Friday, June 21, 2024

Glad Midsommar!




Glad Midsommar till dig som firar den idag!


Jag hoppas att dagen, och hela helgen, ska bli precis lika mysig som just DU vill att den ska vara. Plocka de där sju sorters blommorna.
Hoppa över sju gärdsgårdar.
Eller,
ät salt sill och dröm om din tillkommande när han ger dig vatten i drömmen :-D
Det senare fick jag lära mig hos Karin igår. Jag har aldrig förr hört talas om att just salt sill skulle vara midsommarmagi. Men blogglandia är ju en härlig plats där jag alltid får lära mig något nytt.


    “Midsommarnatten plockar jag klöver och timotej, karibacka och ängsull och ljuva förgätmigej. Blåklockor och violer och sen drömmer jag om dig. Och då vet jag att du älskar blott mig.”
 Ur Midsommarvisa av Einar Molin och Lillebror Söderlundh.





Att de flesta av er har annat att göra idag än att läsa bloggar har jag FULL förståelse för.
Faktum är, jag hade tänkt ta bloggledigt idag just därför, haha. Men sen tänkte jag, äsch … jag kommer iallafall snart att gå på mitt lååååånga sommaruppehåll så jag kan lika gärna skriva en rad, eller två.


Det känns som om jag nu befinner mig i min egen juniavslutning.
Det är något roligt varje dag. I förgår konserten på Wolf Trap. Den var fin, och jag tycker om musiken de spelade. Det var roligt att vara där med goda vänner. Faktiskt var det inte så hett som vi befarade heller. Och jo, även på Wolf Trap såg jag eldflugor i mörkret.



 


Igår kom min kära granne Ingrid hit och åt middag med mig.
Så mysigt, och gott med pastasallad, vitlöksbröd och vitt vin. Egentligen är jag en DIE HARD rödvinstjej, men när det är så hett som vi har det nu tycker jag det smakar bättre med vitt vin. Rosé och jag är inte lika goda kompisar, tyvärr.


 



Ikväll, på självaste midsommar, blir det nog också innehäng framåt kvällen eftersom det är så vansinnigt hett på decket.
Vi kan nog sitta ute på framsidan också, förstås. Där råder full skugga på kvällen. Men jag saknar att inte kunna nyttja decket just nu.
OCH ikväll blir det så äntligen de köttbullar jag varit sugen på såååå länge. Hey, de passar på midsommaren. Innan vi äter varmrätten ska jag göra min skagenröra som jag ÄLSKAR. Fram med den svenska träflaggan på bordet, midsommar!!
Japp, mer än så blir det inte för Yours Truly.



The Wharf.


Imorgon kommer en svensk vän hit och äter middag med mig och Peter. 
Det ska bli så mysigt. Hur låter det med grillade räkor och pilgrimsmusslor?


 



Min favoritläsk just nu.  Jag är ingen läskmänniska egentligen, men den här är såååå god.  Gillar att det är Zero också, hehe.  Och att den endast är lätt kolsyrad.  Men denna är ... Mmmmm ....


Kära vänner, ha en jättefin midsommarhelg. 
Njut av rubbet!
Skit i att fira om du inte vill det. Fira järnet om du vill det.
Men njut av naturen--och den vackra sommaren--oavsett allt, var än du är.


Thursday, June 20, 2024

Årets ljusaste, First Day of Summer, Tack, Juneteenth och Tillbaka till Wolf Trap.




Hej på självaste sommarsolståndet!!


* Årets ljusaste dag!

Ja, nu har vi kommit dit. Vi har kommit till själva sommarsolståndet. Idag är det årets ljusaste dag.

Naturen står i sitt esse. Det är magi. På kvällarna dansar eldflugorna i träden utanför mitt hus.

Eldflugor, när de kommer fram i junikvällen är det magiskt. Våra nätter är inte vita, de är becksvarta. Vid 21:30 eller så har det hunnit bli nattsvart ute. OCH kommer de, de underbara insekterna som är som glitter i träden. Mystik och magi på samma gång. Allt detta skapat av små eldflugor.
De är mest aktiva i juni, sen avtar de ju längre sommaren går.


 

Bild från Trip Advisor.


