Wednesday, May 17, 2023

Smaksättningar här och där.




Hej onsdagsfolket!


I mina inlägg om mat och priser kom en fråga om smaksättningar.
Min trogna kommentator, Doktor Jo, berättade att när hon bodde i Australien var bland annat kycklingsmak på chips väldigt poppis.
Det känns ju, helt klart, lite udda för mig. Säkert för er också, kan jag tro.
Jos inlägg fick mig att tänka på smaker … Hur alla länder har sina egna favoriter i smakdjungeln vad gäller godis, chips, läsk, kakor, och såklart-MAT!


De typiska amerikanska storfavoriterna i  den sötare smakvärlden måste vara kanel, körsbär och vindruvsmak. Jag minns första gången jag åt ett tuggummi smaksatt med kanel, jag trodde jag skulle storkna! HAHA! Inte gott, tyckte jag.
Kanelsmak finns också, eller fanns iallafall, på tandkrämer. VET faktiskt inte om det forfarande finns, måste kolla nästa gång jag är ute och handlar. 


Körsbär…
… är en storsäljare av rang. Den smaken återfinns i godis och i läsk. Här finns Dr Pepper med körsbärsmak, Cola med körsbärsmak, juicer, godis med smak av körsbär. You name it, körsbärssmaken finns överallt!
Jag är inte så förtjust i den smaken alls (men älskar att äta äkta körsbär, mums), men min syster därhemma älskar den.
När hon kommer hit ser jag alltid till att köpa hem Diet Dr Pepper med körsbärssmak, hihi! Det är just den artificiella smaken hon gillar.


Vinddruvor … 
… återfinns i läsk och juicer. OCH i sylt. Jag ogillar starkt den artificiella smaken av druvor. Det smakar bara vanvettssött--och mycket konstgjord--nästan blommigt. Som parfym.
Mycket poppis bland folket, men inte hos den här inflyttade damen.
Min egen make älskar vindruvssmak på sylt, jag rör den inte. Det är blå druvor det gäller för det mesta. MEN man återfinner även gröna druvor i juicer. NOT a fan!  Vindruvor dock, älskar vindruvor och äter dem varje dag, speciellt gröna.


 Root beer …
… är en annan smak som är ACK så svår att beskriva. Dock väldigt ÄLSKAD av så många här.
I min mun smakar root beer som tandkräm. Alltså blir det odrickbart för mig. Det kan vara så att man måste vara uppfödd med root beer för att tycka om det. Ja, lite som julmust för oss svenskar.
Prova att bjuda på julmust här, eller gör inte det för det är slös på must, och folk ser ut som om de ska svimma. Jag känner EN amerikan som gillar julmust, en enda. DET säger allt.
Det är nog lite samma med root beer för inflyttade från andra länder i USA.


 Cream soda …
… är en annan läsk jag inte kan med. Det smakar bara sött, bara sött.
OCH när vi snackar SÖTT så pratar vi en sötma som jag knappt känt på något i Sverige.  Det finns även en sort som heter Orange Cream Soda, lika illa med den.  TRO MIG!!


Smaker som inte finns här och som jag saknar …


PÄRON!!
Varför är inte päronsmak mer utbrett här? FATTAR inte, men det går nästan inte att få tag på päronsmak. Inte i glass, inte i läsk, inte i juicer … inte någonstans. 
Päron, alltså frukten, finns såklart att köpa i alla affärer i många sorter, men just det där med päron som smaksättning finns INTE! Jag är galen i päronglass, men glöm det här.
Världens godaste päronläsk är Hartwall Päron som jag köper då jag är i Finland. Finns inget godare. Hartwalls hallonläsk är också ONE of a kind.


