Lita aldrig på Instagram! Det här är vad som VERKLIGEN hände ...




Hej!


TACK för alla glada tillrop igår.
Det är så roligt att ni tycker om den nya designen på bloggen. Jag tycker också om den, och inser hur mycket fint Anna har gjort härinne medan jag varit borta. Bästa ju!


Igår blev det ett akut besök hos ögonläkaren för mig. 
Jag orkade inte längre med allt svidande, tårarna som ständigt rann, den brännande smärtan och det illröda ögat. Orkade inte läsa, se på tv eller scrolla. Ville egentligen bara ligga och blunda hela dagarna. Det funkade inte längre. Det efter tre dagar. Skiten började i måndags. Diagnosen blev som jag trodde, en större rispa på hornhinnan.  Den rispan kan jag åsamkat mig själv eftersom jag gnuggade mitt öga hårt i söndags.  ACK JA.
Behandligen är antibiotika i form av ögondroppar (en gång i timmen dagtid) och salva (nattetid).
Nåväl, nu ska det väl bli bättre. Tack och lov för medikamenter, jag säger bara det …


Okej, nu ska jag berätta för er om varför den här sommaren inte varit tipptopp på något sätt. Jag har fått tillstånd till detta genom den drabbade själv, min älskade syster Sara.
Som jag nog berättat för några av er, Sara är inte bara min syster—hon är min bästa vän likaså.
Jo jag har den turen att ha en bästa vän i min tre år yngre syster. Det är en gåva och en ynnest som jag vet inte är alla systrar förunnat.


Men ok … Here goes 


Sociala medier först och främst, de säger verkligen inte allt.
Om vi ser till mina uppdateringar på Instagram över den sommar som just gått ser allt fint ut, jag vet det.
Jag är som  de flesta andra där, visar endast det bästa. Dessutom hade jag inte något “tillstånd” då heller att berätta vad som verkligen pågick.
Så ja, det blev vanliga— soliga reels på mitt resekonto och de vanliga Skandigirl-bilderna på mitt vanliga konto. 
Som sagt, lita aldrig på att Instagram visar sanningen. De flesta av oss lägger bara upp det som finns på livets solsida …


Det hela började i juni. I början av den månaden fick min syster Sara en förfärlig huvudvärk som INTE gick över. 
Huvudvärken var av det slaget att den eskalerade då hon nös, hostade eller böjde sig framåt. Sara sa att det kändes som om hela huvudet skulle sprängas. Hela tiden trodde hon att värken skulle gå över. 
Men nej … Det var samma elände varje morgon hon vaknade.
Jag ska också tillägga att Sara har väldens högsta smärttröskel. Det är viktigt att ha i åtanke här. 


Det blev midsommar och Sara blev inte bättre. 
Tvärtom hon blev yr, lite förvirrad och illamående. Strax efter midsommar fick min svåger, Håkan, äntligen iväg Sara till akuten. Då hade även jag tryckt på om att de måste åka in.
Sara var envis, men till sist fick hon ge upp …
Till saken hör också att Sara och Håkan befann sig i Småland i sitt sommartorp där. Torpet ligger mellan Växjö och Ljungby
De for först till akuten i Växjö, men där kunde de inte ta emot dem (för mycket folk på akuten) utan Växjö bad dem åka direkt till Ljungby lasarett. Där togs Sara genast om hand, och mycket snart efter en  datortomografi, kunde de fastslå att hon drabbats av en hjärnblödning (ett så kallad subduralhematom). En sådan blödning uppstår mellan skallben och hjärnans yttersta lager. Den uppkommer genom slag mot huvudet. Exempelvis genom fall eller om man slagit i huvudet väldigt hårt i en kökslucka till exempel.  Min syster däremot kan inte erinra sig om att hon skulle ha fått något slag mot huvudet.



Sara och Håkan på vandring i Sideby några veckor efter hjärnblödningen.


