Thursday, September 19, 2019

Den sommaren ...

Godmorgon torsdag!


TACK för alla glada tillrop igår. DET var härligt att läsa det ni skrev. Givetvis också väldigt sporrande för mig. TACK kära ni, nu känns det ännu roligare att vara tillbaka igen!
Jag tror att jag börjar närma mig den yttre gränsen här i Ingenmanslandet, och det är skönt.


Idag tänkte jag ta med er till Österbotten och Närpes och Ledörsundet igen. Ni vet, skäristugan där jag framlevde min sommar i över sex veckor.
Det är på den platsen jag helst vill vara, och det är lika fint och roligt varje år. TUR att man känner så …Då jag kom dit i mitten av juli var där ingen värme alls.
Det blåste dag och natt. Den eviga nordvästen låg på rakt in i vår strand. Den gör att vi inte kan sitta på verandan mot vattnet. Vi måste söka andra platser att slå oss ner på.
En herrans tur att vi har många uteplatser att välja på.
Så nej, det var alltså KALLT till en början. Dock, det störde inte mig. Blåsten var dock aningens påfrestande, det erkänner jag.


Det är här jag vistas.Alla min syskon med respektive var där då jag och mina föräldrar kom. De yngre syskonbarnen var där likaså.
De äldre jobbade med olika jobb i Sverige denna sommar.
Det var så roligt att träffa de som var på plats igen.
När vi hängde utomhus på kvällarna fick vi vira in oss i filtar för att stå ut i blåsten.
Ganska komiskt och väldigt nordiskt.


Första kvällen, isande kallt kallt väder blåste ifrån sjön.  Vi är invirade i täcken och filtar.  Lisa, jag och Sara.Men, som ni också vet så rullade det ju in en värmebölja strax därpå.
Härligt förstås. I år hade mina syskon sett till att det fanns gott om fläktar i huset. TUR det, för de behövdes nattetid under denna bölja.
I fjol somras hade vi en enda fläkt. Då fanns det inte en fläkt att få tag på i butikerna på hela sommaren. I år hade det setts till att det fanns massor, haha.
Under denna värmebölja badade jag i havet en hel del. Under övrig tid, not so much, hehe.Rökta abborrar smakar gott i solgasset.Staffan, Lisa, jag, Sara och Håkan på soldäcket.Mina bröder for hem efter någon vecka, och då var min syster och svåger kvar ett bra tag till. BRA det.
Mycket jobb har det blivit denna sommar. Vi håller på att restaurera den gamla fäboden på tomten, alltså den skäristuga som stod där först. Den stuga min mormor, mamma, moster, jag och mina syskon tillbringade våra barndomssomrar i.
Då nya huset byggdes 1988 blev det gamla huset ett förråd. Nu genomgår gammelhuset en förändring och ska återigen bli ett hus där man kan bo. Det renoveras och restaureras.
Alla hade olika uppgifter vad gäller huset.
Min uppgift var att kvistlacka tak och pärlspont, och då det var gjort skulle både tak och väggar målas.
Det tog sin tid, men det var ett trevligt arbete.
Jag hade gott om tid till den uppgiften då mina syskon åkt hem.

Att kvistlacka i sinne.  Varenda kvist ska lackas två gånger.  Golv och tak.  Taket var absolut vidrigast.
Att måla taket var inte vidare skönt heller, men snyggt blev det.  Ser ni trälådan i hörnet? Den drog jag fram och tillbaka över golvet, stod på den då jag målade taket.I över fyra veckors tid var det bara jag och mina föräldrar som vistades på skären. Jag var chaufför på heltid och rattade den lilla hyrbil vi hyrt.
Det gick finfint.
Jag fick också utföra en del andra uppgifter denna sommar som de inte mäktade med. Till nästa sommar är jag säker på att min mamma är fit for fight igen.
Många fina dagar fick jag med mina älskade föräldrar. Jag är så glad--och innerligt tacksam-- över att jag kan tillbringa lång tid med dem. Detsamma gäller min moster, hon har sin stuga ca 2 kilometer från vårt hus.
Min mamma har haft svår värk i en nerv i benet i sommar, hon har inte kunnat köra bil alls. Min pappa kör inte längre överhuvudtaget.
Pappa har ont av olika artroser, slitningar och lite annat “jox” i sina ben, men för övrigt är han lika kvick i skallen och lika rolig som han alltid har varit. Jag är djupt tacksam över att mina föräldrars hälsa är relativt bra. OCH att deras sinnen är kvicka och klara.
Tack och lov för det.
Det är ju ingen självklarhet när man är 79 och 86 år fyllda. Jag hoppas att vi ska få många fler somrar tillsammans på skären.
Massor, massor, massor med kortspel har det blivit under de ljusa sommarkvällarna med utsikt över sundet.
Det har blivit mycket alfapet likaså. DN’s lördagskorsord och dito söndagskryss har det fyllts varje vecka. Och vad gäller DE korsorden står jag mig SLÄTT gentemot dem, korsordsspecialisterna.
Min mamma började känna sig mycket bättre i benet ju längre sommarn led. TACK och LOV!! Men i perioder under sommaren hade hon det stundtals väldigt jobbigt med värken.