* The First Day of Summer …

DET är vad det är idag.  Här börjar alla nya årstider i och med vilken “jämning” det är. Sommarsolståndet blir därmed den första dagen på sommaren.
Höstdagjämningen blir den första dagen på hösten och så vidare.

För mig börjar sommaren den 1 juni, hösten den 1 september and so on and so forth.

Sanningen är ju den, det har varit sommar här sen i början av maj. Men man envisas med att säga att sommaren börjar idag. Detta tror jag att USA har gemensamt med många andra länder, att räkna in årstiderna på detta sätt.


 

Bild från NBC Washington


* TACK…

Tack för fin feedback på mitt inlägg om midsommar igår. Jag trodde att de flesta av er skulle tycka tvärt emot mig. Men se där, så fel jag hade. 
Tack för mycket insiktsfulla och kloka tankar likaså.


* Juneteenth

Igår, den 19 juni, var det helgdag här i USA. En alldeles ny sådan. Det är slavarnas frihetsdag. Friheten över att slaveriet upphörde. Juneteenth har blivit lite av de svartas nationaldag. Slaveriet i USA upphörde den 19 juni 1865.

Juneteenth blev federal helgdag 19 juni 2021. Så ni förstår, den är mycket ny.

Hur firas dagen?
Det är framförallt den afroamerikanska delen av befolkningen som uppmärksammar denna dag. Som jag skriver ovan, det är deras självständighetsdag. Dagen firas med att man bär röda kläder. Maten är också röd. Det kan innebära bbq, vattenmelon, bönor i “hot sauce” och jordgubbar. Den röda färgen är afroamerikanernas frihetsfärg.

Så ja, gårdagen var federal helgdag här.  Peter var inte ledig, tyvärr.  Han jobbar inom den privata sektorn och då har man inte alla helgdagar lediga.  Han är inte heller ledig på Marin Luther King Day, President's Day, Veterans Day eller Columbus Day.



Bild från Focus on Family.


* Wolf Trap igen 

Igår var vi på Wolf Trap återigen. Ni vet, den utomhusscen som ligger tio minuters bilväg från vårt hus. Wolf Trap är både konsertscen och nationalpark på samma gång.
Det var på Wolf Trap vi såg Gladys Knight och Patti LaBelle för någon vecka sen.

Artisterna som uppträdde igår var Robert Plant (från Led Zeppelin) och Allison Krauss.
I skrivande stund (onsdag morgon) vet jag inte hur kvällen blev.

Jag kan också säga att värmen idag är enorm. Jag är lite orolig för hur hett det kommer att bli. Konserten börjar 19:30 och vi ska möta våra vänner 18:30. Susanna och Marc bjuder oss på denna konsert, så det är väldigt uppskattat.

Jag ska ta med pastasallad, bröd, chips och salsa. OCH öl och vin, såklart. OCH vatten, massor med VATTEN!!


 

Bild från Wolf Trap


  ***

Jag återkommer med ett litet inlägg imorgon också fastän det är midsommar då.
Jag misstänker dock att de flesta av er inte kommer att hänga vid datorn.


Ha ett riktigt fint sommarsolstånd idag! 
Njut av naturen och se magin!

Wednesday, June 19, 2024

Midsommartankar ...




Hej onsdagsfolket!


Midsommarafton nalkas. På fredag är det dags igen.


Här är den aftonen som vilken fredag som helst.
Det är en helt vanlig junifredag. Business as usual. 
Inte en midsommarstång så långt ögat kan nå. Ingen som dansar kring en sådan, inga folkdansare, inga silluncher och ingen grillmiddag.
Nej, ingen kommer heller att gå ut och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. 
Midsommar?
Den högtiden existerar inte här. Säkert finns det många som vet ungefär vad det handlar om.  Jag tänker på filmer och dylikt som folk kan ha sett från det exotiska Sverige, och det exotiska Norden.
Och visst finns det de som uppmärksammar årets ljusaste natt, men på ett helt annat sätt.


Just det, här är det en vanlig sommarfredag som främst kommer att bli mycket, mycket het och fuktig.


