Femte resebrevet. Det första om Zion National Park.




Hej fredag!


Nu ska jag ta med dig till Utah. 
Vi ska till Zion National Park. Just det, den mäktigaste nationalpark jag hittills satt min fot i.
Häng med!


  ***


Aaahhh, så bra vi sov i våra sängar på Zion Mountain Ranch. 
Ute grydde det och precis utanför vår veranda betalade bisonoxarna. HUR coolt är inte DET!
Just att ha en hel hord med bisonoxar utanför huset känns onekligen MYCKET exotiskt.



 

Bisonoxar utanför vårt hus i arla morgonstund.  Bilden togs vid 7.



Men snart var det dags att styra kosan till den nationalpark vi har hört så mycket om, nämligen Zion National Park.
Så stort, när vi körde in i parken hördes det bara en massa AAA och OOO:ande från vår trio. Naturen var en symfoni av höga berg, röda klippor, vita klippor, djupa dalar, granar som oförklarligt växer längs kala bergsväggar. ALLT är bara så IN-YOUR-FACE-VACKERT!!


Vägen slingrar sig genom parken, och för att komma till den del av parken som är mest besökt—Zion Canyon—måste man igenom en LÅNG tunnel som är insprängd i ett berg.
Zion Mountain Ranch ligger vid parkens östra sida. ETT klokt VAL av oss att hyra där! Hade vi bott i Springdale, som är den mest populära delen att bo i, hade vi nog haft en del köer. Men när vi kom från den östra sidan var det aldrig en enda bil framför oss i kön. Det var bara att köra in i parken, Dessutom är Carmel, där vi bodde, mycket mysigare och rustikare än Springdale. Springdale påminde mig om en skidort.


SÅ genom den långa tunneln bara för att nå en brant, och otroligt vacker, serpentinväg som slingrar sig ner i dalen.


Man måste parkera sin bil och ta en buss upp i kanjonen. Denna buss stannar på flera ställen i kanjonen och bussarna gick i skytteltrafik. Perfekt.


Så, vi parkerade vår bil, tog en buss till hållplatsen The Grotto.
NU skulle vi vandra.
Här ligger USAs mest farliga vandringsled, Angels Landing.
För att komma upp till Angels Landing måste man först knata upp upp till Scout’s Lookout. För att ens kunna vandra Angels Landing måste du ha skriftlig tillåtelse från Zion NP.
Det är ett lotteri, har du tur och vinner kan du vandra upp där, om inte så stoppas du innan Angels Landing-leden börjar.
Peter var helt på det klara att vandra upp till Scout’s. Jag visste att jag INTE skulle greja Scout’s. Ni vet, svindel, “drop offs” och ostadighet. Branta stup och inga räcken.
Jag sa till Peter, redan innan vi började vandra, att jag kommer att sluta när jag känner att det inte längre går. Jag sa att det inte är någon ide att han försöker pressa mig ytterligare då.
Sagt och gjort, upp vi gick. Bara upp, upp och upp. OCH utsikten var förtrollande vart vi än såg. MEN så kom vi då till de delar jag inte längre klarar. Jag sa till Peter, nu vänder jag. OCH om jag vände :-)



Han kom till Scout’s Lookout. Han fick se var leden till Angels Landing börjar. Efteråt sa han att om fått chansen hade han vandrat Angels Landing också.
TACK och lov att han inte fick den chansen, phew … Jag hade inte tyckt om det. Jag vill fortsätta att vara gift med en levande Peter.







NU har Peter kommit upp till Scouts Lookout.  OCH här såg han början till leden, Angels Landing.


Angels Landing är en led som stupar på bägge sidor, den är så smal och brant på flera ställen. Det finns kedjor ibland som man drar sig upp med. Stundtals saknas sådana och då klättar man bäst man kan.
Bara tanken på att vandra Angels Landing ger mig ångest. För den som är nyfiken finns det massor, massor att titta på via YouTube vad gäller denna vandring. Sök bara på Angels Landing så hittar du en uppsjö.






Vi mötte sedan Peter och han var så strålande nöjd med sin vandring och det han sett.
TROR jag det, gissa om jag lider av att inte kunna hänga med honom när han går iväg längs stupen.


Jag hade gjort picknick-lunch åt oss, och den åt vi med god aptit.


