Tuesday, December 15, 2020

Lucia memories and the Christmas tree in Reston Town Center!
Good morning Tuesday!


I hope you all have had a great weekend!
It was Santa Lucia Day in Sweden on Sunday. I hardly ever get homesick, but it hits me once Lucia is here.
Santa Lucia is so incredibly special. It speaks to  the core of my soul more so than any other day of the year. I guess you must have grown up in Sweden in order to fully understand this. I, for one, have not been able to apply this “specialness” to Karolina despite numerous tries.
YOU have to live, breath and experience the beauty of December 13 in order to grasp it. There is so much in the air that day, the Lucia processions that are beyond beautiful, people are happy, you usually celebrate at work and at schools. Lucia is everywhere. People wear tinsel in their hair, both boy and girls. You drink glögg, eat saffron buns and ginger snaps. There are promises of the upcoming Christmas everywhere.
IT is such a SPECIAL day. A day that is near and dear and forever in my heart.


When I grew up I participated in numerous Lucia processions, I know all the songs by heart and the harmonies that goes with them. 
I know how it is to nervously walk in the procession in a long, white gown with a candle in your hand singing in an otherwise dark auditorium or church. It has a true nerve to it.


SOOO, on Sunday morning I rolled out of bed at 6:30 (I was awake anyway, so really no big deal). 
I made myself a cup of coffee, I lit candles in the living room and then I switched on my Apple TV and went to SVT’s App (Swedish National Television).
And there it was, the Lucia procession! IT was beyond lovely this year. BEYOND!
The Procession was taped in Kiruna/Jukkasjärvi, way north of the Arctic Circle. And it was as lovely as it can be. It was —PERFECT!!
I shed tears, as I always do when I hear and see the choir sing The Santa Lucia song.
This year, due to C-19, the procession took place outdoors. The environment was stunning. And I also really appreciate all the Sami influences this time around. It brought even more perfection to an already  perfect Lucia morning.
THANK you SVT for this. I am so grateful that I can watch it from the US.


Well, can you tell that I love Lucia, haha!!Other than that the weekend was very good.
Karolina made us dinner on Friday night, a very good tortilla soup with all the trimmings. SO awesome to be able to sit down and eat food that someone else has cooked, my daughter in this case.
Saturday, Karolina made a really, really good brusselsprout salad for us as well. I am so glad that Karolina has taken an interest in food and cooking. She was so picky during her childhood and teenage years. Therefore I am so happy report that it is now a thing of the past. YAY!!And, we went up to Reston Town Center Sunday night to take a look at the Christmas tree.
It is beautiful, as always. Reston Town Center really goes ALL in when it comes to Christmas and decorating. I love that. This year the tree switched colors. I may or may not be so crazy about that fact, but it was still so pretty.  Other than that it was nice to see that people were out and about on a Sunday night during the pandemic. 
I hope you all had a good weekend as well!

18 comments:

Annika said...

Haha! Nu hade vi ju samma minnen om hur det känns att gå i luciatåg :). I mitt fall så tycker jag att de minnena väldigt nära, kanske ännu mer för att jag nästan inte alls bott i Sverige sen den tiden då jag var med och lussade. Tänker att om jag varit vuxen i Sverige hade de där tonårs/körminnena ersatts av vuxenminnen av lucia men så blir det ju knappast när man bor här i USA.

Kan föreställa mig att det var skönt att bli bjuden på middag hemmavid, speciellt nu när vi inte går ut och äter på restaurang längre.

Kram,
Annika

Äventyret framtiden said...

Jag vet att du saknar Luciafirandet mycket. Skönt ändå att du kan följa med digitalt vad som händer i Sverige den dagen, men inte heller att förglömma Åland och hela Svenskfinland. Vi firar vi också vi som är svenskspråkiga. Det är fint, mycket fint och det känns som första steget till att julen närmar sig.

Kul att Karolina tycker om att laga mat. Jag är så glad för att mina barnbarn gillar det. Jag vet ju vad matintresse för med sig, man får aldrig tråkigt och så kan man laga maten från grunden, fixa till den själv och inte känna sig handfallen. Man blir oberoende också på något sätt.

Och glittra kan ni i USA. Jisses, vilken gran och allt däromkring. Kransarna på lyktstolpen föll mig i smaken. Skulle gärna ha både lyktstolpe och en krans.

Ha en fin tisdag mitt i december!

