Thursday, January 12, 2023

Tack! Tulpaner, Loppisfynd, Här&Nu samt Två tips på TV-serier




Hej torsdagsfolket!!



* Tack!

Tack för trevliga och uppmuntrande kommentarer igår.
Det var verkligen roligt för mig att läsa dem!
OCH jag har absolut inga planer på att sluta blogga. Så länge jag har läsare kommer jag att blogga. Det är alltför roligt att skriva här.
Så vi hankar oss allt fram ett tag till!



  * Tulpaner

Nu har tiden för tulpaner anlänt.
Min jul är putsväck sedan nyårsdagen. Hemmet är ännu vintrigt inrett med vita slingor överallt, både inne och ute. Uteslingorna får hänga med vintern ut.
De kuddar och filtar jag har framme nu är klart vintriga och gosiga. Men absolut inte juliga.
Inneslingorna … ja de hänger med mig året runt, haha. Älskar dem, de gör så mycket för mysfaktorn i ett hem.

Tulpaner hör också vintern till. Jag tycker så mycket om att titta på buketten som står här på köksbordet medan jag skriver det här inlägget. Så fort de våras ute slutar jag köpa tulpaner, för mig är det en vinterblomma.


* Loppisfynden häromdagen.

Brysselkakan ville att jag skulle visa de loppisfynd jag gjorde på den stora second-hand affären som Peter och jag besökte i Berkeley Springs över helgen.
Det kan jag visst göra!

Om jag vore ung och skulle inreda mitt hem skulle jag utan tvekan kunna köpa massor från just affärer som denna. Allt finns ju, glas, porslin, kaffekoppar, vinglas … ja rubbet.
Som jag skrev i tisdags, jag älskar gamla kaffekoppar med fat. Skulle jag vara ung (eller ha plats idag i mina skåp, vilket jag INTE har) skulle jag lätt kunna köpa ett gäng udda kaffekoppar. Det är ju jättefint att kunna blanda och ge, det behöver inte komma från samma servis.


 
Här är mina fynd, en Orreforsvas, Peters ölglas (han gillar den sorten, och de är även bra som vanliga dricksglas), två par olika likörglas.  Se där, allt till priset av 54 dollar.



* Här och Nu!


Tack vare en artikel i Dagens Nyheter, och tack vare min kompis Susannas varma rekommendation, började Peter och jag att beta av den svenska serien The Playlist på Netflix! OCH gissa om vi fastnade för den, bägge två. Briljant upplägg om hur Spotify skapades och personerna bakom tjänsten som numera har flera hundra miljoner betalande följare över hela världen. Spotify är världens största musiktjänst och den är, som bekant, svensk.

Vi får följa dem som grundade Spotify med Niklas Ehn (spelad av Edvin Endre) i blickfånget, han och Martin Lorentzon (spelad av Christian Hillborg) spelar de allra största rollerna, som sig bör.
MEN vi får även se många av de andra som var nyckelfigurer under Spotifys grundande. Alla avsnitt är sedda ur en av dessa personers synvinkel. Fantastiskt bra, och teatraliskt, upplagt.

Jag ger denna serie fem stjärnor. Peter och jag slukade den.
Och ja, även Spotifys baksidor bubblar upp till ytan, allt är verkligen inte guld och gröna skogar.

 

* Feelgood och mat. 

Jag ska även tipsa er om en riktigt mysig och trevlig serie som även den går på Netflix, Somebody Feed Phil.
Vi får följa med producenten, skribenten och manusförfatten Phil Rosenthal på olika matresor runt om i världen, och till städer i USA.
Phil är fantastiskt som värd för detta program, han är nyfiken, social, rolig, snäll, orädd och han fullkomligt älskar mat och nya situationer. Han är inte heller rädd för att prova udda maträtter då han kommer till olika ställen.

Phil möter även lokalbefolkning på orterna han besöker, och han träffar även många kockar på de många olika restauranger vilka han äter på. Han lockar fram det bästa hos samtliga han möter alltfrån Helsingfors, till Bankok, till Chicago, till Köpenhamn, till Nashville … Ja listan är lång över alla de platser han besökt.
OCH varenda avsnitt är roligt och värt att se! Netflix har sex säsonger av denna underbart fina serie som är mycket mer än bara mat. Det är ren feelgood och du kommer att bli superförtjust i Phil!


 


***


Med detta önskar jag dig en riktigt fin och bra torsdag!

22 comments:

Dr Jo said...

