Wednesday, September 15, 2010

Dödsstraff

Det finns vissa saker jag aldrig kommer att förlika mig med i USA. Somligt jag aldrig, aldrig kommer att acceptera, eller tycka är rimligt, hur länge jag än kommer att bo här.

Dödsstraffet är ett sådant. Igår i Washington Post fanns en större artikel om en kvinna i Virginia som sitter dömd till döden. Hon ber nu guvernören och högsta domstolen att skona hennes liv. Förmodligen ber hon förgäves. Virginia är en konservativ stat, och det har den alltid varit. Gammaldags i mångt och mycket och med republikansk guvernör.

Den södra delen av delstaten är tung republikansk landsbygd (med några få undantag i universitetsstäderna) medan min del, Northern Virginia, är en del av metropolitan DC och därmed liberal. Men staten Virginia tillämpar alltså dödsstraff, och bara det kan jag ibland tycka är skäl nog att flytta härifrån. ">Läs artikeln här.Jag vill egentligen inte bo i en stat, eller i ett land, som har dödsstraff. Jag tycker inte att det finns själ för avrättning vad personen än gjort, hur personen än har mördat (för det är alltid mördare som hamnar i death row), och vem/vilka han eller hon har mördat. Fängelsstraffen är så dryga iallafall, man kan få 2x75 år och sådant, och ska inte ett sådant straff räcka? OCH amerikanska fängelser är inga lekplatser, direkt. Sitter man där känner man nog av sitt straff.

Kvinnan som nu ska avrättas är 41 år, och för 8 år sedan var hon med att planera, och utföra, två mord på make och styvson så att hon sedan skulle få ut försäkringspengarna. Hon hade träffat en ny man hon ville leva med, och det var HAN som planerade och iscensatte alltihopa. Han var the mastermind. Kvinnan blev en bricka i spelet. Till saken hör att kvinnan är lätt efterbliven ”with a capacity of a 13 year old” enligt WaPo. Hon var kär som få, och föll rätt in i den cyniske mördarens plan. Mördaren som sen planerat att svika henne, och försvinna med stålarna, så fort pengarna var hennes.

Mordet skedde, och naturligtvis åkte alla fast. Kvinnan har nu suttit i isoleringscell på ett fängelse i VA i över 7 år. Mördaren, hennes ex, hängde sig själv i sin cell på ett annat high security fängelse i VA 2006.
Kvinnan förstår hur fel det är det hon gjort, och hon har bett om nåd och förlåtelse om och om och om igen. Hon vill på intet sätt bli fri, men hon vill inte heller dö vid 41 årsålder. Hon har supportrar som stöder henne, men hon har också de som tycker hon ska sättas i elektriska stolen, eller hängas (JA hängas) utan pardon.

Sjukt är också är att offrens familjer kan se på medan hon dör, se när hon tas ihjäl.
Hur det resoneras i de leden? Jo, det är guds vilja. Det är herren som talar om för domaren hur kvinnan skall dömas. Döms hon till döden ska de titta på och se när ”rättvisa skipas”.
Så kan man också resonera, och sedan finna ro i det. För mig är det skrämmande, kanske mer skrämmande än något annat.
Jag förstår inte det ”kristna” och ”gudfruktiga” resonemanget alls. Familjen, den efterlevande systern med familj är religiösa.

Den 23 september är datumet då kvinnan ska få sin dödande injektion efter att först ha fått välja sin sista måltid. OM hon inte beviljas nåd, vill säga.
Det är mycket, mycket ovanligt med kvinnor som sitter dömda till döden.
Virginia har inte avrättat en kvinna sedan 1912, och då var den en 17 årig svart tjänsteflicka som fick sätta livet till i elektriska stolen för att hon mördat sin arbetsgivare som anklagat henne för att stjäla smycken.

För mig är det så märkligt att vissa delstater i USA, anno 2010, fortsätter att tillämpa dödstraff. ”Världens modernaste land”. KOM nu ihåg, ni som läser, att detta är något som är annorlunda från delstat till delstat. Vissa stater använder sig inte av dödsstraff, medan vissa gör det.

