Friday, December 11, 2009

Show and Tell: Heja Stjärngossarna!!

Happy Friday!

Fredagstemedags igen!
Nilla är den som bestämmer vad vi ska ha för ämnen denna månad, och idag är det ”Heja Stjärngossarna” som gäller. Vi ska berätta om vår barndomslucia. Vad passar väl bättre för en nostalgiker som jag, så säg?

Min barndomslucia var--- ja ---ganska så magisk!
Under mina skolår sjöng jag i skolkören under en dynamisk magister som gav mig, och mina kompisar, världens visskatt att ösa ur. Tack vare honom, och tack vare mina föräldrar, moster och mormor har jag nu med mig "ett bibliotek" med visor att ösa ur. Jag kan, med säkerhet, flest sånger av alla mina kompisar. TACK för det!

Denne dynamiske magister ville ha perfektion inom kören, och perfektion fick han! Han fick oss att låta som proffs! Och vi fick faktiskt spela in två LP-skivor!
Till julen skulle vi öva in sånger för både Advent, Lucia och julavslutningen. Luciadagen var årets höjdpunkt för oss. Då hade vi övat och övat sedan i oktober! Det var flerstämmigt och den perfekta skridningen i tåget.
För att komma ner till scenen i aulan var vi tvungna att gå ner för en lång, brant trappa och det var ALLAS fasa att ramla i den. Vad jag mindes så hände det aldrig. Men, det kan bero på att vi övat i sinne!

På luciamorgonen började vi tidigt! Jag tror att jag gick hemifrån vid 6:30 med nystruket lucialinne, glitter och tärnljus i en plastpåse. Det var så spännande att byta om, och att glädja sig åt det som komma skulle. Alla var nervösa! Och alla var glada!
Min kompis Aless hade det finaste lucialinnet av alla! Hennes mamma var sömmerska och medan vi andra gick till Tempo och Domus och köpte våra linnen fick Aless sitt uppsytt. Det var en dröm! Volanger som ändå var diskreta, det finaste tyget, den vidaste klänningen.
Jodå, jag var avundsjuk.

Prick 7 skulle vi börja, och prick 7 började vi. I aulan satt alla klasser och föräldrar och släktingar! Och jag VET att jag förstod hur vackert det måste ha varit för dem alla då vi började sjunga, och då vi började skrida! Det tog en stund innan de såg oss också, men så snart vi skulle ner för trappan syntes vi!
Vi sjöng massor med sånger, åtminstone tre olika Staffansvisor i stämmor bla, och när stalledrängarna kom in (de gick inte med i tåget utan kom senare) fick de en lussebulle av lucia, och sen sjöng stalledrängarna. Min egen bror, Staffan, var stalledrängen med solo ett år!
Min andra tvillingbror, Gunnar, brukade vara avundsjuk på att bara Staffan fick uppmärksamhet på lucia så vi var tvungna att sjunga att ”Gunnar var en ställedräng, stalledräng, stalledräng” också. Ja, detta var på hemmaplan, inte i skolan!

Det var underbart roligt med lucia i skolan. Efteråt åt vi pepparkakor och lussebullar och drack saft i klassrummen. Framåt dagen skulle kören uppträda igen! Då var vi på ålderdomshemmet, och på handikappinsitutitet. FINA minnen!Då vi kom hem så lussade vi syskon för våra föräldrar och ofta var då några kompisar med också, bla Helena. Vi sjöng med glädje och även vi hade övat mycket på detta innan.
Vi brukade ibland lussa för grannar likaså.

En del år så lussade jag, mina syster, kompisar till oss mfl på olika företag. Det var också väldigt speciellt, och roligt. Sångerna satt ju som gjutna i oss tack vare att vi övat så mycket på skolan.

Vissa år var det kallt, iskallt och man gick till skolan i knarrande snö. Det gillade vi! Andra år var det barmark och plusgrader. Men, vad det än var för väder så består minnena än idag!


Eftersom jag numera bor i ett land där inte lucia firas så firar jag den inte längre.
Jo, jag ser den över SVT-PLAY, tack SVT!!
Men allt det andra som hör till den dagen finns inte här! Hela luciadagen var ju en fest hemma, och det var roligt även då jag börjat jobba eftersom det alltid var en rolig dag på arbetsplatsen också!

