Friday, June 24, 2011

Show and Tell: Midsommar

Glad Midsommar!!

Vad gäller för mig idag?
Fira midsommar?
Min midsommar???
Mina förväntningar och traditioner...
Hmmm...

Let’s see...

Färskpotatis? NOOT!!!
Sill? NOOT!!!
Jordgubbar? NOOT!!!
Nubbe? NOOT!!!
Knäckebröd? NOOT!!!
Ost? NOOT!!!
Väderhysteri? NOOT!!!
Måste, måste till SYSTEMET? NOOOT!!!
Dans kring stången? NOOOT!!

Det är midsommarafton och jag bryr mig NOLL! Känner noll vemod, noll längtan eller saknad.
Det är innerligt skönt att slippa midsommarhelgen, den hysterin och alla ”måsten” kring aftonen. Tror jag blev ”skadad” i väldigt unga år av hets och skit.
En kompis skrev igår på Facebook att midsommarhetsen börjar efter jul;
Vad ska ni göra på MIDSOMMAR!???
Det ligger något i det. SÅ sant som det ÄR sagt.
Känner ärligt att jag är så glad att slippa att ens behöva fundera över det hela.

Jag är alltså ingen midsommarälskare någonstans. När jag bodde i Sverige brukade jag säga att om jag haft ett jobb där det krävdes att jobba på midsommaraftonen skulle jag gladeligen ha anmält mig.

Jag har inga egentliga midsommartraditioner med mig i bagaget. Visst firade vi med dans kring stången och allt det där då jag var barn. Men, redan tidigt fick min stackars pappa börja tvinga ut oss till stången, ingen ville gå. Oftast följde vi pliktskyldigast med.
Vi hade aldrig hunnit åka till Österbotten på midsommaren (vi for alltid i början av juli) utan firade den alltid hemma i stan. Midsommar i Stockholm ÄR inte så roligt.
Visst åt vi det vanliga som skulle ätas och det är ju gott, men någon känsla för helgen fick jag aldrig.

Mina föräldrar skaffade en liten kolonistuga i början av 80-talet och där blev det lite trevligare att fira.
Sedan jag då började fira på egen hand så var det mest hets och press. På många plan hade jag varit lika nöjd över att sitta hemma med mamma och pappa. Det var jag också någon gång, men oftast var det frågan om VAD skulle vi GÖRA, jag och mina kompisar??!! Jag minns en midsommar på Karlssons i Stockholm, en annan på Daily News. Bägge helt värdelösa. Det var så att jag, och även mina kompisar, drog en lättnadens suck då det blev midsommardag.

För min pappa är midsommaren magisk och underbar och årets bästa helg. Numera firar de alltid i Österbotten nere vid sommarhuset vid sundet, och där ÄR det ju helt UNDERBART! DÄR i lugnet skulle jag gärna fira lite jag med.

För några år sedan firade vi midsommar i Sverige. En trevlig sådan, en urmysig sådan! Vi var i Ljungby (Vislanda) i min svåger Håkans sommarstuga. Det var skitdåligt väder, men vi hade det så mysigt inomhus med allt. Ett mycket fint minne. OM jag ska fira midsommar i Sverige ska det vara där. Jag bokar aldrig min hemresa till Sverige ”för att absolut vara hemma till midsommar”. Tvärtom, det är en ren lättnad att dagen passerar utan uppmärksamhet här i amerrrka.


Midsommar i Vislanda på Kroksnäs 2007. Det är fyra år sedan jag sist firade midsommar i Sverige.


Äkta midsommartårta made by my SIS!! GOOOOD!!! Fast, det är ju en tårta man kan äta hela sommaren, förstås.


Del av underbart, fina Kroksnäs!


OCH hjälp vad liten Karolina var!! Här med sin älskade moster Sara!

UJ, uj...JA, det är nästan som att häda att inte gilla midsommar. MEN, genom min blogg och andras Sverige-bloggar har jag förstått att jag inte är ensam om att inte tycka om den.

Vilken helg saknar jag mest hemifrån?
Lucia!
UTAN tvekan!
OCH sen skolavslutningar, men det är ju ingen helg (men näst intill).

All rightas, nu vet ni var jag står (med det visste många sen förr).

Iallafall önskar jag ER som firar den bästa av helger!! Jag önskar att det ska bli precis som NI vill ha det!

