Thursday, December 08, 2022

Tackar, Lustig mojäng, Julmust, Torris, Veckans TV-tips samt Här och Nu då?




Godmorgon torsdag.


* TACK!

Har ju faktiskt inte tackat er för alla vackra ord ni skrev om min julstuga.
Men det var så himla fint att läsa er varma kommentarer om mitt hem.

Jag är verkligen glad att jag hann med precis allt innan jag blev sjuk. Nu är jag frisk igen, förutom snuvan som håller sig kvar. Det kan den säkert göra länge, hålla sig kvar alltså …

Jag har lite kvar att fixa därute, mest är det att hänga upp prydnader i buskar och träd. Men annars är det klart.

Om några veckor ska allt plockas ner igen, men det är då det … Tänker inte fundera på det nu, så det SÅ!!!



  * Lustig mojäng …

… fick denna i min Yankee Candle-kalender igår … 
Nej, man får inte bara doftljus, ibland dyker det upp ljusstakar och annat i den också. Igår denna, ett abortredskap?!?!?  HAHA … nej jag förstår ju att det är sådan man ska knipsa av vekarna med då de brunnit så att de ska inte ska vara för långa då de återigen tänds.
I mitt tidigare liv, innan jag visste att dylika tingestar existerar, har jag bara klippt av vekarna, eller ibland knipsat med fingrarna. NU har jag ett instrument att använda istället, haha.
Allt hittar de PÅ!!! Detta var en nyhet iallafall för mig.



 



* Julmust

Jag har faktiskt ett försvarligt lager julmust hemma nu. Faktum är att jag till och med har Apotekarnes, woooo!! OCH därtill lyckades jag få tag på sockerfri sådan! OMG! SCORE!!
Så nu kan jag unna mig en liten julmust när andan faller på. Jag har vanlig must också, men så här på en vardag tar jag mycket hellre en light-variant. Jag dricker nästan alltid zero när det kommer till läsk, godast är coke zero. Men det ska bli kul att prova samtliga av mina muster i år. Fast mest gläder jag mig åt Apoterkarnes sockerfria, haha. Jag har beställt Apotekarnes från en affär i Pennsylvania som heter Sweetish. Ett tips för andra svenskar i USA.


 

De tre mustsorterna hemma hos mig.  Jag har flera av varje sort, känns bra!


* Torris …

Alltså, vilka torra händer och läppar jag har. Det brukar vara en klassiker varje vinter, men just i år tycker jag de är torrare än vanligt. Får smörja in händerna flera gånger om dagen, och läpparna också. Avskyr att känna torr, narig och stramande hud.



* Veckans TV-tips.

För det fösta, om ni inte har sett serien Wednesday än (vilken jag tipsade om för en vecka sedan) så GÖR DET!! Gud så roade vi var av den serien, både Peter och jag.

Nu har vi betat av fyra avsnitt av en annan serie som jag varmt kan rekommendera, Bad Sisters! Vi får lära känna fem vuxna systrar på Irland.
Det är en tajt skara systrar vi kommer till, de umgås ofta och gärna. Somliga av dem är gifta och har barn, andra är singlar.
Ett gemensamt hatobjekt har de alla, utom möjligtvis en av dem som i sin tur är livrädd för denne person, det är den ena systerns man. Redan när serien börjar får vi veta att denna vidriga man ÄR död. Den första scenen visar hans öppna likkista. Vi får sedan följa med tillbaka i tiden, se vad denne man gjort och sagt. Se hur han plågade sin fru och sina svägerskor på olika sätt. Se hur dessa systrar sammansvärjas ännu mer.  

Det är en svart komedi av rang. Riktigt mörk stundtals och även riktigt rolig.

Jag gillar irländska serier, de är ofta väldigt, väldigt bra och denna är inget undantag.




* Här och Nu då?