Mina älskade föräldrar.  Sara och jag på Sara-dagen den 19 juli.


Ja, detta är en snabb summering av min sommar. Fler bilder och berättelser kommer att följa.

Ett av fönsterna i gammelkåken som restaureras.  Det är min gammelmorfar som byggt huset 1931, och han visste var utsikten var som allra skönast ...Jag hoppas innerligt att ER sommar har varit bra.
Att ni haft roligt och fint.

24 comments:

Äventyret framtiden said...

Tack igen Annika, för ljuvliga sommarbilder som rymmer allt som en nordisk sommar rymmer. Filtar på och av, solbad, ljuvlig solnedgång, rökta abborrar, måla, renovera och bara vara. Härligt!
Så sköna dina föräldrar ser ut att vara som människor. Ser oförskämt ungdomliga ut också. Så fint att du har haft kvalitetstid tillsammans med dem så pass länge som du hade. Obetalbart och mycket värdefullt!
Ha en fin torsdag; hoppas jetlag-et har givit med sig.

Anonymous said...

Så vackra bilder och då inser man att vår del av världen faktiskt är fantastiskt vacker på alla sätt och vis och sen med en lagom temperatur är det ju ännu bättre.

Dina föräldrar ser ju väldigt pigga ut för sin ålder och jag förstår det är härligt att kunna tillbringa så lång tid tillsammans när du annars bor så långt ifrån. Hoppas din mammas ben blir helt bra snart, så hon slipper värk och elände.

Ha en fin torsdag, själva ska vi åka till Benidorm imorgon, ett glatt gäng på 8 personer som ska slå klackarna i taket där och bo över på hotell så det blir skojigt. Vi har ju med våra grannar, tillika goda vänner, hemifrån i 10 dagar, sen är vi kvar till 10 oktober och åker hem några veckor för att åka ner igen den 4 november. Klippkort på SAS känns det som :-)

Stor kram från ett soligt och lagom varmt Spanien skickar Yvonne

Annika said...

Karin,
SÅ är det onekligen.
En mix av allt, precis som det ska vara vädermässigt. Jag kan inte klaga alls på vädret denna sommar. Ja, på blåsten kanske, men inte annars.
Mina fldrar ser unga ut, det tycker jag också. Jag hoppas deras ungdomliga gener slår in på mig också.
Karin, så tänker jag också, jag kommer för alltid att uppskatta och bevara dessa långa vistelser hemmavid. Det är en ynnest, och jag kommer aldrig någonsin att ångra dem. Precis på det sättet som jag för alltid prisar att jag och Karolina var där under så långa perioder då hon växte upp.
Nu ska jag vårda dessa år, och så länge det går ska jag resa hem och vara hemma länge på sommaren. Det är ovärderligt vad gäller ALLT.
Tack gulliga och fina Karin!!
Jetlagen hänger med, men bubblan håller på att spricka.
Kramar till dig!!!!

Annika said...

Yvonne:
Ja, man ska inte underskatta den skönhet som finns i norden.
Den är underbar och fantastisk.
Kan inte klaga på sommarens väder, tycker det varit bra.

Tack, ja mina fldrar är ungdomliga till utseende och sinne, trots krämpor och skit. jag är innerligt tacksam för det.
Tror att min mammas ben faktiskt håller på att friskna till totalt. TACK och lov.

Benidorm!! Klassisk röjarort!!!
Men vad KUL för er alla.
Du har så skönt och bra liv. Antar att det blir många bonuspoäng hos SAS för dig. Själv tycker jag det tr för evigt att bygga upp så man får en fri resa ...
GAAAHHH!!!

