Thursday, April 11, 2024

Roligt, I myllan, Varmt, Solförmörkelse och Boktips.




Godmorgon torsdagsfolket!


TACK för alla trevliga tillrop igår.
DET är ännu roligare att återigen vara en skrivande kvinna när jag få så mycket positiv feedback via er. Återigen, TACK!!


* Roligt

För att spinna vidare på det är det verkligen så jätteroligt att sitta här bakom tangentborder och skriva. Samma sak vad gäller mina favoritbloggvänner, det är så roligt att spana in era bloggar igen likaså.

En paus från bloggandet är dock aldrig fel. Jag pausar alltid min blogg under resor eller om jag har besök. Det känns nödvändigt—för mig (vi resonerar alla olika)—att göra så vid just de tillfällena.
Sedan är det desto roligare att bita tag i allting igen.

Instagram får ta bloggens plats vid resor. Det är roligt det med, speciellt att göra reels. Fast det bästa är ändå en blogg. Länge leve bloggarna, jag säger bara det!!


* I myllan?

Nu har jag avverkat jetlaggen, tror jag.
Jag vaknar ännu i effing svinottan, typ vid 4 … INTE OK!!  Inte OK någonstans faktiskt.
Det kan vara ett normaltillstånd för mig också, såklart.
En uppeffad sömn är min vardag, tyvärr. Somnar nästan ofelbart i soffan strax före 21. Ljuvligt att somna i soffan, men desto vidrigare att sedan släpa sig upp för trappan till sovrummet, på med nattlinnet, sminka av, borsta tänder, kvällsfixa, skriva dagbok …
Nej, jag vill inte somna på soffan, men det blir ofta så.
Väl i sängen är jag sen rätt vaken och somnar ändå inte på över en timme. The curse, haha!!


* Varmt. 

Det är värmeböja här. It is too hot (too hot) to hot in April (baby), gotta run for shadow gonna run for shade … HAHA!
Nu ska det börja pressa mot 30 och det betyder att allt det som är kvar av våren kommer att explodera. OCH jag har inte bytt garderob från vinter till sommar ännu.
Gotta do that, too.
ASAP.
Decket är absolut inte klart för sommaren. Det ska skuras, fixas och målas om. Det står på helgens agenda. Stoppa tiden, jag hänger inte MED!!


* Solförmörkelse. 

Under måndagens eftermiddag rådde total solförmörkelse i ett band från Mexico upp över stora delar av södra, mellersta och morra USA.
Jag bannar oss för att vi inte for dit förmörkelsen var total. De som var på de platserna vittnar om hur fantastiskt, underligt och vackert det var.
Här var förmörkelsen 90%. Det kan tyckas mycket. Men faktum är att det inte skedde något märkbart egentligen. Jo, det blev lite mörkare, som en grått sken.
Det var väldigt coolt att titta på solen (ja, genom specialglasögon såklart) medan den skymdes mer och mer. Till sist fanns bara en tunn skära kvar. MEN den lilla skäran gav ändå så mycket ljust att det faktiskt inte märktes nämnbart. Skuggorna blev annorlunda förstås, som halvmånar och väldigt skira. Men på det stora hela skulle jag säga att det inte var något att orda om trots att solen var täckt till 90%.
De som befann sig där förmörkelsen var total berättar om hur allt tystnade, att det blev kallare, hur stjärnor syntes under de fyra minuter det totala varade. Den besynnerliga coronan av solen som sken runt månen måste ha varit underbart att se.
Min granne (som såg den från en kompis hus i Cincinnati, Ohio) sa att det coolaste nästan var när hela himlen blev till en solnedgång. I alla vädersträck. Hur häftigt.
Jag vill också vara med om en total!! Men hon sa också att så fort solen började titta fram aldrig så lite kom ljuset tillbaka direkt. Precis som här alltså, det blev inget mer än ett konstigt grått sken.


* Boktips.

