Wednesday, January 18, 2023

Ett numera utbrett Amerikansk Fenomen: Doggy bags




Hej och godmorgon onsdag!!


Idag tänkte jag bita tag i min serie om Amerikanska Fenomen igen.
Denna gång får jag nog ändå säga att det inte längre handlar om ett  renodlat amerikanskt (eller anglosaxiskt) fenomen, utan numera är detta väl vedertaget även hos er. Men, då jag kom hit var detta helt nytt för mig och jag tyckte det kändes väldigt konstigt.


Vad är det jag talar om? JO, doggie bags!
Alltså att man tar med sig den mat--man inte orkat äta upp på restaurang--hem. Jag minns när jag var ute och åt med min värdfamilj i början under det år då jag var au-pair. Jag orkade inte med all mat som låg på tallriken och tänkte inte mer på det. Maten skulle åka ut i köket och slängas …
Servitrisen frågade mig, Do you want a doggy bag?
Eeehh … vaddå?
 -Yes, can I wrap this up for you?
Då fick jag förklarat detta för mig att man får med sig resterna hem, om man så önskar.  Att det var något som var mycket vanligt förekommande på krogen.
Minns att Nancy (min värdmamma) sa att man förr använde ordet  “doggy bag” för att man skulle låtsas  ta maten med sig hem till sin hund.  Alltså, man ville inte erkänna att man själv skulle äta maten senare, haha.
Det uttrycket blev sedan något som levt kvar och som alla använde.
Numera tror jag inte så många säger just doggy bag längre, men däremot är det lika vanligt att man tar hem maten som när jag var ny här.
Idag bara frågar din servitör/servitris om du vill ha hem maten, ibland tar de in maten i köket igen och kommer tillbaka med den i en liten låda, ibland får man själv lådan direkt till bordet och lägger i sina rester själv.


Jag minns att jag tyckte detta med doggy bag var konstigt, och lite skämmigt, i början. Frågan är varför man tycker det? Vi har ju betalat för den mat vi får in på restaurangen, och såklart ska vi då också kunna ta hem det vi inte orkat med. Idag tycker jag det är så självklart. När det begav sig tyckte jag inte det.


 
Bild från Tumblr


Det tog allt några år innan man i Norden började anamma det här tänket också.
Jag minns att svenskar som kom hit och hälsade på höjde på ögonbrynen åt detta.
 -VA!? Frågade de?? VA, får man ta hem den mat man inte ätit?? Knäppt! 
Det är som om det skulle ligga någon skamstämpel över det. Dock, fattar hur de tänkte eftersom jag själv tänkte likadant när jag var ny här.


Sanningen är ju den att du får ta hem dina rester från vilken restaurang som helst, från minsta "joint" till värsta finkrogen. Ingen reagerar över det. Det är verkligen ett amerikanskt fenomen som är lika vardagligt som att gå över gatan, haha.
Jag gillar också hur man direkt får frågan om inte allt ätits upp på tallriken. Ibland tar man hem det, ibland gör man det inte.
Samtidigt är det ju väldigt bra för miljön med mindre matsvinn.


För egen del blir det sällan rester då jag är ute och äter. Nej då, glupska jag kan trycka i mig allt och lite till, hehe. Dessutom går inte Peter och jag ut och äter så ofta längre.
Förr, för många år sen, gick vi ut och åt varje fredag och lördag. PUST och stön. Jo, vi gjorde verkligen det. TACK och lov att vi slutat med det.
Men för ungefär femton år sedan var jag inte alls lika intresserad av att laga mat som jag är idag. Faktum är att jag tror att det var för cirka femton år sedan som jag tänkte, EFF THIS, jag är trött på att betala en massa för medioker mat + att det är mycket mysigare att äta hemma.
Det roliga är att mitt matintresse väcktes i den vevan. Numera tycker jag det är kul att planera fredags och lördagsmiddagarna, jag gillar att sitta i myshörnet med vin i ett par timmar innan maten, gillar att vi kan sitta vid bordet hur länge vi vill. OCH att vi är i hemmets lugna vrå. Mysigaste platsen ändå.


 
Bild från Love food hate waste.


