Thursday, February 23, 2023

Ta del av, Brist och Borde knipa ...




Hej torsdagsmänniskor!



* Kul att ta del av …

… era tankar vad gäller AI igår. Långa och initierade kommentarer följde det inlägget.
Mycket intressant och lärorikt att höra hur ni tänker. OCH väldigt intressant att få ta del av detta ur lärarperspektiv. Tack ni lärare som berättade om hur ni ser på det hela, Elisabeth och Brysselkakan.

Ja, high school är krävande och den är jobbig om man tar svårare spår.
Karolina brukar säga att HS-åren var hårdare än de fyra år hon läste på universitet. Och jag minns ju hur överröst av läxor och projekt hon ständigt var under de fyra år hon gick på gymnasiet.
Karolina fick plugga till sent på nätterna, lärarna ställde höga krav på dem. Allihopa. Och speciellt i det klasser som var just IB-klasser. IB innebär just slutuppsatser i de ämnen man tar sådana klasser i. Ja förutom slutprov och läxor då.

Som sagt, jag återkommer med fortsättningen. Jag kan dock tänka mig att oron är stor hos många fuskare nu. Skolan lär ju låta de blivande universiteten få veta om detta och sen antar jag att det är upp till de skolorna att avgöra. FAST, det här vet jag inget om egentligen så jag låter allt vara osagt tills jag vet mer exakt. 



* Bristen på kronljus. 

Som sagt, efter söndagens vandring i skogarna nära IKEA Woodbridge intog Peter och jag en köttbullslunch på det stora varuhuset.
Alltså jag måste erkänna att jag älskar IKEAs köttbullar och mos, haha. Det gör andra också, det är då säkert. Restaurangen på söndagen var knökfull.

För några veckor sedan var jag och min kompis Lotta på IKEA i College Park (vårt andra IKEA-varuhus i DC-området).
Då kunde jag berätta för er att de inte hade vare sig värmeljus eller kronljus. DET tyckte både Lotta och jag var så konstigt.
Det har nog aldrig hänt förr att de inte haft dessa på lager. Kan berätta att jag slutat köpa värmeljus från IKEA eftersom jag tycker de är så dåliga. Men det var min granne som beställt av mig.

I söndags hade IKEA värmeljus i parti och minut, som sig bör. MEN inga kronljus.
Är det detta något ni märkt av? Har IKEA månne slutat sälja dem??
Kronljusen på IKEA är ju jättebra och det är faktiskt himla trist om det inte ska gå att få tag på dem längre.  

För övrigt, matavdelningen var lika dålig som alltid.
Jag kommer ihåg då det de sålde märkesvaror och när de hade gott om dem. Numera kör de nästan enbart sitt eget märke och det var dessutom så utplockat på hyllorna.
Jag köpte inget därifrån alls. Kalles kaviar hade de, och mjölkchoklad från Marabou samt Pågens gifflar, annars var allt bara IKEAS eget trötta märke.

Noterade att de slutat sälja smågodis i lösvikt. Det kanske de slopade i och med pandemin? Vad vet jag. Det godiset var inte speciellt gott heller så jag tror inte någon saknar det.

Ibland får jag för mig att matavdelningarna på IKEA-Sverige är mycket bättre än i utlandet.
Inte så konstigt kanske, men vi saknar verkligen den matavdelning som IKEA en gång hade. Den var BRA.

Om jag ska få tag på svenska matvaror åker jag till en tysk affär som även säljer många nordiska varor. Eller så beställer jag online. IKEA kan man absolut inte förlita sig på längre.



* Jag skulle ju knipa men …

… jag drar upp vädret ändå.
Gott folk, idag ska det bli rekordvarmt här hos oss. Japp, värmerekord kommer att slås idag, det ska bli 27 grader!
JA, du läste rätt, TJUGOSJU GRADER VARMT!!

DET är alltså en all time high någonsin i februari.

Inne i DC blommar redan de tidiga prunusträden.
Påsk och pingstliljor blommar. Körsbärsträden lär ska blomma redan i början av mars.

Kul?  Nej det tycker jag inte.
Det är snarare kusligt och oroväckande.

Så idag blir det sommarvärme av rang här.
Imorgon 18 grader (också mycket, mycket över det normala). På lördag tre grader. Berg och dalbana much?

Hörde nyligen att vi endast har haft fyra dagar med normaltemp i februari, resten har legat väldigt mycket över.

This is now …



Önskar dig en riktigt fin dag!

20 comments:

Elisabeth said...