Nu ska ni få ett boktips av mig på en bok jag fullkomligt älskade att läsa. Som jag slukade och som jag bara vill läsa mer och mer av. Tursamt nog är det också en blivande bokserie det handlar om.

Jag talar om Katarina Wennstams bok, Döda kvinnor förlåter inte. Sekelskiftesmorden.
Detta är alltså den första delen.

Boken skildrar fyra kvinnors liv i Stockholm år 1895 och 1896. Dessa fyra kvinnor kommer från olika samhällsklasser, men de har det gemensamt att de alla bor i samma fastighet på Söder.
På nyårsafton inträffar något hemskt som gör att alla fyra kvinnor, på varsitt håll, börjar nysta i händelsen. Boken är även feministisk och den ifrågasätter mycket från den tiden. OCH en del som 1800-talskvinnorna funderar över hänger med än idag.

Det jag gillar bäst med boken är att följa dessa fyra kvinnors vardag och deras tankar.   Måste också säga att jag tycker att stockholmsskildringen är helt outstanding.
Det är nästan så att jag vill jämföra den med Mina drömmars stad. Tycker boken är filmisk, och jag hoppas att den någon gång blir just film eller tv-serie.

Som extra bonus i boken kan jag berätta att kläderna i berättelsen är beskrivna så detaljerat. Det är en ren fröjd att läsa om dem, och modet, på den tiden.

Jag ger denna bok en stark femma. FULL pott, med andra ord.
Den är det bästa jag läst på länge. Gör dig själv en tjänst och rusa iväg efter denna fantastiska bok!



 

Bild från Adlibris.

Och jag är så innerligt, innerligt, innerligt glad över att jag kan ladda ner svenska böcker direkt till min Kindle.
Jag kan inte nog understyka hur glad jag är över detta. Bara det att jag slapp släpa med mig en binge böcker över Atlanten var en ren lättnad. Laddade ner en bunt böcker medan jag var hemma, böcker jag såg i bokhandlar och andra jag fick tips på via BabelSVT. Tack tekniken, tack!!
OCH ännu en gång tack till Brysselkakan som var den som visste hur jag skulle gå till väga med min Kindle.


  ***


Med detta önskar jag alla och envar en riktigt bra torsdag.

24 comments:

Sara i Barcelona said...

Gomorron! Och välkommen tillbaka till Bloglandia även om jag ju har följt dina äventyr i Sverige via Instagram :)
Här väntar också högsommarvärme nu i helgen, ser definitivt fram emot det, det är dags nu helt enkelt :D
Ja det där med jetlag, det var länge sen jag gick igenom det nu, men minns mycket väl när vi gjorde det hur jobbigt det var de första dagarna, speciellt när barnen var mindre och inte förstod :D
Solförmörkelsen kunde vi tyvärr inte se här men jag såg bilder från IG-vänner i USA, coolt ändå :)
Boken du tipsar om läste jag för ett tag sen, riktigt bra och så intressant med den historiska aspekten ur vår kvinnohistoria, gillade den väldigt mycket :)
Stor kram!

Anna i Portugal said...

Jag har funderat på att ta en bloggpaus ibland, men det blir aldrig av.. jag har ju nästan alltid 4-5 inlägg som ligger och väntar på att bli publicerade. Och när de dagarna gått har jag redan hunnit skriva nåt inlägg eller två. Helt klart är det väldigt individuellt och om det inte var det skulle det ju inte vara nån vits att blogga alls :)

Vi har det så varmt och skönt nu! 26-30 grader och jag njuter!

Den boken har stått på min att läsa lista ett tag, men jag har inte läst den än. Jag hade gärna haft en Kindle, men eftersom de inte har så många svenska böcker i sin prenumerationstjänst så passar det inte mig, då jag inte vill köpa alla böcker jag vill läsa. Därför har jag Storytel, det funkar utmärkt för mig.

Kramar!

Yvonne said...

Att vakna vid kl 04 är förfärligt och ofta ligger man vaken ett bra tag efter innan man somnar om, är väl det som kallas vargtimmen i Sverige.

