Fort, Nationaldag, Serietips och Väder.




Hej på torsdagen!


* För fort alltså. 

Men tycker inte ni, liksom jag, att juni bara rusar iväg. Helt sjukt. FATTAR inte.
Redan den 6 juni.
6 juni … Just det. JA!

Det för mig osökt in på


  * … Nationaldagen.

Hello, ni därhemma firar ju DEN idag!
Hoppas att det är härligt och bra allting.

Men vad gör man egentligen på denna nya nationaldag?
Hur firas den? 
Upplys en högst okunnig.
Dagen blev “röd” efter att jag lämnat Good Old Sweden.

När jag bodde i Sverige var 6 juni Svenska Flaggans Dag. Så ja, det flaggades. Det var skola och jobb, som vanligt. Ja såvida inte skolan slutat redan och det var sommarlov. Men riktigt så tidigt som 6 juni kanske vi inte slutade?
Hur som, det var ingen speciell dag iallafall. Förutom att det flaggades. Minns också att det var Stockholms Festdag. Och den dagen var ingen dag vi firade, eller for in till stan för att deltaga i. 

Det känns som om den 6 juni är en liten förvirrad dag utan någon egentlig känsla. 
AM I right?
AM I wrong?
Eftersom jag ju läser DN troget varje morgon ser jag ju att det finns olika aktiviter i stan en dag som denna, konserter och annat.

Men vilken mat är typiskt för dagen? 
Hur känns det inom en?
Jo jag vet att det är Gustav Vasa och allt det där, fast ändå är allt så LUDDIGT vad gäller den svenska nationaldagen. 

Jag kan ärligt säga att jag har noll känsla för den här dagen.
Tänker mig att det blir mer krut och känslor bakom en självständighetsdag, om det är en sådan som uppmärksammas.
Se på Norge. 
Se på Finland. 
Och inte minst, se på USA. 

När 4 juli firas här är det så stort, och med sådan känsla. Dagen förenar ofta både höger och vänster, och det är det minsann inte mycket som gör annars numera.  DET ska gudarna veta.

Hmmm, vad gäller Sverige och sverigekänsla kan inget slå midsommar. 
DET känns som om midsommar är den sanna, äkta nationaldagen.
Och det är inte minst grundat på att alla firar på ungefär på likande sätt. Midsommar förenar på det sätt en nationaldag SKA. 

OH well, people.
Jag hoppas att NI firar på idag.
Berätta för mig hur DU firar denna dag!

Själv har jag länge känt ett sug efter köttbullar, mos, gräddsås och lingonsylt. Så ja, jag får väl kanske ta och laga det ikväll. Kanske … HIHI!!


 

Bild från Sveriges Hembygdsförening.


* Trying

Peter och jag började titta på en brittisk sitcom via Apple + häromkvällen, serien heter Trying och den handlar om ett par som har svårt att bli gravida.
Älskar humorn i serien, rollerna och rubbet. Samtidigt är ämnet svårt och jobbigt. Det handlar även om hur paret, till slut, bestämmer sig för att adoptera. Vi får följa hur de sedan går tillväga i den snåriga adoptionsprocessen. Skön humor är det iallafall.
Ett strömningstips till den som är på jakt efter något lättsammare att titta på.

 

Bild från Apple+


* Regn.

Nu har vi sommarhett-- oavsett om dagarna är grå är det tryckande varmt och fuktigt. OCH så kommer det att förbli tills i september någon gång.
Fukten gör en trött och fukten äter sig in i hus och hem. Just därför måste ACn gå 24 timmar om dygnet. I naturen kan det ibland uppstå en konstig rutten lukt, lite som av mögel.
Igårkväll regnade det något så infernaliskt vidrigt mycket. Det fullkomligt kom som ur den kran.  HUR kan det regna så mycket?
I USA är allt större, till och med vädret …
Meteorologerna spår temperaturer över det normala i sommar. Vem år förvånad? Inte jag.


  ***


Med detta önskar jag dig en fin och bra dag. 
Alla som firar den svenska nationaldagen ska ha sååå roligt och fint idag! Det önskar jag.

Comments

Yvonne said…
Tror det tog alldeles för lång tid innan nationaldagen infördes, så vi har ju ingen tradition av sånt firande. De flesta ser nog det som en ledig dag och inget mer.Men man kanske lär sig med åren.

