Wednesday, March 01, 2023

Ljus och mys.




Godmorgon onsdag!


Och så blev det mars.
Det är vår igen.


Marsljuset är det vackraste ljuset på hela året.
Det är klart som glas. Jag har sagt det förr, men säger det igen, ställ ett stearinljus i ett fönster strax innan skymningen. Det är magi att se ett ensamt stearinljus mot en blå vårkväll.


På tal om ljus …
Nu när det våras tänder man kanske lite färre ljus än under höst och vinter. Det blir ju automatiskt så när ljuset dröjer sig kvar allt senare varje kväll. Fast jag gillar ju ljus året om, även på sommaren. Men givetvis brassar jag inte på det sätt jag gör under höst och vinter.

 


I höstas köpte jag batteridrivna värmeljus som går på timer.
Jag har de ljusen i många av mina ljusstakar. Alltså har min konsumtion av värmeljus gått ner. De här batteridrivna går på timer, de lyser i sex timmar och sedan stänger de av sig själva. Gillar. Nästa kväll slås de på automatiskt igen. Jag tycker om att gå och lägga mig medan det fortfarande “brinner ljus” på mellanplanet.
Jag har flera stycken ljusslingor i huset vilka också går på timer. Urmysigt. Ja, dessa ljusslingor (fairy lights) nyttjar jag året om. De gör så mycket för mysfaktorn i ett hem.


Ljus, det är nog så att vi nordbor från hygge-bältet (eller mysbältet) är extrema konsumenter av ljus och mys.
Vi har det med oss från barnsben, myset finns inom oss på ett så naturligt sätt. Visst, somliga har det mer och somliga mindre. MEN jag vågar påstå att vi från norr har ett alldeles speciellt förhållande till att mysa och bona in oss.
Jag tror även att vi från Norden, och i Norden, gör det mer hemtrevligt för oss än många andra som bor på samma breddgrad. Det har säkert sin förklaring i att Norden är en privilegierad plats på ett annat sätt än till exempel de nordliga delarna av Ryssland.
Sen har vi Alaska och norra Kanada också, men där råder det ju strängare klimat än i Norden. Golfströmmen ni vet som nästlar sig upp mot nordeuropa.
Har sett många program från Alaska genom åren på TV, och den staten fascinerar mig. Snacka om vacker, men det slår mig också att mysfaktorn i hemmen inte på långa vägar klår den som vi nordbor gjort till vår trots att vi ligger på exakt samma breddgrader.
Varför är just VI så mysknarkande?




Jag har fler ljusstakar hemma än någon av de amerikaner jag känner har, jag har fler ljus än min tyska vän från Bayern, jag har fler ljuskällor och mysbelysning än min granne från Kroatien har. Hos mina svenska vänner är det tvärtom, mysfaktor en masse.
För ja, de är ju svenskar med medfött sinne för mys.
Somliga hem här har, enligt mig, noll mysfaktor. NOLL.
Inser också att detta är högst personligt, det jag ser som trist kanske de tycker är behagligt och skönt. De kanske tycker att mitt hem är kvävande med alla ljus, kuddar och filtar.


I latinamerikanska länder anses levande ljus och död höra ihop. Man tänder bara ljus då någon dött, aldrig annars. De skulle få dåndimpen i mitt hem.


Jag har berättat detta förr, men för många år sedan satt jag härhemma och väntade på en hantverkare. Det ösregnade ute och det var ganska mörkt. Jag satt här vid köksordet och skrev samtidigt som jag hade en massa ljus tända för MYSFAKTORNS skull.
Hantverkarkaren kom, och han tittade misstänksamt på mig, och ljusen, med tveksamma ögon och sa på fullt allvar, Are you a witch, or something?
SÅ komiskt, jag skrattar än när jag tänker på det.
-OH no sir, I am just Swedish 😂




Idag ska jag plocka ner den utebelysning jag har haft i form av ljusslingor sedan i slutet av november.
Nu är det slut med det. Vintern är över och den belysningen behövs inte längre. Det är ju verkligen påtagligt hur ljusa kvällarna blivit. Nu går solen ner klockan 18 och upp 6:42.


Hur ser du på mysfaktor och levande ljus?
Är vi nordbor extremt mysknarkande?
I mitt fall känns det som om knarkandet blir värre år för år.
Frågan är, blir det överdos till slut? 😅

Ha en jättefin 1 mars var än du befinner dig!

