Handikappad utan ...
Hej på onsdagen!


Läste i tidningen om en kvinna som aldrig i hela sitt liv ägt en smarttelefon.
Hon har endast en gammal Nokia som hon behöver ladda en gång i veckan. På den gamla, hederliga Nokia-luren kan hon ringa och skicka SMS. Det är allt. Precis som BACK in the day, ni vet?


Det lär vara “trendigt” med de här gamla telefonerna. De har tydligen genomgått någon slags renässans bland de yngre … Speciellt är det gamla “flipp-telefoner” som är inne igen.


Kvinnan i artikeln jag läste ( Dagens Nyheter) har, som sagt, aldrig ägt en smartlur—och hon vill inte heller ha någon.
Hon har haft sin nuvarande gamla Nokia 1600 i femton år. Denna uråldriga lur köpte hon dessutom begagnad. Men hon erkände, rakt av, att livet är mycket svårare att leva utan en smartlur. Dyrare också.


Jag vet inte hur länge jag har använt mig av smartphone vid det här laget? Men jag kommer ihåg att Karolina fick en iPod Touch 2009. På den fanns det en massa roliga appar + iTunes såklart, men man kunde inte ringa ifrån den. Däremot TROR jag att man kunde skicka SMS på något sätt?
Jag skulle tippa på att Peter och jag blev med iPhones strax därpå? Kanske 2010? Kanske lite senare. Men jag minns att att jag tyckte att Karolinas iPod Touch var väldigt kul att leka med.
Peter och jag hade vid det här laget iPods via vilka vi lyssnade på musik. Det var ju också väldigt revolutionerande när de kom. Min första iPod tror jag att jag fick 2005 och den var så fiiiin och rosa!
iPod Touch första generationen.  Det var en sådan Karolina hade. Bild från iFixit


Jag har bara haft iPhones från den dagen vi skaffade våra första smarta lurar.
Och nej, jag har ingen lust att byta det märket. Det synkar så bra med min MacBook också. Tycker de är lätta och logiska dessutom.


Jag minns hur dålig kameran var i de första generationerna iPhones. Riktigt dålig.
Kommer ihåg att exempelvis Samsungs telefoner hade kameror som vida överglänste iPhone-kamerorna any day of the week.
Men numera tänker jag nog att kamerorna på samtliga smartlurar är väldigt bra. Min nuvarande iPhone är en 12 Pro. Den funkar toppen och är lika “pigg” som den dagen jag köpte den, när nu det var …


Men de gamla mobiltelefonerna, ägde själv Nokia, de var nästan oförstörbara.
De bara funkade, funkade och funkade.
Och det är sant, vi behövde ladda dem ytterst sällan. De höll vad de lovade. Vi blev experter på T9 och kunde skicka SMS på nolltid även på de lurarna.
SMS kändes ju helt banbrytande då det kom. Just att slippa störa någon med ett telefonsamtal, istället var det bara att skicka meddelande per text.
ÄN idag tycker jag att det är helt UNDERBART! Jag kan ärligt tala säga att det mycket sällan jag ringer till någon i dagsläget. Dessutom, jag föredrar textmeddelanden som kontaktform 9 gånger av 10.


Men ja, jag kan ju såklart se de nackdelar kvinnan i artikeln listade likaså.
Definitivt, vi blir lätt slavar under våra små datorer som ständigt är med oss.
Vi kollar sociala medier, vi spelar kanske spel, vi mailar via dem, vi läser via dem och så väldigt mycket annat.
I dagsläget ligger ju hela våra liv där.
Bank.
Kontokort.
Google.
Radio.
Kamera.
Biljetter (jag har bara mina flyg/båt/tågbiljetter digitalt numera, på luren).
Spotify (eller andra musik/poddtjänster).
Poddar.
TV.
Netflix mfl liknande tjänster.
Amazon.
Listan kan göras milslång.
Mycket mycket tid ägnas åt de smarta mobilerna. Jag vet, jag är en av dem som ständigt rycker luran ur fickan för att kolla upp något. Vid minsta undran trycker jag på Google, svaret kommer direkt. Ja ni vet ju, allihopa. MY god, hur var ens livet innan Google äntrade scenen? ;-)Bild från Amazon


