Friday, January 27, 2023

Då det gått sex minuter och trettio sekunder ...
Godmorgon på fredagen!!

Jaha, ännu en vecka kan läggas till handlingarna. 
Sådär. Just det. Helg.


Jag har ju skrivit en del om vår snöfattiga vinter.
Det blev verkligen en januari helt utan minsta snöflinga. DET har aldrig hänt förr.


Vädret bekommer mig inte direkt. Jag har inget emot januaris gråa dagar, de är vilsamma. Det finns ett lugn i dem.
Det sista jag längtar efter är våren. Jag vet att den kommer, och jag vet att sommaren blir lång.
Vad jag längtar efter är en vit fluffig värld med minusgrader. Det väder vi har nu är som en enda lång fulhöst. Nu har det sett ut så här i naturen sedan i mitten av november.

Eftersom jag inte hade en “Här och nu-punkt" igår ska jag istället visa er EXAKT hur det ser ut i naturen just precis i skrivande stund. Vi ska ta det i den femminutersformen, men denna gång blir var sjätte minut, och var 30 sekund, haha. Det råkade bara bli så. 

Här har vi en typisk morgonrunda där jag är helt TVINGAD att plåta platsen där jag står då det gått prick 6,30. Tvång med besked alltså.

Häng med!
Hemma på min gata.  Jag bor bara nedanför backen till höger :-)  Jag kan berätta att det började ösregna en stund senare.  Det regnade sedan hela dagen, ett kallt, rått regn. Det var en sådan där kyla som kröp in i märg och ben.  Tempen låg runt tre grader.TACK för att du hängde med på rundan för dagen. Nu önskar jag DIG en riktigt trevlig helg!

20 comments:

Cari said...

Grått väder men jag tycker ändå att det är fint att se din promenad. Så duktig du är som går upp tidigt och går en timme varje dag. Jag måste erkänna att sen jag blev pensionär vaknar jag inte förrän 7:30. Blir inspirerad av dig så när det blir ljusare ska jag försöka komma upp och ut tidigare på dagarna.

Tack för denna fotorunda i ditt område. Önskar dig en fin helg.
Tillsammans med vänner ska vi bo på Hesselby slott i helgen. Visst var det där din far arbetade som trädgårdsmästare? De har musikhelg nu - och vi och våra vänner ska fira att det är 40 år sedan vi träffades/blev par.

Mamma C said...

Jag längtar inte efter någon snö alls 😉. Det räckte med det lilla frostvita jag fick uppleva i Sverige i julas. Men det jag längtar efter är lite mera värme nu 🥶. Idag ska vi faktiskt få se solen enligt väderappen och jag hoppas verkligen den har rätt.
Tack för din morgonrunda även om den gick i den gråa skalan.
Ha en bra fredag.
Kram Carin

Yvonne said...

Lite grått väder har du allt, men tycker det ser härligt ut att inte behöva halka runt i snö och is, hi, hi. Idag lyser solen här, men kylan är fortfarande närvarande. Åkte en väldigt snabb sväng till marknaden och köpte citroner, 2 kg för 1 euro, så jag köpte 4 kg som jag ska ta med mig hem till vår "husvakt" som älskar och konsumerar citroner i mängder. För mig skulle nog de där 4 kg räcka ett par år, ha, ha. Brukar dela på en då och då och ha i diskmaskinen när jag kör den, diskmaskinen blir så ren och fräsch när man gör så.

Det var en trevlig morgonpromenad du bjöd på, helt i min smak, ja kanske solen skulle gjort sällskap, men man kan ju inte få allt.

Ha en fin helg säger jag och skickar en stor kram

bettan said...

Alltid roligt att få hänga med på din morgonrunda. Kul med 6,30 minuters stopp.
Många nyanser av grått...
Önskar dig en fin helg.

KRAMAR!!

Dr Jo said...

