Thursday, May 23, 2024

Torsdagar, Fråga om försäkring och Nötter
Hej torsdagsmänniskor!!


* Torsdagar!

Visst är torsdagar trevliga dagar?
DET har jag alltid tyckt. En fin inledning till den helg som komma skall. Torsdagar är bra dagar på det hela taget.
Några av mina goda bloggvänner brukar skriva på ett tema som kallas Tråktorsdag. Själv hänger jag inte med på det temat, eller några teman alls numera.
Men jag och BP (bloggvän och temaskrivare) brukar alltid säga att tisdagar är bra mycket tristare än torsdagar. 
Tisdagar är ju veckans tristaste dag JU! HAHA!
Nä tacka vet jag torsdagar. Idag är den särdeles trevlig torsdag eftersom jag och mina svenska vänner ska fira en av våra kompisar ikväll. Kompisen har precis fyllt 50. Det blir kul och det ser jag fram emot!


* Täcks det av försäkring?

Min trogna bloggläsare, Doktor Jo, frågade igår om vilka undersökningar som täcks av vår försäkring. Jag tycker det är en jättebra fråga och svarar gärna på den, tack Jo!!

Ja, den koloskopi Peter gjorde täcks av den sjukförsäkring vi har.
I den försäkringen ingår även kostnadsfri mammografi varje år samt cellprov.
Peter tar medicin mot för hög kolesterol och jag tar medicin mot högt blodtryck. Bägge medicinerna täcks av vår försäkring så vi betalar inget för dem då vi hämtar ut dem.
När vi tog våra bältrosvaccin i höstas betalade vi inget för dem heller, försäkringen täckte det. Detsamma med flunsavaccin, Covidvaccin etc. Försäkringen tar det.

Men häromsistens blev jag betänksam då de var på mig att ta hepatit-vaccin.
Jag är vaccinerad mot det som barn, och efter vad jag kan se behövs ingen påfyllning senare i livet om man är hyfsat frisk. 
Apotekaren ville nästan sticka mig där och då när jag hämtade ut mina blodtryckspiller för några veckor sen.
För någon vecka sedan ringde de igen från apoteket och ville att jag skulle komma in och ta vaccinet. Hmmm … NÅVÄL, detta en parantes. Jag har inte gått med på det eftersom jag faktiskt inte tror att det behövs.

När jag går till läkare betalar jag en summa för varje besök. Vi betalar 30 dollar när vi besöker vår “husläkare”. När jag går till min kardiolog, eller annan specialist, betalar jag 50 dollar för det besöket. Skulle vi bli riktigt sjuka och behöva långtidsvård och behandlingar måste vi betala upp till en viss summa innan försäkringen tar hand om resten.

Försäkringen lyfter vi via Peters jobb, och den täcker mig och honom. Den täckte Karolina också fram till den dag hon fyllde 26 år. Numera har hon en egen via sitt jobb.
Det Peter betalar för vår försäkring dras direkt från hans lön. Jag vet inte exakt hur mycket de drar varje månad, men vi själva bestämmer vilken “status” vi vill ha.

Har man en bra sjukförsäkring i USA får man väldigt väldigt bra vård (enligt min åsikt).
Det går fort att komma till specialist, du kan komma in hos en sådan bara på någon dag. Ska man exempelvis göra en magnetröntgen kan du få en sådan med bara någon dags varsel. Det går supersnabbt. När jag opererade mitt knä (titthål) för några år sedan gick det på nolltid också. Mitt knä började spöka i november, i början av december var jag opererad. Så snabbt går det.

Absolut, detta gäller den som har försäkring. Står du utan är det en helt annan visa. Inget sjukhus kan/får  neka en person vård, men sen ska det det betalas och då kan konsekvenserna bli enorma. Det gör också att en oförsäkrad lever ett mycket farligare liv än den som har försäkring.
Det finns speciella kliniker som helt riktar in sig på dem som ingen försäkring har. Men eftervård och annat kan knaka där. Och en som kanske får en kronisk sjukdom har det tufft.

För att hårdra det hela (det finns nyanser in absurdum i sjukförsäkringsvärlden) kan man säga att man MED försäkring får mycket god vård, och snabb vård. Medan den utan INTE får det.

Det finns snabbkliniker som alla kan besöka, både försäkrade och oförsäkrade. De klinkerna ligger ofta i drugstores och i samband med matvaruaffärernas apotek. Där kan man få hjälp om man har halsfluss, UVI eller något annat som inte är komplicerat. Du får genast penicillin genom apotekaren där om så behövs. Men som sagt, dessa lättkliniker uppsöker man bara vid lättare krämpor.