Idag är det ingen som sitter ombord på tunnelbanan och läser tidningen. Det är knappt någon som läser en bok där längre heller (fast det inträffar ju absolut förstås).
Det är dock sällan att man ser någon enda som sitter med en tidning, varken dagstidning eller veckotidning.
Lever papperstidningar ett liv som snart kommer att försvinna? Det är inte utan att jag tror det.
Istället sitter man på tunnelbanan, eller på andra ställen i det offentliga rummet, och stirrar ner i sin mobil. Det är likadant överallt.


Skulle jag vilja byta bort min iPhone mot en gammal Nokia? HELL TO THE NO!!!! 
Absolut inte, INTE!
Trenden med att gå tillbaka till dessa lurar kommer jag inte att hänga med på. Men visst kan jag tycka att för mycket tid tillbringas över de smarta lurarna. OH ja. 
En viss bantning vad gäller nyttjandet skulle nog kunna sitta på sin plats för många av oss.


OCH visst är det sårbart.
Skulle jag tappa min mobil skulle jag stå mig slätt. Ni med, det tror jag. Hela ens liv ligger i en mackapär som inte är större än ett gammalt Nintendo-spel. Eller en liten anteckningsbok.
Och skulle internet crasha (lord, help us all)… ja då står vi alla där med tvättad hals.


Fasiken, numera kan jag känna oro om jag inte har min mobil med mig på minsta promenad. Eller om jag glömmer den när jag ska till affären. Känslan är handikappande. Det känns som om en kroppsdel är borta, haha.
TÄNK om något skulle hända på vägen? Jag kan inte kontakta någon då.
TÄNK om bilen går sönder på vägen till affären? HJÄLP, hur gör jag då.
Ja ni vet, ni känner igen tänket. Utan luren är man fasiken ingen …


 

Bild från IllustrationX


Nej hörni, nu ska jag göra något konkret … jag ska gå ut min lilla täppa och rensa där. 
Med min iPhone i fickan? YEA! Jag lägger den där och lyssnar på ett radioprogram under tiden jag jobbar. PÅ så sätt räknar den mina steg också, VIKTIGT (haha). NEJ, jag har (ännu) ingen Apple Watch som (bland annat) räknar sådana åt mig.


Hur ser du på detta med smarta lurar?


Ha det så gott i vår uppkopplade tillvaro, kära ni!

Comments

Anna i Portugal said…
Godmorgon (när du vaknar)! Jag är uppe tidigt idag för svägerskan körs just nu till flygplatsen av sin bror. Jag hade Eriksson telefoner innan jag skaffade min första iphone. Har inga planer på att byta till något annat märke, jag älskar Apple, så är det.
Däremot använder jag min telefon allt mindre. Ringer ibland, men oftast är det SMS eller WhatsApp. Sen är det bankID och bankärenden. Betalar med ApplePAy om jag köper något. Min kassabok är en app och jag har en fågelidentifieringsapp som jag använder ganska flitigt. Men annars är det faktiskt inte mycket jag använder telefonen till idag, älskar min dator. Jag lämnar gärna telefonen hemma, särskilt när vi är iväg tillsammans, åker jag själv så tar jag med den som säkerhet. Däremot använder jag min dator mycket, sitter med den i knäet ett par timmar på morgonen när jag bloggar, redigerar bilder och läser andras bloggar. Och ofta nån timme på kvällen också innan jag går och lägger mig. Ska försöka ersätta datortiden med min ipad, som mest ligger och laddar ur sig. Men jag har mitt extra bankID på den enheten, för att inte riskera att stå utan en dag. Jösses vad långt svar, ett ämne som engagerar så klart :) Varm kram!
Cari said…
Har haft iPhone sen 2011. Och en iPad sen 2014.
Älskar dem.
Läser DN och Svenska Dagbladet (prenumererar) på dem. Och ibland böcker (om jag inte har Letto, läsplatta, med mig).