Grått indeed, här har solen tittat fram och trots -5 så har det varit härligt att vara ute och leka på lekplats med barnen. Solen värmde inte men det kändes lyxigt att bara se den :)

Förstår som sagt att det inte känns som en riktigt säsong när man inte fått snön eller kylan. Vi hade det så vintern 2019, ingen snö. Det var helkonstigt. Som tur var hade vi bokat en långhelg uppe i Sälen då fast jag var höggravid. Det blev bara pulkaåkning men åh så mysigt det var. Hur långt hade ni behövt åka för att åka skidor eller liknande? Och har man liknande traditioner med skidåkning hos er, när är det säsong för det? Förstår att det beror på vart i landet man bor osv.

Kalla kramar från Uppsala

Annika said...

Cari:
Men vad kul att du gillade detta.
Jag är morgonpigg som få, jag kan lika gärna gå ut även innan soluppgången istället för att ligga i sängen.
Sen gillar jag att komm hem innan klockan ens är är halvnio.
Jag är ute i ca 90 min.
Alltid med radio eller podd i öronen.

Javisst, jag är född på Hässelby Slott (inte PÅ slottet per se, men på Sabbatsberg, men mina föräldrar bodde där då jag föddes). Sen bodde vi där i sju år.
I den vänstra flygen (som är den östra) då du kör upp mot slottet. DÄR bodde vi i den tvåvångingsbostad som liggeer längst ut på flygeln. Min pappa jobbade på slottet från 1963-1996. I trädgården ja, han var slottsträdgårdsmästare.

Och jag kan ju berätta för dig nu då att det är på Hässelby Slott vi kommer att ha min pappas minnesstund. Cirkeln sluts då. Det känns så fint.

PS, vägrar skriva Hesselby Slott fastän det heler så nu, DET tar emot, haha.
Jag följer slotttet på insta.

Ha en riktigt fin helg på "mitt" gamla slott!! OCH grattis till er alla!!

Annika said...

Carin;
HAHA du bor på exakt rätt ställe.
Fastän det är lite kallt nu. Hoppas värmen kommer tillbaka snart, men det gör den nog!!!
Tack för att du hängde på här i min 50 shades of gray-värld!
HAHA.
Trevlig helg till dig och kram!!

Annika said...

Yvonne:
Ja, det är en fördel på ett sätt. Jag är ju livrädd för halka och att ramla.
USCH, jag har halkat flera gånger under vintern här och slagit mig (men inte farligt, fast ändå). På det sättet är det en fördelaktig vinter.
Men annars? Nej.
Damn, billiga citroner hos DIG!! OCH goda som få antar jag. Jag dricker mkt citronvatten, så här gör jag av med sådana.
Du har rätt i att citroner är otroliga när man ska rengöra ngt. Brukar också göra som du, och brukar lägga in en i micron också ibland. effektivt.

TACK för att du hängde med på min gråa färd.

Kramar och trevlig helg!!

Annika said...

Bettan:
My girl!!!
Hur mår du idag? Tänker på dig!!
Hoppas du kan gå på festen imorgon!

TACK för att du hängde på i min 50 shades-värld!!

Varma kramar från mig och krya och ha en BRA helg!!

Annika said...

Dr Jo,
It sure as hell is gray haha.
Men idag skiner solen. Vi har ju gott om soltimmar trots allt.
Din temp på -5 är perfekt!!!
Så härligt och uppfriskande.

Jag ser med glädje bilder från vintersverige nu, Sälen, Åre och längre ut. Där ser träden ut som troll i snön ÄLSKAR det.
Ja jag kollar in konton i Finland och Norge också, samma sak där. VILKEN vinter de har norröver. Love it.

Ja folk åker skidor här, vi har några ställen i VA och MD. PA etc. Men den bästa skidåkningen är ju norröver. På östkusten i Vermont och sen är ju västkusten, eller väst om the rockies, totalt full av förstklassig åring, i Colorado tex, eller i Wyoming eller Utah. Bästa tänkbara. jag var i Aspen en gång, det var häftigt. OCH backarna är så breda. Numera kan jag inte åka skidor längre pga dåliga knän, men det ÄR superpoppis att folk här åker skidor. OCH allra helst åker de då västerut. Men Vermont har bra ställen också, dock inte som i The Rockies eller i andra stora bergskedjor väster om Klippiga Bergen.

