Det här med semester i USA.




Hej onsdag!


Hej högsommar ska vi väl också säga!
Sommartider och semestertider, även här.
Nej, här förekommer inga femveckorssemestrar. Faktum är att sådana inte ens finns på kartan.
Det finns ingen här, eller isåfall är det en så liten promille att det inte räknas, som kan ta ledigt från sina jobb så länge.
Ärligt talat, en del kan ta två semester om året på ett bräde. Sällan och aldrig kan någon ta mer ledigt i ett svep än så. De allra flesta tar en vecka. De kanske tar en vecka i juni, och sen tar de sina andra semestervecka i augusti. OM de kan. Om det går för jobbets skull. Eller så sprider de ut dagarna och tar ett antal långhelger istället.


 

Bild från Forbes


Min egen make har jobbat sig till sex veckors semester vid det här laget.
KAN de veckorna någonsin tas ut under ett år? Svar, nej.
Varje år försvinner någon vecka för Peter i tomma i intet. Eller vänta, det försvinner flera veckor. Han har dessutom en position på sitt arbete som gör att han, även under sin lediga tid, kan bli kontaktad av sitt jobb. Alltid redo, liksom. 
Det bara är så, det gäller de flesta som har någon slags chefsposition. Och jo, det gäller många andra också, även om de inte sitter i chefsställning.


Det här är inget som är någon stor sak här, det bara är så. Semestern är kort. Jobbet är aldrig långt borta var än en amerikan befinner sig i världen.
Gnälls det? Nej, jag har faktiskt aldrig hört någon amerikan gnälla över en kort semester. När de hör om hur det är i Norden blir det ofta förstummade. Ofta känner man till att i Europa är semestern längre. Men när jag berättar att både min moster och min pappa hade 11 veckors semester när de slutade jobba blir många nog lite paffa.
Min moster kunde ta ledigt i två månader varje sommar innan hon helt gick i pension. Min pappa gick i pension vid 63, men innan dess kunde han ha lång ledighet på sommaren. Inte lika lång som min mosters-- min pappa var trädgårdsmästare-- men han kunde ändå ha en lång ledighet.



 

Bild från Finansliv


Som jag sa, jag har nog aldrig träffat på någon här som gnällt över kort semester.
Istället tycker jag amerikaner är OTROLIGA på att utnyttja den lediga tid de har.
De kan maxa helgerna, åka långt om så behövs. Är det en långhelg maxar de ännu mer. Jag kunde klaga på söndagsångest förr i världen. Peter har nog aldrig lidit av någon sådan, han har omfamnat varenda söndag, aldrig tänkt att han ska jobba dagen därpå eller att det ligger en ny arbetsvecka framför honom. En ledig dag är en ledig är en ledig dag ända tills det är måndagsmorgon.


Jag känner till dem som kan sätta sig i en bil och åka till beachen, fem-sex timmars bilresa bort, bara över ett veckoslut. Inga problem. Kanske kan man ta ledigt efter lunch och åka tidigare på fredagen?
Ja, och sen kan man lämna beachen sent på eftermiddagen och komma hem lite senare på söndagskvällen istället. Allt funkar.


Peter och jag drar snart kosan mot den höga Nord.
Betyder det att Peter har semester fullt ut? HA, nej! Han kommer att ha somliga dagar lediga, som den fjärde juli (såklart), och sen någon dag till.
MEN de allra flesta dagar han är borta (ungefär tre veckor) kommer han att sätta sig vid datorn framåt eftermiddagen och jobba mot USA. Det är bråda tider på hans jobb med budget och annat. Peter har tur, även han kan jobba från vilken liten håla som helst på detta klot, bara det finns uppkoppling.


 
Bild från Thrive Global


Så kära alla ni som kan, njut av er sköna semester. Inse vilket privilegium det ändå är med lång och ihållande semester i över en månads tid, ibland mycket längre!


 

Inte helt taget ur luften ändå, haha. Bild från Instagram och det underbara kontot VeryFinnishProblems.


NU ska jag gå ut i hettan. Idag kan det bli urladdning grande framåt eftermiddagen med våldsamma åskväder med hagel. Jaja, vi får väl se. Men med denna hetta blir jag inte ett dugg förvånad om det blir oväder. Det ska bli 35 grader idag, så jag ska gå ut vid 6.


