Thursday, March 02, 2023

Våren, Elpriser, Feelgood på riktigt, Hårfix samt Här&Nu.




Hej torsdag!


* Vår

Nu är det vår.
Solen skiner och vi går en rekordtidig blomning till mötes. I mångt och mycket är vi redan där, det är såååå mycket som blommar redan nu. Rena rama vårrekordet detta nådens år.

Phil, ni vet murmeldjuret i Pennsylvania som alltid siar om vinter eller vår dagen vi kallar Groundhog Day, borde få sparken. 
Den andra februari (Groundhog Day) spådde han sex veckors vinter till.
Phil was wrong, minst sagt 😂

Igår plockade jag bort de vinterljusslingor jag hade kvar utomhus.
Mina stora canvastavlor på tema vinter i vardagsrummet plockades ner och ersattes av mina vår och sommartavlor.
Jag tog bort mina muminskålar med vintermotiv från min hylla i köket. Mitt batterdrivna “vinterträd” i köket byttes ut mot “sommarträdet”.
Man kan säga att jag vårat mitt hem. Uteplatserna får vänta. Det är ännu väldigt tidig vår och bakslagen blir många, ja även här hos mig. Deck och täppa kommer att fixas till i mitten av april.

 

* Elpriser

Det är verkligen stor skillnad på våra elpriser just nu. Era därhemma har gått upp något enormt, skrämmande mycket. Här märks ingen skillnad på den räkningen.

Vi fick elräkningen för december för ett tag sen. December är ju den tid på året vi verkligen nyttjar el. Jag har ljusslingor, utejulgranar och pynt som går på ström därute en masse under julen. Somligt lyser dag och natt, annat går på timer och andra kopplar jag ur på daglig basis. Men allt detta drar mycket energi. Samtidigt gick vår värmepump sönder under den stränga kyla som rådde över jul. Då brassade vi med värmen från de eldrivna element vi har vid listerna. Vi använder dem aldrig annars när värmepumpen sköter jobbet som den ska, men de finns kvar från den dagen huset byggdes 1976.
Under julen kom dessa listelement väl till pass.
Vi nyttajde även värmefläktar som vi kunde flytta runt i huset. Den där värmen som kommer från de eldrivna elementen vid listerna blir tung. Gillar den inte även om det är effektivt.
Fattar inte att de ännu funkar efter snart femtio år.
Ja, och sen körde vi ju givetvis allt annat som drivs med el, duschade som vanligt, tvättade som vanligt, körde diskmaskinen som vanligt plus hade en massa ljuskällor tända.

När vi öppnade räkningen trodde vi den skulle vara skyhög, men den gick på 250 dollar.
Nä, vi kan inte klaga. Men det kan NI som bor i Sverige och i andra länder i Europa.



* The Lost Kitchen

Nu ska ni få ett tips på en tv-serie som är feelgood, på riktigt.
Peter och jag började titta på en serie på HBO MAX för lite sedan. Serien heter The Lost Kitchen och det är en dokumentär.
Vi får följa restauranginnehaveren Erin French och hennes anställda på en liten krog, The Lost Kitchen, i Freedom, Maine.

Denna restaurang är unik och mycket välkänd (fast vi kände inte till den innan vi började följa denna serie).
Intresset för att besöka och äta på TLK är enormt, folk kommer dit från hela USA och även från andra länder.
Bokningssystemet sker via lotteri. För att ens ha en chans att få bord där måste du skriva skriva brev, eller vykort, till dem.
I början av april varje år drar personalen de de lyckliga vinnarna genom ett lotteri. Du kan inte ringa till dem, eller skriva email, du måste alltså skicka din förfrågan via den vanliga posten. Somliga gäster har försökt få bord i över tre års tid.
De lyckliga utvalda får veta i god tid vilket datum de ska infinna sig. Restaurangen har bara en sittning per kväll och maxantalet gäster är 50 stycken.
Råvarorna som används är ekologiska och lokala, de är noga utvalda och man går helt efter vad som finns att skörda för tillfället. Kött och fågel kommer från ekologiska bondgårdar i närheten. Fisken kommer från lokala fiskare. 

The Lost Kitchen håller endast öppet under tiden maj-oktober. Det är nästan bara kvinnor som jobbar i restaurangen. Alla är vänner med varandra och många har känt varandra sen barnsben.
Denna krog ligger i en liten by där det bara finns en affär och ett postkontor. Postkontoret räddades från nedläggning tack vare The Lost Kitchen och dess brev/vykortsystem. 


