Wednesday, May 10, 2023

Löner




Godmorgon onsdag!


Hoppas allt är bra så här i mitten av veckan.


Nu har jag skrivit om mat och matpriser i ett par veckors tid. Det sista inlägget i denna “serie” kommer på fredag.
Dessa inlägg har väckt frågor om löner, och hur folk har råd.
Tjänar man så mycket mer här jämfört med i Sverige?
Det är verkligen så att det är ganska vanligt att tro att det mesta är billigare här i USA än i Sverige.


Jag, och många med mig, menar att ska man bo i USA måste man ha det gott ställt. 
Har du det gott ställt så lever du ett ofta ett drägligt liv. Är du däremot låginkomstagare lever man ett mycket drägligare liv i Sverige.


Som alltid utgår jag från den del av USA där jag bor. Jag har flera gånger skrivit om att det skiftar från stat till stat, från stad till stad och från kommun till kommun.
Det är därför det är så svårt, för att inte säga omöjligt, att dra hela landet över en kam.


Det är ett svårt ämne att skriva om. Det finns inget som egentligen är svart eller vitt här, utan det existerar en stor gråzon.


Jag bor i Fairfax County i Northern Virginia utanför Washington DC. Det är en rik kommun. USAs rikaste kommun ligger granne med oss, Loudon County.
Överhuvudtaget är kommunerna runt DC, i Norra Virginia och i Suburban Maryland, bland de mest välmående i landet.
Eftersom det är rika kommuner så betalar vi också ganska höga skatter, både federala och kommunala, och ibland väldigt lokala (bor man i Reston betalar man ytterligare en skatt till Reston Association på årlig basis).
Man brukar säga, betalar du hög fastighetsskatt betyder det att de kommunala skolorna håller väldigt hög standard. Det brukar ofelbart gå hand i hand över hela USA.
Skatterna täcker poliskår, brandkår och mycket annat inom kommunen.
Du betalar även bilskatt.


Den som jobbar heltid inom Fairfax County, lärare, poliser etc har väldigt fina och åtråvärda benefits. 
Mer om vad full benefits innebär kommer senare i inlägget.


Lönerna i USA räknas alltid i årslöner.
Man talar således aldrig om månadslöner här, utan det är årslönen man pratar om när det handlar om löner. Det är så att lönerna här ofta är väldigt höga. Märk väl, inom vissa skrån! I många är de det INTE.
Men ja, lönerna här kan vara dubbla, och tredubbla (och ibland ännu mer) mot en svensk lön. Då måste man även ha i åtanke att sjukförsäkringar tillkommer. Utan sjukförsäkring vill du inte vara.
Många arbetsgivare ger så kallade “full benefits” då dras sjukförsäkring och pensionssparande från lönen. Som arbetstagare kan du själv bestämma hur mycket du vill att din sjukförsäkringen ska täcka, det finns många scenarier där. Du kan tråckla ihop den som är bäst för dig personligen, eller för hela din familj.


Full Benefits betyder, sjukförsäkring för dig (och din familj), tand och synförsäkring (för dig och familjen), kort och långtidssjukrivning, pensionsförsäkringar och semester.
Att landa en tjänst med full benefits är så viktigt. Långt ifrån alla har sådana jobb då en del företag, fult nog, kan slingra sig genom att exempelvis inte anställa någon på över 35h i veckan.


Semestern är löjligt kort jämfört med den man har i Norden.
De allra flesta har två veckors semester, men man tar aldrig ut mer än en vecka i ett svep.
Skolpersonal har förstås sommarlov liksom eleverna, men lärarna ska även planera kommande skolår på sin semester och  de skall finnas på plats på sina skolor ett par veckor innan terminsstart.  Likaså jobbar de ofta en vecka extra då terminen slutat.
Peter har jobbat länge inom sitt företag, han har numera fem-sex veckors semester.
Kan han ta ut den på ett bräde? Aldrig. Det finns inte på kartan.
Han brukar aldrig ta ut mer än en vecka åt gången. Runt jul tar han alltid ledigt i ungefär en vecka till, ibland längre beroende på hur julen ligger.
Sedan kan ha ta strödagar här eller där under året.


VAB och föräldradagar finns inte.
Ska du vara hemma med sjukt barn får du ta en så kallad “personal day” eller semester. Det skiftar hur många så kallade “personal days” ditt företag har.
Mammaledigheten är ungefär tre månader, ibland är den bara sex veckor. Inga barnbidrag finns. Barnomsorg är svindlande dyrt. Detsamma gäller äldreomsorg.


