Wednesday, February 01, 2023

Nostalgi-Annika: Skolmaten förr ...Hej onsdag!!


Häromdagen tickade det till i mig då jag såg en gammal meny från Stockholms skolor från tidigt 80-tal. Jag tror att den dök upp på en nostalgisida på instagram som jag följer.


Dessa menyer, som vi fick vid terminsstarten, minns jag TYDLIGT! Jag kommer ihåg hur man läste igenom luncherna och hoppades att maten skulle falla en i smaken, men vi visste ju bättre än så också, hehe.
ÅÅÅ dessa klassiska skolmaträtter på 70 och 80-talen i Stockholms stad …


 

Bild från Stockholmskällan.  ÄKTA matsedel från min tid, exakt så här såg de ut! HOPPAS det går att läsa vad det står, ni får kanske zooma in lite.Under tidigt 80-tal gick jag i högstadiet.
Skolmatsalen var stor och jag har för mig att man åt lunch på olika tider? Låg och mellanstadiet åt först, och sen åt högstadieungarna lunch kanske 40 minuter senare? Men jag kan minnas fel här.


Högstadiet tillbringades i Södra Ängby Skola för mig.
Än idag kan jag minnas lukter därifrån. Jag minns hur bibblan luktade, jag minns tandläkaren. Skoltandläkarna hade sin mottagning där och dit fick barn från hela Södra Ängby Rektorsområde komma för att få sina tänder lagade.
Lukten i det väntrummet alltså … och borrens läte från tandläkarnas rum … Ibland la någon unge ifrån sig ett litet skri inifrån tandläkarrummen ... 
Tandläkaren hette Kerstin och hon vägrade ge oss bedövning. Hon menade att smärtan skulle gå över på nolltid ändå och bedövningssprutor kunde barn lätt klara sig utan. 
Tro mig, jag vet verkligen hur det känns att laga hål utan bedövning. DEN ilande smärtan går att förnimma i ryggraden än idag. Det fanns en annan kvinnlig tandläkare på mottagningen likaså, hon lär ha varit likadan som den tandläkare jag gick hos, oh boy!!
Jag kommer ihåg hur det luktade i kemisalen, hos vaktmästaren, lärarrummet (stark kaffedoft och även cigarettlukt. Röka inomhus för lärarna? A OK) och i teckningssalen.
På tal om rökning, de elever som rökte fick göra så i skolans rökruta på skolgården. Jag har aldrig rökt, ska jag genast säga, men det var i rökrutan “de tuffa gängen” stod. Låt mig även tillägga att jag INTE tillhörde de tuffa.


MEN jag minns alldeles särskilt hur skolmatsalen luktade och hur den såg ut. Mattanter bakom en disk som barskt slevade upp maten på våra tallrikar. Mjölkautomaten, tallrikar och “glas” i en obestämd gul färg gjorda i hårdplast av något slag. De där tallrikarna och glasen blev snabbt ganska ofräscha, men de diskades och återvändes om och om igen.


 

Bild från Reddit.


Somliga rätter vi bjöds på VAR goda, en del var det INTE.
Idag vet jag att skolelever i Sverige har flera olika rätter på sina lunchmenyer att välja mellan, det hade INTE vi. Vi fick en rätt! Ät upp och var glad!
Det fanns knäckebröd och smör också, varje dag. Ibland undrar jag om inte mitt saltbehov började där, för vi åt knäckebröd och öste salt på smöret, haha.
Mjölken kunde jag aldrig dricka eftersom jag verkligen inte tycker om mjölk. Alternativet var vatten, så vatten fick det bli.


Sallad bestod närapå enbart av råkost, strimlad vitkål eller rivna morötter. Det fanns absolut inga inbjudande salladsbord av den sort som skolever idag erbjuds. Men varm mat fick alla varje dag. Det lär vara unikt för Sverige och Finland att servera skolelever gratis, varm riktig lagad mat på daglig basis. I många andra länder får man betala för mackor och/eller halvfabrikat eller så får man ta med egen mat hemifrån. Man kan även gå hem för att äta sin lunch.


När Karolina gick i skolan skickade jag med henne lunch nästan varje dag.
Det var sällan skolmaten föll henne i smaken. OCH den var sååååå tråkig också, chicken nuggets, tacos (som absolut inte var aptitretande på något sätt) och mjuk smaklös pizza. Sånt.
Så jag fixade hennes skolluncher närapå varenda dag i tretton år, från Kindergarten till senior year i High School. Phew!! 
Måste kolla in vad Fairfax County har för skolmat idag … Men något säger mig att den fortfarande är lika tråkig.
Skolmaten här är således inte gratis, du betalar för den. När Karolina gick i skolan hade hon ett kort, ett betalkort, som vi föräldrar laddade på allteftersom.
Om man som familj har det kärvt ekonomiskt här ÄR maten gratis, men det måste ansökas om det. Jag vet inte hur den processen går till riktigt. Men jag vet att ingen behöver gå hungrig iallafall, det är bra det. Fast skolmaten i sig lämnar nog än i dag mycket att önska där jag bor.


