Friday, February 24, 2023

Amerikanska fenomen serverade en fredag ...




Fredag igen!


Igår torsdag var det ren och skär sommar här.
Fullkomligt overkligt. Solen strålade från en klarblå himmel och det var så svårt att förstå att det faktiskt bara är februari.


Jag var inne på Target för att handla tvättmedel och dylikt.
Därinne märkte jag hur utplockat det var bland alla allergimediciner. Jag märkte det eftersom mitt högra öga plötsligt blivit illrött och det skaver, ögondroppar var det tvunget att införskaffa. Det var då jag märkte hur tomt det var bland allergimedicinerna i hyllorna. Men givetvis är det pollen i luften nu eftersom naturen ju får en riktig värmechock.
Men allergi är det inte för min del, vette sjutton vad jag har ..? Men det går över.


Här i USA ligger apoteken inne i matvarubutikerna. Target är nog mer ett varuhus än en matbutik förstås, även om de har mat också.
Target kan jämföras med Åhlens kanske, men ändå inte.
Om ni bor i Finland tycker jag Halpa Halli är en rimlig jämförelse.
Dock, kan egentligen inte förklara Target med svenska mått.
Du som varit här, hur skulle du “översätta” Target?
Sedan finns det renodlade drugstores också, som CVS, Walgreens etc. Dock, även de affärerna säljer en massa annat.


Drugstores är bra och lätta.
Det är ingen match att hitta den medicin man söker bland hyllorna. Ska man hämta ut receptbelagd medicin gör man det över disk.
På dessa drugstores kan man även få hjälp med lättare krämpor, man kan få viss medicin utskriven av apotekaren.
De har små undersökningsrum och väntrum för den som behöver hjälp med småkrämpor som halsfluss, urinvägsinfektion och sådant. På en drugstore kan man också få vaccin av olika slag. Mina två senaste covidsprutor fick jag på CVS, lätt och snabbt. Jag tar även influensasprutan där.


Numera är ju apotek ingen ovanlig syn i matvaruaffärerna i Sverige heller. 
Men en sak har ni som är mycket smartare än hos mig, ni kan gå till vilket apotek som helst för att få ut era receptbelagda mediciner. DET kan inte vi.
Jag måste exempelvis gå till Safeway i South Lakes apotek för att hämta den medicin jag har på recept. Det är verkligen mycket smartare i Sverige där ni inte är bundna till ett ställe. Jo, man kan byta drugstore/apotek här om man flaggar för det hos läkaren, men inte annars.


Men ja, jag gillar drugstores.
De säljer allt från medicin, hudvård, smink, tidningar, gratulationskort till basmatvaror, vin och öl.


Att handla vin och öl på mataffären är något man snabbt vänjer sig vid. Det är så himla smidigt att kunna köpa det när man samtidigt handlar mat.
Starksprit däremot säljs på det vi här kallar för ABC-stores (Alcoholic Beverage Control). De butikerna har öppet sju dagar i veckan. FAST, kom detta ihåg— NU talar jag om min stat och till och med min kommun. Det här skiftar från stat till stat och så även inom kommunerna i staten. Alla har sina egna regler.


Här i Norra Virginia kan vi köpa vin och öl dygnet runt om mataffären är öppen. 
I somliga delar kan man bara köpa alkohol fram till ett visst klockslag.
I vissa delar kan man inte alls köpa vin och öl på söndagar.
OCH på exemplevis the Outer Banks i North Carolina kan man inte köpa vin och öl förrän efter klockan 12 på söndagar.  Övriga veckodagar är det grönt så länge butiken är öppen.
I North Carolina, har de även så kallade Brew Thrus. Man kör helt enkelt sin bil genom affären och får sin öl och sitt vin direkt in i bilen av personalen som jobbar där, haha.


