Allt kommer tillbaka med en smula nostalgi.




Godmorgon denna septemberonsdag!


Jag förstår—återigen—att det är knepigt att kommentera hos oss som har Blogger-bloggar.
Jag beklagar det, men det är absolut inget jag kan göra något åt. Vi ska hoppas att det löser sig.


Minns ni som var med hur det var på det glada 80-talet när man skulle välja kläder, och smink, efter vilken “årstid” man var?
Man kunde vara antingen, 
vinter,
sommar,
vår 
eller,
höst.


GUD vad jag och mina kompisar HÖLL på med detta. Vi var nog lite besatta, haha.
Vi köpte boken “Color me Beautiful” och trodde på den totalt, haha.
Jag var vinter, sas det. Och med klassisk stil.
Det fanns nämligen stilar också som man skulle identifiera sig med, klassisk, sportig, romantisk och några till …
Idag undrar jag verkligen om något av det där stämmer överhuvudtaget? Numera klär jag mig ju helst i jordiga färger. Eller förresten, jag är inte rädd för färger och klär mig absolut inte enkom i svart. Nope, det är inte jag. Och min stil är numera mer romantisk än klassisk.


 

Bild från Our lovely world


NU ser jag, faktiskt till min förvåning, att detta med årstider, stilar och color me beautiful har blivit poppis igen. SAY WHAT!?
Komiskt. Allt går igen. 
Såklart ligger det väl viss sanning bakom att klä sig i de färger som passar ens “årstid”, men nog sjutton kan man gå över gränserna där också.


I mångt och mycket tycker jag att åldern styr en. Jag sminkar mig inte lika mycket som jag gjorde när jag var yngre. Jag tycker helt enkelt att jag klär bättre med mindre make up idag.
Inte heller skulle jag längre klä i den naturliga hårfärg jag hade som ung, mörkbrun. Idag skulle den färgen vara alldeles för skarp mot mitt ansikte och hy. Istället gör jag ljusa slingor, men jag ser ju hur mitt naturliga hår blir allt gråare.
En dag, vänner, ska strunta i att göra dyra slingor på salong och bara låta mitt hår gråna naturligt. Men än är jag inte riktigt där. Om mitt naturliga hår var lite gråare än det är i skrivande stund skulle jag börja redan nu. Tycker det är sjukt snyggt med kvinnor som har grått/vitt hår.


 

Bild från Hubpages 


De färger en vinter “ska ha” är kalla, skarpa och klara. Nej, jag tycker inte att jag passar i sådana färger längre. De blir för hårda mot min hy.
Numera är nog mildare rosa en av de bästa färger jag vet, och en färg jag numera tycker att jag passar i.
Åldern igen? Absolut.
När jag var runt 20 (på det glada 80-talet ni vet) älskade jag kornblått, ceriserosa, stark lila och smaragdgrönt. Sure, de färgerna var mode då, och jag gick ALL in. Idag skulle jag inte klä i kornblått, inte heller i chockrosa.


 

Bild från Amazon


Sminket också.
Förr kunde jag använda starka färger då jag sminkade mig. Minns att jag var helt tokig i ett läppstift som Revlon hade, amethyst. Idag skulle jag se stollig ut i den färgen. Numera är det ljusare läppstift som gäller, lite åt det persikofärgade hållet.


När jag var yngre gick jag sällan utanför dörren utan make-up.
Idag? I could not care LESS!!
Jag kan lätt gå flera dagar utan smink, så skönt. Men visst tycker jag det är kul med smink också än idag såklart.
Och naglarna, ja jag fixar dem på salong med jämna mellanrum.


Klädstilen du jour hittade jag när jag var runt 30. Jag kör den än idag, fastän jag närmar mig de 60 … Jag klär jag mig helst i kjolar/klänningar som slutar en bit över knät, koftor, sjalar, tjocka strumpbyxor och boots under höst och vinter. Omlottklänningar på sommaren med sneakers eller mindre högklackade skor. Men bootsen och skorna får allt lägre klackar.
Förr älskade jag att gå i smala boots med höga, smala klackar. ÅÅÅÅÅ, tycker det är sjukt snyggt än idag.
Om man orkar gå i sådana, GO FOR IT!! Världens snyggaste stövlar!!
När jag var ute och handlade boots för ett tag sen såg jag just ett par RIKTIGA Annika-boots--höga, smala, svarta, högklackade, spetsiga stövlar. 
Dog lite invärtes … ville ha dem. Men köpte ett par andra … Högklackade skor och jag kommer inte längre överens på det sätt vi brukade. TYVÄRR!!!





