Tuesday, November 03, 2015

November on my mind...

It is November!

Many, many of our fellow humans here in the northern hemisphere despise this late fall month.
“It is too dark.
Too grey.
Too rainy.
TOO stormy.
Too boring.
No fun.
Christmas is too far away.”
The list goes on and on…


I, for one, do not detest November.
I love all 12 months of the year. I do not mind a single one of them, not even November!
NO, heck, especially NOT November. Poor, little misunderstood November.


The pictures are all shot by me, with my Canon, in November last year. I am sure I'll shoot plenty more this November. I promise, I'll share them with you!
November is what YOU make it out to be!
Just like every month of the year.
I just see the fall months—and the winter months, too, for that matter—as a chance to reflect and re-group.  This is the time for you, your spouse, your children, your home, friends and family.
I do not see the darkest time of the year as “a threat”. The darkness does NOT depress me, it comforts me.  
I see the darkness as a chance to make my home extra cozy, cook good meals, light tons of candles, plan for Christmas, and beyond.
I really do think THIS is the coziest time of the year. Yes, in November you have everything ahead of you, glittery beauty queen December just waits for all of us around the corner.
November is the poor little peasant as far as  months go. But peeps, please do not underestimate this month!

You can start planning for Christmas now, maybe you’ll even start decorating a bit? I will, but I will wait for the weekend after Thanksgiving for the big stuff, like the tree etc, etc.
However, I’ll be putting up Christmas curtains, putting out Christmas rugs, and I will even begin to rig my garden, and deck, with Christmas lights. I am planning on doing ALL this before Thanksgiving. I think I’ll start mid November. However, I will not light the lights. But it will all be set up and ready to go!
I do not want to stress too much in December. I want to ENJOY the fruits of my labor then.
SO, November is a good month for planning, and even doing.


The view from my bedroom.  I love it!

One of my neighbors told me Saturday night,
-Annika, you have taught me how to appreciate the fall, and especially November. You have taught me how to make it cozy in small ways.   That means a lot for my well-being.
THAT felt good to hear! Said neighbor hails from Wisconsin so she is used to fairly dark falls/winters  and with very cold temperatures at that.My kitchen in November last year, it looks pretty much the same this year.

I just think us Swedes, and Scandinavians as a whole, are good at making the best out of what nature gives us.
WE cannot DO a thing about the darkness, therefore it is our choice to embrace it instead. Make it work for us, in our favor.
Do the best of it. Make it cozy. NOW you have all the chances in the world to do so.
All it takes is some candles, some good music, some blankets and a good attitude. If you have this you are golden, so to speak.
Be golden!


I am making a Royal Straight Flush out of my fall, and of my November in particular, and so should you!!


Have a good Tuesday!!Snow on 26 November last year. I was early with the Christmas lights then as well. However, I did not light them until after Thanksgiving.

20 comments:

Monica said...

Hittills har november varit lätt att tycka om:-), den här hösten har ju varit så annorlunda med all sol, värme och nästan inget regn, väldigt skönt och det känns på alla sätt. Och nu tycker jag med att det snart är dags att förbereda julen:-), och sen i december bara njuta och titta sig omkring så fint det är när man kommer in i sitt hem. Göra julgodis och sånt där trevligt om man får lust och handla julklappar i tid och bara kika i affärerna för att det är kul sedan, inte för att man måste. Sedan är det skönt att plocka undan julen ganska snart när den varit för då går vi mot ljusare tider igen:-)
Härliga foton och det finns mycket fint även på hösten i naturen. Men snön får gärna vänta till julafton:-)

Desiree said...

Ditt kok ser verkligen urmysigt ut med alla tanda ljus. Jag har inte lika mycket emot November har som I Stockholm eftersom det inte blir lika morkt har. Det gor stor skillnad om man far nagra soltimmar om dagen. I Stockholm kunde det vara nagra fa soltimmar pa en hel manad och da var det tungt. I slutet pa November kickas allt infor julen igang har med julmarknader och annat. Det blir mysigt
.
Kram!

Nettan said...

Tycker precis som du, alla månader har sin charm och går att tycka om sen finns det bland dem bättre och sämre månader, jag föredrar ju hösten vintern mer än tex våren även om våren oftast är väldigt vacker så tycker jag mer om hösten, om färgerna, om stormar och jag längtar efter en rejäl vinter, med snö och kyla.

Härliga bilder från förra årets november och ditt kök är så fint Annika!

Kramar
Nettan

Steel City Anna said...

Sant, mycket ligger i attityden. Ser fram emot alla julmarknader!

Vackra foton från november.

Annika said...

Monica:
Absolut!
Hösten hos er har ju verkligen varit exceptionell!!
Så vacker, så mild. Den har liknat höstarna här. Så det skulle inte förvåna mig om november fortsätter i samma fina spår som oktober.
Ja, jag är också taggad inför julen nu.
Precis som du så plockar jag fram julen tidigt, men jag tar också bort den direkt efter nyårsafton. Då är det över. Då vill jag ha bort den.
Ha en fin tisdag!

Annika said...

