Bloggbrudarnas Tia slår till igen! Nu med Bonuselva :-D




Hej och godmorgon torsdag!


Inga punkter idag?
Jag förstår att ni undrar över det 😉
Nej, istället blir det punktande av lite annat slag.


Tadaaahh, det är dags för ännu en Bloggbrudarnas Tia!
Bloggbrudarna består alltså av följande bloggerskor,
Och så jag, Yours Truly.





Ibland, med väldigt ojämna mellanrum, kommer Bloggbrudarnas tia att dyka upp på våra bloggar.
Just det, när ni minst anar kommer en tia. Fast en tia av det goda och bra slaget.


Dagens tema: Köket!
Som alltid har vi brudar kommit med två punkter var.
Den sista--receptet-- är en bonuspunkt temat till ära.


Den som vill hänger på.
Hojta till så kommer vi och läser era svar med största intresse.


  KÖKET!!



1. Vilket är ditt värsta respektive bästa köksminne?

Jag har ett par jobbiga …
När vårt frys började läcka vatten som vi knappt fick stopp på.
Vi har en ismaskin i frysen + att vi kan tappa upp iskallt, filtrerat vatten direkt från frysen. När detta började läcka för ett par år sedan var det INTE kul.
Eller när vi hade översvämning i vårt badrum på övervåningen och det började läcka genom trossbotten och ner i vårt kök.
Eller den gång jag skulle göra marängswiss och tog salt i stället för socker i hastigheten i vispgrädden. DET var inte kul.


Det bästa … Ja, jag har så många.
Men alla fina samtal jag haft med familj och vänner i det här köket, då när trivseln är som allra bäst. Så många fina köksminnen från alla möjliga kök, min mormors stora bondkök, min systers trevliga kök, vänners kök … Ja ibland är köket verkligen husets hjärta. Eller, det ÄR husets hjärta.





Happy hour för Peter och mig i vårt matrumsdel av köket  för något år sen eller så.  På vintern var det iallafall.


2.    Har du haft någon köks—eller—matinspiratör? 

Njeae … det kan jag inte påstå. Jag inspireras av bilder, artiklar, recept online och i tidningar, vänner, Instagram och bloggar.
Men jag kan inte erinra mig om att jag skulle ha någon särskild inspiratör, per se.


3.   5-10 saker som alltid finns i ditt kylskåp och frys? Och varför?

Ost.
Smörgåsmat
Pellegriono zero Blood Orange
Iste
Vindruvor
Majonäs
Smör
Marmelad
Lingonsylt
Öl, vitt vin, prosecco



 

SOM jag gillar denna!!  OCH att den är zero!  Nej, jag har inga som helst problem med light-drycker.



Varför
?
Ost, majonäs, smör och smörgåsmat används när Peter och jag äter lunch under veckorna.
Iste och Sanpellegrino för att vi dricker det på daglig basis.  Eller det är jag som dricker Sanpellegrino på daglig basis, inte min make. 
Vindruvor för att jag äter en liten skål sådana varje kväll.
Alkoholen står där för att det ska stå kallt.
Marmelad, eftersom jag ibland tar den på en macka med ost. Och jo, marmeladen ska bres osten.
Lingonsylt, för att den håller sååå länge och den används då och då.


4. Hur ser ditt drömkök ut om du hade obegränsat med pengar och utrymme.


ÅÅÅ ett drömkök skulle vara stort, det skulle finnas gott om plats för ett runt stort köksbord, det skulle också finnas plats för en liten läs/myshörna.
Jag skulle vilja ha ett stort skafferi (ett så kallat walk in pantry).
Det skulle vara ljust med enormt ljusinsläpp och det skulle finnas utgång till en stor uteplats. Jag skulle vilja ha en stor frys och en stor kyl.
Köksö? Jo gärna det också, med barstolar så att folk kan hänga där medan jag--eller någon annan--lagar mat. 
Mysfaktorn skulle vara skyhög. Just därför får det inte vara för kliniskt vitt och rostfritt. Absolut inte klinikers på golvet. Nej, trägolv vill jag ha.