Det finns kommuner här i US som är så kallade “dry counties”
På de ställena finns ingen alkohol alls att köpa inom kommungränsen, då får man vackert åka till grannkommunen och hoppas att de säljer vin, sprit och öl.
Jag vet inte hur vanligt det är, men jag vet att det förekommer mest i den djupa södern (bibelbältet). Jag har själv tappat hakan på ett sånt ställe. Peter och jag var i min svärmors gamla hemstad på gränsen mellan Georgia och Alabama.
Vi var ute och åt middag och jag beställde ett glas vin och fick till svar på släpig, nasal, bred söderndialekt, No Ma’m this is a dryyy county.
-This is WHAT???
Grejen var den, det var helt OK att ta MED en flarra in på krogen, som man köpt i annan kommun, men de fick inte sälja alkohol. Däremot var det helt legalt att ta med sig en egen flaska.
SÅ underligt, ja det tycker jag än idag. Dubbelmoral much?
Det är första, och enda gången, jag befunnit mig i en torr kommun, haha.


Så är det, nu fick ni er lite amerikanska fenomen servade så här en fredag.


Som sagt, en rent overklig väderdag igår.
Sommar i februari. Faktum är att det blev rent hett på decket där jag satt.


 

Jag igår med min Kindle--och mitt röda öga--i skuggan på mitt deck. Det var härligt att sitta ute och läsa.


Ha en riktigt fin och trevlig helg.

28 comments:

Yvonne said...

Apoteken här hemma är bra genom att man kan få sin medicin på vilket apotek som helst. Däremot kanske vissa ställen har lite för många av dem i dagens läge då man kan beställa sin medicin på nätet och få den hemlevererad av en budbil. Vi här i Å-a har minst 6 apotek på 40 000 invånare, vilket känns i överkant. Jag är aldrig på apoteket, beställer mina receptbelagda mediciner på hjärtat.se eller apotea.se fraktfritt och gratis hemleverans. Stor prisskillnad på icke receptbelagda är det också. Alla apoteken här är ju privata så jag tror nog antalet kommer att minska.

Vin och öl och andra starkvaror kommer nog aldrig att försvinna från Systembolaget och det är helt ok tycker jag. Personalen där är väldigt kunniga på vin och kan ge bra tips om man frågar.

Lite otippat med helt torrlagda ställen i USA, och knepigt att få ta med sig en flaska in på en restaurang

Ja du, ert väder är lite skrämmande måste jag säga. Tycker nog vädret här i Sthlms trakten också är lite knepigt, vi ska väl inte ha snö så här långt in i februari, nu ska det vara våren som står för dörren, men dit är den en lång bit kvar.

Ha en trevlig helg säger jag och skickar en stor kram

Elisabeth said...

Era drugstures låter som tyska "Drogerier". De säljer mediciner, hud- och hårvårdsprodukter, tvål, tvättmedel, hälsokost, ekologiska produkter mm. Det finns allt från lågprisprodukter till fina märken, och de är så trevliga att besöka.

Apotea, som Yvonne här ovan skriver om, är något jag också uppskattar mycket. Köper till exempel alla mina hudvårdsprodukter där, och även en del till håret, för de har ett så stort och bra utbud. Samt fraktfritt och gratis leverans ända hem till dörren!

Intressant med dessa "dry counties". Vet att jag har hört om det tidigare, kanske på USA-podden? Märkligt att man fick ta med sig en egen flaska in på restaurangen på det stället du beskriver. Det får man väl inte i Sverige? (Jag har dock inte koll på sådant, dels för att jag inte dricker alkohol, dels för att jag inte varit på restaurang på åratal.)

Dr Jo said...

Tjohej, Fredag minsann!

Fri från vobbandet några timmar, och varvar ner på jobbet :)
Ahh Target, också en superkul butik att gå runt och titta i. Speciellt när man har barn. Och joo tror vi har pratat om det förut. En blandning av Åhlens, kanske lite ÖoB men förstår precis vad du menar.

Håller med om att det svenska systemet är smidigare, att man är lite friare att hämta ut varsom. Samt även att man kan beställa hem det fraktfritt som nämndes ovan här. Tänkt va snabbt man vänjer sig vid sådana saker. Tjänster som man inte visste att man behövde men som underlättar vardagen.

Ah ja Vin och Öl, det är väldigt skönt att kunna handla i affären. Önskar att vi kunde det ibland. Speciellt när man inte har vägarna förbi Systembolaget och så känner man under helgen att det hade varit gott med något glas. Det konsumeras väldigt lite nu under småbarnsåren så det behövs inte så mycket.

