Wednesday, May 09, 2018

Rödvinstrenden ...
Godmorgon onsdag!Det är ingen hemlighet att jag gillar vin.
Rödvin!
Av alla alkoholhaltiga drycker är det rödvin jag gillar ALLRA mest. Jag kan så lätt avstå från drinkar, öl, starksprit och rosevin. Rosevin gillar jag inte ens. Vitt vin är inget jag gillar direkt heller. Ja, förutom en varm och het sommarkväll. På sommaren känns rödvin lätt lite fel, iallafall om det är för varmt ute.
Jag tycker om prosecco och cava under den varma årstiden.  Fast isåfall ska de vara down right HETT.
Bild från VinePair

Men mest och helst om det vankas alko så är det rödvin jag vill HA!!
Ge mig ett glas Pinot Noir, Merlot (jomen jag gillar de druvorna massor), Cabernet Sauvignon eller zinfandel. Ge mig det-- any day--och jag tar glaset med glädje.
Rödvin, it does me good!
Eller iallafall tycker jag det är gott.  Vet inte hur gott det egentligen gör mig, om vi ska vara krassa.


Inte visste jag att rödvin dessutom är det trendigaste man kan dricka just nu!
Äntligen har man gått och blivit trendig, liksom.
Rödvin har blivit en BOOOOM hos framförallt kvinnor.
Glöm Cosmopolitans, glöm Appletinis. Nu är det rödvin som gäller. INTE mig emot.

Rödvin frodas i populärkulturen just nu.
Jag läste först en artikel av Susanne Ljung i DN om detta, och sedan lyssnade jag på hennes program om detta fenomen i Stil i P1 under en morgonrunda.
Jag skrattade till och nickade medan jag lyssnade.

Men, det verkar som om man “helst ska” dricka rödtjutet ur stora glas. Helst glas som nästan sväljer en hel flarra varje gång.
Ett glas rödvin om dagen … Är bra för hjärtat, TYP!! HAHA.
Nej, men sanningen är den att jag avskyr för mycket vin i glaset. Tycker det får motsatt effekt. Jag vill slå upp lite åt gången. Tycker det är absolut godast då.
Sen är det en annan historia om jag fyller på och på och på …
Men en Big Carl som i “Cougar Town” är inget för mig. Nej tack!!
Eller ett jätteglas som Karrie Washington dricker i Scandal när hon ska koppla av. Nej, inte då …
Eller, när Claire Underwood i House of Cards slår upp ett stort glas rött efter en hård dag.
Scandal, där rödvin och popcorn är det stående. Bild från Pinterest.
Claire Underwood dricker sitt rödvin i House of Cards. Bild från Pinterest.


Det råder en jätteuppsving med rödvinsdrickande kvinnor just nu. Jag var verkligen—för en enda gångs skull—före min tid.
Och jag kommer förmodligen att vara otrendig som bara den när denna rödvinsfas är över som trend.
Actually, I will not care less when that day comes. Jag kommer att dricka mitt rödvin då också.
Kvinnorna i populärkulturen dricker vin för att varva ner efter en hård arbetsdag. De dricker varje dag.
Jag dricker väl också delvis vin för att varva ner. Skillnaden är den att jag inte dricker varje dag, och inte heller dricker jag vin ur “vaser” a la “Big Carl”. Jag kolkar inte heller vin som damerna ovan.
Alla dricker nog vin för att få den där sköna avslappnande, varma känslan, “buzzen” alltså. Den tror jag alla är efter vad det än är för alkoholhaltig dryck man dricker.
Cougar town och Big Carl. Bild från Rotten Tomatoes.


Här i USA är det inte lika poppis med bag-in-box viner som det är i Sverige. Det finns några sådana att köpa, givetvis, men absolut inte i den mängd som det finns i Sverige.
Det går inte ens att jämföra utbudet här och där var gäller B-I-B viner. Här köper jag flaskor, och jag har mina stora favoriter.