Men på lördag, då ska vi faktiskt bege oss till en ny krog i närheten där vi bor, vi kan till och med promenera dit om vi vill. Det ska bli spännande att äta på detta nya ställe.
Blir det doggy bag då? Högst troligt NOT!!! Jag är ju, som sagt, för glupsk för det. Men alla gånger kommer jag att SE någon som tar med sig sina rester hem. Det kommer att kännas lika naturligt att se det som att se någon beställa sin mat.


Hur är det med dig, brukar du ta hem din mat från krogen om du inte orkat med den?
Tycker du det är bra att detta numera är ett väl utspritt fenomen?
Tycker du där lite halvpinsamt att be om det?
Skulle det aldrig falla dig in att fråga efter en låda?
Eller tycker du att det är en självklarhet eftersom du betalat för den mat du fått in?


That being said, ha en riktigt fin onsdag!

23 comments:

Elisabeth said...

Haha, kul att få en förklaring av uttrycket "doggy bag". Jag har faktiskt undrat över varför det heter så och nu vet jag.

Att få ta med sig maten är verkligen bra, för som du skriver, man har ju betalat för maten. Och varför ska restaurangen bara slänga det som eventuellt blivit över? Nej, det är mycket bättre att gästen får med sig maten hem om hen vill det.

Jag går aldrig ut och äter - senaste gången jag åt ute var gissningsvis när en kompis och jag var i Oslo 2013 - så egentligen är jag HELT fel person att svara på hur jag gör, för jag gör ju inte. ;-) Har dessutom naturligtvis heller ingen aning om hur vanligt det är. Skulle dock gissa på att det inte skulle bli någon mat över för mig, dels för att jag generellt äter ganska mycket, dels för att jag skulle "spara mig" innan besöket, så att maten liksom skulle smaka extra bra. OM jag mot förmodan skulle få mat över skulle jag nog fråga efter en låda.

Yvonne said...

Blir nog vanligare och vanligare även hemma. Här i Spanien är det vanligt tycker jag. Jag brukar ta pizza, paella med mig hem om det blir över. Eftersom jag 9 gånger av 10 äter fisk så satsar jag på att äta upp hela fisken först och då blir det i princip garnityret kvar bara och mao inget att ta med sig hem.

Jag tycker inte det är pinsamt och tog hem en halv pizza härom veckan, de kom med en jättestor bit foliepapper så jag packade in den själv och åt den till lunch dagen därpå. Min man skulle aldrig ta med sig någon mat, är iofs inget problem för han äter alltid upp allt på tallriken, ha, ha

Tycker det är mer pinsamt att lämna mycket på tallriken om maten har varit jättegod än att ta med hem. Då får man förklara varför man inte ätit upp känner jag.

Jättebra att det blir vanligare och vanligare tycker jag, med tanke på hur mycket mat som slängs.

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram från ett soligt men väldigt blåsigt Spanien

Mamma C said...

Här i Spanien är det inte konstigt heller att ta med sin mat hem som man inte orkar äta upp.
Jag det brukar bli pizza som jag bär med mig hem oftast.
Men vi äter sällan ute heller eftersom jag gillar att dona i köket.
Men jag har aldrig bett om en Doggy Bag i Sverige någon gång. Och det är inte någon servitris som frågat om jag vill ta med mig hem heller där.
Kram Carin

Dr Jo said...

Tjohej,

Åhh ett ämne som berör mycket. Ursäkta wall of text. Jag tycker det är såå bra med doggy bag! Har jobbat på restauranger och café i min ungdom och det slängdes sååå mycket mat. Tycker det är ett otroligt bra koncept och att det verkligen borde anammas av fler. Dock så kanske det inte alltid är lönt, men när portionerna är större än vad man tänkt sig så är det bra.

Tyckte jag hörde om en ny lag i Frankrike där dom satte press på restaurangerna och deras matsvinn. Kanske inte så att dom måste tvinga folk att ta med sig maten men uppmuntra det eller liknande. :)

Tror säkert det kan ha och göra med kultur och vad man är van vid. Jag tycker det är så skönt när man har rester över och ibland inte behöver laga mat. Men jag kommer ihåg en kille som jag dejtade i min ungdom som tyckte det lät äckligt med rester. Till saken hör nog att han sällan lagade mat och tjänade tillräckligt bra för att äta ute ofta.