Det är väl bara i Sverige och i Svenskfinland som lucia firas i världen, tror jag. Underbara tradition! Måtte den för alltid bestå!!


Karolina och kusin Ebba lussar i sverige julen 2003.


Svennegruppens barn lussade 2005, så små och söta alla var!

Oh, förresten...
SWEA och andra svenska föreningar ordnar luciatåg här, och det brukar jag ibland åka in för att se. Det brukar vara ganska vackert. STJÄRNGOSSARNA kan vara ett KRUX, minst sagt här i USA eftersom de ser ut som avbilderna av ett rasistiskt samfund, ni vet det samfundet som driver hets mot svarta. Så stjärngossarna ses ofta uppträda utan de toppiga mössorna här :-). Lika bra det kanske...

Nilla,
Simone,
Desiree,
Annika,
Anki,
Strandmamman
Lena
Erica
Marie
Saltis
Anna
Taina
Musikanta
Under ytan
I am Annika
Maisoui
Inga-Britt
Helena
Ebba
Olgakatt

Alla tillönskas en FIN helg!!

33 comments:

Annika said...

Vilka härliga minnen! Kul att ni verkade ta kören seriöst och inte bara en anledning att slippa lektionerna, som vi :-) Jag minns att man fick festis i sådana där trekantiga tetra efter lussetåget. Åh, nostalgi! :-)

Annika said...

Annika:
OH nej! OM vi inte hade tagit det seriöst hade vår magister blivit galen och rabiat, och vi hade världens respekt för honom + att vi nog alla gillade det hela SÅÅÅ mkt!! :-)
Festistetran---åhhhhhh----jaaa...mysigt. Apelsin och päron fanns den i va??

Millan said...

Men gud sa sota de ar pa bilderna!! Jag maste nastan kopa pa mig nagon kladsel till mina barn till nasta jul! Vi ska fira med svennegruppen men det blir nog mest som en julfest :-)
Vilka mysiga luciaminnen du har! Det ar en hogtid jag saknar hr faktiskt eftersom det ar svart att fira nra ingen annan gor det... sa jag hoppas vart firande med svennegruppen kan bli en ny tradition.
kram

Evas blogg said...

Stjärngossestrutarna har jag aldrig associerat till den klanen, men när du säger det så. Vilka gulliga små lucior, tärnor....

Suzesan said...

Ja just det ja de associerar till KL KL KLanen!!Lika bra de inte är med.

Lucia är härligt jag har verkligen sett Lucia idag. Tårarna kom. Har bloggerfilmer på det på bloggen. Ja inte på tårarna.

Mitt senaste luciaminne är när min dotter NÄSTAN blev Sveriges Lucia ...det var sååå nära. Men när jag stod på Skansen och hon kom ut på scen då var jag STOLT. Syrakusadelegationen var där och vi träffade dem. Närmare riktiga Lucia kan man nog inte komma. Bästa är när Lucia är på dagis och alla som vill får vara lucior.

Åh man minns när man sprang omkring och lussade för lärare. Hmm ska göra ett lusseinlägg om allt. PÅ söndag.

Tack för en härlig bloggvecka åhhh spelade ni LP:s coolt. Härligt lusseinlägg.

Kram
/Susanne

Norrsken och stjärnfall said...

Är det inte lite trist att stjärngossarna inte ska kunna vara med för den där klanen? Tur att vi svenskar vet att stjärngossar är gulliga, små killar som bara vill vara med i luciatågen. Vilken fin berättelse om dina barndoms luciafiranden. Och vilken bra lärare som såg till att ni hade respekt för honom! Sådana lärare är ju oftast de eleverna kommer ihåg och tycker om.

Annika said...

Millan:
Visst, så söta och SMÅ!!!
Och Karolina skulle vara tomte till varje pris.
Ja, inga luciaambitioner där inte :-)
Jag har verkligt fina luciaminnen med mig! Och flerstämmiga sånger och texter...
härligt!
Jag saknar också Lucia! Jättemkt! På söndag ska jag minsann bänka mig framför svt och titta!
Ka, skapa en ny trad med svennegruppen!!
Kram!!