Många har problem med att dricka just rödvin. De mår ofta in bra av dem, får svår huvudvärk, migrän, magvärk eller baksmälla som heter duga. Jag känner inte av något sådant alls vad gäller rödvin, tack och lov.
Det sägs att det beror på olika tolerans mot tanniner som det finns mycket av i rött vin.Peter och jag delar lätt på en flaska vin när fredagen kommer. Oftast blir det inte mer än en flaska heller.
Det är fördelen med flaskor. Det är lätt att hålla reda på mängden, om man jämför med en box.
Ett glas vin, lite goda ostar (parmesan, manchego, gruyere), oliver och lite kex. OH man, love it!!


Jag tror att det var filmen “Sideways” som en gång fick mitt intresse för rödvin att vakna. Den filmen är en stor favorit som jag sett om flera gånger. Alla roller är så komplexa, skådespelarna och "castingen" så briljant.   Det man får lära sig om vin är så intressant via den filmen. Plus, förstås, att den är så vacker. Det var tack vare Sideways som Peter och jag for till Solvang i Kalifornien sommaren 2016 och tog en hel dag helt i Sideways fotspår. En fantastiskt dag.
Jag vill tillbaka!
Om någon--mot förmodan--inte sett detta mästerverk bland filmer så ber jag er, GÖR DET!!Vilka viner gillar du bäst?
Eller, du kanske inte ens gillar vin?
Föredrar du något annat?
Du kanske inte ens dricker alkohol?
Hur njuter du mest av att dricka ditt vin?
Köper du boxar eller flaskor?
Eller du kanske köper både och?
Vad säger du om nuvarande rödvinstrend?
Vilket är ditt första minne av alkohol i TV?
För egen del tror jag det är Dallas på slutet av 70-talet. Minns att jag alltid tänkte att de drack så mycket, varje dag och ibland till och med på jobbet.


All right, hörni, ha en fin onsdag vare sig ni gillar rödvin eller inte!


23 comments:

Pettas said...

Jag dricker gärna vin jag också men inte så ofta. Ett glas till god mat när det blir helg sitter sällan fel. Men för min del räcker det med det glaset.
Jag har en reglerare i min kropp tror jag, plötsligt säger den ifrån...ibland går det inte att dricka ens ett glas. Jag tror att det beror på allmäntillståndet, stress osv. Under högsäsong (caféet) är jag helnykter. Då går det inte för mig att dricka alls. Kroppen säger ifrån. Jag lyder, för jag kan inte annat.
Men när jag kan och vill dricka så väljer jag alltid ett ekologiskt vin, gärna rödvin jag också fastän ett glas vitt är gott till fisk men också att bara sitta med i handen och smutta på. (händer inte ofta)
Det finns ett rödvin som heter The running duck, helt utan tillsatser och det klarar jag utmärkt bra att dricka utan att få det där osynliga filtret över pannan. :) Merlotdruva. Den bästa i min smak.

Vi köper för det mesta flaskor, sällan boxar. Men köper både ock, beroende på vilket märke som finns i utbudet. Numera kan man beställa vad man vill ha några dagar innan, via Internet, och sedan bara fara och hämta vinet.
När vi var i Spanien föll vi för ett Pata Negra-vin. Väldigt smakfullt.

Några trender följer jag aldrig, visste inte ens att det var trend att dricka rödvin just nu.

Jag har inget första minne av alkohol i tv
fastän jag nog minns allt drickande som förekom i Dallas. Däremot minns jag att det i biofilmerna från femtio-sextiotalet, tydligen var trendigt att mannen i huset kom hem, hällde upp en drink åt sig, satte sig ner i fåtöljen, svepte drinken för att sedan sätta sig vid dukat bord.

Jag har inget emot ett glas gott vin, men vet också att jag utan större problem skulle kunna vara utan helt och hållet.

Vatten är absolut den godaste drycken i min mun.

Ha en fin onsdag Annika!

Anne-Marie said...