 

Skärmdump från Karolinas gamla låg och mellanstadieskola.  Detta är vad eleverna där äter denna vecka.


När jag tittar på den 42 år gamla menyn från Stockholms stads skolor så är det många minnen, och även smaker, som poppar upp i huvudet.
Fiskpanetter tillexempel, de flesta gillade dem. Jag tyckte att halva dagen var förstörd om vi serverades sådana.
Sjömansbiff vet jag att tyckte mycket om!
Före varje lov serverades soppa, alltid. Alltid.
Lapskojs var också en sådan där rätt som fick mig att bli deppig, haha.
Köttfärssåsen och spagettin var höjdardagar, men kommer ni i min ålder ihåg hur orange man blev runt munnen av den såsen?
Spagettin? Alltid överkokt, men det brydde vi oss inte om. Den var säkert överkokt i de flesta hem på den tiden.
Varmkorven minns jag som sönderkokt, men jag vet att vi gillade då det serverades kokt varmkorv, mos och bostongurka ändå.
Sedan undrar jag, vad var kötträtt? Den serverades med potatis och sallad. HAR noll minne av den rätten. Det är förresten många rätter jag inte minns när jag läser menyn från waaaay back then.
Pannkaka och risgrynskaka serverades med fruktsås. OCH den fruktsåsen var GOD!! Alla älskade den! Ser att vi fick Janssons frestelse också. Jag har absolut inget minne av att den rätten skulle ha serverats i skolan, men det gjorde den uppenbarligen.


 

Bild från Aftonbladet, dagens skolmat är det på bilden utan tvekan.


ÅH alla dessa minnen som dyker upp då jag ser dessa välkända menyer från skoltiden.
I mitt hem satt dessa skolmatsedlar uppsatta på kylskåpet så att vi alltid skulle veta vad som serverades i skolan. Min mamma ville inte heller att vi skulle råka äta samma mat till middagen som vi fått i skolan. Sedan vet jag att dagens skolmat alltid stod listad i tidningen (Dagens Nyheter i mitt hem) också, alla storstockholms skoldistrikts menyer för dagen stod tryckta i tidningen. Vi tyckte ofta att kranskommunerna fick godare mat än vi, haha.


HUR minns du skolmaten?
Väcker dessa menyer minnen även hos dig?
Vilken rätt var din favoritmat i skolan?
Ni som har skolbarn, hur ser dagens luncher ut för era barn?
Tycker era barn OM skolmaten av idag?
Brukade du skippa skollunchen ibland?
Korvkiosker låg nära de skolor jag gick i och de var mycket välbesökta av de skolbarn som hade pengar att köpa för. Nu talar jag om högstadiet. När vi gick i låg och mellanstadiet var det ingen som åt någon annan mat än skolans.


All right, att skriva det här inlägget har gjort mig hungrig!
Det har även försatt mig i en lite konstig stämning, hehe.

Jag önskar dig en riktigt god matdag!

29 comments:

Elisabeth said...

Så intressant med den gamla skolmatsmenyn! En hel del är likt från när jag gick i skolan på 90-talet och tidigt 2000-tal, men pölsa och lapskojs fick vi inte.

Jag har lite blandade minnen och känslor inför skolmaten. På lågstadiet var den fantastisk! Allt lagades i skolans eget kök, på onsdagar - när det var soppa - fick vi nybakt mjukt bröd, bakat av matpersonalen själva. När jag började mellanstadiet skulle kommunen spara pengar (detta var mitt i 90-talskrisen) och införde "cock and chill", d.v.s. att maten lagades i storkök och endast värmdes upp i skolornas eget kök. Jag vet att den här metoden fortfarande används på en del ställen, och att den är mycket bättre numera, men då blev det dessvärre inte så bra, så även om det fanns en hel del goda rätter blev maten generellt sämre. Det där höll i sig fram till tredje året på gymnasiet, när matpersonalen återigen fick börja tillaga maten i skolans eget kök och det mesta blev mycket godare.

Vi fick också bara en rätt. Var man vegetarian, som jag var i gymnasiet, var man tvungen att skriva upp sig på en speciell "vegetarianlista". Självklart fick allergiker anpassad mat. Men flera rätter att välja mellan?! Nej, sådant fanns inte för oss heller. Gillade man inte maten fick man äta knäckebröd!

Så du gillade inte fiskpanetter?! Jag älskade dem, speciellt den där goda såsen som i alla fall vi fick till. Åt nog nästan sås med fiskpanetter, haha. I övrigt gillade jag, precis som du, sjömansbiff. Tyckte även om det mesta med pasta, samt korv-/biffstroganoff.