Nu tänkte jag lista olika yrken, och deras löner. 
Den mesta informationen har jag tagit från sidor som salary.com och glassdoor.com.
Jag har sökt enbart på den kommun jag bor i. SÅ kom ihåg att det kan vara stora variationer även i de siffror jag anger här. Ibland högre, ibland lägre. Det är inget som är svart eller vitt.
Lägg även på minnet att din lön ökar varje år, sen finns det många som får bonusar och annat inom sitt yrke. Bonusarna kan vara väldigt höga, och de ingår inte i de årslöner som jag listat här.


Lärare inom Fairfax County. Vårt kommunala skolsystem.
57-110k/år. Högst betalda är gymnasielärarna.

Privatskolelärare i min kommun.
48-94k/år.

Förskollärare med fyraårig universistetsexamen i Early childhood Education.
31-56k/år.

Barnskötare på förskola. 
24k/år.

Sjuksköterska.
78-180k/år.

Polis.
44-110k/år.

Sophämtare.
27-52k/år.

Administratör.
40-62k/år.

Tandhygienist.
81-160k/år.

Tandläkare. 
110-310k/år.

Elektriker.
50-100k/år.

Läkare på sjukhus. 
210-400k/år.

Dietist.
42-91k/år.

Kassörska.
Vid snitt 13 dollar i timmen. Hittar inte ens årslön där.

VD.
480-1.4 mil k/år.


Som sagt, ta dessa siffror med en nypa salt. Ibland tjänar man mycket mer än vad jag listat ovan. Ibland absolut mindre.


Eftersom allt är dyrt här är även kostnaderna för boende höga.
Det här är en MYRIAD där det kan växla stort.
Men bara för att ta ett exempel på trerummare, alltså det som kallas Two Bedroom apartment.
Efter en googling i närområdet (Reston/Herndon) dyker följande månadshyror för treor upp, 1.855-2.100 i snitt.
Det finns även treor här som kostar över 4000 i månaden. De billigaste jag kan hitta ligger på 1300.


Det är dyrt, och inte konstigt att den som är ung måste dela lägenhet med flera andra för att ens ha råd.
Det är också vanligt (bland framförallt centralamerikanska invandrare med låga löner) att flera familjer delar på en lägenhet eller hyr ett hus. Det är inte konstigt med tanke på de höga hyrorna, deras ofta dåliga löner och de dyra levnadskostnaderna.


Vi snackar ett stort, och svårt, ämne här. Vi kan egentligen prata om det hur länge som helst. Det finns tusen infallsvinklar och tusen scenarier.
Men, nu ska jag iallafall avsluta det här inlägget. Kanske kan vi återkomma till det i framtiden. Det gör vi säkert vid tillfälle.
Dock för nu sätter jag punkt.


OCH så önskar jag dig en riktigt fin onsdag.

23 comments:

Dr Jo said...

Hejsan svejsan,

Otroligt intressant, som vanligt :) Och håller med i allt du skrivit, med den lilla insikt som jag har.
Kom och tänka på andra förmåner som:
Jobba hemifrån eller hybrid jobb? ,Företagsbil
Motsvarande friskvårdsbidrag eller träna på jobbtid?

Är det något som du hört talas om?

Tycker det verkar väldigt vanligt att man flyttar för jobbet i USA och det säger ju mycket om det livet som följer med en viss lön. I Sverige har vi lite andra saker som styr, givetvis också lön men tror nog att många löner ligger inom ett snävare tak.

Jag personligen är väldigt glad att jag som kvinna kunnat bo i ett land där förutsättningarna (subventionerad dagisavgift) funnits att utbilda mig och jobba samt även kunna ha familj. Det där med lön och jobb är ju en avvägning samt work/life som är väldigt viktig. Samtidigt så vill man ha utdelning av det jobb man har lagt ner. Är så lätt att fastna i underbetalda fällor samtidigt som man tror att man inte förtjänar mer. Något som jag kämpar med dagligen, dåligt självförtroende.


Nu driftar jag iväg, men tack för ett intressant ämne iaf. Jag tycker alltid det blir lite komiskt när man ska jämföra Sverige och USA "rätt av" ibland. Man "glömmer" bort hur litet land Sverige är och hur många fler invånare som USA har. Det är inte som att jämföra äpplen och päron direkt.

