Thursday, November 02, 2023

Halloween då? November och lövträd, Att skrämma ett bud och Finhöst.
Godmorgon på novembers andra dag!


* Halloween då?

NU är det över för i år. Mitt pynt är bortplockat och får nu bida sin tid till i början av oktober nästa år. Det ligger vackert nerpackat i sina respektive lådor i källaren. Jullådorna står istället beredda NU!

Så hur var det på Halloween då?
Det blev inte varmare än fem grader efter mörkrets inbrott. Och ja, nu går solen ner vid 18:10 hos mig (vi har ännu sommartid, vi byter till normaltid i helgen som kommer) och det är först efter solnedgången man kan vänta sig barn som går sina godisrundor.


 

Min söta pumpa, som ser lite grotesk ut här--haha!Peter och jag var utklädda.
Jag i min halloweenklänning i velour som jag haft i måååååååånga år nu. Den är perfekt när man inte vill klä ut sig så mycket. Man kan lätt klä upp den i form av accessoarer som orangea strumpbyxor, hattdiadem, en cape och de skor man anser passa tillfället, haha. 
Nej, men det är en bra klänning som INTE ligger i min utklädningslåda utan den hänger i min garderob. Fast jag använder den bara max ett par gånger per år, och alltid i samband med Halloween. Höhö, fattas bara att den skulle komma fram under andra tider på året. Nej, men den var ett bra köp den gången jag köpte den på Target för mycket länge sen.


 

Mitt kök där vi höll spaning mot framsidan.


Men årets Halloween blev den dag då endast omkring 30 barn kom.
I vanliga fall kanske vi har runt 60. Jag vet inte vad det berodde på att vi inte fick fler påhälsningar? Vet inte alls. Kanske var det vädret? Det var som sagt runt fem grader varmt, men klart och torrt. Kanske var det något annat, vem vet?
Men jag och min granne sa samma sak, att det var så få barn som kom i år. Vid 19:30 kom de sista och sen var det helt lugnt.
Tror de första småbarnen kom vid 18:20. Alla barn så fint klädda, en var brandman, en astronaut, en spindelman, en dammsugare, en Barbie, flera prinsessor kom också, en brud, flera söta spöken.
En galen morfar kom också utklädd och VAR ropande monster, haha.
Alla yngre barn (under 10 år) har sina föräldrar med sig, eller någon annan vuxen. Föräldrarna finns alltid i bakgrunden då barnen knackar på. Morfadern var helt PÅ! Han gick helt upp sin roll som monster till den barngruppens stora förtjusning. Till mig sa han, can you believe that I am 66 years old under all this? Det var flera vuxna som kom utklädda på godisrundan.
När Karolina var liten brukade jag också alltid vara utklädd. DET är kul.

Fast ja, nu har vi massor, massor med godis kvar i våra skålar. Det kom alldeles för få barn.


 

Utanför min närmsta grannes hus.


När klockan var 21 stängde Peter och jag dörren för årets Halloween. 
Och med det menas att alla pumpor blåses ut och man släcker all utebelysning. Det är ett tecken på att man inte längre deltar. Ingen kom för den delen efter 21 heller. Som sagt, redan vid 19:30 var det över.* November och lövträd

NU är det november igen. En månad jag heller inte har något emot. November är förstås “snällare” här än vad den är i Norden.
Snart nalkas Thanksgiving likaså. Månaden kommer att rusa fram. Heck, resten av året kommer att vråla fram i superfart.
Vad hände med 2023?

Och jag bor i lövträdens förlovade del av USA. Flertalet av de träd som omger oss är lövträd, stora och gamla sådana. 
Min lönn är ett sådant, såklart. Men vi är omgivna av enorma mängder med lövträd. Det är höstlöv överallt. Trädgårdskillarna är här och blåser löv titt som tätt (det ljudet gör mig GALEN) på alla allmänningar i området.
Häromdagen blåste Peter vårt deck likaså. Ja, vi vinterbonade decket samtidigt. Vi stuvade undan det stora bordet, parasollet, solstolar och andra stolar. Allt bort.
Det kommer ju nya löv hela tiden så det är snart dags att gå ut där igen och sopa/blåsa bort.
Det enda i möbelväg vi har kvar därute är våra två små bord och dess stolar. De får stå där hela vintern. Palmen måste tas in snart, annars kommer den att frysa ihjäl endera nätterna härframöver. Det är frostvarning nästan varje natt nu, men det har ännu inte varit någon frost i denna höst.