Numera tycker jag att skolmaten är mycket bra. Här har eleverna minst två, oftast tre, rätter att välja mellan, och därtill ett välfyllt salladsbord. En del gnäller förstås, men jag tror att det mycket är för att man "ska" gnälla på skolmaten. Tjuvlyssnar man på dem pratar de rätt ofta om att de ska bli gott att äta det som serveras.

Och förresten, på tal om 90-talskrisen och skolmaten: i mellanstadiet infördes att vi bara fick yoghurt på fredagar. Kommunen behövde spara pengar och tyckte att det var en bra idé...

Yvonne said...

På min tid i en lite byskola var det en tant som lagade maten till oss, den var säkert god och vällagad men mitt minne är när hon tvingade en att äta upp kålsoppan med frikadeller, mannagrynspudding med saftsås, hu så hemskt, ryser vid minnet och skulle aldrig få ner någon av de rätterna om jag blev bjuden.

Våra barn som gått skola här i Åkersberga har alltid haft bra mat och de har ätit mer eller mindre, beroende på vad som serverats. Att tycka att skolmaten är "äcklig" hör ju till, då som nu. De har aldrig haft någon affär i närheten av skolorna, så att gå och köpa något annat att äta var nog först på gymnasiet då det fanns ett café. Cafét på högstadiet var inte öppet förrän på eftermiddagen och så länge ville nog ingen gå hungrig, ha, ha.

Jag har ju jobbat i skolan och ätit där ibland och jag tycker allt har varit gott och fräscha salladsbord. Det är verkligen en förmån för barn i Sverige och Finland att ha gratis skolmat, Danmark och Norge har det inte. Här behöver inget barn vara hungrig och man ser faktiskt att vissa barn äter allt och tycker allt är gott, om det sen är att de är fostrade så eller om det beror på ekonomiska skäl vet jag inte. Roligt att se det iaf.

Fiskpanetter med den goda såsen var en höjdare minns jag från jobbtiden i skolan.

Jättekul inlägg och nu blev jag också hungrig så det är dags för frukosten nu. Så kul att minnas tillbaka både på sin egen och barnens skolmat.

Stor kram och tack för kul inlägg

Läsken said...

Kul att se skolmatsedeln från Carolinas skola. Vad är "yoghurt biteables", det har jag aldrig hört talas om?

Min egen skolmatsedel (främst från 90-talet men även första åren på 00-talet) påminner en del om din. Minns dock att i slutet av min skoltid försvann kött från menyn. Köttet ersattes med kebabkött. Istället för t.ex. kalops fick vi "kebabgryta". Det var rätt obehagligt.

Mina barn går i skolan i Vallentuna. Stora skillnaden mellan deras mat och min är att det varje dag serveras vegetariska alternativ. Två dagar i veckan serveras inget kött utan två olika vegetariska rätter. Barnen klagar framförallt de dagar då endast vegetariska alternativ serveras.

Jag har inget problem med vegetariska rätter men däremot är jag väldigt skeptisk till alla köttsubstitut de serveras. Jag är övertygad om att de varken är hälsosamma eller klimatsmarta.

Annika said...

Elisabeth:
ÅÅÅ vad kul att du tycker det!!
Med tanke på att du är rätt mkt yngre än jag kan jag verkligen tänka mig att det var annat då du gick i skolan. Har för mig att det skedde ngn brytpunkt på 90-talet, eller så kom den senare. När jag läser din kommentar förstår jag ju att det inte var så mkt att välja på för er heller.
Pölsan var rent äcklig minns den nästan som oätbar. Men vi åt ju ändå.

Precis som du minns jag att maten på låg och mellanstadiet var bättre än på hög. Storköket låg i vår skola, och sen skickades det ut till de andra skolorna i rektorsområdet. Det ar förmodligen därför den smakade lite bättre i yngre år.
Underbart att ni fick så bra mat på din skola, tom bakat bröd. DET tror jag inte vi fick ngnsin.
Cook and chill har jag läst om, det vet jag.
BRA att det är bättre idag än det var på din tid.

OK, så även då när du gick i gymnasiet fick man ansöka om vego. Trodde nog att det fanns val då du gick. men där ser man, intressant.
På gymnasiet minns jag att vi hade flingor och fil att ta om vi inte gillade maten. Men för en som jag, som inte gillar fil, så var det inget alternativ.
Knäckebröd, såååå klassiskt. Antar att det hänger med än i dag på skolorna.

HAHA, nej blev deppad av fiskpanetter, haha- MEN alla mina kompisar älskade maten den dagen. Komiskt. Det var en poppis rätt. Sjömansbiffen var jag tokig i, haha.

JAAAA!! Jag förstår att den svenska skolmaten idag håller jättehög klass. OCH att det finns SÅ många val. DET är toppen.
OCh detta med salladsbuffe, gissa om jag hade älskat det om vi haft sådan. Underbart att det finns!!
OCH valen!!
Ja, det har nog alltid varit lite av en sport att gnälla på skolmaten, det fastän att den ÄR bra. Det var väl inget större fel på den på min tid heller, men en hel del rätter passade inte mig.
Potatisen var ofta ganska hemsk.

