Thursday, May 04, 2023

Maj, Kyla, Läste i tidningen ... Gamla filmer och Här&NU!




Hej på er torsdagsmänniskor!



* Maj!

Så blev det återigen maj över vår jord.
När jag bodde i Stockholm höll jag maj för årets allra vackraste månad. Jag älskade den!
Sedan jag flyttade till DC-området har april tagit dess plats. Här är april, utan knussel, årets allra vackraste månad.
Andra hälften av oktober/första veckan i november kommer som MYCKET god tvåa.

Om du någonsin tänker besöka Washington DC, Virginia, Maryland, Pennsylvania med flera stater i The Mid-Atlantic region är det DÅ du ska komma.
Mest solchanser är det i oktober/november. April kan vara ganska regnig.

Maj hos mig är fortsatt blommig, men utan den maffighet som i april. Maj är mer än sommarmånad än en vårmånad. Det grönskar friskt och det ljusgröna har börjat gå över i mellangrönt.


* Kyligt ändå …

… efter en delvis väldigt varm (het) april blev det sedan kylsklaget de sista tio dagarna av månaden. Och regnigt. SÅ mycket regn har fallit.
Det är ej heller särskilt varmt, det har legat/ligger runt 15 grader dagtid. Under mina morgonrundor har det inte varit varmare än 3-7 grader. Så ja, även nu i maj har jag vantar på, långa leggings samt halsduk då jag är ute på min runda. 
I nästa vecka blir det varmt, enligt appen. Vi får se.
Jag är faktiskt redo för värmen (i måttlig mängd), bring it ON!!!

VÄGRAR ändå att slå på värmen i huset, det kommer inte att hända förrän i höst, så det så.
Men kyligt inomhus ÄR DET, bara 16 grader i skrivande stund. Inne alltså.
Fast det väger jag upp genom att ibland sätta på den portabla värmefläkt vi har. Ett bra köp, ett riktigt bra köp!
Tur också att det finns sköna filtar att svepa in sig i då det vankas soffkurning framåt kvällen.


* Läste i tidningen …

… att man i Sverige spår att sommaren som komma skall kommer att likna sommaren 2018.
Alltså stekhet.
Vad säger ni om det, ni därhemma?? Gillar ni?
Eller tycker ni det ska bli smått vidrigt?

Jag säger —-smått vidrigt … Jag tycker att 23 grader och sol är den perfekta sommartempen. OCH blir det varmare än 25 grader är det fasiken ovärdigt om man inte har AC att slå på i hemmen.

Sommaren 2018 utan AC tycker jag mest var en PAIN. Svettig natt och dag. I sommarstugan vid sundet gick det an för det var bara att hoppa i när det blev för hett. Fast nätterna var inte roliga, alls.

Minns att jag kom ut från vår gäststuga en eftermiddag efter att ha vilat därinne. Jag kom ut och jag minns att jag tänkte att det kändes som i Reston, luften fullkomligt dallrade av hetta. Inte lika fuktigt som här dock, men faktiskt tillräckligt fuktigt. Därtill var naturen så torr att gräsmattan nästan var brun.

Och att vistas i Stockholm under en värmebölja är ju lite av tortyr, enligt mig alltså.
MÅNGA håller inte med mig, det vet jag. Men asfalt, hus, fläktutblås, bilar etc alstrar värme och genast stiger tempen lite till.

Grejen är att man inte kommer undan någonstans. Här hos mig, där somrarna är heta och fuktiga, kommer man undan inomhus. Det går alltid att hitta platser där svalka råder. Det finns AC överallt. Att inte köra AC i hemmen här under sommaren skulle betyda att interiör och material förstörs. Det är så fuktig luft som sipprar in överallt och med tiden äter sommarfukten upp husen.
Faktum är, DU står inte ut utan AC här.