… Ja, eftersom The Spooky Season nu är ett minne blott åker ju samtliga skrämmande pynt ner i sina plastlådor igen. DET inkluderar även SÖT! Ni vet SÖT!, min halvruttna stora råtta som ligger i en råttfälla på trappan. Klart ni känner SÖT! vid det här laget. SÖT! Han kan skrämmas han.
Jag beställer ju ofta saker via Amazon och de buden kan komma närsomhelst för att leverera det man beställt. Man vet på ett ungefär alltid NÄR de kommer.
Men en morgon vid 5 hade ett bud skrivit ett SMS till mig-- “I cannot deliver your package to your front door, there is a dead rat on your front steps. I left the package behind your flower barrel”

HAHA, jag började garva i sängen då jag läste messet. Stackars bud, hen trodde att SÖT! var en riktig död råtta. Var tvungen att skriva tillbaka och säga att det bara var en läskig Halloweendekoration, men att jag såklart hittat paketet där han lagt det.

Se där, nu behöver ingen vara rädd för SÖT! på elva månader eller så.* Finhösten som vackrast. 

Ja, den är som absolut maffigast i slutet av oktober.
Det för att ganska snabbt nedgradas till det som kallas fulhöst. Tro mig, om mindre än tre veckor är det kalt och bart överallt här.

Men här är några bilder jag plåtat den senaste tiden. Här och nu.
Oktober är över. Oktober som ju är en av de månader som jag äskar mest på hela året.Med detta önskar jag dig en jättefin torsdag.

20 comments:

Eva I Dalarna said...

Haha hur komiskt var det inte att SÖT skrämde budet! Fick mig att skratta denna morgon.
Så mycket löv på din altan! För att fortsätta med er ordlek Hall å vin så kan ni ju säga I löv you...Ha en fin Allhelgonahelg!

Yvonne said...

Tjusiga pumpor ni fick till, här läste jag att det varit brist på pumpor så folk har fått jaga i olika afärer för att få tag i dem.

Var ni utklädda så där hemma eller till festerna? 30 barn på besök är ju jättemycket, men brukar ni ha det dubbla så förstår jag ni tyckte det var få.

Hur länge brukar folk låta pyntet sitta kvar utomhus?, ser att min granne börjat plocka ner lite av all dekoration, kanske beror på det blöta vädret för de brukar ha det uppsatt ca 1 vecka efter 31 okt.

Gillar att ni i USA har bestämda regler för firandet och att folk rättar sig efter dem.

Oj, oj så mycket löv ni har. Skönt att ha gjort uteplatserna klara för vintern förstår jag. Men måste ju finnas massor av löv på gräsmattan också, det har vi här och just "lärt oss" att det ska ligga kvar över vintern bör det blir så bra gödning för gräsmattan. Förr om året har alla krattat upp allt men slapp det i år. Ni har ju en riktig höstkavalkad av höstfärger av de stora löven. Har inte Peter hörselskydd när han kör lövblåsen? De brukar ju låta nåt alldeles förskräckligt.

Ha, ha, stackars bud som inte vågade lämna paketet på trappen, han fick sig nog ett gott skratt när han läste ditt svar. Men jag har full förståelse att han blev rädd, den ser verkligen sååååå läskig ut, hu.

Så vackra bilder, som vanligt. Oktober i dina trakter är fantastiskt vacker, här går den över alldeles för fort i fulhöst och dessutom ruggigt väder. Det är så råkallt ute så det är svårt att klä sig rätt. Idag ska jag in till stan och luncha med en gammal jobbarkompis och då blir det ju lite spring i affärer också och då kan man verkligen inte vara för varmt klädd.

