Lönnen, En vecka kvar, Pynt och Tandläkarbesök




Hej torsdagsfolket!


Fattar inte, tiden bara rusar och vips så är det torsdag igen och dags för punkter.


* Min lönn!

Minnesgoda läsare kommer ihåg att jag har en lönn utanför mitt deck. En fantastisk lönn som jag ser direkt när jag vaknar på morgonen. 
Jag ser då det snöat på den på vintern, hur den knoppas på våren och hur lummig den är på sommaren—och nu på hösten, hur vackert gyllene den är.

Det har blivit en grej för mig, do not ask my why, att jag fotograferar denna lönn just den 23 oktober varje år.
Den skiftar genom åren, ibland är den nästan grön. Andra gånger helt gyllene och ibland nästan kal.
Min lönn.

Jag ska visa nedan hur den sett ut genom åren och avsluta med årets bild.
Min kära lönn.



 
2015



2024


* Om en vecka … 

  … är det Halloween!
Gissa vem som ligger på trappan. Just det!! SÖT!
ÅÅÅ min käre lille råtta. Han som funnits här sedan … ja … jag vet inte hur många år han tillhört familjen?
HAHA. SÖT! kunde en gång pipa och vrida sig i sin fälla, men nu är han äldre och de funktionerna har han tappat med åren. Det var Iallafall Karolina som en gång för länge sedan döpte honom till just SÖT! Jo, det ska skrivas med stora bokstäver och utropstecken. Fniss.

Här är han iallafall. SÖT! på trappan.


 


* Pynt

Jodå, grannar pyntar upp och grejar inför dagen H. Det är kul.

Här kommer några foton jag har tagit under mina morgonrundor i grannskapet.



Idag är det dags för halvårskontroll hos tandläkaren för MOI. Jag har inget emot de där kontrollerna, men jag ogillar starkt om hon ska börja prångla på mig Invisalign igen.
Mina tänder är helt OK utseendemässigt.
Min tandläkare säger att jag har “tight bett” och borde således börja med Invisalign. Invisalign använder man för resten av livet, om man börjar …
Det lustiga är ju att ingen annan tandläkare uppmanat mig om Invisalign, eller dylikt, förr. Peter och jag var tvungna att byta tandläkargrupp för något år sedan efter att vår gamla grupp slutade ta vår försäkring. MORRRR!
Vi hade då gått hos dem sedan 2006. Och gissa om vi gillade dem. Så det är extra surt att behöva byta mot sin vilja. 

PÅ det gamla stället träffade jag olika tandläkare vid varje koll, men hade samma hygienist varje gång. Ingen av mina gamla tandläkare sa något om mitt bett. Så jag köper inte denna press den nya tandisen lägger på mig.
NU har jag visserligen inte varit där ännu idag. MEN förra gången försökte hon verkligen. Jag blir bara såååå trött.

Nåväl, vi får se hur det går idag …


*** 


Önskar dig en jättefin höstdag!

Comments

Yvonne said…
Kul med lönnen, så olika den kan se ut år från år - om den vill. När den var nästan kal var alltså 2020, kanske också drabbades av covidplågan den med. I år är den ju helt fantastiskt vacker med sina höstfärger.

SÖT!, ja den kan nog skrämma vettet ur någon som kommer på besök och inte sett den tidigare, huuuu.

Vi har en restaurang, 100 m från oss som hade H-fest förra veckan och plötsligt hörde vi brandkåren komma i full fart så vi gick upp och tittade vad som hänt. Då hade de en flera meter hög skelettgubbe som sprutade ut rök så jag förstår de som bor i lägenhetshusen mittemot trodde det brann och ringde brandkåren. Restaurangen ligger i en stor park som vi har mittemot vår gata med massor, massor av barrträd, skulle bli katastrof om det började brinna där i denna torka som råder här.

Rolia pynt du ser på din promenad, de där jättefigurerna måste väl vara hovikbara eller i delar, lite svårt med förvaring annars, ha, ha.

Tandläkaren är aldrig kul, ett nödvändigt ont man måste ta sig tid att göra. Inte kul att behöva byta heller om man inte själv valt det. Håller tummarna att det går bra och utan att de pressar på om något.