Svarta vinbär …
… OCKSÅ en gåta, det finns nästan inget som är smaksatt med svarta vinbär här.
Ärligt talat, det går knappt att få tag på svartvinbärste. En gåta varför.
Smaken av svarta vinbär är ju helt underbar, men ack så svårt (för att inte säga omöjligt) att få tag på. Jag brukar köpa med mig svartvinbärste från Sverige.
OCH när jag är i Sverige och Finland är det just enbart svartvingbärste jag vill dricka, om jag dricker te.


Dill…
…Dill är en smak som jag kraftigt förnimmer med Sverige och Norden.
OCH ja, det finns absolut dill att köpa i varenda affär, fina bestånd. Aldrig en bristvara. Men dillsmak i såser och på chips är svårt att få tag på. Det finns en smak, dill pickle, på chips. Dock smakar de chipsen mer som saltgurka, typ. Jag tycker de är goda, men det tycker inte Peter. Fast de smakar inte som dillchipsen därhemma i det gamla landet.


Kanelbullar…
…Kanelbullar finns här också, men de är sötare (duh, what else is new?) än de i Sverige.
Ofta har man icing på dem här också, en glasyr. Tro mig, när man äter en äkta amerikansk kanelbulle får man tandvärk, haha.
Sverige har mycket, mycket godare kanelbullar. OCH kardemummabullar, för den delen. Kardemumma är för övrigt en smak som jag  också förnimmer med Sverige.
I valet mellan en kanelbulle eller en kardemummabulle väljer jag kardemumma. Vad väljer du?


Det är intressant med smaker. Hur olika de är över världen. Även det att det är så olika smaksättningar på just godis och läsk. Och förstås på mycket annat.
Jag tycker mycket om amerikanska snacks och chips. Tycker inte speciellt mycket om amerikanskt godis. De godaste nötter jag vet är de amerikanska pecannötterna. Jag tycker de är helt OUSTANDING i nötvärlden.


Om du bor utomlands, vilka smaker saknar DU?
OCH om du bor utomlands, vad är det konstigaste du ätit/druckit i smakväg?
Om du bor i Sverige, eller Norden i övrigt, vilka smaker skulle du vilja användes mer av än vad det görs idag?


Med detta vill jag att du ska ha en riktigt fin och bra onsdag!

22 comments:

Elisabeth said...

Vilket intressant inlägg! Smakar är ju verkligen olika beroende på land.

Tuggummi med kanel låter synnerligen märkligt, och ännu konstigare dito tandkräm. Precis som du är jag inte så förtjust i körsbärssmak, trots att jag verkligen gillar att äta körsbär. Men i produkter, såsom yoghurt, blir det annorlunda. Vindruvssmak däremot LÅTER gott, fast jag kanske inte skulle gilla den?! Root beer och cream soda - nja, jag avstår nog. ;-)

Konstigt att inte päron- och vinbärssmak finns. Här är ju båda helt självklara, liksom dill. För mig är dill verkligen en sommarsmak. Innan jag blev vegetarian brukade vi ofta äta fisk med dillsås på sommaren. Det var gott, och smakade just sommar.

Jag vet inte om jag ätit så mycket konstigt egentligen, men jag minns när jag var i England på språkresa och i min "packed lunch" fick chips med biffsmak! Och med vinäger! Det kanske finns i Sverige numera, men då hade jag aldrig ätit de smakerna.

En smak jag saknar från Tyskland/Österrike är bakverk/kakor med vallmofyllning. Brukar alltid bunkra upp när Lidl har "alpveckor".

Anonymous said...