TACK Erica i Pite för toppenämnen!! NU är det uppehåll från Show and Tell fram till den första fredagen i september. DÅ tar Olgakatt över!

En dag kvar till beachen!
OBX, ett av mina ÄLSKLINGSSTÄLLEN på jorden!
PÅ SÖNDAG blir det BILDBOMB NUMERO UNO!!!!

STAY TUNED!!!Nilla,
Desiree,
Annika,
Erica
Saltis
Anna (möjligtvis "mammaledig" ett tag framöver, ni får klicka er in till den nyblivna modern och se efter)
Musikanta
Maisoui
Inga-Britt
Helena
Olgakatt
Bejla
Jenny
Pettas
Mrs Clapper
Lotta
Ewa
Victoria
Malin
Magdalena

22 comments:

Elisabeth said...

Som du vet tycker jag precis likadant om midsommar! Jag jobbade faktiskt en midsommarhelg en gång och fick nog faktiskt MER än dubbelt så mycket i timlön som en vanlig dag. Inte fel det. Jag anmälde mig också helt frivilligt, eller förresten, jag mer eller mindre kastade mig över de tiderna.

Ser fram emot bilder från OBX! Det är verkligen fint där.

Petchie75 said...

Ha ha, du gillar INTE midsommar, det är något som är säkert! Själv har jag inte några större midsommarminnen från barndomen, antagligen för att vi ofta åkte på utlandssemester i juni (hinna före resten av svenskarnas och Europas semesterveckor) och i tonåren var det precis som du, lite ångest så där "vad ska vi GÖRA?".
MEN, midsommar har blivit mycket viktigare för mig sedan jag flyttade utomlands - jag har upplevt några av de roligaste midsommarfiranden i Bryssel och Puerto Rico, och hemma i Skåne. NU sitter jag och är så avis på familjen som är i sommarstugan och ska ha midsommar med vännerna. Och det grämer mig att eftersom vi inte kom iväg till Spanien den här veckan så innebär det att det inte blir svensk midsommar nästa år heller eftersom vi måste köra varannat-år-principen! Av alla katolska helgon så råkade så klart Os hemby ha just San Juan som ett av de viktigaste vilket innebär FIESTA den 23-24 juni varje år. Grrr... Men nästa år SKA Jag var vara hemma i slutet på juli-början på augusti och iaf få en svensk kräftskiva för det var länge sedan sist (och inte för att jag egentligen gillar kräftor, utan det är traditionen som sådan med familj och vänner).
Stor midsommarkram och hoppas att ni får en riktigt härlig vistelse i OBX!!

Vform said...

Hej Annika!
Visst är det helt OK att vi tycker olika i olika frågor!
Städningen och golvlackningen till midsommar hemma (på 50-60-talet var ett absolut MÅSTE! Så var det också hos min mormor! Men det gick mig förbi. JAG tycker midsommar är en helg för vänner att träffas, äta gott och umgås, flera generationer på ett ställe! Men ingen hysteri för min del inte!
Jovisst finns jag ibland på plats på utställningen, men ingen bestämd tid! Jobbar dagtid ... och utställningen är öppen, utan mig :) Men klart vi ska ordna "träff" ... kanske bloggträff :D
Ha sköna dagar framöver!
Nu far vi till Sånde ... och SOLEN tittar fram !!!!
Kram!

Charlie sa ... said...

Fina bilder! Tårtan ser smaskig ut - gillar hockey pulvret bredvid :)
Jag tycker det är befriande att vi gör som vi vill, firar som det passar...eller skippar helt!
Mera sådant, inte bara för midsommarhelgen.


SNART OBX och jag är laddad för bildbomb uno!!!

Stor kram!!

Äventyret framtiden said...

Det är så skönt att man kan välja hur man själv vill ha det under midsommar och andra helger. Man måste inte följa John....
Personligen spelar inte helgerna någon större roll för min del, jag har aldrig varit särskilt traditionsbunden. Jag tror att det är alla de osynliga måstena som tynger...allt ligger hos en själv och under midsommarhelgen MÅSTE alla ha så roligt, så roligt. Det blir lätt så krystat allting. Varför inte bara ta det rakt upp och ner? Vill man fira så firar man, vill man inte så låter man bli.
Vi "firar" i arbetets tecken och trivs ypperligt. Senare äter vi en liten bit mat tillsammans...
Ha det riktigt bra over there!
Kramar!