Fashinerande med Dry County, aldrig hört talas om. Jag har hört conceptet av BYOB - bring your own men aldrig förstått hur det skulle gå till. Och jaa om regeln är Dry County så blir det lite dubbelmoral med BYOB.

Hehe det fanns Drive Through Bottel-o i Australien också. Väldigt smidigt, man kunde välja mellan att gå ut och ta själv eller få hjälp. Tänk om man hade haft det här i Sverige, hahah.

Superkul att ta del av Amerikanska fenomen, mitt favorit topic. Såg otroligt härligt ut att sitta ute och läsa. Härligt färg på nagelack också, är det gel? Måste ta tag i mina, dom ser väldigt ledsna ut för tillfället.

Stor fredagskram! från Johanna

Mamma C said...

Lika som i Sverige här i Spanien. Du kan gå till vilket apotek som helst och få ut dina mediciner du har på recept.
Jag såg i somras att matbutiken borta på vår Boulevard köpcenter, hade ett klockslag för att kunna handla alkoholhaltiga drycker. Efter klockan 22.00 var det stopp för det.
Ha en fortsatt fin fredag.
Hoppas ditt öga blir bättre med ögondroppar nu.
Kram Carin

Anonymous said...

Hej Annika!! Visste inte att det fanns stater som inte sålde alkohol i USA. Är säker på att de staterna säljer vapen och har dödsdomar. Konstigt restaurang!! Det är väl bättre att dricka ett glas till maten än att ta med en hel flaska. Verkligen dubbelmoral. Apoteken idag är som era drugstores. Hoppas vi behåller Systembolaget! Där får jag aldrig ett dåligt vin. Bästa proffsiga hjälpen också. När vi åker ner till medelhavet. Frankrike, Spanien eller Grekland är det sällan vi får ett riktigt gott fint vin tyvärr! Frågar man någon i kassan kan de mindre om vin än vi själva. Dålig service där.

Tänk att ni har sommar, jag fryser! Idag +1 grad och molnigt. Brrr…

KRAMAR Anna Channal

Äventyret framtiden said...

Här kan man också köpa medicin på matvaruaffärerna, de stora. Inte allt förstås men första hjälpen finns att tillgå när man är ute på andra handelsärenden. Starksprit och vin finns överallt i alla affärer här. Ingen torr kommun här inte, haha...
Dubbelmoral var det verkligen det ni fick vara med om. Knäppgökar!
Jag har haft rinnande sjuka ögon några dagar men p.g.a av Saharadust. Nu är jag mycket bättre efter gårdagens häftiga regnskurar som tvättade luften.
Hoppas du får ordning på ditt onda öga ;)
Ha en finfin helg med stor kram från mig!

Cari said...

Apropå apotek och recept. Man kan hämta ut receptbelagd medicin även om man är på resa i Europa. Inom EU i alla fall. Det gjorde min väninna i Frankrike då det behövdes. När man har receptet i mobilen så var det hur smidigt som helst. Och en räddning i nöden.

Tack för ännu en intressant bloggpost.
Önskar dig fin helg från ett mulet och snövitt, fast blaskigt, Stockholm.

Annika said...

Yvonne:
DET är riktigt, riktigt BRA!! Att ni kan gå in varsomhelst och hämta era mediciner.
DET tycker jag är toppen!
DET kan minsann inte vi.
Jag har aldrig beställt medicin via nätet, men det går ju bra det med här också.
Låter himla bra som du gör. OCH det låter smått överdrivet med alla apotek, men när jag tänker på det har vi 7 här hos mig i Reston.

Så är det ju, systemet kommer inte att försvinna hos er. Fördelen är ju att ni kan köpa både starksprit och öl och vin där.
I Spanien köper du i mataffären, visst?
Tycker du att Sverige har bättre utbud på viner än Spanien?
Var köper man starksprit i Spanien?

Vädret igår var kusligt även om man hörde AAAAAAAA och OOOOOanden överallt om hur HÄÄÄÄÄRRRLIIIIGT det var ...
Det kändes som om jag var den enda som tyckte det var SPÖÖÖÖÖÖK!!
Vi har alla så underliga väder och omslag just nu.