Hej Annika! Vilket roligt inlägg! Vi pratar mkt om smaker. Kanel hör till bullar, tomtegröt och nordafrikanska maträtter. Inte i tuggummi, haha! Jag älskar päron och krusbär! Mina döttrars pappa kom från Chile till Sverige under 70-talet. 1981 blev vi tillsammans och då fick jag många konstiga smaker som jag inte var van vid. Russin o Oliver i köttfärsen eller majs med socker! Kondenserad mjölk var så sött o kvalmigt! Eller när hans föräldrar bjöd på mat med koriander. Jag kunde inte äta maten. Jag var 100% säker på att de hade glömt skölja bort diskmedlet i karotten. Idag älskar jag koriander. Vitlök fixade jag inte heller på den tiden. Alla var livrädda för vitlök haha! Eller när vi nästan blev osams när vi poppade popcorn, knäppgöken hade SOCKER på popcornen!!! Det ska ju vara salt!! Haha idag skrattar vi åt det. Men han förstår inte än idag hur gott det är med saltlakrits. Jag tycker detta med smaker är spännande. Svenska smaker för mig är salt, vitpeppar, grädde, smör, dill, persilja, pepparrot, gräslök, gul o rödlök, rabarber, fläder, jordgubbar, hallon, blåbär, lingon, svarta- och rödavinbär, hjortron, krusbär, päron, äpplen, banan, vanilj, choklad, saltlakrits, viol, tomat, morot, palsternacka, kålrot, rödbeta, potatis, gurka, kantareller, champinjoner och Karl Johan svamp… har säkert glömt något. Haha! Har aldrig gillat cola m körsbär. Det är kvalmigt. Älskar jul- och påskmust. Men vad är det för smaksättning i must egentligen?

God morgon Annika, från Anna i Kolmården Sverige! Önskar dig en fin dag!

KRAMAR

Dr Jo said...

Hejsan,

Vilket bra ämne :) Kanske något biased men roligt oavsett.
I australien hade dom också Cream soda, ohyggligt sött och inget för mig. Sedan hade dom sasparilla läsk, vilket smakar som det traditionella "Jenka" tuggummit när man var liten. Något annat som jag saknar från Aus är Citronläsk (Lift) och mörk choklad med cherry och kokosflakes innuti (Cherry ripe). Svingoda. Jag bodde ju där i 4 år + och saknade lakrits väldigt mycket. Sista halvåret eller året så hittade jag en affär som hade Dutch liquorice!! Mest saltad salmiak och oj så gott det var.

Träffade en indisk kollega som berättade att hon hade lite svårt för kanel i bullar och i gröt när hon kom till Sverige iom att det var en köttkrydda för henne. Fashinerande. Saknade svartvinbärs te och flädersmak väldigt när jag var utomlands. Vad heter saft på engelska egentligen? Finns det som koncept på samma sätt som i Sverige. Hade en spansk kompis som inte forstod att den var outspädd :D, dom behöver väl inte spara på drycken på samma sätt kanske. Vet att det fanns något som hette Cordial i Australien men det smakade bara konstgjort.

Hoppas du har en bra onsdag!
Kramar Johanna

Yvonne said...

Ja du, många konstiga smaker finns det. Gillar inte körsbärssmak men älskar körsbär, saffran i mat tycker många är fel, ska bara vara i lussekatter, men jag gillar t ex räkor i saffran och fänkål, mums!

Root beer har jag aldrig smakat, kanske är det gott, kanske inte.

Håller med om päron, svarta- och röda vinbär och även dill är riktiga höjdare i smak paletten tycker jag.

Wasabi har jag haft svårt för, men nu tycker jag det är riktigt gott. Många smaker som jag avskytt har jag av någon anledning börjat gilla nu, åldern kanske, ha, ha, ha

Vi var på en restaurang i NY som då var riktigt "het" som bara serverade burgare och vi fick en burgare med massor av mögelost på, det tyckte inte jag och min väninna om, var liksom det enda på/till burgaren förutom en hög med pyttesmå potatisstrimlor. Dyrt som attan och inte gott!

Kul inlägg (som vanligt), tack för det!

Stor kram från ett för andra dagen i rad regnigt Åkersberga där de hotar med +6 grader bara till eftermiddagen. Imorgon och resten av veckan blir visst jättebra om nu prognoserna håller.

Mamma C said...

