Friday, February 10, 2023

Sporternas final




Fredag!


Så snabbt går veckorna.
The Fridays just keep coming faster and faster the older you get … 

Jag hoppas att ni alla har en trevlig helg framför er.
Här i USA råder det närapå helgdagsstämning, eller så känns det (haha). Det är nämligen helgen S som i SUPER BOWL!! 
Det är alltså finalen i NFL, den amerikanska fotbollsligan. Finalmatchen står mellan Kansas City Chiefs och Philadelphia Eagles.



Årets quarterbacks. Bild från ESPN.


Super Bowl är ENORMT stor.
Det är lätt det allra största sportevenemanget på hela året.
Nothing, absolutely nothing, beats the Super Bowl.
Även den som bryr sig noll om amerikansk fotboll (som Yours Truly) tycker att det är kul. Det är, helt enkelt, en stor festdag för alla. 



Amerikansk fotboll är den största sporten här i USA. Basket ligger som god tvåa och den är tätt följd av baseball.
Om du frågar mig (vilket du inte BÖR) så är både amerikansk fotboll och baseball ASTRISTA. Basket kan jag stå ut med i nödfall.
Jag somnar av amerikansk fotboll och baseball, jag får klåda, jag orkar inte … 
Peter är sportnörd och älskar både amerikansk fotboll, basket och baseball. 
Ni kan bara gissa hur många gånger han försökt förklara reglerna för mig. Men jag bara orkar inte ta till mig det han säger … Dagens sanning, haha. 
På fjärde plats, enligt en lista jag har hittat på nätet, ligger boxning, sen hockey och på sjätte plats fotboll, eller soccer som man säger här. Golf ligger sjua.



Men amerikansk fotboll leder denna sportliga högt.
Så ja, Super Bowl innebär då att man gör fest av hela matchen. Vi ska hem till min kompis Susanna och hennes man Marc. Det är tradition sedan många år tillbaka. Vi äter gott, dricker gott och matchen är givetvis helig för de flesta där, utom för mig (givetvis). 



Det som omger matchen är ren och skär show. Från nationalsångens framförande till “the half time show”, i år är det Rihanna som uppträder.
Reklamen är ruskigt, svindlande påkostad och därmed rolig också. Jag menar reklam suger annars, men under Super Bowl är den riktigt kul.



 



Förresten, på tal om Rihanna …
Jag lyssnade på ett radioprogram nyligen och där berättade man om en amerikansk präst som fått en svår hjärtinfarkt-vilken han överlevde-men prällen menar att han var “över på andra sidan och vände”.
Dock, denne präst hamnade inte i himlen, vilket man ju skulle kunna tro om en man som tjänar gud fader sjäv. 
Nej, han hamnande istället i helvetet. Och nu kunde han berätta att han visste vilken låt som spelas på "repeat" därnere, och det är ingen mindre än Rihannas låt Umbrella. MEN, den är inte framförd av Rihanna utan av ett mycket dåligt coverband. 
När jag hörde detta skrattade jag rätt ut. HUR komiskt!!!
Återigen prällen, varför hamnade han i helvetet kan man fråga sig? HAHA.



Imorgon ska Peter på basket nästan hela dan, college basketball.
College-basketen är superstor här i USA. Faktum är att basket på collegenivå är större än proffsligan NBA (National Basketball Association).
Peter ska gå och se sitt gamla universitet spela. Jag är glad att få vara hemma under tiden. Tack och lov för det.
Jag kommer att ägna dagen åt att se dokumentärserien Surviving Death som min fina bloggläsare Anne tipsat mig om.
Så medan Peter hejar fram sitt lag i basketen ska jag ägna mig åt nära-döden-historier. Visst låter det upplyftande så säg?
Nä, men jag ser fram emot det mycket. Serien finns på Netflix för den som är intresserad.



Med detta önskar jag dig en riktigt fin helg!