Saknar jag midsommaren?
Är det en dag jag längtar till? Är det en dag som betyder något för mig? PÅ alla tre frågor ovan blir svaret —NEJ!
Midsommaren har nog aldrig betytt något för mig. Absolut hade jag traditonella midsommaraftnar som barn, men jag ville definitivt inte dansa runt någon midsommarstång om jag inte fick hålla i mina föräldrars händer. OH nej, jag ville då rakt inte hålla i någon okänd människas händer, haha.
Jag var livrädd för att trion med dragspel, fiol och gitarr i inne vid stången skulle spela upp till “Skära, skära havre”. SUPERRÄDD att bli den som ingen ville ha. FY skam, FY skam för ingen ville ha’na! När jag var liten kunde jag börja gråta över sådana saker. Då den hemska visan började gick jag ur dansen, true story.
Andra danser tyckte jag var roliga som “karusellen” och ett par till. Men på det stora hela var midsommardansen inget för mig. Jamen ni hör vilket barn jag var ...
Sedan minns jag att vi firade hemma med extra god middag, om vi inte var hos mina föräldrars bästa vänner och där hade vi alltid kul.


 

En midsommartårta från ett svenskt firande här i NoVA för några år sen.


När jag blev äldre—tonåring och ung vuxen— tyckte jag midsommaren var jobbig.
 
Det var alltid en sådan press runt den. Den skulle firas på ett visst sätt, det följde en norm. Om man inte passade in i den “normen” var man annorlunda och konstig ...
Eller ja, så kände jag då, förmodligen satt det mesta i min skalle.
Hur som helst, jag och mina närmaste vänner hade inget sommarhus i Stockholms skärgård att åka till, inte heller var vi partynissar någon av oss så att åka in till stan, eller ut till Grinda, och festa järnet var absolut inget för oss.
I efterhand skulle jag bara önska att mitt vuxna jag hade kunnat säga till mitt yngre jag att det INTE är någon big deal. SKIT i om ni inte kan fira i skärgården, ni har VARANDRA!! Fira hemma och känn er INTE udda. Ni har fina midsomrar som det ÄR!
Vi brukade vara fyra nära vänner som firade ihop, och vi åt god mat, drack Asti Cinzano (alltså, det skulle jag nog inte få i mig idag. för SÖTT. HAHA) och vi åt alltid jordgubbar och glass.
Vi var lugna, vi var stillsamma och varför kunde vi bara inte vila i det? ÅÅÅ vad jag skulle vilja ha sagt  det till mig själv—och mina vänner— då vi var tonåringar och i tidiga 20-åren. Men då kändes det som om “alla andra” firade precis som det förväntades av en ungdom på midsommar.
Gud, vilka krav vi kände på oss. Och egentligen brydde sig inte en enda kotte.


Men alla de där midsomrarna färgade mig och jag började ogilla midsommaren. Jag tyckte det var ytterst skönt det året jag var au-pair här i Arlington, Virginia.
HA, inte en kotte firade midsommar, det var som vilken dag som helst. Inga krav ingen stress.  Real nice, Annika, real nice!



Bild från Visit Gammelstad


Så nej vänner, midsommaren är ingen dag jag har något till övers för.
Jag låter säkert ASTRÅKIG.
För min egen pappa var det årets finaste helg. Min bror Staffan känner likadant, han älskar midsommaren.
Pappa och mamma firade de absolut bästa midsomrarna i vårt sommarhus vid sundet när de var i min ålder, och äldre...
Där firade de med min mormor och nära vänner i många år (jag är så glad att de fick alla de där åren med midsommar vid stugan). Det var inget röj, bara en god middag och häng på verandan mot vattnet hela långa kvällen. Min pappa band alltid en stor krans av ängsblommor.
Den sortens midsommarfirande älskar jag. DET är min grej.


Jag har inte tillbringat jättemånga midsomrar i Sverige sen jag flyttade hit för 31 år sedan, endast en handfull.
Som sagt, det är ingen dag jag känner att jag måste tillbringa i Sverige.
Däremot har jag firat en hel del midsomrar här med mina svenska vänner. Det har varit roligt, men på ett annat sätt än hemma ändå trots allt det traditionella som följts på dessa fester.
Midsommar är en svår helg att flytta på, men den firas av mååååånga svenskar utomlands. Men eftersom midsommarafton inte är en ledig dag i de flesta länder firar man ofta midsommar på midsommardagen när man bor i utlandet.


