Thursday, January 19, 2023

En månad, Här&Nu, Läsplattor och Radiotips




Hej torsdagsfolket!


Vi hoppar på punkterna without further ado.


* En månad.

Igår var det en månad sedan min pappa Hugo dog. 
EN månad.
Ofattbart är det. Ännu.

Ett brev damp ner från Skatteverket häromdagen till mig, en påminnelse om bouppteckning och fullmakter. Att få det brevet var som att få en snyting. Det var SÅ svart på vitt. Fullmakter och annat har jag fyllt i och de ska vara hemma till ett visst datum. Jag kommer inte att vara med vid bouppteckningen.

En månad, på ett sätt känns det som om det är mycket längre än en månad sedan han dog.
Bara. En. Månad.
Så svårt för mig att förstå.

Men minnesstunden är bokad, och det är mina biljetter hem också. Så om ett tag bär det iväg hem till Stockholm, igen. 
Pappa ville ha en ljus och glad minnesstund, eller “celebration of life” som man kallar sådana här i US då det inte är begravning och/eller jordfästning.
Firande av livet, ganska fint egentligen.

Jaja, en månad alltså som faderlös … Igår hade jag ljus tända hela dagen för min älskade pappa.


* Här och Nu

Vi har fortsatt milt väder. Väderprognoserna visar ingen snö alls. Temperaturen dagtid de närmaste tio dagarna visar mellan tre-nio grader. Jag tror att det här är den första januarimånaden helt och håller utan minsta snö.

Ur led är verkligen vädret, och hur oroväckande är inte det?



Det var så himla matnyttiga kommentarer som lämnades under mitt inlägg om svårigheterna med att ladda ner böcker från svenska bokhandlar. Tack för dem alla ni som kommenterade!

Det där att köpa presentkort på svenska bokhandlar tror jag STENHÅRT på. Sådana ska jag köpa på mig då jag snart kommer hem. Jag kan ju då prova direkt på plats om det funkar, eller inte. Guld! Funkar det kan jag investera i sådana—och voila— kunna ladda ner svenska böcker. Jag har gott hopp om detta. SÅ tack till er som kom med de här förslagen, Sweflo och Brysselkakan! YAY!

Hur är det då att läsa på platta? Jag var ju motståndare länge. Tänkte att jag vill minsann hålla den bok jag läser i. Plattor verkade jobbiga och jag trodde inte jag skulle gilla konceptet att läsa på dem.

Men se där, även en motståndare får vika sig.
JAG tycker OM det!!!
Det funkar ju superbra. Jag vet att Brysselkakan skrev att hon inte trodde att hon skulle gilla det när hon blev med platta. MEN nu säger B att hon läser mer än någonsin förr.  Jag känner att jag redan nu kommer att hålla med henne. Det här funkar så tusenfalt mycket bättre än jag trott.

OCH det här med att köpa på sig presentkort, det BÖR ju funka. Fattar inte vad som skulle tala emot det. Näväl, jag lovar att berätta för er då det jag provat.


Det är ingen hemlighet att jag lyssnar på radio, eller poddar, då jag är ute och går mina morgonrundor. Mest blir det Sveriges Radio jag lyssnar på.
Damn, det finns ju en ocean av bra program att ösa ur där.

Igår var det äkta nostalgi för denna 60-talist. Jag lyssnade på Snedtänkt med Kalle Lind.
Ämnet i podden var sjuttiotaletsbarnprogrem på TV 2. Avsnitten är uppdelade i två delar, det första handlar om Ingrid Edströms uppväxt och hur hon sedan hamnade på Sveriges Radio och senare TV.
Ingrid var chef för barnprogrammen i tvåan under delar av 60-talet och hela 70-talet.
Det första avsnittet är intressant, men det andra är rena rama nostalgitrippen för oss som växte upp på 70-talet. SÅ många program vi minns, med både glädje och fasa, haha.

Kalle Lind och Ingrid Edström tycker, och minns ibland, lite olika. Men det är mest bara lite kul, dock är de väldigt inriktade på hur just DE såg på det hela. De tillhör olika generationer.


 


***


Jag önskar dig en riktigt bra torsdag!

14 comments:

Yvonne said...

God morgon, skrämmande fort tiden går, en månad redan. Mycket pappersarbete innan allt är som det ska med bouppteckningen, men brukar ändå gå rätt smidigt i Sverige. Här i Spanien är det segdragna historier har jag hört.

Låter väldigt fint med "Celebration of life"

Helt klart oroväckande vad gäller vädret över hela vårt jordklot. Här i Spanien har vi haft rena sommartemperaturer tills igår då det kom polarvindar som drog in och kylan drog in. Hemma verkar det regna och snöa om vartannat, själv hoppas jag på snöfritt när vi kommer hem den 29 januari.

