Thursday, March 25, 2010

Nostalgi-Annika: MOVIEBOX!!!!!

Glad ny-fredag på er alla!

Torsdag. Alltså.
Vad sägs om ett litet nostalgiinlägg idag?

Häromdagen poppade en tanke in i min hjärna. Jag kom att tänka på movieboxar, minns ni dem?
Det var en videobandspelare som man kunde hyra på pressbyrån/videobutiken tillsammans med videofilmer. Jag tror att de hade sin höjdpunkt i början av 80-talet. Man hyrde boxen för ett dygn, och i dagsläget har jag ingen aning om vad det kostade att hyra en sådan. Någon av er läsare som vet? Boxen såg ut som en porfölj, modell större. Den hyrdes ofta ut i paketpris-- HYR moviebox och två filmer och få en 1½ liters coca cola på köpet.
I min familj skaffade vi videobandspelare ganska sent, runt 84 eller något sådant, tror jag. Vi brukade därför hyra en box ibland.


Oh ja, den här filmen hyrde vi ofta!!! Vi älskade dansfilmer av alla de slag!!

Men, att hyra moviebox kopplar jag främst samman med mina tjejkompisar.
Det var så jättekul att gå upp till pressbyrån i tunnelbanan och hyra en box, och man hade alltid hjärtat i halsgropen då man gick upp dit, för tänk om boxarna skulle vara SLUT!!??? Grymma öde. Oftast hade vi tur, det fanns någon inne för det allra mesta.


En annan sann älskad klassiker...


Som jag minns det nu hyrde vi alltid två filmer, oftast någon rom-com och kanske något svenskt. Vi satt sen och tittade och drack coke och åt chips och godis. Nej, inget starkare dracks. VI var snälla flickor. Mina föräldrar och bröder var ofta i vår kolonistuga i Lövsta över helgerna, så jag och min syster hade vår stora lägenhet för oss själva. DET gillade vi. Kompisar sov ofta över från fredagkväll till söndag.
Eftersom det på den tiden var hårda bud med att filmerna skulle lämnas tillbaka inom ett dygn så såg vi ofta om filmerna en gång till följande morgon.


SÅ var det då, annat är det NU.
Nu kan jag knappt hålla ögonen öppna när Peter och jag ser en film. Det är som om själva filmen i sig är ett sömnpiller. SJUKT KNÄPPT, och jag blir så irriterad på mig själv då jag känner att John Blund närmar sig. Förr i världen satt man minsann och såg flera filmer på raken, och nu somnar man efter 20 minuter. BEDRÖVLIGT. För att inte tala om hur trist det måste vara för sällskapet. Peter och Karolina somnar ALDRIG. Suck...
Är det månne så att dagens lättillgänglighet gör det hela mindre spännande? Numera finns ju ALLT vid våra fingertoppar, vi behöver inte ens bege oss till videobutiken längre för alla filmer ligger numera ”On Demand” på tv:n eller på nätet. Vill man se en film i dagsläget är det bara att lyfta en fjärrkontroll, eller klicka lite på datorn.
Filmer finns dessutom överallt, i varenda affär. Ofta till lockpriser. Hur lätt är det inte att i förbifarten stoppa ner en dvd-film eller en blu-ray i varukorgen då man handlar?
Eller så får man en film nedbränd av någon.
Fattar ni? Det är helt enkelt lätt att bli blase.
Så var det inte 81-84, då var det lite av en fest att hyra ett par videorullar, inte sjutton somnade någon. Nej aldrig.
Ibland är det lätt att bli nostalgisk. Jag kan i mitt inre se hur tre-fyra tjejer gick i stålklackade pumps över Blackebergs torg ner till t-banestationen där vi hyrde en svart moviebox, två filmer, köpte en massa godis och gick hem och tittade och hade det mysigt.
Middag? Tjaa, vad kan det ha varit? Lövbiff, pommes och bea-sås, förmodligen...

Ha en superbra torsdag!!
26 comments:

Miss Marie said...

Oj, det där var helt före min tid känner jag! Har ingen aning om vad du snackar om! :)

Men visst är det kul med filmer, och jag tillhör dom som ALDRIG somnar. Jag är alldeles för nyfiken o vill se vad som ska hända. Ja, det gäller även för filmer jag redan har sett...! :)

Anonymous said...