Min finaste midsommar, i vuxen ålder, tillbringades i svågerns sommarhus i Småland. Det var min syster, svåger, Peter, Karolina (som kanske var 11 år då) och jag som firade.
Det regnade precis hela dagen, vi åt sill och potatis till lunch. Vi spelade kort och spel på eftermiddagen. På kvällen stod Håkan och grillade i regnet. Men vi hade så himla roligt iallafall.
Sen, framåt sena kvällen slutade det regna. Det blev alldeles magisk vackert ute, så vi gick ut i den vackra småländska naturen. Håkans gamla sommarhus ligger verkligen på landet. Det var så vackert ute att jag än idag kan känna exakt hur det var. Vi såg lysmaskar och bara den synen förstärkte magin. Skogen, naturen var verkligen som förtrollad.



 

Bild ur Sommarboken av Tove Jansson, från Pinterest.


Min egen pappa brukade säga att midsommarnatten var magisk.
Han ville gå ut vid midnatt och se älvor och feer dansa i skogen. Han sa, det är bara den natten vi kan se dessa väsen.
Jag tyckte det var så fint sagt. DEN sortens midsommar firar jag gärna. GÄRNA!!!


Men annars, att vara här och inte fira? Att det är är som vilken fredag som helst?
FINE!!
Helt FINE!!
Jag låter förmodligen heltråkig, jag förstår det. Men SO be it!


Hur kommer du att fira?
Älskar du midsommaren?
Känner du krav runt den dagen?
Eller, kände du krav när du var yngre?
Om du bor i utlandet, kommer du isåfall att fira?
OCH hur firar du midsommar som utlandssvensk?




Midsommarnatt av Nur Rydberg. Bild från Printler (vilken HELT underbar tavla!!!)


Sen ja, midsommar är nog det svenskaste som finns. Den aspekten tycker jag om, såklart. Alla traditioner runt dagen. Jo, jag gillar ju sånt.
Men ja, det finns sådana som jag här i världen ändå. Det finns ju många som inte gillar julen heller, vilken jag fullkomligt avgudar.


Hälsningar från tjejen som inte är någon midsommarflicka, men som älskar naturen galet mycket denna tid på året.

Tuesday, June 18, 2024

Special days!




Good morning!!


Damn it … Is it really the middle/to the end of June?
ALREADY!??
Me not get it.
Me not understand 😅
It is weird, what the hell happened to this year?


I am also the mother of a 28 year old girl.
Yes, it was Karolina’s birthday yesterday.
June 17, the day she was born 28 years ago. A day I still remember as it was yesterday. Some things you’ll never forget. I think I remember 17 June 1996 hour by hour …

Yes, Karolina’s birthday twin—THEO-- turned a year old!!  June 17 is his birthday as well.
We celebrated his birthday on Saturday afternoon. What a cutie he IS!!
Theo is always happy, always in a good mood and he is just as sweet as they come! I love that little guy!


 




Suzy (Peter's sister/Theo's grandma) made this beautiful hydrangea cupcake.  


Sunday was Father’s Day here in the US. SO needless to say, I celebrated Peter!
We missed having the reason for his fatherhood here—Karolina :-D But I did my best to celebrate Karolina's dad. I made him breakfast, I gave him some little gifts and in the evening he craved ramen noodles, so we went to our favorite ramen restaurant Sunday night. Ramen, we both love it!!
Karolina sent him his favorite cookies, so sweet of her.


It has been HOT as well.
We had to sit in our front yard on Friday night when it was time for happy hour. It was impossible to be on the deck as the sun was blasting down on it. The front yard works well since it lays in total shade in the evenings.


This week will be brutal on the weather front, it will be so hot. 
Yes, I am out and about around 6 every morning. I try to be out at 6, but usually I leave the house around 6:15. It has been pleasant at that hour. In the evenings it is still damn hot. The hottest time of the day is between 15-19. Phew …


It is also the lightest week of the year … Reston is located on the 38, 9 latitude. SO the sun rises at 05:43 and it sets again at 20:37. The nights are PITCH black and warm. 
More about our summer nights later this week.


Have a good one, y’all!!

Friday, June 14, 2024

Lite om sommarlov och examen här i min del av USA.