Sådär ja, nu har jag stuckit ut hakan den här veckan också. Jag kan bara inte låta bli eftersom jag tycker att det är så vidrigt oetiskt. VIDRIGASTE vidriga...

43 comments:

Äventyret framtiden said...

Annika,
jag gillar din haka, alldeles speciellt mycket just nu!
Jag förstår inte heller att människan kan döma någon annan till döden. Fängelse eller vård är ok, omhändertagande som är nödvändigt, men att sätta sig till domare över liv och död..det är att gå för långt..alldeles för långt. Den biten av USA och de delstater som nyttjar det gammalmodiga konservativa sättet är den delen man tycker allra sämst om när det gäller det stora landet i väster.

Anonymous said...

Jag säger INTE att jag är för dödsstraff, men för att fundera lite på detta så får man ju inte glömma att den som sitter och ångrar sig och vill bli besparad sitt liv och som vi tycker synd om ju faktiskt själv nyss har bestämt att någon annan ska dö. De har ju själva begått de vidrigaste av vidriga brott: att döda en annan människa.

Tänk om t.ex. ens goda vän eller låt säga syskon skulle helt kallt mörda sin fru eller man och deras barn. Det vette fasiken alltså, om jag skulle vara så ledsen om de fick sona sitt straff ordentligt.

Skulle någon mörda min syster skulle jag nog förlora förståndet.

Anonymous said...

"Sona sitt brott" menar jag ju, usch jag blev riktigt upprörd bara av tanken här.

Annika said...

Karin:
Ja, det är bra att du gillar min haka. Den måste liksom får komma ut ibland :-)
Nej, jag kan inte förlika mig med att staten ska döma ngn till döden, vad den personen än gjort för vidrigt. Straffen är tillräöckligt hårda ändå ,och ingen mördare får ngnsin pardon fr fängelset. OCH där lider nog många h-vetes kval bland andra fångar och plitar...
Så nej, människan har ingen rätt alls att vara bödel.
Jag kommer aldrig att ända uppfattning.
Japp, jag är som du, det ogillar mest med USA är bla dödsstraffet. Ofattbart.
kram!

Matilda:
ja, det här är en fråga som väcker känslor och föder debatt. Och den är inte lätt.
VISST har de mördat, kanske på det mesd bestialiska sätt, men jag tycker inte att staten har rätt att i sin TUR ta livet att den människan. OCH straffen för mördare i US är inte milda precis. Så, jag kan också tycka att det är ett värre straff att sitta i finkan till den dag du dör en naturlig död än att få döden som utväg.
Jag tycker det är så oetiskt att USA verkligen tar livet av mördare, faktiskt tycker jag det.
OCH i den här kvinnas fall tycker jag det är mer än vidrigt. Upprörande och för jävligt.

Livet enligt Jenny said...

HEJA ANNIKA!!!!! Ut med hakan bara å jag sticker ut min med dig!! Sånt jädra sätt att resonera... Förstår inte jag heller hur det skulle kunna vara rättfärdigat, jag menar de mördar människor för att de har mördat?? Ööööhhh...
Sen skall vi ju inte prata om alla de som har blivit oskyldigt dömda!! Ah jag blir så skogstokig så jag nästan exploderar!! På dem bara tjejen, jag står på din sida!! :)
Kramen

Annika said...

Jenny:
VISST är det överjävligt.
SKA STATEN mörda? Nej, det finns inte i min värld.
OCH ända lever jag i en sådan delstat.
Som om inte straffen i fängelset är tillräckligt HÖGT redan. Tvi vale! Mord föder mord. vem har rätt? vem har fel?
Jamen ja men KÄRA NÅN, jg vill inte ens tänka på de som sitter i fängelset oskyldigt dömda. Tanken är nästan för tung att bära.
Kram på dig!!! Lovar att tala om hur det går den 23 om hon får nåd eller inte. JAG tror INTE att hon får nåd.

Anonymous said...

Det låter lite motsägande det där. Först är dödsstraffet det värsta och sedan är det värre att de får lida i fängelse på livstid?

Annika said...