ALLTSÅ JAA!!! Bild från Nordstrom


Nåväl, jag vet inte riktigt vart jag vill komma med detta spretiga inlägg. 
Men att det här med “årstider” har kommit tillbaka tycker jag är ganska lustigt. Jag kommer iallafall inte att anamma det igen.
SER faktiskt, när jag letar online, att det finns ett par sådana salonger i min närhet som hjälper folk att hitta respektive årstid.
Undrar om det kommer att få samma genomslagskraft som det hade runt 1986? Live and learn.


Minns du dessa “årstider och stilar” från förr?
Hur har du ändrat klädstil genom åren?
OCH färger på kläder?
OCH din hårfärg?
Tänker du gå all in på grått när det är dags?
Eller, du har kanske redan gjort det?
Fast du kanske också resonerar som så att du faktiskt aldrig tänker låta håret bli grått?


 

Bild från Color me Beautiful.


En synnerligen god onsdag tillönskas alla och envar oavsett stilar och årstider!
YOU do YOU!

Comments

Givetvis så minns jag vinter, vår, sommar och höst--och vilken årstid man var. Jag var också vinter och kan inte ens tänka mig att ha de färgerna. Jag behöver färg. Men som du säger, allt går igen, hjulet rullar på. Jag färgar inte mitt hår och är snudd på vithårig , men med solens hjälp eller stjälp så får jag även lite guld i det vita. Jag trivs hur bra som helst i mina egna färger. Men jag vet att det var lite knepigt även för min del när jag började bli gråhårig, när man inte var varken det ena eller andra, då slingade jag mig i övergången med rekommendation av min frissa.
Kul nostalgi för oss, nytt för dem som kommer efter.
Hjulet rullar!
Ha en fin onsdag Annika!
Kramar!
Yvonne said…
Jag tror jag varit ganska lika genom alla år vad det gäller färger på kläder. Ljusare, färggladare på sommaren, marin el svart på vintern med någon färgklick till, gärna rött. Är väl fortfarande mina favortifärger på kläder.

Sminkat mig gör jag sällan nuför tiden, har iofs aldrig sminkat mig speciellt mycket. Håret, ja det är en rolig historia, har alltid varit blond men nu på äldre dagar så är jag, i mina ögon väldigt mörk och slingor gör jag varje gång, mest för att jag har så mjukt hår, riktigt babyhår och då ger slingor stadga åt håret. Har bara pyttelite grått vid sidan om öronen, typ som polisonger. Konstigt hur håret kan ändras till mörkt och inte grått. Ja, ja jag gillar det för jag tror inte jag passar i grått hår.

Ha en fin onsdag, nu är det snart ljust så då ska jag gå på morgonpromenad. Många kramar