Yvonne, ha en jättefin helg!!
Kramar från mig!!

Annika said...

Elisabeth;
De låter väääääldigt lika!!
Lite som att engelska drugstores också liknar våra.
Precis, allt finns!!
Älskar dem. Må de aldrig försvinna, haha.

Gillar att ni har så många val då det kommer till mediciner etc, alltså att hämta ut.
Bra också att du kan köpa andra produkter där.

Dry counties ja, det är verkligen ngt av en kulturchock för den som inte räknar med det. JAG när jag fick höra det tex, hahahaha!! SNACKA om haktapp!!
Man får ta med eget vin till krogar här, men de tar en corking fee för det. Vet inte alls om man får det i Sverige? Ingen aning.
Jag vet ngn som gjort det eftersom vinet de skulle dricka var så speciellt (även fast restaurangen sålde vin i parti och minut), men jag tycker det är lite konstigt ändå eftersom restaurangen kräver en summa, typ 25 dollar, då man har med eget.
Ja, USA-podden har säkert haft med dry counties ngn ggn.

Ha en finfin helg!!

Annika said...

Dr Jo:
Yay, fredag it IS!!!
Skönt att du kan brejka lite från vabbande och varva ner lite, härligt!!
Target är svårförklarlig, så svår. De säljer så bra grejer och är ett bra varuhus att besöka för det mesta man behöver.

Ni har utan tvekan ett mkt bättre system vad gäller receptbelagda mediciner än vad vi har. JUST att ni kan hämta dem varsomhelst. Gillar det mkt.
Ja, vi kan få dem hemkörda med, men jag har aldrig nyttjat det. Mkt bra för dem som inta kan hämta själva.
men ja, ni har ett bättre system. Lätt.

Jag har verkligen vant mig vid att handla vin och öl på vanliga affären. SÅ smidigt att det inte är klokt.
Ja, jag kommer själv ihåg hur det var när min dotter var liten, jag drack absolut inte mkt då. Det blir värre med åren, haha.

Nu fick du lära dig om dry counties också, haha.
BYOB kan vara ngt man uppmanas till om det är en fest. Fast oftast står ju värdarna för det också, vin och öl o sprit.
Men det förekommer ibland, absolut, med BYOB.

Drive thru vad gäller alkohol känns såååå skumt, och var helt mållös i början. HAHA. Det är ju smidigt de gånger vi nytjat det i NC. Här i VA finns inget sånt.
Kul att man har det även i Australien.

Ja, när naturen spelar en sådana hör spratt får man göra det bästa av det och sitta ute och läsa ...
I SKYGGAN. Solen gick det inte att sitta i, phew ...
Tack, det är puderlack, dip powder. Sitter som sten!!
jag gör det på salong.

Ha en riktigt fin och bra fredag nu!! OCH en finfin helg.
KRAMAR!!!

Annika said...

Carin:
SUPERBRA!! Klart att US är lite efter där ... hummmhummmm .... Undrar när de ska fatta att det är ett bra system också?
BRA att ni kan göra det.
Så efter 22 kunde ni inte köpa alkohol. Tycker sådant här är intressant, så olika det är mellan länder.
Mitt öga är lite bättre idag, men inte bra.
KRAM Carin och ha en fin helg!!

Annika said...

Anna;
NOOO!! Nej, nej ALLA stater säljer alkohol. MEN det är kommuner i staterna som kan vägra det, och därmed kalla sig dry counties. Alltså, absolut inte en hel stat. Nej, nej det skulle aldrig funka.
I Virgina där jag bor finns 134 kommuner. I Georgia, där jag var i den där "torra kommunen" finns 154 kommuner.
Så nej, nej, nej ... alla stater säljer alkolhol, men det är kommunen i staten som kan bestämma om de vill vara torra eller inte.
OCH ja, det förekommer absolut mest i bibelbältet.
Ja, vist är det dubbelmoral när man får ta med en flaska istället för att de säljer. SÅÅÅÅ knäppt. Det här var över 20 år sedan, men jag tycker än idag att det är bland det märkligaste jag varit med om i US.