Eftersom jag inte dricker alkohol har jag litet att tillföra här tyvärr. Har druckit litet rött vin när jag var yngre men det blev inte mycket med det. Har ingen längtan alls efter varken vin eller andra alkoholhaltiga drycker.
Tar och kommenterar på ditt förra inlägg i stället. :)
Vad kul att du och Saltis träffades igen. Har sett litet bilder hon lagt ut hos FB.
Visst kan man klicka med folk man aldrig träffat tidigare IRL. Ofta verkar det ju som om de man lär känna genom bloggarna stämmer med hur man tror att de är.
Som vi skrivit tidgare vore det ju väldigt trevligt att kunna ses vid tillfälle. Vi har ju känt varandra via bloggarna under mer än 10 år. Det är en lång tid.
Så vackert det är nu hos dig. Förstår att Saltis uppskattade det litet mer lummiga hon väl var van vid från sin tid i NYC.
Kramar!!

Nilla Matthews said...

Trevligt med litet rött när gäster kommer eller när man träffas hos andra, eller sitter ute på någon trevlig restaurang. Har snöat in på cabernet sauvignon som har en alldeles särskild, lite mustig smak. Tyvärr tål jag inte rosé, som tycks vara "inne" nu, samt cava. Blir lätt illamående och yr bara efter 1 glas av det.
Lärde mig tidigt, att man bara fyller halva vinglaset (normalstort) när man bjuder på rött vin. Särskilt det röda vinet är ju gammalt och traditionellt sedan lång tid tillbaka i historien. Det är ingen vardagsdryck hos mig, men det finns ett urval av olika viner på en särskild hylla i mitt skafferi. Lådvinet blir ofta för mäktigt för det håller sig inte så länge.

Roligt, att du fick besök av Saltis, men kanske litet otur att det regnade. Har hon slutat definitivt med sin blogg??

Tittade litet på Reston på nätet - det fanns massor av bilder därifrån, en del känner man igen från dina foton. Ser ut att vara en trevlig plats.

Vin är som sagt både trendigt och gott i små mängder åt gången. Tror inte att man har så stor hälsonytta av det, dock.
Har inte tänkt så mycket på det som dricks i TV-serier. Har gått mig alldeles förbi.

I Sverige får man förstås köpa det på Systemet fortfarande, om man inte tillverkar det själv eller åker utomlands. Ja, det vet ju du också.

Här har vi ljuvliga, soliga och varma dagar sedan minst 1 vecka tillbaka - undrar hur länge det håller i sig! Vilken härlig början på maj!

Kram

Nilla Matthews said...

PS Borde väl ha tillagt att det fortfarande väl är förbjudet att tillverka vin själv, eller kanske det bara gäller vid försäljning. Att dricka coctails el drinkar är väl inte lika poppis nu som förr - kanske man trycker mycket på viner eftersom det inte är så starkt. När vi bodde i USA bjöds det alltid på blandade drinkar, det var nog lika vanligt som i de gamla amerikanska TV-serierna.

eastcoastmom said...

Rödvin är min favorit också! Men nu när det börjar bli varmt sneglar jag på rosevinet... Vi dricker aldrig vin från box, det är ju heller inte så stort här i USA som i Sverige, känns som om man har bättre koll på flaskor, håller helt med dig där!

Annika said...

Karin:
Du njuter desto mer av det glaset då! Härligt.
Det är verkligen nästan det godaste också, det allra första glaset.
Precis som du har jag en reglerare i kroppen. Den säger ifrån, nu kan du inte dricka en droppe till. Då lägger jag av.
Då går det nästan inte att dricka mer heller hur gärna "jag" än skulle vilja. Tur det, kanske.
Merlot, visst är det gott (trots Miles dissning av det vinet i Sideways, haha!! Men, jag håller med, det är så gott).
Härligt med det goda vin ni drack i Spanien.
Mysigt att dricka på plats också.

Precis, just det där att komma hem, få en martini av frun. Sätta sig i soffan med tidningen. Classic 50-60s. OCH väldigt klassiskt Mad Men som är en toppenserie om just den tiden.

