamma! Det gick till någon slags deluxe när J skulle flyga hit sommaren 2022 precis innan strejken... Då liksom mådde jag fysiskt illa innan jag visste han var i luften. Planet skulle ju lyfta typ 20 minuter innan ev strejk bröt ut och var lite försenat. Nu blev det inte strejk den dagen men det visste jag ju inte då.

Nä, inte så jag väntar med att tvätta tills de är hemma men J:s lakan väntar jag med för de luktar honom och vi får ju inte vidröra honom så inga kramar, sängkläder är det närmaste jag kommer!

Annika said...

Brysselkakan:
BRA det, då är vi två iaf. Fast jag tror iofs inte vi är ensamma, hehe.
Ha vad vidrigt det var sommaren 22 med strejken. Hemskt var det. Just denna ovisshet. OCH sådant kaos i säkerhetskontrollen också då.
Sjukt stressig resesommar.

ÅÅÅÅ ja, jag förstår så väl det där med att väntar en stund med att tvätta lakan eftersom det är så.

Erica said...

Ja, det blir färre bankomater. Dock finns det bankomater där man även kan sätta in (fysiska) pengar. Vi har en sådan här i stan.
Då sätter man in sitt bankkort som vanligt, slår koden och väljer "insättning".
Man får klicka i beloppet man vill sätta in och så öppnas en lucka. Där lägger man ner pengarna.
luckan stängs och "bankomaten" kontrollerar pengarna.
Sedan skrivs det ut ett kvitto på att pengarna är insatta.
Väldigt smidigt ändå måste jag säga :-)

/Erica