Sommaren 2018 stod jag knappt ut i Sverige (och Finland) heller. Men året efter hade vi skaffat x-antal fläktar till sommarstugan. Min moster installerade dessutom AC i sin stuga sommaren 2019.
Undrar hur många som gjorde det efter sommaren 18? Förmodligen många. 

SÅ, ser du fram emot sommaren om den blir SMÄLLHET a la 18? Eller bävar du? 

Jag vet redan hur somliga av er kommer att svara, hihi.


* Gamla filmer samlade i ett källarrum …

… kom väl till pass i måndags då vi inte kunde strömma, eller se linjär TV, på kvällen. Vi har alla våra gamla DVD—och Bluray—filmer kvar. Lika bra att inte göra sig av med dem, man vet ju aldrig när nätet strular igen …

Det var så länge sedan vi använt vår Bluray-spelare att vi nästan glömt hur man gjorde, haha. Filmen hackade lite i början också, ville inte låta sig spelas. Men efter lite avtorkning gick det hur bra som helst.

Vi satt sedan och skrattade åt underbara “I love you, man”. Så mysig film att se om man vill bita tag i något lättsamt och roligt (och det ville vi verkligen efter måndagens strul).


 
Bild från Amazon



* Här och Nu.

Ser det ut så här.



Stilla och grått igår vid Lake Thoreau.  Senare blåste det upp ordentligt och det var SÅ kylslaget. 


***


Med detta vill jag att du ska ha en finfin torsdag!

21 comments:

Dr Jo said...

Hejsan,
Jag håller absolut med att den tiden då allt växande exploderar är den som väcker mest känslor. Just att se saker och ting komma till liv igen, är underbart. När jag bodde i Vancouver var det flera träd och buskar som aldrig tappade sina löv och jag märkte vilken skillnad det gjorde. Här "dör" ju nästan allt och det känns som att man själv också vill gå i ide.

Jag ser fram emot en varm sommar, men vi har också AC. Mest tack vare min man men även för att luftvärmepumpen hade det inkluderat. Sedan har vi också fläktar i överflöd. Det är skönt att ha alternativ men just nu ser jag fram emot att få svettas och ha varma sommarnättar.

Vilka söta stendekorationer, väldigt kreativt.
Är det vanligt med lägenheter, eller lägenhetskomplex.Vad jag förstår så är det vanligt att hyra över lag i USA, pga skatter och dylikt. Förstår såklart att det är blandat i området med villor ect. Blev mer nyfiken på om det är dom som bor där som har gjort stendekorationerna eller kanske en hyresvärd för att ha mindre underhåll.

Ser på dina bilder att det är många som har bryggor, men är det ett typ av vattendrag som man kan bada i när det blir varmare. Eller är det mest för "båttrafik"?

Ha en bra torsdag !
Kramar Johanna

Yvonne said...

Brr, så kallt inomhus ni har, men känner igen mig lite från Spanien där det är svårt att få varmt mer än precis där värmepumpen blåser sin luft. En-glasfönster och lite dragit gör inte saken bättre. Men, men bara att klä på sig den korta tiden det är ruggigt. Jag har också använt mig av en portabel fläkt i badrummet, hatar att kliva ur duschen och det är kallt så där har den fått gå på redan en halvtimme innan jag ska in. Filt på kvällen har jag alltid utom på sommaren OM det är varmt ute, är det regn och rusk då åker filten fram, ha, ha.

Alla pratar om sommaren 2018, ska bli spännande att komma hem redan 11 juli i år och känna på svenska värmen. Nu har vi ju 2 luftvärmepumpar som kan ställas in på kyla också, så det blir nog helt ok för vår del. I stan orkar man inte gå om det är för varmt, blir ju asvarmt mellan höga hus så då blir det nog inte många besök i stan precis.

Vi har också kvar, dock ej inkopplad, vår DVD och säkert några filmer också. Sparade några som var svåra att slänga, typ Mamma Mia, Alla Sällskapsresan filmera och någon till.