 

VILL ni se ett inspirerande program med äkta, riktig och inspirerande feelgood, måste ni ta er en titt på denna fina, fina serie.



* Klipp och sling

Idag är det dags för klipp och sling igen. Det ska bli skönt att bli lite fixad i barret. Jag har inte varit hos min frisör sen i slutet av oktober. Onekligen dags för lite hårfix. Dessutom gillar jag min frisör mycket, tur det.



* Här och Nu.

I början av mars ser det ut så här hos mig. Det skulle lika gärna kunna vara i början av april, det hade känts vettigare med tanke på hur det ser ut i naturen nu.


Ha en finfin torsdag

20 comments:

Elisabeth said...

*Ja, Phils kompetens att sia om vädret kan onekligen ifrågasättas. ;-D Han kanske är oerfaren? ;-)

Vilken trevlig idé att ha canvastavlor med olika motiv beroende på årstid. Själv ändrar jag inte mycket, förutom gardiner och då även vissa dukar. Borde göra mer, för det är roligt att variera inredning beroende på årstid.

* Skönt att elräkningen inte blev så hög trots mycket belysning och användande av värmepumpen. Beträffande elpriserna här har jag det bra, eftersom jag bara betalar för hushållselen. Dessutom har jag stängt av mitt kylskåp och ställt ut alla kylvaror på min inglasade balkong. Jag har inte heller egen tvättmaskin, utan tvättar i den gemensamma tvättstugan, vilket också påverkar elförbrukningen. Därför är min elräkning inte på speciellt många kilowattimmar - i januari var den 38 kWh!

* Bra att du gillar din frisör, för då blir det trevligare med frisörbesök. Jag har inte varit hos frisören på åratal! Mamma brukar klippa/toppa mitt hår och färgar det gör jag på egen hand. Tycker att det blir så dyrt att gå till frisören, speciellt här där det i princip inte finns några billigare alternativ.

* Dina bilder är verkligen vackra! Ljuset såhär års är, som vi konstaterat tidigare, i sanning underbart.

Dr Jo said...

Hejsan,

Vilket spännande koncept med the Lost kitchen. Kul att det verkar så populärt. Och härligt att gå till frissan, speciellt om det är någon man gått till ett tag.
Att se blommor och våren komma tillbaka är så himla härligt efter en lång tid av mörker och kyla. Ser väldigt mycket fram emot det.

Och jo angående FB gruppen så finns det tyvärr bara en som man får vara med i om man inte redan bor i USA. Tyvärr är ju admin för den gruppen otroligt knepig men what can you do. Förstår ju att det beror på vilket klimat man bor i gällande skorna men bra att höra att hallar iaf inte är ovanliga :)
Dricker kolsyrat vatten med smak i just nu, det är inte så vanligt i USA kanske. Men kan du säga något märke som är likvärdigt?

Kramar från Johanna

Äventyret framtiden said...

För det första, ingen måne syntes här igår kväll, varken liggande, sittande eller stående:
Forsythian gav mig en liten längtan, en sekund eller så. Undrar hur "vår" forsythia mot söderväggen i Geta ser ut just nu? Ett härligt vårtecken är det om något. Ni har ju verkligen kommit långt vad gäller våren.
Här är elpriserna inte dyra heller, så vi hör till undantagen i Europa skulle jag tro. Vatten och vind är kanske billigare i sig?
Ljuvliga foton. Matprogrammet kanske jag hittar här någonstans bland alla hundra möjligheter. Har knappt hunnit titta på tv alls de senaste dagarna.

Ha en finfin marstorsdag Annika!

Kramar över havet!

Annika said...

Elisabeth:
Sparka ut honom och ta in en ny, haha.
Nömen, det fattade man ju när vintern redan i januari varit så mild. Klart det blir en tidig vår då.

Jag är så glad att jg gjorde de här canvasarna med egna foton, de har alla vintertema.
De tavlor jag har under vår o sommar är köpta.

elräkningarna här är inget alls jämfört med vad många betalar hemma. Hemskt.
Jamen superbra att använda balkongen som kyl!!!! DET brukar vi också göra med vissa varor under vintern.
Eftersom du har inglasat kanske det aldrig går under noll heller?
Och så bra med dina kwh, inget att klaga på där.