Ha en fin onsdag!


Comments

Yvonne said…
Oj, vilken skillnad mot för hemma i Sverige och inte gnäller någon om det heller. Vi är nog bortskämda på många sätt som man inte tänker på alla gånger.

Fantastiskt att kunna utnyttja tiden maximalt även om den är kort. Hemma klagar ju många att första semesterveckan behövs för att bara landa och sen kan man säga att semestern börjar och sen sägs semestern gå i rasande fart. Jag själv har ju alltid haft ledigt när skolan haft lov så jag har aldrig klagat, ha, ha. Uppehållstjänst med extra allt kan man säga :-)

Fantastiskt att Peter kan följa med så länge och kan jobba på distans, tänk vad Internet har öppnat många dörrar att kunna jobba var man vill ifrån. Så¨gjorde jag också, satt ofta här i Spanien och jobbade mina 4 tim mellan 06.00-10.00 och var sen fri att njuta av vad jag kände för i ljuvligt väder. Förälängde ofta loven med en eller två extra veckor här.

Usch, er hetta och fukt är ingen hit, men kanske blir det lite bättre om det kommer en urladdning på eftermiddagen med åska och hagel.

Ha en fin onsdag hälsar jag med en stor kram
Anonymous said…
Som sagt... det är berikande att läsa om hur saker och ting ter sig på olika håll i världen! Reflektera över sitt eget "hemmave" som vi säger på Östgötska.. ha,ha
Hälsningar Vendela
Cari said…
Visst är det skönt med lång semester. Vi har en lång tid med starka fackföreningar som arbetat för detta. Lätt att glömma. Våra arbetstider, pensioner mm har ju inte bara kommit till oss.

Så bra att Peter kan jobba på distans, ger er möjlighet att resa tillsammans.

Önskar dig en så skön dag det går att ha i den värmen. Varmt även i Stocholm, men absolut inte lika hett. Ska ta mig till sjön/havsviken Edsviken för ett dopp.
Mamma C said…
Så olika det är i världen. En annan hade nedräkning till man äntligen skulle få gå på sin efterlängtade semester.
Så bra att Peter kan göra sitt jobb var som helst.
Kram Carin
Sara i Barcelona said…
Gomorron!

Jag har precis avnjutit min andra semestervecka detta år. Här i Barcelona har vi 5 semesterveckor att ta ut varje år plus att vi också, eftersom vi jobbar röda dagar, alltid kan ta ut dom vid ett annat tillfälle.
Jag sprider alltid ut mina veckor, då jag inte vill ha semester under värsta turist-peaken här men gärna har under våren och sensommaren/hösten. Eftersom vi har sommartemperaturer fram till november passar det mig perfekt, och dessutom slutar jag alltid 16 och kan nyttja eftermiddagarna när jag jobbar.
Jag har aldrig haft söndagsångest eller ångest över att komma tillbaka till jobbet under åren vi har bott här, så det känns lyxigt :D
Hoppas att ni får en underbar semester i norden och vad mysigt att Peter också kan följa med åtminstone en del av tiden :D Stor kram!
Brysselkakan said…
Det är verkligen stor skillnad på det här med semester i olika delar av världen. Min T jobbar ju med folk från alla tänkbara hörn av världen och ja, Sverige är unikt med vår långa sommarsemester. Asien är nog ytterligare ett snäpp med mindre semester än USA. T brukar aldrig nämna sina 5-6 veckor i möten etc när det pratas om sommaren för det finns så många som inte har någon semester alls (även om just det företag han jobbar på erbjuder mer än normalt i de länder där man knappt har semester alls annars men mycket sitter i kulturen så folk jobbar ändå).
Sonen på universitet i USA har nog egentligen inte så mycket semester heller. Måste fråga för jag vet inte! Han har i så många år hållit sommarkurser för att få lön även på sommaren eller varit på konferenser. Men tror inte han bryr sig om att ta semester ändå, han funkar bäst med samma rutiner året runt! Just nu är han ju fortfarande anställd på University of Maine så forskar därifrån han befinner sig, nya jobbet börjar i mitten av augusti men han har fått tillgång till att vara på skolan.