21 comments:

Åke said...

Men oj så trevligt att hitta hit, ljus i alla former är något jag gillar skarpt. Tyvärr drog elpriset iväg lite i vinter så jag har hejdat mig lite, kompensera det med att ha kortare tid tänt. Jag har tre stugor på tomten jag numer sköter via app styrning. Jag värdesätter mysfaktor högt i vanliga stearinljus såklart. Dessutom är lukten högt värderad. Julen är min höjdpunkt, jag har som mål att alltid förnya minst en till lysande källa. Sista julen blev det fler. Nordbor kanske vill kompensera den mörka årstiden… och automatiskt kommer värmen in. Tända ljus har jag i mig från barnsben, det sitter i märgen. Kan nog lugnt påstå att jag är extremt mysknarkande. Jag har säkert 100 tals bilder i min blogg som handlar bara om ljus. Jag bor mitt i Sverige vid kusten på en ö som heter Alnö, har bara grannar åt ett håll, så jag bor mörkt till och måste kompensera det såklart 👍All ljus och värme till dig 🤗 Gissa hur många timmar jag lade ned för att fånga norrskenet som gick över oss dom senaste dagarna :)


Yvonne said...

Jag älskar att tända ljus och kan inte tänka mig att äta en middag under den mörka tiden utan att tända upp med ljus, sen när det blir ljust ute minskar konsumtionen drastiskt. Brukar även tända något litet ljus om någon väninna tittar förbi på en kopp kaffe, så mysigt att sitta och prata då.

Tror absolut att vi nordbor är väldigt mycket ljusberoende än andra. Vi gav ett gäng ljus till spanska grannar då strömmen gick och skulle vara mörkt i många timmar, de tackade artigt för ljusen men tände dem aldrig, satt hellre i mörkret, ha, ha. Nästa dag kom de och lämnade tillbaka alla ljus och tackade för lånet. Där förknippas också tända ljus med död. Synd, de går miste om mycket mys kan jag tycka.

Jag har också hur många ljusstakar som helst, vissa är favoriter och står alltid framme, de andra byter jag då och då. Köpte en på Tradera som jag älskar och tänder den varje kväll. Kommer från Design House och heter Shadow, har den i svart på ett glasbord och när ett ljus är tänt så ger ljusstaken skuggor på bordet i form av en stor stjärna, såååå vackert. Köpte den på Tradera för 120 kr, nypris över 800 kr, så det var ett klipp.

Utomhus har jag en lykta med batteridrivet ljus, skönt att slippa komma ihåg att släcka där tycker jag. Inte riktigt lika fint, men helt ok ljus.

I måndags hade vi ett helt fantastiskt norrsken även här i Stockholmstrakten, så vackert.

Trevligt inlägg som vanligt, nu dags för frukost och sen börja packa lite, planet går 06 imorgon och med 50 km till Arlanda så blir det uppstigning "mitt i natta" och taxin kommer.

Ha en fin 1 mars, vart tog februari vägen kan man undra?

Stor kram

Dr Jo said...

Hejsan,

Jag håller verkligen med om att ljuset är härligare nu på våren. Underbart. När jag bodde själv hade jag massor med ljus, kunde alltid köpa en till ljuslykta. Vårt hus nu och med småbarn är inte lika optimalt för det. Men jag satsar på ledljus jag med, toppenuppfinning!
Annars kan jag tycka att jag är lite dålig på det där med mys, men kanske inte jämfört med andra nationaliteter då :). Men kanske mindre än min syster och min mamma. Dom är/var experter på det där med mysig inredning. Jag har lite kvar att lära.

Komiskt det där med hantverkaren :) Vi har stängt av vårt belysning. Dags att ta ner den här med.

Jo men det kanske stämmer att vi har större behov av myset iom mörkret tänker jag. Tror inte det var lika vanligt i Australien. Men på den tiden var jag lite mer lockad av det bohemiska/indie och då kan man också få till det lite mer ombonat/mysigt.
Men kommer ihåg att husen skiljde sig mycket, allt ifrån insyn till avsaknad av blomsterlådor. Nu var det nog pga att vi hyrde ect och att det var i tropikerna, men men.

Kom och tänka på en diskussion i en FB grupp för svenskar som vill/bor i USA som gällde om att ha skor på sig inomhus. Hur dom saknade hall och skohylla ect. Hur gör ni hemma och hur har du upplevt det genom åren? Något du saknar eller har vant dig vid eller kanske till och med har?