Alltså det blir inget sånt denna vecka. Visserligen mår jag bra, förutom snuvan, fast några promenader blir det inte denna vecka.
Jag törs inte anstränga mig så mycket eftersom jag ju ännu har en infektion kroppen. Mitt konto på instagram gapar tomt sen flera dagar tillbaka. Jag har ju inga bilder att lägga ut! Skulle kunna lägga ut bilder från mitt hem förstås … men … jaja …

Jag saknar mina dagliga rundor, men vädret är ganska pissigt den här veckan. Mycket regn och gråväder.


  ***


En bra torsdag önskar jag dig!

26 comments:

Äventyret framtiden said...

Det kan t.om vara bra ibland när vädret känns pissigt :) Man får lugna ner sig lite. Så där har vi det också just nu med hård blåst och mycket regn. Vintern är här. Men så tittar lilla solen in igen.
Du får dra andan nu Annika, bli rejält frisk. Jag vet att du kan njuta i stunden så det behöver jag inte skriva fastän jag gjorde det just nu

Vek-klippare, japp. Jag har sett gammaldags sådana, av smidesjärn. Så det är inget särskilt nytt på himlen men det är längesen man använde sådana tror jag. Nå, nu har du fått en riktig nyttoklapp i din kalender. Kul!
Själv använder jag en sax om det behövs. De ljus jag använder får aldrig långa vekar, märkligt nog. Svenska 100 % stearinljus. De bästa tänkbara som vi får köpa här hos FASP, (Ferreira-Andrén-Sverige-Portugal) . Jag har "tankat" våra lådor och skåp med mycket ljus.

Ha en finfin torsdag!

Stor kram över havet!

Dr Jo said...

En vekklippare, ja det var ju roligt. Hade hellre tagit en sådan mojäng som släcker dom med. Om man nu fått välja av konstiga ljustrelaterade mojänger.

Åh va härligt med julmust! Och va kul att det finns affärer som kan bistå med förnödligheter för svenskar utomlands. Tänkte inte på att leta efter det när jag var utomlands. Eller i Australien låg ju allt så långt borta medans i Kanada var jag faktiskt på IKEA och handlade lite. Blev lite besviken när dom hade hällt glasyr över alla kanelbullarna. Suck.

Ja jag har torrexem som blir värre på vintern. Minus 13 idag och slite snö frostigt ute. Hellre det än regn men det är så mycket vilt på vägarna (bor ju på landet) så det gäller att hålla i sig.

Bra tips med serier! Och även med boken, Räkna hjärtslag. Har lagt den på kö nu. Läste ut en ny bok igår. Av Colleen Hoover. Av dom som jag läst hittills av henne var It start with us och It ends with us bäst. Väldigt lättlästa.

Jag har nästan fått tillbaka rösten så det går framåt. Hoppas du kryar på dig och kan gå ut snart igen.

Kramar Johanna

Yvonne said...

Tja, vad säger man, verkar finnas prylar för allt nu för tiden. Jag gillar prylar men den där mojängen lockar inte till köp, ha, ha.

Härligt med julmust, så gott och den sockerfria är faktiskt godare än originalet tycker vi. Apotekarnes är bäst.

Har inte kommit till Wednesday än, mycket pyssel med knäck och kola o dyl om kvällarna eftersom latmasken tittar fram under dagen.

Bad sisters, låter som en serie jag skulle gilla, skriver upp det så jag kommer ihåg namnet.

Här har kylan greppat tag i vår del av landet och kallare ska det bli, brrr.

Klokt att du tar det lugnt efter Covid, så det inte blir bakslag senare som kan bli sju resor värre.

Ha en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram

Mamma C said...

Här är det sax som gäller när jag kortar av veken. Men de finns saker till nästan allt nu för tiden. Den var tjusig i alla fall din vekklippare.
Jag är inget fan av julmust, men kan dricka ett glas på julen. Men vilken tur att du har hittat ett ställe där du kan beställa din favorit dryck.
Här har vi fram och tillbaka väder just nu. Sol, regn och blåst om vartannat.
Det gör du rätt i att vila dig ordentligt frisk och inte anstränga dig.
Kram Carin

Humlan said...