Och såklart allt annat man gör på telefonen, du hör hur gammal jag är som skriver ”telefon”.
Vill verkligen ha den med allt innehåll. Hur skulle jag se och prata med barnbarnet i England om jag inte hade den?

Men flygbiljetterna skriver vi ut. Har dem inte bara i appen. Framförallt då vi ska på långa resor. Som en säkerhetsåtgärd vi gamlingar gör.
Yvonne said…
En eller två Nokia hann jag nog med, så bra telefoner som gjorde jobbet som krävdes på den tiden. Ringa och skicka sms var väl det den kunde, ha, ha.

Hur många Iphone jag haft minns jag inte, är inne på 13 just nu och ska byta till 15 när jag kommer hem. Vi får ju byta efter 2 år som är minsta abonnemangstid. Jag köper alltid ut telefonen direkt och har då bara själva abonnemanget (ca 480 kr/mån) i 2 år. Telia köper dessutom tillbaka din gamla telefon och vad jag förstår är min 13 värd 2 650 kr.

Jag sms:ar nog merän ringer. När vi hade hustelefon ringde jag mycket mer, nu bara när jag måste. Lite trist på ett sätt för jag inser att jag inte har samma kontakt med typ äldre släktingar. Måste liksom sätta mig ner och bestämma NU ska jag ringa den och den.

Ibland känns det som man har allt i telefonen och vilken katastrof om man skulle tappa den med allt som finns där. Hemska tanke!

Tidningar tror jag inte kommer att finnas i pappersform länge till även om jag hellre håller en dagstidning i handen än läser på paddan eller telefon. En av våra grannar hemma har DN och hon sa att efter sista höjningen kostar den nästan 7 000 kr/år.....

Jag har alltid med min telefon vart jag än går, skulle känna mig naken utan den. Har dessutom visakort, körkort mm i telefonfodralet.

Nu ska jag dra till tandläkaren, har bitit av en stor bit av själva tanden så det blir nog en krona där. Vi har en svensk tandläkare som bott här i "hundra år" och som dessutom är kompis med vår dotter så både jag och min man och sonen när han hälsar på går hos henne.

Ha en fin onsdag, stor kram
Mamma C said…
Jag tror att jag hade en Eriksson först men sedan har jag bara haft Samsung och vill inte byta ut den.
Telefonen har jag alltid med mig. Men nu när jag var i Sverige så glömde jag den ett par gånger när jag var med barnbarnen. På gott och ont eftersom jag knäpper alla kort med den.
Ha en fin dag.
Kram Carin
Jag började med Nokia, övergick senare till Samsung vilket jag har nu. Jag använder min telefon till det praktiska allra mest, tar sällan foton med den bara, i nödfall, finns inte tillgänglig hela tiden, tycker att jag inte måste finnas till hela tiden. Jag har den ofta med men på lågt ljud..Är faktiskt lite trött på att man ska finnas än här än där och blir trött på att se alla zombies som kommer emot en överallt..väldigt många lever via sina mobiler idag, har blivit beroende så jag har förståelse för att trenden går till det som var en gång. Vilket i sig förstås är en trend som går över i en ny trend så småningom . Det är jättebra med telefonerna, manickerna som håller en uppdaterad, som är till hjälp på olika sätt men jag upplever att man blir lite världsfrånvänd samtidigt. Folk umgås mera via sina telefoner än att se på "riktigt". Det finns fördelar, självklart men det finns annat som inte alls är bra.

Intressant inlägg Annika, jag tror att vi är många som går igång av det idag.