Jag kan sakna de svenska bullarna, kakor och tårtor (får man göra själv). Här är allt bröd väldigt sött och oftast gjort med mördeg. Frasigt som ett wienerbröd inte som en god äkta svensk bulle.
Jag är inte så mycket för läsk så jag kan inte säga om det smakar blaha eller inte här mot hemma i Sverige.
Jag är en godisråtta och det finns inget som slår svenskt godis. Det spanska godiset är också väldigt sött och smakar nästan samma likadant oavsett vad för påse man köper.
Ha en fin onsdag.
Kram Carin

Äventyret framtiden said...

Kanel och kardemummabulle bakar jag och det är den bästa kombinationen i min mun :) Här har de inte ens tillstymmelsen till kanelbullar överhuvudtaget, i samma kategori som vi är vana med. Dillen smakar inte som dill hemma, jordgubbarna är smaklösa mot hemma i Norden..
Svarta vinbär saknar jag, finns det någonting godare?
Sill också förstås, haha...finns inte här

Intressant som vanligt här hos dig Annika, jag ska titta in här igen närmare kvällen, är på språng nu men ville kommentera.

Kramar!

Humlan said...

När jag började ettan så kom en granne och klasskompis hem efter två år i USA. Hon pratade om alla tuggummin, bl a med kanel och det var knappt jag trodde henne. Hennes pappa åkte snart tillbaka på en affärsresa och kom hem med massor av tuggummin som dotterns kompisar fick prova och de som jag fortfarande kommer ihåg var kanel- och körsbärstuggummina. Kanel var mest bara konstigt medan körsbär tyckte jag var gott. De andra smakerna har jag glömt men jag kommer ihåg lådan med alla tuggummipaket.

Jag har många gånger undrat hur root beer smakar när jag läst om det i böcker. Din beskrivning av tandkrämssmak låter inte så lockande, haha!

Jag skulle säkert också sakna päronsmak och det är lite konstigt att frukten finns men inte som smaksättning.
Jag dricker i stort sett aldrig läsk och när du skriver om Hartwalls päron, hallon och jag kan lägga till röda och gula Jaffan, så tror jag att det är förklaringen. Som barn var det i stort sett i Vasa som jag drack läsk och sedan har den svenska läsken aldrig varit lika god som Hartwalls!

Jag gillar verkligen både kanel- och kardemummabullar och har alltid svårt att välja. Jag vill gärna ha kardemumma i degen oavsett vad man har på.

Jag har ju aldrig bott utomlands, men jag inser att jag är präglad av min barndom, jag gillar Hartwalls läsk och äter i stort sett bara finsk korv. När det fanns en finsk butik i Hötorgshallen så köpte jag ofta både mat och sötsaker därifrån, det var smaker som jag hade saknat.
Det här var ett roligt ämne att tänka på!

Ha en bra dag, du också!
Kramar!

Anonymous said...

Kul ämne! Körsbär och vinddruvor är inget jag gillar direkt. Och ogillar all läsk. Men växte upp med körsbär i överflöd för vi hade körsbärsträd i vår trädgård. Hursomhelst, liksom du saknar jag päron och dill!! Älskar båda. För övrigt är jag svag för allt med kokossmak. Kanelgodis åt jag när jag hade covid och medicinen gav en metallisk smak i munnen. Tydligen skulle allt med kanel smak hjälpa. Men inte var det gott.

SB

BP said...

Kan lugnet säga att det här inlägget inte alls var i min smak;-) Ogillar alls slags safter. Med nöd och näppe att jag äter en kanelbulle, men kardemumma gillar jag inte. Dill hör inte till mina favon heller. Å om du tycker att Sverige är dillens förlovade land så är Polen ännu värre;-)
Saknar nog inga "svenska" smaker. Men jag bor ju inte utomlands mera än ett antal veckor i sträck. Och under mina långvisiter i England, Tyskland och Frankrike så skämdes jag ju bort med typiska lokala specialiteter som jag gillade.

