Wednesday, February 15, 2023

Koll via kamera.




Hej onsdagsfolket!


Här i USA finns en app som heter NextDoor.
Det är en app i vilken man kan få reda på vad som försiggår i grannskapet, och i omkringliggande stadsdelar. 
Jo, det är en social-media app, alla som laddat ner appen kan skriva där och det kan handla om vad som helst egentligen vad gäller området man bor i.
Politik, religion och sådant bör, enligt reglerna, icke diskuteras. Men som i så många andra fall är det lätt att det glider in på de områdena ändå. ALLT kan tydligen bli politik. Fast det brukar stoppas upp i ganska god tid ändå, skönt det iallafall.



Oftast handlar det om att folk skriver om borttappade saker, katter som sprungit iväg, eller hundar som kommit på villovägar. 
Det kan också handla om att någon söker rekommendationer vad gäller läkare, tandläkare, skolor, restauranger etc. En del lägger ut naturbilder.
Och ja, man kan således även kommentera på detta medium. Det kan vara kul läsning ibland, fram med popcorn och sen kan man grotta ner sig i långa trådar om allt möjligt. För ja, som alltid kan kommentarerna vara mycket roliga (och knäppa).




 

Bild från Hootsuite



Något folk älskar att lägga ut på NextDoor är filmer som plockats upp av säkerhetskameror vid deras hus.
Det kan handla om att någon kanske gått in på deras tomt, eller att någon leveransbud stannat utanför dörren liiiiite för länge, det kan vara någon säljare som de tycker agerat skumt, eller att några barn busringt på dörrklockan …
Utan att tveka läggs dessa filmer sedan ut på appen. Det har även fått mig att bli mer försiktig när jag till exempel fotar blommor som står precis på gränsen till någons trädgård. För nej, jag klampar ju inte in på någons tomt och fotar precis. Lugn och fin nu.
Ofta blir det både “himlande med ögonen” och suckar från kommentatorerna som då menar hur överdrivet det är, och hur fel det är att lägga ut sådana här filmer. OCH det kan jag hålla med om.
Vad är det för värld vi lever i om allt ska läggas ut som är det minsta utanför normen? Somliga tycker dock att det är helt rätt att lägga ut dessa filmer och menar att man på så sätt varnar andra.



Fler och fler skaffar sig säkerhetskameror vid sina hus, både på framsida och baksida. Ofta har man också strålkastare som aktiveras om någon rör sig runt huset nattetid. Jag tror att den vanligaste kameran kallas för Ring (och den är synkad via Amazon och Alexa), via den kan man ha koll på sitt hus medan man är borta. Alla som kommer upp till ens dörr blir filmade. Man kan även prata med den som ringer på via en app eftersom Ring även har högtalarfunktion.

 

Bild från Amazon




Ibland lägger folk ut bilder och filmer av “besök” de har haft nattetid.
Att någon varit uppe vid deras ytterdörr, eller att någon befunnit sig i trädgården.
Själv tänker jag, jag vill inte veta!!
Jag vill inte veta om någon stått vid min ytterdörr klockan 02:30 på natten.
Jag vill inte veta om någon gått på min baksida. Skulle jag veta det skulle jag bara bli nojig. Det skulle räcka med att jag visste att någon varit utanför min dörr nattetid för att jag inte skulle kunna koppla av på bra många nätter efter det.
Bara tanken på det gör mig skakig. BÄST att inte veta, med andra ord. För med allra största säkerhet har säkert någon någon gång varit uppe vid vår dörr.