Hoppas det funkar med presentkorten, borde ju göra det kan man tycka.
Snyggt omslag till din läsplatta och kul att du gillar den.

Nu ska vi äta frukost sedan kommer goda vänner och hämtar oss och vi ska åka in till närmsta storstad, Alicante, och roa oss och bo över på hotell där vid hamnen, äta och dricka gott och ha trevligt. En väldigt fin stad som man tyvärr alltför sällan åker till, så det blir skojigt.

Ha en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram

Mamma C said...

Ja, mycket papper är det som ska fyllas i. Kommer ihåg hur det var när mamma gick bort och jag inte kunde resa hem till Sverige för pandemin. Min bror skötte allt det praktiska hemma, men han var tvungen att ha en fullmakt från mig. Ja mycket papper hit och dit.
Ha en bra dag.
Kram Carin

Annika said...

Yvonne:
Ja en månad ...
Ofattbart.
OCH mkt pappersarbete är det då en anhörig dör. Verkligen. Mina syskon därhemma får ta hand om det mesta, och jag är oändligt tacksam för det.
Tror nog det ska gå fort i pappas fall, det är inget komplicerat där.

Ja, jag gillar att man kallar minnesstunder ( Borgerliga.utan kista och jordfästning) Celebration of life här. det är fint.

Klimatet håller på att segna ner till ngt otäckt. Läste i tidningen om nya (och gamla) sjukdomar som får fart när klimatet ändras.
Tyckr allt detta extrema är så hemsk, som alla översvämningar i Skåne, de stora regnen på amerikanska västkusten och bränder på sommaren och hur SNABBT temperaturen har stigit.

Ni har det ju SÅ BR, Yvonne. Älskar ert liv. Alltid det bästa ur två världar. Ha det toppen i Alicante!!!

Stora kramar från ett regnigt och blött Reston.

Annika said...

Carin;
jamen SÅÅÅ mkt papper som ska fyllas i, och sååå mkt de därhemma får ta.
SÅÅ tacksam för mina syskon som nu ror hem detta, och min svåger likaså. Fantastiskt. Sen får jag göra det jag kan då jag kommer hem.
Tack och lov för fullmakter ändå, phew ...
ha det bäst!!
Stor kram från mig!

Brysselkakan said...

Glad att du gillar din läsplatta! Sa ju det! Jag har nu i januari läst tre böcker i vanligt bokformat pga att det lär ta ett tag innan de finns hos Storytel som jag använder för mina böcker (något om att förlaget vill säja x antal fysiska böcker innan om jag minns rätt). Och kände dirtekt att jag verkligen inte saknar att ha en fysisk bok! Lite tung och bökig att hålla i, till min platta har jag ett sånt där stöd för mobil/surfplatta när jag sitter vid köksbordet och läser.
Så saknar verkligen inte en vanlig bok!
Tror också att presentkort kommer funka men jag skulle nog maila dem på Bokus och fråga lite innan.

Förstår att du tänkte extra på din pappa i går... snart får du resa till Sverige och ta avsked ihop med nära och kära!

BP said...

Precis som din familj så valde jag en likadan lösning när min man gick bort. Så fint och enligt hans önskemål även för mig.
Kindle next alltså;-) Inte än, inte här i alla fall;-) Konstigt nog har jag varken en läsplatta eller en Ipad. Än så länge klarar jag mig med en laptop och en iPhone.

Humlan said...

Ja, den där första tiden som går så snabbt och samtidigt står allt still. Men att samlas till en begravning eller minnesstund brukar vara viktigt för mig och när ni vet hur han ville ha det så blir det ju extra fint att kunna uppfylla det.

Visst är vädret växlande och konstigt numera. Här har det ju växlat ordentligt mellan snö och regn/barmark, men på många håll är det ju snarast sommartemperaturer. Oroväckande och obehagligt!

Verkligen kul att du gillar din läsplatta (som verkligen ser betydligt modernare ut än min som väl snart blir antikvärde på ...) och vilken bra idé att testa med presentkort! Jag hoppas att det fungerar.

Jag lyssnar också på en del poddar och uppskattar verkligen SR för de är ju så mycket bättre kvalité på både ljud och prat! Dessutom slipper man ju reklamen! ;-)

Hoppas din torsdag blev bra!
Kramar!

Bloggblad said...

Jag prövade att läsa bok på iPaden när jag åkte till Mallorca ensam. 2012. Det kändes inte som att ha läst en bok. Prövade igen något år senare. Njae … Men sedan några år det i stort sett bara Nextory som gäller. Men jag vill läsa med ögonen.