Bröt mina rutiner igår och glömde gå in och läsa din blogg, ve och fasa. Jag som så många andra uppskattar den enormt. Som sagt jag har ju läst den som en bok, vilken bok dessutom :D ! Hejja dig som satsat på att skriva så länge. Från egen vinning tycker jag det är kul att få vara med på ett hörn till en del av världen man inte hade sett annars.

Och ja det är väldigt tråkigt att inte fler hängt kvar, det finns så så många bloggar som startade vid mitten av 2000 talet men som sagt inte så många som hållt ut. Och det är klart att man förstår varför. Livet ändras ect. Men som sagt, kul att man får ta del av någons vardag på ett naturligt sätt.

Tack för Netflix tips, har precis plöjt igenom Emily in Paris, mycket bättre än vad jag trodde. Det jobbiga när man kollar på matprogram är ju att man blir så suktad och vill smaka på allt som äts. Men det kanske kan leda till lite matinspiration och det behövs verkligen under småbarnsåren, huah.

Varma kramar från Johanna

Mamma C said...

Jag har inte köpt en tulpan till mig själv ännu. Blev några buketter till vänner när vi var i Sverige och hälsade på. Men jag får väl ta mig en tur till marknaden och se om de har några tulpaner. Jag tycker nog tulpanen är en vårblomma, men att butikerna börjat sälja de tidigare och tidigare varje vinter. Förr var det bara de röda jultulpanerna på lök till jul när man var liten.
Vi har också tänkt se Spotyfi-serien men inte kommit till skott ännu. Tack för tipset på den andra serien. Men den får jag nog titta på själv. För gubben är inget fan av matserier eller matprogram. Han tycker det är för mycket av sådant på tv:n.
Vackra frostiga bilder du knäppt på din promenad.
Ha en bra dag.
Kram Carin

Yvonne said...

Tulpaner är så fina, tråkigt att de inte står sig så länge. Jag brukar bära ut dem över natten och då klarar de sig längre, men gillar inte när de börjar hänga ner, vill ha dem raka i vasen.

Jättefina fynd från Loppisen och jag säger som du att hade jag mer plats, eller plats öht i ärlighetens namn, i skåpen skulle jag också köpa sådana, tunna fina kaffekoppar. De är så behagliga att dricka ur. Samma med finare vinglas, de ska också vara väldigt tunna.

Vackra bilder som vanligt, men inte behöver du snö och is och halka när du har så vackra promenadområden som du har, hi, hi. Snö och is och halka är jag glad jag slipper, vackert på bild kan jag hålla med om.

Tack för tipsen, nu har vi sett hela Nattryttaren så det behövs något nytt.

Stor kram från Spanien där vi har över +20 i skuggan varje dag, inte helt normalt väder om man säger så.

Humlan said...

Jag missade att du började skriva igen! Jag har tänkt mycket på dig under helgerna och känner igen mig i saknaden som finns där även om man har haft väntesorgen under en tid innan. Skönt ändå att du har haft familjen runt dig under denna tid.
Jag läste i går kväll om bloggande och visst är det roligt med bloggar och synd att så många har slutat, inkl jag själv. Mitt liv är så tråkigt och enahanda att det faktiskt inte finns något att blogga om, men jag har ju inte stängt den helt, så vem vet ... Det är roligt att du fortsätter i alla fall!

Jag är inte lika förtjust i tulpaner längre, jag vet inte varför, men jag vill inte ha dem och det räcker så bra med att jag alltid får dem till födelsedagen, jag köper inga själv.

Jag har börjat plocka bort lite julpynt och det mesta försvinner nog i helgen. Det som gärna skulle få vara kvar är en "ljusgardin" i köket, men jag misstänker att den kommer att trassla alldeles förfärligt (den är ny och var svår att få upp) så jag ska passa på att ta ner den när jag kan få hjälp i helgen.
Belysning är viktigt för stämningen i huset. Mina gamla vita slingor (och bollslingor) börjar ge upp, så jag funderar just nu på olika lösningar och försöker hitta rätt färgtemperatur på lamporna. Jag köpte ny gran med belysning före jul och den skulle ha varmt sken, men är ändå betydligt kallare än min gamla och tyvärr försvann en hel del av julstämningen pga det.

Vilka fina loppisfynd! Jag håller med dig, det finns så mycket på loppisar att har man bara möjlighet att ta sig runt så är det ett utmärkt sätt att inreda sitt hem. Mycket av mina favoriter här hemma är sådant som jag köpt på loppisar, ärvt av familjen eller som kom med huset (som de bästa lamporna, på tal om det jag skrev ovan). Jag funderar ibland på att använda farmors gamla kaffekoppar som ju också finns här, en serie som är lite större vilket ju är en fördel för mig som har vispad mjölk i kaffet.