Ha en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram
Anna i Portugal said…

Vilken rolig idé att fota ett och samma träd varje år samma datum! Och vilken skillnad det är i färgerna. Naturen är fascinerande!

Att möta SÖT!, som ser ganska verklig ut, på er trappa hade kunnat skrämma mig rejält. Visst livar det upp ert grannskap med alla dessa figurer, så jag kan förstå tjusningen av Halloween även om jag inte delar den.

Hoppas det går bra hos tandläkaren och att den inte alls tjatar om det där igen.

Varm kram!
Dr Jo said…
Kul att få se lönnen i går igen. Mina favoriter av dina foton är nog dom två sista. Sådana härliga färger! Usch för SÖT!, men kul med Halloweenpynt. Det hjälper verkligen till nu när det är mörkt och tråkigt. Använde 50 meter ljusslinga och slingade in vår balkong :D Ser lite kul ut, men väldigt mysigt. Ansiktsmålade ett litet skelett i morse som skulle ha Halloweenmaskerad på förskolan och imorgon jag ska måla en häxa full med spindlar till skolan. Känner att jag behöver lite mer mys och fix för varje år som går mot hösten. Eller så är det kanske så att det ger lite mer när familjen uppskattar det.
Ah "hjälpsamma" tandläkare. Dock så har jag testat motsvarande Invisalign, och där var lösningen efter att mitt bett var korrigerat att jag fick en "ståltråd" i undre och övrekäken för att hålla tänderna på plats. Tandläkaren sa att jag fick välja om jag ville ha en bettskena på natten men hon rekommenderade tråden. Först var jag skeptiskt men nu tänker jag sällan på den. Undrar dock hur det blir ifall den skulle släppa men har lagt det på morgondagens problem. Iallafall, dumheter att "pracka på" något som kunden inte vill ha, speciellt om du inte har några problem av ditt tighta bett. Aja nackdelen med den typen av vård, att man ibland betalar för sådant som man inte behövt.
Ha en härlig torsdag! Kramar Johanna
Annika said…
Yvonne: Ja lönnen är min älskling och speciellt på hösten. 2020 hade den ABSOLUT Covid, haha. Så ynklig har den inte varit ngt annat år, haha.
SÖT! har skrämt folk i många år nu, både leverantörer från Amazon och andra, haha. Fniss.

Det är nog inte jättesmart att restaurangen i parken kör pyrotekniskt när det är så torrt. O så illa det kan gå. Förstår att folk ringde till brandkåren faktiskt.

JO jag får anta att skeletten är smarta då de ska läggas undan. Att de lätt går att stuva undan. Men stora är de.

VET, så surt med tandis alltså. NU har jag ju inte varit där än, men jag har onda föraningar, haha. Skickar en stor kram till dig över havet!!!!
Annika said…
Anna: Ja jag vet egentligen inte varför det blev just den dagen, det bara skedde, haha. Men jag gillar det, gillar min lönn och att hålla koll på den under hösten.

SÖT! han kan skrämmas, han har skrämt bud från Amazon och andra, lite kul. Han är ju läskig.
Halloween så stort här, och jag föll in i det med en gång jag kom hit. Tycker om det. Hihi!!

Tandis ja, jag har redan stålsatt mig, haha. Vi får se ... suck ...

Stora kramar!!
Annika said…
Dr Jo: TACK! Ja de två senaste åren har min lönn varit sååå gyllene. Men nu går det fort, nu tappar den sina blad med hast. VILL INTE DET!!!
SÖT! ja, han kan skrämmas han. Jag gillar att han ligger och är äcklig på min trappa, haha. JAAA!! Mkt mysigt med mysbelysning ute denna tid på året. Helt rätt!! KUL att du gjort det så fint.
OOO ja, jag kan förstå att sådant som invislign är guld för den som behöver det. Absolut. DET är ju BRA och det fyller sin funktion och det hjälper. Men för mig, neeej ... det blir bara så fånigt eftersom jag ju fattar att hon bara vill sälja. DET är ju inte världens billigaste direkt. MEN ja, för den som behöver det är natt och dag. Kramar!!!
Roligt att se hur din lönn ser ut i år.
Många som går all in med Halloweenpyntet. Det hade de gjort här hos dottern med.
Hoppas det går bra hos tandläkaren idag.
Kram Carin
Sara i Barcelona said…
Haha, läste överskriften som "Lönen, en vecka kvar..." :D Men ja, så otroligt vacker lönn, och dom har jag ju fått njuta av nere i Skåne där dom var i sitt esse nu, ja, alla lövträd! Magiskt verkligen <3 Blev också förvånad över hur mycket och många blommor som fortfarande prunkade där, blev alldeles förtjust <3 Håller på att catcha upp med dina resebrev från Vilda Västern ;) så otroligt mäktigt och häftigt, förstår att du njöt. Såg ju allt på IG också :) Härligt att få följa med! <3 Stor kram :)
Cari said…
Så vacker din lönn är i år. Och så roligt att se den från olika år. Verkligen stora skillnader.