Ja det är orättvist och sjukförsäkringen är ett av det här landets STORA problem.

Heck, vilken lång punkt detta blev. Ett eget inlägg hade kanske varit bättre? Men nu vet ni lite iallafall.

Och ja, tandläkare och optiker ingår också i försäkringen. Vanliga kontroller, tandhygienist samt att laga “normala” hål täcks. Sedan, när det kommer till mer avancerade saker, är det lite olika med vad man som försäkrad patient betalar. När jag gjorde mitt tandimplantat täckte inte försäkringen något av det alls, eller väldigt, väldigt lite.

Jag vet, detta ÄR en snårskog. En sann sådan. Och även med bra försäkringar får du ibland slåss mot försäkringsbolag vad gäller betalningar av olika slag. GAAAHHH!!!

SLUT FÖR NU OM DETTA. PUNKT.


* Nötter

Nötter är nyttigt, nötter är gott. Men har jag väl ätit ett par vill jag ha mer och mer och mer. De är som chips tamejtusan, svårt beroendeframkallande.
Jag brukar äta en handfull nötter varje dag. Men det kan ofta bli två nävar av de goda nötterna. GRRR ...
Godast nötterna är pecan, pistage och cashew. Tråkigast är jordnötter och brazil nuts

Nötter försvinnande gott och DAMN svårt att sluta med (säger jag som mumsar som BÄST i skrivande stund).

OUT!!

***


People, idag blev mitt inlägg så långt med endast tre punkter. 


Vi hörs imorgon igen för den som vill och önskar.

32 comments:

Yvonne said...

En bra försäkring verkar vara ett måste i USA. Om man jobbar på ett företag (ej ens eget) betalar arbetsgivaren försäkringen eller får man betala den själv iaf? Man inser att vi har ett bra system i Sverige, även om vi får betala själva för alla läkarbesök upp till en viss gräns, samma med medicin. Skillnaden är väl att här tar det betydligt längre tid för att få komma till en specialist. Tror också, tyvärr, att det skiljer sig på olika regioner hur fort man får tid. Tycker Stockholmsregionen är helt ok, men har hört av många att t ex i Skåne är det inte alls lika bra och säkert även så i typ Norrbotten

Måste vara helt förfärligt för alla de människorna som inte har någon försäkring och det verkar ju vara måååånga i USA. Är det ingen politiker som vill ändra på systemet?

Tandläkare är ju jättebra att det ingår i försäkringen, men kan nog tycka den ska täcka allt, men men. Försäkringar, oavsett vad det gäller, verkar vara en ren djungel att handskas med.

Nötter är gott, jättegott, men äter inte det så ofta och då oftast bara några stycken. Vanliga jordnötter blandat med lite russin är ju supergott, både salt och sött. Chips är också gott ibland och vi har ju en uppsjö av olika smaker på chips nästan så det är svårt att välja i affären ibland.

Ha en fin torsdag och ha så skojigt med dina svenska vänner. Själv ska jag till stan med en väninna och gå på Afternoon tea med ett glas champagne till på ett ställe i Gamla stan, blir skojigt.

Ang det du frågade igår om vi som "flyttfåglar" tänker oss att flytta permanent till Spanien är svaret ett very big NO, skulle absolut inte vilja bo där på heltid av många orsaker. Tycker det är helt perfekt att pendla som vi gör så det kommer vi fortsätta med. Ganska lätt för oss som har nära till Arlanda och därmed flera avgångar än om man bor på ett mindre ställe med långt till flygplatsen och kanske byte av flyg dessutom.

Stor kram från ett soligt Åkersberga.

Dr Jo said...

Hejsan,

Måste nog säga att Måndagar eller onsdagar har varit mina segdagar. Måndagar mest för att man måste återhämta sig efter helgen :) Blir så med småbarn. Men nu med härligt väder så pendlar det en del.

Stort tack för dina förklaringar! Väldigt hjälpsamt att få en inblick. Blir så provocerad att folk säger att vården i Sverige är gratis. Att den kostar mindre absolut, fungerar den. Nej, inte för någon och allra minst för alla som jobbar med vården.
I mitt jobb så får jag väldigt mycket inblick och delvis en snevriden bild då jag jobbar med brister och saker som ska förbättras inom hälsa och sjukvård. Men historierna man hör från vårdpersonalen själva gör mig förtvivlad och frustrerad. Nog för att resurser ska användas optimalt men det här med att dra ner på personal hela tiden, Suck! Vår samhällsmodell känns som att den fortfarande baseras på en förlegad demografi. Vi kan inte längre ha den strukturen på vård och samhälle som vi hade för 30-50+ år sedan. Och det känns inte som att läkare och sköter får gehör, inte ens under eller efter Covid. Aja rant over.