Ljungby skickade Sara akut i ambulans till Lunds Universitetssjukhus. I Lund opererades hon omgående. 
Tur i oturen hade hon också, för deras allra bästa neurokirurg råkade vara i tjänst den natten. Sara var vaken hela tiden genom hela detta ingrepp (som för övrigt lär vara den vanligaste hjärnoperationen de genomför) och hon kunde prata med personalen hela tiden. Och ännu viktigare, de kunde tala med HENNE. 
Det här att vara vaken under hjärnkirurgi har jag ju förstått är ett måste. Har bara sett det på TV förr i olika medicinska dokumentärer. Men nu kunde Sara själv berätta hur det gick till. 
OCH neurokirurgen kunde lösa blödningen, som var STOR!! Det blev dränage förstås och sedan två och en halv dagars lång (kort kan jag nog tycka) vistelse i Lund. Därpå skickades de tillbaka till lugnet i torpet, med kontroller på Ljungby lasarett då och då.



 

Sara och Håkan i somras vid Sundet.


Under denna tid var det oro av rang som gällde inom familjen.
Själv tänkte jag, i mina mörkaste stunder, att jag kanske skulle förlora Sara. Jag funderade också över om hennes personlighet skulle ändras. Medan detta pågick var jag ännu kvar i USA, jag hade inte hunnit bege mig iväg österut.
Men en dag under vistelsen i Lund kom ett Facetime-samtal från Sara. Där och DÅ fattade jag att Sara var som vanligt. Den dagen gick sen som en dans för mig. Jag visste med säkerhet då att det faktiskt skulle bli ok igen.


 

I kvällssolen vid Sundet i somras -- Sara, Håkan och Peter.


Och visst träffades vi i sommarstugan vid sundet några veckor senare.
Men Sara skulle ta det lugnt, inte utsättas för för stora folksamlingar, ljud, stark sol, intryck etc.
De kom dit iallafall. Det under den vecka endast Peter och jag var där.
Sara var trött,  lite medtagen och led av viss hjärndimma. Hon fick absolut inte jobba, eller anstränga sig det minsta, med något alls.
Sara fick heller inte ta sina dagliga dopp i sundet. Det var strängeligen förbjudet av läkarna. Vid det här laget hade klamrarna i skallbenet tagits bort (en otäck upplevelse i övrigt för henne, att ta bort dessa klamrar), men såret var ändå väl synligt. OCH väldigt stort, tyckte jag.  Givetvis var såret inte exponerat.   Det var Håkan som plåstrade om det med jämna mellanrum.  
Eftersom Sara inte fick vistas mycket i solen satt hon inne och ritade, läste eller bara tog det lugnt.
Vi andra slet vid vårt nya sommarhus (men det är annan historia). Sara fick vara mycket ensam under denna vecka dagtid, och det tycker jag än idag synd om henne för.


Sara och Håkan for sedan tillbaka till torpet i Småland i mitten av juli. Peter drog tillbaka till USA I samma veva. Jag var kvar vid Sundet under hela den tid mina bröder var där. Vi hade det mysigt, men det är också en annan historia.



 

Samma gäng på framsidan av huset fast i annan vinkel.


OK, så blev det den 31 juli och jag hade hängt med min bror Gunnar och min svägerska Kinn hem till deras hus på Grubbe i Umeå.
Den kvällen ringde min svåger Håkan för att tala om Sara drabbats av ännu en dödlig diagnos, denna gång sepsis.
Just det, sepsis.
Han berättade att Sara ännu en gång låg på intensiven i Ljungby.


Vi trodde inte våra öron när vi fick höra detta.
Det var som att återigen drämmas rätt in i en väg av oro.
Denna sepsis uppstod via en helt vanlig urinvägsinfektion. Den infektion som både Sara och jag trodde att hon själv botat efter två-tre dagars drickande av tranbärsjuice och citronvatten. När sepsisen slog till var det slut med “de vanliga” UVI-symptomen och allt kändes normalt.
Sepsisen drabbade henne på den lokala ICA-butiken. Helt plötsligt började Sara frysa, fingrarna vitnade och hon fick skakfrossa. När de kom hem igen la hon sig under tre filtar, men inget hjälpte.
Snabbspoling till ett par dagar senare … Sara har fortsatt frossa och har även drabbats av magsmärtor och illamående. Då ser Håkan att hon även har blåa läppar.
De börjar googla symptomen och de pekar direkt på sepsis.
De åker i ilfart till Ljungby igen.   Sara läggs in direkt och de kan snart konstatera att det ÄR urosepsis hon har drabbats av.
Det blir stark och aggressiv behandling med en cocktail av antibiotika som ges intravenöst. Ständig koll på intensiven.
Sänkan låg på 320 då hon kom in, alla hennes inre organ starkt förstorade. Sara blev kvar på Ljungby lasarett i över en vecka. Men, hon repade sig från denna smäll också. Värdena blev ganska snabbt bättre och till sist fick hon åka hem.