Skor med höga klackar har jag nog aldrig gillat, fy så illa de gjorde mot fötterna och idag tror jag inte ens jag skulle komma i ett par, men snyggt är det på den som kan gå snyggt i sådana.
Anna i Portugal said…
Minns inte årstiderna, men att det gjordes färganalyser, inte jag dock. Jag har aldrig varit intresserad av kläder och smink så har egentligen inget att tillföra till dagens inlägg :) Men vill ju prova kommentatorsfunktionen och önska dig en superduper bra dag! Kram
Gomorron!
Åh vad roligt :D Jamen såklart minns jag det där med årstidstypen :D Jag var en typisk "höst", med rödbrunt hår, brungröna ögon, och relativt ljus hy med lite fräknar :) Jag har alltid trivts bra i jordiga, höstiga färger, hösten är dessutom min favoritårstid, hehe... Däremot hade jag en period som tonåring när jag ville sminka mig i blått, blå mascara, blå ögonskugga, rosa läppstift osv (som var väldigt populärt då) och det var ju inte helt hundra, haha... men sen gick jag tillbaka till naturfärgerna igen ;)
Efter min cancer och kemoterapin tappade jag ju allt hår, och det som växer ut nu är absolut inte rödbrunt utan mer åt det silvergråa hållet, det ska bli spännade att se när det blir lite längre, har ju också blonda slingor i det :)
Jag sminkar mig alltid! Inte mycket men, definitivt mascara och lite solpuder, och ögonbrynen. Efter att ha levt en period utan varken ögonfransar eller ögonbryn är jag så lycklig att ha fått tillbaka dom igen :) Jag jobbar hemifrån men kliver alltid upp i god tid, duschar, fixar håret och sminkar mig, alltid! Trivs utan tvekan bäst så :D
Gällande klädstil har den absolut ändrats, älskade också klackar när jag var yngre, och hade det oftast både på jobbet (jobbade många år i uniform) och till vardags... nu händer det ytterst sällan :D Jag gillar casual klädstil, mycket sportiga kläder eftersom jag oftast är ute på hike, eller ska träna... men eftersom vi bor mitt i stan också lite mer chic, klädstilen på Bcn-bor är överlag väldigt avslappnad och bohemisk, men också genuint individuell och fri, men ja, det är lätt att se vilka som bor här och inte, små nyanser liksom :D
Mina favoritfärger idag på kläder, är fortfarande jord/naturfärger, benvitt, och pudrigt rosa, på träningskläder lite mer klatshiga färger :D Favoritskor sommartid, sandaletter eller träningssneakers, resten av året Converse och Chelseaboots eller hikingboots förstås :D
Summa summarum, jag är nog ganska fåfäng, trivs bäst när jag känner mig "fixad" och redo, och rätt klädd för situationen så att säga :)
Det jag också tycker om här i Bcn är att man kan ha "höstiga" kläder även på vintern då vi ju aldrig får särskilt kallt, men ändå så att man behöver ha lite lager på lager :)
Stor kram och tack för rolig påminnelse!!
Kommer ihåg att det ploppade upp salonger som man kunde betala dyra pengar för att få reda på vad man var för årstid och hur man skulle se ut efter den. Jag gick inte till någon sådan men hade kompisar som gjorde.
Jag har nog varit en jeanstjej i hela mitt liv. Men nu är det inte så mycket jeans som gäller sedan vi flyttade till Spanien. Bara under vintern. Sommaren är det shorts, t-shirt eller linne som gäller. Ska vi bort eller ut och äta är det såklart kjol eller klänning som åker på. Min stil är nog lite blandad nu om jag tänker efter.
Jag har slutat att färga mitt hår för ca. 1 1/2 år sedan. Så jag har en blandad hårfärg nu. Jag tror jag kommer bli mörkgrå som min mormor var. Min mamma blev ljusgrå när hon slutade att färga sitt hår vid 60 års-ålder.
Ha en fin dag.
Kram Carin
Annika said…
Karin: Du var också vinter alltså!! KUL!! De färgerna vintern har är för skarpa på mig idag. Tycker inte jag passar i dem längre, en gång gjorde jag nog det, men inte längre ...
Fint Karin, älskar grått/vitt hår. En dag ska jag också gå den vägen, och det ska bli SKÖNT! Men än då länge är mitt har för salt och pepprigt, haha.
Visst är det så, hjulen rullar på. Allt går igen.
Kramar till dig!!
Annika said…
