Wednesday, May 22, 2024

Skolstolthet eller School Spirit
Godmorgon onsdagsfolket!


WOOT!
Sol ute
Sol inne
Sol i hjärta
Sol i sinne


Just det, tänk vad lite solsken gör gott för själen ändå.
Jag brukar inte påverkas av vädret. Det är vad det är och jag bara hänger på.
Under höst och vinter rör mig vädret inte i ryggen. Jag kan tackla den ena grådaskdagen efter den andra,  bryr mig inte. Har inga problem med kyliga, eller rent av svinkalla, dagar den tiden på året heller.


Men nu, nu börjar till och med jag förstå så kallade snow birds, alltså de personer som flyttar till Florida,  Arizona eller andra stater i södra USA när de blir pensionärer (aint gonna happen, babes … aint gonna happen for me), men lite kan jag förstå dem som flyttar till ett soligt klimat numera.
DET är en ny upptäckt hos mig som förvånar mig lite, men så är det. DET är vad veckovis av halvtaskigt till heltaskigt väder gör med en …


I söndags var Peter och jag ute och gick mellan skurarna.
Vi gick till vår närmsta matvaruaffär för jag ville ha avocados och göra avocadotoast till lunch. Peter, han preppade för sin koloskopi så han fick inte äta något alls. 


På rundan gick vi förbi Karolinas gamla high school, South Lakes. Alltså skolan där hon gick i gymnasiet i fyra år. Den skolan går jag förbi flera gånger i veckan under mina rundor. Den ligger bara ett stenkast härifrån.


Det slog mig när vi gick där hur mycket skolstoltheten betyder i detta land.
Och jag tycker det är så fint! School spirit och känsla för sin skola.
Här har alla gymnasieskolor egna fotbollslag (både American Football, som är störst av alla sporter här, samt vanlig fotboll). Skolorna har baseball, softball och lacrosse-lag.  Man tävlar för sin skola när man sportar här.  Skolorna har dessutom friidrottslag, simlag och en hel radda sporter.
Dessutom har alla gymnasiekolor sina “marching bands”, cheer leaders, drill teams och dance-teams. Pep-rallies är vanliga då elever festar inför stora fotbollsmatcher eller inför Homecoming.


Hela amerikanska gymnasievärlden är en kultur i sig.
En kultur jag absolut inte är uppväxt med. En kultur jag fick nosa på lite via Karolina. Ändå vet jag inte alls hur det är att gå i skolan här, jag har bara sett det från föräldrahåll. 
Jag gick inte i gymnasiet här, jag vet inte hur det är att känna school spirit. Herregud, jag känner ingen sådan för mitt gamla gymnasium, Blackebergs gymnasium. Jag går förbi där och rycker på axlarna …


När jag pratade med Karolina häromdagen berättade hon att hennes avgångsklass har sin “ten year reunion” nu i juni.
Alltså, det är tio år sedan de gick ut high school. Dessa återträffar är stora i USA. Många kommer hem till dem, och kanske framförallt till den återträff som äger rum tio år efter examen.
Karolina sa att hon gärna skulle ha gått på den, men att hon inte kan. Hon sa också att hon önskar att de kunde lagt den runt en större högtid (som Thanksgiving) då de flesta som flyttat återvänder hem igen för att fira med sina familjer.


Detta med school spirit börjar tidigt. Faktiskt börjar det redan i lekis. Sedan hänger det med i både låg, mellan och högstadiet för att kulminera i high school.
Ja, och universitet och högskolor kör ju hårt med school spirit likaså.


Här följer några bilder jag tog i söndags runt idrottsplanerna vid South Lakes.
De är många, och de sträcker sig över ett stort område. När skolan inte nyttjar dem får andra klubbar, och privatpersoner, använda sig av dem.


 Skolbussar i väntan på måndagen.


Nej, nu ska jag ut och göra lite nytta i min lilla täppa medan solen visar sig. 
OCH det är sagt att vi ska få 31 grader varmt idag … OH well, inget klag från mig … ÄNNU.


Ha det bäst därute!!

14 comments:

Yvonne said...

Jag skulle nog inte heller kunna vara en riktig snowbird, gillar olika årstider för mycket för det, bara tråkigt att ha sol och varmt för jämnan.

Vilka stora ytor skolorna måste disponera när det finns alla sorts idrottsaktiviteter som behöver utrymme. Bra att andra kan använda dem när skolan inte är igång.