Eva:
Jo, när man flyttade hit blev man pinsaMT MEDVETEN om den saken. Så ofta har stjärngossarna här inga strutar...
Tack, visst var de söta!

Suz:
ja, de gör ju det, tyvärr...
Bäst att tona ner det...

men vad coolt att Sandra nästan blev sveriges lucia!
Otroligt häftigt. Fattar att det är ett minna för livet!
Wow!!!

Ja, alla ska få vara lucior som vill, tycker jag.

TACK för en fin vecka själv. Ska komma och läsa hos dig om en stund.
Kramar!!!

Annika said...

Norrsken:
Jo, det kan det kanske vara. men likheten är slående...
Och det är inte så kul.
Hemma är det fina och gulliga stjärngossar som gäller.
ja, jag har superminnen från lucia och jul med kören, och även vid andra tillfällen.
Majjen var bra,och nog hade han respekt med sig.
Ibland gick han nog för långt...men det är en helt annan historia!

Anna, Fair and True said...

Hahaha, "Gunnar var en stalledräng"! =D Den var rolig!

Din kompis vars mamma sydde linne, hon tjatade säkert på sin mamma att hon "vill ha köpt som alla andra"! :)

Annika said...

Anna:
Japp, det var tvunget. MSN:ade just med min bror igår, han är 36 år idag. han sa att det var ågren på lucia när det bara var Staffanssånger som hördes. Därför fick vi alltid sjunga om Gunnar också :-)
Japp, Aless mamma ja...
Jodå, nog kändes det så för henne ibland att hon ville ha vad vi hade. DU skulle ha sett hennes gympadräkt, kom jag just på. Alla tjejer på den tiden hade en luten volang på gympadräkten, men Aless hade tre!!! OOO, vad vi tyckte det var snyggt!! Mamman hade sytt den, såklart :-)

Desiree said...

Härliga minnen. Det är så mycket som jag känner igen som jag hade glömt bort eller inte tänkt på men nu när jag läser om det du skrivit så påminns man om dessa fina minnen. Jag kan förstå att det där med stjärngossar är känsligt här i USA och det är ju verkligen inte att tänka på här nere i södern speciellt. Fint foto på K där hon lussar med sin kusin. Det verkar var unikt med Luciafirande alltså för sverige och svenskfinland. Ha en toppenskön helg. Du ska väl börja packa här nu inför sverigeresan nästa vecka antar jag.

Kraaaam

Saltistjejen said...

Å jag känner igen mig en hel del i dina minnen! jag ÄLSKADE lucia och att sjunga alla julsåpnger. var med i luciakören i skolan, i simklubben och ja de flesta stälklen. På unviersitetet var det andra åretsom höll i luciafirandet och det är ett av de roligaste tågen jag minns. Vårt lucia då var fyllt av allt från stämningsfylld sång (en killle med enormt bra röst sjöng Adams julsåång så man fick rysningar) till mer spexaktiga saker. jag blev faktiskt vald till Lucia då vilket nog är enda gången eftersom det annars oftast var en blond tjej! :-)
På dagis firade vi alltid och då kunde såklart alla som ville vara lucia. Vi gick också till ålderdomshemmet i närheten vilket var uppskattat För mig är nog Lucia mer juligt än själva julen.
H'är i NYC har vi varit två år på svenska kyrkans luciafirande. kvällsföreställningen är UNDERBAR!!!!!! fantastiskt. Förra året gick vi på em-föreställningen vilken är mer inriktad på barn och barnfamiljer. inte lika stämningsfullt men ändå jättemysigt!
Jag saknar Lucia.
I år kommer vi vara i Miami på självaste Lucia och jag lär säkert glömma att det ens är lucia....
KRAM!!

Annika said...

Desiree:
KUL om jag kunde röra om i minnesbanken lite :-)
Lucia var ju så roligt.
Stjärngossarna kan nog få det lite kämpigt här, så det är bäst om de tonar ner sig lite, hehehe!!
Men därhemma går det ju bra :-)
HAR inte börjat packa, inte ens tagit ner väskorna från vinden...
jag hinner :-)
Kram!!

