För 23 år sedan




Godmorgon onsdag!


11 september idag … 
En dag med svärta. Nu är det 23 år sedan det hände. Dagen idag är precis LIKA vacker som den tisdagen det fruktansvärda hände.


 

Bild från Pinterest.


Karolina var fem år gammal. Hon hade precis börjat Kindergarten den hösten. Den lilla hade bara hunnit gå i skolan en vecka då det ofattbara hände.
Jag hade precis lämnat av henne på skolan, och var själv på väg till gymmet, denna fantastiskt vackra septembermorgon. På radion i bilen hörde jag något om New York och ett felnavigerat flygplan. I samma veva ringde Peter på mobilen från jobbet och ville tala om det vi nu bägge hört rapporteras om i media. Vi kom överens om att det måste ha varit ett litet Cessna-plan som kommit ur kurs. Såklart var det så … 
Jag kom till gymmet och ställde mig på trappmaskinen, framför mig hade jag flera tv-apparater vilka samtliga visade det som hänt i New York. 
Rätt som vi alla står där förstummande och tittar på det som utspelar sig på skärmarna framför oss ser vi, i direktsändning, hur det andra planet kör rätt in i World Trade Centers andra skyskrapa.


Vid det här laget lämnar folk gymmet, jag med.
Jag sätter mig i bilen. Peter ringer återigen och säger att han är på väg hem. Vi kommer överens om att hämta Karolina på skolan.
PÅ vägen hem från gymmet ser jag folk i andra bilar som pratar i  sina telefoner, en tjej i en bil bredvid mig gråter.


Jag kommer hem och slår på TVn direkt. Det är ofattbara scener som spelas upp framför mig. 


Vid 9:37 får vi veta att ett tredje plan kraschat in i Pentagon.
OCH det berättas att ett fjärde plan är på väg mot Washington. Ingen vet något mer om det planet, bara att man inte får kontakt med det. Alla vet vid det här laget att det planet också har ett mål, Vita Huset? The Capitol Building?


Det är nästan omöjligt att förklara hur det kändes att vara på plats denna dag, men den 11 september sitter som inristad i min hjärna. 
Det är som att jag kommer ihåg minut för minut. Vid det här laget har Peter kommit hem, då ringer Peters mamma Margaret och säger att ingen får tag på Pete. Pete är min svärfar som på den tiden jobbade i Pentagon. Ingen får tag på honom. Ingen vet något alls. Det går knappt att komma fram på telefonnätet.


Min syster, min moster och mina föräldrar försöker ringa till mig från Sverige. Kompisar ringer. Det går inte att komma fram på telefon till USA, alla linjer så nedringda. Jag vet också att min mormor i Närpes försökte ringa likaså, samma resultat för henne—hon kom inte fram.


Samtidigt hämtade vi Karolina på skolan. Skolorna stängde omgående. Karolina var bara fem år gammal, och det var nog bra att hon var så liten att hon aldrig riktigt fattade.
Hon frågade när de skulle sluta visa programmet med planen som flög in i höghusen i New York. Hon hade tröttnat på det, sa hon, kunde vi byta kanal.
I den här vevan får vi också veta att planet, som var på väg mot Washington, har störtat på en åker i Pennsylvania.
Ganska snart förstår vi att det är passagerna som övermannat terroristerna ombord på det planet. De hade fått veta genom folk som ringt, och textat, dem då de satt ombord. De visste att detta skulle sluta med ond bråd död oavsett allt.
Jag kan inte ens föreställa mig HUR det måste ha varit ombord på det planet, och hur det kändes inom dem då deras nära och kära ringde …


Strax därpå åker vi tre hem till Peters föräldrar där man fortfarande inte hört ett dugg ifrån Pete. 
Ingen vet något alls. Det går inte att nå hans mobil. Som jag sa, mobilnätet var totalt överbelastat. 


Peters systrar har redan kommit dit med sina familjer.
Framåt tolv har Pete, som utrymt Pentagon i samma stund byggnaden träffas, fått tag på en telefonkiosk. Från den ringer han och talar om att allt är OK med honom. Han hade känt kraschen och trott att det var jordbävning.
Pete hade suttit i möte i ett rum utan fönster då det hände.  Mötet ägde rum i motsatt del av det stora Pentagon. Pete sa att han skulle kommer hem så fort han kan. Men tunnelbanan går inte, och alla bussar är överfyllda. Pete kommer hem framåt 17 den eftermiddagen efter att han tråcklat sig igenom alla möjliga vägar hem. Men, han lever och är OK! Vilken lättnad.