Här har vi ju haft vinter i omgångar, men nu har allt regnat bort och det är barmark igen men med lite isfläckar (mest i botten på vattenpölar) som man får se upp med. Slask och is slipper jag gärna, annars får det gärna vara vinter nu.

Jag har läst en hel del om Spotify-serien, det påstås att det är mycket påhittat, men det är det väl alltid i sådana serier, den skulle ändå vara rolig att se.
Matserien låter trevlig nu har jag ju inte Netflix, men annars låter den som något jag skulle se.

Ha en fin torsdag
Kramar!

Annika said...

Dr Jo;
Awwww ... och TACK!!! Blir ju så himla GLAD!!!
Det är så otroligt värmande för mig att du läst igenom den hör bloggen som en bok. TACK för det och det är SÅ roligt att ha dig här!

VISST är det tråkigt att så många lagt ner. Jag menar, instagram är ju närapå ett skämt i jämförelse. Kan aldrig mäta sig, aldrig.
FB är för mig mest ett scrollande, orkar inte riktigt med det mediet. På ngt sätt.
Det var bra att ha det när min pappa dog, och vid sådana tillfällen, men annars ... näää ....

Emily ska jag se!! OH you bet!!
Har sett de tidigare säsongerna och haft kul åt dem. Ser fram emot att bita tag i nya säsongen.
Se Phil, han är bara såååå fin!

Kramar!

Annika said...

Carin:
Såg tulpaner i affären i fredags och tänkte, yay nu ska jag börja!!
Ja, just det ... de röda jultulpanerna minns jag så väl, vad fina de var.
Själv lägger jag av med att köpa tulpaner när det blir vår, haha. Får några i rabatten, men rådjuren brukar käka upp dem, suck. Borde ha påskliljor därute, tror inte rådjuren gillar sådana. Nåväl, det får bli i höst.

Din man är som min pappa, han gillade inte matprogram. hihi.
Men han kommer att gilla The Playlist, såååå bra.

Tack för att du tycker om mina bilder!

Kramar!!!

Annika said...

Yvonne:
Ja, det är nackdelen. Brukar försöka ta dem som är så knoppiga som möjligt, klipper av stjälkarna etc.
Egentligen gillar jag påskliljor ännu mer, men har inte sett dem ännu.

Trevligt att du gillade mina loppisköp.
Ja jag vet, att ha udda tunna kaffekoppar vore ju underbart och på loppisar finns det verkligen udda koppar.
Håller med om att det är mkt gott att dricka ur dem, detsamma gäller vinglas. ogillar sådana där tjocka glas.

JOOOO, fram med snön. Saknar den.
Frosten försvinner så fort också, och jag gillar inte att det är sådär en 12-14 grader om dagarna. Blir så depp. Jag vill bli insnöad, haha!!
Men jag vet att du ogillar snön, hihi.

Läste en artikel i DN om tjejen som skrivit Nattryttaren. Fy fan vilken uppväxt, så vidrigt hemskt. Det lär ska finnas en dokumentär på SR om henne och uppväxten, den borde vi leta fram.

Kramar till dig från mig!

Annika said...

Humlan:
Drog igång för en vecka sen :-D
KUL att ha dig här igen!

Väntesorg ja, vilket klockrent ord. Det stämmer så otroligt bra.
Jag är så tacksam över att K var här när det hände. SÅ tacksam. Att det var jul var på ett sätt också bra, P ledig hela tiden.
Sen har det varit många samtal med familjen. Såklart.
OCH många av mina vänner här har varit så närvarande.
Men väntesorg är verkligen en bra beskrivning över ett tillstånd.

Många bloggar som lagts ner. OCH nu är de på insta, men det är ju alls inte samma sak där, inte ens i närheten.
det är bra, Humlan, ta inte bort din blogg. Vem vet, en dag kanske du vill sätta igång igen.
Sen är det ju roligt för dig att gå tillbaka till den ibland. Minns din fina utsikt från din lgh.

Ah, jag vet ... det där med rätt sorts vita ljus ja ... Just ett kallt sken vill man ju undvika som pesten. Det måste vara varmt, jag har också en del slingor som jag egentligen tycker lyser för kallt.
Å jag tror jag vet hur din ljusgardin ser ut. De är otroligt vackra och jag vill ha en sådana nästa år. KAN dock tro att de är ett hvete att både sätta upp och plocka ner.