Framåt eftermiddagen blev det HETT.
Det var varmt att det blev rent jobbigt. Skulle tippa på runt 33 grader. Vi tog en liten vandring längs en led nere vid Virgin River, som rinner genom kanjonen. Men det blev för jobbigt i solen.


 




Vid 15 tiden åkte vi tillbaka till ranchen, duschade, tog en happy hour på verandan.
Solen blev för jobbig, så vi satte oss i skuggan på framsidan av huset.


 



På kvällen intogs middagen på ranchens egen krog.
DAMN it vilken god mat!! SÅ otippat alltså, men det var sååå gott.
Det kändes lite knäppt att klämma en bisonburgare medan de betade utanför, haha. 


 

Ett gäng satt ute och lyssnade på en man ur ursprungsbefolkningen som berättade historier och spelade på trumma.  Det såg såååå mysigt ut.


Där satt vi medan det mörknade, sen gick vi tillbaka till huset och somnade gott.


I nästa resebrev ska jag berätta om den roligaste vandring jag någonsin gjort.
Mer om det i i nästa vecka.


  ***


Jag önskar dig en jättefin helg

Comments

Yvonne said…
Jisus Maria vilken vandring, supervackert men vilka höjder. Blir skakig i benen bara av att titta på vissa av dem. Man måste ju vara på helspänn även när man går neråt igen, huuuu! Men så vacker natur, men tror absolut jag nöjer mig med att se på dina bilder, ha, ha.

Läckert med bisonoxarna utanför huset, de verkar ju inte bry sig om folk i närheten utan betar där i lugn och ro.

Kul med så fin restaurang alldeles i närheten och som serverade god mat, bisonburgare lät spännande.

Tack för vandringen i det vackra landskapet säger jag och skickar en stor kram och önskar en trevlig helg
Milda makter, Annika! Vilken fin vandring du tog mig med på! Jag skulle mera än gärna ha varit med där på riktigt. Vilka vyer! Minnen som säkert blir oförglömliga för er del.
Tusen tack för att du delar med dig av allt detta makalöst fina och vackra. Oslagbar natur är det.
Många kramar från ett regnigt Madeira över havet!
Ha en fin helg!
Jösses vilka höjder men onekligen jättevackert.
Så bra att det låg en restaurang precis i närheten också.
Tack för din rundvandring med oss.
Kram Carin
Anonymous said…
Fantastiskt vackert! Riktigt modigt av Peter att fortsätta vandringen själv :) Jag minns när jag skulle upp på Montserrat första ggn (när vi precis hade flyttat hit), jag fick en sån svindel och var alldeles skakig i benen, och jag blev så arg på mig själv :D Nästa gång jag åkte dit hade jag bestämt mig för att trotsa svindeln, och det gick mycket bättre :) Nu när jag har varit så mycket på höjder och även Montserrat flera ggr har jag faktiskt tacklat min svindel otroligt mycket... I Sverige fick jag svindel av att klättra upp i ett älgtorn (ett sånt man sitter och spanar på älgar), haha... men ja, känslan är verkligen stark när man får det, man får en känsla av att tappa all kontroll och sans :) Så avundsglad för din skull iaf att få uppleva detta storslagna och vackra, med eller utan svindel ;) <3 Och dina foton har verkligen fångat magin, jag vet hur svårt det är att fånga storheten :) Kram!
Sara i Barcelona said…
Och det var ju jag, Sara i Bcn som skrev kommentaren :D
Monet said…
Herre gud vilket landskap - man kan nästan inte tro det! Fantastiskt att ni klarade av att gå där. Vad är det som gör om man får lov att gå Angels Landing? Måste man bevisa att man kan, på något sätt? Eller är det bara en slump? Jag fattar inte att det är tillåtet att klättra på berget på det där sättet med hjälp av kedjor - det är ju livsfarligt! Men vilken upplevelse - helt otroligt. Tack för att du låter oss få se allt detta!
Anna i Portugal said…
OMG! Sicka vyer och vilken otroligt magisk natur. Så glad för Peters skull, jag skulle vända också, men med en viss sorg, för visst är det tråkigt att rädsla ska hindra en. Men så är det, vi är alla olika och vi fick ju följa med genom Peters bilder, tack för det! Tycker verkligen det är häftigt med bisonoxarna så nära. Virgin River minsann.. jaha då börjar jag direkt associera till den Netflixserien :) Fin frigående hönor och så mysigt de verkar ha där vid lägerleden. Så häftigt att få följa med på er härliga resa! Ha nu en fantastisk helg! Kram
Humlan said…
Så fantastiskt vackert! Jag förstår att ni njöt, men jag hade vänt tillsammans med dig (om inte tidigare) för bilderna som Peter har tagit är fina, men jag hade inte kommit långt upp på de stigarna! Det är konstigt det där med svindel, förr hade jag inga problem och nu blir jag darrbent bara av att se höjder på bild.
Härligt med ett ställe som både har god mat och bra logi, det gör ju hela vistelsen så mycket bättre.
Ha en skön helg!
Kramar!
Jenny said…
Wow!! Vad fint det verkaar vara där! Hade jag ingen aning om! Blir sugen på att bila i USA igen. Bara bilat i södra Kalifornien. Skulle verkligen kunna tänka mig Utah, Arizona, Colorado. Vill åt de mindre ställena, större städer är jag inte intresserad av. Tänker att man kanske pratar mer med folk på mindre ställen. Grand Canyoh har jag bockat av på min bucket list, fantastiskt!
Channal said…
Hej Annika! Jag får svindel bara av att se dina bilder! Otroligt vackert. Bergen kan påminna om Metiora i Grekland. Toppiga berg som de byggde kloster uppe på för 1000 år sedan. Hur bar de sig åt? Bra att du vände. Och bra att det behövs tilltelse att bestiga de värsta vägarna. Ni är så vältränade!! Själv fick jag svindel av att sitta i bilen när vi åkte på serpentinvägar på Karpathos och de var inte lika branta som dem du visar.