Synd att Karolina inte kan komma till återträffen, men så är det säkert för många, så ha det i samband med en storhelg vore nog smartare. Det är säkert jättekul att träffas efter tio år och se och höra vad som hänt under de åren.

Det är imponerande hur varje skola har sina lag i olika idrotter med allt som hör till, måste ju bli en jättefin sammanhållning bland barnen/ungdomarna.

31 grader låter liiite som i mesta laget, men förstår att ni inte klagar efter ert tidigare majväder.

Ha en jättefin onsdag säger jag och skickar en stor kram från ett soligt Åkersberga

Anna i Portugal said...

Blir så glad att du har solen nu, särskilt i sinnet!

En ska aldrig säga aldrig ;) Efter riktigt många kassa veckor varje år så kanske du ändrar dig. Och istället njuter av riktig vinter i en hyrd stuga under 2 månader eller liknande. Det finns ju alternativ menar jag, och livet är föränderligt. Men jag vet, du är inte där nu och kanske aldrig kommer dit heller.

Hahah, jag har inte heller någon school spirit. Jag tror det är bra det som amerikanarna gör där, för det blir roligare i skolan. Dessutom skapas minnen och så rör ungdomarna på sig. Gillar skarpt att spelplanerna är öppna för alla, i Sverige ska ju allt stängas in och minsann betalas för. Där är mitt och ditt så starkt att det blir ovälkomnande i många fall.

Hoppas du hade en härlig dag i solgasset och att solen lyser på dig när du vaknar idag med!

KramarDr Jo said...

Tjohej,
Jag blir superpåverkad av vädret. Nog för att man iof accepterar att vädret inte är topp på hösten och vintern så blev jag förvånad när jag hörde att Uppsala bara haft 3 h sol under november för något år sedan. Inte konstigt man tycker att livet är tungt dom månaderna.

Hade jag fått välja helt fritt, så hade jag bott nära havet och haft höst/vinter 2 månader om året och sedan vår/ sommar. :)

Hur är det med mammografi i USA? När börjar man göra dom? Och går den koloskopin på eran health försäkring? Ingår det check-ups i den? Eller är den en avgift man betalar sedan om det skulle vara något mer så går försäkringen in?

Ja jisses ens gymnasium. Nej inte vurmar jag så starkt för den. Även om jag tyckte mycket om mina klasskompisar och hade överlag en härlig skolgång. Men tror mycket sitter i det här med olika skollag. Att få representera sin skola i olika sammanhang. Det här med att extra aktiviteter ingår i skolan eller efter skoltid men ändå via skolan tycker jag är positivt, Här ska allt sådant ske efter skoltid. Vilket gör att man ska skicka runt barnen hitan och ditan. Gillar det upplägget att dom kan få testa på lika olika aktiviteter och kanske gå med i något lag och att det då ligger på den tiden när dom ändå går på fritids här.
Ja ja så kan det vara.
Oj oj 31 grader, jag är som dig. Inget klag än, men över 35 då är det bra varmt :)
Här ska det "bara" bli 22. Gött!

Kramar Johanna

Annika said...

Yvonne;:
Du ör en halvt om halvt snow bird. Du har ditt boende i Spanien, men hat kvar huset hemma-
Du är flyttfågel, haha.
Tänka ni någonsin att ni ska flytta ner på heltid?
Jag vill också ha fyra årstider. Så viktigt för mig.
Skolorna har stora områden, speciellt gymnasieskolorna eftersom sporter är SÅÅÅÅ stora här.
Men då de inte har match, träning etc får vem som helst nyttja det.
Ja det är bra.

Faktiskt, riktigt trist fö K att inte kunna komma hem till träffen, ingen av hennes bästisar från HS kommer hem. De bor alla numera på andra platser i US.

Tycker mest det är skönt att det är varmt idag, du ser vad "skadad" jag är numera. HAHA:Ja, det är imponerande med skolorna och deras stolthet här. Det där med skolkänslan är så speciellt. Ngt jag inte kan relaterat till själv.

NJUT av solen och den ljuva maj!!
Kramar från mig!!

Annika said...

Anna;
Absolut!!

En annan sak, aldrig säga aldrig. OCKSÅ så väldigt sant.
Det är det verkligen.
Som du säger, det finns verkligen alternativ. BRA det!!