Kramar!
Goddagens :)
Jo, visst har vi blivit mer och mer beroende av våra mobiler på ett nästan skrämmande och lite sårbart vis ibland... jag har min bank där, betalar med mobilen, lyssnar på ljudböcker, musik, fotar, skapar reels, har kontakt med vänner och familj, hämtar vägbeskrivningar, googlar... ja, you name it :D
Däremot använder jag den sällan om jag åker metro eller tåg då man kan bli av med den då pga av pickpockers, då håller jag den väl instängd i min crossover :) Samma om jag är ute och går, då undviker jag det också om det inte är nåt särskilt förstås, men jag föredrar att se vart jag går och vilka jag möter :D
Samhället har ju också indirekt gjort oss beroende av mobilen då mycket fixas digitalt numera.
Men jaa, jag gillar min mobil och skulle absolut inte vilja gå tillbaka till en gammal Nokia igen, haha :D
Stor kram!
Annika said…
Anna:
Morning girl!!
Så nu åker din svägerska hem igen ... hoppas ni haft riktigt mysigt på alla de sätt.
Mne så var det , det ar antingen Ericsson eller Nokia back in the day. Ngn hade Motorola också, haha. Och kanske Samsung? De där gamla lurarna bara höll och höll.

SAMMA! Jag älskar också Apple, det blir inget byte här heller. De är så synkade med allt annat vi har, fotoström, uppdateringar etc etc. Sen har vi Apple TV också, tycker den är lätt
och smidigt likaså även om TV:n redan är smart sas.

Älskar också min gamla MacBook. Det är via den jag skriver alla inlägg, läser bloggar via den, mailar via den )9 gånger av tio). Jag skulle inte orka blogga från telefonen, eller läsa andras bloggar heller för den delen. Dessutom är det svårt att kommentera via den.


Jadu, ett ämne som engagerar är det onekligen. Lite kul. Och vi kan alla relatera.

KRAMAR!!!
Annika said…
Cari.
Ja då blev vi med iPhone ungefär samtidigt.
me too, älskar dem också.
Men jag har ingen Padda, tro't eller ej. Skulle nog gärna ha en, tror jag. Men det känns lite överkurs.
Har min Kindle. Fast ändå, tror nog jag skulle vilja ha en padda ändå ...
Den är juBRA att läsa ifrån, det vet jag. Så jag kan förstå att du gör just det.
Såg du artikeln i DN då som jag skriver om, intressant ändå att läsa om henne.

ÅÅÅ jag vet ... det är så mkt roligt man kan göra med sin iPhone. INTE minst FaceTime. Fantastisk för dig att kunna hålla kontakt med, och SE, ditt barnbarn. GULD!!

Cari, det är inte alls dumt att skriva ut flygbiljetterna som du gör. Inte alls.
När jag for hem hit i mars fick jag dem utskrivna av Lufthansa i incheckningen. Hon frågade om jag ville ha det? Jag sa jag. Och vi sa bägge två att det är lika bra ifall ifall. Telefoner kan gå sönder. Man kan tappa dem. Så ja...
Flyger man härifrån får man dem i pappersform vid incheckat. Rätt bra ändå- men fram tills dess ligger e endast i mobilen.
Och såklart på min dator, men den tar jag aldrig med på resor numera.

Ja, jag säger också telefon, hihi!
Annika said…
Yvonne:
DE var bra då de kom, de där lurarna. SÅ starka, det gick nästan inte att slita ut dem.
Och visst var det fantastisk att kunna skiva sms. OCH at alltid ha en telefon med sig. Otroligt banbrytande.


Men vad BRA att ni har det systemet att du kan uppgrader lur utan att det kostar en förmögenhet. DET kunde vi göra förr också, via AT&T som är vår operatör. Men se det tog de bort för länge sen.
Nu får vi istället punga ut rubbet då vi skaffar nya. Vi brukade uopograderna vartannat år förr då det inte kostade skjortan att göra det.


