Fjärde resebrevet. Det om Grand Canyon.




Hej och godmorgon denna onsdag!


Nu ska du, om du så önskar, få ta del av ännu ett resebrev från den underbara roadtrip vi just kommit hem ifrån.


*** 


Vi befann oss alltså i Lee’s Ferry i norra Arizona. En trakt som är mycket ödslig och mycket, mycket vacker på alla möjliga sätt. Älskar delstaten Arizona sååå!
Här finns öken, röda klippor, berg, sand och stenar. Men även en natur med barrträd, lövträd, ängar och svindlande vägar bland berg och dalar. Allt detta inom bara några mils radie från Lee’s Ferry.


 

Vilda Västern, OHHHH YEEEHAAA!


Vi lämnade vår hyrda stuga, där jag såg den mest fantastiska stjärnhimmel jag någonsin sett, och for mot den mest kända av alla kanjoner (damn hörni, jag visste inte ens att det FINNS ett namn på svenska, alltså kanjon).
Ni känner till den väl, The Grand Canyon.


 

A desert road from Lee's Ferry to nowhere ...


Resan dit gick genom öknen, upp genom bergen, genom frostiga skogar och ängar. 
DET var konstigt att se frost. Konstigt att det var minusgrader utanför bilen. Men det var det.
Morgonen sååå vacker medan vi fortsatte vår färd mot The North Rim of The Grand Canyon.

Ofattbar är den, och måste upplevas för att förstås.
Men den gången slog kanjonen bakut mot mig vad gäller naturupplevelser. Då var det snö, isande kallt, -22 C (vilket alls INTE är ovanligt där vintertid) och klarblå himmel. Nu var det frost och en lika blå himmel. 
Bilresan gick genom ett förtrollande landskap. Borta var öknen, nu var det skogar och fält som gällde. Visst, vi befann oss på högre höjd.


När vi nått Grand Canyons norra punkt fick vi i oss lite frukost på “the lodge” där. En ganska medioker frulle, men dock mat …
OCH sedan var det dags att upptäcka denna sida av den jättelika kanjonen.


Den norra änden är inte alls lika välbesökt som den södra delen, men ändå var det fasiken så gott om besökare denna måndag i slutet av september. 


Grand Canyon impar. OCH skrämmer.
Stupen gör en med svindel alldeles vimmelkantig— LÄS Yours Truly. Jag KAN inte med det, det känns som om jag ska svimma och dimpa i backen, eller falla över kanten. Ramlar du där är du döden död. Många faller mot sin död vid Grand Canyon varje år. Mardröm.



 



Peter har noll och inga problem med höjder.
Han kan lätt knalla ut till ett stup. Branta vandringsleder med stupande sidor bekommer honom NOLL. Jag kan bara koppla av om det är stängsel vid kanten. Är det inte det, så får jag mycket svårt … OCH på det stora hela har de flesta vandringsleder inga stängsel. So, that would be a big no from me, dawg.
Vi tog en vandring ner för the den led (Kainab Trail) som vandrare går då de knallar “rim to rim”. Den vandringen tar tre dagar (för det mesta). De övernattar nere i kanjonen i små stugor, eller i tält.
Genom kanjonen går ju Colorado River (som skapat denna plats då floden åt sig igenom platån i urminnes tid).
Som sagt, denna öppning i marken är STOR. Eller nej, den är gigantisk. Man kan inte med blotta ögat ser där den börjar och slutar. Och så vacker är den att ord inte ens kan beskriva …


 


Leden blev lite för mycket för mig med alla stup, alla “drop offs” och jag fick vända om.
Ja, det ÄR ett handikapp att ha svindel när man ska vandra. Iallafall i de västra staterna. Här på östkusten är lederna “snällare” och inte lika stupande (även om de finns här med, men inte alls i jämförelse som i The Rockies och västerut).


 

Ser du leden som slingrar sig som en orm därnere?  Peter sa att en helikopter var på väg att landa då han stod där.  En vandrare hade brutit foten.  Illa.


Framåt eftermiddagen satte vi oss i bilen igen och körde mot Utah och den stuga vi hyrt där i fyra dagar.
Utah, allra första gången någon av oss satte en fot där.


 


Utah, mormonernas hemvist, en ärkekonservativ delstat … men ack och oooooo så strålande strålande strålande vacker.
Jag har knappt ord. Känner bara att jag VILL tillbaka. MÅSTE tillbaka.


