Show and Tell: Dan före Dopparedan!

Godmorgon på er!
Eller, godeftermiddag och även godkväll.

KAN ni fatta att det ÄR julafton imorgon!
OTROLIGT va!?

Det är likadant varje år. Jag fattar inte att det är dags då det verkligen är dags.
Men, mysigt och fint ska det bli!

Idag skulle det då handla om våra julaftnar, hade jag ju bestämt.

Som jag berättade tidigare i veckan så firar vi både svensk jul och amerikansk jul.
Jag får (återigen) det bästa av två världar.

Vår julafton brukar inledas med en god frukost. Vi brukar fixa till en ugnsbakad omelett. Den äter vi med ett gott bröd och goda ostar.
Jag brukar tända vartenda levande ljus jag har i hela huset (det är en del, det).
Naturligtvis spelar vi julmusik. Det blir en salig blandning av amerikansk julmusik och svensk dito.

Efter frukosten brukar vi ta vår julpromenad. Det har blivit en mysig tradition.
Imorgon kommer det inte att bli kallt, runt 10 grader och växlande molnighet.
Men, jag vet ju att nästan alla som läser här får en grön jul iår. Trist men sant.
Otroligt milt väder överallt nu.


Det här är mina rosor. Bilden är tagen igåreftermiddag. Temp--16 grader. GISSA om detta är skumt.

Då vi kommer hem brukar jag laga till det jag ska ta med till min kompis Susanna.
Sen byter jag om till mina julkläder.
Karolina och jag brukar se “Mer om oss barn i Bullerbyn” på dvd . Den är ju så fantastisk julig!
Vi brukar också titta på Karl-Bertil Jonssons Julafton.
Den finns i tre delar på You Tube. Det är det finaste julprogram jag vet. Kalle Anka saknar jag aldrig, men Karl-Bertil...
Det är det sanna budskapet också.


Jag gräddade köttbullar igår. I ugnen. Perfekt. PERFEKT!! SÅ goda och gjorda på rent nötkött. Jag kommer inte att blanda färser mer efter mitt totala misslyckande häromdagen. Jag tackar den käre Ernst för detta receptet...


Vid 16 tiden åker vi till Susanna och där äter vi julmiddag. OCH det ska bli SÅ gott!
JAG vill inte var utan sillen, köttbullarna och brysselkålen.
Sedan vill jag inte vara utan glögg heller och ej heller julmust.

Vi åker hem framåt kvällen och då öppnar vi ungefär en fjärdedel av paketen som ligger under granen.
Resten sparar vi till juldagsmorgonen.


Igår gjorde jag tre flaskor glögg. Snacka om att det doftar gott i huset då man kokar glögg, mmmm....

Julaftonen betyder så mycket för mig!
Det är en sådan fin dag på året.

De första åren var det svårt för mig att vara i USA under julen. Det är det INTE längre. Nu har vi skapat oss egna traditioner och jag har ett eget hus som jag tycker SÅ mycket om.
Men julen 1992 grät jag mig igenom halva julafton, tror jag. Jag tyckte det var noll känsla. Absolut ingenting stämde. En vanlig dag, med samma stress som ni i Norden känner den 23.
SÅ är det ofta på julafton här. Men numera känner jag inte av det hela längre eftersom vi firar på svenskt från morgon till kväll.
SÅ ska det vara.



Här är mina glöggflarror, två vita och en röd. De vita är till de glöggmartinis vi ska göra under helgerna. Den röda är just röd och skall drickas varmt och go...

GOD JUL!!!!!


Nilla,
Desiree,
Annika,
Erica
Saltis
Musikanta
Inga-Britt
Helena
Olgakatt
Bejla
Pettas
Lotta
Cecilia
Åsa

Nygammal deltagare:
Anna

Comments

anna of sweden said…
Så roligt att läsa. Det låter verkligen mysigt!

Tänk, i år ska vi titta på Kalle Anka för första gången på åtta år. Karl Bertil har jag aldrig sett. Förstår inte varför. Men i år får det kanske bli ändring på det.

En riktigt God Jul Annika!

Huggies!
Miss Marie said…
Ernst is den bästa! ;)

Låter som en riktigt härlig dag, roligt att ni får fira svensk jul med era kompisar!