23 comments:

Yvonne said...

Jag håller med dig till fullo om alla de där sporterna, sååå tråkigt att se, ödsla typ 90 min med fotboll och se vuxna karlar jaga runt efter en boll och så kan en match sluta 0-0. Enda sporten som är ok att se på TV (är aldrig på plats och ser) är handboll, där händer det saker hela tiden. Jag sitter inte och tittar på det heller utan kan slänga ett öga på det då och då och göra annat under tiden.

Det där med att ha lite party, som ni ska ha nu när ni ser på Super Bowl finalen låter ju trevligt.



Så prästen var vid helvetets port och vände, skulle jag varit präst och varit med om det hade jag nog omvärderat min tro, ha, ha.

Ska kolla om Surviving Death är något för mig, dock inte ikväll för vi ska till Hamburger Börs och äta middag och lyssna på Björn Skifs som jag fick i present av våra barn när jag fyllde i december. Ska bli kul och imorgon drar vi ner till Skåne till våra barnbarn, dotter och svärson och är kvar till torsdag nästa vecka.

Ha en fin helg och may the best man win ikväll säger jag och skickar en stor kram

bettan said...

Återigen är jag i ett väntrum och assar på att förlusta mig med ditt blogginlägg.
Skrattar högt åt prästens dråpliga upplevelse.

Orkar inte med att kolla på sport. Tål inte ljudnivån. Kommentatorerna berättar så mycket onödigt och är oftast extremt högljudda. Och all musik. Jag hör hur tråkig jag låter. Min mor kollade på mycket sport och var jämt uppdaterad. Så det intresset har icke gått i arv.
Kollar när Sverige spelar fotboll men annars så gott som ingenting.

Instämmer med det du skrev inledningsvis, nu är det fredag igen.
En solig sådan i Skåne.

Trevlig helg / KRAMAR!!

Dr Jo said...

Ahh sport, något som varken jag eller min man kollar på. Jag kan tycka att landskamper är roliga ibland, men glömmer oftast bort att titta på dom. Dock så kan det vara kul när man är på plats, då blir det oftast en mer intensiv stämning.

Har svårt för att vissa män ska vara så himla emotionella just vid sportsammanhang. Då är det helt okej att bete sig hur som helst. Men men each to their own.
Dock kul att det blir en stor fest av det. Har också hört talas om dessa SuperBowl reklamerna hur mycket det kostar och vilken hype det är runt omkring det hela.

Hahah mycket ärligt av prästen att erkänna att han kom till helvetet. Om inte något så hade nog det fått mig att tänka om mina levnadsval (om jag nu var präst) :D Samtidigt kanske det är mer livat i helvetet. I mitt helvete skulle det nog spelas jazz, typ loungejazz. Värsta jag vet.

Äntligen helg, wohoo.

Och gällande min förlossning under pandemin så fick min man som tur var vara med. Det var lite olika beroende på vilken kommun ect. Men här i Uppsala fick mannen vara med, just då iallafall. Och jo det var absolut en passande tid att ha en bebisbubbla.

Hoppas ni får en bra helg, "fel väder" till trots!
Kramar från Johanna

Mamma C said...

Jag tycker sport är kul och jag har själv spelat fotboll, handboll när jag var ung. Men fotbollen var det jag höll på mest med.
Det som jag tycker är tråkigt att se på tv:n av sport är hockey. Det ska man se live tycker jag.
Ha en fin helg nu och det var en kul historia om prällen 😂. Varför hamnade han i helvetet 🤔😄.
Kram Carin

Annika said...

Yvonne;
Jag vet, jag får andnöd bara av tanken. Blir sååå uttråkad. Det är det perfekta sömnmedlet.
Fotboll ja, alltså den vanliga, urtrist också.
MEN haha, jag håller med dig om handboll. DET är riktigt kul att se, och ännu roligare då jag såg det med min pappa som spelat handboll själv. Nej, men det är faktiskt kul att se handboll. Det går snabbt och det är fart.