Yes, sms for the win, MEN ja, äldre släktingar ja... Det är verkligen så att man får slå sig ner och tänka att NU ringer jag.
Brukar alltid tänka på det. Nu har jag inte så många av de äldre kvar. Men jag mailar med med min moster och jag har min mamma på FaceTime.


Jag vet, om man skulle tappa sin telefon vore det ren katastrof närapå. USCH!!
jag kan få småpanik om jag inte hittar den på en halv sekund. Om jag inte lagt den där den SKA vara sas.
nej med det vore hemskt att tappa den, såååå hemskt.

Tror som du, tidningar i pappersform kommer att försvinna.
Ja jag vet, DN är sjukt, galet DYR!!! 7000!! DET är mkt det. PUST!!
Undrar vad deras digitala prenumeration kostar? Jag har ju en sådan via min syster (TACKSAM!!!)

Åh ja, du har ett sånt fodral till din mobil. Ja, då blir det ännu värre om du skulle tappa den. Men de är smarta de där fodralen ändå.

NEJ!! Har du bitit av en tand!!GUD vad jobbigt. All lycka till idag. Men det fixar hon lätt. Skönt med en tandis som du verkligen känner och som är svensk dessutom,. YAY!

Kramar!!!
Annika said…
Carin:
DET blir nog så, det man är van vid behåller man.
Mina bägge bröder har också Samsung, de skulle aldrig byta mot Iphone, det vet jag :-)
Så det är väl så att man blir trogen det man börjat med.
Alltid med ja. Alltid.
OCh att kameran alltid finns där är ett stort fett PLUS!! Tycker inte om att glömma den, hua.
Kramar!!!
Annika said…
Karin:
Nokia var verkligen bra back in the day!
HÖLL och HÖLL!!
Som jag skrev till din namne ovan, tror att det blir så --den smarta telefon man började med en gång, den behåller man. Alltså märket.
Man vänjer sig vid hur de funkar och så vill man ha det så även fortsättnignsvis.
Jag ar alltid min lur på tyst läge, den vibrerar inte ens.. haha.
VILL inte höra ljud rån den, haha.
Så det betyder ju att jag ibland kan missa samtal, men det är så få som ringer iaf så det kvittar.

YESSS, nog är det zombies alltid. snacka om att det är så. Alla sitter och stirrar ner i dem, eller så ger de på gatan och glor i dem. Ja jag vet, jag kan också sitta och glo på den om jag är ensam och typ väntar på ngn. ett tidsfördriv.
Men ja, banta användningen skulle jag absolut behöva göra.

Spot on i din analys idag, Karin. Håller med om allt.

TACK för att du gillade dagens text!

Kramar!!!
Annika said…
Sara:
HEEEEJ Sara!!!
SÅÅÅÅ kul att se dig här :-*
Jamen jag vet, vi är verkligen slavar under dem.
Yeah girl, allt sker via dem. Precis ALLT.
Jag med, kör bil via den också (WAZE) och gör sååå mkt via den att det är galet.
Allt det du gör gör jag med, minus ljudböcker. Men annars, allt ...
Åh ja ,,, jaaa ... nog kan det vara fara med ficktjuvar och mobbar. Så sant.
Läskigt.
Nej nej skulle inte vilja gå tillbaka till det gamal för aldrig det, NO WAY!!

Stor kram till dig!!
Anonymous said…
Har fortfarande min gamla Nokia…hehe…och tycker det är heeelt underbart. Tycker inte alls att jag missar något eller har några nackdelar av att inte ha någon smartphone. Mānga kompisar avundas mig. Det är härligt att kunna gå omkring utan att behöva dra upp luren varje sekund eller kolla mobilen medan jag går (det ser saååå fånigt ut och är dessutom farligt). Annars är det iPad som gäller.
Kram Lisa
Susjos said…
Ack ja, vad jag känner mej i ditt blogginlägg, haha! Helt galet vad tekniken har gått framåt ...och fort har det gått! Tror jag hade Ericsson från början, men när det var dags för smartphone, då blev det Iphone!