Kram, kram!

Malin said...

Lucia ja, i vanliga fall gillar jag det jattemycket. I år blev det tyvärr inte så mycket luciastämning. På förskolan lussade dom bara själva, inga föräldrar fick komma, vilket man såklart förstår. På lilltjejens förskola har dom alltid haft luciatåget utomhus, men det samlar ju mycket föräldrar och även mor- och farföräldrar och syskon, så dom var ändå tvugna att ställa in. Men för barnens skull är jag glad att dom ändå firade lucia. För stora tjejen som går i skolan vet jag inte om det blev något luciafirande. Det är ett konstigt år i år som sagt...

Har också fina minnen från lucia när jag var liten. Vi lussade alltid för mina morföräldrar. "Smög" in på morgonen (dom visste ju givetvis att vi skulle komma) la upp fika på brickor och så lussade vi kusiner. Och så alla gånger man gick i luciatåg på dagis och i skolan. Alltid så mysigt och roligt. Och mer eller mindre stämningsfullt ;)
När jag var student gick vi alltid och tittade på studentkörernas luciatåg. Dom var SÅ duktiga.

Anonymous said...

Ja, visst var SVT:s Lucia sändning magisk i år! Satt här hemma i soffan på Lucia morgonen och bara njöt. Älskade även de samiska inslagen, de hörde liksom till med tanke på att sändningen ju faktiskt var från Jukkasjärvi. Har en dröm om att någon gång åka dit upp och få se denna storslagna natur med egna ögon.

Eftersom jag ju inga småbarn har längre så har ju Luciafirandet förändrats, blir ju inte att man blir inbjuden till firande i skolan längre, mina barn är ju 14 och 18 år så därför märkte ju vi inte av några förändringar pga covid-19. Men saknar det där tisslet och tasslet på luciamorgonen och dessa ljuva barnaröster som sjunger Sankta Lucia. Det är helt klart något magiskt med Lucia.

Som varje år är granen i Reston helt fantastisk vacker, så amerikanskt julig. Bara älskar det 😊

Kram Elaine (lajnus74)

Anonymous said...

Yvonne said....
Visst är det mycket speciellt med Lucia och i år var det helt fantastiskt från de vita viddernas del av Sverige. Sååå vackert och stämningsfullt. Här har nog inga skolor eller förskolor haft något firande mer än kanske inom sina egna väggar utan publik. Tråkigt, men, men

Härligt att bli bjuden på mat av Karolina. Man ser vad de lär sig de små liven när de blir vuxna och bor själva :-) .

Vi har nu tagit beslut att bara vara själva över julen, ev sonen om han är frisk och kry och så har han haft karantän 1 vecka före. Sååå tråkigt men säkert klokt beslut vi tagit. Dottern har nu gjort knäck och kola för första gången i sitt 42-åriga liv och ska dessutom fixa all julmat själv. Men det går säkert bra det också, lite ovan tanke bara för mig, ha, ha, ha

Vilken fantastisk julgran ni har i stan och så fint utsmyckat överallt. och ingen trängsel ser det ut som. Undrar hur det har varit inne i stan, t ex vid NKs julskyltning som ju brukar vara fantastisk, men där brukar ju vara knökafullt med folk.

Ha en fortsatt fin tisdag säger jag och skickar en stor kram från ett grått Åkersberga

Annika said...

Annika:
Speciella och fina minnen för oss.
OCH ja, vi har dem kvar från när vi bodde där. Jag har inte varit hemma en lucia sedan ... kanske ngn ngn på 00 talet.
SÅÅÅ det var vansinnigt länge sen jag var med om ett firande hemma. Så det är ju gamla minnen jag har med mig av det hela. Gamla, fina minnen!!
MKT trevligt att få middag härhemma som ngn annan lagat. TREVLIGT!!!
Kramar!!

Annika said...

Karin:
DET vet jag, och faktum är att jag tänkte på det då jag skrivit det. Skulle behövt skriva det också, men visst vet jag att ni i svensk-finland och på Åland firar lucia stort, stort!!
Ja, det är nog absolut den dagen jag saknar mest på hela året. DET är så fint!!
Speciellt.
Lucia är verkligen en sann inkörsport till julen. Underbart.

