Thursday, August 20, 2009

I sommarnatten...

Morning!

Fjärde dagen hemma och långsamt börjar saker och ting falla på plats. Jag börjar känna mig redo att träffa folk, komma ut ur mitt Ingenmansland. Skönt. Tur också eftersom jag ska gå ut med ett par svenska kompisar ikväll, och det ser jag fram emot.

Något som alltid slår mig då jag kommer hem efter mina långa vistelser i den höga nord är SOMMARNÄTTERNA här i Norra Virginia.
Sommarnätterna här som har sitt alldeles speciella och säregna ljud. Nätterna i augusti är mörka, ja svarta, och sammetsvarma , eller heta, fuktiga och fulla av spelande syrsor och kväkande grodor. Augustinattens ljud är som en symfoni av spelande syrsor i olika tonlägen. Det är så häftigt, och coolt, och jag skulle så gärna dela med mig av nattens ljud till er.
Att sova med öppen balkongdörr är helt uteslutet eftersom natten är så het och fuktig, men man hör ändå syrsornas spel genom fönstren in i sovrummet. DET är nattljud! Och det är ljud jag älskar!
Underbart är att i augusti sitta på decket i mörkret en sen kväll och bara lyssna på nattens ljud. På morgonen slutar syrsorna att spela sina melodier och under dagarna kan man istället höra cikadorna som lägger upp sitt spel i träden. Sommarljud—hettans ljud!
Augusti är sensommar, tung fukt och hetta.
Sommaren är inte slut sedan heller utan den håller i sig hela september ut, men ofta ”klarnar” den i mitten av september och blir kanske något mindre fuktig. Första hälften av oktober brukar det råda ”perfekt svenskt sommarväder”. I mitten av oktober brukar det sedan bli höst, och dags för mig att byta garderoben från sommar till vinter samt sätta på värmen i huset istället för AC:n. OM man har riktig tur kan man slippa att ha på vare sig värme eller AC under ett par veckor. DET är nog den period som folk i allmänhet brukar gilla allra mest här.

Lika ljus och vacker som sommarnatten är i Norden, lika mörk är den här. Då solen i juni går ner runt 21:30 blir det ofelbart mörkt. Ja svart. Kolmörkt som i en säck. Mörkret viker inte förrän solen går upp vid ca 5:15.
I södra Österbotten där jag ju vistas hela sommaren går solen ner efter 23 i juni, och det blir aldrig mörkt. Hela natten är det ljust och hela natten är himlen i norr svagt röd efter solen. Underbart! Ja, faktiskt helt otroligt vackert.
Men, faktum är att jag är bra förälskad i sommarnätterna här också. Mörkret, tyngden, hettan, syrsorna.
OCH, sant är att det är lättare att sova HÄR än det är att sova där nätterna är vita.

Jag tycker så mycket om sommarnätter!

Önskar er ALLA en fin och bra dag!


En vit natt...

24 comments:

Fritt ur hjärtat said...

Fusk! Jag vill också ha samhetssvarta nätter. Nätter då jag kan sitta ute och inte bli injagad av mygg och knott innan solen gått ner:-(

Annika said...

Simone:
HAHA, ja det där med mygg är inte KUL alltså. Vi har elaka myggor här också och de är så små att man inte hör när de kommer, helt plötsligt har man bara kliande myggbett.

Mie said...

Det låter som om du passar in alldeles perfekt på båda ställen alltså! Som tur är:)
Och myggor har vi faktiskt klarat oss väldigt bra ifrån denna sommar o det är skönt!

Taina said...

Huomenta ystäväni!

Måste bara kika in innan vi far. Nu har de lovat lite regn, men men.

Sommarnätterna här är ljuvliga precis som du beskriver. Gillar också när de där kornblixtarna dyker upp på den svarta himlen. Inte ett ljud, bara en massa vackra ljusfenomen. Varmt, fuktigt...aaah MEN SÅ ÄR DET ALLA DESSA F%&€6BANNADE MYYYYYYYGGGGG!!!

Ha så kul ikväll!

Halauksia!!!

Annika said...

Mie:
Ja, det gör jag faktiskt, som tur är!
Skönt att ni har sluppit myggen.
Kram!

Taina:
Huomenta ystäväni!
JA!! DET glömde ja! BLIXTARNA! Kornblixtarna som uppstår utan åska efter superheta dagar. DE är coola!!
Myggen är här snikiga, man hör dem inte när de kommer...
AJ!
HA så kul i lake George!!!

KRAMAR!!!

Saltistjejen said...