Yvonne: Jomen absolut, färgskalan ändras på sommaren, håller helt med. Har en annan skala under höst och vinter, mer dov. Men jag lägger in färg där med, som rosa och blått. Sant, slingor ger absolut håret stadga, så är det. Undrar hur det kommer att kännas i håret den dagen man lägger av. Grått hår har ju en annan kvalitet också.
Högklackade skor har jag verkligen använt och kunnat gå i. Men numera blir det mer sällan. Och de stövlar jagvisar skulle jag nog lida i idag. Snyggt är det, såååå snyggt. Men ja, nog har fötterna tagit skada av åren med höga klackar. Bra på många sätt att du aldrig gick i sådana, tror dina fötter mår bättre av det idag. Kramar och hoppas din promenad var fin. Här regnar det. Helt OK.
Annika said…
Anna. Ja det var ju så stort på den tiden! HAHA, det är OK, Anna. Jag är glad att kommentarerna verkar funka igen. KRAMAR!!!
Annika said…
Sara: Hej!!! It's a CLASSIC!! Tror alla vi som var unga på 80-talet minns detta. Det var ju SÅ stort. OHHHH YEA! Jag med, sminkade mig med kornblå mascara, blå kajal, blå ögonskugga och superstarka läppstift. Men sen fick jag höra att mina blå ögon skulle framträda mer med jordfärger, och det är ju sant. Idag är det mkt sällan jag använder blå ögonskugga.
Ja Sara, jag har ju sett ditt hår och tycker det är sååå fint. Du ska inte färga det va? Det nya håret har så fin färg, tycker jag. Vet att du också ser Eamon and Bec. jag tycker Becs hår ser lockigare och fylligare ut efter chemon, och jag har förstått att håret ofta ändrar sig efter en cytostatikabehandling. Tycker, som sagt, att din nuvarande färg och stil är SÅ fin.
TACK för att du berättar om din stil, love it!! Det är nog ungefär vad jag trodde och vad jag sett dig i på insta.SAKNAR DIN BLOGG!!!! Ja jag har nog också blivit mer bohemiskt med åren, då jag tänker efter. Skönt.
Men ja, känslan av att vara fixad är SÅ skön!!! BCN verkar vara en mkt bra stad att bo i stilmässigt och vädermässigt. KUL att du gillar detta inlägg. KRAMAR!!!!!! PS, skulle nog gissat att du var en vår eller sommar, hihi!!!
Annika said…
Carin. Jaa, tänk att det fanns en uppsjö av dem då! OCH nu verkar det komma tillbaka igen! Jag och mina kompisar bara analyserade varandra, men en kompis hade en äldre släkting som var färgkonsult och den konsulten sa att vi alla haft helt rätt, haha. TUR att vi inte betalade syra pengar för det, pust!! Men boken var ju för tusan vår bibel ett tag ... fniss.
Jeans ja, det är nog många som du levt sina liv i jeans. Förstår dock att de stoppats undan sedan du flyttade söderut.
Fattar fullkomligt att du numera har shorts för det mesta.
GUD vad skönt och BRA att du nu slutat färga håret. Bra för dig. Jag ska också lägga av. Det är väl så att den naturliga hårfärgen är den man passar absolut bäst i. Ha en jättefin dag!! KRAMAR!!
Hej igen! Det verkar inte gå att svara i samma tråd, men det kanske alltid ha varit så? :) Jomen, bloggen är sakta men säkert på g, haha, med betoning på sakta... :D Har ett nytt skal iaf, nu ska jag bara försöka få in inläggen, dels en del av mina gamla, men också nya förstås :) jaja, helt plötsligt händer det :D
Ja, Bcn är toppen på så många vis verkligen, liberalt, öppensinnigt, kosmopolitiskt och soligt :D och nu lagom temperatur dessutom :)
Nej, jag kommer absolut inte färga mitt hår, verkligen avskyr utväxt och jobbigt att hålla efter, hoppas på en bra färg som jag känner mig bekväm i, gärna åt det silverblonda hållet som det verkar dra mot :D lockar har jag inte sett några ännu, men jag hade självfall innan kemon (och japp, jag tittar ibland på Eamon and Bec :) Stor kram igen!
Channal said…
Kära Annika! Visst minns jag! Har en bok någonstans från 80-talet ang färganalys. Skrev själv om det för något år sedan på bloggen. Så kul! Jag har också sett i flöden om att färganalys har kommit åter. Jag har nog haft mer eller mindre samma stil från tonåren till idag! De där sylvassa skinnstövlarna, jag har ett par. Köpte dem när jag var nyskild för 20 år sedan. Använder dem aldrig idag. Fattar inte att jag kunde gå och dansa i dem. Men jag vill spara dem. Kul minne! Jag är en kräm- och färgoman! Älskar smink och hudvård. När jag jobbar har jag alltid smink. Vill inte skrämma eleverna haha! Hemma går jag gärna osminkad. Tack för ett roligt inlägg!