Vi har larm i huset, och det aktiverar vi varje natt. Det finns även en kamera på nedre planet, men inomhus. Larm har vi haft sedan vi flyttade in här för 23 år sedan.
Det berodde mycket på att en vän till mig skaffat larm och att jag då tyckte att det kändes så betryggande. Peter och jag hade nyligen flyttat hit och jag tyckte INTE om att vi har så stora fönster och balkongdörrar på nedre planet. Ja på alla plan har vi det. Det är tre stora skjutdörrar helt i glas som leder till nedre uteplats, deck och balkong.
Det var/är glasdörrarna på nedre planet som skrämde/skrämmer mig. Jag fick med mig Peter på båten också vad gällde larmet. Vi har ju dessutom bara en öde golfbana på baksidan och inga grannar som kan “hålla koll” där nattetid.
Absolut, jag gillar att huset har larm. OCH tack och lov, TA I TRÄ, har aldrig någon försökt bryta sig in. TA I TRÄ, som sagt.
Däremot har larmet lösts ut av andra faktorer som fladdrande gardiner (vi har rörelsedetektor i källaren) eller att någon glömt att larma av. DÅ går larmet och det är förfärligt hur högt det låter, det går direkt till en larmcentral som skickar ut en polisbil. Våra tre brandvarnare är kopplade till samma larmcentral. OM det är falskt alarm gäller det att snabbt svara i telefon och komma ihåg det hemliga ord man själv bestämt. Svarar man inte direkt kommer polisen och/eller brandkåren och det vill man INTE!!! Det har hänt två gånger. Det är fruktansvärt pinsamt, och dyrt också.



 

Foto av Abie Livesay



Men som sagt, någon RING-kamera är jag inte intresserad av. Jag skulle förmodligen bli besatt av den och sitta och kolla in allt den filmat.
Alltså, jag vill inte veta om någon smyger omkring om natten. Försöker de bryta sig in går larmet ändå. Men jag vill verkligen inte veta.
Ibland går ju verkligen någon fel också, tar fel på hus. Djur nattetid finns det gott om här, tvättbjörnar, rävar, skunkar och andra djur som hela tiden rör sig. Allt sådant fastnar ju också på kameror och triggar strålkastare att gå av och på.



Fast fler och fler skaffar dessa kameror.
Allt blir ju mer och mer digitaliserat och kontrollerat. Vi har inte ens någon “Alexa” eller “Google Nest”. Jag tror alla mina vänner har sådana. Kanske skaffar vi oss en sådan en dag, eller så gör vi det inte.



Vad säger du?
Vill du veta om någon någon gång har smugit omkring utanför ditt hus nattetid?
Skulle du kunna tänka dig att ha kameror utanför ditt hem?
Strålkastare som utlöses vid rörelse?
Skulle du sova bättre, eller sämre, om du visste att en kamera ständigt skulle filma utanför ditt hus?



Jag förstår ju att somliga av er säkert redan har allt detta installerat.
Isåfall, hur besatt är du av det?
Eller tar du det lugnt och endast tittar om kameran (appen) flaggat för något som som rört sig?



Med detta ska jag ge mig ut på min dagliga runda.
Bäst att inte gå för nära något hus och sedan hamna på NextDoor, haha.


Ha en finfin onsdag!

24 comments:

Elisabeth said...

Jag bor ju i lägenhet så för mig är kameror mm av naturliga skäl inte aktuellt. Vet inte om jag ens skulle få sätta upp något sådant och filma folk i trapphuset?

Om jag hade bott i villa hade jag absolut haft larm, men inte mer än så. Hade, precis som du skriver, troligen blivit lite besatt av den. Och som sagt, de filmar ju allt. Har en kollega som har en sådan och den larmar till hans mobil så fort det flyger förbi en fågel.

Kan tänka mig att du blivit mer försiktig när du fotar blommor, haha.

Yvonne said...

Larm har vi både hemma och i Spanien, men aktiverar bara larmet när vi åker iväg, aldrig på natten och det beror på att larmet inte tar våning för våning utan delar av huset i 2 halvor så då skulle vi inte kunna gå på toaletten ens.

Skulle nog också bli nojig av att ha huset så övervakat. Tror jag skulle sova sämre då. Svärsonen vill installera sånt både hemma och i Spanien åt oss, men vi tackar vänligen nej till det. Tänk att sitta hemma och se att någon är utanför huset i Spanien, eller tvärtom och vad ska man göra åt det 340 mil ifrån? Bryter de sig in så går ju larmet och det får räcka tycker vi.