Bilden från Pixabay.



5. Vad är bäst respektive sämst i ditt nuvarande kök?

Bäst här är mysfaktorn, och matrumsdelen. Sämst är köksdelen.
För lite utrymme och avställningsplatser, helt enkelt. Blir galen ibland, får dra ut lådor och ställa plåtar på dem för att få mer arbetsyta.
Hälften av mina köksmaskiner, eller förresten nästan alla, står i sina förpackningar i källaren och tas bara fram då jag behöver dem. Jag har helt enkelt inte plats att ha dem framme.
Så på önskelistan står mycket mer utrymme, och smarta lösningar.
En ny köksdel ska det bli, och det kommer att ske. Jodå nuvarande köksdel är fullt funktionell, men jag blir så trött på att inte ha tillräckligt med utrymme.




 

Min matrumsdel har ni sett under alla årstider, men kanske framförallt på julen.  Just nu har jag ingen lust att börja leta i mina bildarkiv vad gäller december, hehe.



6. Berätta om ditt allra första kök i ditt första egna boende. Hur såg det ut? Använde du det mycket? Spinn vidare på detta som du vill.

Jag flyttade hemifrån då jag precis skulle fylla 20 år. Då flyttade jag till en stor etta på 43 kvadrat i Hässelby Strand.
Jag hyrde den lägenheten i andra hand och jag skulle bo där lite mer än ett år. Lägenheten var möblerad (innehavaren var i USA och jobbade ett år). Den här lägenheten var jättefin! Utsikt över Mälaren, stort kök, bra fövaringsutrymmen (för mig då på den tiden när jag nästan inget hade) och jag gillade inredningen.

Köket var så bra, det var uppdelat i matrum och köksdel. Köksbord vid fönstret (där alltså utsikten var slående).
Där stod ett vitt IKEAbord med fyra stolar. Minns också att ägaren hade ett stort skåp som gick mellan matrum och köksdel. Köksdelen liten, men så funktionell.
På den tiden var jag inte ett dugg intresserad av matlagning. Det fanns ett litet kylskåp och en pytteliten frys. Det fanns även städskåp och ett litet skafferi.
Då--1986, kunde jag äta mumsmums och coca cola till middag, haha. Ibland gjorde jag köttfärssås. Ofta köpte jag en färdig Findus fiskgratäng eller djupfryst pizza.
En gång glömde jag en kastrull med köttfärssås i kylen … När jag tittade i den kastrullen senare var den full av ett stort vitt lager mögel. Jag blev så äcklad att jag gick direkt till sopnedkastet och KASTADE hela kastrullen. Herregud alltså, så dumt … men ja … det gjorde jag.

Men det var ett jätte, jättefint kök som passade perfekt för en eller två personer.


  7. Om ditt kylskåp kunde prata, vad skulle det klaga på mest?

Honey Annika, please clean me! Just don’t clean me every now and then, as you currently do.
Clean me at least every third week. Get rid of stuff on a more reglar basis. If you do, you do not have to sigh as much when you open the door. You do not have to SWEAR when you rummage among jars upon jars of stuff. I get so nervous when you behave like that.
Dear Annika, I’ll promise you this—If you clean me more often, both of us will be a lot happier.


8. Vilket köksredskap representer bäst din personlighet, och varför?

Oufff…. Vad svara här, people??
Men OK då!! Osthyveln.  Det får bli osthyveln som blir svaret här.
Det är ett bra redskap från Sverige (Jomen jag vet att norrmännen säger att det är en norsk uppfinning, but STILL!), ja oumbärligt för en ostälskare.
Ett redskap jag har fått lära mången amerikan hur den ska användas, haha.
Osthyveln är som jag för en amris, hur ska jag helt och hållet förstå hennes bakgrund och traditioner?



 

JUST det, det här är jag :-D



9. När, var och hur handlar du mat? Använder du matlistor? Appar? Storhandlar du? Går du till olika affärer? Kort sagt, berätta om dina matinköp.