KRAMAR till Dig! Anna
BP said…
Hahaha! Visst minns jag de fyra årstiderna som vi ju faktiskt fortfarande har, men jag kan inte minnas att jag hade liknande tankar/stilar som du.
Har (tyvärr) inte ändrat klädstil genom åren, men borde kanske börja någon gång. Är ju faktiskt inte 20 längre, och kroppen hag ju ändrat formen...
Klädernas färg har jag inte ändrat nämnvärt. Har alltid gillat färgglada plagg och svart/vitt/grått/brunt har alltid gått bort.
Har aldrig färgat håret - ooops så intresserad är jag - hahaha. Har alltid haft råttfärgat hår, nu är färgen ja inte grå, inte vit heller.
Nej, jag kommer aldrig då in all in vad gäller grått.

En sak jag aldrig klarat är att gå på stilettklackar eller höga klackar rent allmänt. Så inte ens där har jag ändrat mig;-)
Elisabeth said…
Roligt med nostalgiinlägg! :-)

Det där med årstider fanns på sent 90-tal/tidigt 2000-tal också, men, jag var inte så intresserad, så jag minns det mest från tidningarna som vi läste/bläddrade i när vi var i den så kallade elevlokalen på högstadiet. Kul att du/ni var så engagerade i detta! Något ligger det väl trots allt i det.

Jag har ändrat klädstil en del genom åren, kanske speciellt när jag får några år sedan började använda kjol mycket mer än jag gjort tidigare. Men jag har alltid (ja, alltså inte som barn, men redan som ungdom) gillat att klä mig klassiskt, med kavaj och kostymbyxor. Om man, som jag, jobbar med ungdomar, är det helt klart viktigt att klä sig på ett sätt som gör att man framstår som seriös. Skulle till exempel aldrig visa mig i shorts i skolan! Eller bara klä mig i jeans och en topp (då måste det till en kavaj), eller ännu värre: jeans och linne! Faktum är att jag tycker att det borde finnas någon slags klädkod för oss lärare för att slippa de värsta exemplen på dålig klädsel. Tror dock inte att jag skulle få med mig speciellt många av mina kollegor på detta, haha.

Jag har haft ganska många hårfärger, allt från blonda slingor till rött och brunt. Som ung/yngre gillade jag att testa olika färger, så det blev en del färgande i badrummet. Numera färgar jag för att ta bort de grå (eller snarare vita) tendenserna. I somras blev håret dock solblekt, och det har fått som följd att jag inte behövt färga det på ovanligt lång tid.

Lite rolig grej förresten: Jag har en rosa skjorta som jag fick i julklapp år 1997. Det kallar jag kvalitet! Visserligen var det några år då jag inte använde den, men det är ändå rätt imponerande.
Humlan said…
Ja, visst kommer jag ihåg årstidsfärgerna! Jag var aldrig på en riktigt färganalys, men alla sa att jag var höst och det höll jag med om. MEN jag passade väldigt bra i svart, vilket inte "höstmänniskorna" skulle göra. Jag brydde mig inte speciellt mycket om det, men det var väldigt uppenbart att t.ex. jag absolut inte kunde ha vitt eller rosa (under det rosa 80-talet!), och vitt är ju en färg som många påstår att alla kan ha. Då när det var som störst pratade jag med en stylist som hade gått någon kurs i färganalys, men hon tyckte också att man skulle ta det mer som inspiration än regel.
Nu när jag är äldre så har hudtonen ändrats, jag kan ha vitt men jag passar inte längre lika bra i svart.
Jag var blond tidigare men har blivit mörkare, men jag har inte speciellt mycket grått (vitt?) men håret har fått en kallare ton. Jag brukar inte färga håret men just nu funderar jag på att göra slingor för att få en lite varmare ton i håret.
Jag har aldrig sminkat mig mycket, men mascara har jag alltid använt tills jag fick glaukom på höger öga. Medicinen som jag alltså bara tar i det ögat ger mig långa, täta och mörka ögonfransar! Snyggt, men tyvärr är fransarna på vänster öga korta, glesa och ljusa! Så det ser väldigt konstigt ut om jag försöker måla fransarna och det har gjort att jag i stort sett har slutat måla mig.

Kramar!