Vore det inte party runt Super Bowl skulle jag inte följa med, hehe. Nej, men det är showen och partyt som gör allt.

Den där prällen ja, ja jösses. Om jag stått i helvetet hade jag nog omvärderat både tro och leverne. Komiskt.

Surviving death är nog inte helt fjäderlätt, tror jag. Men intressant och jag är nyfiken. P vill inte se den, så jg passar på nu när han ska på basket.

Men Yvonne, vad kul med Hamburger Börs! Vilken fin och trevlig present!
OCH Björn Skifs, det KAN bara inte bli fel. Vilken toppkväll.
SÅÅÅÅ rolig vecka för er, Skåne och dotter och barnbarn. BÄSTA livet lever du.

KRAMAR och trevlig helg!!

Annika said...

Bettaan.
Suck ja, de eviga väntrummens tid ...
Hoppas det går snabbt och bra.
Prästen ja, ja jag skrattade rätt ut och jag var ute och gick när jag lyssnade på det. Ja herregud, hur hamnade han i helvetet.

Sport, jag är som du, bryr mig inte. för det mesta iaf.
Och ja, varför ska alltid kommentatorerna prata så högt. BLÄ.

Tiden går snabbt och fredagarna kommer verkligen slag i slag.

KRAMAR i massor och trevlig helg!!

Annika said...

Dr Jo:
Jag bryr mig inte heller. Förutom vid stora landskamper, OS finaler etc.
Men annars? Nä ...
JA, sporten väcker sådana känslor. Inget förenar som sporten, där är alla fans lika. OCH det är väl vackert på ett sätt.
Men ja, visst väcker det känslor.

Jomen just SB, inte matchen per se, är faktiskt roligt. Det är högtidligt till en början med nationalsången och stridsplan som flyger lågt över stadion och militären är representerad på planen också.
Alla färger sas.
Sen är det bara show och spel och bra reklam, haha. DET är sjukt mkt reklamavbrott under en amerikansk fotbollsmatch. Alltså en match kan ta över 3 timmar. FATTA att man blir LESS!!!

Prällen ja, mkt ärligt av honom att säga att han kommit till helvetet. JA jag skulle också omvärdera mitt liv efter det och börja leva på annat sätt, haha.
DET kanske är så, att ii helvetet spelas den musik man hatar av dåliga coverbands, i mitt fall skulle det vara death metal. HAHA.

Tack för att du berättade, så bra att din man fick vara med. Tyckte sååå synd om alla kvinnor som födde och inte fick ha mannen/partnern vid sin sida. Så bra att du fick ha med honom.

Kramar och trevlig helg!!

Annika said...

Carin:
Kul att du spelat så mkt själv. Fattar absolut att du gillar att kolla sport, det känns som om man är udda när man inte gör det. De allra flesta gillar nog sport väldigt mkt, tror jag. Bra det.
Handboll tycker jag faktiskt är roligt att se också! Går så snabbt och det blir många mål.
Gillar hockey OK, speciellt om det är stora matcher.

Prällen ja, hur hamnade han i helvetet? Så komiskt.

Ha en toppenfin och bra helg!
Kramar!

Brysselkakan said...

Sport är egentligen inget jag tittar på. Men jag är ju gift och har turen att han gillar mer tysta sporter! Golf och snooker! Och F1, det är inte så tyst men man slipper en massa musik och skrikande publik!

Blev full i skratt av att prästen hört Umbrella där "nere". Den låten är för oss starkt förknippad med ett besök på Six Flags, minns inte om det var i LA eller Atlanta, men alla barnen, min man och jag säger nästan unisont "Umbrella" när vi pratar om Six Flags! Den spelades över hela stället hela tiden.

Önskar dig en fin helg!

BP said...