Trevlig helg och Kram till Dig! Anna
bettan said…
Svårt att hitta ord för allt det storslagna du tar oss med på. Vilka vyer och vilka höjder. Jag hade aldrig klarat dessa höjder, får ilningar i hela kroppen av dina foton och Peters.
Vilken resa och vilka äventyr du tar oss med på.
Var bisonburgaren god? Jag är väldigt sparsmakad när det gäller burgare. Det duger inte med vilken sort som helst. Äter kanske två burgare per år.

Önskar dig en fin helg.
KRAMAR!!
Annika said…
Yvonne: Jadu, de går inte av för hackor de där höjderna. Jag gick så långt jag kunde, sen var det bara skak i benen och dags att gå ner. DET är skitjobbigt att gå ner också. Det tar sååååå på knäna. För den med svindel är det oftast värre att gå ner än upp. Peter sa att han träffade en kvinna på väg ner när han gick upp, den kvinnan strök längs väggen sas. Tycker hon var modig, jag hade inte grejat det. Ja du får nöja dig med mina foton. HIHI. Men parken ÄR så vacker att det inte är KLOKT!!!

Det var roligt att se dessa bisonoxar beta så lugnt och fint. Så coola och stora djur.
Bisonbugare är magrare än nöt. Men gott. TACK för att du hänger med. KRAMAR!! OCH ha en toppenfin helg!
Annika said…
Karin: OCH du är ju van vid sånt här med levadorna. Fast de är nog ännu värre, tänker jag. DU hade ÄLSKAT det och inte haft problem övh. Jag sörjer så att jag är så drabbad av svindel. Ja en oförglömlig resa. OCH ett vet vi, vi ska tillbaka till Zion. Den impade såååå på oss. Och vi har en hel del av parken som vi inte ens sett ännu. TACK kära Karin för att du hänger med i mina resebrev. Vet att denna vandring passat dig som hand i handske. Stora kramar och TREVLIG helg från ett soligt Restonland.
Annika said…
Carin: Ja svindlande höjder och svindlande leder. Restraungen var sååå otroligt och otippat bra. Tack får att du hängde med! Kramar och ha en fin helg!!
Annika said…
Sara: TÄNKTE att det var du, haha. Ja vilka ställen vi sett alltså!! SÅ otroligt läckert. OCH höjderna sedan!! Men du, du kunde trotsa din svindel!!! BRA GJORT!! Otroligt bra!! Vet inte om jag kan det, men jag önskar!!! Tror också att det går så mkt bättre andra gången. Jomen så är det, det blir liksom rent fysiskt med svindel. Hela huvudet surrar och jag tror verkligen att jag ska svimma. TACK SARA!! Det var en helt underbar park detta, och vi ska tillbaka. TACK, det är så svårt att fånga storhet, höjder och skönhet på såna här platser som har allt och lite till. Kramar i massor från mig och ha en fin helg!!
Annika said…
Monet: DIT borde ni åka, men jag förstår såklart att det kanske inte går. Men du hade älskat det. Vad gäller Angels Landing gör man så för att det varit för trångt, så många har velat gå upp samtidigt. OCH det är ju en farlig led, därmed började man med tillåtelse via lotteri. Nej jag vet, den hajken ÄR farlig. Det är många som satt livet till där. Leta upp den på YT! TACK Monet för att du hänger med på färden! Önskar dig en fin och bra helg!!
Annika said…