Tack för tyck och tänk, Karin!!

Annika said...

AM:
HAHA, ja jag kan förstå det!
:-)
SÅ kul med Saltis. Vi har ju setts många ggr förr. OCH hn har bott hos mig förr också. SÅ himla gullig.
Absolut, man kan verkligen klicka med folk i cybern. Fantastiskt.
Ser verkligen fram emot att träffa dig,AM!!
När kan det månne bli av?
Kramar!!!

Annika said...

Nilla:
Ja, det är ju det. En sådan social dryck. Älskar det.
Rose, klarar inte av det heller. Inte alls. Det har varit inne länge nu. För länge, om du frågar mig :-)
Så det är ju kul om rödvin kickar lite butt där ett tag ;-)
CS gillar jag också . Ofta så sammetslen.
Nej, precis, det gäller att inte hälla upp för mkt i glaset.

Saltis har lagt av med sin blogg. Hon har långt till jobbet etc. Ingen tid över.
Men, hon finns på instagram, inte samma sak, men ...

Reston är stort, och ganska omskrivet, så det finns en hel del att se på nätet. OCH jag förstår att du kände igen dig från mina bilder :-)
Kul att du sökte upp det.

Viner överlag tror jag slår ut cocktails för tillfället. Men allt det där går ju i cykler. Just nu är vin drycken för dagen.
Systemet är bra. Här köper jag vin på vanliga mataffären eller på speciella stora vinaffärer där de har massor.

Njut av ert härliga väder.Jag vet att det är RIKTIGT fint!!

Kramar!

Annika said...

AM:
Rödvin, absolut bäst!! Det enda jag tar (om det inte är 30 grader varmt).
Vet du, gillar inte rose, och har aldrig gjort. Synd, för det är ju verkligen inne om sommaren.
Box, det blir inget sånt. Mest för att det inte finns så mkt att välja på.
MEN, jag gillar kollen man har på flaskor. Absolut. Precis som du.

Anonymous said...

Rödvin utan tvekan, jag älskar rödvin. Vitt och rosé hoppar jag gärna över. Vi delar på en flaska fredag och lördag här hemma, i Spanien blir det lite oftare då man kan ha gäster eller vara bortbjuden vilken dag i veckan som helst, men vi begränsar antalet dagar även där. Tycker tjusningen med vin försvinner om man dricker varje dag. Sista veckan brukar vi säga att vi har "semester" och kan dricka vin till middagen oftare, men oftast blir det inte varje dag den veckan heller. Alltid flaska, i Spanien exporteras det mesta av boxvinerna.

Kram och ha en fin onsdag säger Yvonne i Åkersberga, nyss hemkommen från Amsterdam där vi varit i 5 dagar. Härlig stad, men av 750 000 invånare så har 600 000 cyklar så du kan tänka dig vem som "äger" stan, fullständigt livsfarligt att korsa gator utan att titta åt alla håll och kanter.

P i X E L I E – Erica Pettersson said...

Intressant att läsa :-)
Just detta ämne ligger dock långt utanför min erfarenhetszon, så jag har tyvärr inte så mycket eget att dela med mig av.
Men det kanske är därför jag uppskattar att läsa andra skriva om sådana ämnen :-)
Att rödvin är trenden just nu hade jag inte en susnig om.

Jag dricker så gott som aldrig alkohol, och jag har egentligen ingen förklaring till det. Det blir i genomsnitt kanske 1-2 gånger vartannat år.
Det är inget aktivt beslut jag tagit, och jag har inget emot alkohol. Hittills har det helt enkelt bara inte blivit av.

