Friday, May 12, 2023

Ännu lite mer om priserna ...




Fredag!
YAY!


Först och främst, ett stort RUNGANDE tack för era kommentarer igår.
DET var så roligt att höra från så många “okända” läsare igår.
Jag har turen att ha--många för mig-- “kända” kommentatorer som jag uppskattar något enormt!! Nu var det så roligt att höra av så många tysta läsare också. TACK!!
Ja, jag ska absolut fortsätta att blogga. Jag har absolut noll och inga planer på att sluta. Det är alldeles för roligt för det. 
MOT 18-årsdagen med språng alltså!!


Idag ska vi fortsätta den serie som började med mat och matpriser. Men nu ska koncentrera oss på det jag tror vi ligger lika i. VI tar oss en titt på priserna på vin och öl.


Vi kan köpa vin, öl, sherry och andra alkoholdrycker i våra matbutiker.
Starksprit säljs på ABC-affärer (Alcoholic Beverage Control) sju dagar i veckan. 
Jag uppskattar väldigt mycket det faktum att jag kan köpa vin och öl i den vanliga matbutiken. I Virginia kan man köpa alkohol dygnet runt sju dagar i veckan (om butiken håller öppet dygnet runt, vilket en del affärer gör).
I somliga stater kan man inte köpa alkohol i mataffären på söndagar, i ytterligare andra bara under vissa tider på dagarna.
Som sagt det här skiftar också, och man kan—återigen—inte dra landet över en kam.
OCH kom ihåg, det finns även så kallade Dry Counties, och inom de kommungränserna finns alkohol inte att köpa på ett enda ställe—varken på krogen eller i affären. Det går däremot bra att ta med sig egeninköpt alkohol till restaurangen. Jaja, om Dry Counties kan man tycka mycket, men det är en annan historia …


Men som sagt, jag älskar det faktum att vi kan köpa vin och öl i mataffären.
Det underlättar något enormt och är ACK så bekvämt. 
Vi har även specialaffärer där vin och öl säljs i massor. I de butikerna kan man hitta många, ovanliga, smala sorter. Total Wine är en sådan affär och vi har en sådan butik här i Reston. Till Total Wine lönar det sig även att gå om man ska köpa stora mängder, om man ska ha fest till exempel. Annars köper jag vin och öl på vanliga affären.
Och jo, det finns mycket att välja på även i de vanliga matbutikerna, de avdelningarna brukar vara stora.


Något jag tror är billigare här är snacks, i form av chips, ostbågar och dylikt. Jag är dock inte  helt säker. Jag tror även läsk är billigare än hemma. Visar några exempel nedan så kan ni hojta om jag har rätt eller fel.
Men låt oss kolla. Jag har fotat på Harris Teeter och på Wegmans, det vill säga de två affärerna där jag oftast handlar.


Sommar är det. Varma dagar, men de senaste dagarna har himlen varit som mjölk. Helt vit. Solen syns som en skiva bakom det vita. Det är rök från de skogsbränder som härjat i Kanada som vi ser så här långt söderut.
Ett underligt fenomen det där. Jag har har varit med om det förr också, då när de stora skogsbränderna vrålade fram i Kalifornien, och i andra stater på västkusten. Tänk så långt röken kan färdas. Visar några nytagna bilder nedan.

Imorgon ska jag SÅÅÅÅ bänka mig inför ESC!! Gud så roligt det ska BLI!!
Det blir chatt med syster i Sverige under tiden. Peter tycker också det är kul, och han brukar hålla chatten med min svåger. I år ska även vår kompis Keith vara med och kolla.
Drägliga start och sluttider här också, ESC börjar klockan 15 och slutar säkert vid 18:30 eller så.
Det är lite väl sent då den drar igång 21 i Sverige. Varför kan de inte börja 20?
NÅÅÅÅ!!?? Vem vinner? 
Blir det Sverige eller blir det Finland?? Så roligt det här.


Ja, och sen är det ju förstås Mors Dag här på söndag. En viktig dag här i USA hos de allra flesta familjer. DET tycker jag är fint att, alltså att man uppmärksammar sin mor så pass mycket som man gör här på Mors Dag!
Vi får se hur vi firar på söndag, men något gott blir det alltid.


Med detta önskar jag er alla en riktigt fin och bra helg!

22 comments:

Elisabeth said...