Kramar och njut av er kyla medan den varar!!

Monet said...

Tänk så olika vi är. Jag har aldrig varit en morgonmänniska och haft enormt svårt genom hela livet att komma upp på morgnarna. Skolan var gräslig med de tidiga morgnarna, likaså genom hela yrkeslivet har det varit ett h-e att komma i tid. Distansarbete var räddningen för mig på slutet. Nu som pensionär när man sen man många år vaknar tidigt är det enormt skönt att inte plågas av att man ska upp om några timmar utan kan ligga kvar. Ibland hela förmiddagen och antingen jobba med projekt eller bara surfa runt med paddan i precis den takt man vill. Aldrig i livet att jag skulle gå upp och GÅ klockan sex på morgonen. Däremot kunde jag, om jag var sömnlös gå några steg till vår dåvarande skärgårdsbrygga och njuta av soluppgången i pyjamas men sen direkt i säng igen.

Jag mår som bäst efter 1200 och sen ofta fram till sent på kvällen - är alltså utpräglad kvällsmänniska. Är du båda delarna eller vill du gå och lägga dig tidigt på kvällen eftersom du är så morgonpigg? Du måste ju vara uppe tidigare än din man P tänker jag? Fina bilder blir det dock genom dina promenader - du bor i ett så otroligt vackert område med sjöarna och golfbanan med all denna underbara växtlighet att man ju verkligen skulle vilja flytta dit!

Är det för personligt att fråga hur du tillbringar resten av dina dagar? Har förstått att du var en stay-at-home-mum vilket ju är mycket vanligare än här i Sverige (jag var också en sån)men har du senare yrkesarbetat i USA eller engagerat dig på annat sätt ideellt eller i olika organisationer? Är ni många från Sverige som bor nära varandra, du pratar ibland om ”svennefrullar” och hur ser era amerikanska liv ut?

Sorry about your dad, jag vet hur kompasslös man blir. Jag förlorade min i en traumatisk olycka när jag var 15 år så jag kan känna för din skull att du ändå hade tur som fick ha honom i ditt liv så länge. Det gör ju inte saknaden mindre men ni fick ändå många år tillsammans - hoppas jag du kan känna…

BP said...

Med tanke på att det bara är januari så ser det förvånansvärt grönt ut på flera av dina bilder. Nu gillar jag ju "gröna vintrar", så jag skulle nog inte klaga;-)
Här har vi haft en jojovinter. Vädergudarna har inte kunnat bestämma sig hur dom ville ha det. Vi hade en svinkall november med snö, sedan regnade det och blev plusgrader, sedan frös det på osv. Å det sedan november. I år var det absolut inte fråga om "global warming", åtminstone inte här.

Svar: Den svarta grunkan bredvid svampboendet var en julgransfot modell "extra komplicerad".

Channal said...

God kväll Annika! Inte mycket snö här heller. Varierar mellan +3° till -3°, inte så där jättekul väder! JA!! Fredag! Älskar fredagar... men nu ska jag gå och lägga mig =) Snart lördag... dagarna springer iväg!

Trevlig helg och KRAM Anna

Anonymous said...

Roligt att få se din runda, med "vanliga fula" bilder. Lättare att förstå hur området och omgivningarna ser ut. Det blir ju lätt så att alla bara publicerar vackra bilder på bloggar o insta. Men det finns ju också mycket mindre vackert eller helt ordinära saker som vägar, cykelbanor och servicebyggnader i vår omgivning, åtminstone de dagar så solen lyser med sin frånvaro är de inte alltid så granna. Hälsningar från ett grått Österbotten o en evighetslång januarimånad. Annah

Susjos said...