*Ja, de fuskande eleverna är säkert mycket oroliga nu. Med rätta förvisso, men det går ändå på något sätt att känna med dem. Dock hoppas jag att det blir konsekvenser, just för att visa att fusk är förbjudet och inte passerar förbi utan åtgärder.

*Å, jag minns Ikeas matavdelning i Österrike! Då sålde de fortfarande bara "riktiga" märken. Brukade köpa Delicatos dammsugare och andra godsaker där. Minns att de hade lax också. Det var förstås inget jag köpte, eftersom jag redan då var vegetarian, men en italiensk kompis älskade den laxen.

*Våren är verkligen extremt tidig hos dig! I år är den så tidig att till och med jag (som annars inte oroar mig så mycket för klimatet, inte för att jag på något sätt förnekar klimatförändringarna, utan mer för att jag lätt kan koppla bort dem) tycker att det är skrämmande. Galet med så mycket blomning redan. Ni kan väl lika gärna ha snöstormar såhär års?

PS. Kunde inte låta bli att skriva en till kommentar på AI-inlägg. ;-D Var bara tvungen att kommentera detta med att skriva för hand. DS.

Yvonne said...

Oj, missade gårdagens inlägg för vi drog iväg redan vid 08 tiden, får läsa på mig, lät som ett intressant ämne.

Här på IKEA råder ingen brist på kronljus, iaf inte i Malmö där jag var senast på IKEA. Ska in till stan idag och nu har ju IKEA en stor butik inne i stan i Gallerian som jag ska kolla in. Nu behöver inte de som bor i stan åka vare sig till Skärholmen eller Barkarby, utan har sitt eget inne i stan.

Tycker inte matavdelningen i Sveriges IKEA är något att hänga i julgranen, har verkligen blivit mycket tråkigare än tidigare.

Jag köpte värmeljus i Malmö och de var väldigt bra kvalitet på, kanske har de fått gå tillbaka till det gamla "receptet" om många klagat över kvaliteten.

Men fy så läskigt med klimatet hos er, klart oroväckande. Här märker man inte så mycket, märker mycket mer i Spanien.

Fantastiska bilder som vanligt, skulle passa som tavlor eller vykort, synd ingen skickar vykort längre. Du kunde blivit stenrik om du sålt alla dina vackra foton. Men en fotoutställning tycker jag absolut du ska satsa på.

Här kommer det snö eller snöblandat regn mest varje dag, tur vi åker nästa torsdag till varmare temperaturer och ff allt sol.

Nu ska jag hoppa in i duschen för vi ska in till stan och roa oss med lite shopping och lunch och kanske avsluta med en semelwrap från Tösses.

Ha en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram

Anonymous said...

Vi som packar för sportlov i Washington DC är helt förvirrade: shorts eller vinterjacka?!? Men vädret är lite konstigt här i Stockholm också, vårsol o snöstorm om vartannat! Aprilväder i februari!

Äventyret framtiden said...

Vi köper IKEA:s kronljus, 100 % stearin via ett företag som heter FASP, här i Funchal. Hon, Catarina, har ena foten i Sverige, den andra här och har öppnat en Nordic Centerbutik där hon vissa tider på året håller öppet för oss nordbor så vi kan köpa smått och gott och bl.a. kronljus och värmeljus. Hon tar varorna hit via lämplig transport, varierande .
Jag kan hålla med om att värmeljusen inte är desamma som tidigare men kronljusen är outstanding och jag lagrar alltid upp ett stort gäng, bara för att ha och också för att ge bort som gåvor. Här bränner de inte ljus alls på samma sätt som vi är vana med. Ofta har våra gåvor till portugiser vi känner , hamnat i någon kyrka. De måste stå där och ståta extra bra de svenska ljusen i jämförelse med de välrinnande andra.
Dina fotografier är makalöst vackra. Så ljuvliga, rena konstverken.
Ha en fin torsdag !
Stor kram!

Dr Jo said...

Hejsan,

Ja det var ju tråkigt när IKEA "förbättrar" utbudet till det sämre. FÖrhoppningsvis kommer kornljusen tillbaka snart.
Här vobbas det, det är högsäsongen av alla möjliga sjukdommar och lillan har tyvärr magsjuka, dock av den milda graden så inga uppkastningar. Men det är inte så lätt att jobba samtidigt när barnen inte är sjuka på riktig så att säga. Det blir lite trixande.

Men shit, 27 grader, vilken chock naturen måste få. Alla blommor och träd och annat som säker lägger i högväxeln, får hoppas att det inte kommer frost sen. Då blir det tråkigt. Här snöar det och även om det inte är det vädret jag är så sugen på så är det väldigt mycket bättre än regn.