Kramar från mig!!

Christina said...

Tack och lov att du är tillbaka så min vardag blir normal igen! 🤗 Skämt åsido, vilken härlig lång sommar du haft! Och det är ju oftast så i Norden på sommaren, blandat väder. Det går inte packa lätt för man vet aldrig riktig vad man behöver! Sommaren här har också varit fin i år tycker jag. Jag gillar ju värme som du vet och det har varit varmt och inte så mycket regn som förra året. Härligt tycker jag! Nu är jag redo för höst och tycker det är ganska härligt med kyliga morgnar och sedan varmare fram på dagen. Kallt blir det tids nog men jag hoppas vi får en lång fin höst först! Just nu är jag glad att du är tillbaka som mitt frukostsällskap!! Stor kram och välkommen hem till ditt andra hemma!

Malde said...

Härliga bilder som vanligt, Annika! Jag kan inte annat än att ÄLSKA bilden på dina föräldrar, och speciellt blicken din pappa har när han tittar på din mamma. Den är så fylld med kärlek och glädje att jag blir alldeles varm inombords.

Kram

Humlan said...

Åh vad det är härligt att se dina bilder, jag kan nästan kliva in i dem och uppleva mina barndomssomrar, så bra stämmer naturen, ljuset och allt. Inte minst kommer jag ihåg de kalla vindarna och hur man byltade på sig och svepte in sig för att kunna sitta ute.

Och vid fönstret på sista bilden vill jag sitta och blicka ut. En perfekt utsikt medan man skriver, läser eller pratar, ja han som byggde huset och placerade fönstret visste verkligen vad han gjorde!

Hoppas du snart är ute ur bubblan och att du har en bra dag.
Kramar!

Elisabeth said...

Du gjorde verkligen ett imponerande arbete! Kan tänka mig att taket var värst, så obekväm arbetsställning liksom. Hur "omodernt" är gammelhuset - finns det el och vatten? Om inte; ska ni sätta in det? Utsikten från fönstret är så vacker. Om jag hade min arbetsplats där skulle jag nog ha svårt att göra annat än att titta på utsikten. ;-)

Ja du, detta med föräldrar som börjar bli gamla... Även om jag är yngre än du har jag märkt av det en del den senaste tiden med min pappa. Tycker ärligt talat att det är rätt jobbigt och liksom svårt att hantera. Hur fort livet går liksom, bara springer förbi, och hur så mycket är så annorlunda mot "förr".

Brysselkakan said...

Haha! Ni ser allt lite frusna ut där ett tag! Tur att värmen kom.
Och huset kommer bli fint! Men allt sånt där tar tid och kraft.
Hoppas din mamma snart blir bättre, värk är inte kul och jag om någon vet hur det är och hur mycket ork som försvinner.

Annika said...

Christina:
HAHA! Jasså!!
TACK gulliga och rara Du!!! Du sporrar mig så mkt.
Ja jag har förstått att det varit en fin sommar här. Som du säger, inte mkt regn. DET märks. OJ vad torrt det ÄR!!!
Vilken underbart fin dag det är idag. Det perfekta vädret. Älskar det!!
TACK rara och fina DU!!!
Stora kramar från MIG!!

Annika said...

Malde:
TACK snälla du, du gör mig så glad.
Awww .... ja, visst är det en jättefin bild på dem bägge. DET tycker jag också.
Min mamma kommer att bli glad över att läsa din kommentar!!
KRAM!!

Annika said...

Humlan:
TACK snälla fina du för dina rara ord.
Så fint att du känner så.
Ja, nog röt vindarna i somras. Man får bylta på sig då man ska sitta i dem.
Min gammelmorfar visste precis vad han gjorde då han byggde huset. Han la det på PRECIS rätt plats.
Vi har haft så många fina dagar där, och snart kan ngn sitta där igen och njuta av utsikten,
Härligt.
KRAMAR i massor!!

Annika said...

Elisabeth;
TACK!!
Ja, att kvistlacka taker var INTE kul. Oj och OJ vad det kändes i nacke och axlar. OCH med kvistlack är det ju så svårt att veta VAR man lackat också. PUST!!
Gammelhuset ÄR omodernt. Vi har inget vatten där, men det finns i nya huset. El har min svåger dragit in farstun till gammelhuset, men inte till rummet. Men det ska ske.
Så det blir lampljus där inne.
ÅÅÅ då ska jag snart visa utsikten från det andra fönstret, det är lika ljuvligt.