Du har såååå många vackra blommor i din stad, helt otroligt! Jag ska ta en skärmdump på busken utan namn och fråga en kille vi känner i Spanien som är som en levande uppslagsbok vad gäller växter.

Men så häftigt med alla stenarna, vilket jobb att byggt upp allt det där. Jag har köpt en stenmatta som vi har utanför dörren i Spanien, den är sååå läcker och stenarna är visst från Nya Zealand sägs det, superplatta och fina. Köpte svarta stenar i Spanien och tog hem i omgångar (tungt) och har gjort en sådan matta till sonen. Tyvärr inte lika platta stenar, men helt ok. Man går ju inte på mattan utan skor så det märks inte så mycket. Flera av hans kompisar ville också ha, men det räckte med att släpa hem en gång, går åt fler stenar än man tror fast det är en dörrmatta.

Ha en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram och tack för alla fina växtbilder.

Mamma C said...

Här är vårdperioden så tidig och snabb tycker jag. Nu är allt sönderbränt redan som inte har någon bevattning.
Vårt hus är kyligt på vintern. Då sveper man in sig i en filt. Nu är det bara svalt och skönt att komma in i huset denna årstid.
Ha en fin torsdag.
Kram Carin

Channal said...

Hej Annika! April hos er är som maj här... som allra vackrast! Vill stoppa tiden! Såg också att sommaren ska bli som 2018. Jag mår inte bra av den värmen. 21°- max 27° är perfekt! Tur vi har nära till sjöar och hav!

Vi stänger aldrig av värmen. Mår ert hus bra av att stänga av värmen? Tänker på fuktskador som kan bli mögel och 16° inomhus är inte bra för hälsan. Vill inte skrämma upp dig men om vi bara har 16° i skolan eller på en arbetsplats får man inte vistas där. Skolan stängs ner och det har jag varit med om två gånger. Och jag vet att facket har varit stenhårda där.

Nu är det som allra vackrast med alla vårblommor här hemma... och det blir grönare för varje dag! Björkarna har fått musöron så rosorna är nedklippta. Säger som dig: Bring it on!

KRAMAR Anna

Humlan said...

Ja, maj är vackert! Nu skiftar det i grönt på buskar och träd, det är fortfarande vårblommor som lyser överallt, vitsipporna i skogen, scilla och annat i rabatter och gräsmattor, påskliljorna står i full prakt och snart slår kejsarkronorna ut. Det är kallt i luften, framför allt morgon och kväll, men i solen, i lä så är det varmt och härligt.

Jag fasar för en het sommar, men det vet du ju redan. Förra året när det bara var korta perioder med värme så var jag så yr (lågt blodtryck) att jag hade svårt att sitta upp, ännu mindre stå och gå. Det är konstigt hur det kan bli, förr klarade jag av hetta hur bra som helst, det var inga problem alls, nu är det verkligen 23 grader som är idealet.
Jag borde verkligen få något gjort här hemma och skaffa en luftvärmepump som kan kyla på sommaren, men tyvärr mår jag för dåligt för att orka ta tag i det.

Gamla filmer har jag och någon gammal DVD som aldrig har varit kopplad till nuvarande tvn, men ska jag se på DVD-film så kan jag se på en dator med DVD-läsare, lite mindre bild, men det fungerar ändå. Men jag plockar fram en bok när jag inte kan eller vill titta på tv, så de där filmerna har inte dammats av på länge.

Vilka härliga bilder, även om den första vårblomningen är över så är det mycket vackert i din omgivning. Vilken rolig stenläggning! Roligt med något annorlunda bland alla gröna trädgårdar.

Hoppas du får en fin dag!
Kramar!

Äventyret framtiden said...

Med detta kan man ju inte ha annat än en fin torsdag! :)
Här har vi 27 grader varmt på dagarna, nätterna är ca 22 grader...vi har sommarvärme. Jag gillar värmen men sätter mig helst i skuggan.
De har varnat för en lång torr sommar med mening om att man ska vara rädd om sig och andra när det gäller bränder. Vatten finns har jag förstått.