Det konstigaste jag ätit/druckit i smakväg utomlands är just "root beer" i Tyskland och "mushy peas" i England. Haggis i Skottland och "kalvhuvud" i Frankrike var också konstiga rätter, men de gick ner;-)

Kan ju inte säga att jag skulle promota surströmming. Då skulle jag ju inte ha några kompisar kvar, än mindre få nya;-)

Anne said...

MYCKET trevligt inlägg! Vanligtvis är ju smaken så olika och individuellt vad man gillar/inte gillar men jag skriver 100% under allt du skrev här. Allt det om root beer, den artificiella vindruvssmaken och ja, ska inte upprepa allt du redan skrev men känner precis likadant inför allt det du skrev om. Vilket för in mig på det du också tog upp, att de här smakerna kanske man som inflyttad helt enkelt (med vår bakgrund) har mycket svårt lära sig gilla/uppskatta. Kanske man måste vara född med det. Stella älskar vindruvssmaken på saft, sylt, isglass. Ugh, säger jag. Du skrev Peter gillar det också.
Precis, Dr Pepper går bara inte att dricka. Alltså det går inte att få ner. Vidrigt äckligt.
Sedan måste jag lägga till Hersheys choklad (återigen, infödda Stella gillar den chokladen så mycket) men jag tycker den smakar spya. Vill minnas du skrivit precis samma sak om den förut också. Rätta mig om jag har fel. Men intressant hur inflyttade kan uppleva det på precis samma sätt.

Haha, kanelsmaken på tuggummi eller för all del "mints" (du vet, pastiller) tyckte jag också var skum men det är faktiskt en smak jag lärt mig tycka om och numera gillar på just tuggummi.

Precis som du är jag inte heller särskilt förtjust i amerikanskt godis. Det enda är väl egentligen peanut butter cups, i övrigt så föredrar jag utländsk choklad som man kan hitta här (tänk Lindt eller även den relativt nya bekantskapen Tony´s chocolate), samt förstås svenskt godis.

Men amerikansk chips tycker jag är så gott. Svag för chipsen här. Finns många goda smaker och märken.
När vi på spring break bilade i delar av Texas såg jag en hel del smaksättningar på chips jag inte ser här i Northwest. I Texas fanns det en hel del riktigt kryddstarka smaksättningar. Visst kan jag hitta det här också, men inte alls i den omfattningen jag reagerade på i Texas. Där fanns så många olika chili-kryddade chips och olika "spicy" kombinationer som jag aldrig sett. Förmodar det är inflytande från den mexikanska sidan som slagit igenom mer där?
Jag gillar inte kryddstark mat så ingen sorts chips för mig, men noterade skillnaden jämfört med där jag bor.

Smaker som jag också saknar här, är precis de du räknar upp. Stämmer så bra, just de smakerna finns inte här men det är ju inga konstiga eller udda smaker eller ingredienser egentligen, men av nån anledning finns de inte här, har inte slagit igenom. Jag menar, päron är ju ingen konstig smak eller ingrediens men inga smaksatta päronsaker här alls.

Finska munkar är en annan grej förresten. Mmmm!!! Ni som vet, ni vet. Lol.
Men det är så en munk ska smaka, går inte ens att jämföra med donuts här.

Hartwalls läsken du nämner. Mmmmm. Gillar även svenska Champis och Pommac.

Log när jag läste det du skrev om att bjuda en amris på julmust är slöseri och bortkastat. Helt korrekt. Känner ingen som gillat must, som du säger är det nog vår Dr Pepper reaktion de har på julmust.

Kul inlägg!

Anonymous said...