Det här med vilket system som är bäst är ju lite orelevant iom att det är sådana skillnader i mängd på population 320 miljoner ? vs 11 miljoner?. Om man hade fått starta om en land på noll så hade det ju dock varit intressant att se vad som fungerat bäst. I en utopi så tror jag nog ändå att man hade landat i något av båda, alltså både en generell sjukvård och en privat.

Ja när det gäller saker man är svag för så slinker det lätt ner lite. Jag är inne i en salta pinnar period och spansk torkad korv. Mums!

Ha en toppenbra torsdag!
Kramar Johanna

Anna i Portugal said...

Kan förstå det är svårt med försäkringarna, vilken en ska teckna och vilken en har råd med! Det är ju tryggt att ha mycket skydd, men som alltid med försäkringar så är ju frågan vilken nivå en ska lägga sig på för att det ska vara skäligt.

Älskar också nötter! Men jag gillar jordnötter, särskilt de som är rullade i chili. Så jag brukar blanda dem i en skål. Sen äter jag även hasselnötter på yoghurt ibland till mellanmål. För mig som vegetarian är nötter en viktig proteinkälla, så jag njuter på, men som du säger, det får ju inte bli en påse om dagen :)

Torsdagar är bra dagar, tråktorsdag tycker jag låter så tråkigt så det hänger jag inte med på. Bättre med glad måndag i så fall. Men jag kör med mina egna teman trädgårdsfredag och praktisera med pixlar, det räcker gott. Ibland kör jag en selfie eller fem fredagsfrågor. Men inget jag följer slaviskt. Ha en underbar dag, vi hörs på WA :)

Anonymous said...

Intressant med din beskrivning av amerikansk vård och försäkring. Du kan väl göra ett eget inlägg - om det nu går - om hur systemet är uppbyggt? Vi som har levt med svensk sjukvård både före och efter ett decennium med fransk vård upplever ju stora förändringar i den svenska vården under senare år - som så många andra. Den franska var till vår första förvåning helt annorlunda. Det systemet är också försäkringsbaserat. Sedan Napoleons dagar ingår i det franska konceptet att staten betalar en del och individen personligen står för den andra. I det här fallet betalar staten 70% och man själv de resterande 30%. Men 95% av fransmännen har en tilläggsförsäkring, en sk mutuelle, för att täcka detta och som du beskriver ert system verkar detta vara uppbyggt på samma sätt. Det går via anställning, ofta är familjemedlemmar inkluderade och avgiften dras på lönen. Man väljer själv vårdnivåer. För pensionärer är det en ren djungel att själva välja både försäkringsbolag som ersättningsnivåer men de flesta ser till att ha hög ersättningsnivå för sjukhusvård som annars kan bli extremt dyr. Man betalar t ex narkosläkare och kirurg vid en operation efter särskilda tariffer. Mutueller är dyra, vi betalade ca 1.000 kr var per månad men då ingick också läkemedel. Dock minimal ersättning för optiker och tandläkare. Det som skiljer mest mellan Sverige och Frankrike är vårdtillgängligheten. I Frankrike får man samma snabba behandling utan väntetider som du beskriver. Man har också alltid samma husläkare som vid behov remitterar till olika specialister och undersökningar. Man har en en blandning av privat och offentlig vård men det är ingenting man märker i praktiken - båda fungerar lika bra. Att komma tillbaka till svensk vård har varit chockartat. Den svenska primärvården är under all kritik - väntetiderna för ett enkelt husläkarbesök är veckor och du får då en stressad kvart. Även om du är sk listad hos en och samma läkare får du nästan alltid olika doktorer som inte känner dig - hela systemet bärs numera uppav sk hyrläkare eller ”konsulter” som de också kallas. Blir du allvarligt sjuk och/eller måste tas om hand akut (dvs komma in med ambulans) fungerar dock vården bra och är av hög kvalitet - alltså när du väl är inne i den. Uppföljningen är det dock värre med - där är Frankrike outstanding med helt annan syn på rehabilitering och längd på konvalescens. Man skickas till särskilda rehabenheter i veckor och får dagliga hemsjukvårdsbesök om det behövs. I Sverige är det också stora regionala skillnader när det gäller vårdtillgänglighet och väntetider - vi i storstockholmsområdet har det bättre förspänt än t ex min 99-åriga mamma nere i Skåne. Personalneddragningar som ständigt blir fler och fler gör också att många inom vården går på knäna och det är ett verkligt stort bekymmer att ett välfärdsland som Sverige har hamnat så katastrofalt på efterkälken - vi brukade ju ligga i topp internationellt men halkar ständigt längre ner! Skrev Monet

Anonymous said...