Hej sommarfredag!


Det är sommarlov nu. Både hos er därhemma i Norden och hos oss. Här i Fairfax County slutade eleverna skolan i onsdags. Frihet deluxe.
De elever som gick ut high school hade sin examen i fredags, men resten av alla elever i kommunen gick på sommarlov i förrgår.
Känslan av sommarlov var underbar när man var liten. Vilken härlig dag det var, avslutningen. Vi gick i kyrkan, jag sjöng i kören, allt var så högtidligt, vackert och hela sommaren låg framför en. mycket längtan och förväntan låg i luften. Dessutom kändes sommarlovet milslångt och ljuvligt.


Jag hoppas att barnen känner samma sak än idag. Må de göra det.


Sommarlov är ett så vackert ord också, så fullt av sol, bad, sommar, ledighet och frihet. Ahhh! Sommarlov! 


När eleverna här Fairfax County—i årskurs Kindergarten till 11 klass (junior year in high school)— går på sommarlov är det ingen speciell avslutning alls.
Skolorna har öppet halva dagen, de har väl knappt några lektioner i slutet eftersom betygen redan är satta.
Och jo, här får man betyg redan från Kindergarten, alltså från fem årsålder. 
Betyg får eleverna sedan fyra gånger om året. Det sista, i juni, är slutbetyget för årskursen. Men ja, eleverna här får betyg direkt från späd ålder.
De får även betyg i ordning och uppförande. OCH de får betyg i bemödande och i prestation. Det senare får de betyg i hela vägen upp till nionde klass. Det försvinner sedan i high school (gymnasiet).
Det kunde exempelvis betyda att min Karolina fick B- i matte, men A- i bemödande. Jag tyckte det var ett bra system. 


Ordning och uppförande så.
Jag har noll och inga problem med de betygen.
Varför inte? Det tycker jag alla skolor överallt borde införa.
Betyg från fem årsålder har jag heller inte några bekymmer över. Eftersom skolbarnen får betyg fyra gånger om året så är det lätt att hålla koll på hur eleven ligger till, hen vet om hen måste lägga mer krut på ett visst ämne.
Man har chans att jobba upp sitt slutbetyg. Eftersom det dessutom delas ut betyg fyra gånger under ett läsår försvinner stigmat runt dem också.
Ja, jag tycker det är ett bra system. Det funkade utmärkt för Karolina.


Men som sagt, skolavslutningarna här är inget att hänga i julgranen.
De slutar efter lunch, sen går de hem. Ja, och så är det sommarlov till i mitten av augusti. Har ditt barn inte klarat av årskuren finns sommarskolor barnet kan gå i. Inte jättekul, såklart, men bra att de finns. Just det, det är genom kommunen det också.


Vi myste alltid till det sista skoldagen iallafall. Karolina fick välja ställe att äta lunch på, hon fick en liten present och vi åt alltid glass på kvällen.


Något som däremot firas JÄTTESTORT är när ens barn går ut gymnasiet. DET är enormt och det är högtidligt. Ni vet, kåpa och mössa. Cap and Gown. Sedan alla möjliga emblem som hängs på eleven beroende på vad hen läst, gjort, presterat etc.


 

Min egen avgångselev för ganska exakt 10 år sen.  


När seniorerna i Fairfax County, och Loudon County (grannkommunen) går ut high school äger deras stora ceremoni  rum på George Mason University.


Mason har en stor arena som sväljer flera tusen åskådare.
Avgångsklasserna här där jag bor är STORA. I Karolinas avgångsklass var det nog närmare 650 elever. 
Tänk, det är TIO år sedan i år Karolina gick ut high school!!
Alla studenter travar in på arean till tonerna av “Pomp and circumstance” vilken deras skolorkester spelar.  Rektor håller sedan tal, någon från skolstyrelsen håller tal, elever kan hålla tal. Det spelas musik och sen ska alla, en och en, hämta sitt diplom på scenen. DET kan minsann ta tid. Men det är underbart när ens egen unge står där och får diplomet i sin hand. Vilken känsla!!
Därpå säger rektor några avskedsord och sen slänger eleverna upp sina hattar i luften.


 

OCH upp med hattarna i luften!!