 



Här bodde vi på  Zion Mountain Ranch, utanför huset betade bisonoxar.
BARA det är ju så exotiskt och coolt att det räcker och blir över. Huset vi hyrde var bra, om än kunde man ha jobbat lite mer med mysfaktorn (enligt mig, som är sträng när det kommer till sådant, haha). Men ett BRA hus med två sovrum, kök och loft. Det var väldigt skönt för oss att ha en fast punkt i fyra nätter.



 

Solnedgångarna var magiska från vår veranda.



Denna ranch ligger på bra avstånd mellan Zion National Park, Bryce Canyon National Park och Arches National Park
. I södra Utah ligger fem episka nationalparker. Vi besökte två av dem, Zion och Bryce. Mer om bägge i senare i resebrev.


Zion skriver jag mer omsenare i veckan.
Men jag kan redan nu säga, det är den mest imponerande nationalpark jag hittills vistats i.


  ***


Ha nu en riktigt fin och BRA höstonsdag varän du är.

Comments

Yvonne said…
Helt otroligt, vilka landskap, man tror knappt sina ögon. Magiska bilder och jisus vilka höjder, skulle inte ha klarat många minuter där på vissa ställen, blev darrig av att titta på vissa av fotona, ha, ha. Konstigt det där med höjdskräck, vissa har vissa inte. Jag har aldrig det på fjäll med snö, då kan jag "åka hur högt som helst" och får aldrig höjdskräck, men säkert skulle jag få det om det var barmark.

Tänk så omväxlande natur det finns och de där bilderna är ju helt magiska. Man måste känna sig bra liten som människa när man vistas där bland alla berg och klippformationer. USA verkar ha allt och lite till vad gäller naturupplevelser. Antar ni gör ordentliga resplaner innan ni åker och har bestämt vad ni ska titta på just den gången och just där.

Magiska bilder som vanligt och tack för att jag fick hänga på , jättekul. Ha en jättefin onsdag säger jag och skickar en stor kram från ett blött Spanien, verkar ha regnat inatt och gör visst det fortfarande enl min man
Anna i Portugal said…
GC är verkligen en plats på min bucket list. Roger har varit där, men inte jag. Känner igen det där med svindeln, jag tycker också höjder är obehagligt och håller mig helst på säkert avstånd från klippavsatser och stup. Varning för bisonoxar var verkligen häftigt och att de sen betade utanför ert hyrda hus var ju kul! En fast punkt i några dagar tycker jag också är skönt när en är ute på en lång roadtrip. Det är så fint att få följa med till nationalparkerna via dig! Och du, sträng och ställa krav på ett boende en betalar för, jo det tycker jag är helt rätt! Kram
Vilket landskap och så fantastiskt vackert. Jag hade nog inte heller klarat leden med stup och branten. Jag är också höjdrädd.
Tack gör du tar oss med på er resa genom vackra landskap.
Kram Carin
Monet said…
Det var helt otroligt att följa med på denna fotoresa. TACK! Jag minns också de tomma vägarna i det otroliga landskapet och hur det kändes nästan overkligt att köra där - som i en westernfilm. Det här var före gps och mobiltelefoner och vi hade tre små barn i bilen så det kändes lite skräckfyllt. Särskilt när pojkarna behövde gå ur bilen och kissa längs vägen - det stod varningsskyltar för skallerormar överallt! Jag har lika mycket svindel som du - fick tillbaka känslan bara genom att titta på dina bilder! Och när vi stod vid en utkikspunkt med ett stup rakt nedanför var jag fullständigt livrädd för att barnen skulle börja klättra på staketet. Du har så rätt - det är fullständigt omöjligt att ta in hur djupt och stort detta är - det tar fullständigt andan ur en och man glömmer det aldrig! Men en nästan lika andlös upplevelse finns faktiskt i Frankrike också - Gorges du Verdon - inte långt ifrån där vi bodde. Kallas också för Europas Grand Canyon. Ganska okänd för många men samma nästan overkliga upplevelse av att det faktiskt kan se ut så här på jorden. Jag är så glad att ha upplevt detta trots allt och förstår precis hur fantastiskt ni haft det!
Anonymous said…
Wow wow wow ! Så härligt häftigt ! Underbart att få se detta..
/Vendela
bettan said…
Återigen tack för vi får följa med på er resa. Jag tappar andan av dina foton. Del av det storslagna landskapet men också av min svindelkänsla. Även om dina foton är fantastiska så förstår jag att de inte gör miljön rättvisa.
Utah är spännande. Följer en kvinna på Ig som bor i Utah. Intressant och lite speciellt.
Ser framemot resebrevet.