Gillar också att de är så stolta över sina skolor här. Det stärker mycket, tror jag. Har alltid gillat det.
Och vi är ju uppvuxna med amerikanska filmer, och serier, om HS-världen. Att sedan få se det lite grann från sidan, som jag fick, bekräftade nog en hel del.
Har absolut ingen känsla för de skolor jag gick i hemma. Ja, det skulle vara låg och mellanstadiet då, men inte annars.

Kramar och jag njuter av solen och värmen!!

Annika said...

Dr Jo:
TRE timmar sol!! Under en månad?
INTE OK. Alls.
USCH!!!

Ja, jag villa också bo nära havet? Och bergen. HAHA, men det får gärna vara ordentligt väder. Sol när det ska vara sol och riktig vinter när det ska vara det.

Jag kan vika en punkt åt dina frågor imorgon då de är BRA!!!

Exakt så, jag tror att skolorna får jättemkt känsla genom sina lag spm tävlar för skolan. Som i fotboll och andra sporter. Men även faktiskt inom annat som inte är sportrealterat, som debatt, teater etc etc.
Det finns ngt för alla och skolorna har så många klubbar. Det är där man spenderar sin tid om man har en sport, eller håller på med teater (som K gjorde).
skolrona stärker allt sådant.

Tycker att 22-25 grader är idealiskt. Allt över är för varmt. Men eftersom vädret varit så dåligt njuter jag även av 31 nu. HAHA. Har ju AC i huset så det är lugnt.

KRAMAR!!!

Jossu said...

Jag skulle aldrig vilja ha sol och värme året runt, men gärna ha några fler semesterveckor under vintern och åka bort för att få ett avbrott från regn/snö och kyla.

Någon school spirit var det inte tal om här. Däremot kände jag lite stolthet över att delta i en tradition som jag tror inte finns på andra ställen i Sverige, sk. utkastare under studenten. Dom som går andra året i gymnasiet klär sig i frack, hatt och tjejerna har ofta nätstrumpbyxor. Sedan piffar dom till sina cyklar med björkris och ballonger.
Utkastarnas roll är att åka hem till studenterna och fira dom. Men innan det cyklas det runt på stan och vissa cyklar med i studentparaden och blåser i sina visselpipor och tutor. Så en ganska högljudd tradition, som är väldigt kul att delta i.

Elisabeth said...

Jag blir onekligen ganska förvånad när du skriver om hur du påverkas av vädret! MEN jag förstår dig helt och hållet, för jag påverkas - speciellt på våren och sommaren - mycket av vädret. Om det regnar varje dag i oktober bryr jag mig inte så mycket egentligen (bortsett från att jag oroar mig för hur det ska påverka skördar och liknande), men på våren och sommaren är det annorlunda. Skönt i alla fall att ni fått lite sol!

Skolstolthet ja, precis som du skriver finns det knappast i Sverige. Eller ja, på riksinternaten (Lundsberg och Sigtuna) är situationen säkert en annan, men på vanliga kommunala gymnasieskolor? Nej, det har jag svårt att tro. Där jag jobbar finns det i alla fall inte, och likadant var det med gymnasieskolan jag gick på som elev.

Själv är jag dock, för egen del, faktiskt ganska glad att skolan så att säga var skola. Som den introverta person jag redan då var behövde jag ha de flesta eftermiddagar och kvällar för mig själv. Tyckte också att det var skönt att ridskolan/stallet var något annat, att jag träffade andra personer där än i skolan. (Sedan fattar jag såklart att man på stora High schools träffar andra personer på sina aktiviteter än man gör på lektionerna, men stallet var liksom HELT annat än skolan, och det var positivt. Detta trots att jag trivdes ypperligt i skolan, skoltiden igenom.)

Däremot är det förstås mycket som är positivt med aktiviteterna, såsom att det underlättar för föräldrarna och liknande. Hur är det, kostar de något, eller är de gratis eftersom skolan arrangerar dem?

Trist för Karolina att hon inte kan åka på återträffen. Håller med henne om att det hade varit bättre att lägga den i anslutning till en storhelg, för då hade ju helt klart fler kunnat närvara. Minns för övrigt att min högstadieklass hade återträff tio år efter högstadiet, men det var (föga förvånande, haha ;-)) inget jag ville gå på.

BP said...