TACK!! Ja ljuset nu alltså. Jag får inte nog. UNDERBART!!

Min frisör har jag haft i nästan 20 år. Hon är gullig. Men tid tar det och dyrt är det.

Ha en riktigt fin dag!

Annika said...

Dr Jo:
Jag vet!!!
SÅ poppis ställe, se serien om du kan.
DEN är verkligen sevärd.

Umm ja ... ja ... jag säger inget mer om den gruppen här mer än att JAG VET vad du menar.
Jag vet också att alla andra grupper är stängda för icke boende här.
Det är en knepig grupp överlag. Jag gick ur den. Om det är ngt du undrar över vad gäller USA, fire away!
Jag svarar på det jag kan svara på.
Kolsyrat vatten med smak, Pellegrino finns ju och ett annat "lite finare" märke, med de har nog bara lime och citron som smak.
Det finns även ett märke som heter La Croix som är mkt poppis, många olika smaker.
Jag är inget stort fan av kolsyrat vatten, men det finns.
Men inget går upp mot era kolsyrade vatten (vilka jag ibland kan köpa och skaka ur, haha. Kolsyra har jag lite svårt för ibland).

Stor kram!!

Annika said...

Karin:
Tittade på månen igår, men den låg bakom slöjor. Den är mer än halv nu så man kan nog inte säga att den ligger längre.
Men visst är det så speciellt när den ligger som en båt, älskar det.
ÅÅÅÅ ni hade en sådan hos er i Geta, en forsythia. De är egentligen bara vackra då de blommar, sen är de mest skräpiga.
Det är nog så, ni har hjälp av vatten och vind, vackert så.

Karin, vet du när jag ser TLK så tänker jag på dig och Pettas. Det känns som om ni körde väldigt lika. Du skulle älska att se det.
Det är så hina trevligt och insparande att titta på.
Du får söka på det bland de tjänster ni har och sen se ett avsnitt. Du skulle älska det!!

KRAMAR!!!

bettan said...

Skönt er elräkning inte for iväg med tanke på allt du beskriver ni fick hålla igång, tänker fr a på värmen.
Igår fick jag besked om mitt elstöd minsann. In på kontot ~1300 kronor.
Detta tjatande om elstöd sen oktober/november, never ending story.
Finns mycket att säga om den nuvarande regeringen men det ska jag inte!!

Jag har frisörtider bokade var femte vecka. Har haft min kära Vanja nu i tjugo år. En bra frisör ska man hålla fast vid. Kort frisyr tappar stilen fort och mitt hår växer som bara den.
För mig en viktig prioritering för trivsel med mig själv.
Nu får mitt gråa härja fritt och jag älskar det. Mycket otippat och förenat med stor vånda hur jag skulle stå ut med detta. Men ivrigt påhejad av min frisör blev det mycket lyckat och jag har inte ångrat mig en sekund.

Din vår rusar fram ser jag.
Här i Skåne har det varit höst och sen vår direkt. Allt enligt SMHI.
Tar mina minirundor med stavar i Alnarpsparken och Botaniskan och det fylls på med vårtecken varje dag.
Idag har jag varit en sväng på stranden vid Lomma det och var som vanligt helt underbart.

KRAMAR!!

Mamma C said...

Jag är glad att vi har ett el-avtal som sträcker sig till 2025. Och det har väldigt bra priser, så jag klagar inte heller.
Här är det också dags att beställa tid hos frissan snart. Jag har inte heller varit sen i slutet av oktober.
Fina bilder som alltid hos dig.
Missade jag vart den här serien går någonstans?
Kram Carin

Anonymous said...

Phil siade helt rätt, ialafall för de här trakterna!!! Det är kallt och ruggigt och imorse snöade det. Byter gärna! Ljuvliga bilder, Annika. Prunusen är alldeles underbar. Gillar TLKs koncept. Borde kanske pröva min lycka, jag som gillar att skriva kort/brev…hehe…
Kram Lisa

Humlan said...

Ja, visst är det vår, solen värmer, isen på gatorna smälter, fåglarna sjunger och så det härliga ljuset! Vintergäcken lyser gult på båda sidor om mitt hus och man ser små gröna spetsar som kommer upp i rabatterna lite här och där. Det är härligt!