Stenläggningen snudd på madeiransk. Snyggt och roligt att det är tillåtet att fotografera den också. Generositet när den är som bäst!

Ha en fin torsdag Annika!

Annika said...

Dr Jo:
Visst är det så, och just blommande träd och buskar är ju så sagolika.
Älskar dem!!
Du har ditt fina kvar.
Vancouver ja, de har ju så många evergreens tack vare sitt klimat. Jag har inte varit i Vancouver, vill SÅ gärna. Men jag har varit i Seattle och det är ju samma klimat och sååå många evergreens och naturen så maffig och fantastisk. Precis som naturen är när man passerat The Rockies. Den är fin här med, men på ett annat sätt. Ett "snällare och mer tillrättalagt" sätt om du fattar vad jag menar :-D

En varm sommar för dig alltså!
SÅÅÅ bra att ni har AC och fläktar, det hjälper verkligen till.
Ja, vi får se vad sommaren har att erbjuda. SKA bli kul att se :-D
Meteorologen här hade iaf rätt när han spådde en mild, mild vinter redan i november. SÅ ja, nog kan de ha rätt ibland, haha.

Visst är stenarna fina.
Jadu, vilka hyr och vilka äger?
I stort sätt uppmanas nog alla i princip att köpa sitt hem, vare sig det är lgh, radhus eller villa.
Men somliga hyr ju ett helt liv.
De hus du ser på bilden är inga hyreshus, det är radhus och det är alla privatägda.
Det är mer fördelaktigt, skattemässigt, att äga ditt boende än tvärtom här.
Stendsättningen har den privatägare som bor i radhuset gjort. Den ligger på deras tomt. Men utanför deras hus går en allmän parkväg. Lite som Chorizos matte gjorde, om du minns den lilla grisen som alltid var utklädd.
Hon bodde i en bostadsrätt i markplan, men utanför gick en allmän gångväg.
Men vi har många rena lgh-komplex här, liksom lika många komplex med bostadsrätter, och sen ett otal radhusområden och många villaområden.

De där flytande verandorna tillhör ngn som bor i de där radhusen. Sjöarna här, som jag brukar visa och visar, är ganska små. Man får bara ha elmotor. Du kan bada i sjöarna, men det finns inga allmänna bad runt dem. Tvärtom, det uppmanar till att man inte ska bada där. Men K och hennes kompisar badade ofta i tex Lake Audubon. Och man ser folk som simmar från sina bryggor och båtar. Vattnet i dessa sjöar är inte det roligaste heller, jag skulle inte vilja bada där. Hehe.

Kramar!!

Annika said...

Yvonne:
Det är skitkallt, denna morgon nere på 15.
Peter tycker vi är helknäppa, han tycker vi ska slå på värmen. JAG säger NEJ, haha. Så det är jag som är knäppast helt klart.
Men han har en värmefläkt på sitt kontor, och jag har en härnere. Jag säger att det räcker, haha.
Men jag erkänner villigt, det är inte så kul :-P
Visst är värmefläktar gudsända!!
SÅÅÅ sköna.
Förstår att du kör din också.
SÅ bra att ni har AC hemma i huset i Sverige. Ni kommer att få det skönt tack vare dem.
Stan i hettan är vidrigt - Alltså det är hemskt. Allt alstrar värme.

Det är bra och klokt att spara gamla dvdfilmer. Det är verkligen det. MAN vet aldrig då de kommer till pass.

Jag tycker också stenarna var SÅÅÅ fina. Fantastiskt jobb bakom den sättningen.
Din dörrmatta låter verkligen så fin. Det är roligt att ha ngt som är udda. OCH sedan har ni tagit hem sten från Spanien och skapat en liknade till din son, vad roligt. Han har ju verkligen en matta som ingen annan har på så sätt. Man kan verkligen göra mkt med stenar.
HAHA, förstår att ni inte vill göra om stensläpet :-D.
Kompisarna får samla stenar och sen göra sina.
Visa mattan på insta nästa gång ni är i Spanien.