USCH vad tråkigt, och KALLT, att ni fick bara fick yoghurt på fredagar där på 90-talet. Riktigt deppigt. Jag hade haft svårt för det eftersom jag inte är så förtjust i yoghurt heller.

Annika said...

Yvonne:
DET var den säkert med tanke på att den lagades på din skola av en äkta mattant. OCH varför var de så himla stränga?? Kålsoppa och frikadeller, det är nog ingen mat so barn direkt gillar ... Jag vet ju att det är så många som vittnar om det, att mattanterna var sadister ibland. Jag vet att de var det på min skola också, iaf för dem som var några år äldre än jag. Min kompis syster tvingades sitta kvar en hel em och tvinga i sig mat medan hon åt. Alltså, obegripligt. Hon var född 56, och således 10 år äldre än jag och min kompis. Men hon brukade berätta om det för oss. TROR inte att vi hade det så, iaf har jag inget minne av det. MINNS däremot att läraren som hade lunchtjänst stod vid matvagnen där vi lämnade våra tallrikar och hon eller han kunde skicka tillbaka den som ville slänga mat till bordet igen.

Precis, det där att tycka skolmaten är äcklig hör verkligen till.
så har det alltid varit. Idag finns det ju noll anledning att tycka det i Sverige, det förstår jag. Maten hos er i skoaln är ju unik. Men man "ska" liksom tycka det.

Jamen ja, du har ju verkligen erfarenhet av skolorna och dess luncher.
ÄLSKAR det där att det finns salladsbord, det är fantastiskt!! OCH oooo vad jg önskar att vi hade haft det.
OCH numera så många val för eleverna också. BRA!!
Visst är det underligt att DK och N inte har gratis mat. Man tror ju liksom att alla nordiska länder har det lika. Tror inte de serverar varm mat heller.

HAHA, det var nog bara jag som inte gillade fiskpanetter. Du med alltså, gillade!!!
Ha det var en poppis rätt, det är då säkert.


ÅÅÅÅÅ tack för att du gillade dagens inlägg, blir så glad!!!
Stora kramar till dig!!

Annika said...

Läsken:
Kul att du tycker det :-D Det var länge sen Karolina gick där nu, men jag ser ju att maten är ganska exakt densamma, mao LIKA tråkigt då som nu.
Jag vet inte vad yogurt biteable är, måste jag erkänna. Hehe. Är det yogurt man slurpar i sig? Alltså sådan som man liksom river av och suger i sig? Ärligt talat, jag vet inte vad det är.

Det kanske är som Elisabeth skriver ovan, att det skulle sparas in massor på skolmaten o att de då strök köttet först och främst?
Kebabkött tänker jag som tunt och skivat, ni fick det då alltså i en obestämd gryta? Lite som "kötträtt" på min tid, haha, vilken jag har NOLL minne av.

Skolmaten idag, som för dina barn, låter sååå bra. Just detta med valen de har. Så vissa dagar är det endast vego-alternativ för dem? men meatless meat? Ja, man kan faktiskt diskutera det, det är ju verkligen konstruerat. Jag brukar göra kötträtter på det ibland, men nu var det länge sen sist. DOCK; gasig blir man, haha.
Men du gör absolut rätt i att ifrågasätta det hela.

BP said...

Lyckades inte förstora upp din skolmeny till läsbar storlek. Lika bra det för skolmat då verkar ha varit nästan lika illa som den är nu. Läser en blogg där mamman till en 16-åring berättar att h*n aldrig ätit skolmat utan äter medhavda smörgåsar.
Har ju inga barn så jag kan inte jämföra.
Karolinas mat var inte godare/nyttigare än maten du fick.
Vet att Jamie Oliver fightats och fortfarande kämpar för bättre och nyttigare mat i engelska skolor. Den kampen har pågått i decennier vid det här laget...

Brysselkakan said...

Har inte samma positiva minnen av skolmaten som du har. De ständigt dåliga potatisarna (när man väl skalat dem) är nog den mest bidragande orsaken till att jag inte äter potatis, har riktigt svårt för både konsistens och smak.

Ett minne är att det alltid fanns hur mycket mat som helst när det var typ spenat (som jag inte heller gillade) men var det hamburgare fick man bara två och inte var de stora.

Kroppkakor som var som studsbollar. Och när rätten ravioli introducerades (den blev man också orange av som köttfärssåsen) så var det en tjej i min klass som spydde och mattanterna tvingade henne ändå att äta upp. Det var inga snälla tanter vi hade i matsalen på låg- och mellanstadiet. På högstadiet fick man ta mat själv och därmed slapp man sitta med ett enormt lass man tvingades att äta upp.

Nej, skolmaten ger inga positiva minnen.

Däremot var den så mycket bättre på gymnasiet men det kan ju också bero på att jag gick på en skola där det också fanns restaurang utbildning! Och eleverna lagade skolmaten. Där kunde även folk utifrån äta för en rimlig kostnad.