Åter igen en varm dag förutspått, underbart.
Kramar Johanna

Yvonne said...

Så intressant inlägg och tänk så olika förutsättningar man har var man än bor. Lönerna höga men jisus så dyra försäkringar o dyl som ni måste ha trots att skatterna är dyra. Barnomsorgen är ju unik i Sverige. Som det är hos er är nog vanligt i Europa också, tror t ex Spanien har max 3 mån ledighet, sen förväntas mor- eller farföräldrar ställa upp. Samma gäller när de blir gamla, så förväntas barnen ställa upp och ta hand om sina gamla föräldrar. Lite "pay back time".

Utbildning lönar sig kan man nog säga även i USA vad gäller löner.

Förstår att många måste dela boende för att få det att gå runt. Vi är nog rätt bortskämda här i Sverige men många saker känner man.

Det som känns läskigt med USA är just det att inte alla människor har sjukförsäkring, vad gör man då om man blir sjuk eller råkar ut för en olycka?

Tack för ett intressant inlägg och önskar dig en fin onsdag och skickar en stor kram

Mamma C said...

Verkligen ett intressant inlägg.
Så mycket som är olika. Tänker på barnomsorgen i Sverige tex. som är fantastiskt.
Och detta med sjukförsäkringar som inte ens alla har råd med. Vad händer då om olyckan är framme.
Kram Carin

Äventyret framtiden said...

Ett mycket intressant inlägg! Tack för det Annika! Jag läste det högt för Uffe; vi diskuterar ofta sådana här ekonomiska saker över matbordet, han och jag. Bara för att jämföra med de olika länder vi har att göra med. Man kan ju inte utgå från någonting rakt av med sina egna värderingar från det land man kommer ifrån, man måste veta grunden för vart och ett för att förstå mera och förstå rätt.
Själv sneglar jag på Madeira nu, vad gäller löner och allt det du har skrivit om. Men även här finns en djungel av olika bestämmelser för olika platser. Det finns mycket rika personer här...och hela kategorin däremellan till de allra fattigaste. Jag kan inte ens ge en så utförlig analys som du har gjort, vilket arbete du har lagt ner. Stor eloge!

Varm kram över havet, den kommer nog i 100 km-s fart...det blåser rejält, så hoppas du inte ramlar omkull när den kommer fram! ;)

Annika said...

Dr Jo:
Tack, glad att du tyckte det var intressant att ta del av.
Jobba hemifrån är vanligt, och ÄNNU vanligare efter pandemin. Många kör numera hybrid. Min egen make har jobbat hemifrån i 13 år då hans HK ligger i Nebraska.
Så ja, vanligt.
Friskvård vet jag inte så mycket om, men skulle på rak arn säga att det är mkt, mkt vanligare hemma i Sverige.
Träna på jobbtid, aldrig. Såvida du inte har ett rent fysiskt jobb som brandman etc.

men visst är det så, många flyttar ju hit för lönernas skull. Så är det ju, och har väl alltid varit egentligen. Men sen är det så mkt som tillkommer som man kanske inte direkt tänker på.
SÅ lite som är subventionerat etc.
Sen går det ju inte bara att flytta hit heller som man vill, ja du vet ju hur det är med stor expertis.

Ja, det är nog väldigt unikt egentligen i Norden med de fina subventioner som finns.
Samtidigt kan jag förstås tycka, att det varit bra här också medan K var liten. Men, det är inget som ör svart eller vitt, jag vet. DÄR råder verkligen en gråzon.

JA, universiteten så ... de är ju gratis hos er. Här måste man börja spara till sitt barn redan innan det är fött. Visst finns studielån att ta, men det blir mkt när man ska gå i fyra år.

Du har så rätt, man kan inte jämföra länderna sådär rakt av, det är omöjligt.
Det är därför man egentligen endast kan jämföra stat, eller stad. Ibland ännu snävare.

Det är så lätt, jag gjorde det själv, att inbilla sig att Sve och US är SÅ lika, det är de ju INTE.

Stor kram till dig!

Annika said...

Yvonne:
Tack, trevligt att du gillade dagens text.
Men ja, det är ju orättvist.
De som har pengar har det väldigt bra ofra, och de som inte har det får slita hårt för brödfödan. Att vara fattig i rik kommun är fasiken inte lätt.