Eftersom allt detta hände under bara någon månads tid har sommaren varit orolig och väldigt olik en “normal” sommar. 
Mycket oro har det varit. Det var inte bara en gång jag, och resten av min familj, trodde att vi skulle mista Sara. Det var TVÅ gånger. Två dödliga diagnoser på en och samma sommar.


NU, i skrivande stund, kan vi nog ändå säga att vi är i hamn. 
Sara har börjat jobba 50% igen (hon är dietist) och hon säger att det känns bra. Underbart att höra. Nu hoppas vi att Sara ska få en lugn och fin höst.
Någon semester blev det inte att tala om för hennes del, inte för Håkans del heller. Så det är dem väl förunnat att de åker till Prag en långhelg i slutet av denna månad.



 

Sara och jag den 24 augusti.



Nu vet ni anledningen till varför sommaren inte var tiddelipoh och trallig.
Vi hade detta över oss i veckor. Det här har färgat hela min familj denna sommar. En ständig oro och skräck. 
Absolut har det funnits guldkorn i eländet, roliga dagar och fina minnen likaså …
Men på det stora hela— nej det har inte varit en bra sommar.


Återigen, på Instagram visade jag inget av detta.
Hur skulle jag ha kunnat? Orkat? Ibland är det bara bäst att plöja på med det ljusa. Kanske är även det en hjälp när tillvaron i övrigt gungar?


NU har ni fått ett megalångt inlägg. 


OCH har någon av er minsta erfarenhet av sepsis eller subdural hematoma, så berätta!


Comments

Yvonne said…
Men nåt så fruktansvärt som hände din Sara, har fått läsa det två gånger för att ta in det. Förstår ni inte hade någon ro i sommar med allt som hände henne. Nästan omöjligt att greppa att man kan åka på två sådana smällar samma sommar. Detta med sepsis verkar ha blivit vanligare och vanligare OCH farligare. Så skönt att hon är pigg igen och kan jobba halvtid, då känns det som allt är på rätt väg igen.
Blodförgiftning förr var ju liksom inte något som man räknade som farligt, men nu är det det idag.

Förstår att din sommar inte blev som tänkt, men men skönt att din syster mår bra och mår säkert bättre dag för dag. Tänk så lite man vet om "morgondagen" och tur är väl det på ett sätt.

Skönt att ditt öga är på bättringsvägen, mediciner är bra!

Många kramar från mig

Godmorgon,
Fy vad jobbigt och skrämmande. Stackars din syster. Jag är så glad att hon har frisknat till. Man tror ju aldrig att någon så relativt ung och fisk människa i bra form skall råka ut för något sådant. Man kan ju få sig en liten smäll i huvudet ibland utan att man riktigt tänker på det mer än när det händer. Jag brukar till ex. slå mig rätt så hårt ibland i någon öppen skåplucka i köket. Det gör ju så jädrans ont just då, men man tror ju aldrig att det kan leda till blödning. Man får vara uppmärksam. Jamen vilken pers. Tur att Sara och hennes man kunde ta det lugnt i sådana vackra miljöer på landet.

Jag vet precis hur det är med insta och andra sociala medier, man orkar inte alltid och behöver inte heller alltid berätta eller visa allt. Men livet sätts i perspektiv. Nära och kära är viktigast. Man ska ta vara på tiden tillsammans.

Ha en fin dag.

Varm kram till dig!