Mmm...när du nämnde lövbiff och beasås blev jag ju jättesugen!! :D

Det där med att hyra videoboxar var före min tid MEN vi hyrde nintendoboxar som funkade på samma sätt med att de skulle lämnas in dagen efter INNAN klockan 6!
Om man var sen fick man böta...ha,ha..
Gud vad vi spelade, tills tummarna fick blåsor. Och det var ju liksom mer spännande med ett spel för man hann ju aldrig spela ut det. Roll on nästa helg så man kunde fortsätta! :D

Men filmer ja, så skoj att stå och "bläddra" bland de där ställen i järn som de stod på, som för posters fast för VHS. Du vet vad jag menar va? :D

Själv är jag en sån som aldrig somnar framför tvn, hur trist programmet än är...tyvärr. Tom kan somna när och nästan hursomhelst. :D

KRAM!

Desiree said...

Godmorgon Annika, visst minns jag movieboxarna som fanns att hyra. Fast mina föräldrar hade faktiskt köpt en video så vi behövde inte hyra någon moviebox annat än med kompisar förstås så som du gjorde. Åh Flashdance var ju en underbar film. Jag blir ju helt nostalgisk här själv.
Ha ha jo det händer mig också att jag allt somnar i soffan då filmen är på. Fast inte alltid. Hur är det när ni går på bio, somnar du då också?
Jag minns också när man gick till pressbyrån och köpte lösgodis. En liten påse med några olika. Härliga minnen.

Kram!

anna of sweden said...

Haha! Movieboxar. Ja, det var tider det. :D

Millan said...

Ah det dar var nostalgi vill jag saga! Vi hyrde en sadan dar box nagra ganger innan vi kopte och det gjorde vi inte forran runt 1989 tror jag.. sa till och med senare an er! :-).
Det var ju en stor handelse nar det var videotime pa den tiden. Nu ar vi verkligen mycket mer blase. Jag sitter ofta och kollar pa svensk tv pa internet och forundras over hur otroligt latt det ar att fa tag pa de filmer och serier man vill se nu. Underbart!
Kram!

Millan said...

Ps... Ben somnar ocksa alltid och det gor mig lite smatt galen. Mest for da vill han kolla pa samma film igen kvallen efter och det ar ju inte sa skoj ;-). Fast jag tror att det ar annu mer frustrerande for er som faktiskt somnar och missar filmen!

Annika said...

Marie:
HAHA, jag förstår att ni unga tjejer inte har en susning, men så var det då..för snart (gulp) 30 år sen...det kan inte vara sant!! Eller nej, 27 år sen...rätt ska vara rätt :-)))
HIHI!!
marie, avundas dig!!
VILL inte somna. VILL INTE!!

Jess:
SANN barnmat det där. Eller ungdomsmat...eller 80-talsmat. Jädrar vad gott det var.
Ska nog fixa det endera dagen, hehe...
en fusklördag.
Ah, så ni hyrde Nintendo!!
Ja, det funkade på liknande sätt, förstås.
HAHA, då fick ni spela tills händerna blödde ja..
Jaja, just den där bläddringen mellan VHS filmerna var ju halva nöjet...
GUD vad mojj!
Lyckost, lycost som inte somnar...
Kram!!

Desiree:
Monrgnin Sweetie!!
Nä, jag somnar ALDRIG PÅ BIO!! Finns inte på kartan.
Men hemma---det är som ett expresståg till ZZZ-land.
Usch.
Visst var Flashdance helt underbar!!
Lösgodis ja...
-Hej, kan jag få för tre kronor blandat, mest salt...
AAAH, det är ju ett inlägg i sig, ju!!
Nostalgi är härligt!!
Kram!!

Annika said...

Anna:
MY GOD!! Fatta hur länge sen det var...
SCARY!!
;-)))
Huggies!!

Millan:
KUL att du minns boxarna. DET var en stor sak då man hyrde dem.
Fest.
Annat är det idag, minsann!!
Minsann.
NU finns ju allt framför oss...
Oh well.
ja, att se svensk TV äver internet
är en gåva!!
Och jag är tacksam och glad över alla källor vi har att ösa ur!!
PRISA TEKNIKEN!!!
jamen, det är inte kul för er som tittar heller...Tycker synd om Peter sdå jag känner att jag somnar...ibland försöker jag fejka, men det går så lagom bra, hehe...
KRAMAR!!!

Erica Pettersson said...

Just movievoxar är ingenting som jag minns, eftersom mina föräldrar köpte en VHS-spelare i samband med att jag föddes.
Men jag minns när vi hyrde film när vi var små. Det hände inte särskilt ofta (någon gång per år bara), så det var liksom lite "fest" när det blev av :) Minns att vi syskon fick en gemensam julklapp en gång; ett häfte med kuponger för att hyra sammanlagt 10 filmer på Videoteket (videobutiken i Piteå). Så vi fick hyra 2 filmer VAR, plus 2 filmer tillsammans.
Däremot tycker jag fortfarande att det är väldigt mysigt att hyra film någon gång då och då, just för att film är så lätt att få tag i nu. Så då känns det väldigt mysigt att hyra film, köpa lite godis och göra en speciell filmkväll.