Den vita pumpan du håller i handen är verkligen ett praktexemplar, helt perfekt i formen.

Ha en jättefin torsdag säger jag och skickar en stor kram

Channal said...

Hej Annika! Verkligen ett magiskt ljus på er fredagspromenad! Ljuvliga bilder... och prästkragar! Likaså era pumpor är så fina och avancerade! Jag gjorde bara en pumpa som jag borrade hål i, stjärn-pepparkaksform till ögon och en glad mun. Enkelt! Förstår att alla skrämmande pynt ska bort! Vi hade tio barn som kom och plingade på. Vårt godis tog fort slut! Men det gick lika bra med ostbågar! Haha Hall o vin!! Den var bra och ni var fina som vanligt.

Pynta inte ihjäl dig nu med tomtar! Vackert med alla löven men skönt när de krattas bort! Maken vet vad han har att göra när alla löven ligger på marken. Det brukar ta ett par dagar! Jag önskar verkligen att vi hade Thanksgiving! En fin helg🙏🏻 som skulle behövas i november.

KRAMAR Anna

Mamma C said...

Så vackert på er altandäck med alla färgsprakande löv.
Förstår att du blev full i skratt av budets sms om "söt".
Här ska jag plocka bort de få saker som åkte fram under Halloween.
Ha en fin och bra dag.
Kram Carin

Annika said...

Eva:
HAHA! JAG vet!!!
Aldrig förr har jag fått ett mess från ett bud med DE ORDEN!! Stackars bud!!
Hall å vin ja, tycker det är lite kul. Hade en kompis som ordnade sådana partyn hemma i Sverige förr.
I löv ju är också bra, och passar UTMÄRKT nu!!
Tack Eva, tyvärr är det inte helg som uppmärksammas här. Mycket märkligt. Jag saknar den. Kommer att tända ljus vid min pappas, mormor och morfars foton istället. Önskar dig en lugn och stillsam Allhelgona.

Annika said...

Yvonne:
Tackar!
Jag antar att det är så att pumpor blir alltmer poppis i Sverige under hösten. Det finns säkert inte så många som odlar sådana. Här är det ju en sådan enorm business eftersom både Halloween och Thanksgiving närapå kräver dem.
Sedan är det ju ett så vackert sätt att pynta på också. Det kan nog löna sig att för fler att börja odla pumpor hemma.

Bilden jag har här idag var från Halloween, så vi klädde ut oss. Jag hade samma klänning i lördags, men en annan gammal svart kåpa på fredagens fest.

Hur länge folk har det skräckiga kvar? Nej, jag skulle säga att de flesta tar bort det ganska snabbt. Men pumpor och annat pynt kan stå kvar till efter Thanskgiving.
De karvade pumporna är det bara att göra sig av med, de ruttnar så fort när de väl är karvade.
Man kan återvinna dem.

Jo mkt bra att det finns oskrivna regler runt Halloween. En del VILL ju inte fira och de håller helt nedsläckt därute under den kvällen.
Sen finns det ju typ ungar som knackar på överallt ändå. Men de flesta gör det inte.

SÅÅÅÅÅ mkt löv. Det är helt galet.
Utanför oss på baksidan därnere har vi en liten altan också, som jag sällan visar för den är så trist. Men utanför den är det en allmänning innan golfbanan tar vid. Den allmänningen sköter föreningen om i form av trädgårdskillar och de blåser bort dessa löv. hehe, ganska bra där. För jo, herregud gräsmattorna blir fulla av dem. När jag är ute och går nu här jag lövblåsare överallt.

Lövblåsare, jag HATAR det ljudet. Det ger mig kalla kårar. Men vi har så litet ändå att han inte behöver hörselskydd. Det tar inte så lång tid att blåsa bort dem.
Att kratta dem blir lite mkt, men det brukar jag göra på framsidan. Det behövs nu. Jo, jag har också hört att man typ ska klippa löven med gräsklippare och låta dem ligga kvar som näring åt gräset. Det är ju bra om det funkar.