Matilda:
Jag är verkligen helt emot dödstraff, och då finns det inget annat än livstidsfänglse. SOM i sin tur inte är ngn barnlek. Visst tycker jag att en mördare, som verkligen begått kalla mord (och inte blivit en brickor i ett grymt spel som säkert många dödssdömda blivit) ska lida, men inte genom att bli satta i elektriska stolen, eller få en injektion eller bli hängda eller SKJUTNA.
Läs gärna artikeln i WaPo och se gärna videon där den kvinnliga kaplanen talar så bra.

bettankax said...

Jag håller med dig till 100%!! Det är helt paradoxalt att någon som ska straffas för ett brott, t ex mord ska i sin tur "mördas". Då kanske handen ska huggas av på den som stulit???

Anonymous said...

Jag förstår. Det är bra ändå att ifrågasätta allt, tycker jag, särskilt sånt som vid första anblick kan verkar moraliskt försvarbart.

Och jag kan även på sätt och vis förstå dem som inte vill betala för en fånges livstid i fängelset, det är ju enorma summor som åläggs skattebetalarna.

Men du behöver inte övertyga mig om att dödsstraff är fel, det tycker jag också. Det är bara så grundläggande fel att döda en annan människa, no matter what.

Men jag kan förstå att man tänker annorlunda också. Faktiskt så kan jag det, även om jag inte håller med.

Annika said...

Bettankax:
Helt otroligt medeltid. Försvarslöst.
Ja, man blir stum. Ska berätta hur det går den 23...

Matilda:
Jomenvistt, det är ju starkt detta. För och emot. Landet är fullt av människor som är för.
Visst, det kostar att sitta i fängelse. Vet inte hur många det finns som sitter i death-row i USA just nu, och jag undrar hur många av dem som är kvinnor?
OCH hur många som sitter där oskyldigt? Tanken svindlar.
Precis, det är så grundläggande fel att döda. Alltid.
Men jag vet, det föder känslor. Att det gör.

Anna, Fair and True said...

Usch, jag håller verkligen med dig! Jag kan inte förstå principen med att säga "det är fel att döda, därför ska vi döda dig". Ett bättre straff är att låta personen ruttna i fängelset hela livet. Döden är på ett sätt en enklare väg ut. Sedan tror jag att många, trots att de har dödad, och särskilt i det fallet du berättar om, kan ångra sig och skulle aldrig göra det igen. Och i det här fallet är ju kvinnan heller inte normalbegåvad och då är det ännu värre att hon har dömts till döden.

Sedan finns det ju även den problematik att de ibland, och faktiskt ganska ofta i USA, blivit fel. Dvs personer har blivit oskyldigt dömt och även hunnit avrättats innan man kommit på det. Mitt amerikanske ex var emot dödsstraff av just den här anledningen.

Annika said...

Anna FT:
Som du vet skriver jag under vartenda ord i din kommentar.
Visst är det oetiskt och vidrigt.
Kvinnan som förmodligen kommer att dömas den 23 är inte normalbegåvad, och hon HÖLL aldrig i vapnet.
Nej, död ska inte med död bestraffas.
SOM jag skrev ovan är straffet att sitta i fängelse här på 3, 4. 5 gånger livstid NOG!! Det är ju inte precis så att de slipper undan.
ja, och tänk de som suttit på the green mile oskyldigt dömda, och sen har fått sätta livet till. Jag vill gråta!!!
Systemet är mer än lagligt sjukt.
Blir bara så förbannad.

Miss Marie said...

Håller med dig! Vidrigt är ordet! Jag förstår inte heller resonemanget att mördaren har ju faktiskt mördat någon så då förtjänar de att dö i sin tur, då är ju samhället inte bättre än mördaren! Och bara den minsta yttepyttigaste möjligheten att det skulle kunna vara en oskyldig som får dödsstraff tycker jag är nog för att låta bli. Och i USA är ju livstidsstraff också ett livstidsstraff, inte som i Sverige där det är 20-25 år i fängelset och jag tror nog att amerikanska fängelser är mer som fängelser än de svenska! Livstid borde vara mer än nog...

Desiree said...