Men däremot känner jag igen mig otroligt tydligt angående att somna framför en film. Jag somnar i princip direkt! Det känns otroligt irriterande, eftersom jag till och med somnar framför filmer som jag faktiskt vill se...
Min lillasyster håller sig vaken genom t.ex. Sagan om ringen-maraton och sådant, och jag somnar inom en halvtimme ;)

Hoppas att du får en bra fortsatt dag!
MVH /Erica

Cecilia/svengland said...

Klart man kommer ihåg Movie boxen!!! Vilken nostalgi1!!! :-)

Saltistjejen said...

VISST minns jag Movieboxen!!! Om! Det var fest när det var moviebox på gång!!! Men det tog alltid lite tid för pappa att koppla in haha!
Har du läst Filip och Fredriks bok "två nötcreme och en moviebox??? ROLIG och MYCKET igenkänning! fast kasnke mer för mig än dig eftersom de väl är typ i min ålder mer än din? MEn jag rekommenderar den ändå för man får sådana otroligt "aha, sååååå var det ju!" upplevelser när man läser den! :-)
GFlachdans tyckte jag länge ar en av de absolut bästa filmerna!!!!!! Hm, kanske tycker jag itne den är riktigt lika bra idag...? ;-)
Kramar!!

Elisabeth said...

Oj, jag hade ingen aning om att det funnits sådana! Men rätt smart måste det varit på den tiden. Hyrde film gjorde vi dock ibland. Inte så ofta, så det var nästan lite stort när det väl hände. :D Och filmerna skulle tillbaka nästa dag, annars blev det straffavgift! Tror inte att mina vi köpte video förrän runt 1992 någon gång, så det bidrag väl till att det var speciellt att hyra film. (Och jaaa, naturligtvis såg jag Sex and the City odubbad! :D)

Elisabeth said...

På tal om filmer förresten; här går det att låna en hel del film på DVD på biblioteken, helt gratis. Det är naturligtvis inte alla filmer som finns där, men absolut inte heller bara smala och allvarliga filmer, utan även "vanliga" filmer. Hur bra som helst!

Anne-Marie said...

Är tillbaka i "Amerikat" sedan i söndags efter en strapatsrik resa tillbaka (skrev litet om det på min blogg). Minns inte movieboxen - måste ha bara tittat på TV på den tiden. Det där att titta på filmer och nästan somna känner jag väl igen. Michael och jag tittade på filmer i stort sett varje kväll och jag blev otroligt sömning. Zzzzzzzzzzz. :) Kram!

Helena said...

Haha... Moviebox!
Har för mig att det kostade 25 kronor att hyra boxen om man hyrde film också...

Tänk vad spännande det var på den tiden att hyra video. Då samlades man hemma i gillestugan, alla vännerna och tittade. Om man hade tur så fick man låna film från någon som hade kopierat av, hehe...

Suzesan said...

Men Annika den där hade jag glömt. Visst var det så. Jag/vi köpte video redan 1980 och den var asdyr... jag är inte alls säker på att jag mer än nån enstaka gång hyrde en sån box. Men vi åt clubsteak/T-bone pommes och bea. Pizza. Alltid. Men nittonhundraåttio var jag tjugo och jag var mamma redan sen december året innan.

Jag älskade Trinity:)Filmerna.

Vilken nostalgi.

Kram
/Susanne

olgakatt said...

Herregud, detta har jag aldrig ens hört talas om - och det beror inte på att var före min tid alls! På 80-talet jobbade jag 44 tim i veckan plus jour varannan natt. Kompen gick inte att få ut i tid, det fanns inga vikarier. Ibland stod det i tidningen om läkares gräsligt höga månadslöner när nån stackare hade fått ut fem års samlade jourkomp i en summa. Har ett svagt minne av att livet bestod av jobb, sova väldigt litet och äta nån gång emellanåt. Moviebox??

Nilla said...

Kul! Jag tror att det var 1981 som min pappa köpte en gigantiskt stor begagnad videospelade av en god vän. Vi spelade in barnfilmer från tv. Alla mina vänner var förundrade över hur vi kunde titta på Pippi Långstrump på tv på mitt kalas...! Att hyra videofilmer kom senare. Det var kanske runt 84-85. Det var tider det! :-)

Tankevågor said...

Nog minns jag movieboxarna! Det var precis som du skriver speciellt att få hyra och välja filmer....nu är det som sagt bara några knäpp på datorn så har man filmen man vill se hemma på TV:n. Så lättillgängligt!