Träffade på en finsk tjej här när jag klippte mig och frågade om deras tradition, men hon sa att den infaller i dec och att det är presidenten som bjuder in "fint" folk på fest och det sänds på TV så det brukar man titta på, tjusiga människor i full galaklädsel, men merän så var det inte, hon kommer från Uleåborg så kanske är det skillnad i Helsingfors, det visste varken hon eller jag. Ingen slår väl Norge i det firandet i vår del av världen, ha, ha

Ska kolla efter Trying, bra med lite lättsammare serier den här tiden på året. Vi brukar inte titta så mycket på serier på sommaren, men snart är det höst igen och då är det mysigt att ha någon serie som väntar.

Tryckande varmt och fuktigt låter inte så skönt och ända fram till september låter som väldigt lång tid, men man vänjer sig såklart med allt. Regnet kunda ha hamnat här i Spanien där de skriker efter regn och får inget.

Vi ska, tillsammans med goda vänner, fira nationaldagen med att besöka en Cavaprovning här i stan, är en finsk kille/gubbe som kör det med en massa goda tapas till för 10 Euro/pers. Vi ska ta taxi dit och hem så alla kan prova, tar bara 5-6 minuter dit med bil, men lite för långt att gå i denna värme.

Ha en fin torsdag, nu ska jag ställa min bordsflagga på bordet så det får nog bli vårt firande av dagen.

Kramar
Pernilla said…
God morgon!
Känner heller ingen direkt känsla för nationaldagen, en ledig dag liksom.
Vi firar genom att åka till Stockholm, ska bli så kul att få se stan tillsammans med Niels.
Tar gärna några tips på smultronställen 😊
Ha en fin dag
Elisabeth said…
* Visst rusar tiden iväg! Nyss var det skolstart för vårterminen och om en vecka är det studentavslutning. Helt orimligt hur fort det har gått!

* Jag har inga speciella känslor för 6 juni, men jag tror egentligen inte att det är något typiskt svenskt att ha den känslan om nationaldagen. När jag bodde i Österrike var det deras nationaldag - och märktes det av speciellt mycket? Nej, det skulle jag inte säga. Det var en helgdag, men inte var det några parader eller något flaggviftande. (Inom parentes bör sägas att jag inte umgicks med så många österrikare, så en del gick mig kanske förbi, men är man i Norge på 17 maj lär man inte missa firandet även om man inte känner en enda norrman, om man säger så.) Och Tyskland? Knappast många som tar fram en tysk flagga eller äter en tårta dekorerad i de tyska färgerna. Så även om många - nu syftar jag absolut inte på dig, Annika! - tycks tro att alla länder förutom Sverige har stora nationaldagsfiranden är det ju inte så.

Vidare är nationer och nationsgränser något som i högsta grad är konstruerat. Se till exempel på Centraleuropa, där gränserna flyttats hit och dit, speciellt efter första och andra världskriget. Jag har till exempel en kompis, uppväxt i Italien, på gränsen till Slovenien. Efter andra världskriget drogs denna gräns mitt i en kyrkogård! Vissa gravar låg alltså i båda länderna, och det krävdes länge speciellt tillstånd för att besöka "fel" sida av den. Helt orimligt och bara ett resultat av politiker som vill visa sin makt. Lite liknande är det med Tornedalen - där gick ju svenska staten in och skulle uppfostra folk till att bli "svenskar" i den tidens nationalistiska anda.

Som du hör, jag är ingen nationaldagsivrare. Vilket dock inte betyder att jag inte tycker om Sverige. Tvärtom! Jag är oerhört tacksam över att jag föddes i Sverige, att jag fick alla de möjligheter och all den frihet som finns här. Idag ska jag kanske fira med en bakelse eller liknande, för bakelser kan man aldrig få för många av. ;-D

* Vädret här har nu blivit mer normalt för Sverige. Eller ja, just nu skiner förvisso solen, men det är inte alls lika varmt längre, och det ostadiga vädret är helt klart här.
Elisabeth said…
Ber för övrigt om ursäkt om det låter som att jag tror mig veta bäst! Det var absolut inte meningen i så fall. Tror att det är lite av en yrkesskada att ge olika perspektiv på saker och ting, haha.
Mamma C said…
Här ska vi fira med smörgåstårta i alla fall.
Ha en fin dag.
Kram Carin
Det är egentligen intressant det här med svenska nationaldagen idag..jag har tydligen firat den mera än vad du har gjort. Ofta blev vi bjudna till det svenska konsulatet i Marieham/Åland just denna dag, på mingel och gott att äta. I övrigt så tänker jag inte särskilt mycket på den jag heller..
Vi firar Ålands Självstyrelsedag med ett ihågkommande, lyfter ett glas vin och säger grattis till Åland den 9 juni. Den tionde juni är det Portugals dag ...tja, alla dessa dagar. Men givetvis ska de firas, de visar ju på att man har sitt land och sin frihet.
Ha en fin Nationaldag på ditt sätt där du är!
Kramar!
Annika said…
Yvonne:
ABSOLUT!!
Sant. Jag lyssnade nyss på ett avsnitt av "Monarkerna" som podd. OCH där sa de just att de fakiskt inte har en aning om hur det ska firas, vad man gör etc.
Jag bara nickade hela tiden, för det verkar ju onekligen vara så.