Anneli
Titti08 said…
Förstår sommaren inte riktigt blev som du/ni tänkt er.
Vad skönt din syster mår så mycket bättre.
Tänk allt som kan hända.
Känns inte som dessa två åkommor hörde ihop på något sätt.
1996 drabbades jag av ett subduralhematom efter ett fall.
Hamnade två dygn på intensiven men blödningen gick tillbaka.
Ingen operation.
Otäck upplevelse som dock slutade bra.
Önskar dig en fin höst och ett friskt öga.
Kram Titti/Umeå
DrJo said…
Men oj både Hjärnblödning och sepsis, vilken mardröm. Men vilken tur att det fångades upp och hon kunde få vård. Man känner sig så hjälplös när någon nära drabbas men man ändå inte kan hjälpa till eller skynda på tillfrisknandet. Nej jag har för länge sen insett att sociala medier sällan visar verkligheten. Antingen är det ett fint litet fönster in till en noga utvald verklighet eller så överdrivs det åt båda hållen. Men vilken tur att hon verkar vara på gång att repa sig nu. Kramar Johanna
Oj, kära nån, Annika, nu har ni varit med om en resa som heter duga. Mitt i allt detta hemska som hände din käraste vän och syster, så inser jag att hon hade en tröst i att du fanns där just då och inte i Reston även om hon har sin man till mera än hundra procent. Så fint att läsa om. Men även du fanns i närheten på riktigt även om du inte kunde göra så mycket annat än att finnas där. Oron är förfärlig sådana stunder. Vilken lycka att allt detta är förbi och att Sara kan vara på jobb igen. Men vilka stunder av oro och förtvivlan det har varit för er alla! En sommar som går till historien. En historia som jag hoppas att inte ska hända igen.

Jag är ju inte på Insta, faktiskt av den anledningen att det är så oerhört positivt, så frejdigt...men förstås också av att jag helt enkelt inte vill ge mig tid. Jag har ett konto, som jag stänger och öppnar vartefter för att se vad mina egna käraste har lagt ut men då får jag veta om det och kan gå in och titta.
För dig är det givetvis jättebra att vara där, när du har bloggen på semester. Vi har olika sätt att vara ute på Internet och var och en på sitt sätt som det heter.
Så skönt att du har fått hjälp med ditt öga. Krya på dig både vad gäller ögat och också med förkylningen.
Varma kramar!
Cari said…
Oj vilken dramatisk sommar. Så hemskt för din syster. Och hela familjen.
Skönt att hon nu mår bättre.

Hannas krypin said…
Men oj vilken sommar, både sepsis och hjärnblödning för din syster. Så skönt att hon mår bra nu och har kunnat börja jobba. Förstår att det varit en sommar med mycket oro.
Anna i Portugal said…
En fruktansvärt sommar, det spelar ingen roll att solen lyser, baden är behagliga och samvaron mysig när oron ligger som ett täcke över allt. Så skönt att ni nu är på andra sidan och att Sara är tillbaka i jobb. och att du är hemma utan den ständigt gnagande oron. Och skönt med ditt öga att du fått hjälp! Varm kram
Sara i Barcelona said…
Nämen kära du vilken traumatisk sommar och så mycket oro <3 Jag förstår till fullo att du inte har velat skriva om detta, precis så var det ju för mig när jag fick min cancerdiagnos. Vissa saker vill man hålla privat helt enkelt. Och ja, jag förutsätter att folk är medvetna om att man inte lägger ut precis allt som händer i ens liv på SoMe, varför skulle man? Att man däremot sparar och delar guldkornen gör ju att man ändå kan minnas det som har varit fint och mysigt trots det jobbiga och oroande <3
Jag hoppas att din syster mår bättre och att ni kan lägga detta bakom er. Ja, också att ditt öga läker asap. Stor kram till dig <3
Annika said…
Yvonne; Ja verkligen SÅÅÅ hemskt. Två sådana diagnoser på en och samma sommar under så kort tid. Inte klokt.
Sepsis lär ha blivit mycket vanligare efter pandemin. Antar att våra immunförsvar försämrades då när vi inte ständigt utsattes för olika bakterier på daglig basis. Ja en mkt farlig åkomma är det. Snabbt kan det gå också. Vidrigt.
Det är sant, tur vi inte vet vad som komma skall. Det viktigaste är att hon nu verkligen är på bättringsvägen. Men vilken taskig sommar hon fick. Och vi med. Kramar till dig!!
Annika said…
Anneli; Exakt så, bra form, ung, frisk i övrigt och så kommer dessa smällar. Slag i slag. SÅÅÅ hemskt. VISST är det så, det är så lätt att banga i huvudet i en kökslucka, eller i något annat. Det händer hela tiden. Först och främst tänker man kanske bulor, sen hjärnskakning ... Men blödning ... herregud alltså. men nu är hon "out of the woods" och det är underbart. Vilken lättnad.
Visst är det så, man ska ta sociala medier med en stir nypa salt. De berättar egentligen bara om det som är bra i livet. Och det är väl gott och väl så också, men sanningen visar de inte.