Bild från Commmission of Fine Arts. Pentagon 9/11 Memorial


Denna tid alltså … den som följde denna nådens höst … den är fullkomligt overklig när jag tänker tillbaka på den. 
Vi levde som i ett vakuum.
Skolan höll stängt i över en veckas tid, och när den väl öppnade igen var det med nya regler och restriktioner som håller i sig än idag.
Från och med den dagen började de låsa skolorna under dagtid. Det var så mycket som ändrades i grunden efter den 11 september 2001 i USA. Hela grunden i USA fick sig en törn den aldrig riktigt hämtat sig ifrån.


Jag kommer också ihåg hur TYST det var. Flygtrafiken inom USA, och från världen i övrigt, var avstängd. Ingen kunde landa i USA, och inga plan åkte härifrån under en tid.
Eftersom jag bor så nära Dulles Airport är jag van vid att plan flyger över oss hela tiden. Det upphörde, som sagt, direkt. Men militärflyg och helikoptrar fick färdas i luftrummet, och de flög över oss på låg höjd natt och dag, till och från Dulles.
En overklig tid. EN sådan overklig tid.


Sen kom anthrax-hoten, och hela den biten …
Det var den hösten jag hämtade posten med munskydd och vantar …. Just det, livrädd för vitt pulver som skulle ge mjältbrand. 
Minns att jag, varenda morgon, tittade om det låg vitt pulver utanför vårt hus. Jag var som besatt av det. Jag öppnade ingen post inomhus under lång tid den hösten.


Ja det var den dagen, den för 23 år sedan.
Nu har det gått 23 år. Jag bor kvar i samma hus, Pete är pensionerad från sin tjänst på Pentagon sedan länge, Karolina är vuxen och bor i Los Angeles, World Trade Center i NYC har byggts upp igen. Pentagon ser ut som vanligt, med den skillnad att det numera finns minnesstatyer utanför.
Men varje år är det som att slängas tillbaka i tiden just denna dag.


Jag glömmer det aldrig.

Comments

Yvonne said…
En fruktansvärd dag att vakna till minns jag, först när man trodde det var en "vanlig" olycka och sen uppvaknandet till det hemska terrordåd världen skådag. De där bilderna på TV går nog aldrig att radera ur sitt minne. Alla har nog ett minne av vad de gjorde då och tankarna på vad som hänt. Usch och Fy!

Varje gång vi varit i NY efter det har vi besökt minnesplatsen och stannat till och tänkt tillbaka vad som hände.

Så hemskt för er som hade Peters pappa på jobbet och inte få kontakt med honom, måste ha varit hemska timmar. Vilken lättnad när han lyckades höra av sig kan jag förstå.

Måtte det aldrig få hända igen någonsin någonstans.

Tack för ett intressant inlägg och en påminnelse om vad som hände då för 23 år sedan, man får aldrig, aldrig glömma det. Världen förändrades efter den dagen.

Många kramar från ett soligt Spanien
Ingen kan glömma detta.
Jag satt på mitt jobb och trodde jag hörde fel det som sas på radion.
Kram Carin
Humlan said…
Ja, den dagen glömmer man inte! Jag råkade ha Sky News på och gick förbi tvn och såg ett plan flyga in i en skyskrapa. Visste inte om det var verklighet eller film, men stannade till och lyssnade ... sedan satt vi där stora delar av dagen, försökte förstå och undrade under en lång tid efter det, om det skulle hända mer.
Vi var åskådare (som undrade om det skulle komma hit också) medan ni levde mitt i det.
Jag har varit på husläkarmottagningen i dag. När jag, under ett telefonsamtal med doktorn i juni, fick tiden så sa han "Det är ju ett olyckligt datum, men kan du komma på undersökningen den 11 september?", så datumet är nog fastsvetsat i oss alla.