Jag har för mig att det finns en gammal vekklippare här bland alla ärvda saker, men av den gamla sorten med en "låda" på som veken hamnade i. Din är ju gjord för att komma ner i glasburken/lyktor, den gamla sorten är för kronljus och liknande och därför inte vinklad.
En rolig sak som jag har är en "griptång" som man tar värmeljuset med och ställer ner det i ljuslyktor och liknande. Kan vara bra när det är svårt att tända i lyktan och svårt att ställa ner brinnande utan att bränna sig.

Jag dricker sällan läsk, men jag vill ha julmust åtminstone en gång per jul. En stor flaska brukar vara slöseri, för det räcker med ett glas eller två. Jag har inte testat den sockerfria, men det kanske blir den i år för jag har hört flera som föredrar den.

Jag är också torris, inte bara händer och läppar, utan även hårbotten. Brukar klara hårbotten med bra och rätt produkter, men nu kliar det så jag får nog höra av mig till doktorn snart om att få kortison. Jag gillar inte att använda det, håret blir så kladdigt och tråkigt.

Här är nästan nere i -10 i dag, soligt och vindstilla men bara lite frost förutom snöhögarna som är kvar sedan snöovädret. Det vore perfekt med någon cm snö och frostiga träd också, men det är en härlig vinterdag!

Kramar!

Brysselkakan said...

Kul att du fått tag i svensk julmust!

Ang torra händer så kan jag rekommendera Weledas skin food. Riktigt bra! Jag har den som body butter när det är riktig kris, den som heter light kring ögonen och den "vanliga" till händerna.

Annars är kräm med ringblomma riktigt bra för torra händer och självsprickor.
Förstår att du tar det lugnt med all rätt. Här är det också lugnt, vilket du nog förstår. Men i morgon ska stygn och tejp bort, så peppad på det! Att slippa det kring ögonen. Och att det gör att det kliar.

Channal said...

Älskar Julmust, så gott! Annars är jag inte så förtjust i läsk. Blev julmust till julbordet i tisdags. Säger som du, Wednesday är fantastisk! Längtar efter säsong 2. Nu bara några avsnitt kvar av White Lotus II, det kryper under skinnet!

KRAM Anna

Eva i Dalarna said...

Visst måste man ha ett glas julmust då och då i denna tid. Apotekarnes gillas bäst här i huset men den sockerfria varianten var inte alls lika hos tyckte jag. Det är ju en smaksak Men fler av den julmustvarianten blir det inte här!

Eva i Dalarna said...

Lika GOD skulle det vara förstås!

BP said...

Du kan ju alltid börja långsamt och i maklig takt. Kanske några kortare rundor till en början med.

Jul- och Påskmust eller andra kolsyrade drycker även saft klarar jag inte. Med eller utan socker så är smaken dör sliskig och söt för min smak. Å kolsyran får mig bara att rapa hysteriskt - så...

Elisabeth said...

Vekklippare alltså, aldrig sett förut! Men lite söt var den ju, får jag säga.

Julmust är något som den här landsförrädaren inte gillar... Månne riskerar jag mitt medborgarskap nu? ;-) Nej, men ärligt talat har jag aldrig gillat julmust. Tycker att smaken är skum. Trevligt dock att du har julmust hemma!

Mina händer blir också så torra på vintern. Tvättar dem dessutom fortfarande ofta och länge, vilket inte direkt gör saken bättre. Håller för övrigt med Brysselkakan om Weledas produkter, de är verkligen superba. Jag har många av deras produkter och gillar dem verkligen.

Elisabeth said...

Förresten, HELT okej att du tänkte på mig som en som tycker att julkalendrar är för barn. ;-D Jag tänkte nästan att du hade bland annat mig i åtanke när du skrev om folks olika åsikter kring detta.

Annika said...