Njaee, era apotek är nog inte riktigt som tex CVS. Men ja, ni kan absolut köpa mkt på dem numera.

Tror att ni får behålla systemet, absolut.

Jadu Anna, nu har vi verkligen motsatt väder.

Ha en toppenhelg.
KRAMAR!!

Annika said...

Karin;
Låter rätt så likt hur vi har det här i NOVA.
MINUS då att vi INTE kan köpa starksprit på mataffären, men de kan de i Los Angeles minsann . Precis som his dig :-D
Ja jösses, än idag är det ngt av det knäppaste jag varit med om i USA, dry county. jag måste ha sett då dum ut. HAHA.
OCH sen det där att det var OK att ta med EGEN alkohol. SÅ otroligt flängt.
Jaaa, klart ni känner av sandstormar hos dig, det är ju rätt nära. MEN ändå, ni är ju långt ute i havet.
Inte kul med röda öga alltså.
Jag droppar nu och hoppas att det ska bli bättre.
Kramar till och ha en jättefin helg.

Annika said...

Cari:
WOOW, hur smart är INTE det????
GILLAR!!!!
Fantastiskt!!

Tusen tack för att du gillade dagens inlägg.

OCH stay warm i slasket. Det väder ni har nu är det värsta, när det är slask och runt noll fryser man som mest.

Ha en fin och BRA helg!!

Brysselkakan said...

Target gillar jag men tycker nog det var bättre förr, eller så är det bara jag! Hittade mer kläder där förr i alla fall. Idag tycker jag att Ica Maxi är rätt likt Target men Maxi har inga möbler och mer mat. Finns egentligen inget likadant här ju!

Det där att receptbelagda mediciner bara går att hämta på det apoteket som har receptet är ju rätt dumt, tänker om man är på resa och missat att det tagit slut. Vet att sonen hade lite jobb med sina recept på migränmedicin när han flyttade men vet inte hur han löste det faktiskt. Och visste faktiskt inte att apotekaren kan skriva ut medicin, det ska jag fråga sonen om på söndag!

Ang det där om att köpa alkohol: minns när vi var i Georgia för första gången och inte kunde köpa några flaskor öl på en söndag! Snopet!
Det där att ta med alkohol till restauranger har jag varit med om i Bryssel, de restauranger som ligger i muslimska delar av staden säljer inte alkohol, så klart, men du kan ta med själv.

Ha en fin helg!

BP said...

Såååååååå avis jag är på dig där på däcket...
Jag gillar dina inlägg om olika "teman" från USA. Mycket jag inte visste och inte riktigt minns heller från mina tre besök i USA.
Vad gäller apotek så liknar "systemet" det som man har/hade i England. Vad gäller vin och sprit - hahaha. Vilken lyx att kunna köpa alkohol när och hur man vill. Minns att dessa ABC-stores alltid stoppade vinflaskan i en brun papperspåse, precis som i Englands "Off licence" shops.
Nu fick du mig att tänka på "vårt bibelbälte i och runt Jönköping. Inte bara att taxichaufförer försöker frälsa dig på väg från flygplatsen till Elmia-mässan, nej då. På Systemet kunde man köpa ett vitt vin i en flaska med Jesus inklusive glorian på etiketten...
Så kul att läsa dina inlägg om USA-specifika saker:-)

Anonymous said...

Jag är ju van vid både franska och svenska varianter och uppskattar båda på olika sätt. När det gäller andelen apotek tror jag inte något klår Frankrike - de gröna blinkande skyltkorsen med ”Pharmacie” finns i överflöd, ofta i samma kvarter. De säljer och hyr sjukvårdsmaterial inklusive t ex kryckor, receptfritt, hudvårdsprodukter och förstås receptbelagda läkemedel men också alternativmedicin som homeopatläkemedel som är accepterat där (precis som i Tyskland). Apotekaren är mera välutbildad än sin svenska motsvarighet och kan och får ge medicinska råd och fungerar som en typ av ”lättakut” dit man går för att få råd och lämplig medicin. Oftast mycket starkare än i Sverige. Också där kan man gå till vilket apotek man vill men man har inte samma öppna digitala system som i Sverige där både man själv och alla apotek kan se vilka läkemedel en patient har utskrivna och när de går ut.