Tack för dina trevliga inlägg!

Vore jättekul att få höra lite om vad dina grannar i området har i sina trädgårdar, tycker att det är så roligt att få inspiration till min egen. (Även om ni har ett mycket varmare klimat!)

Det var genom din blogg jag fick upp ögonen för blomsterkornell, har ingen ännu men skulle gärna plantera en här. Har sett att kommunen (Täby) planterat i en av våra parker så ska bli kul att se om de frodas.

Ha en fin dag Lotta! ❤️

Anonymous said...

Ursäkta, vet inte var Lotta kom ifrån! Menar ju Annika såklart!!!! ❤️❤️❤️

Monet said...

Skrev så långt förut om vården att jag gör ett separat tillägg apropå det här med nötter. Och koloskopi. Jag som har en lång historia med både sådana och flera besvärliga tarmoperationer har lärt mig att vara försiktig med just nötter i olika former. De flesta av oss har ju både polyper och sk. tarmfickor när vi är över femtioårsåldern. I de flesta fall ofarliga och symptomfria. Men mina gastrologer har rått mig till försiktighet med vissa saker, däribland nötter. När de opererar inflammerade tarmfickor - som beror på att osmält matinnehåll stannat kvar och blivit infekterat - hittar man oftast druv- och tomatkärnor men också osmälta nötrester. Tydligen vanligast. Så jag äter aldrig det numera tyvärr. Det betyder ju inte att du inte ska göra samma sak - alltihop är ju nyttigt - men man kanske inte ska ”go nuts”, haha! Monet igen

Sara i Barcelona said...

Gomorron Annika!

Jag gillar alla dagar i veckan på olika vis, så inga tråkdagar här inte :D Men Mån-tis är förstås mina favoriter eftersom jag alltid är ledig från jobbet då ;)
Sjukvården här i Spanien/Katalonien är super tycker jag. Många har privata vårdförsäkringar även här men jag har inte riktigt förstått poängen med det då de har fungerat alldeles utmärkt med den allmäna vården. Och ja, då har vi ju verkligen utsatt oss för det också, jag med min cancer, mannen med både högt blodtryck, astma och magsjukdom (ulcerös kolit) Mammografi är gratis och mediciner kostar i princip ingenting, mannens astmamedicin kostar typ 5 euro, blodtrycksmedicin inte ens 1 euro, min cancermedicin är helt gratis.
Tandvård betalar vi för men jag har förstått att vi ligger ganska lågt ändå i kostnad.
Hoppas att du får en härlig kväll med dina vänner och födelsedagsfirande <3
Stor kram!!

Mamma C said...

Finns det några tråkiga dagar, kanske när man fortfarande jobbade då 😉😊.
Först när vi flyttade till Spanien betalade jag en sjukförsäkring på mig. Men när vi sedan blev klara med allt vad som innebär att flytta permanent. Så blev jag medförsäkrad på gubben som gick under den spanska sjukvården eftersom han är pensionär. Läkarbesök är gratis och medicinen kostar knappt något.
Tandläkaren är inte lika dyr som i Sverige.
Kram Carin

Annika said...

Yvonne:
Peter betalar en viss summa, arbetsgivaren tar resten.
Har man eget företag måste man ta privat försäkring. Det är lite annorlunda och ganska dyrt. Mike, som nu har eget företag, har en sådan.
Eftersom det är en snårskog så måste du ha ett heltidsjobb för att få försäkring via jobbet, och det är ju det som de flesta strävar efter. Just att få genom jobbet. Full benefits betyder att du genom ditt jobb har sjukförsäkring, semester betald (beroende på hur många veckor du har jobbat in genom åren), samt pensionsförsäkring där företaget matchar det du sparar. Sen finns det sk personal days etc. Men det är det som är full benefits.
Fördelen med ett privat system, som v i ju har, är att man får hjälp fortare. En släkting till mig har fått vänta i snart ett halvår på specialist och hen får inte komma dit förrän i aug. Hen fick remiss i feb ... OCH först efter sommaren blir det specialist. Inte ok, tycker jag.
Så det är väl för och nackdelar med bägge, antar jag. Fast vad jag har märkt, via de mina i Sverige, är att det går snabbt bara du kommit "in" sas. Då går det fort. Men det är just den där väntan på att kallas in som ör så -... inte OK.

JOO, visst vill politiker ändra på det. Men de får jul så ofta jobba i motvind eftersom de har så många emot sig. Det här är en svår fråga bland amerikanska politiker.
Obama försökte ju verkligen vända det, men ...