Jag tycker det är lite läskig utveckling med att man ska vara så övervakad och själv övervaka allt som sker.

Vi hade sådan yttervbelsning som tändes när någon kom och den är utbytt så endera är den tänd eller släckt och det räcker bra.

Stor kram från ett mulet Skåne skickar jag, imorgon åker vi hemåt igen. Har haft mysiga dagar här och eftersom barnen varit i skolan och dottern och svärsonen jobbar har jag roat mig med att laga lunch- och middagslådor som de kan ta med till Sälen på söndag, så slipper de laga mat där uppe. Gissa om de blev glada.

Dr Jo said...

Tjohej, trevlig onsdag!

Vi har också larm även om vi bor ute på vishan och polisen inte skulle hinna dit. Mest har vi det för att barnen sover i andra änden av huset och vi vill höra utifall någon försöker komma in. Det är nog av samma anledningar jag hade velat veta ifall någon var utanför huset också nattetid. För det hade gjort att jag betett mig annorlunda, mer skyddande av barnen under dagen. För min egen del beror det på. Nu är jag så van att sova med min man men hade jag varit helt helt själv så vet jag inte hur jag hade gjort. Man ska ju vara medveten men på en "lagom" nivå. Rörelsekänsliga lampor hade jag absolut kunnat ha, om det inte stört innifrån. Det får ju iaf grannar att reagera. Förhoppningsvis på ett posivit sätt. Våra grannars spottar är trasiga tror jag för dom reagera på vad som helst och fastnar ibland och står och blinkar.

Bor man i USA hade jag nog varit mer rädd för att någon skulle haft vapen när dom gjort inbrott. Det skulle dom ju kunna ha här med såklart men det känns inte lika vanligt. Just inbrott är speciellt kränkande iom att det ska vara din trygga sfär. Jag skulle nog aldrig kunna bo kvar på ett ställe om jag väl hade fått inbrott.

Jag har sett några snuttar från vissa av dessa kameror där man kan se hur folk helt fräckt går och tar paket och andra saker. Blir så trött på folk. Visst du kan vara fattig och ha det dåligt ställt men att gå och sno saker sådär, vad är man för typ av människa egentligen. Moral kan studtals vara en lyx men vissa saker typ inbrott och stöld och oprovocerat våld tycker jag verkligen säger mycket om en som person. Och det är lägst ner på botten.

Men appen NextDoor kan jag tycka är en bra sak, lite väl tramsigt att fotta folk som står stilla kan tyckas. Men det är väl så man ser ett mönster. Här larmas det ju friskt bara en vit skåpbil kör förbi. Tydligen har alla skurkar en sådan bil, synd bara för vissa hantverkare :)
Men som sagt, medvetenhet är bra men i lagoma doser. Vad nu det kan vara :P

Kramar Johanna


Anonymous said...

Jag bor i Stockholm city sen tjugofem år tillbaka och vi har alltid haft det så lugnt i vårt trapphus. I höstas krossades glaset i porten och grannens dörr blev beskjuten. Detta hände två ggr med nån månad emellan. Grannen i fråga har visst haft med fel personer att göra...Efter dessa incidenter känner jag mig som jag har lite ptsd, vaknar på nätterna vid minsta ljud och mitt hem känns inte så tryggt som innan. En kamera är nog inte fel att ha uppsatt om något händer, men jag håller samtidigt med om att det kan skapa stor stress av blotta vetskapen om att nån smugit omkring. Men vad är det för samhälle vi lever i egentligen???
Kram AN

Äventyret framtiden said...