Tack, så roligt att du gillar mina köp.
Ja, man kan verkligen inreda ett hem med bara fynd från loppisar. Vore jag ung, ellr ha väldigt mkt rum i mina skåp, skulle jag med glädje köpa sååå mkt mer.
Ja, så bra med dina lampor.
TYCKER du ska använda din farmors gamla koppar. GÖR det.
De är säkert fantastiska och dessutom urgoda att dricka ur.

Ja, ni har sådana nyckfulla vintrar numer att det inte är klokt. Och därtill blir det ju halka och det är vidrigt.
Här tvivlar jag på att det blir snö. Men det är ju ännu en bra bit vinter kvar. Saknar riktig vinter såååå mkt.

Säkert är det mkt påhittat i serien, men bra är den. Riktigt bra.
Netflix bägge serierna denna vecka tyvärr.

Kramar från mig!!

Channal said...

Hej Annika! Vår gran lyser fint här hemma... även stjärnorna och ljusstakarna i fönstret lyser upp. Men på lördag blir det julgransplundring... då åker allt bort! Men jag har en bukett med vide och rosa tulpaner... så vårligt och fint! Men ute är det ruggigt Kolsvart ute just nu. The playlist är riktigt snygg. Fem stjärnor av mig med. Min Ida är proffs på loppis... allt hemma hos dem är fina fynd. Jättefin karaff/vas och de små glasen på fot kommer göra så likören smakar ännu godare.

KRAMAR Anna

Susjos said...

Fina bilder från där du bor, trots att det är snöfritt! Vi har också snöfritt här i stan, men ack vilket gråväder!
Åh, finns det en serie om Spotify, va roligt! På Spotify jobbar min yngsta son (som teknisk rekryterare) men han har precis blivit uppsagd, men har redan ett nytt jobb på gång, gudskelov!
Måste nog in och läsa ditt tidigare inlägg?

Ha det gott!
Kram

Brysselkakan said...

Vilka fina fynd! Och kul att du hittade svenskt glas! Ser att det ena öl-glaset verkar belgiskt, det gillar jag också. Vi har flera belgiska öl-glas köpta på loppisar när vi bodde i Bryssel.

Serien om Spotify ska jag försöka se! Verkar intressant.

Så du tror att det inte blir någon snö denna vinter? Vädret nu för tiden är allt annat än normalt... tyvärr.

Elisabeth said...

Här är julen fortfarande kvar, allt utom adventsljusstakarna. Har dock inget pynt egentligen, utan bara en liten gran, röda dukar och dito gardiner. I helgen ska jag ta tag i gardinbytet, för det har jag inte hunnit i veckan. Tulpaner är fint, även om jag sällan/aldrig köper några.

Jättefina loppisfynd! Det är faktiskt helt otroligt vad man kan fynda. Jag grämer mig fortfarande över alla blomkrukor jag köpt i vanliga affärer när jag kunde köpt dem på Röda korset för sisådär 5 kr styck, haha.

Vilka vackra bilder, ett sådant underbart ljus det är i dem. Och nog ska du väl hinna få lite snö i vinter. Än så är det långt till vår... Håller tummarna för snö hos dig och barmark hos mig. ;-)

Rätt ofta när du tipsar om Netflix-serier tänker jag att det kanske vore en bra idé att skaffa det. Men jag är så kräsen när det gäller serier, tröttnar fort och tycker att allt bara är likadant. För tillfället ägnar jag dessutom orimligt mycket fritid åt att titta i gamla kyrkböcker (finns digitalt via Riksarkivet). Det är så spännande med alla dessa människor och alla dessa små torp som fanns en gång i tiden.

Anne said...

Hej Annika! Jag är på väg att skicka ett email till dig, visst är det fortfarande aktuellt med c o m c a $ t adressen???

Anne i OR

bettan said...

Underbara bilder som alltid.
Julen åker ut den första och andra januari. Det jag pyntar kommer fram 1:a advent och jag är så nöjd med att få undan allt direkt efter nyår. Finns inget mer överspelat än tomtar efter annandag jul.

Så roligt med serietips. Jag sträcksåg Nattryttarna på två kvällar. Snacka om "feel-bad-serie" men ack så viktigt att lyfta fram.
Har haft patienter från ridskolor under årens lopp. Det gäller som förälder att ha stenkoll om vad som försiggår bakom en tillrättalagd fasad. Gäller såklart inte alla ridskolor men tyvärr är det förhållandevis suspekt miljö.
I Nattryttarna lyfts flickornas utsatthet och sårbarhet fram på ett vis som går att känna igen.

Här i Lund känns det som det regnat i veckovis. Längtar efter lite ljusare tider.
Köpte svenska krispiga tulpaner idag som lyser upp.
KRAMAR!!