Karin:
Precis, dessutom om det är pissväder behöver man inte ha dåligt samvete heller, haha.
Nej, men jag bidar min tid och har det bra i stunden. DU känner mig.
Kan tror att detta inte är ngt nytt, med vekklipparen. Men helt nytt för mig ändå.
Kul att få lära sig ngt nytt ändå :-D
Det är nig främst doftljusens vekar som behöver trimmas. Tror aldrig jag trimmat ett kronljus.
Men ja, en ny pryl bland ljusen ändå, lite roligt.
Vad bra att ni har en FASP hos er, bra för längtande nordbor som vill ha sina grejer till jul, och annars. Know the feeling.
Kramar!!

Annika said...

Johanna:
Vem vet, en sådan där ljussläckare kanske dyker upp?
Jag blev så förvånad då jag öppnade luckan och fann denna tingest. hahah.
Jaja, vi får väl se om den någonsin används.

Det är fint att man nästan får tag på allt. NÄSTAN!! Eller så går det ju att improvisera.
Jag vet PRECIS vad du menar ang kanelbullarna. Den där icingen ger mig tandvärk. SÅ söt och totalt onödig. Men så vill tex min käre make ha sina bullar ...

UNDERBART väder hos dig!!

TACK för boktips säger jag till dig!

OCH krya rösten ännu mer!
Kram till dig!

Annika said...

Yvonne:
Jag vet!!! Snacka om onödig pryl, och nu ska den ligga här och ta upp plats. Undrar om jag nånsin kommer att använda den? TVEK på den.

YES, älskar den sockerfria. SÅ god. Godare än jag trodde, ska ta mig en om en stund. SLURP!!! KUL att ni gillar den bättre!

HIHI, du är en kvällspyssslare, ja låt du tvn vara under december på kvällen. Mysigt att pyssla och fixa ju!

JAG är avid på kylan. SÅÅÅ avis.

Ja jag tar det lugnt denna vecka, tänker inte riskera ngt.

KRAMAR!!

Annika said...

Carin:
Jag med, så körde jag också pre-vekklippare, haha.
Ja allt hittar de på alltså.
Ni har ostadigt väder, det kanske hör till denna tid på året? Kan nästan tänka mig det.
Precis tar det lugnt denna vecka o testar mig igen på söndag.
Kramar!

Susjos said...

Jag har också en envis snuva som sitter i sen snart tre veckor, testade mej för covid när jag kom hem från Gran Canaria, men det var negativt...körde ju IW igår på F&S, gick väl sådär, skulle kanske ha låtit bli.
kul med en grej som klipper vekar, haha, man slutar aldrig förvånas!
Julmust dricker jag inte mycket av ,det är så sött, har dock inte provat sockerfri, kanske ska göra det?
På jobbet nattetid brukar jag köpa Pepsi Max i våra automater, gott gott!
Krya på dig nu!
Kram

Annika said...

Humlan:
Tänk att du har en sådan ändå. Alltså jag visste inte ens att de fanns. Men borde ha kunnat räkna ut att det egentligen är en gammal uppfinning. Du har ju helt rätt i att den jag har är gjord för doftljus etc i burk.
Frågan är om jag nånsin kommer att använda min?
Griptång för värmeljus låter fakstikt smart. Det är lång ggr jag tappat ner ett ljus så det kommit upp och ner i en hög stake. Men återigen, visste inte att det finns sådana heller!!!

Å den sockerfria är toppen måste jag säga.
Testa en liten flaska och se vad du tycker.

Nej vd jobbigt att du har kläda i hårbotten. DET måste vara hemskt.
Och att ha salva i håret är ingen höjdare, men måste man så måste man ju. OCH tar det bort klådan så är det givet.
Men jobbigt, Humlan.

UNDERBAR temp hos dig, jag blir så avis. Och ja, fram med frosten!!! :-D

Kramar!!!!

Annika said...

Brysselkakan:
Ja, jättekul!! Så glad över musten.