TACK!! Oktober är så vansinnigt fin här. Nu går det snabbt mot fulhöst för oss också. Det blåste såååå hårt igår och det slet på träden.
Pumpan är söt, och den passade perfekt i min ficka.
Den får stå kvar därute tills jag tänder julbelysningen på Black Friday. Jag har flera pumpor på trappan. Men de som är karvade ska jag slänga idag.

Råkallt är inte kul, det bara liksom kryper in i märgen.
Det låter bra att åka in till stan och luncha med din gamla arbetskamrat. Mysigt.

Stor, stor kram till dig Yvonne!!!

Annika said...

Channal:
TACK!!
Ja det var ren magi i det ljuset och med de färgerna.
Vi lämnade huset medan det ännu var svart ute, och gick mot gryningen.
Superbra att borra en pumpa! Jag har sett det med, det blir verkligen sååå fint!!
Jo, så fort Halloween är över plockar de flesta bort den snabbt. Men höstpynt får ju vara kvar, alltså pumpor som inte är karvade, halmbalar och annat sånt.

Hall å vin är bra. Jag had en kompis som hade en sådan fest förr i världen. Hall och vin, och då fick man sitt vinglas direkt i hallen och stod och drack där en stund, haha.

ÅÅÅ tro mig, mitt julande är en process. Tomtarna kommer inte fram först. Först ska allt det stora fram. PUST.

Löven ja, jösses ... sen ska de ju packas i papperssäckar också. Iallfall här.
Men vi har sådan tur att trädgårdskillarna brukar ta med vårt också. Phew!!

Ja Anna, Thanksgiving är verkligen en jättefin helg. Årets största helg, alla kategorier. En jättefin dag och en jättefin långhelg.

STORA kramar till dig!!

Annika said...

Carin:
Ja, däcket är å fint då alla de där löven ligger där. Jag sa till Peter, du får inte ta bort dem förrän jag fotat dem!!!
Så när jag tagit mina foton var det fritt fram.
Ja herregud, stackars bud, haha.
Exakt, bort med allt som har med Halloween att göra NU!
Stora kramar!

Millan said...

Haha underbart att Sot skramde ett bud .. :-D Jag AVSKYR rattor sa hade helt klart reagerat likadant om jag sett nagot som ens liknade en ratta vid nagons ytterdorr!
Ah alskar Halloween! Men i ar blev det inget firande for oss. Det fanns inte tid helt enkelt. Men nasta ar ska jag kla ut mig och dela ut godis!!
Men nej ... julen borjar tidigast 1e December for mig. Fast Sofia har fragat om vi inte kan borja i slutet av November .. vi far se. Kanske ...
Och JA, sa skoj det skulle vara att traffas i verkligheten. Jag ar saker pa att det kommer ske! En dag! Kram

Annika said...

Millan:
eller hur!!?? Jag trodde knappt det var sant då jag läste messet. HAHAHA!!
Stackars bud.
den personen som kom måste ha hoppat högt. Grejen var den att då var det endast SÖT! och några pumpor jag hade som dekorationer därute. Inget annat.
Det var kanske därför hen blev så rädd, haha.
KUL att du kör nästa år, Millan!!
1 dec för dig! Låter bra!
Absolut ska vi ses en dag!
YOU bet!!
Kramar i massor!!

Anna i Portugal said...

Jag tycker det är så roligt med dina inlägg, för jag vill kommentera så många olika saker och minnet är kort. Så jag sitter med kommentatorsrutan öppen bredvid så jag kan fylla efterhand som jag läser!
Vad konstigt att antal barn halverades men jag kan tycka att 30 barn är rätt mycket ändå. Nu kan ni själva njuta av godis länge :)
Magiskt altan med alla röda löv!
Stackars budet, men vad bra den kunde vara kreativ och hitta en annan plats. Men redan kl. 5 på morgonen?
Känslan av att gå i prasslande löv är mäktig, ser magiskt ut hos dig med alla färgerna och jag kan höra löven ända hit!

Elisabeth said...

Haha, stackars budet! Det är dock lätt att förstå att han blev rädd för Söt, för hen ser ju faktiskt ganska äkta ut.