Nu under småbarnsåren blir verkligen kreativiteten lidande och det är mycket som körs på repeat. Nog för att man ska uppmana barnen att testa nytt men ibland är det skönt med säkra kort. Inte så kul att laga mat till någon som bara skjuter bort tallriken.

En annan aspekt tror jag också har att göra med att man har blivit bortskämd med tillgången till mat. Kommer ihåg en gång när jag lyssnade på ett radioprogram där man skulle ta sönder 100 ägg på något kreativt sätt som jag inte kommer ihåg. Hade jobbat en del med äggproducerande höns då och kommer ihåg hur provocerad jag blev. Hur lite värt mat är ibland för vissa. Eller alla dessa bantningsprogram där man ska skämma ut folk som äter ditten eller datten och så lägger man upp allt på ett bord ect. Massa pizza och hamburgare ect. Och jag tror sällan det är fejk utan man slänger upp det där som rekvesita och så slängs det sedan. Det gör mig vansinnig. Vilka bortskämda (!!! sätt in fult ord här) vi har blivit som inte uppskattar maten och allt som krävts för att producera den. Har varit inne en del på djurvälfärd inom industrierna i min karriär och det är ett tungt och motigt ämne. Jag själv äter kött och förstår att det är svårt när inte pengarna räcker till med vad som prioriteras ect. Men djuren förtjänar verkligen mer.

Men iaf, För att svara på dina frågor mer direkt :)
Hur är det med dig, brukar du ta hem din mat från krogen om du inte orkat med den? - Om jag kan så tar jag med den.

Tycker du det är bra att detta numera är ett väl utspritt fenomen? JAAA!!

Tycker du där lite halvpinsamt att be om det?
Absolut inte.

Skulle det aldrig falla dig in att fråga efter en låda?
Jadå.

Eller tycker du att det är en självklarhet eftersom du betalat för den mat du fått in? Ja och varför ska maten slösas.


Hoppas du har en bra onsdag! Kramar Johanna

Anonymous said...

Jag har känt till begreppet sedan jag började besöka och sedan periodvis bo och arbeta i USA i slutet på 70-talet och framöver. Jag kände som du i början - konstigt och lätt skämmigt. Men man vande sig. Dock minns jag inte att fenomenet existerade på lite finare restauranger. Då. Här i Sverige är det inte utbrett även om det förekommer, främst om man har barn som inte orkar äta upp. Kanske att det ökat något men det är sällan man hör personalen fråga om man vill ta med rester hem, då får man be om det själv. I Sverige finns det inbyggt att man äter upp vad man fått och inte lämnar mat kvar på tallriken eftersom det lätt kan uppfattas som att man inte tyckte om den. I mitt förra hemland Frankrike existerar fenomenet inte alls - äter man inte upp där får man genast frågan om maten inte varit god. Säger man då att man lämnat för att man inte orkat äta upp tas tallriken genast bort. Möjligen kan man ta med sig en bit pizza hem men aldrig mat från restaurang och framförallt inte från de lite finare ställena - skulle verka väldigt snålt och konstigt. Så det är väldigt kulturellt betingat. Det sitter i mig för mycket att be om en doggy bag trots att jag är en person som ofta måste lämna mat öven om jag verkligen håller med om att det slösas för mycket. I Frankrike har man ett annat sätt att ta vara på överbliven och lätt utgången mat - de säljs till lågpris i vissa specialbutiker till behövande så svinnet är inte så stort. Där har man dessutom sen generationer vana vid att ta hand om precis allt och inte slänga något. Två världskrig sitter i!

Monet said...

Min kommentar ovan blev anonym trots försök att fylla i rätt!

bettan said...

Kul med amerikanska fenomen-inlägg. Jag äter på restaurang ett par gånger i månaden och då är det oftast lunch. Jag älskar italiensk mat och nära mig finns en italiensk kvarterskrog. Den får besök när jag riktigt vill njuta och koppla av.
Även saluhallen får besök och eftersom jag älskar fisk blir det oftast en fiskrätt.
Jag äter oftast upp all mat då det mesta smakar gott.
Jag skulle inte ha några problem med att be om att få överbliven mat med mig hem.