Och jättefina bilder från gårdagens inlägg! Kul ändå med så annorlunda gravstenar. Tänk vilka möjligheter att göra något inviduellt. Men lite makabert kanske med gravstenar där man inte dött än. Men visst praktiskt ifall man inte har någon som kan ta hand om begravningsbiten.

Ha en toppenbra onsdag!
Kramar Johanna

Mamma C said...

Vi har ljusslingor med, både ute och inne. Jag har inte lika många batteridrivna ljus som du verkar ha. Men några blockljus har jag som är timer på.
Tända ljus är en sådan mysfaktor.
Men visst blir det mindre tända ljus under sommarhalvåret. Men sedan tänder vi till igen när mörkret kommer.
Ha en bra onsdag.
Kram Carin

Äventyret framtiden said...

Levande ljus är ett måste även här i vårt lilla hem. Varje morgon tänder jag levande ljus till frukost, det hör liksom till. Också till middagen.
Knarkande är jag nog inte men ljuskällor vill jag/vi ha. Jag trivs med mörkret också. När våra värmeljus från Ikea tar slut så ska jag också köpa liknande värmeljus som du har. Många ljuskällor kan få lysa upp både här och där när det är mörkt.
Vårljuset syns här också, det där särskilt sirliga fina smått magiska...
Inte som när vi bodde hemma i Norden men ändå ser man skillnaden, känner av den och hör den framför allt. Koltrastarna och finkarna sjunger redan innan ljuset har vaknat. Det är vår. Det är första mars!

Kramar !

Brysselkakan said...

Jag har ju haft förmånen att via min mans kollegor i USA blivit hembjuden till amerikaner på diverse ställen och ja, de kan verkligen inte detta med mys! Överhuvudtaget rätt trist inredningsstil hos de flesta och kan tänka mig att ert hem sticker ut! Har även varit hemma hos koreaner och kineser (visserligen boende i Bryssel just då) men de har ännu tristare inredningsstil och ofta plastöverdrag på sina soffor och stoppade stolar. Jo, man blir rejält svettig i baken efter fem minuter!

Vi i Norden har något unikt! Men jag har med åren minskat på tända ljus, egentligen vet jag inte varför!
Och idag åkte mina ljusslingor ute också ner!

Annika said...

Åke:
Varmt välkommen till min blogg. Jättetrevligt att ha DIG här!
Ja, ni har ju mkt mkt högre elpriser än vad vi har. TROTS att vi brassade i december månad med värmefläktar, utebelysning en masse etc etc var decemberräkongen inte högre än 250 dollar. DET kan vi inte klaga på.
Ni har det sååå mkt tuffare hos er just nu med elen. Inte kul alltså.
DU är som jag, julen är min höjdpunkt också. Bästa tiden på hela året.
Stearinljus är härliga, och vad gjorde i utan mys!?
Det låter toppen som du har det, Åke. Jag ska genast komma och besöka din blogg.

Norrsken!!! DIN lyckost! DET har jag aldrig sett i levande livet. Men åååå vad jag skulle vila!

VARMT välkommen tillbaka!!!

Annika said...

Yvonne:
SAMMA!!
Vid middagsbordet måste man ha ljus tända under den mörka, så är det bara. DET hör till!
Är det likadant när du är i Spanien, brassar du ljus där lika mkt som hemma i Sverige? Alltså även under vintern? Eller blir det annorlunda när du är norröver oavsett årstid?

Vi nordbor är verkligen ljusknarkare. Av rang!
KAN tro att det är som i latinamerika i Spanien, det förknippas med död. TÄNK så olika det kan vara alltså.
Tycker det är fascinerande med dessa skillander.
Tycker också de går miste om mkt när de inte tänder ljus. Hur är det med mysbelysning i övrigt, tycker du? Alltså hos spanjorerna? Och mysfaktorn överlag i hemmen?

Ja, helt rätt, vissa ljusstakar bara ska stå framme året runt. Jag har en från design house likaså som jag glömt namnet på nu, den syns på min bild. Jag har den framme hela året.
Din ljusstake låter jättefin!! Den skulle jag också ha framme året runt. VILKET kap du gjorde där!