Superbowl - WOW. Minns Superbowl i Miami 1989. Nu var det inte Miami själv som var i finalen, men festen var lika WOW som El Classio (fotbollsmatch mellan Real Madrid och Barcelona. Gatorna i Miami var folktomma och alla satt framför tvn. Kan heller inte reglerna, men jag förstår "tjusningen".
Basketball gillar jag. Ett snabbt spel som är "överskådligt", vilket man inte alltid kan säga att fotboll är. Å nej, jag ska inte försöka förklara för dig vad offside är. Jag lyckades inte med min man heller - omvända förhållanden jämfört med Peter och dig;-)

Humlan said...

Jag gillar ju sport, men inte de sporter som du skriver om i dag. Jag vet att Superbowl brukar vara runt min födelsedag och var lite förvånad över att det inte var förra helgen, men jag förstår inte heller reglerna utan ser bara en massa folk som springer på varandra eller jagar varandra ...
Mina sporter är friidrott, längdskidor och skidskytte, men även där så går jag lite till och från under sändningarna.

Rolig präst som i alla fall har starka känslor för viss musik ... Jag tänker på de där orden i trosbekännelsen "nedstigen till dödsriket, på tredje dagen uppstånden igen från de döda, uppstigen till himmelriket ..." Är det inte så att (i alla fall vissa) kristna anser att man först kommer ner i dödsriket och att man där prövas och får sin dom? Och att han därför säger att han har kommit ner i helvetet, inte för att han har syndat så mycket, utan för att han ska prövas?
Eller är jag helt ute och cyklar?

Nä, nu ska jag sova istället för att försöka rota fram gamla kristendomskunskaper ur en trött hjärna.
Ha en trevlig helg!
Kramar!

Äventyret framtiden said...

Haha, prällar! Det finns varken himmel eller helvete men med god fantasi så. Något finns det men det handlar nog mera om något helt annat. Kul fördelning ni har du och Peter denna helg. Skulle nog välja som du gör!
Trevlig helg Annika!
Kramar!

Anonymous said...

Jag gillar sport av alla sorter. Var med i allting, när jag gick i skolan. Spelade handboll för Ludvikas första damlag 1943-44. Sen IFK Norrköping, när jag gick på Handels där. Corp.serie i Stockholm därefter.
Min make var ingen TV-tittare; lyssnade på radiosändning av baseball games då och då.
Gillar slalom, skidhoppning, hockey (Caps förlorade idag)
golf och tennisfinaler.
TV serier - meh - ingenting för mej. Gamla Perry Mason
shows är kul och ibland Leave it to Beaver, some vi brukade titta på som familj.
Jag är intresserad av politik och tittar på olika kanaler för att försöka förstå, vad som försiggår.
Nu en liten tupplur före Superbowl och så till sängs långt innan matchen är över.
Du kommer säkert att ha en trevlig kväll. Hej, hej!
Ruth i Virginia

Anonymous said...

Nu är det över, blev ju riktigt spännande på slutet.
Såg lite av Rihanna. Sånt där spektakel har jag svårt
att acceptera. Men man behöver ju inte titta, om man
inte vill. - Sov gott! -
Ruth i Virginia

Channal said...

Hallå Annika! Denna helg har jag inte kunnat undgå på nätet. Följer Naomi Watts på Instagram och hon lade ut ett roligt meme... en uttråkad Marilyn Monroe under matchen och när det blev reklam var det ett gäng äldre damer som blev pigga och glada, hahaha! Skulle passa på mig. Kan absolut ingenting om Amerikansk fotboll.

Vilken präst... som sagt, undrar vad han har gjort! Får mig att tänka på alla katolska präster... många hemskheter där!

Önskar dig en fin vecka! KRAM Anna

Bloggblad said...

Prästen var kanske en skämtsam typ?
Min pappa hade en sån "över gränsenupplevelse" när han var "död" under en kort stund innan de fick igång hans hjärta. Efter det var han inte längre rädd för den slutliga hjärtinfarkten, det var en sån fantastisk ljuspplevelse med stark fridskänsla. Så jag tror att han till slut hamnade på rätt ställe ...