Tack för att vi fick hänga med på din morgonrunda, imponerande att du är ute så tidigt, säger jag, som ju är en nattmänniska...nattjobbare som jag är!
Ja, det är väldigt grått ute här också, så visst skulle lite snö pigga upp, men är tacksam för att det är snöfritt nu, inte så halt på vägarna då! Men när vi åker till Järvsö i mars, då vill jag ha snö, haha!
Januari har ju varit så solfattig här i Stockholm, inte klokt va mörkt det är, förstår att vår äldsta son med familj och svärföräldrar har tagit en sista minuten till Mexico, jag är väldigt avundsjuk, inte minst att de får spendera två veckor med Samuel!
Ha det gott!
Kram!

Annika said...

Monet.
Det är vi. Jag har alltid varit morgonpigg och därmed också kvällstrött. Jag vaknar alltid vid 6, eller tidigare. Är uppe vid 6:45 under veckan och tar min runda.
På helgerna ligger jag till senast 7:30, men har vi en hike el dyl går vi upp tidigare än så. Mkt tidigare.
Skönt att du kan göra som du vill nu som pensionär. Det är väl det bästa av allt, den friheten.
Ja, det är delvis ljuset som lockar ut mig också. Är vi på semester vid havet eller dyl är jag uppe i svinottan bar för att få de vackraste bilderna.
KAN inte ligga kvar i sängen det är så det kryper i mig.
P sover längre än jag, men han är också hyfsat morgonpigg.
Önskar att jag vore nattuggla ibland. Men jag blir så trött vid 22.

Vi kan gå in lite på det personliga, men inte det privata.
Jag är lyckligt lottad som kan leva som jag gör, det erkänner jag rakt av. Ödmjuk är jag, det kan jag säga. Mina dagar är fulla av olika saker jag gör, den här bloggen tar tex många timmar i anspråk.
Jag har aldrig långtråkigt.
Ja, sgs alla (utom en svenska i vår grupp) lever som jag. Jag har mkt att tacka den här livsstilen för.
Det är inte ovanligt alls bland andra kvinnor (och även män) mitt liv här.
Det gäller bland amerikanskor och andra nationaliteter också. Ett annat sätt leva och jag vet att det är svårt för svenskar att förstå det. Tror de enda som fattar är de som själva bott här, eller levt liknande liv på andra håll i världen.
Men som sagt, jag vet att jag har det jäkligt bra och tar inget för givet.
Ja, vi är ganska många svenskor i min grupp + att jag känner till flera andra svenskor via denna grupp.

Visst är jag innerligt tacksam över att ha haft den bästa pappan i världen i 56 år, han betydde så förfärligt mkt för mig.
Min största supporter och en man som inte bara jag höll högt, det gjorde såååå många andra också.
Jag saknar honom och jag har så himla svårt att fatta att min älskade pappa inte finns mer.

Annika said...

BP:
Tycker mest det är brunt och trist. HAHA.
Men lite grönt skymtar nog också ja.
Vilken trist vinter vi har haft i år, inte klokt. DU skulle dock gilla det, haha.
NI har verkligen gått från allt, sträng kyla, snö, regn, milt ...
PUST!!
Konstigt klimat är det.

HA, ja det såg ut som en liten julgransfot, hihi.

Annika said...

Anna:
Trist både hos dig och hos mig.
Önskar det kunde vara stadiga minus på vintern, runt -5.
Tycker det är jobbigt med svängningar.
Fredagar, bara så bäst ...
OCH nu är det måndag ...
KRAMAR!!!

Annika said...

Annah:
Exakt, det är hela ideen, att man SKA fota det som inte är så tilltalande och vackert. För ja, annars lägger man ut från de finaste ställena. Så är det ju. Det är kul att bryta det, hehe.
Men detta blir en kul twist och det är väldigt roligt när man tvingas fota på det här sättet.
Men nu är verkligen januari snart slut!
Ha det toppen!!

Annika said...

Susjos:
TACK för att du hängde med.
jag är så galet morgonpigg att jag inte har ngn ro att ligga i sängen, då går jag ut.
Tycker det är så skönt.
Å andra sidan är jag sååå kvällstrött.
Snö gör det ju så vackert och ljust.
MYSIGT med din resa till Järvsö!! HOPPAS ni får mkt snö där!
Mexico, perfekt tid på året att åka dit. Samuels första resa förstår jag.
Kramar!!!