Jag somnar ofta till vid 19.30 och då är det kört att kunna lägga sig i tid senare på kvällen.

30 grader redan nu låter inte helt jättekul, blir nog en explosion i naturen och våren övergår snabbt till sommar. Brukar ni ha så varmt den här tiden på året?

Verkade vara jättehäftigt med solförmörkelsen, här märkte vi ingenting av det. Kul för alla dem som hade möjlighet att uppleva det.

Den boken har jag köpt men inte hunnit läsa än, blir spännande att kasta sig över den när jag är klar med boken jag läser just nu.

Verkligen ett lyckokast att du fått möjlighet att kunna ladda ner de böcker du vill och slipper fylla väskorna med böcker när du är hemma på besök.

Ha en jättefin torsdag säger jag och skickar en stor kram

Mamma C said...

Jag har aldrig tagit en bloggpaus men jag har min blogg som en liten dagbok.
Här börjar värmen stiga också i sommartemperaturer.
Läste om solförmörkelsen och tänkte det skulle man vilja var med om. Men det låter inte som någon wow upplevelse direkt.
Tack för ditt boktips.
Kram Carin

Annika said...

Sara;
Tack!
Så kul att du hängde med via Insta medan jag var i Sverige.
men nu tillbaka här igen, där blir det mer detaljerat och det känns kul.

Du ska se att vi får lika varmt. Här, för varmt. Inte kul. Inte helt som det ska heller. MEN heller absolut inget ovanligt med sådana böljor denna tid på året.
Förstår att det är absolut normalt hos dig.

Ja jag vet, jetlag. Den får jag alltid tampas med. Alltid.
Den blir inte lättare med åren heller, precis. Ja det var så svårt när K var liten, att få henne att förstå. Knepigt det där.
Men min borde vara över nu.

Boken är verkligen så bra, och sådan kvinnohistoria. Älskar den. KUL att du läst den!!!

Kramar!!

Annika said...

Anna:
Haha, nej men en dag kanske du kör paus, om du reser eller har besök. Eller så kör du bara på, det är ju SÅÅÅ kul att blogga. Och alla gör vi som vi vill, tur det. Tänk om alla skulle ta ledigt från sina bloggar sommartid tex, så trist det skulle bli.
True words, Anna!!

Vi har lika varmt, du och jag, Too much here. Men det är bara att digga the läge.

Å Anna, om du kan så ladda ner denna bok!! Tror verkligen du skulle gilla den.
Kindle passar så bra för mig, har hela Amazon att välja från samt då den svenska tjänsten, Bokon.
Har hört mkt gott om Storytel. Bokon kan du kanske testa på storytel också, men det är ju att köpa böckerna där.
Bibblan hade varit där, men jag tror inte det funkar på min.

KRAMAR!!

Annika said...

Yvonne:
USCH ja, det är verkligen inte OK att vakna i vargtimmen.
Nu har det varit lite bättre de senaste nätterna. Har vaknat fem! HA, alltid ngt.
Men jag har så dålig sömn att det nog spelar in också.

19:30 en tuppistid för dig. Men jag vet, sen är det kört, haha.

Jo, vi kan få värmeböljor så här tidigt. Inget ovanligt, per se. Men de brukar gå över ganska snart och i april brukar det väl ligga runt 20 grader, eller 18 kanske.
Tycker inte om när naturen exploderar. För sen är det över, och sommar.

Önskar att jag sett en total förmörkelse. DET måste vara en upplevelse.


ÅÅÅ vad kul att du har boken, Yvonne. SÅÅÅ bra.
Jag har lagt ditt tips på listan också. Tack för det.

Yvonne, ha en jättefin dag!!

Kramar!!

Anonymous said...

Hej!
Jag brukar aaaaaaldrig kommentera men nu när jag såg din förtjusning över boken så måste jag rekommendera De Fenomenala Fruntimren på Grand Hotell utav Ruth Kvarnström-Jones. Böckerna utspelar sig under samma tids period och tar upp liknande ämnen. Jag lyssnar via Nexstory och det funkar bra för mig!
Trevlig läsning!
Anna från Minnesota

Annika said...