Galet varmt här också, klockan är nu 18:40 och det är +29 i skuggan och i morgon ska det bli ännu varmare.
Det är riktigt intressant att läsa om hur stora skillnader det är på flera olika ställen i världen. Nu kan jag inte allt om hur det är här, men ofta har folk en till två veckor ledigt när det är sommar. Jag tror att det var en vecka ledigt på byggarbetsplatsen i fjol. Jag blev förvånad när de kom så snabbt på jobb igen som de gjorde. Lärarna har kanske lite längre ledigt, en månad men jag antar att de ändå har en hel del annat praktiskt som ska skötas innan skolorna sätter fart igen.
Här har vi också varmt men inte som ni har, vi har ca trettio grader, inte desto mera men luftfuktigheten är hög, mellan 80-100 procent just nu.
Ha en fin onsdag Annika!
Kramar!
BP said…
Vad gäller semester och arbetsvillkor så har Japan mycket gemensamt med USA. Undrar vem som var först? Troligen USA.
Minns att min japanska kompis tyckte det var helt normalt att gå upp klockan 6 på en lördagsmorgon och stå i kö i minst 6 timmar till någon sevärdhet. Där åt man medhavd picknick i en timme för sedan åker hem igen... med likadana köer.
Sedan var det heller ingen som tog ut max två veckor sammanhängande semester (av tre/år). Så USA är inte ensam här.
Kan lägga till att "högre chefer" här visserligen har minst tre veckors sammanhängande semester (av totalt 6 veckor), men de förväntas också att vara tillgänglig. Ungefär som att jobba hemifrån... Vara tillgängligt 24/7.
Anna i Portugal said…
Så intressant att läsa om skillnaderna mellan USA och Sverige. Väldigt bra att Peter jobbar digitalt och därmed kan hänga med när ni nu drar till Sverige. Vi hade 35-37 grader i helgen, men sen har det sjunkit ner under 25 igen! Vad är det för fel på vädret :D?! Kram!
Susjos said…
Visst är det otroligt att det kan vara så olika i olika länder vad gäller semester, och föräldraledigt!
Jag är så tacksam för våra semesterveckor, numera har jag 32 semesterdagar varje år, och jag får ju också spara semesterdagar, inte hur många som helst, förra året fick jag pengar för semesterdagar jag hade för många av, hade missat det helt!

Visst underlättar det numera för många som jobbar via nätet, de kan ta jobbet med sig, som Peter gör!

Haha, gillar den sista bilden från VeryFinnishProblems!
Ha det gott i värmen (!)
Kram
Elisabeth said…
Måste säga att även jag blir lite paff över 11 veckors semester! Det trodde jag inte ens existerade, om jag ska vara ärlig. Men skönt måste det ha varit! :-)

Stora skillnader är det helt klart mellan Sverige/Europa och USA. Men man tycker ju ofta att det man själv har är det normala. Jag kan till exempel bli helt förvånad över att folk har tid att äta lunch på restaurang - HUR hinner de?! - är min första tanke, haha.

Söndagsångest har jag faktiskt aldrig haft... Eller någon enstaka gång kanske, men generellt inte. Är bara så lycklig över att ha ett jobb som jag trivs med.
bettan said…
Alltid intressant att läsa om dessa skillnader. Vi människor är fantastiska på att anpassa oss till rådande omständigheter, särskilt som vi inte vet nåt annat.
Fyra veckors sammanhängande semester är en självklarhet för de flesta svenskar.
För att inte tala om föräldraledigheten.
1976 var det nio månaders föräldraledighet. Nu vet jag inte, men säkerligen minst dubbelt så lång.

Idag har vi +30°C här i Lund.
Håller mig inomhus med portabla fläktar som följeslagare.
Sticker förmodligen till Lomma/Bjärred och tar ett kvällsdopp.

KRAMAR!!
Annika said…
Säger som i mitt inlägg ovan, tack för långa och fina kommentarer.
Allt är så annorlunda beroende på var man bor.
Men vårda en lång och fin semester allt ni kan.

KRAMAR!!!