Jättefina bilder och det är väldigt härligt att se bilder på blommande blommor, även om det är "fel" säsong.

Önskar dig en härlig dag också.
Kramar Johanna

Mamma C said...

Jag köper värmeljus hemma i Sverige istället en på IKEA. Tycker inte heller de är så jättebra längre.
Jag har inte bara åkt till IKEA för att köpa något på matavdelningen sedan vi flyttade hit. Ska jag ha något svenskt så köper jag det i Skandinaviskabutiken.
Här är vädret fram och tillbaka också nu. Varmt ena dagen och sedan småkyligt nästa dag.
Kram Carin

Annika said...

Elisabeth;
Jag kan bara tänka mig deras ångest. Och hur förbannade deras föräldrar måste vara. Oj oj ...
OCH rädslan för att kanske portas från det uni de kommit in på. ÅNGEST!!
Men de har ju alla gånger lärt sig en läxa.
Min killgissning, de kommer inte att ta full IB-examen. Men som sagt, fortsättning följer ...
HUA!!

En gång i tiden var IKEAS matavdelningen rena drömmen. DE hade såååå mkt och det var verkligen trevligt att handla där.
Förstår att du tyckte det också.

Ja, jag tittade tillbaka på mina foton från tidigare år. Vi har haft snö i massor den här tiden, och is på sjöarna. Och att det blommar så här denna tid ÄR helt nytt.
Våren kommer att gå så fort och i april kanske det finaste redan är över. April är ju annars lätt den vackraste månaden här.
Gillar det INTE!!!

YESS!! UPPSKATTAR din kloka kommentar!! TACK för den, du är ju min gymnasielärare i Sverige!!!

Annika said...

Yvonne:
Haha, helt OK!!!
ÅÅÅ vad bra, då har de inte slutat med dem iaf.
För de ljusen är BRA!!!!
JA, jag var inne på IKEA i Gallerian i somras. Så himla bra att kunna gå dit för de mindre grejerna. Gillar!!!
Ja kolla gärna, men det låter hoppfullt ändå att de fanns i Malmö. Kanske sitter de fast på ngt lastfartyg.
OK, lika taskig mat hemma på matavdelningen alltså. TRIST!Fast ni har ju all mat ni vill i butikerna :-D
Visst är det otäckt med vädret här, gillar det inte.
Det är tre veckor för tidigt. Kanske tom en månad. Otrevligt.

AWW, tack du är alltid så snäll då du kommenterar mina bilder.

Jag är glad att ni har lite vintrigt ändå, det är inte helt sänkt alltså.

Och jag älskar att ni snart ska ner till Spanien igen, så härligt liv.

OCH så Tösse och en dag i stan. INTE dumt.

KRAMAR!!
TACK!!!

Annika said...

Ano
Tror jag vet vem du är, hihi.
Jadu, vad ska jag säga? Kollar vädret i nästa vecka ...
OK, lördag 6 grader (står det nu), sen skiftar det mellan 8-14 grader.
Risk för regn är det tydligen hela veckan.
Jag säger, lager på lager så ni kan skala av er. TUR har ni ändå, ni kommer att få se en massa blommande träd. KOM då ihåg att det är sjukt tidigt och helfel. MEN bra för er ändå. Det hade lika gärna kunnat snöa.
Ni har också en konstig vinter.
Inget är som det ska.
Välkomna hit!!

Annika said...

Karin:
MEN vad TREVLIGT!
Vilket bra initiativ av Catarina. OCH härligt för alla nordbor på ön att få handla lite hemlandsgrejer. GULD!!
Kronljusen ÄR outstanding!!
DE är sååå bra. Därför skulle det vara så tråkigt om IKEA slutar sälja dem.
Men förmodligen ligger de väl fast i ngn transport.
Tror jag det, att de inte bränner ljus som vi nordbor gör. SAMMA här!!
Inser att vi i norden måste vara knarkare av ljus. HAHA!!!
TACK fina Karin för dina snälla och fina ord.
Stora kramar till dig!!!

Annika said...

Doktor jo:
Urtrist, men förmodligen kommer de. De är säkert fast i ngn transport nånstans.
För IKEAs kronljus ÄR bra.

Vabruari ja, den har jag hört talas om, haha. Jobbigt. Och magen också, urk!!

27 grader, idag lär det väl bli ngt av en explosion. USCH:
Sen kan det ju komma riktig kyligt väder som tar kål på många blommande träd.
Tycker inte om det här alls.

Tusen tack Johanna.
Krya på er alla nu.