Dödsstraff tycker jag också bör avskaffas. Känns inte rätt alls. Hur många delstater är det som har dödsstraffet kvar? Känns nästan medeltida att ha kvar just dödsstraff. Man blir illa till mods av det hela. Straffen är som du säger inte heller att leka med. Livstid är verkligen livstid och många får ju livstid x 3 ect. Visst ska det vara straff som är långa om man gjort allvarliga brott men dödsstraffet tycker jag gott att de kan ta bort. Känns förlegat och inhumant.
Kram!

Marianne said...

Jag håller också helt och fullt med dig. Mördarna begår en fruktansvärd handling som aldrig kan göras ogjord - men det betyder inte att två fel blir ett rätt, ALRDIG. Tvärtom, staten gör ju LIKA MYCKET FEL. Och i Guds namn dessutom. Skulle domaren på något sätt vara utvald av Gud så att han/hon kan höra Guds röst? Jag menar ... Vad är det för medeltida fantasier folk lever med? Inte tror jag heller att det skulle lindra sorgen efter en familjemedlem.

KRAMAR och hälsa din haka som alltid är välkommen!

Elisabeth said...

Jag håller med jag också. För ett antal år sedan läste jag en krönika, alternativt hörde någon säga, att "öga för öga gör världen blind", och även om det i det aktuella fallet inte hade med dödsstraff att göra stämmer det in på det också. Vet du förresten hur det fungerar med anställning av "bödlarna" (det är möjligt att det finns ett annat ord, men jag kommer inte på det)? I Sverige vet jag att bödlarna i alla fall under vissa tider var brottslingar som fått som straff att agera just bödel.

Anonymous said...

Bra skrivet, Annika! Jag läste också artikeln i WashPost igår. Nej, det känns inte rätt att hon ska straffas med döden. Och i princip är jag emot dödsstraff. Men, det finns fall (serial killers?) när det känns ändå som det enda rätta istället för att samhället ska betala för en livstids fånge. Jag tror inte att kvinnan i det här fallet kommer att få pardon.

SB

Steve said...

Jag håller till fullo med dig. Jag förstår inte det primitiva strafftänkande som finns i USA. Jag har själv tidigare berört temat,bl. a. här: http://stevereflekterar.blogspot.com/search?q=d%C3%B6dsstraff. Jag har själv lång erfarenhet av fängelse, jobbat som fängelsechef i c: 20 år, så jag har många gånger haft anledning till tankar kring brott och straff.

Steve said...
This comment has been removed by the author.
Saltistjejen said...

Ja du Annika, detta med dödstraff är en av de saker jag verkligen avskyr med det här landet. Hur kan en modern sk rättstat och demokrati fortfarane tillämpa dödstraff???????!!!!! För mig är det en gåta. Här i NYC är i stort sett alla jag pratat med emot just dödstraffet, men jag vet ju att det finns många anhängare där ute i landet. Jag kan för mitt liv inte förstå hur en människa som levt hela sitt liv i ett civiliserat samhälle kan stödja dödstraff! Det handlar om en mycket konstig och i mitt tycke tragisk människosyn. Personer kan göra fruktansvärda saker och brott. Det är hemskt och jag förstår ifall anhöriga vill ha "hämnd". Det skulle säkert jag också vilja om jag hamnade i den situationen. Jag anklagar inte dessa drabbade familjer. MEN det är ytterligare en orsak atill att dessa familjer INTE ska ha något att säga till om ang straff och de ska INTE vara med på själva avrättningen!!!!! När jag lyssnade på Annika Östbergs sommarprat insåg man verkligen hur stort inflytande de här anhöriga har på själva straffutgången mm, vilkt jag tycker är heeelt GALET!!! Anhöriga som just mist någon nära älskad på ett kanske vidrigt sätt fungerar inte logiskt utan enbart käsnlomässigt. Och ett rättssamhälle byggt enbart på känslor tror jag vore en katastrof!! Iallafall enligt min åsikt.
Nej, detta är någo jag verkligen inte kan förstå.
Jag kände inte till fallet med den här kvinnan, men jag hoppas verkigen att hon kan få benådning.
Stor kram!

Saltistjejen said...