Absolut, tror barnomsorgen är rent unik för Sverige, och kanske Norden i stort? men ABSOLUT för Sverige.
Det är fantastiskt det där!
Här stannar ju så många mammor, och ibland pappor, hemma med sina barn eftersom dagiskostnaderna är så höga att det absolut inte lönar sig att jobba. Och dagiskvaliteten är så haltande också, somliga är rena barnpassningen medan andra är super. De som är super är givetvis snordyra.
Visst är det en fälla.

UTBILDNING lönar sig! Absolut. Det är ngt som barnen (här, ska säga. Och i andra välmående städer och orter) får itutat i sig redan från början. Att gå på college,få ett bra jobb.
Sedan finns det ju de som lyckas ändå. givetvis. MEN på det stora hela är det absolut utbildning som ger dig nyckeln.

Visst är det otäckt med alla som stor utan försäkring.
Sjukhusen kan aldrig nobba ngn som kommer in, de behandlas. De tas om hand, där och då. Ingen blir utslängd, du får vård.
Men sen kommer ju räkningen ... det svåra kommer med sjukdomar som cancer, hjärtfel och mkt annat ... DÅ man behöver lång behandling.
Sjukvården här är toppen, men bara om du har försäkringar.
Annars, såååå tufft ...
Visst är det knepigt.

Tusen tack för att du gillade dagens text!
Kramar och njut av det fina vädret!

Annika said...

Carin:
Tack, vad roligt att du tycker det.
Ja, visst är det bra i Sverige. Ibland kan det nog vara bra att påminnas om det.
Om olyckan är framme nekas du inte vård även om du inte har försäkring. Du blir hjälpt, inget sjukhus kan neka dig.
Men, det är värsta vid sjukdomstillstånd av olika fall, som kräver undersökningar, behandlingar. Eller graviditet etc.
Då blir det knepigt och så blir det verkligen klasskillnader.
Kramen!

Annika said...

Karin:
Tack, roligt att du tycker det.
Sånt här är intressant, och det blir säkert ännu intressantare då man flyttat ut från Sverige/Åland och ser det utifrån. Så lätt annars att man verkligen blir hemmablind.

Karin, absolut det är en sådan stoooooor och enorm gråzon. Det är ett svårt ämne att ens skriva om. Jag krafsar bara på ytan nu.
Och ja, lönerna får du också ta med en nya salt. Somliga betalar så mkt mer än jag listat här, och somligt mindre. Det är bara ett rent genomsnitt.

Tusen tack snälla du, sånt här är intressant. MEN det är som att ta ett enda litet steg i en sjumilaskog. Komplext till max att skriva om.

TACK, du får mig ATT LE!!! Jag tar emot din kram och skickar en LIKA stark tillbaka över halva Atlanten!
:-*

Brysselkakan said...

Jo tack, vet väl hur mycket högre lönerna är i USA. Min T är ju chef över folk där och de tjänar mer än det dubbla mot honom och då är det han som är chefen! Vet också att det företaget har bra försäkringar och ger alla gravida samma föräldraledighet som i Sverige har (just den biten gäller i alla länder de har fabriker/kontor i).

Vår son tjänar i det undre spannet av lärare i er kommun. Men då är han på univ och har en PhD men statliga univ betalar sämre, det vet han från de erbjudande han fick från privata univ. Sedan har han försäkring via univ, en bra sådan.

Hans hyra är på $1300 för en lite för stor och rätt sliten lgh men det var vad han lyckades få tag i, för väldigt svårt var det! Där han bodde innan betalade han ungefär hälften men då var han student och hyrde av univ.

Återigen ett kul ämne!

Annika said...

Brysselkakan:
Du vet och jag vet att du vet. Du vet mer än de flesta om USA på det hela taget.
Exakt, du säger det precis som det är, din T är chef men tjänar mindre än dem som han basar över.
Ja, men vad bra att det företaget ger sina anställda så otroligt fina förmåner. Vet vilket det är, du har berättat. Fantastiskt bra! OCH rent unikt!!

Ja, jag kan tro att det tar lite tid att klättra på lönestegen inom uni-världen. Absolut!!
men det kommer, det kommer.
DET är toppen att han fin örsökring och benefits, sååå viktigt. DET tror jag skolvärlden i allmänhet har väldigt, väldigt bra för sina anställda.

Oroligt att din sons hyra är så dyr. För det är den verkligen.

TACK kära B för att du gillade det här inlägget. KOM ihåg att ta siffrorna med en nya salt, men det fattar du ju.

Channal said...