Vi bor i ett lugnt område av Funchal, där grannarna har rätt bra koll på varandra. Visst har det hänt inbrott men det mitt på ljusa dagen i ett av husen längre ner på gatan. Drogrelaterat var det och då fanns det hemlösa i ödehuset mitt emot oss. Nu är det ett minne blott. På något sätt är det hundarna som är alarmet här. Börjar en hund skälla under en tid som det brukar vara tyst så tror jag alla blir på alerten. Jag blir det och går upp och tittar ut...Oftast är det endast en hemlös hund som har strukit förbi. Men jag vet att man använder alla möjliga hjälpmedel som larmar och berättar där turisterna bor, i alla utomlandsboendens små getton osv. Där sker inbrott både dagtid och nattetid. Där bor det rika folket anses det som. Tillsvidare har vi haft det lugnt och bra, ingen app används eller så. Däremot vet jag att på flera fb-sidor som expats har så berättar man om vad de har sett, upplevt etc. Så var det på Åland också. Titta efter den och den bilen, den är mysko...
Vi hade censor i trädgården på Pettas ett tag men lade av den efter att alltid ha fått besök av rådjuren. Ingen människa dock...
Men det var där och här är här. Ett helt annat liv. Tillsvidare har vi inte behövt någonting som larmar oss om någonting alls. Hundarna sköter det riktigt bra.
Jag tror att de som är ute i skumrasktankar, klarar sig vart som helst, var som helst om de sätter sig på det. De går runt det vi tror att skyddar oss, de är experter. Precis som vår låssmed sade då vi ville ha vårt lås i vår grind utbytt. Jodå, vi fick nytt lås men han sade att det hindrar ingen för att ta sig upp på vår terrass ändå. Bara en bil behövs som står rakt under, någon som klättrar upp på biltaket och svingar sig över räcket. Och visst är det så...Taggtråd tänker jag inte installera ;). Jag tror att man skrämmer upp sig själv väldigt mycket många gånger.

Ha en fin dag overthere, här är det kallt idag, bara + 17 grader nu på morgonen. Brrr...
Kramar!

Annika said...

Elisabeth.
Bra fråga ... får man ens det?
Här ser jag att de säljer kameror till lgh också, och larmsystem. MEN det kan ju faktiskt hända att det är förbjudet i tex Sverige.
DET är väldigt skönt att ha larm, jag tycker verkligen det. Både hemma på natten och sen när man reser, inte minst.
Men kameror, sådana som filmar, och noterat allt, nej tack. Jag känner bara hur nojig jag blir vid tanken.
HAHA, faktiskt så har jag blivit mer försiktig. Tänker att det finns kameror överallt. VILL inte hamna på en grynig film på NextDoor, haha.

Annika said...

Yvonne:
DÅ fattar jag att ni inte aktiverar det nattetid. Det skulle vara LIIITE väl jobbigt om ni skulle behöva larma av varenda gång ni måste på toa på natten.
Men visst är det skönt att ha larm, det tycker jag med. OCH jag fattar att ni vill ha det i bägge era hus.

Exakt, jag skulle bli så sjukt nojig om vi hade kameror ute och vid ringklockan. OM ngn skulle röra sig runt huset så skulle jag inte kunna koppla av för fem öre, Vi vet ju ändå att larmet går om ngn tar sig in. Samma med er, larmet går.

Ja, jag tycker som du, det är en skrämmande och mycket ängslig utveckling. Måste man ha koll på allt? Nej, det måste man inte.

Vad var anledningen att ni bytte ut er utebelysning med rörelsedetektor? Var det så att den löstes ut hela tiden? Så fort ett djur kom? Eleler så fort ngn gick förbi. Min närmsta granne har en sådan, och när jag går ut på min morgonrunda, och det ännu är mörkt, så aktiveras den där strålkasterane då jag lämnar mitt eget hus.
Fattar som sagt om ni lessnade på att ha den aktiverad.

Yvonne, grym lyx att få ner mormor som fixar god mat, matlådor och annat mys. UNDERBART!!

Lycklig resa hem imorgon!!
Kramar!

Mamma C said...

Det fanns ett gammalt larm i vårt hus när vi köpte det som inte fungerade längre. Men skylten sitter förfarande kvar på huset från den larmfirman. Det avskräcker lite 🙂.
Men sen skaffade vi ett nytt larm som kan spela in om man vill. Men den funktionen har vi inte på jämt. Utan när man reser bort.
Kram Carin

Annika said...