Jomen så är det.
I Finland har de Predientsbal den kvällen som alla ser på TV. PLUS att man tänder två ljus i fönstret. Symboliskt för att soldaterna skulle hitta hem efter kriget.
I Norge vet vi hur stort det firas, och i andra länder.
Här inte minst.
Men ja, förmodligen skulle de gått ut med det som helgdag direkt när de bestämde att den skulle bli helgdag, 1983. Först 2005 blev det av.

Trying är riktigt bra, älskar humorn!!

Nu regnar det, igen.
Men jag blev så svettig under min runda, fastän det är mulet.
PUST, en lång het sommar nu.

KUL att ni firar lite med vänner idag. Låter mysigt, Yvonne!!
Perfekt med Cava och tapas. MUMS!!

Jag tar fram min svenska flagga jag med, ställer den på bordet.

KRAMAR!!!!

Annika said…
Pernilla,
KUL med Sthlm!!
Tror det är så med de flesta av oss, vi har liksom ingen känsla för den 6 juni.

Igår snackade vi just om Sthlm och tips på vår rulle (ja vi hade den igår istället för idag). Men här får du en bunt :-)
Mälarpaviljonen, de har goda mackor etc. Supermsyigt att sitta där om vädret är bra.
Solstugan i Kristineberg, mindre känt för turister. Men sååå mysigt.
Rosendahl på Djurgården.
Längst ut på Djurgården, om du åker till sluthållplatsen med buss 69, ligger ett urmysigt fik med utsikt över Sthlm inlopp.
Hyr cyklar och cykla runt Djurgården, finns så många små gulliga fik lite överallt där.
Fåfången på Söder.
Långholmen, det gamla fängelset där är kul att se + att de har gott fik.

Kramar och ha SÅÅÅ KUL!!!
Annika said…
Elisabeth:
Tiden rusar fram. det är faktiskt läskigt.

Så här inbillar jag mig att det ofta är, land som varit i krig har mer känsla för natinaldagarna. Och om man slagit sig fri från ngt land back in the day.
Men du säger samma sak om Österrike, och det är intressant ändå.
Tack för att du berättar, det är jag glad för.
Här i US är det ju stort med parader i nästan alla städer, "alla" grillar och flaggar enormt mkt. Sen på kvällen är det konserter och stora fyrverkerier.
MEN, det kan mkt mkt väl vara så att det ska till en sjvständighetsdag, och inte "bara" en vag nationaldag för att det ju ska bli mer kraft bakom. Inbillar jag mig.


Men jag tackar sååå för din iof om både Österrike och Tyskland. För nej , jag visste det verkligen inte.

Och ja, alla dessa gränser som drogs om under krigen. Och ja, verkligen med samerna och i Tornedalen. Människan alltså ... sa till P häromdagen att vi fan inte gått framåt ngt alls ...

Vädret så, jo jag såg att det ska bli mer "normalt" hemma nu. Normalt här med ... det liksom stabiliserar sig både här och där ...

Säger som du, tacksam att jag är född i Sverige. Mycket tacksam för det!!