Jamen visst är det så! Sommarnätterna ÄR underbara nästan oavsett vilken sort. Men på olika vis. Jag kan dock sakna de nordiska ljusa nätterna. främst för att jag inte varit hemma på sommaren på 3 år nu.
Fast jag kommer säkert sakna de här VARMA nätterna man har här. Mörkret kan som du säger även vara mysigt. Det blir ju effektfullt med stearinljus och lyktor och sådant här vilket man ju inte alls "kan" ha i t ex Sverige på sommaren...
Tyvärr hör vi aldrig syrsorna på sommaren här. Det är stadsbrus på hög nivå. men jag kan gilla det också faktiskt! :-)
KRAM!

underytanjag said...

Syrsor och cikador.. ja det är speciellt! Magiskt med sommarnätter, både ljusa och mörka..

Annika said...

Saltis:
JAG förstår att du saknar det vita ljuset från de svenska sommarnätterna. Alltid!
Hoppas att du kan åka hem nästa sommar.
Sommarnätterna här är fina de också, for sure!
Exakt, här kan man mysa till det med ljusslingor och levande ljus. DET går inte hemma :-)
NYC brus tar jag any day of the week!!
KRAM!!

Under ytan:
ja, visst är det det. Jag njuter så länge det varar (fast jag har en känsla av att jag kommer börja tigga efter höst snart).

Anne said...

Kan bara instämma! Sommarnätter (både de vita nordiska och de mörka amerikanska) är väldigt speciella och härliga! Helt klart. Jag kan också tycka om höstkvällar/nätter, när regnet smattrar mot rutan och man sitter inne med tända ljus.
En kompis hemifrån klagade nyligen över att det blivit så mörkt och hötslikt där hemma, tydligen blir det mörkt "redan" runt 22 nu.... Det är typ ändå lite senare än det är när det är som ljusast här...
Ha en bra torsdag Annika! Vad skönt att du börjar komma ur Ingemanslandet också. Tusen tack för ditt mail tidigare, jag uppskattade det mycket. Kommer skriva mer snart igen, men det kanske blir efter helgen först. Ville i alla fall bara säga det var uppskattat. Kram!

Elisabeth said...

Sommarnätterna hos dig låter som sommarnätterna vid Medelhavet (eller för den delen i Österrike). De är så härliga! Just det där att det är varmt, trots att det är mörkt, det är speciellt. Här är det ju ytterst, ytterst sällan så varmt, även om det händer då och då just på västkusten. Men visst är sommarnätterna här vackra. Verkligen! Fast fick jag välja skulle jag välja ljusare vintrar och mindre ljusa sommarkvällar, helt klart.

anna of sweden said...

Som svensk har man ju lärt sig att inte klaga på värmen - men åh, vad jag tycker att luftfuktiheten är jobbigt. Men skandinaviska kropp är helt enkelt inte gjord för den. Ser fram emot lite krispigare luft.

Kramar!

Ebba Christina said...

Så härligt poetiskt du berättar om nätterna där du bor. Jag kan riktigt känna mörkret, hettan, fukten och alla ljuden...
må gott.../Ebba

Annika said...

Anne:
Ja, bägge har verkligen sin skönhet. Det tycker jag.
Precis som du så älskar jag hösten. Märker att jag har börjat längta lite efter att tända ljus, kyla och vinterkläder, hehe...
Älskar en regnig kulen kväll tex.
Ja, nu börjar jag kravla mig ut ur min håla :-)
Anne, ser fram emot ditt svar ska du veta.
KRAM!!!!


Elisabeth:
Ja, kanske det skulle vara bättre med lite ljusare vinter för er. Jag kan förstå det.
Jo, nätterna här är nog lite lika medelhavets denna tiden på året.
Men til syvende og sist är det inte mkt som går upp med det nordiska ljuset ändå...


Anna:
HEEEELT OK att klaga på värmen och fukten, tycker jag. Absolut. Klaga på!
Den är ju vidrig, man kan inte vara ute under dagtid nästan. OCH man vänjer sig aldrig vid den.
HÅLL ut, snart är det okt :-)
KRAMAR!!!

Ebba:
TACK, det var snällt sagt av dig!
Ha det så fint!

Humlan said...

Jag instämmer helt med dig! Sommarnätter är underbara och jag vill inte heller vara utan någon av de två; De vita nätterna i norr och de svarta, varma nätterna som är som sammet. Jag tror inte att vi har haft några tropiska nätter här i Stockholm i år, men lite varma kvällar har vi ju haft.

Miss Marie said...