Anonymous said...

som jag skrivit innan, jag känner igen mig till 100%
jag saknar absolut inte midsommar, däremot lucia och skolavslutningar/student.
det är så underbart att det här bara är en vanlig fredag i tyskland, jag behöver inte göra NÅNTING!
jordgubbar har jag dock i kylskåpet som vanligt och några vänner har tvingat mig att dansa runt stången vid svenska kyrkan. men jag tänker inte lyfta ett finger för att göra något speciellt midsommaraktigt.
nu sitter jag här hemma och läser lite. det är så skönt att vara ledig på en helt vanlig fredag ;)

Annika said...

Elisabeth:
du är min sanna frände i det här tyckandet. Sedan jag började blogga har jag verkligen insett att alla inte älskar midsommar. Det visste jag iofs innan också,men bloggen har verkligen bekräftat det hela.
Japp, jag fattar fullt ut att du slängde dig över midsommarjobben som fanns. Det skulle jag också har gjort.
Jajamäään, oBX längtar jag till nu!!

Petra H:
Amen till det, vännen. Känner mig lite udda, men inser att jag inte är så udda.
Däremot förstår jag alla som älskar aftonen också, som vatit på sina landställen, skärgården etc under sin uppväxt och därmed har fina traditioner i bakfickan.
OCH jag kan verkligen förstå att du, Petra, saknar din familj idag som alla firar tillsammans.
Ledsamt att det inte blir ngt firande hemmavid nästa år för dig. Men glad att du kommer hem mitt i högsommaren istället o får fira kräftskiva (vilket jagt tycker är väldigt mysigt).
Att fira utomlands bryr jag mig inte om,om ngn har en fest så går jag på det midsommarfirandet, och ordnas ingen fest så är det heeeeelt fine också.
Kram på dig,Petra!!!

Vivan:
Absolut, i detta fall vet jag att vi verkligen tycker olika och att det ör lite somatt svära ikyrkan då man inte gillar midsommar.
HAR en känsla av att midsommaren i svenskfinland inte är lika hysterisk som den i sverige. SEDAN bor ni ju på landet och redan där är hälften vunnet sas.
Ha en superfin midsommar i sånde!!!
Ja,vore kul att ses!! DET ska vi se till!
Kram!!

Annika said...

Lotta:
HAHA, hockeypulvret ja, fniss...
Redigt gött det med:-)
Det var Karolinas, menjag tror jag åt upp det, hehe!!
YES, alla får fira som de vill, och jag skulle önska att pressen var mindre under samtliga storhelger.
JA, numero uno coming up on Sunday!!!!
KRAAAAM!!!!

Karin:
Sant, det är alla de där tunga måstena som förstört min midsommar. Jag känner inte såvid jul och nyår, men midsommar är liksom för alltid förstörd av måste-tänket. Jag tycker att du har så rätt inställning.
Jag hoppas att ni har en finfin dag på Pettas med god mat och lugna stunder, och så hoppas jag att ni har vackert väder!!
KRAM!!

Meerle:
EN till frände i utlandet!
Jag är också så innerligt glad att det är en dammvanlig fredag idag. Ägnar inte aftonen många tankar idag.
HAHA,jag är precis som du! Ordnas ngt så går jag, men ordnas inget så går det precis lika bra det också!
Kram!!!

Jenny said...

Jag håller helt med, även om väl barndommens midsommrar var helt ok, jag har i alla fall inga traumatiska minnen ;-). Däremot tonårens, och de tidiga singelåren -fy fabian! Bara regn och för mycket sprit och... usch. NU kan jag väl däremot känna, efter vi fick barn och de få midsommrar vi varit hemma (oftas åker vi runt 4th of July), att det är ok. Nu finns det ingenting kvar att "bevisa", man måste inte ha vackert väder och vita kläder. Man måste ha jordgubbar typ, och en stång till barnen så länge de tycker att det är roligt :-). Stressen är borta och det är skönt. Men jag kan jag känner inte heller minsta stress eller längtan efter det, jag är precis lika gärna här i USA. KRAM!!

Annika said...