Annika,
har du förresten läst "Edward Finnigans upprättelse" (tror jag den heter) av Roslund & Hellström.
SKITBRA bok och den behandlar dödstraffet på ett lite annorlunda vis. Jag vet att du inte gillar deckare och jag tror alla Roslund & Hellströms böcker är klassade som just deckare, men jag gillar dem mycket eftersom de alltid tar upp saker ur oika perspektiv och inte enabrt i svart- och vitt.
Ett tips iallafall!
Jag tror du skulle tycka om boken!

Tankevågor said...

Jag håller med dig till helt och hållet!
Det här är för mig helt obegripligt att USA fortfarande hat stater som har kvar dödsstraffet!!
Det är fruktansvärt! Om hon dessutom har en utvecklingsstörning som gör att hon befinner sig på en 13-årings nivå är det ju helt ofattbart av rättsväsendet att agera så här!!!!
SKANDAL!!!

Jag tycker dessutom att det är helt hårresande att anhöriga till offren ska se på när förövaren dödas!
Visst får det en att tänka på medeltida offentliga avrättningar som folknöje. FRUKTANSVÄRT!!!
Burr jag ryser!

Kram!

Freedomtravel said...

Många gånger känns ju USA som ett modernt land, men i vissa lägen (det här) låter det som ett u-land... Och att över huvud taget blanda in någon Gud, oavsett religion, i dödande är bara fult och manipulativt.
Ytterligare en sak som gör att jag tycker att dödsstraff är fel är att det uppenbarligen inträffar att det är fel personer som avrättas. Typ, hoppsan, det blev visst fel... Lite svinn får man räkna med, eller??? Vi pratar om människoliv. Förstår inte vem som vill ha sånt här på sitt samvete...
Inte heller när det är "rätt" person som döms. Hur kan man anse att man har rätten att ta någons liv?

Camilla said...

Annika, jag håller med dig till fullo. Dödsstraff är så förlegat att det är bara sånt som mindre demokratiserade stater ägnar sig åt. Du vet vilka jag menar.
Och är det inte typiskt att mannen är så feg att han hänger sig itsället för att ta sitt straff. Tänker på fallet Annika Österberg.

Kram

Mrs Clapper said...

Usch fy och fy fan! Speciellt om hon har ett handikapp på det viset och blivit utnyttjad, då blir det extra vedervärdigt... Det är märkligt att vissa mord är okej och andra inte. Åh vad arg man blir!

anna of sweden said...
This comment has been removed by the author.
anna of sweden said...

Och jag kikar i listan och ser att Pennsylvania också har dödsstraff. Det visste jag faktiskt inte.

Undrar hur många som straffas på det viset nuförtiden. Att kvinnan i VA dömts till dödsstraff låter märkligt hårt - även för en stat som tillämpar dödsstraff. Jag förstår inte hur de resonerar riktigt.

Huggies!

HeLena said...

Våld föder nytt våld! Alltid! Det finns ingen som har rätt att ta död på en annan människa, aldrig någonsin! Oavsett anledning!!
TACK för att du sticker ut hakan, tufft och modigt! Jag håller med dig till hundra!!
Bamsiga kramar!!

olgakatt said...

Gillar också din haka. Det mesta är sagt ovan så jag behöver inte tillägga något!

kalaslotta said...

Håller med dig och din haka!

Jag brukar säga att om de nu måste ha dödsstraff så kan de väl begränsa det till pedofiler men när man tänker efter så blir det inte mer rätt för det...

Sen är det precis som du säger, fängelsestraffen sitter man av i det här landet...det är INTE roligt i finkorna här..speciellt inte för pedofiler och våldtäktsmän.

Nä, bort med det där uråldriga sättet att straffa folk.

Anne-Marie said...

Håller med dig till 100% Annika! Det är vidrigt och primitivt på något sätt. Jag bor ju också i en stat som har dödsstraff och jag såg på listan att även Oregon tydligen har det. Hawaii kan klappa sig på axeln eftersom de inte har det. Usch och fy det är hemskt. Visst kan man sticka ut hakan ifråga om något sådant som dödsstraff! Stor kram!

Sofia said...