Konstigt att det kom så relativt få barn. Man kan undra vad de kommer sig. Har många flyttat kanske?

Ja, nog är det mycket löv alltid. Var ute och räfsade idag, och trots att mycket sitter kvar på i alla fall en del av träden var det likaledes mycket på marken. Vi (jag är på besök hos mina föräldrar) lägger dem på trädgårdslandet och i rabatterna, för de fungerar både som gödning och som skydd mot ogräs.

Humlan said...

Jag fick inte ett enda besök, men jag såg flera grupper av barn som gick omkring. Tidigare år har de kommit till mig även om jag inte har pyntat något, men i år så gick de tydligen förbi alla opyntade hus. Jag antar att de äntligen har börjat med liknande regler som ni har. Det är ändå skönt att det har blivit lite förutsägbart OM de kommer och NÄR de kommer, dessutom måste det ju vara mycket roligare för barnen att bara komma till dörrar där de är välkomna. Här regnade det ganska ordentligt hela kvällen, så då var det nog inte så roligt väder, så jag hoppas att alla barnen fick ett glatt och roligt mottagande i alla fall. Här vet jag inte om vuxna som tar emot har klätt ut sig, men nog måste det vara roligt för barnen att ringa på hos er och mötas av dig och Peter.

Så fantastiskt mycket löv ni hade på decket! Det är vackert, men inte roligt om man låter det ligga kvar tills de blir uppblötta av regn. Jag har inte alls så mycket löv, men har ändå tänkt räfsa/borsta bort det när det är uppehåll en stund någon dag, jag vill INTE halka på ruttna löv! Här var det lite snö på förmiddagen i dag, annars har det mest regnat de senaste dagarna och ska tydligen fortsätta ett tag framöver, men det brukar ju inte hålla på hela dagarna så man får väl passa på att gå ut när det är lite uppehåll.

HAHA, Stackars paketbud, ingen kan väl glömma SÖT! Det kan inte vara lätt att vara bud dessa tider! Men det var ju bra att du fick ditt paket i alla fall.

Fina bilder från dina morgonpromenader! Här är också fint och det känns som det är ovanligt mycket gröna löv kvar på träden, men det är bara en känsla jag har. Jag borde ha börjat fota vissa träd/buskar, vissa datum, som du gör, så att man kan se om det verkligen skiljer sig år från år.

Hoppas du har en fin dag!
Kramar!

BP said...

Alltså du måste vara en av världens duktigaste fotografer. Vilka spännande vinklar på dina bilder.
Sedan älskar jag bilden på er två - sååååå himla fint:-) Och sådana mängder med löv finns som tur är inte här. Sedan är det bara röda löv som singlat ned på ert däck. Inga gula alls. Här på vår innergård är det precis tvärtom, men långt ifrån sådana mängder som hos er.

Kul att du och Peter också gör egna pumpor. Din ser ut som en krabba, och fladdermusen på Peters pumpa är lättare att känna igen än den min bästis Yvonne gjorde. Den lilla gula pumpan är sååååå söt. Den ser aningen tillplattad ut;-)

Skrattade gott åt den döda råttan - stackars brevbärare - hahaha:-)

Här är det uppenbarligen Halloweenvecka hela veckan som avslutas (eller inte) med Black Friday imorgon. Det är nog första gången jag lägger märke till att det firas Halloween en hel vecka.

Inga barn alls hos oss. Beror nog på att vi inte har barn i vårt hus, och att grannhusens barn inte kan komma in, då vi alla har portlås.

Äventyret framtiden said...

Ett mysigt november-halloweeninlägg som vanligt här hos dig. Det är alltid lika roligt att följa med er på era Halloweenbegivenheter, ni går verkligen in i det och på ett mysigt sätt.
Oj, så mycket löv och så vackert det ser ut på decket, eller såg ut. Söt ja? Han lever ? trots att han är död. Skönt!

Ha det gott-hälsningar över havet med åtföljande kramar !

Annika said...