Ja Yvonne, det är en djungel och en huvudvärk. OCH ibland får man slå sig blodig i kampen mot de stora försäkringsbolagen.
Det är ingen lätt grej även om man är så försäkrad.

Bra med tänderna ja, men de tar ju liksom the basics. Vilket ju är BRA. Men sen när det blir mer avancerat får man nog se till att langa upp stålar även om försäkringen tar en bunt.

Nötter är såå gott!! Jag är galen i dem.
Jaa, jag gillar också jordnötter med russin, och göra lite inblandat godis också. Väldigt gott. inte alls dumt


Å tack för att du berättar om hur ni tänker ang ev heltidsflytt. Jag brukar ju säga at ni lever det perfekta livet med boende på två håll. Bra att ni tänker fortsätta så. Fantastiskt ju.

Oh vad mysigt med afternoon tea och härligt väder därtill.

Kram från ett regnigt Reston (what else is new ...)

Annika said...

Dr Jp:
Ha, det kan jag förstå. SÅ blir ju livet med yngre ban ofta.

Absolut, det ar ju en intressant fråga du ställde.

Nej men det är ju så, det är så lätt att säga att vården är gratis i Sverige. Det är den ju inte.
OCH alla dessa nedskärningar som ständigt sker där- INTE KLOKT!! Många som lider i kuppen just äga dem.
Det är sällan man läser om sådana kriser i vården här, skulle säga att jag aldrig hör det. Kan det bero på att allt sköts privat?
Vet inte. Vet också att tex en sjuksköterska tjänar mkt mer här än hemma. Läkarnas löner är mkt högre likaså.
Så ja, det finns verkligen fördelar och nackdelar med allt. Kanada har ju sjukvård som liknar Sveriges, men de dras ju med liknade problem de med.
Som sagt, en snårskog allting.

Jaa du, du resonerar klokt ... vad är egentligen det ultimata? Tror den ligger nånstans i mitten.
OCH visst är det svårt att jämföra US mot tex Sverige.

Kramar och tack för en bra fråga!!

Annika said...

Anna:
Så är det ...
En gång om året måste vi sitta ner och tänka över vilken "nivå" vi ska lägga oss på vad gäller sjukförsäkringen. Vi har inte den planen som kallas basic, utan vi har en som ligger högre där vi kan välja specialist också, utan remiss.
Det kan var svårt att veta riktigt vad som ska väljas. De yngre tar nog ofta en basförsäkring medan vi med ålderns tar de högre.
Som sagt, en snårskog som heter duga.

ÅÅÅ älskar nötter, och jag förstår att du äter en hel del av dem. De är ju så nyttiga. Ja, tycker mkt om hasselnötter också. Glömde att nämna dem!!

Tråktorsdag, no way!! Det är en så mysig dag.
Kul med tema ibland ju, och jag tycker det är roligt att läsa andras. En dag kanske jag hoppar på ngt igen. Vem vet.

Anna, ha det bäst min vän bakom scenen!.

VI hörs.
Kram!!

Annika said...

Monet:
Tack.
Ja kanske det. Det är bara det att det är en sådan snårskog. Jag vet ju egentligen bara hur det är för oss.
det finns så många bolag, så många nivåer.
Känner att jag kanske vet för lite om det, trots allt. Men jag kan säkert återkomma vid tillfälle.
Jag vet att just sådana inlägg brukar uppskattas. Har en riktig mardrömshistoria om K och försäkringar som jag kanske kan skriva om framöver, om jag ens orkar .. det var en pärs nämligen ...

Absolut, det låter som om Frankrikes och USAs system bland försäkrade liknar varandra. Just att det matchas från arbetsgivarens sida och att ma själv betalar en summa (den dras direkt av lönen och jag vet inte hur mkt de drar av Peters lön. Det kan jag fråga honom om sedan).

Som pensioner här får man sk MedicCare. Tror det funkar rätt bra faktiskt. Men nästan alla har privata försäkringar också, precis som i Frankrike.

Ja det är min erfarenhet också av svensk vård. Primärvården som en pråm. MEN har du väl kommit färbi den är den MYCKET bra. Har ju sett det med egna ögon i min egen familj hur BRA det blivit när de väl är inne.
Men vägen dit ... inte ok.

Som du också skriver, regioner skiljer sig åt. Har förstått att Sthlm är bra, ja. OCH det är ju även min referensram i Sverige.
Sen dessa nedskärningar inom personalstyrkan. Oförlåtligt. Ofattbart.
Jag tycker aldrig jag läser om några sådana kriser här.
Mne så är det olika system också.