Instämmer! Sommarnätter är underbara, hur de än ser ut! :)

Linda said...

Nattliga ljud är jag inte alls så glad för, jag vill att det ska vara tyst när jag ska sova.... *rodnar*
När jag låg på BB så höll jag på att drivas till vansinne av måsarna som satte igång kl 4 på morgonen!! Vilka odjur!

Välkommen tillbaka Annika!
Kram

Lia said...

Hej kompis! Vad skönt att du börjar landa i din vardag igen. Det måste vara jättejobbigt att känna sig som i ett ingenmansland. Din sommar verkar, i vanlig ordning, ha varit magisk! Härligt att höra om framstegen för din släkting med =). Jag kommer snart tillbaka på bloggen igen, tar bara en välbehövlig paus och njuter av sista sommaren i skåne. KRAM

StrandMamman said...

"Sommarnatt, när jag svävar fram i mörkret aha, sommarnatt ger en skön highway feelin...."!!! Sök fram Snowstorm så får du lite annat än Satumaa att gnola på!!

Här hittar du förresten svenska texten till Satumaa (läste vad du skrev på Tainas blogg: http://igs.kirjastot.fi/sv-FI/iGS/fragor/fraga.aspx?ID=651ed574-e6f3-4637-bafa-f5cbe516b299 !

Annika said...

Humlan:
Blir förvånad. Tyckte att det var plågsamt hett i Sthlm under nätterna då jag kom hem då i slutet av juni början av juli. men det kanske bara var under taket där i mina fldrars lgh för där blir det PLÅGSAMT.
Sommarnätter är underbara. bara ordet är vackert---sommarnatt.
KRAM!!

Marie:
SO very TRUE!!

Lindalotta:
TACK! Det är kul att vara tillbaks.
Ja, måsar är verkligen för j-ga...gud vad dom väsnas och skriker...HÅLLER helt med dig.
men syrsor ljud är lite annorlunda.
Men jag vill nog egentligen också ha tyst på natten.
KRAM!!

Annika said...

Lia:
JA, jag såg att det var bloggpaus hos dig. SKA maila dig!!
Sista somamaren i skåne på ett tag.
TACK, ja det går framåt med släktingen. Hon är på rehab nu!
KRAMAR i massor!!

Strandmamman:
ÄSCH, "Sommarnatt" med vilka det nu var går just nu INTE upp mot Satumaa!! :-D
Håll med om att det är en alldeles underbar tango! Med en alldeles särdeles vacker text...
Tiina, TACK för texten!! TACK snälla!!!
Kram!!

Desiree said...

Jag kanner verkligen igen mig i det du tar upp. VIsst ar det sa att ljuden ar helt olika pa olika platser. I Biringham ar det ocksa otroligt mycket syrrsor som man standigt hor som inte alls finns har. Har hor jag istallet faglar som inte finns i USA, ljudet av bjorklov och aspar som rasslar i vinden. Det borjar morkna nu under augustikvallarna i Sverige. I sodern ar det annu langt kvar pa sommaren och varmen. Jag gillar de milda hostarna. Jag saknar dock inte fukten och hettan direkt. Att sova med oppet fonster ar som du sager helt uteslutet. Skont att du borjar komma over jetlaggen och ut fran ingemanslandet och tillbaka i vardagen och hemmakanslan du har i USA. Kram

Lena said...

Verkar skönt att fortfarande ha varmt på kvällarna. Det är det inte här, var jättevarmt igår på dagenjag och en kompis tänkte åka till "stenbryggan" (mellan Blackebergs sjukhus och båtklubben) igår kväll. Men då blåste det små dj....r, så det gick inte!
Ha en bra fredag.

Annika said...

Desiree:
Visst är det annorlunda ljud om nätterna här och hemma...
Bägge härliga.
ÅH, just det där med susande björkar och aspar är så underbart...suck.
Nej, fukten är inget att sakna, och inte hettan heller.
Ja, jag lämnar Ingenmanslandet idag, tror jag. Jetlagen har nog gett med sig också...skönt!!!
KRAMAR!!!

Lena:
Det är så varmt att man svettas på kvällar och nätter just nu om man är ute...
ÅÅÅ. Lena...Stenbryggan och "Lilla England", där har man badat MYCKET!!
Synd att värmen blåste bort.
Ha en fin helg!

Anna, Fair and True said...

Åh jag önskar verkligen sommaren i Sverige var lite längre! Idag är det 30 augusti och det känns att det är höst, nästan i alla fall :( En månad till hade vi väl kunnat få i alla fall!