Minns också hur jag fick strida för att vår J skulle få bra laktosfri mat på högstadiet, det slutade med att han, via intyg från skolläkaren, fick ha med sig mat och värma om han ville och det hade han nästan dagligen. Den laktosfria maten de serverade var knappt ätlig; potatismos som rann tex och väldigt dålig variation.

Under åren i Bryssel hade de ungefär samma system som på K:s skola: ett kort och så kom fakturan en gång i månaden. Men J hade lunch med sig så gott som dagligen, han klarade inte att äta i miljöer så stökiga som en skolmatsal så han åt utomhus i skolparken (skolan var ett gammal slott så parken var fin).
Så liten kylväska med baguette fylld med tex köttbullar, frukt, kex och en dricka. Tur att personer med autism inte bryr sig om det är samma mat varje dag!

Anonymous said...

Vilket roligt inlägg. Jag kan tänka mig att maträtterna här i Finland var lite annorlunda.
Jag minns när jag började ettan i byskolan att man fick skalpotatis. Rätter som var favoriter var köttbullar, korvsoppa och gröt för då fick man alltid nån saftsoppa med.
Alltid knäckebröd, förutom om det serverades fisk- eller köttsoppa då kunde man få mjukt rågbröd.
De rätter som jag avskydde mest var blodplättar och leverlåda, ja leverlåda ger mig ännu idag kväljningar, de dagarna försökte man överleva på knäckebröd. Spenatplättarna stod inte heller högt i kurs hos mig. Vill minnas att det också kunde serveras äggsås, hönsfrikassé och kålsoppa, ja o så ärtsoppa förstås.
Den rätt som varit mest hatad i Finland är dillkött, usch jag minns ännu lukten. Ibland kunde det också vara lapskojs på menyn, men det kallades nog något annat, jag minns inte vad. Salladen, ja det var alltid kål med lingon eller apelsinbitar i, eller så var det rivna morötter.
Här är en länk till en intressant artikel om skolmaten i Finland genom åren: https://svenska.yle.fi/a/7-1341405
När min dotter gick i gymnasiet för ca 5 år sedan, började man servera ett vegetariskt alternativ varje dag. I mitt högstadie (1979-1982) fanns ett elevcafe där man kunde köpa sockermunkar o limsa (läsk).

Ljudet av tandläkarborren minns man jo, o lukten vid tandläkarmottagningen. På 70-talet drog man också ut mjölktänder som var dåliga, istället för att lappa dem. Skräck, nån bedövning minns jag inte.

Men vi överlevde ju både skolmaten och tandläkarbesöken. Men nog är det många i vår generation som lider av tandläkarskräck.

En annan sak jag kommer ihåg från skoltiden är lukten av stenciler, då fanns ju inga kopieringsapparater. Å ljudet av krita mot tavlan.

Vilken nostalgitripp det blev idag.

Annah.

Elisabeth said...

Jaa, det VAR ju kallt med yoghurt, haha. På hösten/våren gick det väl an, men på vintern hade nog alla hellre ätit något varmt.

Det är verkligen som du skriver, att det hör till att gnälla på skolmaten, även bland vuxna för övrigt. Roade mig med att leta upp min skolas meny för veckan. Tycker att det mesta låter gott!

Måndag
Meny 1 Grillkorv med potatismos, ketchup och senap
Meny 2 Kockens val
Vegetarisk Grönsaksbiff crispy chili med yoghurtsås och havreris

Tisdag
Meny 1 Fiskpanett, kall sås med gurkmix och potatis
Meny 2 Kockens val
Vegetarisk Tomat- och kokosgryta med grönkål och matvete

Onsdag
Meny 1 Pasta och sås med gula linser och rotfrukter
Meny 2 Kockens val
Vegetarisk Grönsakspytt med rostade rödbetor och kikärter med vitlökssås

Torsdag
Meny 1 Blodpudding och lingonsylt
Meny 2 Potatisbullar och lingonsylt
Vegetarisk Kebabkryddad linsgryta med pasta

Fredag
Meny 1 Potatis- och rotfruktsgratäng med kyckling
Meny 2 Kockens val
Vegetarisk Kikärtsbiffar, varm sås med Ajvar och potatis

Elisabeth said...

Och haha, nu ser jag att det den här veckan bjudits på din favorit: fiskpanetter! ;-D

Anonymous said...

Jag minns inte hur mina matsedlar såg ut när jag gick. Däremot minns jag några av maträtterna som serverades. Några av mina favoriter var höns i currysås (har nog inte ätit höna sedan dess), leverstuvning o ris (absolut ingen favorit idag) o spagetti o köttfärssås ( skolans spagetti är fortfarande lika överskott som då). Det jag minns att jag inte kunde äta var lapskojs.
Kommer inte alls ihåg vad vi hade för grönsaker. Jag är dyker på att det inte var sim dagens buffé.
Kram från Anette!