Jag har läst gårdagens inlägg också. Kul att du har börjat brodera! Jag tog upp det när jag låg på sjukhus och man kunde köpa broderier där, men det var bara korsstygn, så jag skulle också behöva en grundkurs om jag ska göra något annat. Själv stickar och virkar jag en del. Mest sjalar och liknande enkla saker. Jag behöver verkligen inte fler sjalar, men det är väldigt avkopplande att sitta och hålla på med något, så det är mer "terapi" än behov. :)
Ha en bra dag!
Kramar!
Annika said…
Yvonne: Så är det verkligen. det går aldrig att radera den dagen ur minnet. Än idag när jag ser bilder, filmer etc blir jag helt tagen av det. Just det att så många dokumenterade den också ... Jag tycker de gjort så fint vid Ground Zero i NYC. Minnesplatsen är gjord med sådan värdighet. Sen tycker jag det är underbart att de byggt upp allt runt den igen, känns så bra. Och nya byggnaden är så mäktig. Jag säger detsamma, må det aldrig någonsin hända igen.
OCH nu är du i Spanien igen, sååå härligt!! Kramar!!
Annika said…
Carin. Helt overkligt. Tro att alla som var med den dagen minns exakt vad de gjorde när nyheterna kom. Otroligt. Kramar
Annika said…
Humlan: Jag vet, man trodde verkligen inte att det var sant till en början. Det var liksom omöjligt att ta in det. Sen när det verkligen sjunkit in så var det fortfarande som en mardröm. Hela den hösten var en enda konstig tid.

TACK, det är faktiskt riktigt kul att brodera. Satt med det under debatten igår och det var skönt att sitta där med handarbetet medan de två debatterade. KH for THE win!! Känns så väldigt terapeutiskt att sitta där och sy. Nybörjare är jag, så jag får kolla in YT med jämna mellanrum vad gäller stygnen. Du har så fina sjalar, och jag vet att du är en riktigt expert då det kommer till stickning och virkning. Avancerad. Härligt. Ha en fin dag!
Kramar!!
Den dagen förändrades världen. Inget blev sig likt igen. Jag minns att min bror ringde och berättade om det hemska som hade hänt, han grät..
Jag vaknade också till att idag är det den 11 september med tankarna på allt det hemska som hände då, vände upp och ner på oss alla. Var det ett år senare som Anna Lindh blev mördad?
Att vara mitt i skeendet som ni var ...hemska tanke och så hemskt att inte veta om Pete var vi liv. Nej, den dagen glömmer vi nog aldrig.
Varm kram!
Annika said…
Karin; men ja, så är det verkligen. Inget blev sig likt, det var som att hela världen fick sig en grundstötning vi aldrig lyckats ta oss igenom. Just det, Anna Lindh året efter ... sååå sååå sorgligt. Och då hade vi en krypskytt här i DC-området som sköt helt slumpvis, på alla möjliga platser i DC, NoVA och i MD. Det upptog den hösten.
Just det där att inte höra från Pete, att inte veta ... glömmer det aldrig. Kramar till dig!!
Susjos said…
Som sagt...den dagen glömmer man aldrig! Å så tufft för er att inte veta något om Pete!
De har verkligen gjort det fint nu vid Ground Zero, men det är fortfarande ofattbart det som hände!
Varm Kram!
Annika said…
Susjos: nej aldrig ... Ja det var en tuff dag, så osäker på så många håll och kanter. SÅ mkt rädsla och så mkt oro. Visst är Ground Zero så fint, jag håller med. Sådan värdighet där. Kramar!!
Channal said…
Hej Annika! Fruktansvärt, kan inte förstå att det är så länge sedan. Minns att jag kom hem från jobbet och satte på TV’n. Det enda som visades var det hemska bilderna från terrorattentatet!! Det var så overkligt! Hemskt minne. Glömmer det aldrig! Minns när jag var i New York och såg platsen, The Ground Zero. Jag blev verkligen berörd med en stor klump i halsen. Den 11 september är en olycksdag! Den 11 september 2003 blev Anna Lindh mördad på NK i Sthlm. Minns även den dagen. Usch!

Kramar Anna
Elisabeth said…
Det är svårt att föreställa sig hur det måste ha varit för er, som befann er mitt i det. Att ni inte hörde något från Pete på så länge och all osäkerhet och rädsla som ni fick leva med under lång tid efteråt, det måste ha varit oerhört jobbigt och skrämmande.