Det är så intressant att följa ditt liv over there och se dina fina foton!

Elisabeth said...

Det måste ha känts konstigt och jobbigt att få brevet från Skatteverket. Hur länge kommer du förresten vara i Sverige när du reser hit?

Här har vi fått kallt väder igen, med halka som följd. Inte mycket att säga dock, det är ju bara mitten på januari. Stör mig så på kommentaren "Nu har julen varit, nu vill jag inte ha mer snö och minusgrader!". Jag vill förvisso ALDRIG ha snö och minusgrader, men januari är ju egentligen mycket mer vintermånad än december...

Du fick verkligen många bra tips i inlägget om läsplattor. (Och Brysselkakan, jag såg din kommentar. Tack för värdefull information! :-) Kanske borde jag överväga en läsplatta trots allt?!)

Snedtänkt är ett kul program! Jag har lyssnat på några avsnitt och gillar dem. Gillar även Språket, Europa-/USA-podden (plus P1:s Mellanösternpodd, som tyvärr inte är igång längre.) mm. Det finns verkligen mycket att välja mellan.

Annika said...

Brysselkakan;
Det ör mkt tack vare dig som jag skaffade en. OCH jag är så himla glad att kunna säga att jag verkligen gillar den.
Nu sk vi se då hur det går med presentkort och sådant då jag är hemma. Fasiken, DET måste ju gå.
Smart att skaffa stöd, det borde jag också göra. Jag pallrar upp den med en kudde när jag sitter och läser o en fåtölj.
Ja, jag är glad att dagen är bestämd för pappas stund och glad att jag har bokade biljetter, det blir fint med avskedet.

Annika said...

BP:
Det känns så rätt och jag är så innerligt glad att min pappa, och din man också, var så tydliga med önskemålen långt innan de dog. Alla borde vara det, det underlättar så väldigt mkt för dem som blir kvar.
Japp, nu har jag gått över till the dark side. Trodde inte jag skulle skaffa en, men nu så.
Trodde också plattor och sånt var överkurs, men nu när jag väl har en märker jag ju att jg gillar den, haha. Ja alltså fär mer än att bara läsa böcker på, hehe.

Annika said...

Humlan;
Så märklig tid alltså, just att tiden både str still och rusar. Fattar det inte. Men ja, ett avslut måste finnas. Den fin stund enligt hans önskemål helt och hållet. Jag är så glad över att han var så tydligt med det, annars var han ingen man som ville tala om döden, men just här var han tydlig. Och ju äldre han blev desto mer redo sa han att han var att dö.

Vädret ja, ni vet jag att ni fått lite snö igen.
Men ja, klimatet är så rubbat nu att vi ens får se om det går att åtgärda.

Ja, det där med presentkort måste ju funka, de köps i Sverige och borde såldes funka. Tror det kommer att funka.

SR, bara SÅÅÅÅ BÄST!!! Gillar dem så!

Kramar!!

Annika said...

Marianne,
Kan det vara så att paddan är lite för tung?
Och lite mindre läsvänlig vad gäller just böcker?
Nextory är väl en helt renodlad läsplatta, så den är säkert så fin att läsa på.
Jag vill också läsa med ögonen, inte ha ljudböcker.
MEN säkert kan vi ändra oss där med med åren, haha.

OCH tack fina Marianne, dina ord VÄRMER!!!

Annika said...

Elisabeth;
That was like taking a bullet ...
Nämen, det var såå konstigt att öppna det, se ordet dödsbo, hans namn och personnummer .... ja ... suck ...
Jag kommer att vara hemma i dryga tre veckor när jag åker.

DUUUHHHH!! JAG MED!! Det är en av mina käpphästar ... så fort julgranen åkt ut börjar man vimsa om våren ... NU kan det bli VÅR!!!
Ehh, neej det kan det INTE. Som du säger, januari och februari är verkligen VINTER. OCH nu är det ju verkligen den sanna midvintern. Så jag håller verkligen med dig till 100000 %, haha. Allt sånt där snack stör mig, haha. Lika mkt som folk som börjar klä sig i höstkläder i början av augusti och säger att NU är det höst i luften.
SUCK.

Bra att du såg kommentaren från Brysselkakan. Det är behagligt att läsa en platta, inte som en dator eller mobil.
Vem vet, du kanske tar den rutten du med ... jag gillar mer än jag trodde.

Ack och OOOO så lika vi när med radioprgrammen, älskar Språket!! OCH USA-podden, lär mig mkt där fastän jag bor mitt i smeten här, haha. Kalle Lind är bra, han har kul poddar. Gillar Meny också.
OCH Karlavagnen.
TACK SR!!!
Roligt att vi gillar så lika :-D