KRAMAR!!
Dr Jo said…
Åh alltså vilka bilder!! Man kan för en gångs skull få en känsla över storleken och nästan hur det skulle kännas att vara där och se det. Jag har inte haft problem med höjder förut men känner att det kryper på mig mer och mer desto äldre jag blir. Och här skulle jag också tänka mig att jag skulle få svindel. Men om man fick sitta ett tag så hade man nog knappt velat flytta på sig. Vilken utsikt! Hoppas verkligen att jag kan få komma hit någongång och se det på riktigt. Ser fram emot dina bilder från Zion ! Kramar Johanna
Annika said…
Yvonne: TACK!! Så roligt att du tycker om det här inlägget. Ja jag vet, det suger i hela mig när jag är vid platser som GC. När det stupar bara rätt ner under mig, när leden är helt exponerad. Pust. Ett handikapp, för det är ju inte så att jag inte orkar, det är min svindel som stoppar mig. Jag blir så yr i huvudet. Jag är gift med en man som planerar ALLT då vi reser, han har excellark på allt. Så varje dag visste vi exakt vad vi skull göra. Peter är fena på det där. Jag är mkt glad för att han gör allt sånt. Han räknar ut exakt hur långt vi ska köra, vilka vägar, bokar boende. Allt. Tacksam. TACK igen Yvonne!! ÅÅÅ regn hos dig!!! SKÖNT!!! Kramar!!!
Annika said…
Anna: Ja ÅK!! men sen ska ni till Utah också när ni ändå är där, och Colorado och ... HAHAHA. Nej men GC är ngt alldeles extra. Måste ses för att förstås. DET är sååå obehagligt med svindel. DÅ vet du hur jag känner mig. Jag hoppas SÅ att ni tar en resa med husbil i denna del av US. Ni skulle älska det. Du skulle gå NUTS med kameran. Den fasta punkten var sååå skön att ha dessa dagar. Ja jag tyckte absolut att man kunde ha brassat mer med mysfaktor i det hus vi hyrde. När jag tittar på de andra husen, i länken jag har med, tycker jag att de lyckats mkt bättre där än i vårt. Kramar!!!
Annika said…
Carin: Visst är det så maffigt, och då är mina bilder iaf ingenting om man jämför med hur det är i verkligheten. Höjdrädsla är det aber, den hämmar mig SÅ. Jag vill ju också gå upp på höga höjder längs slingrande leder, men det GÅR inte. TACK för att du hänger med. Kramar!
Annika said…
Monet: TACK själv!! Du har ju själv varit vid denna plats och VET hur imponerande den ÄR!! Visst känns det så, när man kör på vägarna i de där delstaterna är det som att vara med i en film. OCH hur ÖDE de ändå är. Och vägarna ... Längtar tillbaka! Jomen ja, jag förstår att det var helt annat när ni åkte på er resa, ingen GPS, inget sånt. OCH ja, det finns GOTT om giftiga djur i öknen. Ormar, som du säger. Skorpioner och spindlar. HUA!! Exakt, det är helt omöjligt att på bild få fram GCs storhet. Det måste upplevas. Den är ju större än man någonsin föreställt sig. Ja jag såg barn där vid stupen som hoppade och for och jag blev rädd å deras vägnar. Förstår tt du kände så också. Just det, jag har hört om den i Frankrike också. Skulle gärna se den. Jag är så glad att du känner till de trakter jag varit i. På fredag kommer nästa resebrev. Ha det så fint!!
Annika said…
Vendela: TACK!! Det är verkligen sååå häftigt. SÅ glad att du hänger med på färden!!
Annika said…
Bettan: TACK, jag är såååå glad att ha dig med mig på färden. TACK Bettan!! Ja landskapet alltså ... så så så otroligt är det, och omväxlande. Nej, mina foton KAN inte beskriva hur sanslöst det är att vara på plats. Utah är en hell of a beautiful state ... men ja, speciell på många sätt. På fredag kommer nästa resebrev. KRAMAR och TACK!!!
Annika said…
Dr Jo: TACK!! Ja jag hoppas att det kan beskrivas någorlunda i mina bilder, men verkligheten är ju såååå mkt maffigare på alla sätt och vis. Höjder ja ... tror inte heller jg led av det så här som jag gör idag då jag var yngre. Men nu, det blir INTE bättre kan jag säga. HOPPAS att ni kan resa till GC och Utah och CO ngn dag. Heck, det är SÅÅÅ värt det!! Kramar till dig!!