Carin:
Exakt, det är bra att vi alla bestämmer över våra bloggar :-D Och ja, just när det blir i dagboksform blir det ju ett dokument. Så bra. Älskar bloggar!!


JO, det är nog en wow-upplevelse om den är TOTAL.
Men om det kommer aldrig så lite ljus så blir det inte så mkt av det.
Den ,måste vara total för att få den där coola effekten som liksom tar andan ur folk.

Kramar!

Annika said...

Anna:
Trevligt att du kommenterade nu då :-)
Och kul att du läser.
DEN boken har jag redan laddat ner. Blev pepp på den direkt då jag såg den.
Ser fram emot att läsa den också. Ska bli härligt.
Kommentera igen, vettja :D
Och välkommen hit!!

Channal said...

Hej Annika! Jag känner av sommartiden... tror på att vi har en biologisk klocka inombords. Enda fördelen med det är att det är ljust ute kl.19.30. Så jag kan förstå din Jetlag.

Har sett flera bilder från solförmörkelsen, riktigt häftigt!

Tack för boktips! Jag gillar verkligen historiska kvinnliga romaner. Kul att du ska börja läsa om fruntimren på Grand hotell.

KRAM Anna

Anonymous said...

Jag kan inte tacka dig nog för alla fantastiska boktips du gett här. Jag slukade både den tyska flickan och Räkna hjärtslag. Har precis laddat ner boken du rekommenderade idag och kan inte vänta att börja läsa den. Det händer verkligen inte ofta nuförtiden att jag slukar böcker men dessa två var fullträffar. Kan även rekommendera ”Den som färdas om natten” om du gillade den tyska flickan.Tack Annika 🙏🏻

Elisabeth said...

Skönt att jetlaggen är avverkad, även om du fortfarande vaknar tidigt. Jag är också bra på att somna i soffan, haha. Och då pratar vi inga sena tider heller, utan jag kan lätt somna i soffan vid 20:30. Fattar inte att det ska vara så svårt att hålla sig vaken! Att vakna vid 4 är helt klart för tidigt. Själv vaknar jag vid 5 nu när morgnarna är ljusa, och det är en rätt bra tid, för då slipper jag stressa på morgonen.

Värmebölja hos dig alltså. Låter lite överdrivet med 30 grader och inte roligt heller, när våren försvinner iväg så snabbt. Bortsett från förra veckans katastrofväder är året april en normal april här, hittills alltså, vilket är bra. Minns förra året, när det bara var kallt hela tiden.

Jag tänkte på dig när de pratade om solförmörkelsen på radion. Det måste ha varit spännande! Hörde också om en massa galna konspirationsteorier... Som att hela alltet var ett påhitt från demokraterna till exempel! Helt absurt hur sådana teorier kan uppstå.

Boken du skriver om har jag tänkte läsa, men inte hunnit låna en. Måste reservera den på biblioteket, för den verkar så bra.

BP said...

Som du säger - vi är olika. Jag skulle nog sakna bloggen på semesterresorna. För då vill jag både dokumentera för min egen skulle och dela med mig av roligheter till bloggkompisarna.
Hörd om värmeböljan och solförmörkelsen som jag såg live dock inte irl på BBC. Har bara varit med om en enda solförmörkelse när jag var barn och det var en märklig känsla.
Katarina Wennstam gillar jag skarpt. "Dödsbädden" står i bokhyllan som en av 15 böcker jag ska läsa på balkongen den här sommaren.

Fie said...

Tack Annika säger jag med. Tar med boktipset. Du har tipsat om så bra böcker, serier och filmet genom åren.
Glad att ha dig här igen. Riktigt glad t.o.m
Tack.

Annika said...

Ano;
Men ÅÅÅÅÅ vad glad jag blir. DET var riktigt kul att höra.
Du måste läsa del två och del tre också i serien Rälna Hjärtslag.
Älskar den serien.
Den här boken i dagens tips är en slukarbok. ÄLSKADE den!!
OCH tack för tips!!