Under hela min barndom hade jag ingen kontakt med alkohol. Zero.
Ingen av mina föräldrar drack, inte ens vid festliga tillfällen.
Min mamma dricker fortfarande inte, eftersom hon får så dåligt med astma av alkohol.
Och pappa kunde dricka typ en(1) lättöl om vi typ grillade, eller om det var lite festligare middag.
Så jag var så gott som vuxen när jag kom i "kontakt" med alkohol första gångerna; och då var det egentligen via TV och filmer som porträtterade ungdomsfester (typ Fucking Åmål).
Eller så var det att jag hörde om skolkompisar som varit på fester under helgerna.
Själv var jag ju så blyg på den tiden att jag, bokstavligt, alltid satt hemma när jag var ledig.
Till dagens datum har jag t.ex. aldrig varit ute på krogen. Jag gick inte ens ut när jag fyllde 18 år.
Inte ens på Studenten. Var med på förfesten hemma hos två i klassen (tvillingar), men sedan åkte jag hem.
Strax efteråt trodde jag att jag skulle ångra det i framtiden, men jag ångrar fortfarande inte att jag struntade i det.

Min minimala kontakt med alkohol gör dock tyvärr att jag blir alldeles nollställd om jag någon gång går in på Bolaget.
Hyllvis med alkoholiga drycker, och jag tycker allt ser likadant ut... ;-P
Så min strategi brukar vara följande:
1. Jag går efter prislapparna.
Eftersom jag typ tycker allt vin smakar likadant kör jag på det billigaste, typ en hundring. Hehe ;-D
Eller:
2. Jag går efter vad som låter godast. Dvs Cider ;-P
Eller:
3. Jag kör på typ det enda vin jag vet att jag gillar; Black tower (vitt vin).


Hoppas du får en fin fortsatt onsdag!
MVH /Erica

Annika said...

Yvonne:
Du är som jag!!
Rödvin ANY day of the week!! SÅ gott. Är så svag för det. Rose går bort. ALLTID. Vitt vin om det är väldigt varmt, och då menar jag väääääääldigt varmt.
Ni är som Peter och jag, vi delar en flarra på fredagen, en på lördagen och ibland kan det bli lite på söndagen också. Men inte alltid.
Gillar det.
HÅLLER helt med om att tjusningen försvinner om man dricker det varje dag. TUR att man tycker det.
SÅG att ni varit i Amsterdam på insta. MYSIGT.
JA, jösses, klart cyklisterna äger stan. Brukar tycka att det är mkt cyklister i Sthlm. Men de står sig nog slätt i jämförelse.
Kramar!!

Annika said...

Erica:
Förstår att du inte har så mkt att säga om just det här ämnet, haha.
Det blir nog ett litet frånfall pga det. Hehe.
Oj oj, låter inte kul med astma av alkohol. Stackars din mamma.
MEN det är ju inget man måste ha heller. Så det går ju lätt att leva med att inte dricka det.
Fucking Åmål ja, den filmen har jag , men såååå länge sen jag såg den. Ja, det var ju tonårsangst i den, minsann.
Krogen kan du besöka ngn ggn, tycker jag :-) Med dina arbetskompisar tex. Trevligt. Du kan sippa på en lättöl hela kvällen, hihi!!
Gillar att sitta i barer såvida det inte är för hög ljudvolym.
Du går köra som du har gjort på systemet. HIHI. Låter bra. Som tur är kan du gå där och strosa numera. När jag var ung köpte man ALLT över disk. Skönt att det är över iaf.
tack för din kommentar, Erica!!!

Steel City Anna said...

Sideways är en så bra film!

Herregud vilka stora glas :)

Tillhör dem som inte mår bra av rödvin. Tycker inte om det heller. Älskar torrt vitt vin och prosecco. Men det ser liksom mysigare ut när folk dricker rödvin.

Anne said...