Jag köper min mat mestadels på två olika mataffärer.
Jag handlar på Harris Teeter och på Wegmans för det allra mesta.
Ibland går jag till Trader Joe’s och till Whole Foods
MEN när jag veckohandlar gör jag det på Harris Teeter, detta sker varje söndag. Jag har alltid en handskriven lista på de varor jag ska handla. Den listan är skriven utifrån hur varorna i affären ligger. Varje söndag skriver jag veckans meny och handlar utefter den.
På fredagar handlar jag helgens mat på Wegmans, som också är en stor och superfin matvaruffär.
Jag bestämmer fredagens och lördagens middagar på fredagen. På Wegmans köper jag även vin. Vin och öl kan köpas i samtliga matvaruaffär här. Varenda en säljer vin och öl varje dag hela veckan.



 

På vårt Wegmans, bilden tog jag då affären var helt ny för ett par år sedan.  Det är en jättefin matvaruaffär.  OCH jo, i nästa vecka kommer mitt inlägg om matpriser här.  Stay TUNED!!



10. Berätta om 1-3 köksmaskiner som du använder flitigast och varför?

Som sagt, de flesta av mina köksmaskiner är undanstoppade i källaren och kommer bara fram vid behov.
Den köksmaskin jag använder mest är min kaffebryggare (som alltid står framme), sen kommer vattenkokaren. En annan köksmaskin jag använder då och då är min mixerstav.
Men ska jag exempelvis laga en Janssons, eller en potatisgratäng skär jag potatisen för hand. Mest för att jag inte tycker det är jobbigt överhuvdtaget.
Min matberedare behöver inte bäras upp ur källaren bara därför. Om jag ska göra en paj har jag en pytteliten matberedare från Kitchen Aid som är så liten att den får plats bland tallrikarna i mitt skåp. Ska jag göra en sats pajdeg är den lilla, lilla beredaren helt perfekt.



Och här, här kommer ett bonusrecept från mig som jag med största nöje tar till varje sommar.
Det är en riktig sommarpastasallad…


Orzo salad. Eller på svenska, Risonisallad.
Vill du ha receptet på engelska finns det här.


Men här kommer en översättning till svenska av mig.
Den här salladen är helt underbart god, jag älskar den.
Ät den som den är, eller använd den som tillbehör till grillat. Mums galore deluxe extra allt!!

Vinägrett:
Ca 1.5 dl rödvinsvinäger
2 matskedar citronsaft
1 matsked honung.
Ca 3 dl olivolja
(Tillägg av mig, Du kan gott göra mer av denna dressing än vad receptet anger. Jag brukar fördubbla dressingen, men sen tar du i så mycket du tycker det passar. Spara det som blir över av dressingen tills nästa dag. Denna sallad har en tendens att torka lite om du sparar den till dagen efter. Och tro mig, dagen efter är den nästan ännu godare)

Salladen.
Ett paket risoni
kycklingbuljong som du kokar risonin i.
Ca 5 dl halverade körsbärstomater (jag tar nog lite mer än den här mängden)
4 matskedar tunt skuren salladslök.
3 matskedar finskuren färsk basilika.
3 dl hackad ruccola eller spenat (jag har med mer än denna mängd, kanske 5 d)
Ca 2.5 dl fetaost
Salt och peppar som du behagar
Ca 2 dl rostade pinjenötter
Riven parmesanost

Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till dressingen och krydda den. Ställ den åt sidan.

För salladen.
Koka risonin i kycklngbuljongen. Följ angivelserna på paketet.
Häll sedan av buljongen men skölj INTE.
Låt pastan svalna tills den blivit rumsvarm. Rör runt i den ofta så att den inte klumpar ihop sig. Rör i 1-2 matskedar av dressingen om pastan kladdar ihop sig.
När pastan svalnat av slänger du i resten av ingredienserna.
Häll över vinegrätten och salta och peppra mer om så behövs.
Sprinkla pinjenötter och parmesan över salladen och rör om.


 

Bilden är inte min, jag har lånat den av Mel's Kitchen.