Här har jag inte mycket att komma med, haha, för snacks och läsk är inget jag köper, och alkohol dricker jag (nästan) inte, så jag vet inte mycket om de priserna heller. (Nu låter jag kanske som en riktig renlevnadsmänniska, men så är det långt ifrån. Föredrar bara choklad och kakor istället för snacks, och dricker helt enkelt helst vatten.)

Det är verkligen märkligt att röken från Kanada kan märkas så tydligt även hos dig. När jag bodde i Tyskland minns jag att det kom sand från Sahara! Det var också skumt, för det är ju minst sagt en bit från mellersta Tyskland till Sahara.

ESC kommer jag kanske titta en liten stund på. Som du skriver; det blir så sent här. Orkar/vill inte vara uppe så länge, haha. Jag har ytterst dålig koll på Sveriges låt, får jag erkänna. Har kanske hört någon del av den, men inte mer än så. Finlands bidrag lyssnade vi på när vi åt lunch i onsdags, och jag kan verkligen INTE förstå hur den kan vara favorittippad!

Christina said...

God morgon från Sverige! Jag ligger någon dag efterbild bloggläsandet så jag kommenterar en dag sent på ditt firande av bloggen. Bloggen som är guld värd och framför allt var så viktig för mig då jag flyttade till USA för 15 år sedan. Men det vet du redan! Så stort grattis till dig och bloggen!!! Sverige är bedövande vackert just nu, jag har njutit av dina fina bilder den senaste månaden, nu är det vår tur här!
Ha en fin helg min vän, stor kram!!!
Christina

Dr Jo said...

Hejsan,

Dricker inte heller så mycket nu för tiden men blev faktiskt sugen på att köpa något mousserande till ikväll.
Svårt det där om jag anser att syftet med Systembolaget begränsar för dom som inte ska ha tillgång. Känns mer som att det köps ikapp iallafall.

Kul det där med smaker på snacksen. Vet att det var rätt så vanligt med kycklingsmak i Aus, vilket jag tycker var rätt märkligt. :P Och här i Sverige är det väl unikt med dillsmak på chips. Haha ordet läskeblask ger mig flashbacks till när man var liten och läste Kalle och Co tidningar.

Fascinerande det där med hur långt rök och dylikt kan sprida sig. Kommer ihåg när det var utbrott från en Vulkan från Island och många flyg i Europa blev inställda. Och bushfires eller forestfires var vanligt i Aus där jag bodde, så pass vanligt att dom hade fire management för att förhindra att dom blev förstora. Det är när man inte har den typen av management och får undan all torr debris som det kan bli riktigt farligt. Som vi hade här i Sverige för några sommrar sedan.
Hoppas dom får koll på det snabbt och att det blir blir alltför stor skada.

Är inte ett stort fan av slagers och dylikt. Kommer väl titta när tjejerna är äldre men tills dess så får vi se hur kvällen spenderas. Grattis i förskott till morsdag.

Varma kramar Johanna

Mamma C said...

Här kan vi handla vin, öl och sprit i de vanliga matvarubutikerna med. Och det kan man vilken dag som helst bara butiken har öppet. Men såg borta på Boulevarden att den stora matbutiken inte säljer alkohol efter kl.22.00.

Vet inte om jag kommer att se på ESC.

Ha en fin och bra fredag.
Kram Carin

Äventyret framtiden said...

Här kan vi handla vin, öl och alkohol i vanliga matbutikerna, alla dagar i veckan. Det finns inget Alko, eller Systemet här överhuvudtaget. Allt i samma affär för den som handlar. Behändigt och bra tycker jag.
Priserna ja..här kan man köpa reserva-viner för 3 euro flaskan när det är på special och det är det ofta, ofta..riktigt fina portugisiska viner för nästan ingenting alls men givetvis det finns priser hur högt som helst beroende på. Måste nog ta en bild någon gång på hur en vinhylla ser ut här också.

Ha det bra framför tv-n imorgon och chatta med syster i Sverige!
Trevlig helg!

Kramar!

Anonymous said...

Ser ut som röda viner är dyrare än vita, eller ser jag fel? Tror kanske vi i Sverige har större spännvidd på priserna och ännu större i Spanien där du kan köpa vin för 1-2€, hur det sen smakar har jag ingen aning om. Vi köper oftast i 10-12€ klassen i Spanien också. Livet är för kort för att dricka dåliga viner 😄. Snacks köper jag sällan men de är nog dyrare i Sverige 🇸🇪.