Kul inlägg Annika!!! Håller med om att rödvin är gott och det bästa vinet, utan tvekan rött det ska vara. Det sagt. Ett kallt rosévin på sommaren sitter inte fel alltså, det kör jag gärna med sommartid. Men är rätt kinkig där, det måste vara rätt rosé. Prosecco gillar jag inte alls, det tycker jag känts så trendigt också (och varit så länge) men nä, inte för mig fastän jag försökt...
Hemma dricker jag inte starksprit eller drinkar, har inte ens virke hemma för det. Hemma är det vin som är alkoholen. Kanske just därför jag kan tycka det är trevligt beställa in en drink då jag går ut, en drink i väntan på maten liksom. Roligt med drinklistor med en massa spännande namn och ingredienser och inget jag har tillgång till hemma, så ute kan jag gilla ta en drink.
Martin kan gilla ta en whiskey nån gång nu och då efter en lördagsmiddag, ett glas whiskey och kaffe att sippa på efter en helgmiddag. Inte min grej, aldrig gillat whiskey. Kanske fördomsfullt och jag som inte har koll men har inte träffat många (om ens någon?) lady som gillar whiskey.
Öl dricker jag inte alls, kan inte med smaken. Nä, en vintjej är jag också.
Håller helt med dig om glasen och storlek!!! Ska inte vara såna där bautastora glas och även i normalstora glas ska det fyllas på lite i taget och så fyller man på mer sedan. Jag lider av migrän och rödvin är en trigger för många men för mig är det inte det, hehe, tur för mig. Däremot så håller jag med dig och Karin här ovan att kroppen säger bestämt ifrån hur mycket/lite/när den vill ha och det lyssnar jag också på, så inget hinkande av rödtjut här inte men det där glaset eller två tillför njutning, gärna tillsammans lite goda ostar som du skrev. Åååååhhh, så gott.
Sideways ja, men PRECIS så känner jag vad gäller viner och hur jag fick ögonen för vin på riktigt efter det. Älskar den filmen, den är helt underbar och sett den så många gånger. Skulle också vilja resa mer i filmens fotspår, i södra CA wine country. Kommer du ihåg den där scenen när de pratar om vin, olika druvors egenskaper. Miles och Maya. Han pratar om hur svår druvan Pinot är och egentligen pratar han om sig själv, sin personlighet han beskriver. Så ömt, vackert och fint ögonblick på nåt sätt. Samt all komik i filmen, drama och komik. Så in i bombens bra alltså, den filmen.
Förresten det där med bag in box, nä precis som du säger så finns ju inte det här. Nån enstaka box kanske man kan hitta om man letar men det fenomenet i sig existerar verkligen inte här. Jag gillar också flaskor bättre, aldrig försått tjusningen med boxar. Ska man ha stort party här så finns det ju däremot jumbo flaskor att köpa, du vet, Costco t.ex. har ju stora glasvinflaskor, ingen aning vad de innehåller i storlek/liter men du vet vad jag menar, de här riktigt stora flaskorna. Kram!

Annika said...

Anna:
DEN är SÅÅÅÅ bra!! Helt outstanding, den filmen.
Dessa glas ÄR enorma. Skulle inte själv vilja dricka ur dem, haha.
Nej, tror det är rätt vanligt att inte tåla rödvin riktigt. Älskar prosse också, när det är väldigt varmt etc.
Ska jag dricka vitt vin MÅSTE det vara torrt. Det läbbigaste jag vet är sött vitt vin ... oooooo noooooooo NOOOOO.

Annika said...