Ja de där elpriserna är inte roliga, men snart blir det varmare och jag slipper ha mina el-element på, för det är det som kostar i det här huset. Jag har funderat på att ta bort en del av slingorna ute, men min utebelysning är så dålig att det är bra att hjälpa den lite på traven, så därför har jag låtit det vara kvar efter jul. Men jag tittade på det senast i dag och funderade på om jag inte ska ta bort åtminstone några.

Visst är det skönt att komma iväg och klippa sig! Jag hade också gått länge innan jag kom iväg i mitten av februari och jag stortrivs verkligen med mitt lite kortare hår nu, får se hur mycket det hinner växa innan jag kommer iväg nästa gång. Jag har också gått länge hos min frissa ca 30 år och vill inte byta trots att jag har flyttat och nu behöver åka en bit för att komma till henne.

Kramar!

BP said...

Vilka drömbilder:-) Jag njuter! Vi är inte ens i närheten. Kanske lika bra det.
Hoppas du blev nöjd med din nya frisyr som du förhoppningsvis kommer visa upp för oss:-)
Vad gäller elpriset så fick jag elprisstöd trots att jag hade billigare elräkningar än året innan. Fråga mig inte varför. Tycker inte jag "förtjänar" pengarna. Mycket av elen i huset står ju HSB för. Men jag vet att folk som bor i villor var inte glada. Min bästis fick en elräkning som var 4 500 kronor högre än vanligt...

Brysselkakan said...

Verkligen vår hos dig! Och Phil, ja han hade inte så rätt i år! Kanske han inte hängt med i den globala uppvärmningen!

The Lost Kitchen har jag inte heller hört om men när jag kollade på kartan ser jag att vi åkte förbi inte så långt ifrån på vår väg till och från Orono, ME i somras. Ligger ju lite mitt i ingenstans så kul och märkligt att det finns en så populär restaurang där.

Hoppas du blev nöjd hos frissan!

Elisabeth said...

Men vad roligt att läsa att ni också förvarar en del varor utomhus på vintern! Här har folk mest gjort stora ögon när jag berättat om att jag använder balkongen som kyl. Det har hänt någon enstaka gång att det gått under noll, framförallt ett tag i december när det var ner mot -10 varje natt. Det mesta klarade sig ändå bra, en del (äggen t.ex.) tog jag in och för att slippa dricka iskall juice plockade jag in denna det första jag gjorde på morgonen. Men precis som du skriver, tack vare att den är inglasad blir ju temperaturen stabil.

Angående skor inomhus i Tyskland har jag inte superbra koll, men min erfarenhet är att folk går in med ytterskorna på våren/sommaren och tar av sig dem under vinterhalvåret, samt att många har inneskor inomhus. Och ja, jag håller SÅ med dig angående skor på fest! Hur snyggt är det att springa runt i strumplästen om man har en snygg klänning eller någon annan festlig outfit?! Inte snyggt alls.

På tal om elprisstödet fick jag "hela" 332 kronor. ;-D Klagar dock inte, för jag har ju haft billiga räkningar. Det roliga är att det känns som att jag nu verkligen FÅTT de där 332 kronorna, men egentligen är det ju en kompensation, inte något man får extra. Ändå känner jag mig lite rikare. ;-D

Annika said...

Bettan;
Exakt, när vi satte på de där listelementen visste vi att NU jäklar dras det ström. Men just då var vi tvungna då det var 12 grader härnere. Sen drar nog de bärbara en del också.
Men listerna är värst.
Ja jag är tacksam över att elpriserna här inte är som hos er.
1300 Bettan, bättre än inget. MEN ja, jag har ju följt detta i Dagens Nyheter, om nya regeringen har jg också en del att säga ... men bäst vara tyst ... ;-)

Förstår att du måste hålla efter ditt hår eftersom du har en så kort frisyr.
Du har ju väldigt tjockt hår också, eller hur?
Som du säger, en bra frisör måste man hålla hårt i!!!!
Att låta det gråna, såååå bra!!!! Det ska jag också göra om några år. Älskar grått hår, det är verkligen snyggt!!!
Bra beslut, och fasiken vad skönt att slippa färga, slinga etc.

Som här, Bettan. Läste att ni inte heller haft ngn vinter, att det gått direkt från höst till vår. Som jag sa, en november som varar i fyra månader, japp, japp.