Ät och NJUT!!



***



Det var det det!
Hoppas att ni gillade denna tia. Kanske inspirerade den lite?


I sinom tid kommer vi Bloggbrudar att slå till igen :-)


Med detta önskar jag er en riktigt fin och bra torsdag.

Comments

Channal said…
God morgon Annika Osthyvel! Haha detta var ju genialt! Så klart du är en osthyvel i Amerikatt! Gillar osthyveln och DIG! Det kan man inte vara utan.

Tack för receptet! Det var något nytt och spännande för mig. Mycket annat roligt att läsa och en hel del igenkänning! Översvämning i köket måste vara en mardröm. Middagar med vänner är det bästa! Ett mysigt och hemtrevligt kök har du! Mitt inlägg om Köket är klart men det kommer ut senare under dagen. Men du, jag bor inte i Norrköping🥰 Men det gör inget. Kolmården ligger ju bara 2,5 mil norr om staden.

KRAMAR till Dig! Anna
Gomorron fru Osthyvel ;) hälsar fru Träslev :D
Så rolig läsning, våra kylar har nog lite samma åsikter tror jag... to much stuff! Men vi har verkligen inte plats för en större kyl, haha.. jaja, gissar att ju större man har desto mer proppar man in :D
Ett walk in pantry will jag också ha i mitt kök förstås, glömde skriva det, men ja, en dröm (tänker prydliga rader med fina burkar och handskrivna etiketter ;)
Det ser mysigt och trivsamt ut i ert nuvarande kök, precis som det ska vara <3
Usch ja, det där med vattenläcka, hua... inget roligt alls :/ Men ja, på fina samtal, det är absolut ett minne från vårt gamla kök... numera blir det terrassen eller vardagsrummet/matsalen :)
Stor kram!!
Monnah said…
Så roligt att läsa om dina svar! När det gäller osthyveln blev jag nästan lite tårögd. Precis sådär kan det ju vara! Bra liknelse. Kram!
Cari said…
Vilket trevligt tema.
Köket är verkligen hemmets hjärta. Hur många fester har man inte hamnat i köket pratandes med vänner.

Och stort tack för receptet. Risoni använder jag inte så ofta så det var bra att få tips på. (Roligt att det är så olika namn på det, tänkte att man hade det italienska ordet även i USA).

Önskar dig fin Midsommar. Även om det inte firas hos dig.
Yvonne said…
För många år sedan tyckte jag det luktade kokt blomkål i sopskåpet och när jag stack ner handen bakom rören var det fullt i vatten där, bara att ringa försäkringsbolaget som skickade en hantverkare, fick iofs nytt golv i köket men tror det var många veckors torkning med en maskin som brummade enormt dygnet om. Men blev fint till slut

Det bästa med vårt kök hemma är att det är 18 kvm stort, inte så mycket arbetsyta som man helst skulle vilja ha, men men. Bra med skåputrymme är det iaf.

I vår kyl finns alltid, smör, bregott, mjölk, ost och pålägg och en himla massa öppnade burkar och flaskor med varierande innehåll, mycket asiatiska smaker.

Mitt första kök var i en sprillans ny lägenhet i Kista så där fanns nog det mesta man behövde installerat och knallgula skåpluckor som var modernt på den tiden. Parkettgolv bara i vardagsrummet vad jag minns iaf.

Skulle inte vilja ha parkettgolv/trägolv i köket som det alltid är nu för tiden i nya lägenheter. Blir så lätt fult om man dräller lite vatten och då slits det så fort. Klinkers vid köksdelen iaf är det måste för mig. Här i Spanien är det ju stengolv överallt, lättstädat men kallt att gå på.

Jag gillar alla slags maskiner som är hjälpsamma i köket och det jag använder mest är nog matberedare och mixerstav. Osthyvel är ocksåett måste, men den måste ha ganska smalt skärblad, vill inte få för tjocka skivor.