Nätbeställning och hemleverans av de flesta (inte alla) läkemedel i Sverige är jättebra, i synnerhet i virustider då man ju vet att varenda kotte som står i apotekskö gör det för att man har någon åkomma!

I Sverige får man ju aldrig ta med sig eget vin eller annan alkohol till restauranger. Minns min dotters franska svärfar som blev synnerligen upprörd över att inte få frakta med sig utsökt franskt vin till den flotta restaurangen där bröllopsmiddagen i Stockholm avåts. Som en del av brudgumsfamiljens bidrag! När det gäller tillgång till vin och sprit i Frankrike är den ju total och som i USA. Andelen vingårdar är ju också jättestor och där både provar man och köper gårdens vin - exklusivt om man vill, på box till vardags och vissa gårdar har t o m tunnor för egentappning i plastdunkar för fransmännens vanliga dagliga bordsvin. Oavsett är priserna en bråkdel av dem i Sverige och jag retar fortfarande upp mig på Systemet med sina eviga köer och sitt monopol, unikt i världen. Mina franska ursprungliga roséviner från Provence finns inte där, det är bara hallonfärgat blask från Sydafrika känns det som. I Frankrike har man också vinbutiker med mycket kunniga oenologer och utvalda sortiment - rent generellt är också vinkunskapen mycket stor där till skillnad från i Sverige. Så det där med att inte få bra viner runt medelhavet köper inte jag…

Lustigt att läsa att du skriver att du handlar ”på affären”. Det trodde jag var ett typiskt norrländskt fenomen - jag och de flesta här i storstockholmsområdet handlar ”i affären”?

Vi har också varierat väder - ena dagen sol, blå himmel och utelunch på den inglasade balkongen. Och nu yrsnö och snorhalt igen! Det känns faktiskt oroväckande med de här förändringarna! Ha en fortsatt fin helg! /Monet

Susjos said...

Trist med ditt öga, hoppas du snart blir bättre! Jag skulle njuta av sommarvärme just nu, för idag var det riktigt blåsigt och lite snö när jag gick ut på min promenad, hua!
Så spännande att läsa om alkoholreglerna, visste inte att det var så olika i olika kommuner t.o.m!
Sån fin bild på dej på ditt deck!
Ha en fin helg, och heja Loreen ikväll!
KRAM

Humlan said...

Ja visst är det bekvämt att kunna hämta ut recepten överallt i Sverige! Mina ögondroppar är ofta svåra att få tag på, jag kan få gå in på flera apotek innan jag får tag på det. Man kan ju alltid beställa dem, men jag brukar ju passa på när jag är i närheten av ett apotek och då kan det bli både här på Lidingö och inne i stan. Men numera beställer jag oftast från Apotea istället, de har oftast medicinen inne, bra priser på annat man kan behöva och dessutom hemkörning när jag mår dåligt och har svårt att komma iväg någonstans.
Mina ögondroppar, som jag bara tar i ena ögat, gör att jag också blir rödögd, dessutom rödfärgad hud runt ögat och ögonfransarna är dubbelt så långa och mörka ... synd att jag inte behöver ta medicinen i bägge ögonen! ;-) Men jag vet ju varför jag är rödögd, så även om det inte är så snyggt så behöver jag ju inte fundera över det.

Jag har aldrig hört talas om de torrlagda kommunerna, men det låter väldigt konstigt att man kan ta med sig egen dricka på krogen, känns verkligen som dubbelmoral!
Att få bestämma själva verkar ju vara viktigt på många nivåer i US, men det måste vara förvirrande när man reser runt att inte veta vilka regler som gäller när man kommer till en ny stad eller kommun. Fast å andra sidan så kanske det är så vanligt att man informerar ordentligt om man har några "speciella" regler.

Jag har snabbläst tidigare inlägg i veckan, ert väder är verkligen helknäppt och skrämmande på så många sätt. Här är det snö och iskalla vindar denna helg, men februari ska ju vara vår kallaste månad och även om vi inte har haft någon extrem värme så har det ju mest legat runt nollan och det känns ju också som att det inte blev någon riktig vinter. Oroande!
Det ska bli intressant att höra fortsättningen på AI. Jag ska läsa det inlägget och kommentarerna ordentligt sedan, nu är jag för trött.