KRAMAR!!!!

Annika said...

Carin:
Kan förstå det. Tycker den är ganska snabb här med. Egentligen bara halva mars (om det är en tidig vår) och hela april sen är det sommar, mer eller mindre. Kan tro att det är lika hos er.
Exakt, jag har lättare att tackla ett kyligt hus än ett varmt. Man kan alltid värma sig på olika sätt. Värmen kommer man aldrig undan inne.
Kramar!

Annika said...

Anna:
Just precis, april hos mig är som er maj. Så är det verkligen.
Håller med dig, jag mår inte heller bra av enorm hetta. Det blir outhärdligt till slut, speciellt nattetid, men även på dagen.
VERKLIGEN tur att ni i princip bor I Bråviken. Det lilla sommarboet ligger ju verkligen i vattnet, underbart. OCH ert hem så nära också. Det underlättar så att ha vatten i närheten vid värmeböljor.

Vårt hus mår mkt, mkt sämre av värme. Det går inte att tex inte köra AC på sommaren. Nu, under dessa få veckor utan vare sig värmen eller AC, händer inget med huset. Det är inte fuktigt än, inget kan förstöras. Men så fort fukten kommer måste AC slås på och gå natt och dag. Även för ens eget välbefinnande. Haha, jag härdar oss lite nu bara, men nog fasiken är det KALLT härinne. Har fläkten på.
Minns en gång då jag gick i skolan då vi fick gå hem får värmesystemet pajade. Var går gränsen för att det ska anses tjänligt? 18? Nyfiken.

NJUT av din fina maj!!! Bring it ON!! Låt ljuvligheten ljuva sig!
Ja, jag ser fram emot sådär en 23-25 grader här nu. Less på alla grå dagar med 15 grader.

KRAMAR!!!

Annika said...

Humlan:
Helt klart bästa tiden hos er. DEN är NU!!
OCH finare blir det varje dag, härligt. just de ljusgröna musöronen, åååå!!!
Fördelen med en kall vår är att blomningen stannar kvar lääääänge. Jag ogillar verkligen när det blir för hett på våren och blomningen exploderar och sen är det över.
Men ja, lite varmt får det ju gärna vara. Jag är så trött på grådagar och 15-16 grader utomhus nu.

ja, Humlan, jag tycker du ska installera en sådan där värmepump som kan växla mellan AC och värme. GÖR det, en bra investering. Det är ju en sådan vi har också, men modell stor som kyler hela huset på alla plan via luftutsläpp. OCH den pumpen värmer det på vintern.
Men i ditt fall blir det ju en mindre, och de är effektiva. Skaffa en, för din hälsas skull!! Gör det! Sen kan du ha den som extra värme vintertid om så behövs. Kan ingen hjälpa dig med det? Att kontakta ngt fredag som gör det.

Jag är glad att jag har kvar alla filmer, man vet aldrig när de kommer till pass.
Men böcker funkar absolut också. OCH ja, man kan ju absolut se dvd via sin dator också om det finns ett sånt uttag.

Det är fint här nu med även om det maffigaste är över.
Jag gillar verkkigen den där stenläggningen. SÅ rolig!!

Du men Humlan, ha en riktigt bra dag!!!
Kramar!!

Annika said...

Yvonne igen!!!
Ja, fråga din kompis i Spanien, gör det!!! Jag undrar verkligen vad den busken heter!! TACK!!!
Kram!!

Annika said...

Karin:
Eller hur, en bra torsdag blir det!!
TACK gulliga Karin!!
DU har sommarvärme nu, natt och dag!!
Hur är det med er, kör ni AC?
Just det, så hemskt med skogsbränder som följer i långa värmeböljors spår.
USCH!!

OCH ja, visst är stenläggningen sååå fin!!!
GILLAR!!