Annika said...

Brysselkakan:
Tysta sporter gillas. För det är verkligen rop och skrik under fotbollsmatcher. Liksom ljud hela tiden.
Jag gillar konståkning, den är tyst likaså.
HA, tänk så här ... man kanske hamnar på ett Six Flags när man dör. DET kanske är nöjesparker som är helvetet ändå, haha.
Jag håller det inte för omöjligt ;-) mao, inget stort fan av dem.
Ha en finfin tisdag!

Annika said...

BP:
DU skulle bara älska det!!
OCH du har ju verkligen varit här då det skedde!! Det är roligt att vara på besök i US under just SB.
Precis, som under en riktigt, riktigt stor Europamatch.
DET är coolt.
Handboll och basket kan gå an eftersom det går så snabbt och det är sådan fart över spelet.
Haha, bäst att inte förklara det för mig, jag zonar bara ut ...
Ha en superfin tisdag!

Annika said...

Humlan;
DU har sååå rätt. SB låg en vecka senare än normalt iår. De tryckte in fler matcher innan finalen. Pangar såklart, suck. MEN ja, i vanliga fall ska det vara runt 5-7 feb eller så.
Jag håller med om dina sporter, de kan jag också se. Skidor är ju jättekul, och även friidrott är helt OK.

Prällen ja, sååå komiskt. Umbrella med coverband som är usla.
Jadu, jag kan nog inte min kristendom. Gäller det alltså vanliga dödliga också alltså, det där med på tredje dagen uppstånden från de döda?
Usch, jag är verkligen inte rätt person för sånt här, phew ..
Du kan mkt väl ha rätt där.
Om jag vore prällen skulle jg omvärdera mitt liv och min livsfilosofi, hehe.

Ha en fin tisdag!

Annika said...

Karin;
Komiskt va!
Skrattade rakt ut då jag hörde det.
Ja jag gillade vår uppdelning i helgen. Jg hade en mkt skön o intressant lördag med Surviving Death.
Kramar!!

Annika said...

Ruth:
Ja, jag förstår det. Du är den sportiga typen, KUL!! För det blir ju lite roligare så, helt klart.
MEN vad KUL med handbollen, Ruth!!! Att du spelade i Sveriges första damlag. DET är ju verkligen speciellt.
OCH att du spelade så länge.
Min pappa spelade också handboll och älskade det.
ÅÅÅ Ruth, baseball via radion låter hemskt, hahahaha. Jag skulle somna tvärt.
Jag tänker att du är en av Caps stora fans! SÅ kul!!!
Ja, klokt ta en liten tupplur innan SB.

Jasså, du gillade inte Rihanna. Jag tyckte hon var bra, och hon spelade inte på sex lika mkt som de brukar göra. Ett framsteg.
Som du säger, man behöver inte titta.

Kram till dig denna soliga tisdag.

Annika said...

Channal:
HAHA; tur att det finns fler som jag, som blir uttråkade av matchen. HAHA.
MEn showen runt är det inget fel på. KUL grej helt enkelt.

Prällen ja, komiskt är det.
Inte bara i katolska kyrkan, här tycker jag skandal efter skandal poppar upp om evangeliska kristna. Ja du vet, högerkristna.
De har inte så rent mjöl i påsen heller de prästerna.

Kramar!

Annika said...

Marianne:
Vet du, jag såg dokumentärserien Surviving Death i helgen på Netflix. I första avsnittet berättar flera stycken om hur de varit kliniskt döda. Alla säger samma sak som din pappa, ett otroligt ljus, och en sådan enorm kärlek plus att tiden totalt upphörde.
Ingen av dem var längre det minsta rädda för döden. Så fint att se, och ännu finare att höra att din pappa kände så också.