Lakrits, lakrits, lakrits…ojojoj vad jag saknar lakrits! Känner INGEN här som gillar saltlakrits. De tycker det är jätte äckligt. Man kan köpa Haribo (söt)lakrits här men det är inte alls poppis och smakar inte alls som i Sverige.
Saknar Abbas sill också. IKEA sålde Abbas sill typ för flera decennier sedan…gillar inte Ikeas egen sill. Här i Österrike använder det för mycket lök och ättika och en annan typ av fisk.
Päronglass gillar jag och päronsaft. Den första gången jag var i USA tyckte jag att smaksatt vatten (tror det var just körsbär eller kanske vindruvor) var konstigt.
Tuggummi med kanel är super gott tycker jag. Tyvärr går det inte att köpa Big red här längre.
Elisabeth skrev om bakverk/kakor med vallmofyllning, gott men österrikarna stoppar vallmo(frön) i och på allt möjligt som tex. nudlar (bläh, bara lukten av dessa nudlar…). Flädersmak är väldigt poppis här och GOTT! Så läskande på sommaren. Det finns en drink som heter Hugo (prosecco, flädersaft, citron och mynta). Och så har vi Almdudler förstås…väldigt, väldigt sött, mycket socket i och natural herbal extracts. Inget natural med den drycken inte…hehe…fast ibland så är det ganska gott. Sedan finns det Radler, det är öl och läsk blandat.
Min absoluta favorit här är Kernöl/pumpakärnsolja! SÅ GOTT. Man kan använda oljan till allt…sallader, soppor, potatismos, sparris, tom vaniljglass…
Kram, Lisa

Annika said...

Elisabeth:
Ja, det är verkligen skiftande med smaker i olika länder. Intressant.

ÄLSKAR körsbär SÅ mkt, men inte den artificiella smaken av dem.
Vindruvor är ÄNNU värre.
Det är så sött och parfymigt att jag tycker det är oätbart.

Dill är väl ljuvligt gott. ÄLSKAR dill.
OCH med fisk ett måste om man tillagar den på "svenskt" sätt.
Biffsmak på chips .. haha.
Vinäger finns nog som smak i Sverige numera, tror jag. Här finns det, och jag gillar!!

Vallmofyllning, låter intressant. Som valmofrön alltså? Fast mer som en slags massa då?

Annika said...

Anna:
GRATTIS till dig idag säger jag igen!!
HURRA!!
KUL att du gillade mitt inlägg idag. TACK för det!
Visst är det konstigt med kaneltuggummmi. DET tyckte jag också.
KRUSBÄR, en annan smak som det är svårt att hitta här. ÄLSKAR krusbär!!!

JA! Jag kan tro att det blev en del smakchocker där med flickornas pappa. HAHA. Sånt du ABSOLUT inte var van vid. Men som du kanske lärde dig gilla?
Just russin i mat är konstigt, tycker jag. MEN jag har ätit en del kötträtter med kanel i och det är GOTT!!

Koriander ja .. en riktigt smakdomare.
KUL att du vant dig vid den smaken. Jag älskar den. Men jag vet att det är antingen eller, man gillar eller inte.
Men jag tycker mkt om den örten i mat.

JA, alla var livrädda för vitlök i Sverige där på 80-talet. IDAG är det ingen som bryr sig, alla älskar den.

Socker på popcorn, nej tack. MEN här kör man ibland med det man kallar kettle popcorn och då är det en blandning av sött och salt. JAG GILLAR det inte. Jag vill bara ha salt.

Salt godis ja, det tror jag är ngt man måste vara uppfödd med för att gilla. Så jag kan förstå att ditt ex inte än idag gillar det.

Ja, vad är smaksättningen i must? En amerikan sa en gång att det smakade som bröd blandat med öl och cola. HAHA.

Annika said...

Dr Jo.
DIN ide och den TACKAR jag för!!
Så kul att skriva om.

Sasparilla ja, det ÄR root beer!! Det är precis den smaken som finns i det.
DU vet alltså. DET är inte gott.
Citronläsk ja, det kan man få tag på ibland, Fanta tex.
Men jag tror du tänker på läsk som verkligen smakar citron. Så fräscht ju.
Ja, dutch licorice ja. DET är mkt likt den svenska.