Intressant att höra hur lika Frankrike och USA är när det kommer till detta.

Ha det så bra!!

Annika said...

Ano:
Jaaa haha, jag tänkte visa lite foton imorgon från min egen täppa.
Jo vi logger ju en en helt annan zon än Sthlm. En underbar kornell blommar precis nu, den koreanska. Lovar att lägga ut den på bild imorgon också.
Jag tycker också att det är kul och intressant med växter!
Korneller runt Sthlm, du får hålla mig underrättad sedan om hur det går med blomning etc.

Lotta :-D Känner många trevliga Lottor.

HIHI!!

Annika said...

Monet:
OOO I hear you!!
Ja det skulle ju min käre make hålla sig ifrån i en veckas tid innan undersökningen. Just nötter, vindruvor och en del annat.
Jobbigt för dig med det. Men det låter som om du har bra koll på vad du ska äta. Bra där.

Annika said...

Sara:
Men det låter ju riktigt bra.
En fungernade vård, helt enkelt. Och som inte kostar massor heller.
Kanske Spanien har knäckt nöten.
Hur är det med vårdköer? Jag vet ju att du fick hjälp jättefort med din cancer.
Sara, det låter jättebra, även tandvården.
BRA!!
Och såklart du gillar de dagarna bäst :-)
KRAMAR!!!!

Annika said...

Carin;
Låter så bra i Spanien, som både du och Sara skriver.
Det låter som om de knäckt nöten. BRA!!!
Härligt att läsa.
Gud så skönt för er alla att det är så.
NJUT av allt därhemma i Svedala nu!!
Kramar!!

Channal said...

Hej Annika! Visst är torsdagar helt ok... då närmar vi oss fredagsmyset och helgen! Veckorna går alldeles för fort!

Bra försäkring ni har. Det täcker det mesta.
En undran, era försäkringar är ju skattepengar precis som våra egentligen. Företagen som ger ut försäkringarna får dra det på skatten/återbäring, eller har jag missuppfattat systemet. Då samtidigt är miljoner utan försäkring. Hemskt! Smartare vore väl om den skatten betalades som här i Sverige så sjukvården blir till för ALLA i samma land. Jag fattar NOLL!!

Önskar dig en fin TORSDAG! KRAMAR Anna

Annika said...

Channal:
Våra försäkringar är privata.
Jobbar man för stat och kommun tar man också privata försäkringar. Nej, de har inget med skatten att göra.
Det är företagen som i sin tur betalar in en summa till det försäkringbolag de nyttjar. Det försäkringsbolag som vi som kunder får. Man har sin försäkring via det jobb man har (om du har ett jobb som GER dig försäkring).
Det är orättvist, det är det. En stor infekterad fråga.

Älskar torsdagar.

KRAMAR!!

Elisabeth said...

*Håller med dig om tisdagarna! Har alltid haft något emot dem. Minns att jag tänkte mig att tisdagar var bruna när jag var barn, haha. Torsdagar för mig är nog mest en vanlig arbetsdag, skulle jag säga. Den här terminen har jag dock lugna torsdagar varannan vecka, så det gör dem förstås lite skönare än vissa andra vardagar.

*Intressant att läsa om försäkringarna. Det är verkligen annorlunda mot Sverige, och kräver förstås betydligt mer planering/tankeverksamhet än vad som behövs i Sverige.

*Nötter äter jag ytterst sällan, för att inte säga aldrig. Har nog faktiskt aldrig köpt nötter! Om jag blev bjuden skulle jag nog ta några, men eftersom jag sällan är på fester och eftersom vi inte får ha nötter i kommunens lokaler var det länge sedan det blev nötter för min del. (För övrigt hade vi väl inte fått några nötter även om det varit tillåtet att ha dem i kommunens lokaler, eftersom det i vanlig ordning råder inköpsstopp.)

Susjos said...

Ja, vet att sjukförsäkringarna i USA är en snårskog! Hoppas att min kompis och hennes familj i Kalifornien har en sjukförsäkring nu, när vi var där och hälsade på 2016 så hade de inte nån sjukförsäkring!

Nötter är gott, favoriten är valnötter, men de är dyra och jag skulle äta upp dem direkt om jag köpte några, så det har vi aldrig hemma! Hasselnötter är mums, och mandel också!
Ha en fin fredag!
Kram!

Cecilia i Houston said...

Sjukförsäkring här i USA är definitivt en djungel och fungerar inte speciellt bra tycker jag. Det är en oehört ojämlikt system.