Tusen tack för kloka ord!!
Annika said…
Elisabeth,
Girl, NO worries!!
MKT bra kommentar :-*
Annika said…
Carin:
Gör du rätt i, enjoy!!
Kramar!
Annika said…
Karin:
DET har du!! Firat den mkt mer än vad jag har!
Här tror jag säkert att ambassaden har ngt, men jag har inte kollat upp det.
Men hyfsat säker på det.
du har absolut firat med än jag, det hör jag. Faktum är, jag har inte firat alls, haha.
Så är det ju, fira på det som firas kan.
Kramar!!
Pernilla said…
Åh super, tack! 😊
Annika said…
Pernilla.
Varsågod, ha sååå mysigt nu!!
Eva i Dalarna said…
Allting börjar ju med en tanke, så tänker man att denna dag är inget särskilt så blir det nog så. Vi använder dagen till att hissa vår svenska flagga. Sen åker vi varje år till ett vackert ställe med vidunderlig utsikt, där beundrar vi vårt vackra land, fikar och jag sjunger Du gamla du fria. Sen åker vi hem och äter en god middag med rabarberpaj till efterrätt. På kvällen ser vi på tv hur kungafamiljen firar dagen på Skansen.
Vi firar helt enkelt att vi bor i ett fint Sverige!
BP said…
Håller helt med dig! I USA, Frankrike och lilla Norge firas Nationaldagen sedan urminnes tider, och där betyder dagen någonting. Det gör den då inte i Sverige. Dessutom tog man ju bort Pingsthelgen och införda Nationaldagen istället, vilket betydde att vi gick miste om Annandag Pingst. Så, nej.

Här var det 15 grader, otroligt blåsigt och inte ett dugg mysigt. Dålig tajming med väderomslaget kan jag tycka. Det har regnat i stan, men inte här. så hoppas att Skansen-firandet inte blev alldeles för blött.

Det var en riktig Tråktorsdag här, men det ändrade jag på sedan;-)
Annika said…
BP:
Jo, jag är helt säker på att man får en annan känsla då det är en självständighetsdag, man VET exakt vad det är man firar. Inbillar mig också att om man varit i krig betyder dagen mer.
Midsommar, det är den sanna dagen för den äkta svenska känslan ändå. Mer svenskt blir det faktisk inte. Och den dagen kommer snart!
Jag vet, pingsten fick stryka på foten. Min mamma avskydde då den försvann och fler med henne.

ÅÅÅ nej, det blev omslag i vädret alltså. HUR typiskt.
Hoppas också firandet på Skansen blev torrt. Borde kanske titta på det-

Ha en toppenfin kväll och natt nu!!
Susjos said…
Lustigt nog har jag firat nationaldagen mer de sista två åren! För 2 år sedan med våra vänner nere vid Frösundavik, hotellet där nere hade erbjudande om mat och dryck utomhus och musik med Janne Schaffer, som bl.a spelade och sjöng Ted Gärdestads låtar, det var såååå mysigt!
Förra året var vi i Hagaparken med lilla familjen där massor av folk pick-nickade i det gröna och en stor scen med en konsert som spelade klassisk musik, väldigt trevligt det också.
Idag var vi bjudna hem till vår lilla familj på Vendelsö där vi grillade ikväll, också väldigt mysigt.
Men visst, i Sverige har vi ju ingen riktig tradition att fira nationaldag, men jag tror det kommer att bli mer och mer, hoppas det i alla fall!
Ha det gott!
Kram
Channal said…
Hej Annika! Det är verkligen sant, tiden går fortare ju äldre man blir. Det är riktigt läskigt tycker jag... jag vill stoppa tiden nu!! Vi har tur som har födelsedagar att fira denna dag så den brukar alltid bli festlig! Idag blev det god svensk mat, matjessill och svensk färskpotatis. SÅ GOTT!! På kvällen tittade vi på firandet från Skansen med kungafamiljen. Vi svenskar är proffs på LAGOM! Och denna dag är alldeles lagom med firande. Behöver inte vara varken mindre eller mer. En skön ledig dag helt enkelt. Tack för serietips. Vi brukar alltid gilla samma filmer och serier.

KRAMAR Anna
Anna i Portugal said…
Tiden springer fram verkligen! Jag har aldrig firat nationaldagen i Sverige. Här i Portugal är det stort, dagen då diktaturen föll. Kram
Annika said…
Susjos:
DET låter supermysig.
Och Just Ted Gärdestads låtar passar bra, så mkt sommar och KÄNSLA i dem.
Läste i tidningen om firandet i Hagaparken. Tycker det är kul att man försöker skapa sig en fin tradition där.
Firandet med familjen låter alldeles fantastiskt!!!
KRAMAR!!
Annika said…
Channal:
YESS! För er blir det lite extra mys med alla födelsedagar. MYSIGT!
OCH kul för alla födelsedagsbarn att veta att dagen alltid kommer att vara ledig hädanefter.
Du säger det bra, en skön ledig dag och det är vackert så.
Kramar!!
Annika said…
Anna:
TROR jag det!
En dag att fira, verkligen!! Förstår att det är stort firande. Det ligger SÅ mkt bakom det! I och med det tror jag ju att det blir en helt annan känsla också!
Kramar!!