Anna: Jag vet, vyerna är sjuka. Platsen totalt UNDERBAR!! Peter är så obrydd då det kommer till höjder. Han har noll och ingen svindel. Lyckost honom. Jag känner det som ett misslyckande varje gång jag måste vända om. Det är så störigt får jag vill så gärna följa med. HAHA ja jag vet ... Virgin River, tänkte också på serien. TACK Anna för att du hänger med. Ha en jättehärlig helg nu!! KRAMAR!!!
Annika said…
Humlan: SÅÅÅ underbart att vara där. Längtar tillbaka!! Du hade gjort mig sällskap ner alltså. Nej, jag kunde inte fortsätta, det bara sjöng i skallen. Det var bara att gå ner igen. Vi bodde på ett SÅ bra ställe, bor där gärna igen. Men i annan stuga. Vår var bra, men lite omysig. hehe. Ha en riktigt trevlig helg!!
Kramar!!!
Annika said…
Jenny: ÅÅÅÅ det är en enda dröm i norra Arizona och södra Utah.Som gjort för roadtrips. ÅK!!!!! SoCal är det också under bar att bila i. Yes, åk till dessa stater, CO, AZ, UT och Sen är Wyoming och Montana lika underbara, tror jag. Så här, allt väster om Klippiga bergen är next level. Givetvis då verkligen inräknat Klippiga bergen. Jag kan verkligen av hela mitt hjärta rekommendera en roadtrip i dessa otroliga trakter. Exakt, bort från storstäder, ut på landet, till mindre orter och NATUREN. Du har varit vid GC, bra bra!!! Jenny, ha en riktigt fin helg!!!
Annika said…
Anna: Ja jag vet, får nästan svindel själv bara av att se på bilderna. Ja jag säger som du, HUR bar de sig åt förr då de byggde de mest fantastiska hus, slott och kloster. Beundransvärt är bara förnamnet. Nja, jag är inte så vältränad, TRO mig. OOOO jaaaa ... jag har skitsvårt för serpentinvägar. Men Peter rattar utan tvekan. Anna, ha en jättefin helg. Stora kramar!!
Annika said…
Bettan: Ja jag vet, det är så storslaget att det nästan är löjligt. Ibland sa jag det rätt ut i bilen, this is just too much ... Inte du heller alltså ... nej jag vet. Höjderna skickar kalla kårar på mig. Bisonburgare är gott, magert kött. Så en del fett måste tillsättas. Idag känner jag för burgare till lunch (P och jag går alltid ut och äter lunch på fredagar) så det blir en sån. Äter fler än du under ett år, hihi. Bettan, tack för att du hänger med mig på färden!! Önskar dig den bästa av helger. Kramar!!!
BP said…
Varje gång jag öppnar ett nytt resebrev här hos sig tänker jag att det kan ju knappast bli mer dramatiskt och mäktigt än förra gången. Jomen visst kan det bli det.
Helt otroliga vyer men till och med jag som inte är höjdrädd hade vägrat gå på Angels Landing. Bara namnet är olycksbådande. Och har man minsta problem med balansen så är det ett väldigt klokt beslut att låta bli.
Ser på en av bilderna en kille som pressar sig mot berget, bara för att slippa titta ned och ramla. Ett väldigt klokt beslut av dig och Keith att inte vandra hela vägen upp... och ned.
Ert hotell och restaurangen in the middle of nowhere var verkligen välbesökt och maten låter WOW. Bisonburgare har jag aldrig ätit, men jag hade absolut testat:-)
Cari said…
Angels landing. Tänk om jag vågat. Vände vid första trädet på väg upp. Så det blev inget. Men vackert ändå.
Bisonburgare och hjortgryta känns som bra mat. Djuren har levt fritt.

Så tack för ditt fina inlägg. Bra information och, som vanligt, fantastiska bilder.