Jenny:
ja, tonåren förstörde mina midsomrar, men inte heller som barn tyckte jag att de var så roliga.
Inte min grej. Inga trauman här heller, men inte min grej.
Numera är jag enbart glad att slippa fira övh och njuter av att det är en helt vanlig fredag.
Jag har heller ingen stress eller längtan att fira midsommar i sverige, åker hellre hem efter midsommar, precis som du.
KRAM!!!

Trillingnöten said...

Gillar ditt inlägg mycket! Hatar den där hysterin kring midsommar! Speciellt supandet och systemet och att man MÅSTE göra nåt, annars är man en värdelös människa. Idag tränade vi på morgonen, gick och såg en midsommarstång med lite dans. Nu ska jag snart göra köttbullar och koka potatis. Helt ensamma. Bara jag och maken och dottern. Himla skönt. Jag firar aldrig, utan brukar passa på att resa just den dagen eller dagen efter så man slipper säga nej till familj och vänner :p Ha en fin helg!

Annika said...

Trillingnöten:
Så skönt att det är fler som tycker som jag.
Tycker ni gör helt och hållet RÄTT som firar bara ni. PÅ ERT SÄTT!!
Skippa hetsen och alla måsten. Min midsommarkänsla, om jag ens hade ngn, försvann totalt i tonåren och sen dess har jag inte haft ngn.
Jag är bara glad att jag sitter i Washington idag och jag känner verkligen varken vemod, hemlängtan eller melankoli.
Bra firat, Trillingnöten!!
HA en toppenfin helg själv också!!

Lars Hultqvist said...

Även om du inte sa det direkt så tyckte jag mig förstå av vad du skrev att du inte kan känna någon Midsommarkänsla pga att du firade den i Stockholm.

Det kan jag helt förstå. Midsommar kan man inte fira i stan. Midsommar måste firas på landet. I en skog, vid en äng eller sjö. Det är då mystiken och känslan kommer för denna för oss svenskar så speciella högtid.

Om jag inte hade vuxit upp med Midsommar på landet så hade jag nog haft samma känsla som du.

Glad Midsommar i alla fall :-)

Annika said...

Lars:
Välkommen hit!
Sthlm har mkt att göra med att jag inte gillar midsommar. Min pappa som är född på landet i Blekinge säger precis som DU! Magi!
OM jag fått fira på landet, i vår sommarstuga tex, hade jag alla ggr känt annorlunda. men midsommar i Sthlm (om man inte är i skärgården) är INTE kul.
OCH därtill ska läggas all hets och press också.
SÅ glad att slippa!!

Glad Midsommar, Lars!! Hoppas att ni får det mysigt hos er!!!

Saltistjejen said...

Jag tror det är rätt vanligt att många inte gillar flera av de här stora helgerna. Sedan kan det vara Midsommar, Nyårsafton, jul eller Lucia. Eller helt andra helger? Men jag tror det man tycker är jobbigt är just "hetsen" och måsten och krav på att det ska vara SÅ FANTASTSIKT eller att det ska vara på ett SPECIELLT vis. Oavsett vilketn av helgerna man inte tycker om. Själv älskar jag Midsommar och det rä den helgen jag kan sakna Sverige mest. Jag har också firat i Stockholm (när jag blev äldre och flyttat tillbaks från Umeå) men trots att staden är väldigt "död" under just den helgen så har jag alltid haft supermysiga midsommaraftnar. Men troligen mycket pg a att vi ALDRIG haft hets kirng detta utan alltid "bara" dragit ihop ett gäng kompisar och myst tillsammans. Med god mat och lite lekar. Inget stort och extravaganza. utan det har alltid handlat om att ha trevligt tillsammans. God mat, gott sällskap, lite lekar och spel. Är vädret fint kanske man spelat kubb ute, men regnar det har man lika gärna spelat kort, eller TP eller annat inomhus. vad jag kan sakna nu är mycket att ge Ella fina Midsommarminnen. Att hon ska känna att denna högtid är speciell och något extra, just för att den är SÅ SVENSK. Men men, än är hon så liten så vi har fler år på oss. Men jag skulle gärna ge henne lite traditionell midsommarkänsla.
Ha en superhärlig semester nu iallafall Annika!
Själva ska vi fira med Anki och henne familj, men vi drar inte ner till battery Park p g a vädret. Vi firar här hemma hos oss och det ska bli sååå mysigt!
:-)
KRAAAM!

Tankevågor said...