Precis, i många länder använder man ju kanel och kardemumma och saffran i maten på ett annat sätt än vi gör.
GOTT tycker jag.
Men jag förstår att många därifrån tycker det är flängt att som vi ha det i söta bakverk.

Saft, finns inte här. Inget som liknar ens en gång.

Kramar!!

Annika said...

Yvonne:
DET gör ju det, det finns sååå många smaker.
Håller med om att saffran passar bra i många maträtter. MUMS!!
Päron, så gott.
OCh vinbär!
Dill!!
Allt så gott och rätt smakmässigt.

Så är det ju, man blir visare med åldern, haha. Då börjar man även gilla sånt man inte gillar förr.
Jag har märkt detsamma vad gäller mig själv.
Wasabi ja, numera så otänkbart att inte ha det med då man äter tex sushi. Men ja, jag kan absolut förstå dem som inte gillar det.

DEN burgaren hade jag INTE gillat om ni fick i NYC.
USCH nej, jag klarar inte av den sortens ostar alls. Stackars er, antart ni tog ngt annat sen.

TACK för att du tyckte om det här inlägget :)

KRAM!!

Ja, jag pratade med min syster tidigare, hon frös så hon skakade. MEN jag ser att det ska bli bättre, härligt.

Annika said...

Carin:
SÅÅÅ sant, man får fixa det själv.
DU är ju specialist på mat. Alltid bara gott hos dig!
Visst är det svårt att vänja om sig till nya brödsorter.

Svenskt godis. ABSOLUT världsklass.
Inget klår det.
Bara det godaste som finns.

Kram till dig!

Annika said...

Karin:
MUMS!!
Dina bullar, gissa om jag skulle vilja smaka!
MUMS!!
Nej, det är nog ganska unikt med de bullar vi har hemma. GODASTE!!!
Visst är det mkt man kan sakna. Verkligen.
Jordgubbar, det är så få gånger jag fått riktigt goda här. DET händer, men det är sällsynt.Kom på en annan sak, smultron ... aldrig sett här ...
Sill, gott!!

TAAACK för att du gillade dagens inlägg. Blir så glad!!
KRAMAR!!

Annika said...

Humlan:
VAD kul med alla tuggummin ni fick smaka via er kompis!! Sånt är ju så kul när man är liten, och sen också.
Kaneltuggummi, sant de är inte goda.
Men körsbär kan absolut vara det.

JO slår huvudet på spiken, root beer är gjort på sasparilla. Smakar som jenka, som hon säger. Eller tandkräm, som jag säger :-D

Exakt, päron i affären finns i parti och minut.
MEN den artificiella päronsmaken finns inte. Visst ÄR det underligt.
OCH den
r ju så god!
Samma med svarta vinbär, godaste ju!!

Hartwallks läsk ÄR one if a kind. Jaffa är ju jättegod. Helt klart den godaste apelsinläsk som finns.
OCH deras päron och hallon i en klass för sig.
kan förstå att alla svenska läskedrycker bleknar i jämförelse. Speciellt de som smakar hallon och päron. Men som du säger, jaffa är i en klass för sig också.

Finsk korv, överlägsen den svenska. Detsamma gäller skinka.
Men ost är Svedala bättre på. OCH tårtor.

Kramar!

Annika said...

Susanna:
tack!
Ett tacksamt ämne att skriva om.
Nej, vindruvssmaken, den artificiella, är inte god. SÅ söt. Kvalmig.
JUST det, jag har hört att metallsmak är en biverkning av medicinen mot covid. Inte kul.
Kanelsmak i godis, nej tack.
Dill och päron, bara såå bäst.
Som tur är får vi ju lätt tag i färsk dill här, ffa på Harris Teeter. BÄSTA!!
Älkar den smaken.
Kokos, inte min grej. Bara då i kokosbollar eller dyl. Vill inte ha det i bakverk, fast ibland är det gott i godis, det är det.