Karolina ja, hon som vart så petig och ointresserad av mat under hela sin uppväxt. Jag var ju i princip tvungen att böna och be henne att äta.
NU är det helt annat ljud i skällan. UNDERBART!!
SÅ kul att dina barnbarn gillar det också!! DET är verkligen både berikande och roligt!
OCH en kunskap för livet, bokstavligen!!

Jajamen, granen i RTC är alltid maffig galore.
Visst är det fint med gatlyktorna. SÅÅÅ fint!!

Stora och frostiga kramar över världshav och mindre hav!!

Annika said...

Malin:
OOOO jag kan tänka mig att precis ALLT är annorlunda i år. Ingen får se sina barn lussa på dagis etc. SÅ totalt olikt från tidigare år.
Håller med om att det är fint att de ändå höll det hela, fastän bara för barnen.
Nästa år är jag säker på att det blir annorlunda allting.

Visst är det fint med alla luciaminnen.
DE blir så speciella och väldigt kära.
Precis som dina. Mysigt att ni lussade för dina morföräldrar. ÅÅÅÅÅ vad de måste ha gillat det.

TUR att lucia finns!!!

Humlan said...

Jag håller verkligen med dig om årets luciaprogram i SVT, det var verkligen fint och stämningsfullt och musiken skulle jag gärna lyssna på fler gånger.

Jag är väl inte så helförtjust i den färgskiftande julgranen, men all belysning som är runt omkring ger verkligen en fin stämning, det är sådär man vill ha det på gatorna denna månad. Jag saknar stan och att gå runt där under december och se all stämningsfull belysning, utsmyckning och skyltning, men när jag var inne en sväng i går så var det så mycket folk i farten, trots att det var mitt på dagen en vardag, att jag bara gjorde det jag kom in för och åkte hem sedan. Jag ville ju dessutom hem innan det blev för trångt i kollektivtrafiken. Trist år det här!

Önskar dig en fin dag!
Kramar!

Annika said...

Elaine:
JA!! DET var SÅ otroligt vackert. Jag tror det var det finaste jag sett från SVTs luciamorgnar. ALLT var perfekt.
Inte minst de samiska inslagen.
JAG med! JAG MED!! Jag måste åka dit ngn ggn. Helst i brytpunkten mellan höst och vinter. Så i sept kanske?
ÅÅÅÅ vad jag skulle vilja komma dit. Ganska säker på att jag skulle ÄLSKA det . Min systerson går på uni däruppe och han gillar det mkt.

Förstår att du saknar det gamal, tisslet och tasslet och spänningen.

Ja, granen i RTC är och förblir en MAFFIG sak. LOVE IT!!!!

Stora kramar!!

Annika said...

Yvonne:
ÅÅÅÅÅ vad det var fint!
Nästan det finaste jag sett från lucia på SVT tror jag,
INTE minst de samiska. OCH det instrumentala likaså. EN fullpoängare.
Älskade det.

SÅÅÅ sant, tänk vad de små liven lär sig längs vägen. Jag är så glad att hon gillar matlagning nu. OCH mat fö!
Hon var den petigaste bland petiga under uppväxten.
MEn de ändrar sig, haha. TUR det!!

MEN sp klokt av er!!
KLOKT!! Nästa år är jag säker på att allt är som vanligt. Det blir en mellanjul. Och vi får göra det bästa av allt, och det kommer vi att göra också.
Hoppas din son kan komma.
Tror din dotter klarar det där med julmaten fint!!
:-)

Ja, visst är det jättefint i RTC. Helt underbar som de alltid får till det där till julen.
Älskar det.
Nej, ingen trängsel. Det beror både på pandemin och på att det var söndagkväll, tror jag.
Vet, vid NKS fönster brukar det vara mkt folk. MEN kanske är det lite annorlunda där i år också?

Stor kram til dig fr ett soligt, men kallt, Reston!!!

Annika said...

Humlan:
VISST var det helt UNDERBART!!
En riktig fullpoängare på ALLA plan. Njöt som bara den av ALLT!!

Håller med, jag är inte heller för att granen i RTC skiftade färger. DET hade inte behövts.
Den har varit finare tidigare år, men den är såklart maffig ändå.
Ja, så ska det vara i december.
Så trist att du inte riktigt kunde njuta av det inne i stan. OCH ja, tänk att det ändå är så mkt folk i butiker etc trots rekommendationer. Tycker det är rätt bra här ändå. Vi har ju restriktioner, tycker inte jag stött på trängsel alls. MEN jag är ju ute också under vardagarna. Mitt på dagen, eller på morgonen. DÅ är det inte mkt folk.