Dr Jo:
Larm, all förståelse i världen för det.
Jag vet hur det känns och jag fattar att ni har ett sådant, även om ni bor på landet (och alla säger att det är så säkert där, men ändå ...) FATTAR!!
Du har rätt i att rörelsekänsliga lampor absolut får grannar att regga. OM de är vakna och ser det.
För det syns ju tydligt när de aktiveras. Lyser så starkt.
Men allt som rör sig triggar dem.

Du har en stor fet poäng med vapen. Här skulle många inte dra sig för att använda dem vid ev inbrott. OCH tragedier av detta slag har hänt nära mig. En tonårskille som smitit ut en natt från sitt rum kom hem på morgonsidan, han klättrade upp för spaljen till sitt rum, men han gick till fel hus. Kom in någon annas sovrum, (killen var inte nykter då han återvände hem) och grannen sköt ihjäl honom på studs.
Så ja, det händer verkligen. OCH man får alltid vara orolig för att ngn bär vapen här, även när man är ute och kör.
Så är det.

Vet du, jag tror inte jag heller skulle kunna bo kvar efter ett inbrott.

Yes, du har såt rätt i det också, speciellt under jul när sååå många fick paket levererade hem så stals mkt i somliga områden.
DET är för jävligt.
Men trots dessa kameror tror jg väldigt få arresterades.
Visst är det sååå himla olycklig med dessa sk "porch pirates".


Haha, jag NextDoor larmar om allt, bilar spm står för länge, helikoptrar som hovrar, var det fyrverkeri eller pistolskott, hundbajs etc etc.

Kram till dig!

Yvonne said...

Anledningen till att vi tog bort utebelysning med rörelsedetektorn var att vi har ett inglasat uterum jäms med ytterdörren och så irriterande när den där lampan tändes och släcktes så fort någon gick ut från uterummet och samma när grannen gick ut genom sin dörr, vi bor ju i radhus så det är bara en mur emellan

Annika said...

AN:
VARMT välkommen till min blogg.
Jamen ja, herregud ... fattar inte hur det blivit med alla sprängningar i trapphus i Sthlm o Sverige. Sådan ny, konstig utveckling. Och vanliga människor betala priset. FATTAR om du PTST, alltså verkligen. JA, jag kan absolut tycka att man borde rigga upp fler kameror när sådant här sker. OCH kanske borde man göra just det över hela stan nu när det är en sådan effing våldsvåg som sköljer över Sverige.
Det här måste få ett stopp, det är sjukt som det blivit.
Som du säger, vad ÄR det för samhälle vi lever i?
Stor kram från mig och välkommen tillbaka!!

Annika said...

Karin:
Att bo i lugnare, och bra områden, bordar ofta för lugn.
Som du säger, visst händer skit ändå. Men det är iaf lugnare.
Hundar är ju verkligen ett BRA system. DET är de.
Som du säger, om hundar börjar skälla nattetid kan man ge sig den på att ngt är på gång. pÅ gott och ont såklart eftersom de säkert skäller på allt som rör sig.

Ah ja, jag inte sjutton borgar sådana där vita utomlandsgetton ngn vidare säkerhet. Klart tjuvar tror att det finns mkt att hämta där.
Så jag kan tro att det finns uppsjöar av kameror och annat där som är riggade.
Finns gated communties hos er? Alltså platser där folk bor som ligger innanför staket och grindar med säkerhetsfolk som kollar alla som kör in? Sådana finns det ju här, jag har tom bott i ett sådant. Men har ingen lust att göra det igen.

Japp, japp ... jag vet vad du menar om mindre orter där man tom kan kommentera främmande bilar ...

Gillar att hundarna är ert larmsystem + att ni ju bor i ett bra område också.

OCH ja, du har SÅÅÅÅ rätt. Om ngn vill ta sig in så kan de göra det, oavsett. Så är det, både i gated communties och på vanliga ställen. De kan hacka sig i wifisystem och helt enkelt larma av utan att man vet om det.
Vill de in så tar det sig in, så väldigt sant. Dessutom vet de ju exakt vart de ska spana för att upptäcka kameror etc.

Fantasin kan bli en värsta ovän också, just att inbilla sig.