NJUT av natur och hav. Det bästa, Bettan.

KRAMAR!!

Annika said...

Carin
BRA, en lättnad att ni har det så.
Då kan ni iaf pusta ut vad gäller det.
det var skönt att bli lite fixad igår, på tiden.
Serien går på HBO Max!
SÅÅÅ bra.
Kramar!

Annika said...

Lisa:
Ja, han kanske trodde det var Österrike han skulle sia om, haha.
Här går det snabbt, alldeles för snabbt.
tar faktiskt hellre än vacker och sen vår än detta.
men men
JA, prova din lycka genom att sända ett kort eller brev till TLK, blir du utvald så kommer du att bli serverad en underbar middag. Lite dyrt kanske med tanke på resor, boende och annat ... men what the heck :-D
Kramar!!

Annika said...

Humlan;
ÅÅÅÅ vad härligt, ser fram emot att få vara med om allt det där då jag kommer hem.
Det är ju så ljuvligt.
Jag vet, det är elelementen som drar ström. OCH massor dessutom.
Inte kul.
Men ja, snart ska det nog gå att stänga av dem. De nya värmefläktarna tror jag drar relativt lite ström, kanske är de billigare än just elelement? Tror att vi konstaterade det, P och jag.
nej, jag tror att de där slingorna ute drar så pass lite ström ändå ... eller jag kan ju ha fel ... men jag tycker du ska ha kvar dem så länge du tycker att de ska vara kvar.

Ja det är så skönt med håret nu.
Jag har gått hos min länge, åker numera till Arlington. Det är värt det. Så vi resonerar på samma sätt.

Stor kram till dig!

Annika said...

BP:
TACK fina du!!
ja det går snabbt nu!! Våren rullar in med stormsteg.
Mitt nya hår ser du idag ;-D
SÅ himla konstigt med återbetalningen av elen, somliga får som inte ska ha (härligt med lite stålar såklart, tack för det, hihi) och sen får sådana som ska ha inget alls (läste en artikel i DN om det).
Ja, sånt som din bästis drabbats av är ju bara såååå inte roligt, och rent katastrofalt för många. Inte bra.

Annika said...

Brysselkakan;
Han hade så fel!!
MEN det är väl så att "den gamla bondepraktikan" och gamla metoder inte funkar alls längre, vi har förstört vår jord för mkt för det. Sorgligt.

Tänkte faktiskt på dig, och er, när jag såg var den ligger. TÄNK om ni skulle skriva brev dit och sen kanske få bord? Vilken grej!! Så kan ni bo nära J, eller hos honom.
Men ja, jag förstod nästan att du varit i trakterna.
SÅ fint i Maine.

jag är nöjd efter mitt besök, och mkt fattigare, haha.

Annika said...

Elisabeth:
OOO ja!!!
På vintern har vi nästan alla drycker därute, typ iste, juicer och öl o vitt vin. HAHA.
Jag har dessutom potatisen liggande där + andra rotfrukter + lök.
Jag har liksom inget ordentligt skafferi i det här huset, så jag är glad under den period på året då jag kan ha rotfrukterna på däcket. Har dem i en liten tunna.
Gillar ju att du också kör så, såklart. Men du har alltså gått så långt att du stängt av kylen? Vi kan inte förvara mjölk, kyckling etc därute- Tempen är för skiftande för det. Men just drycker (inte mjölkprodukter etc) och rotsaker är perfekta därute.
TÄNK att du kan förvara allt på din balkong. DET tycker jag är otroligt!!! BRA!!

Att ta med inneskor under höst och vinter när man ska hem till ngn gillar jag.
MEN är usel på att komma ihåg det. Men i Tyskland kan jag tro att man liksom har det med sig i ryggmärgen.

EXAKT skorna är en del av ens outfit på fest eller bjudning. For crying!! Jag vill verkligen inte hasa runt i finkläder i strumplästen. SÅ töntigt.
USCH,
Minns att detta var med i ett avsnitt av Sex and the City, Carrie kommer hem till ett par där det är fest och paret kräver att alla ska ta av sig skorna. HAHA!!! Minns att det avsnittet var roligt med stor "känn igen faktor". Det var då Carrie utbrast, but they are part of my outfit!! OCH det är ju så det är, alltid.

Absolut, tacka och ta emot!!! Bara härligt med det stödet!!