Lycka till hos tandläkaren.
Brysselkakan said…
Det är kul att se samma vy vid samma tidpunkt år efter år. Borde göra det med våra lindar. Jag tog ju bild på samma vy den förste varje månad ett år, hade det på min blogg när jag sammanfattade året. Mycket jobb med sånt... I alla fall så gillar jag din lönn!
Humlan said…
Det är roligt att se din lönn och vilken skillnad det är varje år, den är verkligen fin i år, tyvärr brukar det ju inte vara så länge när den är så där sprakande vacker. Jag önskar att jag hade börjat med samma sak här, men tyvärr är mina närmaste träd och buskar inte lika vackra som lönnfärgerna.
Kul med huset som de hade gjort till ett Halloween-hus! Det var verkligen att ta tillvara husets utseende och form.
Hoppas nu att tandläkaren inte tjatade för mycket! Det är irriterande när de försöker tjata på en något som man inte vill ha. Jag diskuterade mina missfärgade tänder med min förra tandläkare, blekning skulle inte hjälpa den värsta utan jag hade fått sätta dit nya fasader för att få en snygg färg, men vi var helt överens om att jag inte skulle börja med det (som ju inte håller för all framtid). Det var så skönt med en tandläkare som inte försökte sälja på mig saker som inte var nödvändiga! Min nya verkar än så länge vara ok.
Kramar!
Channal said…
Hej Annika! Brrrrr... vilken läskig råtta! Verkligen massor av läskigt på din gata! På söndag kommer barnbarnen hit... jag har fixat lite läskiga pynt. Men ingen SÖT!

Jag följer årstiderna utanför mitt fönster precis som du. Lönnarna är magiska! Din är stor och majestätisk! Vackert!! Fast maken gillar inte att kratta! Han har skaffat en lövblås.

KRAM Anna
BP said…
Måste säga att din lönn har varit mera grön än gul/röd under åren. Skoj med din dokumentation av trädet. Årets lönn är den vackraste av alla.
SÖT är inte ett dugg söt. Den ser inte ens ut som en död råtta, mera som en död tax - hahaha:-)
Som vanligt går ni all in i USA vad gäller Halloween. Vissa av utsmyckningarna är rätt roliga, men jag är ju inget fan av högtider så...;-)
Susjos said…
Lönnen är ju ljuvlig, och minsann är årets lönn en av de vackraste!
Hoppas det går bra hos tandläkaren idag, vad är invisalign, nåt som rättar till bettet verkar det som? Trist att ni var tvungna att byta tandläkare...
Råttan Söt vet jag inte om jag tycker är så söt haha!
Halloween är ju här i Sverige för att stanna också, mitt lilla barnbarn Samuel tycker det är läskigt med skeletten som han nu ser hänger i träden runt där han bor, jag håller med han! :-) Va kul utsmyckning de har gjort på huset, wow, imponerande!
Ha det gott!
Kram
Elisabeth said…
Årets upplaga av lönnen har verkligen fina höstfärger! Intressant att det skiftar så mycket - här är det mer lika mellan åren. Det är mer vårblommor och lövsprickning som varierar år från år.

Söt är en sann tradition såhär års. Kan tänka mig att han skrämt många, för han lever inte precis upp till sitt namn. ;-) Roligt att se ditt pyntade grannskap. Här har jag inte sett något pynt alls, men det kanske finns mer av den varan i villaområden.

Hoppas att det gick bra hos tandläkaren! Det där med "tight bett" tror jag vad jag vill på... Varför har ingen annan märkt det, i så fall? Nej, klart hon vill göra sig en hacka på dina tänder.