Saltis:
COOLT att du var Lucia fast du inte var ljushårig! jag tror alla våra lucior hela skoltiden var ljushåriga.
BRA att du fick vara!!
Härligt med vacker sång! Adams Julsång är bland det vackraste som finns!
Otroligt vacker om den sjungs rätt!
JA, JAG MED!!!
JAG sakanar LUCIA!! Jättemkt!!!
Det blir svt-play på söndag så det ryker om det!
OCH du är i Miami! KUL och varmt ska vi tro :-)
Kram och HAVE FUN!!!

Taina said...

Underbara minnen, Annika! Precis så var det ju. Jag var också med i skolkören men sjunger som en kratta! Alla som ville fick vara med och det tackar jag vår musiklärare för! Min syster däremot var en hejare på att sjunga och ibland sa hon åt mig att sänka rösten. Tror du jag gjorde det? HA! Då vrålade jag ännu mer!

På söndag ska vi faktiskt in på Pia Sjölins shop och se på lucia firande! Ska bli så spännande. Få se om lilla Liisa vill klä ut sig när vi åker dit. Ska försöka i alla fall.

Önskar dig en fin helg!!!

Kramar!!!

Nilla said...

Jag var tärna i det svenska ordnade luciatåget när jag var au-pair i Florida. Jätteroligt! Vi var ett gäng svenska tjejer som hade kommit i kontakt med varandra. Lucia är helt underbart tycker jag! Vi hade också en bra och engagerad körledare i skolan och det var så fint luciafirande vi hade i vår skola! Ha en skön helg. / Nilla

Anne said...

Ååååh, precis så var det ju. Jag säger som Desiree, jag hade också glömt mycket men ditt inlägg fick verkligen fram alla minnen och känslor inför lucia igen. Det tycker jag om med dina nostalgibetonade inlägg, de väcker ofta till liv sånt som jag glömt. Lucia var så speciellt, jag känner igen mycket av det du skriver. Som du skrev, måtte det för alltid bestå "där hemma"!
Sätter punkt här, har massor på måstelistan innan det blir helg. Ha det gott, kram!

Miss Marie said...

Åh, vilka härliga minnen du delar med dig av! Jag blir alldeles nostalgisk! :D

Trevlig helg!

Elisabeth said...

Lucia var verkligen mysigt! Fast ibland sjöng luciatåget lite VÄL falskt. Det är en sak med små barn, men detta var på högstadiet... Förstår mycket väl att stjärngossarna inte kan ha strutar i USA. Dessutom tycker jag att det ofta är snyggare/bättre med stjärngossar utan strut. De där strutarna är inte precis klädsamma. ;)

Förresten minns jag i lekis; ALLA tjejer (måste varit runt 15 stycken) var lucior, förutom jag då, som absolut ville vara tärna. :D

Anonymous said...

Åh, så söta bilder! Det är nästan så man längtar tillbaka till barnens luciatåg på dagis :-)
Minnen när de små tärnorna stoppade sina elljus i munnen så det lyste i kinderna o luciakronor på trekvart. Så gulligt!
Kram från Anette!

veronika said...

Oh, vilka Lucia minnen som kom upp i mig nu!! Tack Annika!
Kommer så väl ihåg den härliga Lucia stämningen då jag gick i skolan, ja även på gymnasiet. Vi gick ofta och lussade till någon nyvaken lärare då jag gick i högstadiet. Kanske inte alltid så populärt hos den läraren..att få in en drös med Lusse firande högstadie elever i arla morgonstund.
Är så glad att min dotter har fått vara Lucia för Svenska skolan då de firade för en Skandinavisk förening. Tim hade även på sig stjärngosse struten , vilket jag aldrig trodde att han skulle ha.
Härliga minnen!
Trevlig Lucia och helg på er!

Sparkling said...

vilken fin beskrivning, kunde nästan känna stämningen hit! lucia är verkligen en fin tradition att värna om :)

Musikanta said...

Jag kommer ihåg att nobelpristagarna blev skräckslagna något år när Lucia med tärnor och stjärngossar klev in genom hotelldörrarna. Trodde att det var K som var på gång...