Du med, Humlan,
Önskar dig en finfin dag!!!
KRAMAR!!!!

Elisabeth said...

Jag har förstått att många tyckte om årets upplaga av SVT:s Luciatåg, och visst var själva Luciatåget fint, med vacker sång, men när det kom falsksjungande (förvisso inte jättefalskt, men inte heller rent), pyntande barn tröttnade jag, stängde av TV:n och tittade på ett annat Luciatåg på Youtube istället. Orkar verkligen inte med barn som är med i TV:s Luciatåg utan att kunna sjunga rent. Mvh Gnällig och motvalls medborgare. ;-)

Normala år har vi Luciatåg på skolan, frivilliga ur personalen går runt och sjunger de klassiska sångerna. Så inte i år, förstås. Det hade knappast varit något ens om eleverna varit på plats på skolan, eftersom det hade funnits risk för folksamlingar. (Ungefär som i klassrummen alltså...) Hur som helst var det tråkigt att det inte blev något, precis som det är tråkigt att det inte blir någon julavslutning.

Vad roligt - och skönt för dig ;-) - att Karolina börjat intressera sig för matlagning. Själv lagar jag mat för att jag måste, så att säga. Speciellt roligt tycker jag inte att det är, men jag tycker inte att det är direkt tråkigt heller.

Så fint med allt pynt i Reston Town Center! Jag tycker speciellt om ljusslingorna i träden, det blir stämningsfullt och vackert.

Keith said...

RTC looks lovely decorated! Nice that other people were out and about.

BP said...

Väldigt läckra dekorationer i Reston Town Center och jättekul att se att där faktiskt fanns besökare och/eller åskådare.
Såg inte Luciafirandet från Jukkasjärvi live (jag går ju inte frivilligt upp mitt i natten;-) ), men en bloggare nämnde uppträdandet så jag kollade på svtplay, precis som du. Här har du hennes inlägg:
https://byblixtra.blogg.se/2020/december/eleverna-pa-musikgymnasiet-i-boden.html
Kören bestod av tjejer och killar från musikgymnasiet i Boden. Bloggaren jobbar på Boden kommun. Gillade också de samiska inslagen. Hela uppträdandet var så himla proffsigt! Man fick ju gåshud.

Perfekt att få mat serverad. Det är bara njuta! Men hur gör man en brysselkålsallad? Kokt brysselkål smakar ju yuck, men okokt är brysselkål kanske ätbar;-)

Annika said...

Elisabeth:
Jag brukar avsky sånt. Som i fjol, då stod jag inte ut. Mest för att det var så falskt och orepat. Dock denna gång orkade jag med det fint, kanske för att det var så mycket. Det som störde mig mest där var den pålagda sången. Så var det ju visserligen med själva tåget också, men på barnen märktes det väldigt mkt eftersom de knappt rörde läpparna somliga av dem.
Fast det var OK ändå :-)
Då är jag ändå är petig, som du vet ;-) Du ännu mer än jag denna gång.

Ja, allt så annorlunda denna lucia. Inte klokt, har dock mkt gott hopp om att nästa jul blir annorlunda och så mkt bättre.
Då blir nog lucia lite mer som det varit också. VAD tråkigt med avslutningen som inte blir av, inget blir av. Inget ör som förr.

SÅ glad att mitt superpetiga barn har börjat intressera sig för mat. OCH att hennes kräsenhet försvunnit. PUST.
DET är bra att kunna laga mat även om det inte är jättekul.

Ja, det är jättefint i RTC. Jag tycker också om träden som invirade i ljus. SÅ effektfullt.

Annika said...

Keith:
It really is.
Love that place!!!

Annika said...

BP:
Det är maffigt däruppe. Ja, jättekul med lite folk trots söndag och pandemi. Så fint att se det.
HAHA, du får kolla i Play efteråt. DET var fantastiskt. det märktes att det var musikklasser, såååå skickliga.
DET samiska var pricken över i. DET var helt suveränt. Fick också gåshud.

ÅH, denna sallad var fint, fint, fint skuren brysselkål, sen var det rostade mandelflarn, shallottenlök och en supergod dressing!!!
MMM!!
:-)
Jag gillar brysselkål i alla former, haha. Man kanske måste göra det för att gilla? :-D