KRAMAR!!

Monet said...

Jag har ju, som uppenbarligen flera här, under många år levt i ett allt hetare medelhavsklimat och upplevt vad VERKLIG hetta, dvs 37 grader och upp över 40 innebär. Tyvärr blir det fenomenet bara värre och värre och just sommaren 2018 var också ovanligt besvärlig för oss i södra Frankrike. Det är inte bara hettan utan de heta afrikavindarna, torkan och de våldsamma skogsbränderna som ställer till det. Plus de efterförföljande förödande översvämningarna när det blir skyfall och den torra jorden inte kan ta emot allt vatten.

Redan under våra skärgårdsår skaffade vi sk reversibel luftpump. Varmt på vintern, kallt på sommaren. Vi installerade en likadan fast modernare och effektivare i vår franska hus det första vi gjorde. Vi hade aldrig klarat våra år därnere utan detta, effektivt och till låg kostnad dessutom. Värmefläktar drar mängder med energi precis som sommarfläktar i förhållande till de här systemen. Har ni aldrig funderat över detta ens, det verkar så besvärligt att frysa ”i onödan”? På cirka ett år tjänar man in anskaffningskostnaden sägs det i reklamen och det stämmer faktiskt!

Nu i vår supermoderna, centrala hyresrätt (och ja, i Sverige iallafall i Storstockholmsområdet, är det en nåd att få tag i en sådan, det är minst 20 års kötid. Och är vi glada idag att vi inte sitter med bostadslån, fallande bostadspriser och skenande räntor) - så kan man inte installera luftvärmepumpar hur som helst. Inte i bostadsrätter för den delen heller. Tack och lov har vi fönster och balkong i två olika väderstreck så vi kan ordna tvärdrag när det är hett och vi får komplettera med bra kylande pelarfläktar i sov- och vardagsrum. På höst och vår tillbringar vi nästan all vakentid på vår inglasade balkong och har fram till elkrisen då omväxlande använt värmefläkt och eller de supereffektiva sommarfläktarna.

Men fortsätter denna klimatförändring lär det bli besvärligt. Såg ett inslag om att många turister från södra Europa redan nu bokar in sig för sverigesemester eftersom man inte klarar av de superheta sommarmånaderna därnere. Det hade vi heller inte fortsatt gjort, det är ett av skälen till att vi till sist blev ”omvända klimatflyktingar”!

Underbara vårbilder från ditt vackera område - vilken fröjd för själ och öga!

Brysselkakan said...

Har också hört att det ska bli en varm sommar och nä, det längtar jag verkligen inte efter. Max 25 grader och inte mer. Oftast är vårt gamla stenhus svalt under sommaren men 2018 värmdes det upp och svalnade inte förrän det var höst... Att sova var som att ligga på blöta lakan... blöta av svett. Mår verkligen inte bra när det är så varmt. Men det blir vad det blir och jag har redan börjat leta efter kylande madrasskydd (jo det finns) och försöker klura ut vilka som är bäst. Det finns även till kuddar. Det finns också underkläder som ska göra att värmen minskar, får nog bli sådana också. Och tänker att det är bäst att köpa nu för blir det varmt så kommer allt ta slut.
Och som tur är har vi ju båten! På sjön är det oftast mer behagligt och man kan ju alltid svalka sig med ett dopp.

Elisabeth said...

Måste först kommentera gårdagens inlägg (som jag missade att kommentera igår, p.g.a. internetproblem!): Visst är det sårbart, för SÅ mycket går via uppkoppling. Min TV behöver inte nät, men det är för att jag har valt att ha den ouppkopplad. En annan sak som är lite skrämmande är hur mycket som påverkas av strömavbrott. För ett tag sedan, i mars någon gång, blev det strömavbrott här. Jag hade batterier i radion, en powerbank/laddkloss, ficklampa etc, MEN efter cirka 30 minuter började nätet i mobilen att lägga av. Det var även stora problem att ringa och skicka sms. Inte kul! Som tur var kom strömmen tillbaka efter cirka 45 minuter, men jag tycker att det är rätt uselt att det ska bli problem med mobilnätet så tidigt.