TACK för tips om Weleda. Ska se om det finns här!!
Ska genast googla på det då jag är klar här.
Bra att det finns för kropp och ögon med.

Ja, jg tar ute mkt lugnt denna vecka. Snuvan är kvar och jag känner inom mig att det är klokast att verkligen vara lugn.

ALl lycka till imorgon nu med stygn och annat. SKÖNT skönt att du får bort de kliande stygnen. Just när det kliar runt ögonen är så inte kul. USCH.

Annika said...

Channal.
Julmust så gott!!!
Det är ngt mkt speciellt med musten.
MUMS! Så gott till julmaten dessutom.

Wednesday ja, längtar också efter säsong två redan. OCH White Lotus, gud så jag undrar vem det ÄR!!!!!! Skulle vilja KNARKA serien på ett bräde. UNDERBAR!!
KRAMAR!!

Annika said...

Eva:
Tur att vi alla har olika smak :D

Jossu said...

Här är en till torris. Det känns som att jag smörjer och smörjer läpparna med vaselin. Det har alltid fungerat bra men i år känns det hopplöst.

Annika said...

BP:
Ja, så kan det nog bli. Kortare rundor och sen köra på.
Känns klokast nu att inte göra ngt alls. Känner det liksom inom mig.
HÖR vad du ser om kolsyra, jag brukar skaka mina läsker för att bli av med den, haha. Men just musten måste skumma. I hear ya, tho!!

Annika said...

Elisabeth;
Man får lära sig ngt nytt hela tiden ...
Jag undrade sååååå vad det var får lång pinal jag drog ut ur luckan ...HAHA.
Frågan är om den alls kommer att användas?

HAHA, du får nag behålla ditt medborgarskap trots att du inte gillar must. Nej men det ÄR en skum smak, så svår att beskriva ...Hur beskriver man egentligen smaken på must??? OCH jag tror att det är en sådan smak man måste vara uppfödd med, annars är det svårt. Nu är ju du visserligen uppfödd med den, men gillar inte ...hehe. Men jag har märkt att den oftast inte faller i god jord bland icke svenskar, fast undantag finnes. En grannflicka till oss älskade den.

Jag är som du, tvättar mina händer hela tiden. OCH ffa om jag varit ute. Så har jag alltid varit. Tycker det är sjukt obehagligt att komma hem fr tex affären och INTE tvätta händerna. Klarar det inte ...
SÅ ja, då blir de torra.

TACK igen för det Weledatips. Ska ABSOLUT kolla efter det. Låter toppen.

HAHA, BRA ELISABETH!! Visste väl att du inte skulle tycka illa vara. Jag skrev det med glimten i ögat, och det fattade du!!!

Yvonne said...

Ang handkräm så tycker jag O´Keffes Working Hands är absolut bäst, även deras gula body lotion är superbra Tror jag köpte den i NY första gången, nu finns den här också. Oparfymerad dessutom.

Såg att någon, Humlan tror jag, skrev om griptång till värmeljus, jag har en sådan och den är faktiskt jättebra, ff allt om värmeljuset ligger en bit ner i staken. Använder inte den ofta, men ibland. Har även en typ pennvässare speciellt gjord för att kunna vässa ljus som är för tjocka i någon av alla de ljusstakar man har. Blir jämnt och fint när man använder den.

Kram och här är det god natt nu, har bakat en rejäl omgång matbröd nu ikväll.

Annika said...

Yvonne:
ÅÅå tack för ännu ett tips. Så bra att veta.
Yvonne, en sådan vässare skulle jag vilja ha. Jag har kronljus från både IKEA och Bolsius. Bolsius är lite tjockare så ibland får jag vässa dem med kniv. Den sådan vassare spm du har skulle jag vilja få i min kalender. Verkligen smart!!!
Griptång, mkt smart också, det är ofta jag släpper ner ett ljus i en djupare stake och det hamnar upp och ner.

ÅÅÅ vad härligt med brödet. MUMS!!!
Kramar!!