Anonymous said...

Överkokt, inte överskott😊

Channal said...

Hej Annika! Jag äter skolmat varje dag och den är jättegod! Finns alltid vegetariskt att välja på och en stor fin salladsbar. Minns inte riktigt att det var så när jag gick i skolan. Jag har alltid gillat skolmaten. Vi pratar ofta om det på jobbet. Mat som inte finns idag är mexikanasoppa med frikadeller och lappkojs. Dagens barns favoritmat är stekt fisk, kall sås och potatis. Eleverna äter väldigt bra. Min favoriträtt när jag var liten var hönsgryta med ris och currysås. På högstadiet kunde det bli en fralla med kokosboll till lunch istället. Mkt osmart! haha! Det är fantastiskt med fri skollunch. Det är bara är Sverige och Finland som har fri skollunch.

KRAMAR Anna

Mamma C said...

Kommer ihåg att när maten inte smakade så himla bra så tog man en knäckemacka extra istället. Smöret på knäckemackorna hade man salt på för en extra liten piff.
Vet att jag avskydde en soppa som jag inte minns namnet på. Men bara lukten ifrån den gav mig kväljningar. Men då stod mattanten där och sa att en liten slev var man tvungen att äta. Svalde soppan med mjölk samtidigt 🤢.
Tandläkaren som vi hade var en lika elak tandläkare som din var. Men min var en han och tysk. Han skrek alltid på brytande tyska att man skulle gapa större. Inte ett dugg pedagogisk.
Kram Carin

Anonymous said...

Under mina 10 år (1935-45) i folkskola plus realskola i min småstad (ca 5-6000 innevånare) var det inte tal om att få mat i skolan. Vi hade en timmes lunch och de flesta gick hem och åt. De som kom längre ifrån, hade smörgåsar med sej - antagligen limpa och prickig korv. Faktum är,
att jag hade ingen aning om VAR dom tillbringade lunchtimmen. Vi hade inte gymnasium i stan,
Mina barn gick i skola i Kalifornien (nu Silicon Valley) på 6o-talet. Dom kunde köpa mat, men gjorde smörgåsar åt sej själva för det mesta. Tandvård var det aldrig tal om, men vaccinering togs om hand av skolsköterskan.
Har läst om Channals delikata luncher. :) Kul att läsa om en MENY i skolan! /vacker snö i morse-tänkte på dej och din promenad - väntar på vinterbilder-
Kram fr Ruth i Virginia

Monet said...

Säger som Ruth - under mina första skolår fanns ingen ”matbespisning” som det senare kallades. Man gick hem och åt på lunchen. Man hade ju hemmamammor på den tiden. De som hade långt mellan hem och skola hade med sig smörgås och mjölk i termos. När jag kom upp i realskola och senare gymnasiet fanns det skolmat i särskilda lokaler. De flesta tyckte den var äcklig och gick hellre på café bredvid skolan. Jag cyklade alltid hem och åt - min mamma var fortfarande hemma och man åt en snabb lunch och sen tillbaka igen. Eftermiddagsmål med smörgås och O’Boy efter skolan och sen ”riktig” middag prick halv sex (utan medbjudna kompisar som du skrivit om tidigare) - detta var familjens samlade stund på dagen. Jag har en vag känsla av att det i början var så att de barn som erbjöds mat i skolan kom från enklare förhållanden - det var ju mera av klassamhälle då och man ville väl se till att alla barn fick ett vettigt mål mat om dagen.

Vad mina egna barn åt i skolan har jag inte en aning om. Antagligen höll jag någon koll på detta för att inte servera samma till middagen. Jag hörde dem aldrig klaga över maten, jag hade pojkar med god aptit som inte var kräsna alls. Min yngsta dotter kunde ibland beklaga sig över något som serverats men mest över att det var så bråkigt och högljutt i lokalen att det störde henne.

Hon är den som nu bor i Frankrike och har skolpojkar där. Där betalar man en mycket låg summa för skolmaten som håller mycket hög kvalitet. (De mindre barnen äter inte i skolan utan hämtas av mammorna, äter hemma och vilar en stund efter det). Mina franska barnbarn får varje dag en trerätterlunch med förrätt, varmrätt, efterrätt, bröd, sallad och dryck - inte kranvatten utan på butelj i ”La Cantine”. Det är ”vuxenmat’ som barn tidigt lär sig där - och måltiderna sker lugnt och tyst. Och varar länge - man har rast mellan 1200-1430 - precis som i det övriga franska samhället. Man är artig och belevad och mån om bordsskicket och lär sig att konversera, äta upp, duka ut och tacka för maten. Det ingår i skolans uppgifter att träna barnen också socialt när det gäller måltidsintag . Som bekant är ett ytterst viktigt inslag i livet i Frankrike. Min dotter skickade mig häromdagen bild på en flott parisrestaurang de besökt under ett lov. Mina pojkar 10 och 12 år sitter vid vita dukar med levande ljus och äter sniglar med specialbestick! (Den yngste var galen i oliver redan som ettåring). Franska barn tas med på restaurang redan som mycket små och stör aldrig där som det sker i Sverige. Det finns en uppmärksammad bok, skriven av en amerikansk författarinna, bosatt ett par år i Paris, som heter just:”Franska barn kastar inte mat”.