Visst, man ska absolut ta vara på tiden tillsammans.
Kramar!!!!
Annika said…
Titti: Hej, jag tror du är ny här! Välkommen! TACK för din kommentar. Du har alltså haft ett akut subduralhematom. Vilken tur att du slapp operation. Men hemskt är det och jag förstår så väl att det måste ha varit vidrigt hemskt. Ögat blir nog fint till slut. TACK för din kommentar. Älskar Umeå. Kramar!!!
Annika said…
Dr Jo: Ja båda diagnoserna med korta mellanrum. Vilken tajmning alltså. Ja det är verkligen en konstig känsla när någon närstående blir SÅ sjuk och man inget kan göra. Bara vänta på rapporter. Hela en själv blir påverkad med ständiga tankar och dålig sömn.
Sociala medier ja, ett litet gulligt fönster in i någons liv. Det säger såååå lite.
Så glad att Sara repar sig varje dag. Kramar till dig!!
Annika said…
Karin. SÅ är det, en sommar vi aldrig glömmer. Så vördigt sant.
Och just hjälplösheten i att vara närstående och inte kunna göra ett dugg ... Vi fick vänta in rapporter från Håkan, och han berättade ju för oss så fort han visste ngt. Hårt för honom också att hela tiden vara spindeln i nätet och sen vara orolig för sin fru.

Jo det där med sociala medier ... insta, FB, Snap, TikTok mm ... Det blir ju lite av en förvrängd värld där. Bara det bästa visas upp. Eller det sämsta ... det finns allt. Men ja, det flera av oss lägger ut ett fragment av det som pågår.
Jag gillar det, men vet också hur lite det säger om personen bakom bilden. Av alla sociala medier tror jag att jag avskyr FB mest av allt. Skulle kunna lägga ner min sida, men är med tillsvidare utan att lägga ut ett uns själv.
Så är det Karin, vi väljer själva hur vi läser där. Tur det.

TACK for din fina kommentar!! Kramar!!!
Annika said…
Cari :Dramatisk bjöds det på, lite för mkt av den biten. MEN huvudsaken är att det gick åt rätt håll. SÅ innerligt tacksam!!!
Annika said…
Hanna: Verkligen en sommar att minnas med fasa. Nu jobbar hon igen, det går bra. TUR att det bara är på 50% ändå. Så orolig sommar. Hoppas hösten blir stabilare :-)
Annika said…
Anna: SÅ sant det Du skriver. SÅÅÅÅ sant. Vem bryr sig om sol och vackert väder när ett svart moln av oro ligger över en ... Hellre en skitsommar med regn och oväder än en vacker sommar och någon är sjuk. WORD, som vi säger! Varmaste kramarna till DIG!!
Anonymous said…
Men vilken mardröm för er, och inte minst för din syster! Tur att hon har kommit ut på andra sidan nu, och hoppas hon slipper fler bekymmer. Min mamma drabbades också av sepsis en gång - det var verkligen skrämmande, men tyvärr inte den enda gången hon insjuknade så att hon nästan strök med. Det är jobbigt som anhörig att inte kunna hjälpa på något sätt, bara hoppas på det bästa. Kramar från Ingela på Änterskär
Annika said…
Sara, så är det ... SÅ mkt ORO och svärta. Och inget jag varken kunde, eller ville, skrika ut på Instagram om. Samtidigt fanns det ju många fina stunder också, men ja ... DU har så rätt, det är absolut inget fel att lägga ut det fina och vackra. Alla vet nog att SoMe är en glimt av ett helt spektrum. Och lite skönt också att bara visa det som var kul, varför inte liksom? TACK Sara, hon mår bättre nu. Det är det vitaste av ALLT. Sommaren med din cancerdiagnos är bakom dig nu, tack och lov. Man berättar när tiden känns mogen, ibland kanske den aldrig mognar. Det är vackert så. STOR kram till dig!!
Humlan said…
Men stackars Sara! Vilken otur att råka ut för två sådana hemska och farliga sjukdomar under så kort tid! Jag förstår att ni alla har haft en väldigt orolig sommar. Hoppas nu att hon fortsätter att återhämta och att ni alla mår bra framöver!
Bra att du kom iväg och fick ditt öga kontrollerat, ögonen ska man vara rädd om och nu behövdes det ju medicin för att underlätta läkningen.
Kramar!
Anonymous said…
Stackars Sara, och er andra också! Det låter ändå skönt att hon kan jobba 50 % igen, och att det känns bra.