Jag förstår precis vad du menar och i tonåren när man skulle planera vad man skulle göra var det likadant för mig.
Allt handlade om att man måste vara någonstans och festa och fira med kompisar och fy så anti jag blev på det.
Men sen som vuxen har jag fått tillbaka känslan för midsommar och som vi firade den i min barndom. ( är ju uppvuxen på en ö nere i Nynäshamn där det var rena idyllen på midsommarfirandet)

Nu är jag glad att kunna ge min familj den här totala avkopplingen och härliga helgen som det är här ute på ön. Få tid att träffas.
Inga "måsten" utan bara en mysig tillvaro med god mat, sköna kvällar med prat och kortspel och havet, havet, havet ständigt närvarande.
Skärgårdslivet är ett bra sätt att fira den här helgen på. :-)

Lycklig resa till havet önskar jag er nu och massor av kramar från mig!!

Camilla said...

Jag måste säga att jag verkligen gillar midsommar, men det beror kanske på att den för mig är väldigt förknippad med roligheter. Som att ta båten och fira på en ö som nästan inga hittar till och där alla deltar i lekar, spel, midsommarstångsfixande mm. Det hela började när jag var liten o vi alla var hemma hos farmor på hennes gård. Det var lycka att alla kusinerna var där samtidigt etersom vi var väldigt nära då.

Det hysteriska festandet med floder av sprit har jag aldrig brytt mig om. Firade 1 midsommar i Göteborg när jag bodde där, och den var hemsk.
Jag trivs bäst hemma hos mamma på Öland med god mat och massor av härligt umgänge.

Tur att vi alla kan fira som vi vill eller strunta i det.
Ha en skön tur till OBX. Ser fram emot dina bilder. Bada gärna för mig också, för jag har inte ens doppat tån ännu:)

Kram

Susanne said...

Det fina i kråksången är ju att man kan göra och får tycka precis som man vill. Och man behöver inte ens vara konsekvent. Jag har firat traditionsenliga midsommrar i många år med blommor i håret och hela paketet. Men i år blev det bara middag (förvisso sill mm) hos goda vänner på promenadavstånd. Inga blommor i håret, ingen midsommarstång. Så skönt! En högtid som jag bara blundar för och gasar förbi är PÅSK. Helt onödig i mina ögon. Och i år kanske jag flyr landet över jul till värme och sol. För att nästa år kanske fira Bullerbyjul. Man får göra precis som man vill. Tycker jag. Så, du gör helt rätt i att strunta i midsommar!

leopardia said...

Jag firade inte något igår, men jag hörde att det smällde raketer utanför bland betonghusen... Och det spelades Raï. Visst, de kanske inte firade midsommar just, vad vet jag, men FIRADE gjorde de :)

Bejla said...

Usch nej, midsommar ska ju inte handla om stress och grejer. Som du vet har jag ju inte firat midsommar i många år och det gör mig ingenting. Men när jag nu bodde i Sverige och firade dagen var det aldrig förknippat med stress osv, även om man så klart såg vänner och andra som hade det precis så. Jag firade helt enkelt alltid en lugn, trevlig midsommar hemma hos mamma & pappa på landet - vi var nog sälla fler än 10 personer. Väldigt mysigt egentligen, utan några stora krav om att ha de riktiga kläderna osv osv. Hade jag haft en stor familj nu hade det dock varit trevligt att samla alla och hålla en traditionell familjemidsommar, med musik, stång och gröna ängar, men nu har min familj i Sverige dock blivit minimini och ja, vi kan ju lika väl vara tillsammans och mysa en helt annan dag. ;-)
fortsatt trevlig helg!

Desiree said...

Klart att man inte måste gilla midsommar. Det är tråkigt när det blir sådan hets. Jag kan inte säga att jag känner igen midsommarhets som börjar redan efter jul eller midsommarhets alls direkt. Vi brukar fira olika varje år. Jag är nöjd bara det blir lite god mat och man befinner sig i trevligt sällskap. Mer än så behöver jag inte. Jag är glad att du fått fira utan hets något år iallfall som på dessa bilder.
Kram!

Anna, Fair and True said...

Du skulle nog känna lite annorlunda om du bott kvar här för jag tror den där hetsen är mer när man går i gymnasiet och i början av de 20. Sedan är det mer "vem bryr sig" Tycker det är mer hets om nyår.