Ibland handlar jag från en food-truck som heter "fisky buisness". Supergoda fiskrätter där allt är hemlagat. Snacka om bl a god såser.

Jag anser det är en självklarhet att ta hem mat man inte orkat äta upp.
Avskyr att kasta mat ( djup fostran)
och jag äter ofta rester hemma. Improviserad Pytt-i-panna är underskattat.
Idag ska jag tillaga majskyckling från Bjärehslvön. En för mitt hushåll stor bjässe vilket innebär jag kommer ha färdig mat ett antal dagar framöver.

KRAMAR!!


Annika said...

Elisabeth:
JAPP, där har du det.
HAHA.
Det var skämmigt (för länge sen) att be att få med maten till sig själv (knäppt) så man skyllde på hunden, haha.
Eller hur, vi har ju betalat för vår mat och kan således ta hem den utan skämmas.
Tur att man kommit över den där skamkänslan iaf, haha. I början var det jobbigt ...
Exakt, du är som jag (går nog ut och äter oftare än du iofs, haha) men jag sparar mig också, är hungrig då jag kommer dit, är glupsk och älskar mat. Inga rester alltså.
MEN skulle jag ha rester så skulle jag ha noll problem med att ta hem dem :-D

Humlan said...

Det är bra att doggy bag har blivit vanligare här också, nu äter jag inte ute så ofta, men det har inte varit speciellt många gånger som jag har varit med om att personalen har frågat om man vill ha det, men däremot tycker de inte att det är konstigt om man ber om det.
Första gångerna kändes det nog lite pinsamt, men samtidigt så är det ju så dumt att slänga mat som fungerar utmärkt att ta med sig hem och äta dagen efter.

Kramar!

Bloggblad said...

Jag äter ofta upp, men har tänkt att det borde vara vanligt att ta med hem. Bara en gång, när jag sagt att jag blev proppmätt och tyvärr inte orkade - sa servitören att jag självklart skulle ta hem och kom med en kartong. Kanonbra. Det är säkert något vi borde kunna vänja oss vid överlag. Såvida det inte blivit riktigt kladdigt om maten... då vill jag inte ta hem.

Annika said...

Yvonne:
OOOO ja, det är vanligt numera! Har sett det flera gånger hemmavid, folk som tar hem.
En bra utveckling och jag tror skämsstämpeln på det har bleknat i Sverige numera också. men när jag var nu här var det NOLL vedertaget i Sverige. Absolut noll.
Bra att man även gör så i Spanien, man kanske kan göra det i de flesta länder numera? Men jag vet vad du menar, har man bara lite kvar på tallriken och har ätit "det gottaste" så är det noll vits att ta hem, håller med.
Och somligt är ju svårt at värma upp, som pommes tex.

Pizza, det är perfekt, perfekt ta-med-sig mat. Blir ju dessutom så god då den åter värmts upp, mums!!
haha, din man äter allt alltså, som jag. Inga problem där att nånsin fundera på att ta hem, eller inte.
;-D

DET är verkligen bra att detta sprider sig och att man tar hem det man inte orkar. Matsvinnet är ju enormt som det är iaf.

Kram från ett solig, och det ska bli 14 grader idag, Reston!!!!

Annika said...

Carin:
Så bra, det är ju verkligen en win-win. Du får ta hem, restaurangen slipper slänga och det är bättre för miljön på alla sätt. Så himla bra att detta nu är en ALL go på många ställen i världen.
Pizza är verkligen den perfekta maten att ta med sig hem.
Du är grym i köket så jag fattar verkligen att bästa krogen är hemma hos er!
Kramar!

Annika said...

Doktor Jo:
ÅÅÅ kul att du gillar dagens text, blir glad.
Visst är det smart, det tycker jag också.
Vi vet ju att svinnet ÄR enormt, och kan det hejdas lite så är det bra.
MEn som du säger, det ska ju vara en del kvar på tallriken för att det ska tas hem. Svinnet är nog så stort som det är med alla slattar och bitar som blir kvar.

Jag hoppas att detta ska slå igenom i länder där det annars inte anses som OK. Som du säger, svinnet är ju enormt överallt i västvärlden.
Varför då inte ta hem den mat man betalt för. jaja, en förändring är bra.