Även bra att du fått medikamenter för ditt öga. Hoppas att det blir bättre snart!
Elisabeth said…
Anonym här ovan är Elisabeth. Råkade välja fel alternativ och blev anonym av misstag!
BP said…
Herregud! Stackars dig och stackars Sara. Vilken piss-sommar med andra ord för er och era familjer. Gissar att ni nu behöver en semester från semestern om man säger så.
Har tack och lov ingen egen erfarenhet av varken hjärnblödning eller sepsis. Men just sepsis verkar förvånansvärt många ha drabbats av under det senaste året.
Vet inte om det är bra eller dåligt. Alltså vad jag menar är att man hittat nya "rön"/mediciner mot sepsis och det är ju bra. Dåligt är om fler drabbas utan att hitta en "direkt" orsak. Förut var sepsis lika med blodförgiftning, men nuförtiden kan man visst drabbas av sepsis även efter en "vanlig" urinvägsinfektion. Lite skrämmande är det.
Ät väldigt glad att din syster verkar vara på bättringsvägen efter denna skräcksommar.
Nettan said…
Men kära nån vilken sommar ni har haft. Så mycket oro och stress att hantera. Förstår att det inte har synts på sociala medier. Det är inte alltid som man vill eller orkar vara öppen med det som händer eftersom det kan vara svårt att bemöta!
Skönt att din syster fick bra hjälp nere i Lund. Svensk sjukvård är bra när det verkligen gäller att jobba inom sagda sjukvård är dock ett helt annat kapitel.
Kram
Nettan (som inte bloggat på en evighet)
Anonymous said…
Men Annika, vilken hemsk sommar! Skönt att din syster mår bättre nu. Verkar vara ganska vanligt med sepsis efter urinvägsinfektion nuförtiden. Känner flera som fått det. Och stackars dig med förkylning och ögat. Krya på dig! Gillar verkligen den nya layouten. Var även inne hos Anna, en trevlig blogg.
Kram, Lisa
Anonymous said…
Oj... lite mållös.. riktigt riktigt läskigt.. tuffa tag för alla inblandade. Extra varm kram till din syster.. och hoppas att ditt öga nu fixar till sig med lite medikamenter!
/Vendela
Men så fruktansvärt för din syster och även er andra. Då förstår jag att din sommar inte har varit precis som vanligt.
Skönt att höra att hon repat sig trots allt.
Kram Carin
Annika said…
Ingela: Ja herregud, vilken mardröm. Som du säger, allra helst för den drabbade!! TVÅ dödliga diagnoser på en och samma sommar. Sepsis är så farligt, så farligt, SÅ farligt. OCH kan gå så vansinnigt snabbt. Förstår att din mamma hade jobbigt med hälsan. Visst är det så hårt att stå på sidan och inge kunna göra något alls för att underlätta. Kramar till DIG på det ljuvliga Änterskär!!
Annika said…
Humlan; Jag vet, så himla läskiga diagnoser på så kort tid. Tycker så synd om henne att det inte är sant, men nu är hon nog faktiskt out of the woods. Nu medicinerar jag mitt onda öga, och det är mkt bättre. Återbesök idag.
Kramar!!!
Annika said…
Elisabeth: Ha! BRA att du talar om, gillar :-) Lätt att ta fel alternativ förstås. Ja jag vet, stackars lilla sis ... men nu tillbaka på 50% och det är BRA! Mitt öga blir bättre och bättre likaså. Skönt.
Annika said…
Elisabeth, uppskattar så att du berättade. det är ju en del anonyma som skrivit, så jag vill ju gärna veta VEM, hihi!!
Annika said…