JAAAA!!! Jag vet att ni hade norrsken över hela Sthlm. GUD så ljuvligt ... JAG har aldrig sett det.

Tack fina Yvonne för att du gillar dagens inlägg.

OCH nu dags för Spanien igen. Ert liv är bäst!!

Kramar och lycklig resa!!!

Annika said...

Dr Jo:
Marsljuset är totalt ljuvligt, så skirt och så klart.


DET är ju knepigare med ljus och allt sånt när man har klåfingriga småbarn, haha.
DÅ är det perfekt med batteridrivna. Like it!!!
MEN ja, klart att även mysfaktorgenen kan placera sig olika inom familjer, som i ditt fall :-D

Jag vet, den där hantverkaren, han såg så skeptiskt ut och trodde nog han klivit in i själva häxnästet, haha.
Ja, bort med utebelysning i form av slingor nu. Jag har precis tagit bort min.

Precis, det är ju så olika det där med mys över jorden.
Och ja, i varma klimat blir det ju mest bara konstigt med tända ljus. Det vet vi ju själva under sommaren också, det blir sååå mkt mindre konsumtion då.

ÅH är du med i den gruppen på fejjan ... den har jag gått ur, haha.
Vi har hall, och det har nog egentligen alla jag känner. Jag känner inte ngn som bor så att man kliver in i vardagsrummet. Men det där är olika i olika delar av landet.
Jag och P tar av oss våra skor direkt. Vi har tofflor inne. Jag har ingen skohylla som syns, den är i hallgarderoben. Jag kräver aldrig att mina gäster ska ta av sig skorna då de kommer hit.
Går jag hem till ngn tar jag för givet att det r helt Ok att gå in med skor. Ja i svennegruppen är det annorlunda, jag vet vilka av mina vänner som vill att man tar av sig, och jag vet vilka som inte bryr sig. Jag bryr mig, som sagt, inte.
Jag har varit hemma hos amrisar där man tar av sig skorna, och jag förstår att det blir allt vanligare här att man ber gästerna göra så. De som gjort så har haft lånetofflor.

TACK, ja den kyrkogården är ONEKLIGEN speciell. Måste tillbaka.

Stor kram till dig!!

Annika said...

Carin:
Ljusslingor är härliga. Och jag älskar att de går på timer.
Visst ger levande ljus en sådan mysfaktor, älskar det!!
Och visst går det i cykler under året.
Kramar till dig!!

Annika said...

Karin:
Eller hur!! DE är ett måste, de måste finnas i hemmet för att skapa mys.
Helt rätt att göra som ni gör att tända morgon och kväll.
Jag trivs också i mörker med ngn liten källa till ljus, speciellt då det skymmer.
Jag kan verkligen rekommendera de batteridrivna värmeljus jag har. De står sig länge. Köpte dem i sept,har bytt batterier två gånger och räknar med att byta igen i april kanske?
KAN tro att du ser ljusets skiftning hos dig nu också.
Det är just sirligt som du säger, ett bra ord!!
JA det är vår!!
KRAMAR till dig!!

Annika said...

Brysselkakan:
Men visst är det så!! Ofta iaf. Känner ju givetvis til motsatsen också, de som har det super. MEN på det stora hela är det LACK of the COZINESS FACTOR!! Absolut!!!! Fattar att du reagera på det när du är här.
Ja, B, och indier ... u mmmm ...jag säger inget mer ... men det är nog det värsta jag varit hemma hos. Ville bara gå ...
Min nageltjej är från Vietnam och hon säger att hennes vänner ofta har plasten kvar på möblerna, alltså fattar det inte. Sen säger hon att somliga vänner inte använder köken för de ska vara så fina som möjligt och de lagar mat i garaget ... Men det får jag nog ta med en nya salt ändå ...

Vi i norden är helt klart UNIKA. Ibland funderar jag på Alaska och hur icke hemtrevliga de hem jag sett där i olika program. Följer en kille på insta som bor i Alaska, han har det ganska trevligt. MEN jag undrar ändå varför det inte är mer mys med tanke oå hur otroligt stränga vintrar de har.
Så jag vet inte varför har blivit så mystokiga i norden? Ett rent privilegium kanske ...

Jag har precis tagit ner min belysning utomhus.
Men alla slingor inne får vara kvar året runt :-D

Channal said...