Jamen visst är det svårt, Elisabeth. Jag är tacksam över att mina fldr mår så pass bra som de gör. Min pappa brukade spela fotboll och leka som bara den förr om åren, han brukade trimma, ta ner träd etc. Men det går inte längre. Så visst är det svårt ...

Annika said...

Brysselkakan:
DEt var så in i bänken KALLT den kvällen.
SÅ kallt. HAHA. Tur det finns täcken och filtar.
SÅ sant, nog kostade det på för min mamma att ha värken i somras. Med energi och ork. Inte roligt. Vi blev så glada då vi märkte att det blev bättre och bättre. Ett tag blev det sämre, men sen repade det sig.
Hon gick till en mkt duktig fysiolog också under vistelsen. Vi tror att det hjälpte.
Du vet verkligen vad värk vill säga, det vet jag. Inte roligt.

Anonymous said...

Kul att se dig på G igen!!

Fantastisk att du har dina föräldrar! Skönt att det inte blev så varm denna sommar. Fattar att det blir jobbigt utan AC.

Ses snart!?

SB

marianne.dahl3 said...

Så trevligt du är tillbaka i bloggen igen!
Vilka vackra bilder från skärgården och er sommar.
Underbart du kan få så mycket tid hemmavid med dina föräldrar, syskon, syskonbarn och vänner.
Värk är inte roligt, tar på både kropp och själ, har haft värk i en fot i sommar, jobbigt,
svårt att gå mm. Känns lite bättre nu dock.
Jag tycker också vädret varit precis lagom i år, förra året var jag inte glad åt vädret.
Har ont av för mycket värme. Men, i år alldeles som jag vill ha det, lite hit och dit!
Varit mycket i Sörmland i sommar hos vår dotter med familj som köpt sommarhus där.
Jag gillar landet och sjöutsikt mm.
Den sista bilden på fönstret i den gamla stugan är underbar, utsikten ,han visste var han skulle placera fönstret!!!!!!!!
Stor kram i din bubbla, som nog spricker snart!!
Marianne i Göteborg

Erica said...

Hej! Och VÄLKOMMEN tillbaka!!!
Jag hade tänkt att jag skulle skriva redan igår. Jag läste inlägget, men sedan blev det att laga mat och efter det totaldäckade jag i soffan, som vanligt. Jag är alltid så sjukt trött när jag kommer hem från jobbet numera.
Så igen; Välkommen tillbaka till bloggvärlden!!
Känns lite som att "ordningen är återställd" när jag går in här och möts av ett nyskrivet inlägg :-D

SÅ fina bilder också!
Ert sommarställe ser verkligen idylliskt somrigt ut. Förstår att man verkligen slappnar av när man spenderar några veckor där.
Jag tror egentligen att vattnet är en stor bidragande orsak till att göra ett ställe avslappnande. Det är något särskilt rogivande med vatten.

Jag är tyvärr inget jättefan av denna sommar. Den har varit trevlig och avslappnande, men liiite för kylig för min smak.
I alla fall i Piteå var medeltemperaturen typ 16-18 grader nästan hela semestern. Med någon enstaka toppendag med riktig sommarvärme. Passade till och med på att bada de dagarna (hade inte badat på typ 12 år före det).
Däremot PDOL-veckan (sista veckan i juli) var ju helt sjuk vädermässigt! Det var sommaren 2018 på en (1) vecka...
Jag är en person som gärna skulle ha 2018-somrar varje år (minus skogsbränder och nödslakt förstås). Förra året är enda gången jag någonsin känt känslan att jag varit "klar" med sommaren. Efter sådana här klassiska svenska somrar känner jag aldrig den känslan, utan mer panik för att jag inte är redo för 6-7 mörka månader.

Tillbaka till inlägget:
Roligt att renovera upp det gamla huset :-) Det kommer garanterat att bli jättefint!
Har ni tänkt att ni ska renovera upp det modernt, eller behålla den gamla känslan?

Ser fram emot alla härliga sommarbilder du har att visa :-D

Det är så KUL att ha dig tillbaka i bloggvärlden, som sagt!!

Kram /Erica

Annika said...

Susanna:
Ja, nu är jag på g igen!!
KUL att se dig här också.
Ja, jag är innerligt tacksam över mina köra föräldrar.
JA!! Låt oss ses!!!
:-)

Annika said...