Fantastiskt väder har vi här i Skåne också. Har haft ”egen tid” på IKEA idag och sen kom äldsta barnbarnet dit så vi åt lunch ihop där, såååå mysigt 💕. Min man undviker att följa med dit, för han tröttnar efter 5 minuter 😂.

Tack för trevligt inlägg och vackra bilder. En stor kram och trevlig helg säger Yvonne

Läsken said...

Jag tycker att priserna är väldigt lika de vi har i Sverige. Vinet har jag svår att uttala mig om då jag inte kände igen någon av sorterna :-). Ölet var några kronor billigare. Läsk och snacks hade väldigt snarlika priser. Lägger man på salestax på priserna hamnar ni lite över. Å andra sidan är ju dollarn ovanligt dyr nu så vid en mer normal kurs är nog priserna ganska exakt lika.

Channal said...

Hej Annika! Morgonljuset är underbart hos dig! Idag har jag suttit i solen mest hela dagen, fått lite färg. Känner mig då lite piggare då. Idag köpte jag en OLW dillchips för 20 kr. Läsk i USA är samma pris som här om det inte är något extrapris eller på Lidel. Jag är glad och hoppas verkligen vi är rädda om Systembolaget. Där får vi aldrig ett dåligt vin som vi tyvärr allt för ofta får när vi är på semester i Frankrike eller Grekland. Bra att det inte finns i närbutikerna, lätt för unga och alkoholister att få tag på sprit är inte ok. Haha minns när du skrev sist om Dry Counties. Knasigt!

Ha en jättefin helg! KRAMAR Anna

Humlan said...

Läsk- och snackspriser har jag ingen koll på och det är svårt att avgöra med viner som man inte känner igen, men mitt bland dina vinbilder så fick jag syn på samma sort som jag har en öppnad flaska av just nu! Det är Apothic Red, Winemaker's Blend, så nu kollade jag och jag betalade 119 kr för den.

Jag har inget emot att gå in på bolaget om det är så att det ligger i närheten där jag handlar mat, problemet är väl när man har långt dit och inte spontant kan fixa en middag med vin om man inte har vinet hemma. Så visst vore det bekvämt då att ha vinet i mataffären.

Öl kan vara gott, men jag köper det nästan aldrig själv och kommer aldrig i håg vad den där goda ölen hette ...

Jag ska nog se tävlingen i morgon, men vem som vinner vet jag verkligen inte, lyssnade lite på kvalomgångarna i veckan men den enda låten som jag ville höra en gång till var Georgien och den gick inte vidare! Vet inte om den skulle ha varit så bra om jag hört den igen. Ofta kräver de där låtarna flera lyssningar för att växa till sig, men oavsett så är det ett roligt spektakel att se.

Ha en skön och rolig helg!
Stora Kramar!

BP said...

Herreguuuu så dyrt det har blivit i USA. Är chockad över priserna för vin som faktiskt ligger högre hos din än på Systembolaget. Även ölen är dyrare.
Snacks och cola har jag inget direkt koll på, då jag aldrig köper varken chips eller läsk. Men japp, billigt är det då inte i USA, åtminstone inte med den usla växlingskursen för kronan.
Önskar dig en riktigt trevlig helg:-)

Anne said...

Samma här, Annika! I min delstat är det också ABC store för starksprit. Dock så har många mataffärer en spributik inne i mataffären, alltså inne i mataffären finns en butik med egen dörr och egna öppettider där de säljer starksprit. Man kan på det sättet handla mat, vin och öl i vanliga mataffären men under samma runda slinka in i spritbutiken som finns inne i mataffären så alla ärenden kan på det sättet uträttas på samma ställe. Men spriten köps alltså separat och betalas inne i spritbutiken. Men ingen extra runda till nån annan location för spritbutiken finns inne i mataffären. Du förstår vad jag menar. Kanske nåt liknande hos er?

Vi äter, tyvärr, en del chips på helgerna som "treat" och därmed har jag bra koll på de priserna, hehe. Tycker att just chipsen är en av de matvaror som aldrig känts särskilt dyr i USA, inte påverkats så mycket av inflationen heller (även om den också blivit dyrare förstås). Just chips tycker jag ofta är på nån kampanj och "sale", typ 2 för 3 eller nån deal som gör man kommer åt den billigt. Ägg däremot, jösses vad det är dyrt numera.