Ja, och igår kväll vägrade mitt mobila bredband få någon annan hastighet än "Edge", vilket i princip är liktydigt med stillastående. Har nu fått (köpt!) ett nytt mobilt bredband från Telia - beställt igår, hämtade det idag, det kallar jag snabb leverans!) - som jag höll på att bryta ihop över när det skulle sättas igång. Men det gick till slut! Igår hade jag ju som tur var mobilen, men jag vill - och behöver - kunna surfa i datorn också.

Nåväl, nu till dagens kommentarer:

*Visst är maj en vacker månad i Sverige, så mycket fint som blommar. Här har körsbärsträden äntligen fått fart, ungefär en vecka senare än normalt.

*Kallt hos dig också alltså. Regnet är förstås bra, men de temperaturerna förstår jag att du inte är helt nöjd med. Kallt inne blir det ju också!

*Jag vill inte ha en liknande sommar som 2018, den var bara för mycket. Tyckte så synd om växtligheten också, och om alla djur som inte hittade vatten. Jag minns att vi ställde ut skålar med vatten till småfåglarna. Vet inte om de drack av det, men det gjorde de nog.

*DVD:er har jag också en del. Som sagt, bra att ha när nätet strular.

*Det är verkligen vackert hos dig, framförallt med azaleorna. När jag bodde i Göteborg älskade jag att gå till Botaniska när azaleorna blommade, för det var liksom nästan som en liten skog av azaleor.

BP said...

Vilka helt underbara bilder! Älskar stenläggningen och konstverken. Sååååå fint.
Vad gäller vädret så tillhör jag de få som älskade sommaren 2018. Det var en riktig sommar för en gångs skull, en sommar som vi skandinaver i vanliga fall betalar dyra pengar för att uppleva i Sydeuropa. Så jag tänker inte klaga. Ska dock skaffa en större parasoll. En fläkt har jag.

Just känns det dock absolut inte som en rekordsommar. Fem till sju plusgrader och naturen är inte ens i närheten av din i Virginia.

Annika said...

Monet:
Vi är många i den här tråden som vet vad verkligen hetta är. Därtill med tung fukt som gör det hela etter värre.
Måste upplevas för att förstås.

Så är det, det blir värre. Jag har också läst om att man i framtiden kommer att semestra norröver därför att man inte kommer att ens kunna vistas söderöver sommartid. Så dyster och ledsamt att tänka på det. Dock inte förvånande. Vi ser ju tydligt varthän det barkar.
Som du säger, skogsbränder, sedan regn av sällan skådade slag etc etc.
Inte bra.
2018 var ingen drömsommar. SÅ torrt och SÅ hett och massor med bränder i skogarna. Hemskt.

Haha, det är ju inte så att jag kör värmefläkten hela dagen precis, utan en timme här och en där. Aldrig på natten. De är nya våra fläktar och energisnåla ;-)

Och ja, det ÄR ju ett sånt system vi har här som ni har i Frankrike, så kallad luftpump som kör värme på vintern och kyla på sommaren. Luften pumpas ut i rummen. Det kallas central AC och det är det bästa sättet att kyla ner ett hus. Mkt effektivt. Nu är det snart dags för ny pump för oss, men inte riktigt än då AC funkar totalt felfritt. Värmen hade vi problem med i vintras BIG time, men det lyckades faktiskt med lagningen. Nu i höst är det säkert dags att investera i en ny. De är stora och de står utomhus + att det finns ett stort aggregat i källaren också, så det är ett samspel mellan pumpen ute och aggregatet i källaren. Det blir inte billigt med en ny, pust, men absolut ett måste. Just nu har jag varken AC eller värme på och njuter av det. Här byter man oftast ut dem vart 10-12 år. Det är 11 år sen vi bytte sist, så vi lever lite på övertid, haha.