Ja, och därpå ska alla utrymma arenan.
Det gäller att ha bestämt plats att mötas på efteråt för det är PROPPFULLT utanför.
Under några veckor i juni håller George Mason University TRE examen om dagen för de olika gymnasieskolorna i Fairfax och Loudon. TRE om dagen!


Har man studentfest för sin avgångselev?
JA! Absolut. Det har nästan alla. Det ÄR stort att gå ut high school. Så visst håller de flesta familjer mottagning för sina telningar. Mottagningen kan ske från några veckor innan examen, till någon vecka efter.
Ja, de flesta gäster ger studenten pengar. Eller jag skulle säga, nästan uteslutande pengar.
Karolinas studentfest var nog den största fest jag ställt till med, tror jag.


Efter examen är det vanligt att avgångseleverna här åker till någon beach och festar järnet med sina kompisar i en vecka.
Ofta åker de till Corolla The Outer Banks (gud hjälpe de stackare—som inte har avgångselever— som råkar hyra hus där just då, haha).
Japp, någon förälder är med som “house mom” eller “house dad”. Nej, det var något jag inte hängde med på, puuust och stööööön—-nej tack! Men flera av mina kompisar åkte med sina barn till beachen och var föräldravakter.



 

Karolinas cap, gown och emblem.  På hatten har hon skrivit ELON, universitet hon sedan gick på.


Vad gör alla avgångselever dagen de går ut?
Alla skolor här där jag bor håller ett All Night Grad Party. Detta party är stort och det pågår hela natten. Eller fram till 4 på morgonen. Det börjar vid 22.
Partyt går att genomföra enbart tack vare att föräldrar volonterar den kvällen. Det är omfattande projekt vilket planernas hela sista året i HS av en grupp föräldrar, elevråd och utvalda lärare.
Men det är föräldrarna som bär upp hela denna fest. Det behövs massor, massor med folk. Dessutom MASSOR med “fund raising” under året för att festen ens ska gå att genomföra. Den kostar ju en hel del.
Anledningen till att man har dessa partyn är att det ska förhindra annat festande, supande och droger denna “sista natten med gänget”. Festen ska vara “a safe haven” . Så ja, det är helt alkoholfria och drogfria fester.
Nästan alla elever går på denna ANGP. På partyt finns casino, disco, photo booths, en massa mat och dryck samt annat kul. Men ingen alkohol, dricker du åker du ut och de kontaktar ens föräldrar.


Jag volonterade två år i rad, först på Karolinas examen, såklart. Sedan blev jag tillfrågad igen året därpå.
Jag var en av tio fotografer. Jag fotade eleverna då de anlände på “röda mattan” . Det var ett kul uppdrag. Jag använde min Canon då, såklart. När jag fotat elevernas ankomst på röda matten var mitt uppdrag slut. De andra fotograferna bytte av varandra under kvällen. Jag hade det bästa uppdraget, tyckte jag. Peters uppdrag var att vara croupier i ”casinot” och han jobbade hela natten. Ja även Peter fick frågan att vara volontär två år i rad.


 

Jag fotade mig själv innan jag for iväg på mitt uppdrag, haha.


Innan examen händer det en massa kul för avgångseleverna också, inte minst The Prom (stundentbalen), men även en massa annat.


Sammanfattningsvis, skolavslutningarna är inte mycket att hänga i julgranen från nollan till elvan.
Men när de gått ut sitt 13 skolår--då jädrar smäller det! MED besked. DÅ firas det och då är det jättestort.


Universitetsexamen? Också stort, men det firas absolut inte på samma stora sätt som i high school.


Nu vet ni lite mer om hur studentfirandet går till här.
Kom ihåg, det är ett stort land. Jag pratar bara om min del av det just nu. Det funkar annorlunda på andra ställen.
Fast faktum kvarstår, att ta sin examen från high school ÄR jättestort över hela USA.


 

Den 18 juni för tio år sen såg vi ut så här.  Det här var precis innan vi for till Karolinas ceremoni.  Hennes skolas examen var lagd till klockan 19:30 den kvällen.  Den absolut sämsta tiden av de tre som äger rum  under en dag i juni på Eaglebank Arena.  Men, men ... det gick det med.


Det var det det.
Jag önskar dig en JÄTTEFIN helg!!!