BP: En ganska mörk sommar, ja. Mkt oro och många nätter då det varit svårt att komma till ro. Faktiskt, en liten semester är även inplanerad för mig och P framöver. Behövligt. Fast ännu gladare att Sara o Håkan kommer iväg på sin. Jag vet, sepsis lär ha ökat markant sen pandemin ... Jag antar att det är för att vi har sämre immunförsvar än innan? Men ja, det är skrämmande vilken ökning det är med just vidriga sepsis. Jag vet, urosepsis, som Sara hade, lär vara väldigt vanligt. USCH!! Sen att det kan komma från lungorna ofta också, tex efter en ordentlig förkylning. Fy sjutton alltså. Tack BP, så tacksam över att Sara faktiskt blir starkare hela tiden.
Annika said…
Nettan:
SÅ mkt oro och stress. Inte klokt. Vila diagnoser på en och samma sommar. Nej, inte orkade jag börja snärja in mig i denna oroliga karusell på instagram. För jobbigt att förklarar, för jobbigt från telefonen. Nej, inte ... Men sen då Sara sa att det var OK att jag skrev om det på min blogg, då gjorde jag det. Det är lite skönt att bara lägga ut "det vardagliga och det roliga" på insta också. Inget av mina konton där är av det slaget att jag vill gå in på mörkare händelser. Tycker däremot det passar att göra det här. Lund var otroligt bra, och vi visste ju i vilka goda händer hon var i där. Vet ju hur ni som jobbar inom den svenska vården SLITER. Och ändå ger ni den bästa och finaste vård till patienten. Sara hade bara goda ord att säga om personalen i både Lund och Ljungby. Nettanm uppskattar att ha dig här som läsare. SÅÅÅÅ roligt!!!! Kramar!!!
Annika said…
Lisa: Ja ingen direkt trallsommar precis ... SÅ skönt att Sara blir piggare hela tiden. SP tacksam för DET!!! JAAA, vad är det med denna urosepsis som verkar bli allt vanligare??? Herregud, jag kommer att bli livrädd nästa gång jag får en UVI. TACK, ögat blir bättre och nu har jag bara snuvan kvar. Visst har Anna en FIN blogg. Kramar till dig!!
Annika said…
Vendela: Jag vet, det är faktiskt smått otroligt med två sådana diagnoser på en sommar. TACK snälla du för kramar och omtanke. VARMA kramar tillbaka!!
Annika said…
Carin: Nej, en mkt konstig sommar som jag inte orkade "outa" på Instagram. NU mår Sara så mkt bättre och jag tror verkligen att hon är "out of the woods"- Kramar!!!
Monet said…
Men åh, vilken förfärlig upplevelse för er alla. Kan bara instämma i allt alla säger här och förmedla samma glädje och lättnad över att det hela nu ser ut att ha gått bra. För mig som har ett förflutet och också i hög grad nu lever i den ”medicinska världen” med en multisjuk man med stort behov av att komma under vård snabbt är reflektionen att så många trots allt inte söker vård förrän långt senare än man egentligen borde. Du skriver att din syster var envis, smärttålig och fick övertalas. Påfallande många i Sverige verkar tänka så - jag ska inte gå till doktorn ”förrän det verkligen behövs”. Om jag jämför med vårt förra land Frankrike där alla söker hjälp direkt och också får den - inga väntetider eller köer alls! Att din systers hematom var ”stort” innebär att det funnits där under längre tid och blödningen fortskridit, inte konstigt att hon akutopererades och er känsla av att det var i sista minuten är ju helt adekvat. Vilken tur att det var i Lund! Många av de här patienterna minns faktiskt inte att de kan ha slagit i huvudet, det behöver inte vara ett hårt fall eller slag. Och många får det av andra skäl också. Att din syster sen drabbades