Jag minns också, självklart, den dagen det hände, och hur fruktansvärt allt var, speciellt för de som var fast i World Trade Center. Kommer också ihåg hur vi pratade om detta i skolan dagen efter (då gick jag i trean på gymnasiet) och att vi var med på den tysta minut som hölls. Men jag vet också att vi, skam till sägandes, gick vidare ganska snabbt. Tror inte att vi heller var direkt oroliga för att något liknande skulle hända i Sverige, i alla fall inte i den lilla staden jag bodde i då. Nej, jag oroade mig mer för hur fysikproven, kemiproven, matteproven, franskaproven och tyskaproven skulle gå, och så oroade jag mig för hur det skulle bli nästa år, när gymnasiet var över.

En sak som är så märklig nuförtiden är för övrigt att det är så många som inte minns 11 september 2001, eftersom de antingen var så små då, eller inte ens födda! Så konstigt på något sätt, fast det ju är helt naturligt.
Titti08 said…
Minns 11 september precis som "igår."
Såg i direktsänding på TV när det hände, plan nummer två tror jag det var.
Mycket TV blev det.
Tänkt på det i flera dagar nu när 11 september närmade sig.
Måste varit så speciell tid för er i USA då.

BP said…
Den dagen kommer nog alla i hela världen komma ihåg på ett och annat sätt. Alla fasansfulla bilder man sett, vissa live på datorn. Fasansfullt.
Minns hur jag fick veta om 911. Sekreteraren surfade på sin dator på jobbet. Sedan hörde jag henne skrika och be oss att komma in till hennes rum och kolla. Och där stod vi ett gäng och bara stirrade på livesändningarna. Hon hade en bror med familj i Boston på den tiden. Hon ringde honom direkt och kom fram.
Så skönt att höra att Pete var oskadd.
Anna i Portugal said…
23 år sedan, en fruktansvärd dag som förändrat så mycket för många. Intressant att läsa om hur ni upplevde det och fruktan för Petes liv, så otäckt att vara mitt i det på det viset. Kram
Annika said…
Anna: Jag vet, 23 år sen ... SÅ länge sen. Den yngre generationen minns det inte, ens en gång. Overklig dag, overklig tid. Overklig höst. Och landet har aldrig någonsin återhämtat sig igen efter den dagen. Ground Zero är en fin plats, tycker att de gjort den jättefin och med sådan värdighet. JUST, det var 2003 Anna Lindh dog, jag trodde det var 02. MEN det var 03. Också sååå chockerande och hemskt. AL var en fin politiker, hon hade blivit jättestor om hon fått leva. Sorgligt.
Kramar!
Annika said…
Elisabeth; Det var verkligen konstigt att var mitt i allt det som hände den dagen. Som jag skriver, jag minns den minut för minut närapå. Och just det där med Pete ... Och när han sen ringde, och när han kom hem. Så trött han var, och så glada vi alla var att se honom mitt i eländet. nej men säkert gick det mkt fortare för er att återhämta er än vad de gjorde här. Du var ung dessutom, hade annat att tänka på. det hela hände inte heller i Sverige, så nog förstår jag det.