Svar: Hej Annika! Vad kul att höra ifrån dig igen. Jag hoppas verkligen att du har haft en bra sommar i sverige. Du var över till Finland ett tag med va? Eller är det jag som tänker helt fel nu?
Jag trivs jätte bra här. Som det känns nu kan jag stanna här ett bra tag till. Men kanske jag saknar Sverige massor efter 1 år. :P
Nej jag åker till Nova i Annandale. Enligt google maps var det de närmaste så jag tog det. Men usch så trött jag är på nova ju. Allt går bara fel med det jag vill göra. Man kan inte ens signa up för en kurs online, utan man måste åka dit.
Det skulle vara jätte kul om vi råkade stöta på varandra. Jag ska hålla ögonen öppna. :)
Ha det jätte bra!
Kramar Sofia

Fröken Anki said...

Jaa usch, haller helt med om att det inte ar tidsenligt alls med dodsstraff! Forstar inte hur man kan rattfardiga att ta en manniskas liv for att den personen har tagit ett liv. Den dar oga for oga-rattvisan gillar jag inte. Och det ar ju sant som manga amerikaner tycker ar fel med arabvarlden! Hur resonerar man da egentligen?

Jag tycker inte heller att det gor nat att du sticker ut hakan. Bra! Vi behover vara fler som gor det kanske.

Kram

Katarina said...

Jag delar din uppfattning. Dödsstraff är förskräckligt, jag kan inte fatta att det finns kvar på 2000 talet, men så är det tyvärr.

Jag vet svenskar som emigrerade till USA som blev dömda för mord för något som hänt på fartuyget över, de fick livstidsstraff. Hur ska en emigrant, fattig och ej språkkunnig kunna föra sin talan? Nä..

30 år sedan skickade man "hem" denne till Sverige, sjuk och utan släktingar till ett land han inte kände till och ett språk han inte kunde. Den mannen lär ha sagt, varför fick jag inte dödsstraff..

Idag hoppas jag att USA erbjuder er mer rättvis process även för invandrare..

Nä,, dödsstraffs diskussionen gör mig matt.

Annika said...

Marie:
Visst skulle livstid vara med än nog. Speciellt då de sitter av straffet i USA. Här är det inget gulligull på fängelserna exakt.
Nej, dödsstraff är så bakåtsträvande att man knappt tror det är sant. Men, dessvärre är det ju det.
OCJ ja, tänl de som suttit i death row oskyldigt dömda. Tanken svindlar...

Desiree:
Exakt, bort med dödsstraffet. SÅ inhumant att det är rent löjligt.
Kolla länken i inlägget, där står listan över staterna som tillämpar dödsstraff.
Exakt, livstid x 3 är straff nog.
Blir så beklämd av detta.
Kram!

Marianne:
Jag vet, man bara baxnar. OCH att sedan dra in gud i det hela gör allting så mkt mer skrämmande.
VET inte om det är så att det oftast sker i guds namn, men i det här fallet var den efterlevande övertygad om att det är så. Men som sagt, jag vet inte.
Hursomhelst så är det så fel med dödsstraff, att staten i sin tur får döda...
Kram!

Annika said...

Elisabeth:
Jamen visst är det så fel. Ditt citat stämmer verkligen in i sammanhanget.
VET absolut inte vem det är som håler i avrättningen, men det är nog en läkare som ger den dödande injektionen, som den här kvinnan ska få. Om det är elektriska stolen eller annat vet jag inte vem som är bödel. TÄNK att ha ett sådant yrke...
USCH!!


Susanna:
Den där artikeln berörde mig verkligen. Blev helt beklämd av att läsa den. Jag tror inte heller hon får pardon den 32. Jag tycker inte ens seriemördare ska få dödsstraff. Nej, låt dem sitta i fängelset och ruttna på 5xlivstid istället. Staten ska aldrig, aldrig få vara bödel.

Steve:
Välkommen hit!
Tack för ditt tyck. Intressant också att du skrivit om det. Det ska jag läsa.
Välkommen tillbaka!

Annika said...