Jag är just mitt uppe i Luciafirandet som vanligt, sen 40 år tillbaka... Jag tror bara att jag hade ledigt det året jag var hemma med Mirren...

Jag var förresten alltid Lucia när jag var liten på alla möjliga tillställningar som min mamma drog med mig på!

Kul i alla fall att svenskföreningarna ordnar Luciafest!
Ha en skön fortsättning på helgen och stor kram/M

malou said...

Så mysiga och roliga Luciaminnen du har! Själv minns jag Lucia i skolan med fasa - på lågstadiet var jag och en annan tjej dom enda som inte fick vara tärnor i klassens luciatåg, för vi hade mörkt hår! Den enda Lucia jag faktiskt minns med glädje var i första ring - då skulle vi runt och lussa för alla lärarna tidigt på morgonen, och tillbringade kvällen och natten innan hos en klasskamrat. Och JAG FICK VARA MED! För första gången fick jag vara med!
Det var svinkallt ute och massa snö, och jag hade lånat en heltäckande "kroppsstrumpa" i vitt ylle av min mamma för att hålla mig varm. Den var jättevarm och skön (fast väldigt opraktisk när man skulle på toaletten!)
Första ring hade alltid ansvaret för underhållningen på Luciasoarèn på skolan, och jag var med i kommittèn och var med och spelade teater - "Examen i Ruskaby skola".
Efter soarèn var det dans i gymnastiksalen...

HeLena said...

Kul hade vi och visst fick vi många fina visskatter med oss, men en hel del skrutt också... jag ville så innerligt gärna ha ett foto.... hahahahaha minns du när vi hade vikarie och vi fick honom att ge oss ledigt en stund av lektionen bara vi slutade... hahahaha.
Knarrande snö under skorna är det bästa!
Visst är det bra med SVT-PLAY!

Kraam!!

Unknown said...

Jag älskar Luciafirandet. Särskilt när det är som det var när jag var liten. EN lucia, tärnor, stjärngossar och små tomtenissar. Fina stämningsfulla sånger. Gärna i kyrkan men ute går oxå himla bra.

Vi var runt till grannar och på ålderdomshem och det var så uppskattat.

Vårt firande på fritis är helt underbart. Vi är ute om vädret tillåter det, sedan har vi grötfrukost tillsammans med föräldrarna och barnen.

Annika Estassy said...

Inget speciellt Luciafirande här men jag håller med - det är en härlig tradition vi har. Igår snöade en liten, liten stund men allt är borta idag. Dock ska kylan komma nästa vecka - det finns hopp om en vit jul...

alegni said...

vilka härliga minnen, annika! jag har aldrig varit engagerad i luciafirandet i skolan, annat än som åskådare. jag kunde inte sjunga och hade alltid kort mörkt hår, och det var ju inte direkt lämpligt ;) men jag har alltid blivit grymt rörd av att se lucior, så också igår satt jag framför tv:n och fällde en del tårar innan pepparkaksbaket tog vid.
filmerna vi såg var holiday (bra) och four christmases (okej). det är alltid roligt att se film med ungdomarna och att höra deras kommentarer. vanligen är det ju bara jag och gubben som sitter i vardagsrummet.
tusan också - vi har minus sjutton grader här nu! brr...
kram

Marianne said...

Vilka härliga lusseminnen! Det är helt klart en fördel att kunna sjunga, en annan fick liksom inte vara med i kören : )

Mitt härligaste minne är nog ändå från Bulgarien, när den svenska lektorn och jag ordnade lusse på universitetet. Svenskastudenterna som gick fjärde året tränade in alla lussesånger och gick lussetåg för svenskarna i Sofia, och de gjorde det så himla bra! I den klassen gick en tjej som borde ha blivit operasångerska och generellt sett kunde de verkligen sjunga allihop. Utom Staffan stalledräng, men han gjorde det ändå! Jag blir nästan tårögd när jag tänker på de ungdomarna och det lussefirnadet.

Kram!

Annika said...

Taina:
Ja, det är superhärliga minnen jag bär med mig från lucia!
Bra att ni alla fick vara med i kören.
HAHA, klart du inte lyssnade på syrran din.
Låter mysigt md Sjölins affär. Kom ni dit?
Hoppas helgen var kanon!!
Massor med kramar!!