Marianne:
HEJ fina du!!
TACK för genomfina ord. Jag blir glad!!
Ja, jag är djupt tacksam över den långa tid jag tillbringar med familjen. Det är dagar jag aldrig nånsin kommer att ångra.
Nej, värk är inte kul. Så du har också lidit av det, Marianne? SÅ tråkigt att höra :-(
Jag hoppas att det är på bättringsvägen för dig.

Ja, vädret tycker jag var bra i sommar.

MYSIGT för dig med sommaren Sörmland. Så glad att du var där.

Min gammelmorfar ja, han visste. Jag ska visa var det andra fönstret sitter och dess utsikt. Helt outstanding det också.

Kramar till DIG!!

Annika said...

Erica:
TACK snälla Erica, så rart och fint sagt.
TACK!
Det är skönt för mig också att dra igång dessa vanor. Det känns BRA!!
Så sant, det är vattnet som gör det. Jag har lite svårt att tänka mig hur det skulle vara att ha enbart en skogstomt. MEN förmodligen är det fint det också. Dock, himmelens glad för vattnet och havet.

Ja, den veckan då det var PDL var det verkligen hett. SÅ hett.
Då kända jag verkligen hur det var hela förra sommaren. Inget jag gillar. Jo, om man kom undan (som man gör här), men inte då AC inte finns.
Nej, då har jag hellre svalt. Men visst, en värmebölja här och där är härligt. Kall hård vind är så där lagom kul.

Gammelhuset kommer att bli lite gammaldag. Det ska vli roligt att sedan få visa bilder därifrån.

TACK kära fina Erica för din gulliga kommentar.
Stor kram till DIG!

Anonymous said...

Sa kul att du är tillbaka Annika!!! Saknade verkligen dina blogginlägg! Närpes, vilken ljuvlig plats...och tänk att fa vistas där i hela 6 veckor...och vad duktig du har varit dessutom. Är svart impad! Vilken obekväm arbetsställning. Vet inte om jag hade klarat av det. Härligt ocksa att du fick sa mycket ensamtid med dina föräldrar. Det betyder säkert mycket för bade dem och dig. Tycker det är lite lustigt att du känner av jetlag när du reser i västerled. För mig är det precis tvärtom ;-)
Skickar manga kramar, Lisa

Anne-Marie said...

Kul att du är tillbaka igen! Som jag skrev har mitt arbete tyvärr helt förtagit inspiration och lust att blogga. Det har varit kaotiskt ett par månader nu.
Har ju följt dig via Insta så har kunnat vara med dig under sommaren. Roligt att kunna läsa mer om de bilder du visat. :)
Vilken förmån att kunna vistas så länge på en plats du älskar. Och jag förstår att det är en plats som du trivs på. Så vackert och naturskönt.
Ni verkar ha haft fullt upp med renoveringen av huset men samtidigt är ju sådant också kul att hålla på med.
Ja, det är bäst att ta vara på alla tillfälligheter du har att umgås med din familj. Skönt att dina föräldrar fortfarande är relativt pigga. Minns ju när min mamma började bli sjuk hur otroligt stressigt det var att försöka ta hand om henne på avstånd. Du har ju som tur är syskon som kan hjälpa till om det skulle bli så.
Jag vet inte när jag kommer att ha ork, lust och inspiration att skriva hos mig så tittar in hos dig. :)
Stora kramar!!

Annika said...

Lisa:
Tusen tack fina du!
Ja, jag är djupt tacksam över den tid jag tillbringade där, och hemma.
Djupt tacksam.
Nope, har inga problem att resa i österled längre. Däremot hit ... PUST!!
jag vet, de flesta hävdar ju att tvärtom är lättare.
Kram!

Annika said...

AM:
TACK!
Ja, du har ett långt uppehåll nu. Jag hoppas att din inspo kommer tillbaka och att du känner dig manad att börja blogga!!
Förstår att jobbet är krävande under sommaren.
Det är en ynnest för mig att kunna vistas så här länge i norden. Jag är så glad över att det går, och att jag kan. Så länge mina fldrar lever kommer jag att vistas där så länge jag kan.
Precis, jag har syskon på hemmaplan och det är skönt. Verkligen.
Roligt att jobba på i huset var det.
AM, roligt att du läser här. Som sagt, din inspo kommer säkert åter!!
Stora kramar!!