Kramar!!

Annika said...

Carin:
Alltså jag fattar det fullkomligt. IKEAs är inte vad de varit.
Avis på er som ju verkligen har svenska butiker runt om er.
Måste vara så härligt.
Kramar!

bettan said...

Dina foton Annika....så vackra.

IKEA:s kronljus är riktigt bra. Har oftast ett lager.
Däremot IKEA:s matavdelning i Malmö eller Helsingborg har aldrig imponerat.
Går nästan aldrig inom och de gånger jag gjort det blir det sällan något handlat. Kan någon gång bli sugen på deras krusbärsmarmelad. Svårt att få tag på i andra affärer. Mogna krusbär är inte dumt, ett underskattat bär.

Här i Lund är det många nyanser av grått denna torsdag. Men våren är här.

KRAMAR!!

Annika said...

Bettan:
Aww Bettan, TACK!!!! Så gulligt sagt.
BRA att IKEA inte lagt av med dem, känns bra.
Matavdelningen är verkligen usel numera. En gång var den sååå bra.
krusbär!! Närapå världens godaste bär. ÄLSKAR de bären!

Vår hos oss alltså. Pratade just med min syster, yrsnö och slask i Sthlm.

KRAMAR!!

Brysselkakan said...

Så fortfarande slut på kronljus på Ikea hos er... här tror jag det är gott om dem, i alla fall ser det ut så i appen.
Matbutiken hos Ikea är mest ett skämt numera... har bara köpt av en vara där de senaste åren; 70% mörk choklad men den har de SLUTAT med...
Annat var det förr när man kunde köpa svenska varor när man bodde utomland, inget sånt numera och bara deras egna lite konstiga varor.

BP said...

Visst är det märkligt och onormalt med sådana värmeböljor i februari. Global warming it is. Ja, inte här då. Här snöar det och temperaturen ligger runt nollstrecket. Inget roligt väder heller...
Ja, det där med servetter och olika ljus hos Ikea. Har inte besökt det blågula varuhuset på år och dag, så jag vet inte om dom säljer dom. Matavdelningen minns jag inte ens att de hade här. Restaurangen däremot minns jag väldigt väl. Deras ox- respektive fläskfilé med bea och pommes var otroligt goda för sisådär 10-15 år sedan;-)

Anonymous said...

Ray of light and cherry blossom… love!

Var på IKEA förra veckan. Köpte ett gäng kronljus. Fanns massor av dem. Håller med ang deras värmeljus. De går inte att tända på nytt när man har blåst ut dem fast de inte har brunnit värdigt. Konstigt! Såg att de hade ett annat märke. Vi köpte några för att testa och de funkar. Köper mat väldigt sällan på IKEA. Sist vi var där fikade vi för 30kr. Två koppar m kaffe och två wienerbröd. Det är billigt!!

Mycket oroväckande med värmen hos er!! Känns inte ok! När det händer miljökatastrofer är människan väldigt liten. Här har vi SNÖ och sportlov!

KRAMAR Anna Channal

Annika said...

Brysselkakan;
Ja, så skumt va. På två olika ikeor och helt slut.
Men det är nog så att de väntar på en laddning. Skönt att de ännu verkar finnas hos er.
IKEAs matavdelning är ett skämt.
Ja tänk vad bra den var förr.

Annika said...

BP:
Igår var det fullkomligt galet här. DET kändes som sommar.
Idag lite bättre. Global warning it is ...
SÅ otäckt.
Ni har ju heller inte de vintrar som varit. Så milda numera och även om ni får snö då och då är det ju inte som förr.
Det är också en sak, hemma verkar de servera så mkt mer i matsalen, här är det nog bara köttbullar, eller så känns det iaf. Av det varma rätterna. Sen har de laxtallrikar och ngn kladdkaka.
Urtrist.

Annika said...

Anna:
Låter bra, det är säkert så att de ligger på ngn lastbåt och väntar att skeppas in.
Älskar deras kronljus.
Värmeljusen är värdelösa, de går inte att tända och de brinner bara i fyra timmar. Gillar inte.
Så du hittade ett annat märke värmeljus på IKEA? De jag köper här är mkt bättre än IKEAs, men jag gillar att IKEAs kommer i 100-pack.
Nu har jag börjat köpa genomskinliga värmeljus alltså istället för metallkopp är det genomskinlig plast.
Gillar IKEAS matsal.
OCH älskar deras köttbullar, haha.

Värmen här är bara så fel och så läskig. Igår var det rent overkligt .
NJUT av sportlov och SNÖ!!!


Kramar!!