Saltis:
Ja, visst är det så inhumant att man kjnappt tror att det händer anno 2010...
Det är också ngt av det värsta jag vet med US.
Här känner jag också flera som är emot det, som tur är. Men vi har aldrig diskuterat det fullt ut, vad jag vet.
Ja, människosynen i dödstraffet är helt ofattbar i vår moderna tid. HUR kan människor vara för det?
Annika Östbergs sommar var det bästa på hela sommaren. Det var som en enda stor skräck, inblicken i fängelset, plitarna och då hon faktiskt själv satt i the death row ett tag.
NOG får de sitt straff ändå under många, långa, svåra fängelseår.
Den 23 ska Teresa få sitt straff, eller sin benådning...Jag berättar hur det går.
KRAM!!

PS, Saltis...har inte läst boken. Men den låter faktiskt intressant. TACK för tipset!!

Londongirl:
JAG vet, det är mkt som får en att rysa då det kommer till dödsstraffen, att de ens FINNS i vår moderna tid. SJUKT!!
OCH JA!! Att de anhöriga till offren får se på när mördaren tas ihjäl är så bissart att det knappt går att fatta...
Ska berätta om hur det går i Teresas fall.
Kram!!

Freedomtravel:
jag vet, det är så bakåtsträvande.
Fattar inte att USA tillämpar det. jag kan inte fatta det.
Horribelt.
Religionen skulle helt hållas utanför, ja.
Håller med till fullo.
Kram!

alegni said...

jag undrar om det ligger ekonomiska intressen i dödsstraffet. det är ju trots allt billigare för staten än att ha en person i fängelse för resten av dennes liv. en tanke bara...
för övrigt tycker jag också att dödsstraff är vidrigt.

Annika said...

Camilla:
Ja, jag vet. SJUKT så ini...
Man blir matt av förskäckelse.
Ja, visst kan man dra paralleller med Annika Ö i det här fallet. Just det att förövaren själv begick självmord och att Annika inte heller höll i mordvapnet.
Man mår så dåligt.
KRAM!

Mrs C:
jag vet, det är så mkt som är fel i detta att man inte vet var man ska börja...

Anna Swe:
Visst är det skrämmande många stater som tillämpar dödsstraff...
OCH så väldigt ovanligt att kvinnor döms. I det här fallet liknar det ingenting alls eftersom kvinnan är smått efterbliven. Hur resoneras det? Det kan man verkligen fråga sig.
Huggies!

Annika said...

Helena:
VISST gör det inte! VAD personen än gjort finns det ingen ursäkt att ta död på den.
Blir så matt...
Massor med kramar!!!

Olgakatt:
BRA! Vi är på samma våglängd :-)

Kalaslotta:
Precis! NOG sitts straffen av i detta land. Det är inga lekstugor direkt.
Nej, bort med dödsstraffet nu. Fattar inte att det verkligen finns i vår tid i detta land...

Annika said...

A-M:
Skrämmande är det. Listan var väldigt lång, tyckte jag. Längre än jag trodde den skulle vara. SÅ otäckt och inhumant.
Precis, ibland måste man få sticka ut hakan.
Kram!

Sofia:
Precis, jag var i både sve och fin i 7½ vecka.
Nu är jag tillbaks igen.
Gott att se att allt går bra för dig!!
Så roligt att läsa din blogg. Tycker att vissa ger upp så fort som kommer hit. Vet inte vad de trodde när de for fr sve...
Aja, you rock!!
OCH jag vill verkligen stöta ihop med dig!
Kram!!

Anki:
EXAKT, hur resonerar de. de fördömmer detsamma i just arabvärlden, men ger själva dödande injektioner, elektriska stolen eller hängning.
Jag blir så trött på det. OCH RÄDD!
Kram!!

Annika said...

Katta:
ja, det är en skrämmande stat i mångt och mkt. Vägen är ibland smal. SOM den som du berättar om. Vilket livsöde.
HUR klarade han sig dp han kom hem? Skickade US hem honom för att de tyckte han blev för dyr i amerikanskt fänglese? vet du?
USCH, jag får hoppas att det är mer rättvist för invandrare idag än då? Men frågan är HUR mkt mer?
Vill knappt veta svaret.
Kram!!

Ingela:
Visst är det så. Det tror jag. Vet inte hur många som sitter i death row idag, men jag kan ändå tycka att de som sitter där skulle samhället ändå kunna bekosta fängelse på. SÅ många är det ändock inte som sitter på the green mile.
Ja, visst är det ofattbart.
Kram!