Hoppas ni hela familjen får en riktigt god jul! Kram!
Desiree said…
Det är ju toppen att du faktiskt får fira både svenskt och amerikanskt, det bästa av båda världar. Det är ju ändå rätt skönt att skapa sina egna traditioner. Jag känner att jag inte är så traditionsbunden utan julen kan få se lite olika ut från år till år. Din glögg ser kanongod ut. Du har verkligen fått till både julkänsla och juldoft i köket med köttbullar och glögg. Tycker att godaste köttbullarna faktiskt blir på rent nötkött. Ha nu en underbar dan för dopparedagen och en supermysig både svensk och amerikansk jul Annika.

En varm julkram
Desiree
Anonymous said…
YES Annica! Basta kottbullarna. Tusentva tack for Ditt tips. Enkelt, praktiskt, tank, ingen flottig spis att skura ren! And guess what! Det snoar. Helt otroligt, det maste ha snoat hela natten, traden ar fulla av 'fluffig' sno. Det ar min julklapp! Tack ocksa for tipset om Ernst, mmm, jag haller pa att tillverka en ljuskrona av en gren, det blir bra och passar perfekt i vart gamla hus.GOD JUL och manga kramar fran vart (antligen) winterland. Ann
alegni said…
härligt att ni lyckas kombinera firandet så alla får vara nöjda och glada!
ja du, utan den svenska (och finlandssvenska) julmaten vore julen inte mycket att hurra för. roligt att ni är fler likasinnade där borta!
nu har jag förberett allt inför julen, så jag får bara njuta resten av dagen. en av höjdpunkterna är att äldre sonen kommer hem och stannar åtminstone två nätter. han bor ju inte långt härifrån, endast ca 3 km ifrån, men vi brukar ändå bara se honom några timmar i veckan när han kommer hem på söndagsmiddag. det ska bli så roligt att få rå om honom i flera dagar. :)
önskar er ALLT gott i julhelgen!
varm julkram!

ps. jag köpte mig en ipad i går! ;)
Anonymous said…
Har aldrig sett Karl Bertil. Var hittar jag receptet pa köttbullarna? Verkar perfekt. Har ganska mycket kvar att förbereda men alla klappar är inpackade. Önskar en härlig sista dag innan julafton!
Kramar, Lisa
bettankax said…
Låter hur trivsamt och mysigt som helst. Det bästa av två världar. Jag blir rörd när jag läser om din jul 1992...Hemlängtan är inte lätt.
Önskar dig och familjen en riktigt God Jul.
Många KRAMAR!
Annika said…
TACK alla!
Precis som alla andra har jag sjukt mkt att göra idag, så jag tittar in lite snabbt och masssvarar. Det gillar jag inte, men...
Det är verkligen kul att kunna kombinera traditioner.

Recept på köttbullar finns på recept.nu
Sök på ernst och ungstekta köttisar.

Ann, kul att du gillade dina. Visst är de GODA och så lätta att göra!!
GILLAR!!
Du är nog en av de FÅ den här julen som har snö.
Inte ens i sverige ligger den söder om dalälven.

Precis, julen 1992 var den hemskaste i mitt liv. USCH!!!
Då var jag inte glad.

Men numera är jag så tillfreds med mina jular här. Mer än ni anar.

Iallafall, jag tittar in här igen under dagen!!

KRAMAR till alla!!!
Jaså, du gillar brysselkål...
Såg Ernst på tv häromdagen. Han dubbelpanerade brysselkålen och stekte dem. De såg väldigt goda ut, OM man gillar brysselkål, vilket jag tyvärr inte gör...
God Jul!
Anonymous said…
Helt perfekt att kunna fira jul både på svenskt och amerikanskt sätt. Men det är klart, det tar ju ett tag att skapa egna traditioner.

Och vad skönt att dina köttbullar lyckades till slut :-). Våra lyckades också - Håkan är duktig på att göra köttbullar.

Vi har +2 grader och regn :-(. Helt fel väder julväder! :-( Men, men, vi får väl hålla oss inomhus och mysa :-).