Hej Annika! Tycker om vårt sociala skyddsnät som är en rättighet för alla. Ser att sjuksköterskor tjänar mer än lärare i USA. Räknas OB-tilläget in i den lönen? Undrar varför de tjänar mer, och hur deras utbildning ser ut i USA. Vet att makens sons flickväns syster bor i Florida och har läst till sjuksköterska på TVÅ ÅR! I Sverige är lärarutbildningen på 4-5 år. Sjuksköterska på 3 år. Sen kan de specialisera sig precis som vi läraren, bla. operationssköterska eller speciallärare. Själv tycker jag att lönen borde vara på hur lång utbildning det är. Nu tänker jag på den svenska lönen. Jag är inte missunnsam mot någon. Bara tänker på skillnaden. Du har skrivit i dollar, så i SEK blir det Riktigt höga löner i USA. Intressant inlägg.

Ha en fin dag! KRAMAR Anna

Annika said...

Hej Annika,
Superintressant att tänka på det här! Universitetslöner inom humaniora ligger från 50,000 upp till 150,000 (men få som har det inom mina närliggande ämnesområden) - så inte mycket högre än typ tandhygienister... Lecturers tjänar mindre, administratörer mycket mer (dvs. deans, associate deans, provosts, osv).

Och sen skiljer det sig nog som du säger radikalt mellan stater men det gör förstås även levnadskostnader och sånt.

Sen upptäckte jag rätt nyligen att amorteringar är mycket lägre i Sverige än i USA (hyror också kanske). För en bostad som var värderad på ungefär samma nivå i Sverige och USA betalade man i USA mer än dubbla amorteringen - tack vare räntan antar jag. Så en BRA amortering på ett boende värt 450,000 här kan ligga på på 2,000/månad (innan räntorna gick upp - nu tror jag det blir mer). Plus att har man lägenhet eller radhus i San Diego tillkommer ju ofta HOA-avgifter också på kanske 3-400 dollar. Deprimerande...

Kram!
Annika

Annika said...

Anna:
Då är hon inte sk RN, leg sjuk sköt, din mans släkting. Undersköterska kan hon nog vara. Den utbildningen är kortare. Sjuksköterskeskolan är minst fyra år, och sen med vidareutbildning där du ska specialisera dig. men ingen blir sjuksköterska på bara två år här.
Lärare blir du på fyra år. Men sen kan du ta en master också och vidareutbilda dig.
Men sjuksköterskor har BRA löner här. Är du sk Nurse Practitioner har du ännu mkt högre.

Lönerna har alltid varit mkt högre här än i Sverige oavsett dollarkurs.
Men levnadskonstnaderna är högre också. Och det sociala skyddsnätet är inte alls som hemma. Det måste man ha i åtanke. Men lönerna inom många yrken är både dubbla och trippla de svenska.

Som jag skriver ovan, för att bo bra i USA måste man också tjäna bra. Att vara låginkomsttagare här är ingen dans på rosor.

Trevligt att du gillade inlägget.

Stor kram från mig!!

Annika said...

Annika:
HEJ!! DET var INTE igår. Välkommen tillbaka!!

Ja, visst är det intressant sånt här.
Vet att det alltid varit sämre i din värld med lönerna. Och det är ju märkligt tycker jag.


OOH ja, som jag skriver i mitt inlägg är det endast FFX CO jag har utgått ifrån. Det går inte att dra USA över en kam. Helt omöjligt.
ALLT skiftar ju, från skatter till skolor till ... ja rubbet.
Kan bara utgå från mig och den lilla del av USA där jag sitter.
Men det vet ju du också.

Skulle säga att hyrorna är mkt dyrare här än i Sthlm.
Ibland löjligt höga.
Vågar inte ens tala om vad somliga betalar i månadshyra här, men det är fan astronomiskt. Sen har du säkert rätt i det du skriver om amorteringar etc.

HOA ja, det har vi med... glömde att skriva det. Men den kostar minsann den också. OCH mkt. Så vi betalar både Reston och sen HOA.
Inte klokt. Inte konstigt att man måste tjäna storkovan här för att få det att gå runt.

KUL att se dig här igen, Annika, riktigt trevligt!!
Stora kramar till dig!!

Anne said...

Nu gör jag comeback här :)
Väldigt intressant inlägg och du balanserar bra på den där svåra linan med att förklara och berätta för precis som du säger så är det här knepigt och svårt när man ska jämföra och även förklara att det är så enormt stora skillnader och ja, det är ett intressant ämne och du skriver skickligt och klokt!