BP said…
Jag sitter här framför datorn och njuter av dina fantastiska bilder. Det som slår mig sådär spontant är att man vid varje "gränsövergång" från den ena staten till den andra möts av helt olika landskap. Och Grand Canyon är såklart mäktigast av alla vyer.
Min man var också höjdrädd och hade svindel. Han klarade inte ens att se mig nära ett stup...
Som sagt, jag bara njuter av er härliga road trip.
En sak till - vägnätet verkar vara i rätt så bra skick trots eller på grund av att där knappt åker några bilar.
Stort, stort tack för snålskjutsen ännu en gång:-)
Jossu said…
Så vackert! Grand Canyon skulle jag verkligen vilja se.
Vi är lika när det kommer till svindel. Jag vill också att det ska finnas stängsel för att jag ska känna mig trygg. Annars får jag en bild i huvudet av hur jag snubblar till och ramlar ner, och så blir jag darrig i knäna.
Så någon längre vandring hade jag nog inte vågat mig på. Speciellt inte eftersom jag ju reser själv och är orolig att det ska gå som för den stackars vandraren med brutet ben. Fast hade det hänt något hade väl mina rop på hjälp ekat väl i kanjonen så att folk hörde.
Humlan said…
Det är något speciellt med dessa tidiga mornar, inte bara att ni är ensamma (vad jag kan se) utan ljuset, lugnet och den där känslan när man är uppe och ute så där tidigt. Jag är egentligen nattmänniska, men jag har lätt att stiga upp tidigt, bara jag har somnat i tid, och jag tycker om att stiga upp tidigt. Problemet är att jag har så svårt att komma i säng i tid ... ;)
Det är verkligen ett speciellt landskap som ni börjar er resa i, och när ni kommer upp till frosten så blir det också något nordiskt över det hela.
Jag förstår vad du menar med att naturen i Grand Canyon både imponerar och skrämmer, det känns i mina knän bara av att titta på dina bilder, jag kan bara tänka mig hur det skulle vara att vara där. Lika fullt vill jag gärna åka dit och se det!
Dina bilder är så fina, men jag förstår vad du menar, det är verkligen svårt att fånga känslan av en storslagen natur och precis som på tv så är det svårt att få fram hur brant det är på bilder. Men att naturen är fantastisk får du fram och du väcker verkligen en längtan att få se det i verkligheten.
Er stuga såg också ut att ligga vackert och det såg trevligt ut att sitta på verandan och koppla av.
Tack för att vi får följa med på era resor!
Kramar!
Grand Canyon slår nog det mesta. Så underbart vackert! Hisnande vackert, ord saknas...
Du är ändå modig Annika, som trots din svindel hänger med så mycket du kan i alla fall och så vill du tillbaka igen. Imponerande! Tack för allt detta underbara vackra, sköna..

Kramar över Atlanten!
Channal said…
Annika, Annika! Jag får dåndimpen!! Vilka bilder och vidder! Måste vara helt magiskt att stå där... förstår att man måste uppleva Gran Canyon irl! MÄKTIGT! Då känner man sig liten. Yeha, vilka vildavästernvidder! Fantastisk resa ni har gjort! Kul! Tack för att du tar med oss!

KRAMAR Anna
Elisabeth said…
Grand Canyon är verkligen oerhört mäktigt och fascinerande! Och vilken ödemark ni åkte igenom. Jag hade garanterat oroat mig för att bilen skulle gå sönder...

Förstår att det blev obehagligt med höjderna. Själv har egentligen inte svårt för höjderna i sig, MEN det är ju det där med "tänk om jag snubblar/tappar balansen"-tankarna, som nog hade haft en del att säga till om i det landskapet.
Susjos said…
Visst blev man mållös, är ganska säker på att vi också var i just North Rim, vi bodde på ett litet ställe i Utah som heter Hurricane, och jag minns att jag körde bilen den dagen vi skulle till Grand Canyon. Fantastiska bilder som du visar, och vi var också till Zion, helt makalöst vackert!
Kram!!!