Hoppas du har en bra helg, själv har jag varit på Syfestival på Älvsjömässan i går (lördag), roligt att träffa bekanta och lite trevliga inköp. I dag är det återhämtningsdag!

Kramar!

Annika said...

Brysselkakan:
Target kan vara bättre och sämre. Det Target jag var på i torsdags var mkt sämre än Target här i Reston.DET kan vara lite hit or miss beroende på vilket Target man besöker.
Kläder var det iofs länge sen jag hittade där. Men jag gillar att de har allt.
Och nej, det finns ingen bra jämförelse med Sverige.

Visst är det dumt här. Jag vet inte vad som händer om man är på en annan ort och medicinen tar slut, det kanske är så att man kan gå in på en drugstore där och de på så sätt kan kontakta läkaren, eller det apotek man tillhör.
Men visst är det konstigt system. Där är verkligen Sverige förebilder.
Jo, de kan skriva ut enklare medicin, som tex Zpack (den vanligaste antibiotikan vid tex halsfluss), så enklare sådana kan de ge dig.
Men inte mer komplicerade. CVS har sina Minute Clinics och där kan man få bra hjälp, andra affärer har det också. Nästan alla har sina smp kliniker.

Ja, ni var i GA ni också och blev nekade alkohol, bibelbältet som sagt ...
DET är verkligen tydligt i vissa counties i Södern.
I Bryssel alltså ibland också. Tycker det är så lusigt att man får ta med egen alkohol men att de inte säljer den.

Ha n fin måndag!

Annika said...

BP:
TACK!!
Vad roligt att du gillar inlägg av denna sort, jättekul!!!
US och UK är väldigt lika vad gäller många saker.
Ja jag gillar verkligen att kunna köpa vin och öl på vanliga mataffären. SÅ himla smidigt och lätt!
ABC-affärena ja, de lägger än idag ner flarran i en brun påse när man köper starksprit, haha. Sen ner i i en plastpåse. Men bruna papperspåsar, ja!
Oj oj om jag skulle börja skriva om bibelbältet här ...
Eller de högerkristna evangelisterna. Nej, jag orkar inte det, hahaha!!
Jesus på vinflarran .... HAHA!!
Tack igen för att du gillar dessa inlägg!!

Brysselkakan said...

Pratade med J om detta med recept och han sa att han hört de som fått slut på medicin när de tex är ute och reser och då kontaktat sin läkare och sedan bett apoteket ringa upp läkaren. Så tydligen går det men han trodde det var besvärligt och lite upp till läkaren och apoteket om de ville göra sånt.

Och ja, håller med ang Target: det skiljer mycket från butik till butik.

Ang att ta med alkohol till restaurang i Bryssel så handlar det ju om muslimska ställen som inte säljer pga religion men kan tycka att det är konstigt ändå.

Annika said...

Monet:
Hör att det är lite som här med våra kliniker för lättvård på drugstores och pharmacies i matbutikerna.
Det är smidigt och lätt ja, och det är nog samma här att starkare medicin säljs rakt över disk utan recept.
gillar som sagt drugstores.
Men jag älskar hur lätt och smidigt det är att få ut sin medicin i Sverige. Fantastiskt.
Hemleverans är toppen, det finns här med. Det är verkligen bra i virustider.