Hej Annika! Tack för dagens skratt!! "Are you a witch, or something? OH no sir, I am just Swedish!" Hahaha!!
Jag älskar att mysa till det med ljus och även på sommaren. Då har jag ljuslyktor och små ljusslingor. Här köps det vackra ljus, kronljus, värmeljus och doftljus. Det värsta jag vet är LYSRÖR! Ibland kan jag se det kalla ljuset och då tänker jag "Där bor det inte någon svensk".

Maken och jag sa just idag att ljuset är som kristall ett uppvaknade... som glas... man ser ALLT! Älskar ljuset på våren och just ljuset idag fast man ser allt damm inomhus! Det är MARS! LOVE!

KRAMAR Anna

Annika said...

Channal:
HAHA, ja jag vet ... jag börjar själv skratta än idag då jag tänker på det.
Precis det, det är supermysig att mysa till det på sommaren med lyktor etc. Jag har också utebelysning på däcket under de månaderna, men av en helt annan sort än julbelysning.
LYSRÖR är vidrigt, håller MED!!!! Du tänker rätt, hehe ...

Jag vet, vårljuset i mars. Som kristall. Finns inget vackrare på hela året..

MEN ja, det avslöjar mkt också.

KRAMAR!!!!

BP said...

Är rädd att jag skiljer mig från mängden här.
Levande ljus har aldrig riktigt varit min grej. Kan vara att jag alltid varit rädd att glömma släcka ett ljus och därmed förorsaka en brand. Å min svengelska man var absolut inte mysknarkare han heller så.
LED-slingor däremot älskar jag.
Tack och lov att vi alla är olika:-)

Elisabeth said...

Haha, vilken fråga från hantverkaren! Han fick nog något att berätta om för kollegor och familjen. ;-D

Jag tänder faktiskt ganska sällan levande ljus, men har ett litet förråd med värmeljus som jag plockar fram när andan faller på. Annars har jag mestadels batteridrivna värmeljus, dock inte med timer. Håller med dig om att det är mysigt att gå och lägga sig när det fortfarande finns en del ljuskällor tända. Under advent låter jag därför mina adventsljusstakar gå på timer, så att de släcks efter att jag gått och lagt mig och tänds igen innan jag har vaknat. Ja, det gäller förstås inte adventsljusstaken jag har i sovrummet, utan de andra. Det är verkligen en skön känsla att ligga och läsa/lyssna på radio och ana ljuset från ljusstakarna.

Tror som du, att människor i/från norra delarna av Europa generellt är mer för mys/belysning än andra. Inte alla förstås, men i allmänhet.

Ljuset såhär års ÄR i sanning underbart! Jag njuter både av ljuset i sig och av det faktum att det är ljust så länge. Inte ens när jag äter frukost vid 06:15-06:30 behöver jag numera egentligen tända lampan. Och när jag kommer hem skiner solen in i lägenheten, vilket är helt lyckoframkallande.

Intressant för övrigt med lånetofflor. Så hade en person jag kände i Österrike också, vilket var bra, inte minst med tanke på att golven var kalla. Ibland kan jag också ärligt talat tycka att det känns märkligt att gå runt i strumplästen hos folk... Det beror förstås på vem jag är hemma hos, men ibland har jag varit hemma hos några av mina kollegor och då hade jag nog egentligen helst haft inneskor/tofflor på mig. Det känns så "oklätt" med bara strumpor.

Susjos said...

Så smart med timer på värmeljusen, undrar om det finns här hemma också att köpa? Lustigt nog har vi sällan ljus tända, även fast jag älskar det! Men alltid när vi har killarna med flickvänner här hemma på middag eller andra gäster såklart, så tänds alla värmeljus och stearinljus ...
Älskar att ljuset är tillbaka..snart är våren här också...
KRAM!

Annika said...

BP:
DET är givetvis AAAA-OK!!!
Jag visste nog det, jag vet att du sagt det förr. Men alla KAN inte vara mysgalna, så är det.
Som du säger, tur vi är olika här i världen.
:-)
Nä, jag kan tro att din man kanske inte var det heller, engelsmän och amerikaner är lite lika där. MED stora undantag, såklart. Detsamma gäller ju oss svenskar.
LED-slingor är toppen!!

Annika said...