Minns din förkärlek för ESC, får kanske höra mer via dig nästa vecka alltså om årets version:)
Jag älskade den som ung och boende i Sverige men nu är det många år sedan jag brydde mig. Ärligt talat vet jag inte ens var den hålls i år? Vem vann förra året? Får googla när jag är färdig med min kommentar här för nu blev jag ju lite nyfiken.

Ha en riktigt fin helg!

Annika said...

Elisabeth
Phew.... bra! Bra att du har några laster, haha!!
Men visst är det konstigt med röken från Kanada. Hela himlen som mjölk. Den är försvunnen nu, mycket skönt.
Visste inte att det i Tyskland och Österrike kan komma in sand från Sahara under stormar. Märkligt det också. Nästan ännu märkligare.

NU vet vi hur det gick i ESC:
Håller med om Finland, like what the heck was that. HAHA!! men det är såna där som har genomslagskraft.
Tycker det var helt rätt att Loreen vann även om jag inte är jätteförtjust i den heller.

Hoppas helgen varit fin!

Annika said...

Christina:
Hej!!!
TACK kära söta du för dina fina ord om mon blogg.
TACK!!
Jag är SÅ glad att den var till sådan hjälp då du flyttade hit!!
NU är det är det ER tur med ljuvligheten. Så är det, ni har er fina tid NU. Min är över. Ja du minns ju, i maj är det sommar här. ALLT det finaste har blommat över.
HOPPAS din helg var jättefin.
Stora kramar från mig!!!

Annika said...

Dr Jo:
Hoppad det blev lite bubbel för dig!! HIHI.

VISST är det lustigt med smaker.
TACK, du gav mig uppslag till ett blogginlägg nu.
HIHI!

Men du, kycklingsmak, så annorlunda ... Dillsmak finns här med, men lite annorlunda då det är dill pickles smak. Men de chipsen är goda, men det tycker inte P så vi köper dem nästan aldrig.
Mer om smaker kommer!!

VISST är det fascinerande hur långt rök sprider sig. OCH hur högt upp i atmosfären den kommer. Jag menar den låg som mjuk över himlen högt högt upp.
Lustigt.
Ja, jag minns askmolnet mkt väl efter vulkanutbrottet på Island. Jösses. Vilka konsekvenser det fick!!
Skogsbränder är vanliga här, ffa oå västkusten. Varenda sommar vet man att den tiden kommer, och det lan verkligen vara förödande.

Om ngra år ska du se att du får börja kolla mello oh ESC och sånt. Din flickor vill nog då.

Kramar och hoppas du hade en fin helg.

Annika said...

Carin:
Jag tycker det är sp hopla skönt och smidigt att kunna handla så.
Riktigt skönt. Sprit för er dessutom, ännu bättre, haha.
Hoppas helgen varit fin.
Kramar!

Annika said...

Karin:
SÅ skönt eller hur! Gillar verkligen hur smidigt det är. Uppskattar det.
Tre euro för gott vin, rena rama drömmen!!
Tre dollar för en flarra vin här betyder rävgift, haha.
Ja, fota gärna om du har lust, vore kul att se!
Tack Karin.
Jag hoppas sin helg var skön och bra.
Kramar från mig!!

Annika said...

Yvonne:
Det är nog mer en tillfällighet isf. Tror absolut de håller samma priser, har aldrig tänkt på det. Så nej, jag tror bara att det är som det råkade bli då jag fotade.
Stora spännvidder här med, visade bara mittendelen här. Alltså middle of the road priser.
Men det finns billiga för tre dollar ---rävgift och allt upp till flera 100 dollar.
Men, ni får fina viner för ingenting i Spanien, det får INTE vi trots att det är vinproducerande land.
YASSSSSS, Yvonne ... livet är för kort för att dricka dåliga viner. SÅÅÅÅ sant.
Jag brukar köpa dem som ligger i klassen jag visar, från 12-22 dollar, typ. Ibland dyrare. Nästan aldrig billigare. Jo om jag ska göra glögg, då kan jag ta det som i folkmun kallas Two buck chuck, haha.

Skåndeland för er! MYSIGT!! Och vackert som bara den, förstår jag ju. Perfekt att ta med äldsta barnbarnet till IKEA och äta lunch och mysa. Din man kanske är som Peter, han får "ont i ryggen" på IKEA och i köpcenter överlag, haha.