En bit från ämnet kanske men apropå skolmat som man i andra länder inte låter barnen ha så mycket synpunkter på!

Annika said...

BP:
Är den det? Dålig alltså, trodde den var sååå mkt bättre än på vår tid.
MEN jag vet hur det är att vara mamma till ett petigt barn där lunch tas med varje dag. GAAHH!
Saknar inte att stå och göra de där luncherna i svinottan sgs varje dag.
Karolinas skolmat var sämre än vår, och är så än idag på skolorna här, och på många andra ställen i världen.
DET är bra att Jamie Oliver kämpar på, han är bra!!!

Annika said...

Brysselkakan:
Skolans potatis var verkligen INTE god.
Min allra första lunch i skolan 1973, i ettan, jag fick en rutten potatis och VÅGADE inte slänga den så jag åt upp den. Glömmer det aldrig.
Vet inte varför skolpotatisen var så himla dålig? Berodde det på att den fick ligga för länge i vatten?
Spenaten, den stuvade, var inte god.
Vi fick aldrig hamburgare, men det är typiskt det där att ni inte fick ta fler än två den dagen, haha.

Alltså ja, vad var det med de där mattanterna förr??
HUR kunde de vara så sadistiska. Spy, och sen tvingas äta ändå. SJUKT är bara förnamnet.
Ja raviolin minns jag med, orange. INTE så god.
Kroppkakor tror jag aldrig vi fick.

Lyxigt på gymnasiet, kan tro att den maten var god!!!
Härligt för de som jobbade runtomkring och som såldes kunde gå til er skola och äta supermat för billig peng.
För jag kan verkligen tänka mig att den var GOD er mat.

Så tråkigt med J också och den mat de tänkte ge honom. HOPPAS att det blivit bättre idag. Det verkar ju så iaf.
BRA att J kunde hitta en tyst plats i parken och äta sin matsäck där. Tycker det låter som mkt bra mat han fick med sig av dig, mums.

Annika said...

Annah:
Kan även tänka mig att er mat var mkt godare. I storstockholm lagades den i storkök och skickades ut till skolorna.
Så jag kan tro att det var lite bättre hos er.
Samma hos oss, var det risgrynsgröt, eller pudding, var det alltid saftsoppa. Eller i vårt fall, aprikoskräm. ÄLSKADE den!!! Krämen, inte gröten.
Finskt rågbröd till soppa, mums. Var det i form av de där kakorna då med hål i som man skär i trekanter. GOTT!!!
Hönsfriakasse minns jag också!! Det fick vi med. Inte gott.
Blodpudding har jag aldrig klarat av heller.
Lever, nej tack.

Tack, ska läsa länken.

Jag med, fick också en mjölktand utdragen av tandläkar-Kerstin i ettan. Minns det än idag, gud vad RÄDD jag var.

Stenciler ja!!! Lukten och SMAKEN, haha. Vi brukade gnugga pappret mellan läpparna och känna den där kemiska smaken.
Och hade man otur på ett prov kanske man fick en stencil där det knappt syntes vad det stod, haha.

Ja vilka minnen. Men det gick bra för oss med, haha.

TACK Annah! Glad att du gillade inlägget!!

Annika said...

Elisabeth.
Jag fryser bara jag tänker på yoghurten på vintern.
Att gnälla på skolmaten är verkligen en grej man "ska" göra och i dagsläget finns det verkligen ingen anledning att göra det!

Din meny SER sååååå god UT!!!
Vid brukar Kocken val bestå av?
Det är stor skillnad idag på maten mot vad det var för snart 40 år sen, och fattas bara liksom ...

HAHA, nej fiskpanetter var inte min grej. MEN jag skulle gärna äta dagens!!!

Annika said...

Anette:
Minns också höns i currysås. Jag gillade den rätten.
Nej, jag har inte heller ätit höna med curry på år och dag.
HAHA, jasså spagettin är lika överkokt idag spm den var 81, haha.
Nej, det är säkert inte lätt att koka en al dente när det är skolkök.
och du gillade lever ... not me ...
OCH ja, våra sallader var INTE som dagens i skolorna, det är då säkert!!
Tycker de ser så fina ut idag.
KRAMAR!!

Annika said...