Desiree:
TACK!!
Sådär ser det ut nästan varje lördagkväll, och ibland på fredagarna också. Under veckorna är det inte lika uppänt med levande ljus, hihi!!
Blir glad över att du tycker det är mysigt.
Samma här, det är inte lika mörkt som hemma här heller. Nu går solen ner runt klockan 17, och det tycker ju många här är väldigt tidigt.
Precis, snart är december här, det är underligt nästan.
Kramar!!!

Annika said...

Nettan:
TACK!!!
Ja, jag med. Alla månader är fina. Tror att jag också gillar hösten mer än våren. Tror det, fast jag är lite kluven. Jag är glad att jag får samtliga, och du med.
Jag gillar också oväder, jag gör verkligen det. OCH precis som du ser jag fram emot en vargavinter, men jag har hört att den ska bli mildare än normalt hos oss. TRIST!!
Men jag har också hört att ni därhemma går en sträng vinter till mötes. BRA va!!
TACK för att du gillar mitt kök. DU gör mig glad.
Kramar!!

Annika said...

Anna;
Visst gör det det.
Julmarknader är mysiga.

Keith said...

I like November!! Especially Thanksgiving!! And, the day after!! Some of the best days of the year!! :-) Can't wait for both this year!!

Miss Marie said...

Visst har alla månader sin charm! Min systerdotter har förstått det där med kallare o mörkare månaderna, då kan man sitta inne o mysa o måste inte vara ute hela tiden! Jag håller med, även fast jag försöker vara ute så mycket jag kan när det väl är ljust! :)

Annika said...

Keith:
Yes and AMEN to both. Me, too!!!

Marie:
Absolut har de det!! Alla 12!!
Heja systerdottern, she got it DOWN!!!
Ja, jag vill också komma ut under dagen, måste ha min fix av natur och ljus!!
OCh ibland lite shopping ;-)

Eva i Dalarna said...

Ja man får ju ta de som de kommer, årstiderna och månaderna. Visst kan det kännas lite tungt när man vet att det är nästan ett halvårs mörker man har framför sig.Tråkigast är det att jobba natt för då är det mörkt när jag går o mörkt när jag kommer hem och mörkt när jag vaknar på eftermiddagen. Men mörkret kan också vara mysigt! Så jag klagar inte utan lever på bara. Tänder ljus och läser bok och myser!

Annika said...

Eva:
ja, det är ju inte så mkt annat att göra. Och det mesta sitter i attityden, tror jag.
Förstår att nattjobb är extra kämpigt under den mörka årstiden.
Klart man får klaga ibland, men bättre tända ett ljus än förbanna mörkret :-)

Annika said...

Fem dagar i veckan ser jag inget dagsljus, det är tungt... Om jag hade möjlighet att gå ut på dagen skulle mörkret kanske kännas lättare. Men nu är det kolsvart när jag cyklar iväg till jobbet på morgonen och kolsvart när jag lämnar jobbet på eftermiddagen . På kvällarna orkar jag ingenting, jag behöver ljus för att få energi. Så nej, november är inte min favoritmånad. Julen kräver egentligen inga stora förberedelser för vår del, så den är det för tidigt att börja planera redan nu :-). Julpyntet smäller vi upp på 1:a advent och det tar inte lång stund när Vi hjälps åt. Så november ägnar jag bara åt att flyta med och försöka orka med jobb och vardag. Inget extra för det finns det inte kraft och ork till.

Channal said...

Om en månad är det ju den 3:e december... då glittrar det tusen ljus överallt! Den 29 nov. är det första advent. Under tiden får man gotta sig i roliga jultidningar, äta god mat och titta på allt bra på TV!

KRAMAR xoxo Anna

Annika said...

Annika:
Åh, jag minns att du berättat om detta förr.
Jag minns ju själv hur det var att gå till jobbet när det var mörkt, och komma hem då det var mörkt. Men du bor ju ännu längre norrut än jag gjorde.
Så visst förstår jag att det KÄNNS också, även om jag inte led av det i Sverige. Men jag vet ju att det är många som gör det.
Hang in there, snart glimmar juleljus.
Kram!!

Annika said...

Channal:
Precis, så ser jag det hela.
Och här kommer julen direkt efter Thanksgiving.
Thanksgiving är dessutom en sådan genommysig helg.
Å lite svenska jultidningar skulle smaka fågel nu, mysigt.
Kramar!!!

eastcoastmom said...

Håller helt med, har heller inget emot november!
Fantastiska bilder förresten.

Annika said...

AM:
Precis, det är en fin månad. OCH tack för bildberöm!!!

Anne said...

Amen till det! November är underbar månad. Jag ska dock erkänna att när jag bodde i Sverige kände jag annorlunda. November här är dock underbar. Fina höstdagar.Thanksgiving som pricken över i:et och hur holiday season börjar.Just nu myser jag också av mörkret och ljusen. November och december, det är då det frossas och är som bäst. Förresten, apropå mys, du är ju verkligen en mysdrottning. Det slår mig igen efter din bild från ditt kök här ovanför. Det skulle platsa i vilken tidning som helst, får Carl Larssonvibbar. Med hög mysfaktor. Jag förstår till fullo du inspirerat grannar och vänner.