Kramar till dig, och idag klår vi er eftersom det ska bli 21 sjuka grader här, jag vet inte OK.

Annika said...

Carin:
TROR faktiskt att det kan skrämma iväg ev tjuvar. Just att de tror att larm finns i huset.
Gillar larm, vill inte vara utan.
Kramar!

Annika said...

Yvonne.
FATTAR det till 100%!!
tack för att du berättade!

Brysselkakan said...

Nä, någon kamera skulle jag inte vilja ha. Skulle precis som du bli helt nojig av det.
Räcker med de där fotstegen i snön för ett tag sedan... mycket olustigt faktiskt. Men nu är det barmark mest så jag slipper se ev sådana!
Sover nog bäst när jag är ovetande!

Annika said...

Brysselkakan;
Nämen eller hur. INTE jag heller.
JAPP, minns det där med fotstegen i snön hos dig för lite sen. INTE kul. FY sjutton helt enkelt. MEN nej tack till kamera. Nojigheten skulle då gå i taket.
Jag med, sover bäst då jag inte vet sånt.

Anonymous said...

Det är otäckt hur det har blivit. Man kan snart inte gå på dass utan att en kamera följer en. Jag har inget larm. Dottern satte in ett par kameror för att kolla att jag är uppe och rör på mej, eftersom jag bor ensam.
Bor i ett medel-Svensson typ hus. Inga rika grannar. Om nån kom in i mitt hus, vet jag inte vad dom skulle ta; har ingenting av större värde. Och ingen skulle vilja våldta en "tjej" över 90. :)
Vad som oroade mej, när jag körde bil, var att någon skulle hoppa in vid ett stoppljus och ta min handväska, som innehåller allt jag måste ha. Var alltid noga med att låsa dörrarna. - Tänker på dej, Annika, som har en ny bil och inget garage. Oroar du dej inte för det? Bilstölder är ju på uppgång, om jag läst rätt.
Iaf - jag ogillar vad som försiggår. Privacy! Finns inte längre, tyvärr.
Intressant ämne. Ser ut som en fin dag här hos oss.
Ruth i Virginia

Anonymous said...

Jag måste ändå säga att det känns bra mycket tryggare med larm. Vi satte in det för några år sedan då det varit flera inbrott i vårt område. Vi larmar oxå alltid på under natten.
Nextdoor vet jag inte om jag har behov av men vi har en FB-grupp där folk lägger ut viktig information. Bra ändå tycker jag.
Där läggs även ut om man sett ngn/ngt misstänkt i området. Det kan dock bli fel. Härom veckan kom det ut att en granne hade sett en "misstänkt kille i luvtröja som snokade runt i buskarna runt huset. Håll utkik!" Efter ett par timmar kom det upp följande från en annan granne: "Ingen fara. Det var min son som var ute o letade efter vår katt" :-)
Kram från Anette

BP said...

Övervakningskameror "i det offentliga rummet" finns i stort sett överallt här också - på torg, utanför kyrkor, regeringens lokaler, gallerior, med mera, med mera.
Vet faktiskt inte om vårt bostadsområde har övervakningskameror, men villaägarna i norrut har absolut kameror på alla håll och kanter. Ja, inte vill man bli av med sina dyra smycken, porslin och andra värdesaker när man bor i Djursholm;-)
Det är faktiskt ganska sällan man läser om inbrott i villor nuförtiden. Kamerorna verkar göra ett bra jobb där. Istället har vi ju "ärvt" gängkriminaliteten i förorterna. Där handlar det om sprängningar i bostadsområden, där det inte alltid finns kameror.

Channal said...

Hej Annika! Den där appen fungerar som fb här hemma. Jag är med i en stor fb-grupp som heter "Allmän info Komården". Allt läggs ut där... bl.a. en misstänkt Van som stryker omkring, kameraöverakningsbilder på personer: det tycker jag är mkt suspekt!! Får man göra så? Mycket som läggs ut där känns inte ok. Sen kan det vara bortsprungna hundar, busiga ungdomar som stör och mkt mer.