Ja, det är ju trevligt att bo i ett vinland, det tycker jag också.
Vinet på östkusten är dock ingen höjdare, men vingårdar har vi massor, massor. De är mysiga och fina att besöka.
I Kalifornen, Oregon och Washington State är vinet världsklass och det är mest viner därifrån jag köper. Eller det är bara därifrån jag köper vin, köper inte Virginiavin från affären när jag handlar. Aldrig. Det är gott på plats på en vingråd medan man njuter av det där, men inte sen. Atmosfär och allt det där.
Känner en vinimportör här som reser mkt i sitt jobb, till bla vinländer i Europa. Vinet som exporteras är oftast inte de bättre vinerna utan de mer "mainstream", det är därför man sällan råkar på de bättre vinerna från andra länder här. Säkert samma vad gäller import till Sverige också.
Vinländer har ju en lite oturlig fördel där.
Fast jag tycker nog att Sverige har ett bra utbud på de System jag varit på, och köer har jag inte märkt av. Det var ju helt annat förr då allt såldes över disk, numera är det ju väldigt smidigt på Systemet i Sverige. Då kan jag berätta att Sverige inte är det enda land med Bolag, Finland har det likaså och där heter det Alko.
Kan också berätta att i tex NYC kan man inte köpa vin och öl i vanliga affärer, där måste man till specialaffärer.
Så även här kan man råka på det. men, som jag skriver, det skiftar från kommun till kommun med reglerna inom staterna här.
Tycker inte heller det är konstigt att man i ett vinland har större kunskap om viner än ett land långt upp i norr som inte odlar vin själva.
På systemet är det ju bra på att råda om viner, det har jag själv erfarit.

Jasså ...På affären, I affären, vid affären ... till affären ... HAHA!!
Denna stockholmska säger lite som hon vill när hon vill vad gäller affärer och matbutiker.

En bra måndag önskas.

Annika said...

Susjos:
Vädret är konstigt. SÅ konstigt.
Det snöade i lördags.
Igår var det 14 grader varmt.
Ja, de skiftar verkligen i detta land vad gäller alkoregler.
TACK, kul att du gillar bilden.
Hörde att det gick väldigt bra för Loreen!!
Kramar!!

Annika said...

Humlan;
DET är verkligen sååå smidigt hos er.
Tycker det är konstigt att det inte funkar så här.
Och ja, mkt smart att få det hemkört också. det kan man få här med, men jag har aldrig nyttjat det. MEN toppen att det finns.
Å så dina ögondroppar har den biverkningen, inte så kul med röda ögon pga av dem. MEN det där med fransarna låter ju inte så dumt, hihi.
Som ett serum nästan. Jag hoppas att det där rödögda plus den irriterade huden blir bättre efter en stund.

Det är verkligen viktigt för många kommuner att bestämma själva. Just det där med torrlagda har jag bara varit med om en gång.
För det mesta när man reser är det ju "som det ska" sas, haha.
Tur det. Men i bibelbältet vet man inte så noga, där kan vad som helst hända ;-)

Vårt väder är verkligen knöppt. Jag blir nästan mörkrädd.
Ja ni har haft en konstig vinter ni med, ingen riktig ordentlig sådan även om ni fått drabbningar nu och då.
Ur led är vädret.

TREVLIGT med symässa, förstår att den gav mkt energi!

Kramar från mig!!

Annika said...

Brysslekakan.
Precis vad jag trodde, att man måste gå den vägen.
SÅÅÅ mkt smidigare hos er!!!
SÅ mkt bättre på alla sätt.

Target ja, det är lite av hit or miss. Den Target jag gick till i torsdags var, ärligt talat, en av de sämre.
Utbudet såååå mkt sämre än min egen.

Det är ändå konstig dubbelmoral på de muslimska ställena, precis som här, att man får ta med egen. Egentligen borde det vara totalförbud om de ska leva som de predikar.. Hehe.

Madeleine i USA said...

Älskar Target! Tyvärr ligger den närmasta en bit ifrån oss, men det stoppar inte mig. Och efter nästan 8 år i USA tycker jag att drugstores som CVS, Walgreens, Rite Aid är bland det bästa som finns. Det finns allt man kan tänkas behöva!
Hoppas ditt öga och allergi blir bättre.

Annika said...

Madeleine:
Men HEJ!! DET var inte igår, vad roligt att du är här!!!
KUL!!!
Nä, att Target ligger en bit bort bör inte stoppa dig, haha!!! BÄSTA Tsrget!!
Älskar drugstores!!! Må de alltid finnas kvar.
Tack, har ingen allergi att tala om länge, tack och lov. Ögat bättre, tror det var ngn liten infektion.
ÅÅÅ hoppas du skriver snart igen. Måste ju genast kolla om DU bloggar :-D