Hemma är jag en stor ICA Maxi kund, här i Spanien oftast Mercadona nu för tiden, dock saknar jag många grejer i affärerna här. ska man laga något lite annorlunda får du åka runt på minst 2-3 ställen för att få tag i saker som hemma finns i alla affärer.

Tack för salladstipset, det ska prövas. Här är +30 grader och ska så vara till mitten av juli om prognoserna stämmer.

Tack för kul inlägg, igår hann jag bara läsa ditt inlägg då vi var på resande fot hela dagen och sen bort på middag hos goda vänner.

Kramar!
Anna i Portugal said…
Hej osthyveln!

De funktionerna har vi i vår frys med.. hoppas innerligt vi slipper läckage, låter väldigt jobbigt! Just det, sånt läckage hade vi också i vårt första nyrenoverade kök - det var som tur var inget som förstörde så mycket, behövde torka ut uppifrån och måla om taket bara.. puh!

Köket är verkligen husets hjärta - håller med om att det är det händer! Såklart marmeladen ska bres på osten.. va, finns det de som gör tvärtom? Gillar dina köksfönster, så stora och härliga, mycket ljus inne är guld värt.

Wow vilken struktur du har på matplaneringen, så bra! Där är vi olika, vi är mer spontana även om vi pratar om vad som kan tänkas behövas till olika rätter inför Rogers handling.

Vilket supergott recept, det ska jag prova när jag hittar glutenfri pasta av den mindre varianten!

Så roligt att läsa dina svar vännen. Kramar
Halloj!
Så du är en osthyvel, och en sådan är nästan ett måste i varje hem.
Du/ni har ett härligt kök och köket är verkligen husets hjärta.
Jag är en som brer marmeladen på mackan och lägger ostskivan ovanpå 😏😀.
Tack för ditt recept.
Kram Carin
Osthyvel är viktigt för min del också...men hur konstigt det än låter lyckades jag hitta en här i Funchal, fastän de inte använder osthyvel här utan skär osten med kniv. Men troligen blir det förändringar här också.
Tack för ett härligt inlägg, jag har läst varje litet ord och känner mig inspirerad för att skriva något liknande jag också..men ur liten annan synvinkel. Kanske jag får till det. Tack för receptet...
Hoppas din torsdag blir jättefin!
Kramar !
Annika said…
Anna: ÄLSKADE den frågan, visste direkt vad jag skulle svara, haha. Osthyveln får representera mig, fniss.
OOO varsågod, den salladen ska du göra, Anna. DU kommer att GILLA!!!!
Jamenvisst, de där översvämningarna var hemska. SER så mkt fram emot att läsa ditt inlägg. Det ska bli så kul!
Jag har ett mkt hemtrevligt kök, tack! Men det har sina brister. OOOH Anna, jag ändrar i min text till Kolmården :-*
Kramar i massor till DIG!!!!
Annika said…
Sara. TACK för det skrattet!! Har inte hunnit läsa hos dig ännu. MEN då så, fru Träslev ---då vet jag :-D
Så roligt att du gillade det jag skrev. Det var ett mkt KUL tema och jag ser fram emot att läsa DITT och de andras. URKUL!!!
Ja ett walk in pantry är min dröm. Jag har vänner som har det och jag är såååå avis. Fast de bor mkt större än jag. Men det är en dröm!!
Tack, gillar delar av mitt kök, ffa matrumsdelen. Men köksdelen är jag inte lika kär i.
Många mysiga ställen i ditt hus, Sara. Älskar er terrass!! Kramar och ha det bäst!!!
Annika said…
Monnah: ÅÅÅÅ tack, jag ser fram emot att läsa hos DIG! Osthyveln, det är jag det. Kramar!!
Annika said…
Cari: TACK för att du tycker det, vad roligt. Det. var kul att skriva det också. Mycket kul.
Visst är köket hemmets hjärta.
Nej, här heter risoni orzo ... det finns ju somligt som skiljer. OCH ruccola här heter arugula tex. Receptet är suveränt. PROVA!!! Glad Midsommar, bästa Cari!! Ett midsommarinlägg kommer imorgon!!