Alltså ja, jag har också hört folk säga att det är äckligt med rester ... MEN varför tycker de det? DET är verkligen inte äckligt och vissa (många) rätter är tom godare dagen efter.
Jut det, jag tror att man säger så om man inte kan, eller vill, laga mat. Då kan man få för sig att rester, nej det äter man inte. Märkligt ändå.

Absolut, fattar ... med småbarn blir det ju en massa säkra kort.
Min dotter var galet petig, så petig som liten. Inte klokt. Men trösten är att de växer ifrån det, nu äter hon precis ALLT.

Johanna, du har så rätt i det du skriver. Brukar ofta tänka på det i just matprogram av olika slag, Just att det ska kläcka ägg, hacka lök, steka tre perfekta biffar etc etc. ... Sånt brukar vara med i uttagningar till tex Master chef, 100 tals som hackar, kläcker ägg, steker ... Sen då ? Soptunnan?
Och ja, io program som Biggst Loser laddas det upp med mat som ingen äter upp ...
Som du säger, det är verkgligen respektlöst och korttänkt. Hemskt.
Det provocerar mig också. Mkt.
Absolut, djuren förtjänar så mkt bättre, odlarna likaså.


Bra Johanna, vi är överans.

Stor kram!!

Annika said...

Monet:
Precis, det är gammalt som gatan detta i USA. Kanske har det alltid varit vedertaget här? Vet inte.
Lite skam måste det ändå ha varit, just med tanke på att man döpte om det till doggy bag.
Numera är det helt OK att ta med sig även från den bästa krogen. Tror ingen tycker illa vara.

Nej, det är säkert inte lika utbrett hemma som det är i den anglosaxiska världen. Ännu. Men det kommer, har själv nickande lagt märke till hur bordsgrannar fått med sig sin mat hem om de velat. Bra.

Såg du vad dr Jo skrivit ovan, att Frankrike sätter press på krogarna nu vad gäller svinnet. Smart. men ja, visst är det kulturellt betingat detta. Dock, en förändring kanske är på g även där?
Absolut ska vi tro det..
Och som du säger, just att man kanske inte vågar lämna för att man är rädd för att krogen ska tycka "att man är en otacksam kund".

Ja, dessa lågpriskedjor som dyker upp med mat som passerat "bäst före datum" är sååå bra. DÄR kan vi snacka om svinn.
Sådana butiker finns här med, och i Sverige. Så himla bra. Mer såna i vår rika västvärld.

Tror också att man tänker efter mer i de länder som varit med om just krig. OCH den äldre generationen överlag ÄR så bra på att inte slänga. Uppväxt och historia sitter i.



Annika said...

Bettan:
AHH kul att du gillar!! Blir glad!!
Ja jag med, vi åter lunch ute på fredagar, P och jag. Kan vara allt från fast food, mackställen till nåt ställe där man blir serverad vid bordet. Absolut inga tjusiga ställen, men ja ...
Mysigt att du har en sådan bra krog i närheten av dig. GULD värt!!!

Nej precis, inga problem att ta hem den mat man MÖJLIGTVIS inte orkar med. Men du verkar ju vara som jag, du äter upp.

Älskar food trucks och hela det konceptet. Ofta såååå god MAT.
Och vad roligt at du har en fisktruck som kommer, mums!!! Fiska business, så bra namn!!! OCH såser, aaahhhh ... tycker svenskar är sååååå bra på sådana godsaker som sås!! MUMS!!


Rester, det är bara så bäst!!! Ofta lagar jag mat till mig och P som ska räcka i allafall i två dagar. Ofta blir det ju godare dagen efter också.
MMMM, gott Bettan med den kyckling du ska laga.

Bamsekramar!!!

Annika said...

Humlan;
DET är så bra att doggy bags numera är helt gångbart hemma. Med tiden kan det nog bli så att personalen börjar fråga om man vill ta med sig resterna hem. Vi ska tro det.
MEN huvudsaken är att man KAN!! fattas bara egentligen ...
Ellen hur, win win för alla när maten tas hem!!
KRAMAR!!

Annika said...

Bloggblad:
Eller hur, det är ju bara sååå självklart!!!
OCH vad fint att din servitör frågade. Som du säger, om det är inte är för kladdigt. Pommes är också svårt att få till gott igen.
men annars, all go!!