Anne:
TACK!!
Kul att du gillar det!
Rött, bara så BÄST!! Älskar det!
Vet du, gillar inte rose. Faktiskt inte, har testat många sorter. Ligger inte rätt i min mun sas. MEN jag skulle gärna vilja gilla det. För det är ju verkligen ett sommarvin!!
Så det är bra att du gillar det :-)
Du gillar däremot inte prosse, så de där!! Haha!!
Ja, det är nog rätt trendigt också faktiskt, ffa under sommaren.
P gillar också whiskey. Inte jag.
Så den får han sippa helt ifred. HAHA. Drinkar, alltså inte min grej. Men kom på en jag gillar, aperol spritz på sommaren. SLURP!! Men just att sippa en drink i baren är ju himla mysigt. En martini ...
Men jag vill ju alltid ha rödvin ju...haha...tråkig.
Exakt, för mkt i et vinglas fpr motsatt effekt. Blir inte gott. Lite i taget ska det vara. Mmm...
Dessa som dricks på film och tv är ju enorma.
Vilken TUR du har som KAN dricka rödvin. Fastän du har migrän. BRA Anne!!
Visst, man har liksom en inre röst, när man kommit till ett visst glas tar det bara slut. Man kan inte dricka mer. Detta gäller ffa fester och sånt. Kommer till en punkt då det inte går längre. Är det hemma här en vanlig helg är det ju endast en vinare som P och jag delar på. Den på fredagen och en på lördagen. Just så himla mysigt innan middagen. Tycker vin är godast innan. Efter en middag är det sällan och aldrig jag vill ha vin.
sideways, vilken sjukt bra film. PÅ alla plan!!
Vilken story, vilka skådisar, vilka personligheter. Ja, vilken toppfilm. Vill se om den NU!!
Precis, när han talar om Pinot Noir, och hur svår den är, är det just sig själv han talar om. Briljant. OCH hela Miles sätt i filmen, oooo .... och Maya.
Skitbra ffilm. Ja åk till Santa Barbara Wine Country. Santa Ynez Valley. Bland det mysigaste P och jag har gjort. SÅÅÅÅÅ kung!!! Vi bodde i Solvang, och for till flera av de vingårdar där "gänget" var. Underbart.
Förresten, Anne, köper alltid Pinot Noir från Oregon. Ni har de godaste pinot tycker jag. Var glad att du bor i wine country. Jag bor liksom i FEJK wine country, haha!!
TACK för din kommentar.
Kramar!!!

Humlan said...

Jag är verkligen vindrickare, det är sällan jag dricker öl, sprit, drinkar (kan köpa portvin ibland däremot).
Eftersom jag mest är ensam och då sällan äter rött kött, så blir det mest vitt eller rosé. Jag gillar verkligen rosé och tycker att det passar utmärkt till sommarmaten (mycket rökt fisk). Men jag uppskattar verkligen rött vin också, till rätt mat eller sällskap. (Just nu har jag en riktig dyrgrip hemma, ett Italienskt rött vin, eftersom jag sällan lagar finare mat så tror jag inte att jag kan göra den rättvisa så jag väntar på att min bror ska komma till stan. Han är väldigt duktig på matlagning och han uppskattar goda viner, så det blir perfekt att dela vinet med honom (och hans sambo om hon är med) och han får lära mig laga mat.)

Oftast vill jag bara ha ett glas (inte fyllt!) och en flaska räcker i flera dagar för mig därför är också vitt och rosé bra val, de passar till det mesta jag äter. Men med sällskap och en god middag eller goda ostar, så är det ju lätt att dricka betydligt mer än när jag är ensam. Boxar har jag köpt någon gång när vi har varit flera, men jag föredrar flaskor.

Jag kan inte heller komma på något före Dallas, trots att jag är några år äldre.

Ha en skön onsdagskväll. Jag ska ta en kopp te och läsa morgontidningen, den har jag inte hunnit titta i tidigare i dag.

Kramar!

FREEDOMtravel said...

Hmm, då är jag väldig otrendig då... Rödvin funkar inte för mig eftersom jag har migrän. Jag dricker gärna vitt vin, eller öl eller whiskey. Eventuellt inte lika trendigt ;)

Annika said...

Humlan:
Så bra att du gillar rose, det är ju verkligen så inne, och det finns SÅ många sorter att välja på. Bra där.
Låter perfekt att spara din fina flaska tills din bror kommer och ni äter en riktigt god och fin middag. Härligt.
Älskar rödvin, men nu är det ju säsong för rose och vitt, hur trendigt rödvin än må vara. HAHA,
Ja, boxar är bra då man kanske inte vill ha så mkt. Samtidigt kan det ju bli en fälla för många. Men som du kan jag verkligen förstå vettigheten med en box. Förstår att det tar emot att öppna en flaska.
Dallas... classic. Det var verkligen serien där man såg hur mkt de drack. OCH varje dag!!
Låter som en mysig kväll, Humlan!!
Kramar!!!