Jag hör också till den priviligerade skaran som försäkras genom jobbet och betalar ca $200 per månad för sjuk-, tand- och optikförsäkring. Det är den bättre av de tre som erbjuds av min arbetsgivare (som betalar merparten av försäkringen). Man betalar en del varje gång man besöker sjukvården (sk co-pays), tex $10 för vårdcentalsbesök, $40 för specialistbesök. För mer avancerade saker som MRI betalar man en del av behandlingen upp till motsvarigheten till Sveriges frikort (en sk out-of-pocket-maximum) - i mitt fall $4000 dollar på ett år. Förra året var mitt sjukaste år hittills med en operation och diverse undersökningar så jag nådde out-of-pocket-maximum efter att ha betalat rätt plågsamma $4000 redan i maj...

Min man som arbetar på ett State University får sin försäkring helt betald som en löneförmån - familjemedlemmar får man betala för och för våran del kostar det samma som jag betalar för mig själv genom mitt jobb.

Annika, för att göra det ännu mer komplicerat så kan vi ju förutom MediCare nämna MedicAid som finns som stöd för låginkomsttagare och barn (beroende på stat) och the VA (Veterans Administration Hospitals). Alla som har tjänstgjort i militären (aktivt eller fd) täcks av VA - gratis under active duty, nog genom försäkring efter. Så det FINNS ett nationellt system för sjukvård - något som många amerikaner till höger bekvämt glömmer bort när de stånkar över hur hemskt det är med socialized medicine och hur förskräckligt det vore om vi skulle närma oss det kanadensiska systemet.

BP said...

Hahaha! Kul att du refererar till min blogg, och det roliga är att jag "uppfyller" din önskan. Inlägget jag la upp idag - på Tråktorsdag alltså, är tagen i tisdags kväll. Hahaha:-)

Intressant info om försäkringar i USA. Visst ungefär det du skrev, då jag har två kompisar som har syskon som lever i New York. Sedan har jag en svensk kompis som var på semesterresa i Florida. Hon blev akut sjuk och kom till närmaste sjukhus i Florida. De gjorde ett fantastiskt bra jobb enligt henne, men hon hade såklart en "extra" försäkring här hemifrån.

När jag läser din text tänker jag alltid på Obama Care som inte blev av om jag minns rätt.

Här gnäller många över sjukvårdens utveckling och ökade kostnader de senaste åren, men jag kan inte klaga alls. Tvärtom. Personligen tycker jag till och med att man borde höja högkostnadsskydden både för läkarbesök, sjuksköterska-besök och läkemedel.

PS. Är det likadant i USA som i Spanien. Om man är gift och mannen jobbar men inte frun, så ingår frun i hans försäkring och betalar ingenting? DS.

Annika said...

Elisabeth:
Visst var det så, tänkte likadant som barn ... fast i grått. Jösses. haha.
Tänker likadant idag. TRIST dag!!

DET är så annorlunda mot hemma. SÅ annorlunda. Just bara att välja vilken plan man vill ha, bara det är jobbigt.
Sen är det mkt som är bra med det, men även somligt som inte är det.
En djungel.


Nötter ja, kan tänka mig att ni inte får ha med sådana i skolan pga allergier. Så farligt ju.

Annika said...

Susjos:
Ja det är sååå snårigt och sååå svårt.
OCH jaaa, jag hoppas verkligen att din kompis har en sjukförsäkring nu. Var det så att de var "emellan jobb" sas? För så kan det ju vara ibland.
Finns privata försäkringar förstås, men det är ju så dyrt att det ibland kan vara värt att chansa utan om man vet att ett nytt jobb väntar ...
HUA!!

Älskar också mandlar, och valnötter med. HIHI.
Nötter sååå goda och de bara försvinner framför en!!

Kramar!!

Annika said...

Cecilia.
Det är en SANN snårskog.
Det är svårt för mig också att skriva så mkt om det eftersom jag vet för lite om det som inte exakt är det P och jag har.
Vet ju vad min K fick lida sig igenom i duster med försäkringsbolag efter hennes blindtarmsoperation i dec-22. Vilken sörja det var.

Ja herregud ja, det du skriver om ...
PUST!!!!
Det året jag hade både knä och arm och stora tandproblem var också ett sånt år då vi pungade ut som du.
Ja innan de gick in och täckte resten. Men nöjd med den vård jag hittills fått är jag mkt nöjd. OCH just det att det går så fort allting.
Men men.

Jaa, Jag nämnde mediCare i ngn kommentar ovan. Sen som du säger, Medicaid och VA och ju name it ..
Absolut rätt, det finns ju ett system för låginkomsttagare också. Borde väl säkert kanske skriva om det med. Men jag vet för lite. Törs knappt get mig ut i den skogen i rädsla för att skriva fel. Men ja, det ska faktiskt kommas ihåg.
DOCK DU har så rätt i det du skriver om högerns rädsla för att närma sig Kanadas system/alt det nordiska.
Annika said...