Min syster har jag köpt en mobiltelefon till, med stora knappar, ingen smartphone där inte, men hon är ju tyvärr sjuk, så hon fixar inte en smartphone...

Kram!
Annika said…
Lisa:
WOOOOOOW!!!! Har du DET!????
Du borde läsa artikeln i DN. Du skulle säkert hålla med om varenda ord där.
Impad ändå!! Du känner dig inte begränsad då alls? Jag menar, så mkt ligger ju på dessa smartphones.
Men hatten av!!
Du har hittat en bra balans mellan mobil och iPad.
Sant, vi drar jämt upp våra lurar, i tid och otid.
Kul att läsa, Lisa.
Kramar!!!
Annika said…
Susjos:
Men visst, och som vi ändå missbrukar våra lurar numera. Jämt ska de upp, vi ska kolla allt hela tiden.
TACK och lov att det finns sådana där lätta knapptelefoner än idag. HOPPAS att de alltid finns kvar. Som du säger, alla grejer inte smarttelefoner.
Kramar!!
BP said…
Nokia 3310 var nog min första icke smarta mobil. Så jobbigt det var att skriva sms med den.
Nu har jag iofs en smart iPhone, men har inte ens hälften av dina "appar" på den. Jag gör fortfarande det mesta på min laptop, bland annat bankärenden och betalningar. Mina fingrar är helt enkelt för klumpiga för att göra sådana ärenden på en "liten" mobil.

Det enda jag gör regelbundet med mobilen är att läsa bloggar, swisha och då och då ta emot ett telefonsamtal.
Channal said…
Hej Annika! Jag tror jag har mina två gamla Nokia kvar någonstans. Cola ringsignal med gamla poplåtar. Det finns inte nu! När jag fick min första iPhone blev jag snabbt beroende av den. Läskigt! Idag ligger ALLT viktigt i den! Hur ser pengar ut? Hur ser en legitimation ut? Hur ser ett betalkort ut? Men jag vet i alla fall hur en kamera ser ut! Konstig värld vi lever i och väldigt sårbar. Min mans bror, en pensionerad MaNO-lärare, han har n gammal Nokia med kontantkort! Han vägrar skaffa sig en smartphone. Han klarar sig bra än så länge.

KRAMAR Anna
Annika said…
BP:
Ja, det gällde att lära sig T9 och så blev det lättare.
Ja en del appar blir det på de där smarta lurarna. Jag gör också mkt med på min laptop, skriver allt på den, beställer biljetter via den, handlar via den (för det mesta, ibland kan jag göra köp via mobil också).
Tycker även det är lättare att googla via datorn. Så jag skulle absolut inte vilja vara utan min dator.
Samma här, vi har sagt upp vår fasta telefon så ska man tala med ngn, ja då blir det via mobilen.
Annika said…
Anna:
Jag har kvar mina också. Borde ha fotat dem inför inlägget.
Just det, de gamla klassiska ringsignalerna. Tror jag hade Nokias klassiska för det mesta.
OCH pipen som kom vid sms, haha.
Nu är min mobil tyst som en mus eftersom jag har allt avstängt.

OH ja, det gick sååå snabbt att vänja sig vid iPhone, och snabbt blev man beroende. Som du säger, hur ser pengar ut? just det, hur ser ett betalkort ut?
Jo kameror har vi ju bägge, men jag kan fasiken lova dig att vissa kids knappt vet ...

Sårbart är det verkligen!!

Hey, coolt med din mans bror som ännu tragglar med en gammal Nokia. Men visst blir tillvaron lite svårare för den som envisas? men ändå, coolt.

Kramar!!!