Vi har kamera inomhus... om någon kommer in går larmet och de filmas. Ingen kamera utomhus. Vi skaffade larmet efter att vi kom hem från London och vi upptäckte ett inbrott. De hade tagit allt av värde. Det var hemsk!! Vill inte tänka på det, usch!

KRAMA Anna

Annika said...

Ruth:
Jamen det är faktiskt otäckt. Man vet aldrig om en kamera ser en, eller inte. OCH ffa dessa privata, tycker jag.
Det är nog bra att de finns på allmänna platser etc, men utanför var persons hem? Snart är man säkert en udda fågel som inte har kamera och RING.
Men Ruth, trodde du bodde med din dotter??? Du bor alldeles ensam nu? Hur känns det? Handlar de åt dig, städar etc? Men du kör inte längre alltså?
Du måste säga till mig om du vill ha hjälp med ngt! BARA maila, jag handlar varje fredag och söndag. Jag kan lätt svänga förbi dig om du behöver ngt.
Samma här, klart medelsvenssoområde här med. Bodde vi i ett stort palats i Great Falls hade vi kanske tänkt annorlunda, haha.
Numera låses ju bilen automatiskt när man kört några meter, men ja det är med väskan i passagerarsätet har varit farligt.
Nej, är inte orolig för bilen. Det som gått upp tror jag är inbrott i bilar. De tar sånt de hittar inne i bilen. OCH ota i olåsta bilar. jag menar, vem låser inte sin bil??? Men det är tydligen vanligt att många inte gör det. ALLT detta har jag lärt mig via appen NextDoor som ju ofta handlar om detta, haha.
Men nej, jag är inte orolig för bildstöld. Tror ingen här varit utsatt för det, ta i trä!!! Men däremot skulle jag gärna vilja ha ett garage, men det är en annan femma :-D
Ogillar också detta, Ruth. Det är faktiskt ganska otäckt.
Varm kram från mig och HÖR av dig om du vill ha hjälp!!!

Annika said...

BP:
Har nog inget emot dem på allmänna platser, det kan vara betryggande där och en nödvändighet. MEN det är de privata kamerorna som stör mig. Just dessa RING och sådana där strålkastare som aktiveras vid minsta lilla.
I det allmänna rummet har jag inget problem med dem.
Absolut, jag förstår larm etc. Har ju det själv också.
Men just denna misstänksamhet mot allt och alla. Att man inte ens går till dörren om det ringer på under dagstid utan ser personen via en kamera ...
Allt sånt. Eller att ngn råkar gå in på en tomt ... ack JA. Larmen gör nog mkt bra vad gäller inbrott, och jag har noll emot att man har sådana hemma.
Ja jag vet, skjutningarna hemma ja .. ngt så nytt att det är rent skrämmande. Kan man ens vända skutan?
FRAM för kameror i de områdena, det är jag verkligen för.

Annika said...

Anna:
Absolut är det så ...
Det är sånt man rapportera om. småsaker som skrämt upp ngn. Sådan misstänksamhet överallt.
Säger som du, får man ens lägga ut filmer som ens utekamera snappat upp?
MEN man får väl det, annars skulle dessa appar inte godkänna det.
Det blir lätt lite för mkt.
Ni har som vi, kamera inomhus plus larm.
FY SJUTTON ni har alltså haft inbrott. Så vidrigt otäckt.
Kramar från mig!!

Annika said...

Anette:
Precis, har absolut inget att säga om larm i huset. Det har ju jag också sedan 23 år tillbaka. Skulle inte vilja vara utan det.
jag gillar att larma på under nattetid, känns betryggande. Jag förstår att ni installerade larmet, Anette.
Din FB grupp är som Next Door, allt läggs ut. JUST det du berättar om din grannes son som varit ute och ngn fotat honom. SÅNT!
OCH det är det jag är så less på. Som tur är brukar folk alltid hojta om hur fel det är med just sådana inlägg. MEN de är mkt vanliga.
Just det, i nio fall av tio är de ute och letar efter en katt, samma här.
KRAMAR!!!