Jag har precis samma problem Annika....jag somnar nästan alltid när vi ska se film! ;-)
Egentligen älskar jag att ladda en bra film och krypa upp i soffhörnan och ser fram mot att se den....MEN nästan alltid somnar jag. A brukar kommentera när jag INTE gör det!! Ha ha ha ;-)

Ha en skön fredag vännen!

KRAAAAMAR!

Annika said...

Erica:
Förstår att du inte minns dem alls. Det är du alldeles för ung för.
Men så var det...
:-)
Det verkar som om vi alla tyckte det var lite fest då vi hyrde filmer.
Gillar er julklapp ni fick det året. Bra!
Och din syster skulle jag aldrig kunna se film med. Just fantasy-gengren sänder mig direkt till zz-land...
Kram!!

Cecilia:
HIHI, ja är man i vår ålder så :-)))


saltis:
KUL att du minns!!!
Det kanke var lite bökigt att koppla den till tv:n. Minns inte längre, men förmodligen var det inte helt lätt :-)
Fniss.
Ja, jaga har läst filips och fredrik boken du sanckar om.
Härlig och skön nostalgi om hur det var att växa upp i "ddr-sverige", så många skratt jag fick i den boken. Satt och nickade igenkännande flera ggr, hihi!!
Flashdance håller nog inte måttet fullt ut idag, även om dansen fortfarande gör det :-)
KRAM!!

Annika said...

Elisabeth:
DET bar supersmart för det fanns verkligen marknad. Tror inte mina fldrar köpte VHS förrän typ 86 eller ngt, när jag tänker efter...
Men kul att hyra filmer var det.
straffavgift ja, hehe...
Före klockan 18 skulle filmen tillbaks.
Ja, man kan hyra filmer på bibbland hör ocksp, och cd-skivor. bra service!!!

A-M:
Welcome BACK!!!
Lång resa hem hade du ju.
Ska genast hasta över till bloggen.
att somna på film gör jag ofelbart...särsklit om jag druckit lite vin :-)
Kram!!

Helena.
Du kan nog ha rätt vad gäller priset. Vad billigt det låter.
Minns mest hur vi satt i det stora vardagsrummet på holbergsgatan och tittade...
SÅ najs...
Nostalgi!!
Kram!

Annika said...

Suz:
HIHI, du var mamma redan det året :-)
Jag var 14...
Hihi.
Ni köpte video tidigt. Jag minns att jag var grymt avis på kompisar som hade vieo hemma...
STORA jättespelare var det ju, men ändå!!!
Och så 80-talsmaten...Mums...faktiskt gott. man borde ordna 80-talsmiddag ngn kväll, hihi!!!
KRAM!!!!

Olgakatt:
Du din busy läkare hade inte tid med movieboxart och sånt trams :-)) Förmodligen somnade du då du kom hem innan du ens landat på kudden...
Men, movieboxar fanns :-)))

Nilla.
Visst kändes det megastort med videopspelare på den tiden!!
Det var så läckert!!
Stora som hus var de!
Och det var verkligen speciellt då man hyrde film!

Annika said...

L-girl:
DET var tider det!!
SÅ kul med boxarna.
men jag är glad att utveckligne gått framåt. haha!
Prisa tekniken, som sagt.
Nu kan jag se svenska filmer över min dator.
Och för att inte tala om hur lätt det är att få tag på amrisfilmer...
Men att somna kan man inte göra så mkt åt...
Jag tycker också det är mysigt att ladda för film. OM jag druckit ett glas vin är det kört.
Kramar!!!

alegni said...

någon sådan har jag aldrig sett tidigare, även om jag levde för fullt på den tiden!
men oj vad skoj det var när videokassetterna först kom. det kändes så enormt lyxigt att kunna titta på relativt nya filmer hemma.
fortfarande tycker jag det är kul att hyra filmer. hos oss är det bara den yngste som laddar ner. allt.
kram

Petchie75 said...

Ha ha, jag kommer ihåg första movieboxen jag fick hyra med några tjejkompisar - Cocktail, och andra var nog Top Gun ;-) Men annars var mina föräldrar väldigt anti-videobandspelare och vi skaffade inte en förrän vi bodde i England 1988-89!
Åh, lövbiff, pommes och bearnaissås, vad GOTT!
Kram

Anna, Fair and True said...

Du menar att ha en video 1984 var sent?! Jag tror mina föräldrar skaffade en tidigt 90-tal! Vi flyttade nämligen till hus 1989 och det var nog först efter vi skaffade en. Hyrde väldigt sällan Moviebox men några gånger blev det. Kul att den möjligheten fanns! Nu kan man ju hyra Wii och Playstation på liknande sätt.