Channal:
Absolut, dagens skolmat är ju ngt helt annat än när du och jag gick i skolan.
Det var råkost då, punkt haha.
nej, men maten idag ser sååå god ut och de där salladsbarerna av idag hade jag ÄLSKAT!!!
Det är tur att inte lappskojs finns på dagens meny, det var verkligen inte gott.
Mexiacanasoppa minns jag nog, men inte att vi fick frikadeller.
Fisken idag är säkert av helt annan standard än den var på den tiden.
VISST, jag tycker också det är helt fantastiskt att Finland och Sverige har så bra, varm och lagad mat till lunch!!
Höns med curry och ris minns jag också från skolan. Gillade det.
KRAMAR!!

Annika said...

Mamma C:
SÅ var det, och ett berg med salt på smöret. Damn alltså. Jag tror att mitt saltberoende började där, haha.
Många knäckemackor blev det genom skoltiden.
Lustigt att vi alla har minnen av taskiga mattanter. VARFÖR var de sådana?? Just det där när man sa lite och fick ett lass.
SUCK;
Det är bra idag när barnen själva får ta åt sig.
OCH så skoltandläkarna ... ACK ja ...
Tur att somligt blivit bättre. Allt var verkligen inte bättre förr.
KRAMAR!!

Annika said...

Ruth;
Ja, du gick i skolan innan skolmaten kom in i bilden.
Vet att min pappa brukade berätta om det också, och vilken skillnad det var på den mat man hade med hemifrån. Men du gick hem och åt.Visst var din mamma en otrolig kock? Du fick säkert bättre mat än många andra.
Kan tänka mig att de som inte gick hem satt på skolgården och åt?
DET är verkligen skillnad på maten då och nu i skolan.
OCH skillnad på vad barnen här o FCPS får och mot vad svenska barn får. ja Anna har supermat i skolan, och öven Elisabeth ovan som är lärare!!
IDAG ser du de vinterbilder jag tog igår. SÅ synd att snön är borta.
KRAMAR till dig Ruth!! Rått och grått idag.

Annika said...

Monet:
Nej precis, du gick också innan skolmaten kom. Min pappa berättade mkt om det också, hur olika allas matsäckar såg ut då de satt och åt sina luncher. Somliga hade bara sill med sig, och andra fina mackor.
Men du gick alltid hem och åt alltså. Bra för er som kunde göra det.
ja det är ju mkt möjligt att det var så i skolmatens barndom, att det först fanns för de barn som inte hade så gott ställt och att det senare blev för alla.
Haha, Swedegate ja, klassikt!! Men så var det verkligen, middag för familjen.

Nämen det var nog så, skolmaten var bra även förr. Men det fanns ju alltid rätter som var mindre goda.
Potatisen var ingen höjdare då, men jag kan tro att dina barn kanske är lite yngre än jag är. Tror att skolmaten hela tiden utvecklats och blivit bättre. Idag är den ju jättefin!!

Har hört om franska luncher förr också, alltså skolans. Låter bra även om de inte är gratis, men så långa de är!! Tycker det är bra att det är vuxenmat sas, många barn gillar ju sådan mat. men, när slutar skoldagen om de har sådan lång lunch?
Låter fint att det är så lugnt och stilla i matsalen, det tror jag annars inte är så vanligt.
MEN när leker de franska barnen av sig? Allt kan ju inte handla om vett och etikett tänker jag.
Jamen ja, alla barn (och vuxna) SKA uppföra sig på restaurang, det tycker jag också. DET hör till, det ska inte springas mellan bord eller skrikas.

Den boken har jag hört talas om, men inte läst.

Anonymous said...

Jag vet inte exakt hur gammal du är men min äldste son har fyllt 55 och de andra är också över 50 så ni har nog upplevt ungefär samma skolsystem tror jag. Jovisst leker franska barn. Precis lika mycket och fritt som här i Sverige. De är fruktansvärt bortskämda dessutom, mängder med leksaker och tekniska prylar av senaste snitt. Men de har i sig att de måste respektera vuxenvärlden, inte avbryta, vara artiga och visa respekt mot äldre och i skolan etc. Så som vi faktiskt hade det också förut. Barnen har långa skoldagar - lång lunch som behövs - hela samhället är uppbyggt så - och skolan slutar kl 1630. Med mycket läxor som sköts under föräldrauppsyn. Men middagar äts mycket senare å andra sidan.

Monet said...

Monet skrev ovanstående

Annika said...

TACK Monet för att du berättade lite mer.
Jag Känner igen det där med långa skoldagar, K gick mellan 9:10-1610 i låg och mellan.
MEN med kort lunch och knappt några raster. Men jag kan inte klaga på skolan här ändå, ja det skulle våra på rasterna då, att de var för få. Men K klagade aldrig.
Ja jag tycker också att barn ska visa respekt för skola, lärare, varandra, föräldrar ... de fick de också göra. De fick betyg i ordning och uppförande under hela låg o mellan. Kanske även o hög och HS. Men kan inte riktigt minans det. Måste titta på hennes gamla betyg.
Borde skriva lite om det framöver, fick en ide nu ... haha.

Nej, man tack för att du berättar. Jag är född 66, så bara pyttelite äldre än dina barn.