Jag tänkte bidra med en liten annan vinkling till det här breda ämnet. Det jag alltid uppskattat är hur man som relativt välmående i det här landet har fler möjligheter att välja sin egen livsstil och att det finns bättre möjligheter än i Sverige att leva utanför boxen så att säga.
Mitt eget livsval har här varit att spendera tid som hemmamamma, som du vet, och jag är tacksam över den möjligheten.

Som du också vet, det är inte alls ovanligt många här gör det valet, VILL göra det valet. Jag vill även påstå många gör ekonomiska uppoffringar för att göra det valet, dvs de skulle ha det bättre ställt om de båda jobbade men vill ha en hemmavarande förälder.

Jag upplever att min familj har mindre stress, pga jag är hemma och rattar skeppet. Jag har alltid stört mig hur det här anses som gammaldags och även nåt man nedlåtande ser ner på från svensk/nordisk sida. Som att jag som person skulle vara dum i huvudet och/eller leva med en förtryckande man som kräver jag ska sköta hus och hem medan han gör karriär, gått i en kvinnofälla.

Här i USA finns en helt annan respekt för olika individuella val och livsstilar, det finns en respekt för familjen som enhet. Familjen har hög status och även om det kanske håller på att förändras så är det i alla fall fortfarande så på många platser.
Man kanske tror att USA är ett väldigt individualistiskt land där det är jaget främst, men det är precis tvärtom, USA är ett väldigt familjeorienterat land (har i alla fall varit men är fortfarande så mycket även om det kanske ändrat) där man uppskattar, hyllar och respekterar kvinnor som väljer att ta ett steg tillbaka när de får barn och ägnar sig helhjärtat åt att vara hemmamamma/domestic homemaker eller vad man vill kalla det för.

Den här livsstilen hade vi inte kunnat ha om vi bott i Sverige. Ekonomiskt hade det inte fungerat i Sverige, för där behöver man verkligen två löner för att få vardagen att gå ihop samt kunna pensionsspara/pensionspoäng, men det hade inte heller varit socialt accepterat att "bara" vara hemmamamma. Visst finns det undantag i Sverige som lever som hemmamamma, men de är väldigt få, här är det som du vet inte alls konstigt med de livsvalen, helt socialt accepterat.

Sedan kan jag också känna att det finns en större acceptans och möjligheter starta om här som äldre, om man vill och går in för det. Alltså du kan hitta jobb även om du varit borta från arbetsmarknaden många år, en kompis i 45-årsåldern och som aldrig jobbat, hon fick nyligen jobb på en bank och tränades upp som bankman (sitta bakom disken och ta emot kunder för enkla ärenden). Hon är inte unik. Vår fd fastighetsmäklare (realtor) hade aldrig varit i branschen men sadlade om och tog en sån examen när hon var 50+ och som jag förstår det går det väldigt bra för henne nu.
Jag upplever också många här har modet att som äldre, om de vill och har motivationen, startar egen business med varierande framgång förstås men det är inte främmande att se sig själv här som en person som lever livet i olika skeden och kapitel och där man inte är slut i en rätt "ung" ålder utan man kan börja om/startar nåt nytt senare i livet och arbetsmarknaden dissar en inte pga man är för gammal. Man räds inte heller att göra stora flyttar inom detta enorma land om det behövs pga jobb. Nu kommer jag ifrån röda tråden och mer in på åldersfrågor. Jag vet förstås att många här måste jobba sent i livet också, pga ekonomiska förutsättningar och dålig pension men ändå, jag tror du förstår vad jag menar.

Elisabeth said...

Håller med alla andra; vilket givande inlägg!

Lönerna är helt klart högre, ja, förutom kassörska, som jag ärligt talat tror är ungefär som i Sverige, eller kanske till och med mindre. Hyrorna du nämner är verkligen absurda, även jämfört med Stockholmshyrorna (som i sin tur är ganska absurda jämfört med hur det är i min lilla stad).

Intressant det du skriver om lärarna. Får de alltså lön även på sommaren? Alla mina fördomar sade mig att lärare var tvungna att jobba med till exempel sommarskola för att få betalt under lovet/semestern, och att de bara fick lön under terminerna. Det glädjer mig att jag hade fel! Vi jobbar ju för övrigt också (nästan) en vecka efter eleverna och en vecka innan skolstart. Det tycker jag är bra, så att man hinner avsluta och så att man hinner starta igång innan eleverna kommer.