Annika said...

Channal:
Ja nu kan jag tänka mig att det känns helt rätt för dig att ta ner julen, men visst blir det kalt och kallt ett tag. Men mest är det sååå skönt. Man kan ju mysa upp det vintrigt ändå.
Tulpaner och vide, såååå snyggt.
Helt rätt bukett denna tid på året.

Vad kul att vi tyckte lika om The Playlist, kan tro det vi har ju nästan alltid samma smak då det kommer till serier. Du skulle gilla Phil också, Anna. SÅÅÅ mysigt.
Jag är riktigt glad över likörglasen, fastnade direkt för dem.

Kramar!

Annika said...

Susjos:
Tack!
ja, det är fint fast det är snöfritt. SAKNAR snön!!

ÅÅÅÅ se serien, Sus!! DU kommer att gilla! Speciellt när en av dina söner jobbar/har jobbat där. Den är SÅ bra! Och tack och lov att din son fått nytt jobb.

Kramar till dig!

Annika said...

Brysselkakan:
Eller hur, när jag såg Orreforsvasen var saken biff. Den matchar mina vinglas jag samlade på som ung, tror de heter Intermezzo och jag har en alla glas här, så det är roligt.
Ja Peter gillar den där sortens ölglas oh jag med. De är ju goda att dricka alkofria drycker ur också.

Se serien, B!! Den är SÅ sevärd och jag tycker den har fått alldeles för lite uppmärksamhet.

Nej, jag tror faktiskt inte det blir ngn vinter här iår. Februari är kvar, förstås. Men i jan ser det allt annat än ljust ut.
Vädret är verkligen INTE vad det varit.

Annika said...

Elisabeth;
DÅ får du brottas med det du och jag alltid brottas med, att gardinerna har ett liv! Jag tycker alltid de bråkar med mig då jag ska sätta upp dem. ALLTID.
Ett svettigt jobb, phew ...

Loppis ja, men ja!! Jag säger det igen, vore jag ung (eller hade MASSOR med plats) då skulle jag med glädje köpa på mig massor med saker från sådana.
Snacka om att man där kan skapa ett personligt hem.
Du fyndar ju där som titt som tätt, Rosa Ljung och annat fint.
Länge leve de affärerna. BRA för miljön likaså.

Tack, ja morgonljuset är ju så ljuvligt och milt på vintern, älskar det.

Börjar känna mig tvek på vinter och snö. De närmsta tio dagarna visar bara mildväder.
Tycker det är så tråkigt, bor på fel plats.
:-(

Jag tycker ju att alla ska ha Netflix, haha. Det är en brunn att ösa ur, från mörka dokumentärer till töntiga filmer.
Älskar det.
MEN, att leta i kyrkböcker online är inte fel det heller.
Tänk vad mkt som står i dem, och hur de skrev förr. Har sett utredningar ut min pappas släkt, mkt intressant. Släktforskar du? Eller är det mer ett bredare intresse? Eller är det det så att du ser ngt gammalt torp när du är ute på dina vandringar? Du blir nyfiken och börjar forska?
Kul ändå, det ÄR spännande.

Annika said...

Anne:
YES!! YES!!!
Absolut!!! Skicka :-D

Annika said...

Bettan:
Japp, så är det.
På nyårsdagen är ALLT över här, det finns noll och ingen anledning att ha kvar julen. Jag är inte ortodox och firar inte trettonhelgen, vilket ju många här gör.
Det är otroligt skönt då det försvinner, man kan ju ändå ha det vintrigt och mysigt på alla de sätt.

OMG! Nattryttarna ja ... HAR inte sett den, men LÄST om den i Dagens Nyheter. OCH läst en artikel med tjejen som skrivit boken, vilket mardröm. SÅ hemskt.
Såg att ngn skev i kommentarerna att det finns en SR dokumentär om detta.
Kan tro att det förekommer mkt skit inom många miljöer inom sport och fritid då det är barn inblandade.
Hermskt.

Ja ni har ju så mulet, här är det åtminstone många soltimmar. Men vi har också en del regn.
Tulpaner FTW!!!


Kramar till dig Bettan!!

Anonymous said...

Kul att shoppat second hand! Finns så mycket bra att köpa i andra hand! Kul att du gillar the Playlist. Verkligen bra. Ska test kolla Somebody feed Phil ikväll.

SB

Annika said...

Susanna:
Så kul att shoppa på second hand.
OCH jag hoppas du gillar Phil lika mkt som jag gör.
OCH tack för allt du hjälpt mig med på sistone :-*