Annika said...

Helena:
Nä, inte lika hett som rödvin just nu. HAHA. MEN å andra sidan är nog rose och prosse det som verkligen är "hett" under sommaren. SÅ där är du nog rätt, trots allt ;-)
Fniss!

Monet said...

Innan vi flyttade till södra Frankrike drack jag mest vitt vin från Californien. Det var bl a där jag introducerades till boxvin! Jag tycker också om rödvin men måste vara försiktig med huvudvärk. Till skillnad från alla andra här framstår jag säkert som en riktig alkoholist. I Provence (om man är pensionär och inte behöver gå till jobbet nästa dag - då var det annorlunda) tar man varje dag sin apéro. Dvs oftast rosévin med lite tilltugg. Den som inte gillar rosé har förmodlingen inte druckit de ljusa lätta Provence-vinerna (det är härifrån de kommer och det ärhär man vet hur de ska odlas för högsta kvalitet) - de ska samma ljusa färg som bensin ungefär. Allt annat blask ffrån t ex sydafrika är hallonrött till färgen, sötsliskigt och ett riktigt ”berså-vin” som många säger här. Tyvärr finns det alltför mycket sånt i Sverige. Vi bor omgivna av fantastiska vingårdar där man kan köpa gårdens produktion direkt. På flaskor men lika gärna i bag-in-box - det är billigare och något sämre kvalitet men duger gott både till apéro och till middag. Finns som 3,5 eller t om 10-liters! Eller på karaff på lunchrestaurangerna. För här dricker man vin varje dag och också till lunch om det faller sig så. Inga mängder men alltid med en karaff vatten vid sidan av och inte en kotte tycker det är konstigt. Här finns många vinsnobbar i våra svenskkretsar som är med i Munskänkarna och vinprovningarna haglar. Vi har för länge sen slutat med det - vill man ha goda viner åker man till vingårdarna och provar där. Frankrike är ju vinlandet nummer ett och deras rödviner är ju också fantastiska. Dock inte vitt vin här i södern där rosé är det helt dominerande. Fransmön har en mycket lättsam inställning till alkohol, på gott och ont. Många dricker och kör men man ser aldrig en raglande och stupfull fransman, aldrig berusade ungdomar som i Sverige, man kan verkligen hantera alkohol här vilket är enormt trevligt! Här finns heller inga bautaglas och man fyller dem till hälften och dricker långsamt. Att kalla en flaska för ”vinare”, det gör däremot ingen, det är förknippat med a-lagsspråk i Sverige:-). Man sparar i regel heller inte vinet, en öppnad flaska dricks upp. Intressant att läsa om hur stora skillnaderna är beroende på var man bor!

Annika said...

Monet:
hej, ledsen att jag ser detta så sent.
Helt rätt livsstil du har, tycker jag. Varför inte?
ENJOY!!!!
Jag kanske har druckit fel rose, helt enkelt. kan säkert vara så. Tycker de jag druckit mest är sura, eller ngn för söta. Avskyr söta viner. USCH.
OCH sura också, för den delen.
Men alla gånger kan det vara så att jag inte fått rätt rose. Skulle gärna prova sorterna där du bor.
Inte heller här ser man ngn som raglar omkring oredigt berusad. Har aldrig sett det. En helt annan alkokultur än hemma.
Stora glas till bredden fyllda med vin är inte trevligt. For sure ...
Själv dricker jag mest vin från Kalifornien, och det vinet älskar jag. Ibland blir en flaska från Frankrike, alltid trevligt.
Men 9 gånger av 10 kommer mitt vin från CA.
Vi har vingårdar här i Virginia också, så mysiga. Älskar dem. Men vinet de producerar? NOT so much. Fel klimat för att odla goda viner, för hett, för fuktigt och ffa för varma sommarnätter.
Tack för din kommentar.