Annika said...

Elisabeth;
Haha, igår somnade jag 20:20 i soffan.
Bedrövligt. Men sen läste jag till 22:30 när jag väl kommit till sängen.
VILL inte somnar på soffan, men ibland går det inte att stoppa.
Håller med om att det är sååå skönt att vakna av sig själv på morgonen. Som du gör, av ljuset.
DET gillar jag med.
Sov iaf till 5:30 idag, och det är helt OK :-)

Så skönt att april blivit stabilare hos dig.
Jättebra.
Och nej, det kan gott vara lagom varmt. Det behöver inte bli för varmt så fort.

HAHAHA, jag VEEEET de högerkirstinas mässande om domedag och att det var Bidens görning. Visst dör man lite över dessa foliehattar.
Men ja, de som verkligen såg den totala de har ngt med sig. Min var 90% och det var absolut inte tillräckligt. Minsta ljus från solen gör det just ljust.
Vill så gärna se en total. Det skulle vara så enormt kul.

Boken, du kommer att GILLA!!!!!
Lovar!!

Annika said...

BP:
Så är det, helt klart. Tur att det inte finns några blogglagar, haha.
Ja jag hade sååå gärna varit på plats där förmörkelsen var total.
Alla talar om hur tagna de var, hur de börjat gråta över skönheten. ÅÅÅÅ den som finge se en ...
SÅ roligt att du varit med om en. Kan förstå att det är ett minne för livet.
Ja, KW är verkligen BRA. Tack, ska kolla in Dödsbädden. BP, lägg till den bok jag tipsar om på din lista också. You'll love it!!

Annika said...

Fie:
ÅÅÅÅ så gad jag blir. TACK för det :)

Brysselkakan said...

Ligger efter med att kommentera hos dig inser jag... hade lite vant mig vid att du inte bloggade när du var i Sverige! Får skärpa mig helt enkelt.
Jetlag... gillar inte som du vet men sist var det rätt ok, vi får se vad jag säger när jag kommer hem i slutet av maj!
Glad att det funkar för dig med Bokon! Såg att du skrev till någon bland kommentarerna att Bokon kanske funkar på Storytels läsplatta och svaret är nej. Det är bara deras abonnemang som funkar. Men å andra sidan blir det billigare i längden om man läser mycket.
Och Döda kvinnor förlåter inte är bra! Nu får vi vänta på uppföljaren.
Rena rama sommarhettan hos dig ju, på gott och ont.
Ha en fin helg!

Annika said...

Brysselkakan;
haha, fattar ... jag har j varit en ickebloggare så länge nu. Började i onsdags igen.
Jetlagen på det här hållet har jag svårare att tackla. Den däckar mig mer.
det borde vara tvärtom, men ...

Ja B, jag är innerligt tacksam för din ledning med Bokon. Herregud, life changing. Gissa om jag läst sen den kom in i mitt liv.
Och bara det att kunna gå förbi alla bokhandlar utan att köpa. utan att sen släpa hem astunga böcker. Vilken grej!

Vad bra att du berättar, hoppas personen ser det.

Döda kvinnor var såååå bra. JAA nu väntar vi på tvåan!!!

Ha det bäst!!

Anonymous said...

Absolut jag ska läsa dem ockå. Ha en fin helg nu, Antje från Göteborg

Äventyret framtiden said...

Tack för boktipset! När det blir dags för mera svenskt igen så...japp, absolut.

Kram

Från Glam till Damm said...

Hej,

Fantastisk bok! En man slukade med hull och hår. Älskar Katarina Wennstam. Som någon kanske redan nämnde så jobbar hon för fullt på uppföljaren.

Jag vill också rekommendera Denise Rudbergs böcker om kodknäckarna på 1940 talet i Stockholm. Så spännande och så historiskt akurata.

Ha det gott!

Varm kram,

Anneli