Elisabeth;
Han trodde väl han klev in mitt i en seans eller ngt, hahaha!!!
Sen jag skaffade mig mina batteridrivna ljus tänder jag inte heller lika mkt ljus längre. Fast det är lite underdrift för till helgerna tänder jag alltid en massa ljus. Mest kronljus.
Jag vet, det är väldigt mysigt att gå och lägga sig när det "brinner ljus" i huset.
Gillar det mkt. OCH du med, timers är verkligen SÅÅÅ bra!!!

Absolut, nordbor är stora knarkare av mys. Jag är bara så nyfiken på varför det blivit så ...
Vi är nog ganska unika där, tror jag.

JAAA!! Detta kristalljus nu är en dröm. Finaste på hela året.
speciellt i skymningen. Men även annars.
Så vackert.

Det var min amerikanska granne som hade det medan hon bodde här. De hade lagt in nya, fina golv och då bestämde hon, inga mer skor i huset. Så när man kom dit fick man ta på sig tofflor hon hade i en korg i hallen, hihi!!
Yes, yes ... det är oklätt att gå omkring i strumplästen. Ogillar.
Alltså inte hemma, men hos andra.
No.
Och på en fest så är det ju närapå töntigt, skorna man har på sig är ju en del av en outfit.
Om ngn har fest eller bjudning här tar jag bara för givet att det är helt ok att kiva in med skor, och det är ju det 9 gånger av 10.
Själv kräver jag aldrig att mina gäster ska ta av sig skorna då de kommer hit.

Hur är det i Tyskland/Österrike, tar man av skorna där hos folk? Har aldrig frågat Ingrid eller Irmgard (två tyska grannar och vänner). De har ju bott hör så länge så hos dem är det bara att kliva in, precis som hos mig. Men hur funkar det där med skor inne?

Annika said...

Susjos:
KAN verkligen rekommendera sådana ljus, gillar dem mkt.
Det kan ju variera väldigt det där med att tända ljus under vardagar. Men alltid på en middag, som du säger.
Kramar!
OCH ja, vår :-D

Anonymous said...

Vi har skaffat en mer vild än tam Maine Coonkatt med lång päls och otroligt yvig svans. Hoppar hon upp på bord med tända ljus, även värmeljus, är det kat (!) tastrofläge. En av våra tidigare av samma ras svepte svansen över lågan och började brinna! Så det är bara konstgjorda ”kronljus” och värmeljus som gäller här. Vi tänder dem också varje kväll framför tv:n och vid middagen, både egen och med gäster.

I Frankrike var detta också synnerligen ovanligt men man har däremot ganska mycket fasadbelysning och läskigt fula neonbelysningar på balkonger och altaner, främst kring Halloween och jul.

Angående det här med skor är det en ständigt pågående svensk debatt. Förr i världen gick man i bottiner och galoscher ovanpå sina inneskor och det fanns inte i sinnevärlden att man gick i strumplästen hos någon. Inte heller hemma, man hade inneskor och/eller tofflor. Jag är uppfostrad så, det ansågs och anses direkt ouppfostrat att gå utan skor hemma hos någon annan. Men 95% av svenskarna tycker inte längre så - det är därför svenska hallar nästan alltid karaktäriseras av en hög med blandade skort och folk som springer i svettiga och smutsiga tubsockor. Brrrr. Det anförs ofta numera att det här med att behålla ytterskorna på (under torra sommardagar) eller byta till inneskor hänförs till överklassen som hade och har råd att ha städpersonal och det kanske är så. Ofta hör man också att stilettklackar gör hål i parkettgolv. För mig är det en skillnad mellan stad och landsbygd - i t ex skånska hus på landsorten har man fortfarande en stor farstu där man hängde av sig overall och ställde ifrån sig leriga stövlar innan man gick in (med tofflor!) i övriga huset.

I Frankrike kliver man också rätt in, hallarna är små och utan skohylleplats, alla torkar av sig om det behövs och det var under våra år där befriande skönt att slippa ens bry sig om ”problemet”. Nu tillbaka i Sverige försöker vi säga till våra gäster att de inte behöver ta av sig (ibland säger vi också att vi inte vill det) men det sitter numera så djupt i den svenska folksjälen att folk blir klart obehagligt berörda och faktiskt inte klarar av att gå in med ens avtorkade sommarskor/sandaler och sitter och skruvar på sig. Helknäppt! Hälsar anonyma Monet och önskar dig välkommen till ett just nu kylslaget Stockholm. Hoppas ni får en fin avskedceremoni för din fina pappa!