BP said...

Minns vårt första besök i Naples, Florida 1985 när en kypare frågade om vi ville ha en doggy bag för den inte uppätna maten. Då min man var från England var han mera van än jag att höra den frågan.

Här har det blivit vanligare med doggy bags, men absolut inte att kyparen/servitrisen erbuder doggy bags utan det är gästen som måste be om det.

Annika said...

BP:
Kan förstå att du minns det. Jag minns det ju också tydligt, haha. Din man alla gånger så mkt mer van att höra det.
GLAD att det börjar poppa upp mer och mer hemmavid också. Snart kommer personalen säkert börja fråga när de ser att det lämnats mat!

Brysselkakan said...

Är ju egentligen ett genialt sätt att spara på mat och resurser. Och det är så vanligt i Sverige numera att ingen tycker det är konstigt tror jag. Men i Sverige är portionerna inte så stora som i USA så de gånger vi äter ute äts det upp! Men i USA blir det ju alltid över, inte fasen får jag i mig så stor portion! Sedan kan man ju inte alltid ta med hem när man är på resande fot men hotell i USA har ofta både kyl och micro så rester har blivit frukost flera ggr. Och är vi hos sonen blir det hans lunch.

Att det sedan i USA är helt ok att dela på en portion tycker jag är toppen, i Sverige ska de ju ha extra betalt för sånt ofta, urkorkat.

Sedan har jag lärt mig en annan sak för ett tag sedan: om man ska hämta pizza och ta med hem så ber man om halvt gräddad och så gräddar man det sista hemma!

Susjos said...

Minns så väl när jag var till min svenska kompis i Kalifornien 1988 och vi åt på restaurang i LA, och min kompis frågade efter en doggy bag- pinsamt tyckte jag! Och när vi kom ut från restaurangen så gav hon doggy bagen till en som satt och tiggde precis vid restaurangen, jag fattade ingenting då! Men det gör jag ju nu, haha, såklart ska man ta med sig maten hem om man inte äter upp den. Men jag är som du, äter alltid upp min mat, så jag har inte själv bett om en doggy bag. Men när vi från jobbet var ute på en avskedsmiddag för en kollega nyligen (vi var 30 pers!)på en libanesisk restaurang så kom servitörerna in med doggy bags utan att vi frågade, och det behövdes, så många maträtter som vi hade fått in...du vet en avsmakningsmeny med massor av mat!
Ha det fint!
KRAM

Annika said...

Brysselkakan:
Det är verkligen jättebra och absolut inget att rynka på näsan åt. Jag är så glad att det är nu är vedertaget i Sverige, och många andra länder, också.
Du har väldigt rätt i att portionerna ÄR större här, absolut!!
Jag spm är glupsk som få brukar dock få i mig det mesta, haha.
Men vad BRA att ni tar med den mat som går att ta med till hotellet. Som du säger, perfekt till frulle. HA, både du och jag vet att hotellfrullarna för det mesta inte är ngt att hänga i julgranen här i US, iaf på de stora kedjorna.
Så där gör ni ju helt rätt.

JUST det, där sa du ngt jag inte nämnde --- att det är OK att dela på maten- De tar bara in två tallrikar. SÅÅÅÅÅÅ SANT!!!

hey, ännu en smart grej du nämner!! Att grädda klart pizzan hemma. Har aldrig hört det, men fasiken SÅÅÅ smart!!!

NU fick jag lära mig ngt nytt!!!

Annika said...

SUs:
HAHA, KLART du tyckte det var PIIIN!!! Jag minns ju hur pinigt jag tyckte att det var.
Det var bra gjort av din kompis att ge det till en hemlös- Det har jag också gjort ett par gånger. Tror nog det är ganska vanligt att många gör så också.
Javisst, det är verkligen en sådan självklarhet att man ska få ta med den mat man betalar för. Absolut!!!
HAHA, vi är lika du och jag, maten äts upp. Inga problem med den saken, så det är sällan det kommer en doggy bag till det här huset.
WOW så bra gjort av den servitören ni hade!! Skitbra.
SÅÅÅÅÅ glad att detta slagit igenom hemma!!!!
Kramar!!