BP:
Härligt BP!!
Tisdag är ju astrost så jag är glad att du la upp det.
Ska snart komma och titta!!


Så är det, vården tycker jag är top notch här (kom ihåg nu, för den med försäkring) och det gäller även turister med försäkring hemifrån. Som din kompis.

Obama care finns i ngn form, men den blev aldrig det man trodde den skulle bli. Meningen var att alla skulle ta försäkring, men det gick ju inte riktigt så.
Det är ett infekterat hål, och jag vet inte vem som skulle kunna driva igenom det.

Det jag sett av vården i Sthlm (genom min mamma, pappa och moster) är att den är så bra bara man väl tagit sig igenom primärvården.
Och min pappa, han fick ju allt gratis då han fyllt 85. Han hade SÅÅÅ dyra mediciner han tog mot som prostatacancer, sådana som jag tror många skulle avstå ifrån här även med försäkring eftersom de var såååå dyra. Min pappa fick dem gratis, för han hade ju kommit upp o både ålder, och innan dess i högkostnadsskydd.

Yes, det är likadant här som i Spanien. Jag ingår i Peters försäkring. Den som har bäst "benefits" i ett gift par tar sjukförsäkringen ... Jag känner ju några lärare här i kommunen och de har toppenförsäkringar, deras män tar därför inte ut försäkring via sina jobb utan går helt genom fruarnas. Så det funkar på alla håll.
Mne ja, som gift ingår du i din makes/makas försäkring. Det gör dina barn också fram tills att de är 26 år.

Cecilia i Houston said...

Förlåt, jag såg efter att jag tryckt på publiceringsknappen att du redan nämnt Medicare.

Det som gick under namnet Obamacare är det som sedan blev Affordable Care Act. Urvattnat eftersom demokraterna inte hade majoritet utan det blev en kompromiss. En av de stora förbättringarna är ju att det nu är förbjudet för försäkringsbolag att utesluta personer med sk pre-existing conditions, dvs om du tex har haft cancer så kunde de tidigare neka dig försäkring.

Annika said...

Cecila.
HELT OK, såklart :-)
Just det ACA ja, ett ständigt kämpande i motvind.
TACK och lov att man slutat med pre existing konditions. Vet du, när jag väntade K bytte Peter jobb när jag var i femte månaden. MIN graviditet blev en pre existing condition med den nya försäkringen. Ofattbart. OCH vi blev minsann skyldiga att betala en rätt stor summa för oss då eftersom det till råga på allt blev kejsarsnitt. DET var inte kul.
Så det är ju fantastiskt bra att det är hävt idag.

Äventyret framtiden said...

Jag har förstått att det är urviktigt att ha en bra försäkring i USA. Troligen också här..vi har haft men vi räknade ut att det blir bättre för oss att lägga undan försäkringspengarna på hög för den försäkring vi hade täckte så gott som ingenting. Vi är över 65 år. Till all lycka så har vi inte varit sjuka annat än det Uffe bär med sig för resten av livet.
Jag tror inte heller att du behöver någon mera spruta hepatit. En gång och aldrig mera har jag förstått...

Ha det gott-kram!

Äventyret framtiden said...

Tja, vad ska jag säga, jag har kommenterat här men ser inte min kommentar och nu har jag läst alla dina inlägg sedan i början av maj...
Jag har följt med från LAX, läst alla resebrev och övriga inlägg, njutit av god mat och fina fina foton, följt med helt enkelt. Grattis till din bloggs födelsedag, många gånger om.
Önskar dig allt gott och önskar också att du kan läsa den här kommentaren som inrymmer alla inlägg i en enda kommentar. Jag har knappt varit aktiv alls på min blogg av olika orsaker.
Kramar!

Annika said...

Karin:
NU vet du anledningen LITE till att dina kommentarer försvinner. Jag godkänner alla kommentarer som är äldre än 4 dagar. MEN gudarna ska veta att Blogger minsann har problem också. Du som jag har ju problem med att kommentarer försvinner i tomma intet. Det är SÅÅÅ irriterande.

Visst är det såå väldigt viktigt med bra försäkringar. Läskigt annars.
Det finns så mkt att skriva om detta.

TACK för att du hängt med på resan till LA och tack för grattisar på min blogg 18-årsdag!

Du har gjort helt rätt som haft bloggledigt under ditt besök. DET tycker jag är det enda raka.

KRAMAR!!!