Anna:
TACK!
PÅ torsdagar är det alltid en salig blanding. Uppskattar så att ha dig här!!
Ja 30 barn låter nog mkt, men vi brukar ha det dubbla.
Mkt märkligt att det var sådant bortfall. Det blir intressant att se nästa år.
JOO, vi har minsann godis över, haha. Tyvärr är inte amerikanskt godis speciellt gott.
ÄLSKAR att gå i prasslande löv. UNDERBART!!!
Ja stackars budet, redan klockan 5 var han här (stackars i två bemärkelser) och att då dessutom bli skrämd av en död råtta. HAHA.
Ha en fin fredag!

Annika said...

Elisabeth:
STACKARS bud, och SÖT! så skrämmande och hemsk där han ligger.
Han ser rätt verklig ut, och speciellt i skumrasket säkert.

SÅ få barn, och bor man som vi i radhus brukar det anses som BIG bang for the buck eftersom det är så lätt att gå från ställe till ställe. Mkt konstigt. Alla säger samma sak också, så få barn.

Ja löv ska ju vara bra när det gäller att göda.
Här skulle de bara blåsta bort. Det är sådana galna mängder också. MEN vackert är det, och att gå i prasslande löv är härligt.

Ha en fin fredag!

Annika said...

Humlan:
Men det är ju bra!! Att man kanske lärt sig att inte gå till hus som är nedsläckta. Superbra ju!!
JAAA, äntligen börjar det bli rätt. en dag är det ju som gäller, en enda en. Inte en hel vecka och absolut inte på Allhelgona. Hoppas verkligen att du inte ser ngn utklädd vare sig idag eller imorgon.

Ja en helt galen mängd löv. Varje år säger jag till Peter att han inte får ta bort löven på decket innan jag fotat dem.
Det är ett måste.
Sen är det bra om de försvinner så fort det bara går, och speciellt innan de blir blöta.
förstår att du också har en del hos dig som nu bor ute i the burbs. Förstår också att det gäller att passa på när det inte regnar.
Ja jag vet, att halka på ruttna löv är lite av en mardröm för mig också. Livrädd för det. INTE KUL. Är rädd för det när vi vandrar och när jag är ute och går här också. HUA!!

SÖT! skrämmer numera buden också. Det var ju mörkt då dessutom även om jag hade utelampan tänd.
Stackars bud.

GÖR det Humlan!! Fota en plats, eller ett visst träd, varje år. Det är så roligt att jämföra.
Tycker det låter bra att ni ännu har en del gröna träd kvar. Vi har det väl delvis också, men de blir allt färre.

Kramar och ha en fin och trevlig helg!!

Annika said...

BP:
Men stort TACK för dina jättefina ord om mina foton. Blir ju jätteglad!!
TACK!!!
TACK BP!!!!

Löven på decket är till största delen från min stora lönn, och det är en sk sugar maple. De får sådär fina blad om hösten. ÄLSKAR det trädet!!
Och ja, vi har ju så mkt lövträd här och det kan kännas prövande framåt hösten, haha.

HAHA, jaa .. .min ser ut som en krabba mer än den spindel den borde vara.
Å den lilla pumpan är en sk Cinderella pumpkin, de ser annorlunda ut.

Det är åt skogen, BP!! Halloween en hel vecka, inte konstigt att folk får NOG!
Black Friday är det inte förrän den 23 nov dock. Dagen efter Tgiving.
Men enligt min kompis Brysselkakan så är det black month hos er. HAHA!!
DÖÖÖÖÖR!! Har aldrig hört talas om det här.

EXAKT, du har rätt. Inga barn som kommer in i lghshus. Så därav blir det inget heller.
Samma här. Det är i villaområden och radhusområden det sker.

Ha en fin och bra fredag!

Annika said...

Karin:
TACK!!
Jamen du känner ju SÖT! sedan årtal tillbaka, haha.
Jo, det är roligt att gå all in bad gäller detta. Det har jag alltid tyckt, även om jag tonar ner det mer och mer med åren.
Fortfarande lika kul dock.
TACK för att du tittade in.
KRAMAR!!!