Visst är det konstigt att den yngre generationen inte minns detta, inte har några kopplingar. De som är 23 år och yngre har verkligen noll minnen. Karolinas minnen är nog också mkt dimmiga, skulle jag tro. Jag måste fråga henne. Hon var så liten, hon gick vidare direkt. Tur det. Hennes skola, och de nya reglerna där, blev hennes verklighet. Hon minns inget annat. Som du säger, det är ju fullt naturligt att de inget minns.
Annika said…
Titti: Visst minns man det precis som igår. Det är lustigt det där- Det måste vara som hur våra föräldrar minns mordet på JFK. Vi har inga kopplingar dit, var inte ens födda. Men vi har hört, och sett, så mycket om det att det blir vår verklighet också. En mkt speciell tid, hösten 01. OCH veckan direkt efter 11 september i det närmaste som ett vakuum.
Annika said…
BP: Det var just det, alla bilder. Alla filmer. Alla röster. Det var ju då mobilen redan satt i var mans hand, man kunde filma och fota med den. Det gjorde folk. Förstår så väl att du minns den dagen exakt som det var. Jaa, tack och lov att Pete var oskadd. Vilken dag alltså ... och vilken tid som följde ...
Annika said…
Anna: Ja den förändrade nog världen i grunden, tror jag. Gick så djupt och skakade om. Ja det var verkligen konstigt att befinna sig mitt i det hela. Den hösten var mkt, mkt mkt skum. Kramar!
Monet said…
Också jag minns detta och det sitter för evigt kvar. Jag var långtidssjukskriven och satt framför tv:n och tittade på mitt dåvarande favoritprogram Oprah Winfrey. Ensam hemma på vår skärgårdsö Yxlan - alla sommargäster utom en äldre granne hade flyttat hem. Plötsligt bryts programmet och det är precis som du säger - först tror man att det är en lite Cessna som flugit in i ett av tornen. Men så fort jag såg det stora hålet förstod jag att det här var något annat. Det var fullkomligt overkligt att ta in, framförallt som det skedde live. Jag ringde min man på jobbet men där fanns ingen tv utan han hörde det bara på radion. Han satt i möten hela den dagen och upplevde aldrig samma fasa som jag som satt där ensam i min soffa och knappt kunde ta in det hela. När sen plan nummer två flög in i nästa torn minns jag att jag kände som att tredje världskriget brutit ut. Jag hade ingen att ringa, vänner, familj och de utflugna barnen var alla på jobbet och det gjorde det hela ännu mera surrealistiskt - ensam på öde ö mitt i detta. Min gamle granne var dement så han förstod inte vad som pågick. När sen tornen också rasade mitt framför ögonen i realtid var det helt obegripligt. Flera år tidigare hade jag och min dåvarande man stått däruppe, högst uppe och sett ut över New York, sett moln och småflygplan under oss så jag visste ju hur högt det var! Året innan bodde min son i N.Y och gick en utbildning där - jag kände enorm lättnad att han nu var hemma igen. Men senare fick jag veta att min bästa väninnas son, som också bodde där, bara några kvarter bort, ju hade upplevt detta live, han var i badrummet och trodde det var jordbävning. Fick evakueras i de gräsliga dammolnen - han är fotograf så jag har sett hans bilder efteråt. Jag har sett de flesta dokumentärer och filmer som finns om detta - för ett par dagar sände man United 93 här igen - det som kraschade i Pennsylvania. Detta - plus tsunamin och också Estonia som man ju också följde live - glömmer man aldrig. Men trots att vi hade vänner som dog i Estoniakatastrofen är ”nine-eleven” något jag alltid kommer att minnas - så jag förstår verkligen hur det måste ha varit för er. Pentagon var ju också fruktansvärt och att inte få kontakt måste ha varit outhärdligt! På ett sätt är det fortfarande helt overkligt att detta hände…
Annika said…
Monet. En dag som sitter som inristad i oss som var med då. ÅÅÅ jag förstår verkligen att det var hemskt för dig att sitta där ensam och se allt på tv. UTAN att ha ngn att prata med. Det var ju så rent overkliga bilder och filmer man fick se. Hemskt.
Ja jag har också stått där på WTC flera gånger och tittat ner på Manhattan. Varenda gång jag var där tyckte jag att det var otäckt, men det beror ju på att jag är så höjdrädd. Minns att jag liksom strök längs väggarna.
Och din väninnas som, som verkligen upplevde det. En kompis till oss bodde där också då, hon hittade sedan en taskig barnsko på sin balkong på 20 våningen.
Jag har också sett väldigt många dokumentärer från den dagen, en av de bästa (eller vad man nu ska säga) är den franska där teamet skulle göra ett studiebesök hos polisen en vanlig dag på Manhattan ... VISST är det overkligt ÄN idag, så svårt att förstå.
Ja, Estonia ja ... då bodde jag här i US och minns att jag hörde ngt litet om det samma morgon. Sen ringde min mamma, och min syster.
Du minns säkert JFK också, då var inte jag född. Men jag har ju förstått att det sända chockvågor över hela världen.
Usch med sådana datum som sitter som berg efter att de hänt.
Monet, ha en fortsatt fin helg!!