Japp, skolor, colleges, high schools eller var alla dessa olika skolvarianter heter - det är ju en egen "kultur" som är väldigt specifik för just USA har jag förstått.
Samhörigheten och inramningen med mera är WOW. Nåt helt annat än här, där det inte finns någon "kultur" alls.
Sedan blir jag så lycklig när jag ser barn spela "soccer", visserligen på en "football pitch", men det värmer ändå:-)

Sonen till ägaren av mitt favo fik här i Täby sökte och fick ett stipendium på ett college i Kentucky som specialiserar sig på tennisspelare...

Mamma C said...

Vi är inga vintermänniskor så därför blev det Spanien för oss 😊.
Det är verkligen annorlunda i USA när det gäller skolor för de äldre barnen.
Något sådant finns inte i Sverige.
Kram Carin

Annika said...

Jossu:
Inte jag heller, tror jag skulle bli tokig om så var fallet. Jag vill absolut inte ha evig sommar. Skulle inte tycka om det

Nämen vilken kul grej med utkastare. Har aldrig hört om det förrän nu. Wow. DET förstår jag är kul att deltaga i, och kul för de studenter som tar sin examen likaså.
Se där, nu fick jag lära mig ngt nytt idag. Roligt.

Annika said...

Elisabeth.
Blir förvånad själv också. HAHA.
Vädret påverkar mig inte alls under höst och vinter och tidig vår. Men så här, när det "ska" vara vackert så blir jag förvånansvärt påverkad.
Har absolut inget emot en grådag och regn då och då under sommaren, inte alls. De måste finnas med. Det får gärna regna med jämna mellanrum, men inte ligga som ett lock i dagar och veckor. NU, när jag skriver detta till dig, regnar det återigen.
USCH!!!

Just det. det nog mest på privatskolor och internat skolstoltheten syns mest.
Ja, ibland undrar jag hur introverta grejar just allt detta extra curricilum ska MÅSTE göras här förutom skolarbetet. Nog för att det finns klubbar och allt möjligt som skolan har efter skoltid. Jag menar, allt är ju inte sport utan du kan syssla med i princip vad som helst. OCH säkert kan riding vara en sådan sak. Men ååå vad viktigt just allt detta EC var när K skulle söka till uni.

De är gratis, men spelar man i fotbollslaget måste uniform skaffas för det, spelar man ett instrument i the band måste du köpa den uniformen, skor etc. Dansar eller gör du cheer måste du köpa de kläderna också + skor + pom-poms etc.
Så ja, själva aktiviteten kostar inget, men allt omkring gör det.
Men det brukar finnas ekonomisk hjälp för de elever som inte har råd.

Visst borde de lägga ågterträffar runt storhelger. Vi hade träff efter fem år, ,men sedan har det inte blivit ngn.
P har inte varit på en enda av sina återträffat. Fast han skoltid var ju sönderhackad md otaliga skolbyten hela tiden. HAN har ingen skolstolthet alls.
Den kom först då han började uni och han är stolt över sitt gamla college. Det är lite gulligt hur stolt han är över det. Men det blir nog så efter att han i 13 år bytte skolor så vansinnigt ofta.

Annika said...

BP:
ja det är verkligen en kultur som är mkt speciell.
Vi har ju bara sett det från fem och tv. Och jag har sett det från föräldrahåll. Men jag vet ju inte hur det är egentligen.
jag gillar det där med skolstolthet och hur det för samman skolor. Somliga amerikanska fotbollsmatcher är ju rena rama shower och "alla" är där och hejar och skrålar och klär sig i skolfärgerna etc etc.
tror det är bra att känna så när man går i skolan.

Soccer blir mer och mer poppis här. Och så många spelar knatte. K har en kompis som fick stipendium just gör att spela soccer i uni.

Ja det där att få stipendium för att spela en viss sport, även från utlandet, är vanligare än man tror. Via min kompis, som haft bägge sina döttrar på University of Virginia, kom det även där en och annan svensk just via tennis. Intressant det där. OCH en av mina bästa kompisars män i Sverige läste i Texas i 4 år på just soccer-stip. Intressant det där. Vanligare än man tror.

Annika said...

Carin:
Fattar, fullt ut. Ni har verkligen hamnat på rätt plats.
Härligt.
Hoppas du har det riktigt fint i Sverige nu.
Kramar!!