Nilla:
TACK för supertema!! det har varit så roligt att läsa hos alla denna helg!
Alla har ju med sig ljusa minnen. Underbara tradition, måtte den aldrig dö ut. HAHA, vi lussade också då jag var i au-pair här.
Kram!

Anne:
Inget gör mig gladare än om ni minns det jagskriver om. Om jag väcker minnen till liv, tack Anne!!
Vad roligt!
Lucia var ju så speciellt och fint!
Och visst var Svts sändning bara för fin!!!?
Perfekt, helt enkelt.
Hoppas helgen var bra.
Kramar!!!

Annika said...

Marie:
OH vad roligt att du tyckte det!! TACK snälla!!
Hoppas att du hade en fin helg!

Elisabeth:
HAHA, jasså?
I vår kör fick man itne sjunga falskt. Majjen hade stora uttagningar, och endast de som kunde sjunga kom in. Rätt eller fel är frågan? Rätt för oss som sjön OK, men fel för alla som blev utanför.
heja tärnorna, s
ger jag också!! Vad vore tåget utan dem??
Hoppas du haft en bra helg.

Anette:
JA, åren går och numera är det inga söta små tåg för oss. fast du har det väl med dina nollor och ettor. SÖTT!!
Japp, ljusen instoppade i munnen var en klassiker. Konstigt att ingen ngnsin bet sönder ljuset :-)
Kram!!

Veronika:
Å, jag blir så glad över alla minnen som väcks. Det är ju jättekul!!
Det var en så fin dag.
Lustigt nog lussade vi aldrog hos lärarna. men väl hos grannar :-)
KUL att din tös varit Lucia, och att Tim varit stjärngosse med STRUT o allt :-)
Kramar!!

Annika said...

sparkling:
TACK snälla!!
Vad glad jag blir!

Musikanta:
Min kompis Helena här på bloggen var en av dem som lussade för nobelpristagarna på grand. Minns att ngn trott att han dött och kommit till himlöen då de kom in :-)
Underbara Lucia. Hoppas du haft kul och stämningsfullt i helgen. jag kan ju tro att det kan bli lite mkt för en sån som du.
Stora kramar!!


Malou:
Nej, men är det san`t? Fick du inte vara med för att du var mörkhårig?
FY sjutton, jag tror väl aldrig jag hört på maken. USCH så dåligt.
TUR att det inte är så längre iallafall.
jag är glad att du fick vara med i gymnasiet. DET var då på tiden!
BRA att det blev bättre sent än aldrig i ditt fall.
I Norge uppmärksammas inte Lucia, và?
Stora kramar!!

Annika said...

Helena:
EN visskatt har vi, och den ska vi vara glada över!! Vi är rätt ensamma om den...
men, ja...Jag ville så innerligt gärna, och "mopsen som åt sig genom året" kan man ju diskutera :-)))))
SVTs Luciatåg igår var bland det finaste jag sett. Perfekt! SÅ ska det vara!!
Kram!!!

Rosvik:
jagär också så gammalmodig att jag tycker att det ska vara EN lucia! men på lekis och dagis går det ju med flera, såklart!!
Vad fint att ha Lucia ute!!
Måste vara enormt fint!
Låter bra som ni har det på fritis också.
kram!!

Annika:
ÅÅÅÅ, jag hoppas att du har rätt!! En vitt jul, eller en frostig jul är vad jag vill ha!!
Underbart!!
Hoppas din helg varit fin!!

Annika said...

Ingela:
TACK snälla!!
Å, fick du inte heller vara med...
Trist sånt där.
Jättetrist.
KUl med skolans lucia iallafall, och jag vet ju hur fiiint det är i svenskfinland på lucia!
jag ÄLSKAR the Holiday!!! Älskar den filmen!!
Four Chrstmases är sådär...lite småkul...
kanske.
Kramar!!!

Marianne:
Usch så trist för er alla som inte fick vara md.
Verkligen.

ditt firande i Bulgarien med de duktiga sångarna låter underbart!
jag förstår att du bär med dig det minnet som extra fint.
Tårarna kom igår när jag kollade svt-play, finaste luciatåget på länge!
Kram!!