av sepsis är för mig inte konstigt. Det hänger med största sannolikhet ihop med det första som hände. Risken att få in bakterier i blodet ökar ju mångdubbelt när man ligger på sjukhus och får katetrar och dropp direkt in i blodbanan - det är faktiskt en av flera komplikationer till subduralt hematom. Återigen visar din systers sjukdomsutveckling till sepsis på att det är extremt viktigt att söka vård i tid. Egenbehandling är nog bra när det gäller snuvor och så men just UVI ska diagnosticeras (kan först göras hemma också via stickor från Apoteket) och behandlas direkt. Det är faktiskt idag vetenskapligt bevisat att det många tror kan hjälpa som t ex tranbärsjuice (för att göra surgöra urinen) inte har någon som helst effekt. Det är ett gammalt sk mormorsrecept man trodde på förr men det lever kvar idag tyvärr. En HIMLA tur att det gick som det gick men som sagt, för mig har de båda tillstånden ett samband och är inte en slump. Hoppas allt nu fortsätter i lugn och läkande takt! Och heja dig för att du själv gick direkt till doktorn med din hornhinna - som du själv säger, tack och lov för mediciner! Det är tack vare den utvecklingen som vi klarar fler och flera sjukdomar och i förlängningen också blir både äldre och friskare!
Jossu said…
Vilket kaos och vilken oro. Tur att Sara till slut gav med sig och åkte in så att hon fick vård för sin hjärnblödning. Hoppas att hon får en fantastisk Pragresa. Det är hon verkligen värd efter allt hon varit med om.
Eastcoastmom said…
Men herregud vad hemskt! Lund Sjukhus har dottern jättebra erfarenhet av, visserligen helt annan avdelning men ändå. Det där med sepsis, otäckt. Tycker jag läser om det då och då, usch skrämmande. Kramar till er alla.
Annika said…
Monet: Sara har fått allt förklarat för sig av läkarna, hur det ligger till etc. Hon hade verklig tur och fick fantastiskt vård.
Nu hoppas vi att det blir en lugn och fin höst, och lugnt framöver. Enough is enough för henne nu. Men hon piggar på sig och jobbar nu 50%.
Annika said…
Jossu:
Det var sååå mkt oro, och så mkt mörker där ett tag. JAA, hoppas de får det underbart i Prag!!! SÅ värda den resan!
Annika said…
AM. SÅ vidrigt. TUR i oturen med Lund ändå. Där fick hon verkligen bästa tänkbara vård. Så fint att A fick god hjälp på det sjukhuset också. Det är väl ett i Sveriges särklass bästa sjukhus. Sepsis ja, läste att det ökat efter pandemin. SÅ skärmmande. Kramar till DIG!!
Susjos said…
Men hua, vilken sommar för er, och främst för din syster Sara, det var inte dåligt va hon fått vara med om! Så skönt att det är bättre nu! Många varma kramar !!!!!
Annika said…
Susjos: Jag vet, speciellt för henne. SÅ hemskt. Tack och lov att det är bättre nu. Kramar tillbaka!!
Brysselkakan said…
Vi har ju haft lite kontakt under sommaren så jag visste ju i det stora om vad som hänt din syster. Skönt att hon verkar må bra igen och är på väg tillbaka till sitt vanliga jag. Otäckt när något sånt här hände, både för henne och er som finns runt omkring.
Annika said…
Brysselkakan: Såg din kommentar i mitt filter nu. SÅ nu ligger den ute här. Ja du har ju vetat en del om vad som hände Sara. Otäckt är det. Det var en molande sommar, alltid en molande oro i bakgrunden som ibland blev akut. Inte kul. Men nu verkar det bättre. Ha en fin måndag!