Angående VAB: Ibland funderar jag på omg den genomsnittliga svenska föräldern inser hur extremt bra de har det jämfört med andra länder. Det räcker att titta på till exempel Finland - inte ens där är antalet VAB-dagar lika många som i Sverige. Sedan fattar jag såklart att det är frustrerande ändå, men vissa - inte alla! - borde nog faktiskt skaffa sig lite perspektiv.

BP said...

Väldigt intressant läsning. Tror att vi inte kan jämföra USA med Sverige eller med Europa faktiskt. Tänker bara att till exempel sjukförsäkring är obligatorisk i hel EU. Sedan kan det låta mycket med svensk skatt men vi får ju faktiskt så himla mycket för pengarna. Tänker på föräldraförsäkring, högkostnadsskydd dör läkarbesök/sjukhus/mediciner etc. För att inte ta a om minst fem veckors semester/år från arbetsdag 1.
Den sociala tryggheten är nog större i Sverige. Sedan har USA många andra fördelar. Men jag är rätt nöjd som det är;-)

bettan said...

Jag är så tacksam över många av Sveriges skyddsnät.
Tänker på sjukvård, skola och äldreomsorg.
Ett exempel är min dotters bromsmediciner som kostar många tusenlappar/månad, om de inte ingått i högkostnadsskyddet hade hon fått vara utan. Alla MR-undersökningar, provtagningar etc. Ja, som sagt, bara ett exempel.
Tack igen Annika för allt arbete du lägger ner, så uppskattat.

KRAMAR!!

bettan said...

Första halvan av min kommentar försvann. Irriterande!!
Skrev att inlägget är otroligt intressant och en stor eloge till dig hur du formulerar och balanserar detta ämne.
Ja, ungefär så.

KRAM igen!!

Annika said...

Anne:
Varmt välkommen tillbaka!! SÅ himla roligt att se dig här!

TACK! DET är jättesvårt att skriva om. Det är som att ta ett litet steg in i en oändlig skog och att sen beskriva hela skogen ...
DET går nästan inte. Landet så stort, stater skiljer sig, städer inom staten och tom ner på kommunnivå.
Ja du vet ju. OCH sen det där med lönerna jag listat, jag menar ge och ta tusentals dollar i vardera riktning ... Hopplöst svårt.
Det enda man vet med bestämdhet är ju egentligen vad ens egen man/fru tjänar Sen om ngn ngn ggn sagt ngt om sin lön vet man det. Annars? Ja d får man titta in på såna här sidor. Lärarna visste jag om redan eftersom jag känner så många + känner en del som jobbat inom admin på skolorna. Hade bra koll där.
Visste att sjuksköterskor också tjänar väldigt bra samt de där uppenbart högbetalda jobben som läkare, tandläkare etc.

YES, håller med dig, man har faktiskt fler möjligheter här att välja sin livsstil. DET uppskattar jg med, och det kan vara värt ett framtida inlägg den dagen jag känner för att skriva om det ämnet. För ja, jag håller ju med dig.
Jag är så glad att jag hade alla år med K hemma, att jag fanns här, att vi kunde resa till Norden och vara där hela somrarna. Att hon är helt och fullt tvåspråkig samt har både den svenska och, till viss del, den finladssvensk kulturen med sig. Utan våra somrar där hade det inte blivit så.
När jag ser tillbaka på uppväxten så ångrar jag inget av hur jag valde.
OCH jag är djupt tacksam och ödmjuk att vi hade råd, såklart.

Anne, ja jag vet vad du menar om folk hemma. De bara kan inte ta in att hemmamammor (eller pappor) finns, och att vi är nöjda med det och att vi valt det med helt öppna hjärtan.
Det var jobbigt för mig förr att höra sånt. OCH då alltid från ngn i Norden, ofta ngn ur mina föräldrars generation. Men även sådana i min ålder, och yngre. Detsamma gäller samtliga av mina svenska kompisar här som varit hemmamammor under hela deras barns uppväxt, och många av oss fortsätter att vara hemma. THE HORROR!! Haha, du vet att jag skojar.
SÅ annorlunda livsstilar ja.
Stressen slapp vi som du säger. Jag fixade sånt som de hemma fick använda helgerna till, handlade mat, fixade huset, lagade mat. SLAPP stressen med att börja planera summer camp vid jul inför kommande sommarlov, jösses vad många mammor och pappor fick kämpa med det, för en bra camp skulle det ju såklart vara. Jag slapp, jag tog K på den bästa "camp" hon kunde komma till, den i Sthlm och i Närpes.
Det betyder så mkt.
Kvinnofälla säger en del, jag säger att det är frihet. OCH ja, jag är återigen så tacksam för att vi kunde göra så här.