Det är så kort tid under höst och vår som vi inte behöver nyttja något alls så jag vill pusha den tiden så länge det bara går. Står ut med kyla lättare än hetta inomhus. Och som sagt, värmefläktarna är bra att köra då och då.

Här hos oss har alla sådana här värme/AC-pumpar, finns inte ett enda hus utan. I städerna, i de äldre husen där, kan det vara annorlunda. Där har många AC i fönsterna i aggregat de kan ta bort på vintern. Man ser en del sådana även i äldre fristående hus utanför städerna. Men utan AC, och helst då central, står ingen ut. Som jag skriver, kör man inte AC på sommaren så äts husen till slut upp av fukten. De möglar inifrån.

Ja det är jättebra att kunna ordna korsdrag. Gillar också att göra det när vädret tillåter.

Tack för bildberöm, jag gillar verkligen att bo här.

Annika said...

Brysselkakan;
INTE jag heller, ser inte fram emot den alls. OCH just det faktum att det inte går att komma undan hettan. Kan tro att ert hus först håller värmen ute, men till slut värmes huset upp och blir som ett slags element istället.,
Håller med dig, nätterna är VÄRST!! Vidrigt att sova då det är för varmt i rummet. Sover mkt heller i ett rum på 12 grader än i ett där det är 25.

JA!! Jag vet att det finns kylande madrasskydd. Kollade efter sådana då jag hade det som jobbigast med vallningar på natten. Numera har allt sånt blivit bättre, haha. Så jag behöver inget sådant längre. MEN jag vet att det finns. OCH det kan vara NOG så bra att skaffa inför en het sommar. HOPPAS du hittar några bra, och jag vill absolut ha rapport sedan!!


SMART att köpa NU!! Som du säger, de tar slut så fort värmen kommer. Antar att ni har en massa fläktar också, de är ju faktiskt riktigt bra.

Och båten, bästa tänkbara!! Love it!!

Annika said...

Elisabeth:
VISST är det sårbart, hemskt ju!! VI är så beroende av nätet och det digitala. Vi står oss slätt utan.
HAHA, du med alltså, problem med nätet ...
Vi drabbades bägge två samma vecka.
Strömavbrott ja. JA!! DET är vidrigt. OCH vi står oss slätt då med, vi kan ju inte ladda upp våra pinaler och vi kan inte koppla upp oss alls. Vi kan inte betala om strömmen går i en affär etc etc. Vi är verkligen sårbara.
Det är hemskt när mobilnätet slås ut, och speciellt när det slås ut samtidigt som wifi och bredband. DÅ börjar man fundera ...
Nåja, glad att det funkar för oss bägge nu.
FY fasiken för att installera ny wifi/bredband. ALLTID problem, alltid. GLAD att du grejade det till slut. HEJA!!


JA! Jag såg de vackra träden på din insta. Underbart att de blommar nu!!

Hpller med dig om sommaren 18. Den nordiska floran och faunan är inte gjorda för sådan värme. Tyckte det var hemskt att se både djur och natur den sommaren.

JAG minns när du gick på Botaniska i GBG. Du älskade det stället. OCH jag minns ditt näsduksträd, sedan hittade jag ett sådant här. De är sååå unika.

Annika said...

BP:
JAAA! Jag visste att du skulle gilla utsikterna om i sommar. BP loves her heat! Givet, hihi.
Ja, vi får väl se hur det blir. OCH det blir vad det blir.
Skaffa stort parasoll och ha fläkten redo.
Tror det blir en äkta BP-sommar!!
Du har rätt, det är sådan värme nordborna reser till. SÅ sant.

Jag vet, vi har runt 12-18 nu.
Men i nästa vecka blir det 27 och sånt. Så ja, då kommer väl jag att klaga på det med. Aldrig nöjd, haha.

BP, ha det BÄST!!