TACK för att du gillade. Kommer att sakna dig imorgon!!!

Annika said...

BP_
INTE din grej, helt enkelt. HAHA.
Jo, jag vet att dill är stort i östeuropa. Mmm ... drömmen i Polen då, mmm...
Som tur är har jag noll problem att hitta dill här. Phew!!
Ja så härligt med alla lokala smaker. Förstår att du njuter av dem. MUMS!
Det är nog så att bor man borta länge så börjar man sakna, även om maten på plats är god.

Surströmming, hahaha.
Herregud, du kan söka upp det på YT, när utlänningar ska äta det. DET är såååå kul!!!
Inte min grej heller, aldrig.

Annika said...

Anne:
TACK Anne. SÅ kul att du gillar inlägget och att du håller med.
Root beer, helt säker på att man måste vara uppvuxen med det för att gilla. Min egen P älskar ju root beer floats. Jag, aldrig! Bara tanken på tandkräm och vaniljglass, nej tack!!
Stella är född här, och har nog fått det från början. Om än inte från er, men kanske från kompisar etc. Men hon har det med sig från barnsben.

YESSSSSS!!! Hersheys mjölkchoklad SMAKAR SPYA!!! Vad 17 är det i den?
OCH varför känner vi den smaken? Men inte amerikaner?
SÅ märkligt. Äckligare sk choklad finns INTE.

Jag kan dricka DR Pepper utan problem egentligen, men bara den som inte är smaksatt med körsbär.

Nej, som du säger --det är inte gott med det mesta vad gäller godis. Gillar också peanutbutter cups. GODA. Älskar Lindt och Ritter Sport. TUR Anne, att vi inte gillar godiset här, haha.

Jag med, gillar chipsen här MYCKET!!! Verkligen. De kan chips!
Åerigen huvudet på spiken, Anne, det skiljer mkt på smaker över landet i sig. En kontinent som det är. JA, jag minns de där chipsen då vi var i Austin. Vår Airbnb-värdinna hade sådana åt oss. Inte goda i min mun heller, de brände!! Absolut influens av alla mexikaner i Texas. Lätt.

visst är det märkligt det där med päron ... alltså det finns ju så goda päron att köpa och äta. Men varför finns inte smaken på glass, juice eller i läsk?
Fattar inte.
KOM på en till smak, blåbär!! VARFÖR finns inte den smaken på glass tex? Jag menar, jag älskar amerikanska blåbär. Kan trycka i mig hela förpackningar i en sittning.
Men varför gör man inte mer med den smaken? Ofattbart.

JAAAAA!! JÖSSES JA!! Grisar, eller munkar i Finland/Åland. Inget kan jämföra sig med det, inget. Varken här eller i Sverige.
Inget. Världens godaste är de som säljs i Fin/ÅL.

Must, slösa aldrig sådan på en amris. INTE värt. Inte saltgodis heller.

TACK igen för att du gillade!!!!

Annika said...

Lisa:
Jaa, det står minsann på saknarlistan.
SÅÅ gott ju!!!
Salt ska det vara, inte sötlakrits.
SAKNAR!! Brukar hitta holländsk saltlakrits på World Market här. Finns sådan hos dig?
God är den.
IKEAS ege sill kan inte mätas med ABBAs.
Saknar, men kan hitta på tyska affärer här. TUR det.
BIG RED!! DET heter tuggummit ja. Inte min grej. MÅSTE kolla om det finns kvar här. Brukar inte tänka på just den smaken, men ska göra det nästa gång. Rent spontant skulle jag säga att den finns kvar.
Intressant det där med vallmo. Mkt intressant. OCH att de verkligen gillar det i den del av världen där du är-

Fläder, lucky you!! ÄLSKAR den smaken. Verkligen sååå fräsch!!

MMMM. den oljan skulle jag vilja testa.

TACK för din kommentar.
Stor kram!!