TACK för att du gillade inlägget!! Ditt förslag från början :-*
Kramar!!!

Annika said...

Läsken:
Jamen det tycker nog jag med, är ju på systemet varje gång jag är hemma och märker ju själv att jag tycker det är väldigt likvärdigt.
Väldigt sant, dollarn så stark nu. Det ska man ha i åtanke. Bra för mig då jag kommer hem, synd om alla som kommer hit och turistar :)

Annika said...

Anna:
Tack, ja det är det. Men det var lite märkligt att se det genom mjölkig rök. Nu är det över iaf, alltså röken från Kanada har lösts upp.

OK, så du tucker priserna på vin etc är som hemma, men det är nog vad jag tycker också.
De påsar jag visar på bilderna är ganska stora.
Jag saknar inte systemet alls. Jag tycker det är sååå skönt att handla i mataffären. Och det finns folk som man kan fråga om råd, de som har den delen av affären som sitt område.
Här tror jag inte alkoholism och drickande bland unga är så farligt. Du ser aldrig ngn som är full på stan. Sverige har en vriden inställning från början till alkohol tror jag. Det ligger nog djupt nere i generna på ngt sätt. Så nej, vad jag vet har det inte alls varit ngn som dragit paralleller här mellan lättillgänglig alkohol och alkoholism. Men, man ser nog på alkohol och drickande lite annorlunda än i Norden också.

Dry counties däremot. helknäppt!!!

Anna, stora kramar till dig!!

Annika said...

Humlan:
Apothic Red ja, den brukar jag köpa ibland. GOD!!
Då betalar jag lite mindre för den, ca 111SEK eftesom jag är medlem i affären.
Så vad jag kan bedöma ligger vara priser på vin i mellanklassen väldigt lika. De har jag också tyckt då jag varit på systemet hemma, att mellanprisvinerna ligger lika i pris.

Jag tycker det är sååå behändigt att ha vinet på den vanliga affären. Älskar det.
Men, som du säger, har man ett system i närheten till hemmet eller till mataffären är det ju behändigt det med.
Samma här, Humlan, jag dricker nästan aldrig öl.

SÅ är det onekligen, ju mer man hör låtar desto mer växer de! Jag gillade Belgiens låt bäst, tyckte den var skitbra.
Finland, haha. Men nej, tycker inte den hade varit en värdig vinnare faktiskt, så knäpp :D Sverige, hon är ju säker, men låten tycker jag bara är sådär.
MEn urkul att titta. ÄLSKADE det!!


Hoppas du haft en fin helg.
KRAMAR!!

Annika said...

BP.
men gör de verkligen det? Alltså med så mycket? jag tycker ju inte det egentligen. Tycker det ligger ganska lika då jag jämfört på Systemet.
Nu visar jag ju bara viner i mellanprisklassen, alltså typ mellan 100-200 spänn.
Ölen ha jag noll och ingen koll på hemma. Men ja, visst är det dyrt. Och kronan svag gentemot dollarn så då blir det ännu dyrare.
Nej du, billigt här är det INTE!!!! Det är vanvettsdyrt det mesta.
Hoppas din helg var jättefin!!!

Annika said...

Anne:
SÅ smart hos er att man har ABC inne i butiken. Jättesmart!
Då blir det ju genast ännu smidigare. Här ligger de väl ofta nära ngn stor mataffär, men inte i själva butiken.
Måste säga att det är mkt smartare hos er då, så borde de ha här med.

Anne, skönt att ni äter chips på helgerna, haha. JAG med. Tycker det är asgott. Speciellt Lays vanliga potatischips. Peter är mer för majschips etc.
Hehe, gillar att ni "snackar" på. Du har så rätt, tycker också chips ofta har ta två betala för en. Och sen är ju påsarna ganska stora också.
Läsken har ju ofta också sådana priser. Men läsk köper vi nästan aldrig. Ok, P vill ha en coke zero då och då, men inte så att vi köper det varje vecka precis.

ESC, så kul. Nu vet du nog att Ukraina vann i fjol, men att England (som då kom tvåa) var värdar i år. MED den ÄRAN!!!
Nu vet du att Sverige vann årets tävling, och att Finland kom in som mkt god tvåa.
Det var sååå roligt att se allt. Men mer om det imorgon.

Hoppas att di helg varit riktigt fin.
Kramar från mig!