God Jul, Annika!
Vform said…
Kväll här före dopperedan ... mätt och belåten! Nu ska skinkan in i ugnen, allt annat är färdigt! I morgonbitti hämtar jag min mor som ska äta med oss! Ska dela ut några blomkorgar jag gjort! Till grannen för snöskottningen, till finbyborna för julgranen o.s.v.
Tänk att rosorna blommar hos dig!
K. plockade trattkantareller här om dagen ... (höst eller ..)
Ha en underbar JUL alla!
Kram från oss alla!
Vivan
Annika said…
Hej alla!
Det blir tyvärr massvar igen mellan sysslorna!!

Brysselkål is da shit på julbordet...Älskar den! Gör en senapsslungad, så god!!

Ja, jättejul att fira dubbel jul.
OCH Ernst sätt att göra köttisar var nog bland det bästa jag lärt mig i matlagningsväg, hihi!!
Älgfärs som ni har, Annika, är ju underbart!!!

Vivan har fullt upp, ser jag!!
Dina julgrupper blir uppskattade!!!
MY GOD, kantareller i dec!!
Galet.


KRAM TILL ALLA!!!
Saltistjejen said…
En riktigt GOD JUL önskar jag hela din familj Annika!!!!
Och vilka underbar flaskor till glöggen! Jag har gjort glöggsats (kryddor i vodka) nu som sedan kan spädas med vin. Av vilken sort man nu vill. :-)
och inhandlat sill av diverse sort i vår tyska butik. Köttbullarna står den andra svenska familjen (som vi ska fira tillsammans med) för så de behöver jag inte göra. Jag fixar gravlax, sill och lite annat. De fixar skinka köttbullar o jansson. Och våra österrikiska vänner kommer med österrikiska korvar! :-)
Det blir nog en fin jul tror jag om än grön.
KRAAAAAM!
Charlie sa ... said…
Kära Annika!! En underbar God Jul önskas dig, Peter och Karolina!!

Stora varma kramar från Stockholm!
Lotta
HeLena said…
Annika! Jag gjorde din (ja, ja leilas) glöggmartini häromdagen. Gott, gott, JAAAA JÄTTEGOTT! Det bjuder jag på före lunchen imorgon:). Din jul låter såååå perfekt. Även om jag älskar mitt jobb så önskar jag mig ofta annat just till jul. Jag vill också vara ledig.... well well...

Vädret är ju helt upp och ner... Fick du smset?? Jag tycker den är rolig, därför skickade jag den till dig:).

Många varma eller... kalla eller... nej
varma Julkramar från Stockholms skärgård där det regnar... mycket! Skittrist!
Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!
Min Mans Mat said…
God Jul
Hoppas ni får dunderbra jular, både den svenska o amrikanska.
Häftigt med glöggen, fina flaskor...och Ernst är ju så mysig...så himla go'
Ta hand om Er och God Jul
Kram Helena i Småland
Annika said…
later som en mysig jul! Jag trivs ocksa bra i mitt eget hus och med mitt eget. Som du kande jag nog av hemlangtan den forsta julen - alla traditioner och sant kandes ju sa fel och da hade jag fortfarande valdigt stadiga traditioner i Sverige - men inte nu langre.

Jag blandade bisonfars i mina kottbullar (lite lagom vilda vastern sadar) :). Det blev ganska lyckat fast de ar i mitt tycke inte tillrackligt salta. Har inte stekt kottbullar pa lange.

Hursomhelst, god jul!
Tankevågor said…
Vilka fina flaskor du har där till glöggen! :-) Det där blir säkert gott. En och annan glöggmartini kommer det garanterat att bli här med.

Nu är allt fixat och klart här och det är julafton så nu vill jag bara hoppa in här och önska dig en riktigt God Jul till dig och hela din familj!

Varm kram från
Lisbeth
Anne-Marie said…
Kan nästan känna doften ända hit till norra Kalifornien av glögg och köttbullar.:) Vad bra att du får fira i dagarna två med både svenska och amerikanska traditioner. Det måste vara roligt för Karolina att ha vuxit upp med både och. Ni får skapa desto mer julstämning inomhus nu när det är grönt utomhus. Julkramar!
Ha en underbar jul!

Julkram från Australien♥
Bejla said…
Lät härligt! Har ju också tjuvläst och sett hur det verkligen blev sedan efteråt. ;-)