Du ha rätt i en annan sak också, åldersnojan. Den finns inte här på samma sätt. Det är lätt att få för sig att ungdom leder ligan här. Så är det inte. USA är inte så ungdomsfixerat som många tror, tvärtom.
Se på alla äldre programledare, herregud se på presidenten (fast ja, han ör för gammal det måste vi ändå säga), se på dem som sitter i många tjänster och ämbeten här.
Sen anger man inte sitt personnummer det fösta man gör heller.
Det låter bra med hon som började på bank och tränades upp. Gillar!!!

Ja, jag tycker att amerikaner är bra på att bryta upp och börja om överlag. Är det så nytt jobb, eller att flytta till andra sidan landet. Alltså då folk i min ålder. De bara lämnar det gamla då barnen är stora och börjar om på ny kula i en helt ny stat. ÅÅÅ vad jag känner till många som gjort så.
På ett sätt hoppas jag att P och jag ska få det modet också. Ska ut på en liten provtur snart faktiskt ... men mer om det en annan gång.

Stora tack för din input. Vi kan väl sammanfatta det som att det finns stora fördelar i Norden med det systemet, men det finns också stora plus här.

Kram från mig och så roligt att höra ifrån dig igen!!

Annika said...

Elisabeth;
TACK, så roligt att du tycker det.
De som har jobb som kassörska, städare etc tror jag tjänar sämre än hemma, och de har nästan aldrig benefits heller.
Hårda bud bland de sk working poor.

Hyrorna skyhöga. OCH har alltid varit. Det är inte svårt att få tag på en hyresrätt, men du ska kunna ha stålar då också.
Som sagt, inte konstigt alls att man här delar lgh, eller hyr ett hus och bor där flera familjer på trånga ytor (gäller ffa invandrare).

Ja, en lärare med fast anställning i min kommun har lön över sommaren. MEN kom ihåg nu, det är här och nu, i nästa kommun kan det se helt annorlunda ut.
OCH i de kommuner där kommunala skolor har det tufft och segt får de det inte. Lärare här bör absolut söka sig till kommuner med bra benefits där höga fastighetsskatter råder, hehe.
Lättare sagt än gjort, jag vet.
Vet att min granne, admin på skola innan hon gick i pension, också hade lön hela sommaren. Och hon slapp ju planera etc, men skulle vara på skolan hon med två veckor innan terminens början + infinna sig på kontoret och röja bland papper och förbered inför hösten en vecka in på sommarlovet.

VAB ja, det är ju en sådan otrolig förmån. Jag kan tycka att svenskar ofta alls inte uppskattar det som finns hemma. Alla tar det för givet. Här, inte en enda vab-dag, inte en enda.

Annika said...

BP:
Ja, det ÄR jättesvårt att jämföra. Herregud, jag kan inte ens jämföra inom USA.
Vi betalar också hög skatt.
Men ja, absolut ska nu uppskatta stort det pengarna går till, sjukvården tex. Den är ju absolut för alla på ett sätt den inte är här. Här däremot, har du en försäkring får du ypperlig och snabb vård.
Högkostnadsskydd också ja. Vi har det, till viss del. Men då måste du först ha betalat ganska mkt, men det finns här med hos oss som har försäkringar. Inte annars.
Semester, absolut.

Så är det, USA har stora fördelar i mångt och mkt, inte minst det Anne skriver ovan. OCH ni har stora fördelar hos er. Rätt nöjd här jag med :-)

Annika said...

Bettan;
Ja, uppskatta det!!
Det är unikt. När man berättar om det här gör många stora ögon.
Precis, högkosntandsskydd och mediciner. Kommer med försäkringen här med, med tiden, men då ska du först ha betalat höga premier.
Sen kickar det in.
Men jag vet, ni får det väl efter 5000 SEK, eller är det mindre än så?
Otroligt bra iaf. OCH min pappa fick allt gratis då han fyllt 85.

TACK kära Bettan, jag uppskattar verkligen det du skriver till mig!

STORA kramar!!!